O jaran, Kur'ani ėshtė libėr tė cilin e ka garantuar ZOTI, kėtu s'ka njeri qė e vė nė dyshim.
Por hadithėt qė jan raportuar akceptohen ne graden e dyt, dmth pas konsultimit me Kur'anin, kemi akces tek hadithi, nėse s'gjem dot ne hadith, at here vien dijetarėt e kėshtu me radhe.
Cdo hadith i raportuar dhe i vėrtetuar nga dijetar te mdhenj duhet besuar. Ato hadithe qe jan raportuar dhe vėrtetsia e tyre qe eshte e dobėt, zakonisht jemi te informuar nė fund te tregimit. Gjithashtu kur kem te bejm me dy hadithe te ndryshme, edhe ato te dyja citohen njera pas tjetres me dallimėt e tyre.
Pelegrinazhi mbahej nė Mekė tek Ēabeja, besimtarėt paganė silleshin rreth gurėve tė zinj. I preknin me duar dhe besonin se njė pjesė e forcės u kalon edhe atyre, disa nga kėta gurė merreshin me vete pėr t'i mbrojt nga armiku nė luftė.A din dikush te na tregoj me gjersisht per kulturen paramuhamediane dhe religjionin pagan te arabve, p.sh. si jan falur ata para idhujve te tyre, si dhe sa kan agjeruar, ligji per ferexhen etj. etj. ???
Ata qė i vėrtetojn, krahasojn, bejn kerkime te haditheve te ngjashme, tani miret parasysh se ne qfar periudhe eshte e then ? Pse e ka then ? dhe a eshte ne pajtim me ate qka iu eshte shpall ? Nėse po, gjasat per te jet i vertet ngriten, kurse nese eshte ne kundershtim hadithi me Kur'anin, ketu largohet pa menduar dy here. Un te komentova ashtu siq e die. Biles, duhesh me siguri qe ta njohesh edhe ti, dijetarin me te madhe te shekullit kaluar, shqiptarin El-Albanin i njohur ne tėr botėn.
Selam.
I nderuari GV-USA,
Ju falenderit per pergjigjen qė kishit bėrė orvatje ta bėni, andaj edhe unė po ju pėrgjigjem.
Nė pyetjen tuaj a jam me mendje ? Ju pėrgjigjem po, jam me mendje tama, por ju kėshilloj tė mos efondoni tė tjerėt se ofendimi ėshtė cilėsi e tė paditurve e jo e dijetarėve.
Ēėshtja tjetėr, ju lutem mos ofendo sahabet me nocionin spiun, se kjo nuk ėshtė e drjetė e juaja. E vėrteta ėshtė se sahabėt janė interesua aq shumė pėr mėnzrėn dhe jetėn e tė dėrguarit tė Allahut saqė nuk ka dimension i jetės sė tij pa u shtjelluar.
Flitni pėr jetėn intime baskėshortore tė pejgamberit por ju nuk pasni informacione se ato hadithe qė flasin pėr kėtė lėmi transmetonhen pikėrisht nga gratė e e Pejgamberit a.s. si psh Aisheja r.a.
Pretendimi i juaj se hadith ēshtē shkruar 250 vjet pas vdekjes sė pejgamberit aspak nuk pėrkon me realitetin. Flitni pėr Buhariun, e ne nuk flasim pėr Bhariun por flasim pėr hadithet e pejgamberit, e hadithet nuk janė fjalė tė buhariut por tė pejgamberit.
Mė akuzoni se nuk kam ldhje me mendjen sepse kam thėnė se edhe hadithe ėshtė shpallje, nuk tėrhiqem nga kjo bindje e argumentur me argumente, sepse kjo vėrtetohet me ajete ku Allahu thotė ,,Ai nuk flet nga hamendja por vetēm nga ajo qė i ėshtė shpallur,,
Propoyoj ti marrim sendet njė nga njė jo i fusim tė gjitha me njė thes dhe ti mbėshtjellojmė e nė fund pas kurrėfar rezultati.
Tė informoj se nuk mund tė jetė muslman ai i cili nuk beson nē sunetin e pejgamberit s.a.v.s. , andaj mos u lodh kot, sepse nėse mohohet suneti si burim i sheriatit atėherė duhet besuar pėr ēėshtjet e besimit e jo pėr hadithet.
Pershendetje!
Edhe pse nuk I perkas kėti besimi, mė intereson dhe lexoj shumėher tek komuniteti musliman. Ajo qe me ra nė sy dhe mė nxiti tė shkruaj ėshtė lidhur me hadithet.
Ndoshta ndonjėri mund tė thor ēka I intereson tonit tė pytė apo te debatoj lidhur me kėtė temė, por, megjithatė un dua tė bėjė pytje dhe poashtu tė jap pergjigjen lidhur ēka un mendoj.
A janė pėr tu besuar apo jo hadithet tė gjitha, disa nga ato, apo jo? Nėse po, cilat?
Besoni nuk kam pretendime provokimi por bash me intereson. Deshiroj (nėse ka mundėsi) qė pergjigja tė jetė jo individuale por ku qendron gjendja lidhur me hadithet nė Islam. Psh Kisha katolike I beson ato shkrime qe I ka pranuar qe ne fillim. Kurse Islami a I pranon hadithet tė cilat pretendojnė tė jenė burime islame?
Un Kuranin e kam lexuar dy her, pra dy perkthime nė gjuhen shqipe. Ndersa hadithet jo, lidhur me hadithe di vetem sa kam arritur te lexoj ne interenete.
Per mendimin tim, (pra ky eshte mendim I imi) pajtoj me Gostivari_usa edhe pse shumėher nuk kam pajtuar me tė. Pse e them kėtė? Aq sa kam mundur tė mėsoj (kuptohet ne interenet) dhe te lexoj hadithet nuk janė edhe aq te preferuara. Psh hadithet flasin shumėher per gjėra imtime te personit ku nuk mendoj se mund te vlersohen Hyjnore. Poashtu un kam lexuar ne hadithe lidhur me martesen e Muhamedit me Ajshen shumė tė re, pra 9 vjeqare. Pa pretendime, por keshtu eshte e shkruar ne hadithe e disa te tjera qe nuk po I ceki.
Nuk mendoj se ka vend per keqkuptime. Jemi njerez, jemi vėllezer nė gjak dhe tradita, andaj mund edhe te shkembejmė mendime dhe mesime te njeri tjetrit.
Respekte nga toni77
Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.
Me trego ti mua nese une shkruaj nje liber dhe them se kjo me eshte shpallur nga Allahu (ekstakfurulla cfarme detyroni te them ) , cila eshte spora qe te vertetohet se libri qe kam shkruar une eshte me te vertete shpallje nga Allahu ose jo ?!!
Nese nuk gaboj , Kurani e vendos kete ligj!
Per tu quajtur nje liber shpallje hyjnore, ai liber nuk duhet te kete kontradita, ashtu!
Me trego ti mua a kane hadithet kontradita ose jo!!!
Eshte e vertete qe hadithet jane thene nga profeti, dhe askush nuk thote ketu qe nuk duhet te besohen fjalet e profetit, ate cfar themi neve eshte a ka mundesi qe Buhariu , Muslimi etj qe keto thenie te profetit te mos i kene regjistuar si duhet?!!
Pse ne hadithe ka kontradita ?!!
Nese eshte shpallje , atehere e dime se shpallet e Allahut nuk kane kontradita!!!
Nese ti me thua se eshte shpallje edhe pse e din fort mire se ne hadithe ka kontradita, atehere ti e ben Allahun te paperkryer ( ekstakfurulla ) , sepse sic e thash me larte shpalljet e Allauhut jane te perkryera dhe me se mire vertetohet se aty nuk ka kontradita.
Me Respekt
GV_USA
WE WILL NOT GO DOWN!
Po Silli ato Hadithe te lutem: se nuk i paska lexuar kurr:
Te gjith Dietaret islam jan dakort se gjysmen e e fes ISLAME nga Muhammedi a.s e ka sjeLL Ajshja All-llahu qofte kenqur me te(r.a).
-Ndersa ti me bindjen tende del dhe thua fjaL qe nuk kane vend.
Silli ato hadithe qe paska spiunuar shoket e Muhammedit a.s, vetem dije nje gje:
Muhammedi a.s ka thene: le ta pregadite nje Karrike te Xhehennemit aj qe shpif dicka qe un nuk e kam thene
me nderime Besi3
Jezusi:
"Unė jam i dėrguar vetėm te delet e humbura tė shtėpisė sė Izraelit."(Mateu15:24)
selam alejkum
me vjen mire qe te gjithe keni sjelle argumente po nuk e di pse beheni agresiv.Zoti ka bere gjera qe jane farz per tu zbatuar dhe nafile.Ne kuran thuhet "lehtesoni dhe mos veshtirsoni" .E mira eshte ne rradhe te pare te zbatohet farzi pastaj te mos lem anash edhe synetin me justifikime se skemi kohe.Por nuk eshte mire te behemi agresiv per gjera qe jane vendosur nje here e mire .Te mbeshtetemi ne gjera te sakta dhe jo ne ato gjera qe transmetohen duke u mbeshtetur ne tradite.
Selam alejkum
Krijoni Kontakt