Shekulli, Hene, 20 Tetor 2008 08:49:00
S'votuam për këtë "NDRYSHIM"
Nga Arben Çokaj*
Asnjë regjim nuk është perfekt, por demokracitë perëndimore, kanë krijuar gradualisht aftësinë për të reaguar në mënyrë të përbashkët drejt një qëllimi të përbashkët, në mënyrë që demokracia të funksionojë. Pavarësisht problemeve dhe fenomeneve negative, që ekzistojnë në çdo shoqëri, në vendet e zhvilluara, drejtuesit politikë janë më të vetëdijshëm për mundësitë e tyre, më të përgjegjshëm për ligjet dhe rregullat dhe e marrin demokracinë seriozisht.
1.
Duke dëgjuar leksionin demokratik dhe angazhimin publik, të ambasadorit amerikan në Tiranë, këto ditë, më shkoi në mendje një histori e largët. Historia e poetit të mirënjohur Gjekë Marinaj me ambasadorin amerikan në Beograd, në vitin 1991.
Pasi ambasadori amerikan dëgjoi t'i lexohej poezia "Kuajt", e cila kishte rrezikuar jetën e poetit të ri, tha: "Mirësevjen në SHBA, bir!" Kështu, ai i dha mundësi poetit Marinaj për të emigruar në SHBA, ngaqë ai përndiqej nga vendi i tij, që në atë kohë vriste poetët.
Ambasadori amerikan nuk kërkoi para nën dorë për këtë shërbim, siç bëjnë disa nga mjekët tanë për të shpëtuar një jetë, as nuk veproi si shumë nga zyrtarët tanë tanë, që nuk të begenisin fare, po nuk gjete sekserin e tyre dhe të paguash paradhënie thesin me para. Pra, ambasadori amerikan ishte i përgjegjshëm, përkundër papërgjegjshmërisë absurde, që shfaq pjesa më e madhe e politikanëve tanë, që e konsiderojnë shtetin si mall pa zot.
Duke parë interesimin e ambasadorit amerikan në Tiranë, të krijohet përshtypja se amerikanët interesohen më shumë për ne, se ç'bëjmë ne për vetveten. Dhe nuk ka dyshim, se kjo është e vërtetë. Kjo ka të bëjë me konceptet, botëkuptimin dhe mentalitetin e një shoqërie të lirë. Amerikanët shikojnë në radhë të parë interesat e veta, pastaj interesat e aleatëve të tyre.
Por ata i marrin gjërat seriozisht, se kanë koncepte të qarta për ekzistencën e së mirës në shoqërinë njerëzore, përkundër interesave banale e thjeshtë personale, qoftë edhe të një kryeministri shqiptar. Sjellja jonë politike në këtë kohë duhej të pasqyronte interesin për zhvillimin e vendit, jo me njerëz të dyshimtë e mafiozë të firmave fantazmë si Fazlliç, por me investime serioze dhe qëndrime racionale.
2.
Autoriteti i të huajve në Gjermani ndodh që t'i sorollasë njerëzit për vite me radhë, siç ndodh edhe në vendet e tjera të perëndimit, pasi pavarësisht ligjeve, gjermanët janë të lodhur nga të huajt. Kështu ndodhi pak a shumë edhe me vëllain tim, i cili kishte të drejtë ligjore të merrte qëndrim në Gjermani.
Pasi qëndrimi i tij u bllokua për më shumë se dy vjet në Darmstadt-Dieburg, ne shkuam në Frankfurt. Për të penguar korruptimin e mundshëm të autoritetit të të huajve në Frankfurt, takuam një këshilltar të Kryetares së Bashkisë së Frankfurtit, i cili pranoi të na ndihmonte. Qëndrimi iu dha vëllait për dy javë dhe këshilltari i Kryetares së Bashkisë, përveç një falënderimi, nuk mori asgjë tjetër nga ne. "Njerëz si ti e mbajnë Gjermaninë në këmbë!" – i thashë ndër tjera, në një letër që i dërgova më pas.
Nisur nga kjo çështje personale, e çoj nëpër mend këtë ngjarje, për të ilustruar një mentalitet funksional, që përballë korruptimit, demokracitë perëndimore i bën të mbijetojnë, si rezultat i funksionalitetit që ato manifestojnë, që ka të bëjë me mentalitetin apo botëkuptimin për të respektuar ligjin.
Në momentin kur ky funksionalitet dështon, do të kemi edhe fillimin e fundit të këtyre shoqërive. Siç po ndodh me ne, me politikanët tanë, të cilët përdorin organet e sigurisë, përgjimet, kërcënimet dhe sulmet vandale të tipit a' la Topalli, "jepi dy-tre shpulla, e lëre!", për të realizuar gjueti shtrigash kundër konkurrentëve, kritikëve apo kundërshtarëve të tyre. Kjo është primitive dhe e dënueshme!
Kjo nuk është politika e "ndryshimit", që na është premtuar dhe për të cilën dhamë kontributin tonë.
3.
Ish-kryeministri dhe presidenti izraelit Shimon Perez, në një intervistë të hershme për Xhorxh Sorosin, të dhënë për gazetën daneze "Politiken" thekson: "Kur njerëzit merren me politikë, kemi konflikte. Konfliktet shuhen kur njerëzit fillojnë të merren me ekonomi..."
Për aq kohë, sa paratë e "tepërta" të shqiptarëve vidhen nga politikanët, pra për aq kohë sa të ketë korrupsion të hapur në këtë vend, ne do të vuajmë nga këto konflikte të stisura, banale e absurde, që kemi parë në këto 18 vjet tranzicion.
Kur ekonomia shqiptare të arrijë, që biznesi të absorbojë paratë e "tepërta", jo politika, atëherë do fillojmë të mendojmë se shoqëria jonë po shërohet, po bëhet më racionale dhe me një mentalitet më të pranueshëm për shoqëritë e zhvilluara e demokratike, ku synojmë të integrohemi.
Deri atëherë duhet të kënaqemi me politikanin Berisha, që ka humbur deri edhe sensin e realitetit dhe po sillet si i marrosur. Njeriu që deri më sot ka përdorur gjithkënd për të absorbuar pushtet, po përfundon i përdorur nga egoja e tij e sëmurë, nga fëmijët e tij dhe nga turli interesash ordinere dhe të jashtëligjshme. Në një farë mënyrë, është për të ardhur keq, se si e përfundon karrierën e tij një politikan shqiptar, që nuk di të shkëputet nga afeksionet e tij orientale.
*
Publicist, jeton në Shkodër, një nga mbështetësit kryesorë në fushatën lokale të PD-së në zgjedhjet e 2005
Krijoni Kontakt