Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 21
    i/e larguar Maska e dibrani2006
    Anëtarësuar
    29-01-2006
    Vendndodhja
    Europe
    Postime
    2,693
    Te pershendes per temen Lorisa, edhe une prokupohem shpesh per keto fjale te sllavizmit' me nje fjale u shmangem shpesh ketyre fjaleve edhe kur jam me ndonje shok apo miq.
    Shumica nga shqiptaret nga maqedonia dhe kosova i perdorin disa fjale sllave' vertet ky eshte nje problem i madh mes shqipetareve, dhe duhet pastruar njehere e mire ket fjalor te verber sllavizem ne mes te gjuhes tone te dashur shqipen.

Edhe ne Kosove jane perdorur Sllavizmat tash perdoren Anglizmat
    Dal ngadale do te hiqen nga perdorimi.

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Që përdoren sllavizmat ësht fakt por a ekziston mundësia ti largojmë ato nga fjalori jonë? Si?
    Më 1999 kur UÇK krijoi "Zonën e lirë të Malishevës", vendosi dënim prej 50 Dojç-marka për ata që përdorin fjalë sllave. Sa herë flisje një fjalë sllave, buxheti -50 DM.

shqiptari Maska e faruk_01
    Anëtarësuar
    24-09-2006
    Vendndodhja
    maqedoni
    Postime
    590
    Citim Postuar më parë nga Bessar Lexo Postimin
    Forumi Shqiptar > Më Pranë Njëri-Tjetrit > Bashkëpatriotët e mi në botë > Shqipe nga Maqedonia .. SHIFE MIRE LALE KU JE KTU
    ke te drejte qe terhoqe verejtetjen. edhe un ekam bere disa here me dije disa peresonave se se pari duhet me e pa ne cfar nen forumi eshte pastaj te shkrauj koment por si duket shumica vetem ja fusen kot dhe nuk dine cka shkruajne...
    O Sa mir t'jesh Shqiptar...

shqiptari Maska e faruk_01
    Anëtarësuar
    24-09-2006
    Vendndodhja
    maqedoni
    Postime
    590
    pershendetje Lorisa per temen e hapur,,eshte teme e qelluar. ke te drejte kur thua se perdorimi i sllavizmave haset kudo, eshte mire qe secili prej nesh te mundohet se pari nga vetja te hek jo vetem sllavizmat por edhe turcizmat pasi qe kemi nje gjuhe shume te pasur dhe skemi nevoj per fjale te huaja te cilat jo tjeter por vetem qe ndytin gjuhen tone,,
    O Sa mir t'jesh Shqiptar...

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Që përdoren sllavizmat ësht fakt por a ekziston mundësia ti largojmë ato nga fjalori jonë? Si?
    Së pari na duhet i fjalorth, ku përkthehen sllavizmat në fjalë shqipe, që ata që nuk e dinë të shohin se si i thuhet në shqip atyre gjërave që ai i quan në sllavisht.

Pas fjalorthit duhen dhe pak sanksione, për ata që nuk mërziten se ça nxjerrin prej goje, me i kritikue për gjuhën e ndyrë që e flasin.

I love god
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    Citim Postuar më parë nga Drini_i_Zi Lexo Postimin
    drague esht i pakices malazeze.

Pse i përdorim sllavizmat - kur do tju vijë fundi?

sllavizmat kan ngel se me pare qytetet ne maqedonin perendimore kan qen me prezenc me te madhe maqedonase , shkollat shqipe jan hap shum von , kur ka shku shqiptari me nxjerr nje dokument ose per nevoja tjera ne komun , u desht me komuniku ne gjuhen maqedone ose serbe , pastaj ndikimi i mediumeve . Pra gjithcka ka funksionu ne gjuhen maqedone ose serbe .

Sllavizmat vec me jan paksuar , do te paksohen edhe me shum , kur te behet ndrrimi i gjeneratave. Tani me kemi shum mediume , shkollat jan gati gjitha ne shqip , kemi muziken shqip , universitetet , edhe lojrat e femijve , sepse un e mbaj mend si femij kemi lujt disa lojra , ku perdoreshin me te madhe fjalet maqedone ...
    Pse malazezet jane qafira???????????

WoRkInG Maska e [Neo]
    Anëtarësuar
    05-10-2008
    Vendndodhja
    A man can be happy with any woman, as long as he does not love her.
    Postime
    247
    Une do te them nje dicka.
    Ju i perdorni ato se jeni rritur duke i degjuar ato fjale dhe dashur padashur jae futur ne fjalorin tuaj, sic jane te ne turqizmat dhe duhet nje kohe e gjate qe ato te hiqen nga fjalori dhe menyra e vetme eshte qe ne shkolle te behet gjuha letrare dhe te praktikohet shume.
    Always forgive your enemies, nothing annoys them so much.

Oscar Wilde.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Holl-holl me kqyr kjo gjenerata jon e ka pas ma. Jena rrit nër sunim t'shkijeve. Edhe ka ndodh qi msusat me përdor sllavizma. Po tham ka ndodh, e mos kujtoni tash qi te tanë kan ba kshtu.

Kadal dal, na kena mu zavencue me shqiptarë tjerë, që vin mas neve, e folin ni gjuhë tjetër, me anglizma.

i/e larguar Maska e dibrani2006
    Anëtarësuar
    29-01-2006
    Vendndodhja
    Europe
    Postime
    2,693
    {menyra e vetme eshte qe ne shkolle te behet gjuha letrare dhe te praktikohet shume}
    :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::::::::::::

Flasi ne kohen time: kur shkoja ne shkolle une mesoja ne gjuhen letrare dhe flisnim ne gjuhen letrare ne oret e mesimit, sepse ishin dhe arsimtaret dhe mesuesit me te veshtire ne orar te mesimit dhe nese flisje ndonje fjale sllavisht apo turkolesh, nuk eshte si dita e sodit flasin shkill dhe shko dhe perfundoi mesimi me fjalet "alla franga dhe alla turka".

Me nje fjale Prinderit dhe mesuesit e kane gabimin pastaj vjen dhe shoqeria.

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. 200 të shumëkërkuarit shqiptarë në të gjithë Botën
    Nga Albo në forumin Në kërkim të personave të humbur
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 04-02-2011, 10:52
  2. Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 05-04-2010, 18:49
  3. A perdorim fjale te huaja ne fjalorin e perditshem !!
    Nga AuGuSt_ në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 45
    Postimi i Fundit: 14-02-2008, 12:05

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •