Close
Faqja 11 prej 16 FillimFillim ... 910111213 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 155
    ariiii Maska e Arber gerguri
    Anėtarėsuar
    16-10-2006
    Vendndodhja
    Bardh i Madh - Fushe Kosove
    Postime
    809
    Citim Postuar mė parė nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Me trego ti mua nese une shkruaj nje liber dhe them se kjo me eshte shpallur nga Allahu (ekstakfurulla cfarme detyroni te them ) , cila eshte spora qe te vertetohet se libri qe kam shkruar une eshte me te vertete shpallje nga Allahu ose jo ?!!
    Nese nuk gaboj , Kurani e vendos kete ligj!
    Per tu quajtur nje liber shpallje hyjnore, ai liber nuk duhet te kete kontradita, ashtu!
    Me trego ti mua a kane hadithet kontradita ose jo!!!
    Eshte e vertete qe hadithet jane thene nga profeti, dhe askush nuk thote ketu qe nuk duhet te besohen fjalet e profetit, ate cfar themi neve eshte a ka mundesi qe Buhariu , Muslimi etj qe keto thenie te profetit te mos i kene regjistuar si duhet?!!
    Pse ne hadithe ka kontradita ?!!
    Nese eshte shpallje , atehere e dime se shpallet e Allahut nuk kane kontradita!!!
    Nese ti me thua se eshte shpallje edhe pse e din fort mire se ne hadithe ka kontradita, atehere ti e ben Allahun te paperkryer ( ekstakfurulla ) , sepse sic e thash me larte shpalljet e Allauhut jane te perkryera dhe me se mire vertetohet se aty nuk ka kontradita.

Me Respekt
    GV_USA
    Ai qe perhap me se shumti fitne ne kete nen forum je ti Gostivari usa, sepse gjithmon pyeten per diqka dhe pastaj ne vend qe te presesh pergjigjigje, ti e jep pergjigjen vet..

sa per fyerjet e tua ndaj sahabve r.a. tashme veq i pamė atje edhe ne temen tjeter, dhe plus kesaj justifikohesh se nuk jom une ai qe fyej, por jan vet sahabet qe kan fyer psh ta zeme Ebu hurejren r.a , - ketu pra ti bie ne kundershtim me vehte veten tende sepse ti beson ne rrena qe vin nga armiqt e ALlahut e qė u atribohen kishe sahabve r.a. gjoja se kan fyer Ebu hurejren r.a. dhe ne vend qe duhet besuar hadithet tjera ti beson rrenat qe kan ardh si akuze e sahabe
    per te qen me i qart, (ti kundershton hadithet qe vin nga njerzit e ndershem, ndersa beson rrenat qe vin nga armiqt e Allahut s.w.t e qe u atribohen gjoja se sahabet r.a kan than keshtu...

sa i perket haditheve kontrakditore, ti nuk ki lidhje me keto, sepse ne islam kjo eshte pasuri, e jo ashtu siq mendon ti, sepse ne islam per nje pyetje mund te japesh pergjigje edhe PO edhe JO. e kete mund ta gjesh edhe ne Kur'anin fam larte ,

ma lart ke cekur se sahbat se kan lan rahat pejgamberin a.s sa i perket jetes se tij private dhe te perditshme , ketu me bere tashme te mendoj se ti mendjen e ke si te femiut ...

Per sa sahabet kishin ber nje gje te tille... pergjigja eshte se per jeten e tij ne mardheniet shoqrore, sociale dhe martesore dhe intime jan grat e tij qe kan treguar dhe kjo eshte nje rregull qe eshte fut ne sheriat, qe ndalon dhe kufizon gjerat e ndaluara, dhe na mson per gjerat e lejuara ashtu qysh e ka msu ALlahu s.w.t, por ka pas rast qe edhe sahabet ta pyesin per nje qeshtje intime vet pejgamberin .a.s..

per me gjer do postoj ende.....

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-10-2004
    Vendndodhja
    Nganjehere hyj ne (nenforumet) Boten (pa)Shpirterore te disa "fetarve"
    Postime
    700
    Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin
    Pershendetje!

Edhe pse nuk I perkas kėti besimi, mė intereson dhe lexoj shumėher tek komuniteti musliman. Ajo qe me ra nė sy dhe mė nxiti tė shkruaj ėshtė lidhur me hadithet.

Ndoshta ndonjėri mund tė thor ēka I intereson tonit tė pytė apo te debatoj lidhur me kėtė temė, por, megjithatė un dua tė bėjė pytje dhe poashtu tė jap pergjigjen lidhur ēka un mendoj.

A janė pėr tu besuar apo jo hadithet tė gjitha, disa nga ato, apo jo? Nėse po, cilat?

Besoni nuk kam pretendime provokimi por bash me intereson. Deshiroj (nėse ka mundėsi) qė pergjigja tė jetė jo individuale por ku qendron gjendja lidhur me hadithet nė Islam. Psh Kisha katolike I beson ato shkrime qe I ka pranuar qe ne fillim. Kurse Islami a I pranon hadithet tė cilat pretendojnė tė jenė burime islame?

Un Kuranin e kam lexuar dy her, pra dy perkthime nė gjuhen shqipe. Ndersa hadithet jo, lidhur me hadithe di vetem sa kam arritur te lexoj ne interenete.

Per mendimin tim, (pra ky eshte mendim I imi) pajtoj me Gostivari_usa edhe pse shumėher nuk kam pajtuar me tė. Pse e them kėtė? Aq sa kam mundur tė mėsoj (kuptohet ne interenet) dhe te lexoj hadithet nuk janė edhe aq te preferuara. Psh hadithet flasin shumėher per gjėra imtime te personit ku nuk mendoj se mund te vlersohen Hyjnore. Poashtu un kam lexuar ne hadithe lidhur me martesen e Muhamedit me Ajshen shumė tė re, pra 9 vjeqare. Pa pretendime, por keshtu eshte e shkruar ne hadithe e disa te tjera qe nuk po I ceki.

Nuk mendoj se ka vend per keqkuptime. Jemi njerez, jemi vėllezer nė gjak dhe tradita, andaj mund edhe te shkembejmė mendime dhe mesime te njeri tjetrit.

Respekte nga toni77
    Pershendetje tony

Hadithe quhen theniet e Muhamedit a.s.
    Pa theniet e Muhamedit a.s nuk eshte e kompletuar feja islame , nuk mund te merremi vetem me Kuran dhe ti lajm anash shpjegimet e Muhamedit a.s i cili ishte derguar per t'na shpjeguar Kuranin dhe udhezuar neve.
    Problemi nuk eshte tek theniet e Muhamedit a.s por tek ata qe i kane shkruajtur ato ma vone sidomos hadithet qe jane shkruajtur 250 vjet mbas Muhamedit a.s.
    Une i besoj nje shumice te hadithave por jo te gjitha se ka errore ne mesin e tyre.
    Nje tjeter problem eshte se askush nga mbledhesit e haditheve nuk i ka blere te drejtat e autorsise dhe nuk mund te themi se te gjitha jane te verteta.
    Muslimanet ndahen ne shume grupe dhe secili prej tyre i ka dijetaret e tyre te preferuar ,edhe me hadithat eshte e njejta gje. Me duket se gati ne te gjitha fete eshte e njejta gje ne keto ndarje.

Ne islam duhet te kerkohet rruga ma e drejte dhe ky eshte obligim i te gjithe muslimanve. Nuk ka ligj ne islam qe na obligon te lexojm vetem hadithat qe i ka mbledhur x apo y personi.Nuk ka ligj ne islam qe thote se jane vetem 5 apo 7 mije haditha.
    Nje faj tjeter tek kto permbledhje te hadithave kane qene edhe disa diktatore te atehershit .Shume gjera i kane shpikur dinastija abaside dhe umajada te cilat kane sunduar muslimanet ne ate kohe (mbas Muhamedit a.s) kur jane shkruajtur dhe transmetuar hadithet .
    Faji ma i madh per hadithat e rrejshme bjen mbi kto dy dinasti diktatoresh. Kto dy dinasti kane vrare pjestar te familjes se Muhamedit a.s dhe kane vrare e torturuar shume dijetar ne mesin e tyre edhe Ebu Hanifen

Nje tjeter ēeshtje eshte se njerezit duhet te bazohen dikund dhe prandaj kane zgjedhur disa mbledhes te hadithave mbi disa tjere dhe ketu nuk kam asgje problem por te thuhet se te gjitha hadithat e mbledhura nga x apo y personi jane te verteta nuk e pranoj .

Edhe une ne jeten time bazohem ne shume libra tjera fetare nga dijetar tjere dhe aspak nuk po me pengon kjo. Une lexoj dhe mundohem te bazohem tek te gjithe mbledhesit e hadithave . Mua nuk mundet dikush te me bej ligj se duhet te lexoj vetem ēka transmeton filan shoki (sahabi) i Muhamedit a.s dhe te mos lexoj nga ai tjetri.

Nje ligj i pathyeshem ne islam eshte se ēdo hadith qe kundershton Kuranin eshte i rrejshem.

Ata qe e kerkojn te verteten me siguri se edhe e gjejn por jo duke kerkuar symbyllur
    SE KENDUAM "LET IT BE"

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Citim Postuar mė parė nga Arber gerguri Lexo Postimin
    Ai qe perhap me se shumti fitne ne kete nen forum je ti Gostivari usa, sepse gjithmon pyeten per diqka dhe pastaj ne vend qe te presesh pergjigjigje, ti e jep pergjigjen vet..

sa per fyerjet e tua ndaj sahabve r.a. tashme veq i pamė atje edhe ne temen tjeter, dhe plus kesaj justifikohesh se nuk jom une ai qe fyej, por jan vet sahabet qe kan fyer psh ta zeme Ebu hurejren r.a , - ketu pra ti bie ne kundershtim me vehte veten tende sepse ti beson ne rrena qe vin nga armiqt e ALlahut e qė u atribohen kishe sahabve r.a. gjoja se kan fyer Ebu hurejren r.a. dhe ne vend qe duhet besuar hadithet tjera ti beson rrenat qe kan ardh si akuze e sahabe
    per te qen me i qart, (ti kundershton hadithet qe vin nga njerzit e ndershem, ndersa beson rrenat qe vin nga armiqt e Allahut s.w.t e qe u atribohen gjoja se sahabet r.a kan than keshtu...

sa i perket haditheve kontrakditore, ti nuk ki lidhje me keto, sepse ne islam kjo eshte pasuri, e jo ashtu siq mendon ti, sepse ne islam per nje pyetje mund te japesh pergjigje edhe PO edhe JO. e kete mund ta gjesh edhe ne Kur'anin fam larte ,

ma lart ke cekur se sahbat se kan lan rahat pejgamberin a.s sa i perket jetes se tij private dhe te perditshme , ketu me bere tashme te mendoj se ti mendjen e ke si te femiut ...

Per sa sahabet kishin ber nje gje te tille... pergjigja eshte se per jeten e tij ne mardheniet shoqrore, sociale dhe martesore dhe intime jan grat e tij qe kan treguar dhe kjo eshte nje rregull qe eshte fut ne sheriat, qe ndalon dhe kufizon gjerat e ndaluara, dhe na mson per gjerat e lejuara ashtu qysh e ka msu ALlahu s.w.t, por ka pas rast qe edhe sahabet ta pyesin per nje qeshtje intime vet pejgamberin .a.s..

per me gjer do postoj ende.....
    Une perhap fitne !!!
    Nuk kane faj pleqet kur thuan "Sa do te jetojsh , aq edhe do te degjojsh" !!!
    E kam ditur qe njerezit do te me akuzojne me hile, me pa te drejte gjera te ndryshme, por kurre nuk e kam besuar qe do te akuzohem per fitne.

Sa per info une nuk perhap fitne, okay. Kurre nuk e kam berre kete pune, nuk jam duke e bere , dhe sdo ta bej kurre.
    Sa i perket Ebu Hurejres, nuk jam une ai qe akuzon ate qe tregon hadithe te cilet te tjerete kurr nuk i kane degjuar!!!
    Jo mor vllacko nuk jam une ai, eshte Aishja r.a.!!!!

Ne librin e famshem te titulluar Ta’wīl Mukhtalif al-Hadīth i shkruajtur nga Abu Muhammad ‘Abdullaah bin Muslim Ibn Qutaybah Ad-Dinawaree eshte pershkruar biseda midis Aishesh r.a. dhe Ebu Hurejres!!!
    Aishja r.a. akuzon Ebu Hurejren qe tregon hadithe te cilat te tjeret kurre nuk i kane degjuar nga goja e profetit. Ndersa Hurejra i pergjigjet se ti ( demek Aishja r.a. ) ke qene e zene me pasqyren dhe me regullimine ftyres!
    Kesaj akuze r.a. Aishja i pergjigjet "Ishe ti ai qe ishe i zene me urine tende dhe me stomakun tend. Uria te mbajti te zene andaj endeshe rrugeve pas njerezve ne rrugica duke lypur nga ato ushqim, dhe ata te injoronin dhe largoheshin prej teje , dhe me ne fund do te ktheheshe perseri dhe kaloje permes dhomes sime dhe njerezit mendonin qe je i cmendur dhe te shkelshin me kembe ane e mban trupit tend.

Cilen beson ti tani me shum , Aishen r.a. ose Ebu Hurejren !!!

Pra sic e shikon GV_USA nuk sulmon sahabet!
    Ata qe kane sulmuar sahabet ( te cilet e kane merituar ) kane jetuar 1000 para meje.
    Une vetem te sjell se cfar kane thene te tjerete per disa nga sahabet, ne kete rast, psh cfar kane thene per Ebu Hurejren!

Me Respekt GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

Anėtarėsuar
    16-10-2006
    Vendndodhja
    Postime
    809
    GV_USA

Cilen beson ti tani me shum , Aishen r.a. ose Ebu Hurejren !!!
    Une i besoj qe te dyve, normalisht thenjet e tyre i besoj nga ata transmetues te cilet jan konsideruar dhe klasifikur si te vertet,...... por nuk te besoj ty dhe ata te cilen kan akuzuar ebu Hurejren, Allahu e mshirofte, e juve Allahu ju udhezoft

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Une i besoj qe te dyve, normalisht thenjet e tyre i besoj nga ata transmetues te cilet jan konsideruar dhe klasifikur si te vertet,...... por nuk te besoj ty dhe ata te cilen kan akuzuar ebu Hurejren, Allahu e mshirofte, e juve Allahu ju udhezoft
    Oh Arber , nuk e akuzoj une.
    A e lexon hadithin ose jo!
    Aishja e akuzon duke i thene se tregon hadithe te cilet te tjeret kurre nuk i kane degjuar!
    Biles sipas Aishes ( jo sipas meje ) ate edhe e kane shkelur me kembe.
    Tani nese nuk besojme ne deshmine e Aishes eshte tjeter pune.
    Po kryesore eshte se ate qe dua te them une eshte se cdo hadith nuk mund te besohet, edhe sikur ai hadith ti artibohet profetit ose sahabeve.
    Nese bie ndesh me islamin , nuk dueht te besohet.\
    Personalisht mendoj qe nje bisede e tille midis Aishesh dhe Ebu Hurejres nuk ka ndodhur kurre, por ja qe ne hadithe na paraqitet kjo bisede.
    Sahaveb e profetit , besoj qe nuk kane sulmuar njeri tjetrin, por kane respektuar njeri tjetrin.
    Duhet te kuptojme qe eshte detyre e cdo muslimani te degjoj fjalet e profetit, dhe duke pasur parasysh se behet fjale per fjalet e profetit duhet te tregohemi te kujdeseshem se cfar i atribojne Atij.
    Andaj kam thene dhe them , se cdo hadith nuk mund te quhet sahih.
    Biles shum haidthe qe sot mbajne kete epitet nuk duhet te quhen sahih, sepse bien ne kundershtim me personalitetin e profetit, me ate qe na ka mesuar, me Kuranin, dhe bien ne kundershtim me hadithe tjera.
    Nuk jam qe punen e Buahrtiut, Muslimit e te tjereve ta hedhim ne lum, por mendoj qe gjeneratat e sotme kane aftesi me te madhe intelektuale qe te deshifrojne se cilat hadithe jane te besueshme e cilat jo.
    Dhe hadithet qe klasifikohen si te pa besueshme duhet te zhduken nga praktikat islame.

Besoj qe me ke kuptuar kesaj rradhe.

GV_USA, Me respekte
    WE WILL NOT GO DOWN!

Anėtarėsuar
    16-10-2006
    Vendndodhja
    Postime
    809
    Citim Postuar mė parė nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Oh Arber , nuk e akuzoj une.
    A e lexon hadithin ose jo!
    Aishja e akuzon duke i thene se tregon hadithe te cilet te tjeret kurre nuk i kane degjuar!
    Biles sipas Aishes ( jo sipas meje ) ate edhe e kane shkelur me kembe.
    Tani nese nuk besojme ne deshmine e Aishes eshte tjeter pune.
    Po kryesore eshte se ate qe dua te them une eshte se cdo hadith nuk mund te besohet, edhe sikur ai hadith ti artibohet profetit ose sahabeve.
    [[U]B]Nese bie ndesh me islamin , nuk dueht te besohet[/U].\[/B]
    Personalisht mendoj qe nje bisede e tille midis Aishesh dhe Ebu Hurejres nuk ka ndodhur kurre, por ja qe ne hadithe na paraqitet kjo bisede.
    Sahaveb e profetit , besoj qe nuk kane sulmuar njeri tjetrin, por kane respektuar njeri tjetrin.
    Duhet te kuptojme qe eshte detyre e cdo muslimani te degjoj fjalet e profetit, dhe duke pasur parasysh se behet fjale per fjalet e profetit duhet te tregohemi te kujdeseshem se cfar i atribojne Atij.
    Andaj kam thene dhe them , se cdo hadith nuk mund te quhet sahih.
    Biles shum haidthe qe sot mbajne kete epitet nuk duhet te quhen sahih, sepse bien ne kundershtim me personalitetin e profetit, me ate qe na ka mesuar, me Kuranin, dhe bien ne kundershtim me hadithe tjera.
    [B]Nuk jam qe punen e Buahrtiut[/B], Muslimit e te tjereve ta hedhim ne lum, por mendoj qe gjeneratat e sotme kane aftesi me te madhe intelektuale qe te deshifrojne se cilat hadithe jane te besueshme e cilat jo.
    Dhe hadithet qe klasifikohen si te pa besueshme duhet te zhduken nga praktikat islame.

Besoj qe me ke kuptuar kesaj rradhe.

GV_USA, Me respekte
    Ne fjalet bold qe kom nenvizuar, them se tash po i ndryshon fjalet, me heret nuk ke folur keshtu.....
    Edhe une jam me ty tani, se qdo hadith qe bie ne kundershtim me kur'an, bie poshte kjo eshte rregull ne islam

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Ne fjalet bold qe kom nenvizuar, them se tash po i ndryshon fjalet, me heret nuk ke folur keshtu.....
    Edhe une jam me ty tani, se qdo hadith qe bie ne kundershtim me kur'an, bie poshte kjo eshte rregull ne islam
    Jo nuk i ndryshoj fjalet. Problemi eshte se si neve i perceptojme hadithet!
    Psh ty te duhet sahih, Buhariut i eshte dukur sahih, sheik Albanit i eshte duket sahih, por mua i njejti hadith nuk me duket sahih, dikujt tjeter poashtu nuk i duket sahih.
    Ne raste te tilla duhet te trijumfoj llogjika dhe argumenti qe te arrihet deri ne nje perfundim sa me pozitiv per shoqerine islame.
    Psh ty ndoshta fjalet e imam Temijes te duken te verteta kur thot qe secili qe mendon se shijat jane besimtare ka be kufer dhe vet eshte be jo besimtar, por mua te njejta fjale me duket te pa baza dhe kane vetem nje qellim qe te ndajne fene islame ne sekte , shia e sunni.
    Profeti ka qene kunder ndarjes se fese ne sekte, Allahu ne Kuran na meson se ndarja ne sekte nuk eshte gje e mire.
    Por ja Ibn Temije perkrah ndarjen ne sekte!
    A mendoj qe shijat besojne ne menyre te drejte ?!!! 100 % jam pas teje , pas qendrimit tend , se shijat kane devijuar ne besim!!!
    Por ama 100% jam pas fjaleve te Allahut , i cili ne Kuran na meson se per ceshtje fetare, besimi, gjykimi i takon vetem Atij , pra Allahut!
    Une kam per detyre me u thne vellezerve shija se jane duke besuar ne menyre te gabuar, por nuk te drejte ti quaj "qafira" , jobesimtare sepse kete te drejte Allahu nuk ia ka dhene askujt, e ka mbajtur per Vehte!!!

Me Respekt GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-08-2005
    Vendndodhja
    Tetovė
    Postime
    307
    O njerez kuptoni nje gje njeher e pergjithmon.

Feja Islame eshte sistem jete e vetmja fe te ciles i kane lakmi te gjith per shkak se e shqyrton dhe e sistematizon secilen pjese te jetes tone, prej momentit te lindjes e deri ne vdekje, perfshire edhe me te ushqyerit edhe me kryerje e nevojes edhe me marredheniet seksuale, absolutikisht secilen pjese me detale te jetes sone, perndryshe nuk do ishte Fe dhe Ligj por do ishte vetem se nje dogme utopike.

Nuk ka dyshim se per jeten intime te njeriut ekzistojne hadithe edhe ate plot, dhe shumicen e haditheve te tilla e ka transmetuar Aisheja radiallahu anha dhe pjesen tjeter e kane transmetuar grate e tjera te Muhammedit alejhisselam apo ndonje ashab qe ka degjuar ndonje rregull prej Muhammedit alejhisselam per jeten intime. Cdo pretendim tjeter duhet te sillet argument, e jo te shpifet.

Dikushi ne kete forum ka filluar te thote se nuk eshte me rendesi se si falesh por me rendesi eshte zemra, me kete pretendim me keni qu te qeshi ironikisht pershkak se pergjigje te tilla standard japin ata njerez cka nuk falen, te mos ishte e rendesishme falja e namazit nuk do ishte urdheruar ne Kuran qe te falemi pese kohe ne dite dhe plus nuk do ishte falur Muhammedi alejhisselam, por e kunderta Muhammedit alejhisselam i jane enjtur kembet aq gjat qe ka qendruar ne namaz sa qe njeher i eshte dhimbsur Aishes Muhammedi alejhisselam dhe i ka thene pse e lodhen veten aq shum Allahu ti ka fal te gjitha. Muhammedi alejhisselam i pergjigje se a nuk duhet te jete rrob falenderues.

Nje njeri nese nuk e falen namazin sipas transmetimeve por sipas kokes se vet, kot se falet, ai namaz nuk i pranohet dhe plus per namazin e tille do te hudhet ne Xhehennem per shkak se ka be BIDAT, per qeshtjet e ibadetit vendosen vetem Allahu Fuqiplote e jo dikush tjeter, cdo veprim sado qofte i vogel qe behet ne ibadete pa mos u bazuar ne ndonje transmetim quhet bidat, e ndersa bidati eshte gjeja me e rrezikshme pas shirkut.

Edhe nje gje dijetaret jane unanim se nuk vertetohet besueshmeria e asnje ashabi kur transmeton per shkak se nje gje te tille e ka siguruar Allahu xhele-leshanuhu, e nese dikush flet per munafikat mos te merzitet se prej asnje munafiku nuk eshte transmetuar ndonje hadith per shkak se te gjithe munafiket kane qene te njohur ne kohen e ashabeve vetem se nuk eshte marre masa denimi per ta per shkak se e ka ndaluar Allahu subhane ve teala nje gje te tille. Argument e keni Hudhejfen radiallahu anhu, per shkak se ai ka qene sekretari i sekreteve te Muhammedit alejhisselam, atij Muhammedi alejhisselam ia ka treguar te gjitha munafiket, dhe per ate shkak Omeri asnjeher nuk ka shkuar ne xhenazen e dikujt nese nuk ka qene pjesmares ne te edhe Hudhejfeja se ka pas frik mos ndoshta ka qene ai njeriu munafik qe nuk ka ardh Handhaleja te marr pjese.

Sa i perket haditheve te shpifura ka plot ama te gjithe ato hadithe njihen te shpifura dhe nuk e di cka eshte tragjike ketu, njejt ka edhe Kurana te shpifura ama edhe ato njihen se jane te shpifura, dmth nuk u kushtohet rendesi vetem se rrezikun prej tyre mund ta haje nje njeri jo i ditur dhe naiv.

Kisha nje keshille per sefedinmuqaj mos u mer me at webin anglisht se nuk ka hajr prej webeve te tilla per shkak se jane plot berrloqe, si psh Rashid Halifeja, ik prej ktij njeriu per shkak se eshte vetem se nje njeri i cili ka pretenduar se eshte pejgamber.
    "Arsyeja e mosarsyes qė i bėhet arsyes sime aq shum ma dobėson arsyen sa qė me arsye e vajtoj bukurinė tėnde"

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Citim Postuar mė parė nga hubejb Lexo Postimin
    O njerez kuptoni nje gje njeher e pergjithmon.

Feja Islame eshte sistem jete e vetmja fe te ciles i kane lakmi te gjith per shkak se e shqyrton dhe e sistematizon secilen pjese te jetes tone, prej momentit te lindjes e deri ne vdekje, perfshire edhe me te ushqyerit edhe me kryerje e nevojes edhe me marredheniet seksuale, absolutikisht secilen pjese me detale te jetes sone, perndryshe nuk do ishte Fe dhe Ligj por do ishte vetem se nje dogme utopike.

Nuk ka dyshim se per jeten intime te njeriut ekzistojne hadithe edhe ate plot, dhe shumicen e haditheve te tilla e ka transmetuar Aisheja radiallahu anha dhe pjesen tjeter e kane transmetuar grate e tjera te Muhammedit alejhisselam apo ndonje ashab qe ka degjuar ndonje rregull prej Muhammedit alejhisselam per jeten intime. Cdo pretendim tjeter duhet te sillet argument, e jo te shpifet.

Dikushi ne kete forum ka filluar te thote se nuk eshte me rendesi se si falesh por me rendesi eshte zemra, me kete pretendim me keni qu te qeshi ironikisht pershkak se pergjigje te tilla standard japin ata njerez cka nuk falen, te mos ishte e rendesishme falja e namazit nuk do ishte urdheruar ne Kuran qe te falemi pese kohe ne dite dhe plus nuk do ishte falur Muhammedi alejhisselam, por e kunderta Muhammedit alejhisselam i jane enjtur kembet aq gjat qe ka qendruar ne namaz sa qe njeher i eshte dhimbsur Aishes Muhammedi alejhisselam dhe i ka thene pse e lodhen veten aq shum Allahu ti ka fal te gjitha. Muhammedi alejhisselam i pergjigje se a nuk duhet te jete rrob falenderues.

Nje njeri nese nuk e falen namazin sipas transmetimeve por sipas kokes se vet, kot se falet, ai namaz nuk i pranohet dhe plus per namazin e tille do te hudhet ne Xhehennem per shkak se ka be BIDAT, per qeshtjet e ibadetit vendosen vetem Allahu Fuqiplote e jo dikush tjeter, cdo veprim sado qofte i vogel qe behet ne ibadete pa mos u bazuar ne ndonje transmetim quhet bidat, e ndersa bidati eshte gjeja me e rrezikshme pas shirkut.

Edhe nje gje dijetaret jane unanim se nuk vertetohet besueshmeria e asnje ashabi kur transmeton per shkak se nje gje te tille e ka siguruar Allahu xhele-leshanuhu, e nese dikush flet per munafikat mos te merzitet se prej asnje munafiku nuk eshte transmetuar ndonje hadith per shkak se te gjithe munafiket kane qene te njohur ne kohen e ashabeve vetem se nuk eshte marre masa denimi per ta per shkak se e ka ndaluar Allahu subhane ve teala nje gje te tille. Argument e keni Hudhejfen radiallahu anhu, per shkak se ai ka qene sekretari i sekreteve te Muhammedit alejhisselam, atij Muhammedi alejhisselam ia ka treguar te gjitha munafiket, dhe per ate shkak Omeri asnjeher nuk ka shkuar ne xhenazen e dikujt nese nuk ka qene pjesmares ne te edhe Hudhejfeja se ka pas frik mos ndoshta ka qene ai njeriu munafik qe nuk ka ardh Handhaleja te marr pjese.

Sa i perket haditheve te shpifura ka plot ama te gjithe ato hadithe njihen te shpifura dhe nuk e di cka eshte tragjike ketu, njejt ka edhe Kurana te shpifura ama edhe ato njihen se jane te shpifura, dmth nuk u kushtohet rendesi vetem se rrezikun prej tyre mund ta haje nje njeri jo i ditur dhe naiv.

Kisha nje keshille per sefedinmuqaj mos u mer me at webin anglisht se nuk ka hajr prej webeve te tilla per shkak se jane plot berrloqe, si psh Rashid Halifeja, ik prej ktij njeriu per shkak se eshte vetem se nje njeri i cili ka pretenduar se eshte pejgamber.
    Nuk eshte problemi ketu i Reshat Kalifes! Problemi eshte te gjejme te verteten.
    Nuk diskutohet qe ai e ka pasur gabim kur ka pretenduarqe eshte profet.
    Por ama nuk mund te mohohet e gjith puna e tij!
    Ti e di fort mire ishte ai qe zbuloi lidhjen e Kuranit me matematiken.
    Si musliman duhetti marrim sendet shtruar. Pasi ke permendur Rashid Kalifen, a nuk eshte psh personaliteti i Rashidid nje fakt llogjik ose shkencor se edhe dijetaret mund te gabojne!!!!
    Rashid Kalifa shum gjera i ka ne rregull, por ama ka edhe gabime.
    Nuk mund te thuhet se ai nuk ka qene dijetar. Ai ka qene dijetar, ka studjuar Kuranin, hadithet, biologjine, matematiken, por ama perseri ka bere gabime.
    Gabimi me i madh i tij ka qene qe ka quajtur vehten e tij profet.
    Duke pasur parasysh se dijetaret gabojne ( rasti i Kalifes ), pse juve as pranoni mundesine qe edhe dietaret para tij mund te kene gabuar?!!!
    Pse juve kur folni per imamet e ndryshem, punen e tyre e quani perfekte dhe pa gabime?!!
    Cdo dijetar gabon. Gabimet jane rruge qe te cojne dei tek e verteta, sepse nese i meson gabimet , atehere e meson te verteten, sepse nuk do ta perziesh te verteten me gabimet, por do ta ndajsh ate nga gabimet.
    Ta lejme anash per nje moment gabimin trashanik qe ka be Kalifa ( qe ka quajtur vehten e tij profet ) dhe te ndalemi tek pikat tjera qe i ngre, te analizojme pjesen tjeter te punes se tij dhe arrijme deri ne perfundim se a ka pasur te drejte ose jo.
    Nqs se neve mohojme krejtpunen e nje dijetari per shkak se ai mund te ket be disa gabime a dmth kjo psh qe duhet te mohohet krejtpuna e Bin Bazit ?!!
    Mos haro se edhe Bin Bazi ka be gabime!!! Ai ka leshuar fetwa qe kush beson se Toka eshte e rrumbullaket ka ge kufer dhe duhet te denohet?!! Mos valle ka pasur te drejte kur e ka thene kete ?!!
    E ka pasur gabim , sepse te gjithe e dine se Toka eshte e rumbullaket dhe se rotullohet.
    Por ama njerezit e zgjuar ndalen pak , dhe mendojne , okay kete e ka pasur gabim, te studojme pjesen tjetertepunes se tij, ndoshta pjesa tjeter nuk ka gabime dhe nese ka gabime detyra e njerezve te zgjuar eshte qe ti permisojne ato gabime.
    Une e kuptoj qe muslimanet sunni ose shia e urrejne Kalifen, por ma merr mendja nuk e urrejne aq shum sepse ka pretenduar qe eshte profet , por e urrejne me shum sepse ka refuzuar hadithet, ka quajtur hadithet "shpikje te djallit"!
    Ne fakt mendoj se ne disa pika Kalifa ka te drejte. Ka te drejte psh kur fol per manetin e fundit te profetit, sepse ekzistojne tre variante qe jane shkaktare qe sot feja islame eshte perca ne sekte.
    Nese analizon mire dhe llogjikisht te duhet se njeri nga keto variante eshte i vertete ndersa te tjeret jane modifikuar per ceshtje politike.
    Sot sunnit akuzojne shijat qe jane jo besimtare pasi qe besimin e tyre e bazojne tek familja e profetit ( ska asgje te keqe ketu sepse keto mesime i marrin nga hadithet sipas te cilit profeti ka lene Kuranin dhe familjen e tij ) , sipas sunnive besimi i drejte eshte besimi tek Kurani dhe sunneti i profetit.
    Si duket se pas vdekjes se profetit muslimanet jane perca sa i perket menyres se si kush duhet te qeverisi me komunitetin musliman.
    Njeri grup duke favorizuar Ebu Bekrin dhe tjetri grup duke favorizuar a.s.Aliun.
    Eshte e llogjikshme qe secili grup eshte munduar qe justifikoj qendrimet e tyre, andaj mendoj une te pakten se amanetiti te fundit te profetit keto dy grupe i kane stur fjalet "Familje " dhe fjalen "Sunnet" mvaresisht se per cilin grup folim, sepse ne kete menyre u eshte dhene mundesia ti justifikojne qendrimet e tyre duke thene jo se neve besojme keshtu, por profeti na ka mesuar keshtu.
    Secili grup nga ana tjeter ka akuzuar grupin tjeter qe genjejne , shijat kane akuzuarsunnit se genjejne kur thuajne se profeti ka thene se ka lene sunnetin e tij, dhe sunnit akuzojne shijat se genjejne kur thuajne se profeti ka lene "familjen" e tij.
    Keto akuza jane aq te vjetra sa qe sot e kesaj dite i shikojme ne TV , gazeta te ndryshme , internet , dokumentare te ndryshme etj etj, pra nuk jane dicka e re.
    Andaj duke u bazuar ne llogjik duket se e verteta e amanetiti te fundit eshte se profeti nuk ka permendur as sunnet e as familje, por vetem Kuranin.
    Le te ndalemi tek kjo pik per nje moment.
    Cfar psh nqs se tamam ky amanet eshte i vertete ?!! Cfar psh nqs se profeti ka lene per ne vetem Kuranin ?!!
    A nuk eshte bidat psh ti shtohet sunneti ose familja urdherit te profetit?!!
    Une nuk jam kunder haditheve, por jam kunder qendrimit te te shumices se dijetareve te cilet pohojne se hadithet nuk kane gabime dhe se duhet besuar njelloj sikur qe besojme Kuranin!!!
    Kurani eshtei garantuar nga Allahu qe eshte i paster nga gabimet ndersa hadithet jo.
    Andaj kur paramendojmne se keto hadithe i atribohen profetit, jo ty , jo mua por profetit , njeriut me te dashur ( njerit nder me te dashurit ) te Allahut, neve duhet te jemi te kujdeseshem se cfar pranojme ti artibojme profeti dhe cfar refuzojme, se fundja secili nga ne ne boten tjeter do te pergjigjen ne menyre personale per ate qe ka besuar ne Toke , ne kete jete.
    Nga ana tjeter nuk mund ti mbyllim syte sa i perket vakumit midis vdekjes se profetit dhe shkruarjes se haditheve, nuk jane 25 minuta ne pyetje, ose 25 , muaj e vite , por behet fjale per 200-250 vite!!!
    Gjenerata e tera jane zhdukur nga faqja e dheut.
    Eshte e vertete qe arabet ne ate kohe i kane mbajtur vargjet e Kuranit ne mend, por ama po ashtu eshte e vertete se pas cdo shpallje , profeti ka vertetuar ate qe te tjeret kane shkruajtur per te pa se a e kane shkruajtur si duhet ose jo, pra kuptojme qe profeti nuk eshte mbeshtetur vetem tek aftesite e tyre te te mbajturit mend , sepse sic duket ka dyshuar ne aftesite e tyre, andaj i eshte dashur qe te vertetoj ate qe kane shkruajtur ose ate qe kane mbajtur ne mend.
    Kur profeti ka pasur dyshime tek aftesite mendore te tyre ( te mbajturit ne mend ) pse ne te mos kemi dyshime per te njejten pune?!!
    250 vite kane kaluar qe nga vdekja e profeti e deri tek regjistrimi i haditheve!!!
    Midis asaj kohe cdo gje mund te ket ndoshur, fjale mund te jene shtuar, fjale te tjera mund te jene hekur etj etj, dhe ti pranojme si te perpikta as pa mos u munduar qe te vertetojme vertetesine e tyre , me duket e pa kuptimte.
    Sot shumica e musimaneve beson qe profeti eshte martuar me Aishen kur ajo ka qene 9 vjece edhe pse ekzistojne shum hadithe tjera qe kundershtojne kete moshe te saj duke e paraqitur ate te pakten 18 vjece ose ma shum.
    Kjo paraqet kontradite !
    Dhe ne fene islame nuk ka vend per kontradita, andaj muslimanet duhet te vendosin se cilit hadithe do te besojne, ato hadithe qe paraqesin Aishen 9 vjecare ose hadithet tjera qe paraqesin ate te pakten 18 ose ma shum, por kryesore eshte se ne ISLAM NUK KA VEND PER KONTRADITA !!!
    Andaj mendoj se Kalifa luaj nje rol te rendesishem te pakten ne kete lemi , sepse ka hapur kete debat midis dijetareve islamik, pra debatin e kontraditave ne hadithe.
    Librat e haditheve nuk do te jene te plota perderisa aty ka kontradita DHE DETYRA E JONE SI MUSLIMAN ESHTE QE TI SHMANGIM KETO KONTRADITA NJEHERE E PERGJITHMONE!!!

Me respekt
    GV_USA

P.S." E perseris edhe nje here GV_USA ( Nexhati ) ne asnje menyre nuk pranon pretendim e Kalifes qe ka qene profet , ska profet tjeter pas a.s. Muhamedit dhe nuk do te kete profet tjeter deri ne diten e gjykimit "
    WE WILL NOT GO DOWN!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-08-2005
    Vendndodhja
    Tetovė
    Postime
    307
    JO JO prej ketij njeriu Rashid Halifes ska asgje te hajrit, ai nuk eshte dijetar aspak, ai eshte vetem se nje njeri i paguar mire per ta shkateruar kete Fe, ai njeri nuk nuk ka zbuluar asgje dhe nuk ka be asnje lidhje te Matematikes me Kuranin, ato llogaritje jane vetem se nje fallsifikim te cilin ka pas mundesi shum bukur ta realizoj ne ate kohe kur nuk ka qene shum e perhapur shkenca e kompjuterit, por me kalimin e kohes, atij njeriu i jane zbuluar te gjitha falsifikimet. Ai njeri cdo gje ka sjellur rreth numrit 19, te cilin numer ia ka mveshur ketij ajetit Kuranor:

74:30. Mbikėqyrės mbi tė janė nėntėmbėdhjetė.

Thua se tere Kurani po sillet rreth ketij numri, jo jo aspak, keto pune nuk shkojne me logjike, ajeti Kuranor ska te beje asgje per kete, sipas haditheve te Muhammedit alejhisselam ky ajet ka te beje per 19 melaqe te cilat e mbikqyrin Xhehennemin.

Kuptoje me kete shembull se Kurani nuk kuptohet me logjik por me shpallje, e ndersa hadithet e Muhammedit alejhisselam jane shpallje, me te vetmin dallim prej Kuranit qe ne keto hadithe ka laramani autenciteti, ka hadithe te cilat jane njejte si ne graden e Kuranit dmth mutevatir, te cilat hadithe nese i mohon njejte eshte si me e mohuar Kuranit pershkak se edhe Kurani ka zingjir mutevatir.

Dije nje gje se edhe Kurani nuk eshte permbledhur ne kohen e Muhammedit alejhisselam por pas vdekjes se tij. E sa i perket hadithit kjo eshte lende me e gjere dhe per ate shkak nuk ka pas mundesi qe te mbledhet ne te njejten kohe kur eshte mbledhur Kurani.

Njejte sic jane ashabet transmetues te hadithit gjithashtu te njejtit jane edhe transmetues te Kuranit, per dallim se Kurani eshte i gjithi Mutevatir, e ndersa hadithet kane laramani ne autencitetin e tyre, disa jane mutevatir, disa sahih, e disa daif apo ndoshta te shpifur.

Dhe te lutem jepi fund muhabetit per hadithin per shkak se kjo eshte nje shkence e gjere per te cilen shkence ti nuk mund te marish ere e jo me ta studjosh.

Te lutem mos i permend me shijat per shkak se ata nuk kane nje shkence te mirefillte per hadithin, te ata hadithet i shpik imami i tyre, kuptove i shpik.

Ne islam te thash nje here se ka rregulla dhe nje prej rregullave te cilen duhet ta plotesoje dijetari per te dhene fetva eshte te jete musliman dmth me kete rregull hudhet i gjith mundi i Rashid Halifes, ky njeri eshte me zi se kaq, per shkak se nuk jep fetvaja ne rregullat e fikhut por flet per ceshtjet e besimit, dhe te lutem nuk kemi ra deri ne ate gjendje ne muslimanet qe dikushi i ndonje feje tjeter te na e komentoj Kuranin. Omeri radiallahu anhu kete gje nuk e ka toleruar, per ate shkak e ka ndaluar qe njerezit ta komentojne Kuranin me isralijate dmth me tregimet e popullit izraelit edhe pse ato kane qene te bazuar ne Teurat apo ne Ingjill dmth fjale te Zotit me te vetmen arsye per shkak se Kurani i ka anuluar te gjitha shpalljet tjera edhe pse ato mund te jene te verteta.

Njejte sic nuk ka kontradikta ne Kuran njeashtu edhe ne hadithet e verteta nuk ka kontradikta edhe pse ne mund te mendojme se ndonje hadith eshte kontradiktore, kjo eshte si pasoje e injorances sone e jo si pasoj e hadithit, ne koken tone njejte sic ndonje hadith mund te jete kontradiktore ashtu eshe ndonje ajet Kuranor mund te jete kontradiktor. Shembuj kemi plot; ne koken tende sigurisht jane kontradiktore ajetet qe bejne fjal per denimet e rrepta ne sheriat, njejte mund te jete kontradiktore edhe ajeti i cili ben fjale per ate se kush ndalohet te martohet, kontradiktore mund tet duket ligji i mbuleses (ferexhes), ligji syri per syrin e dhembi per dhembin, me nje fjale ty gjithcka mund tet duket kontradiktore.
    "Arsyeja e mosarsyes qė i bėhet arsyes sime aq shum ma dobėson arsyen sa qė me arsye e vajtoj bukurinė tėnde"

Faqja 11 prej 16 FillimFillim ... 910111213 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. a mundet dikush
    Nga _MALSORI_ nė forumin Ndihmoni njėri-tjetrin
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 21-02-2009, 16:58
  2. Ndihme nese ka dikush qe mund te me ndihmoj ?
    Nga castro.z nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 02-02-2009, 15:29
  3. C'ka eshte Shqiptaria?
    Nga Eni nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 23-07-2004, 12:28
  4. Policia alarmohet se dikush po Shante Presidentin
    Nga alumni nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 12-07-2002, 19:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •