Postuar mė parė nga
hubejb
A C
Une vetem do ti paraqes disa argumente e nese don ti i pranon e nese nuk don nuk i pranon, une nuk mundem me te imponuar asgje as ty as dikujt tjeter, ke don Allahu e udhezon e ke do e len ne shtrembesine e tij.
Ja do argumente nga ana e Allahut me te cilat behet obligim ndjekja e Muhammedit alejhisselam deri ne fund.
"Ty ta zbritėm Kur'anin qė t'u shpjegosh njerėzve atė qė u ėshtė shpallur atyre, me shpresė se do ta studiojnė (Kur'anin)." (Nahl, 44)
"O ju qė besuat, bindjuni All-llahut, respektoni tė dėrguarin dhe pėrgjegjėsit nga ju. Nėse nuk pajtoheni pėr ndonjė ēėshtje, atėherė parashtrojeni atė te All-llahu (te libri i Tij) dhe te i dėrguari, po qe se i besoni All-llahut dhe ditės sė fundit. Kjo ėshtė mė e dobishmja dhe pėrfundimi mė i mirė." (Nisa, 59)
"Ėshtė e vėrtetė se All-llahu u dha dhuratė tė madhe besimtarėve, kur ndėr ta nga mesi i tyre dėrgoi tė dėrguar qė atyre t'u lexojė shpalljen e Tij, t'i pastrojė ata, t'ua mėsojė Kur'anin dhe sheriatin, edhe pse, mė parė ata ishin krejtėsisht tė humbur." (Ali Imran, 164)
"Ai ėshtė qė arabėve tė pashkolluar u dėrgoi Pejgamberin nga mesi i tyre qė t'ua lexojė ajetet e Tij, t'i pastrojė ata, t'ua mėsojė librin dhe sheriatin, edhe pse mė parė ata ishin nė njė humbje tė dukshme. (Xhumua, 2)
Argument tjeter e ke konsensusin e sahabeve per obligueshmerine e hadithit si nje nder bazat e Sheriatit.
E ndersa, keta ashab transmetojne argumente nga Muhammedi alejhisselam per ate se Hadithi eshte argument i domosdoshem ne Sheriatin e tij. Pa marr parasysh ti a i pranon keta hadithe une do i permend.
"Kam lene ne mesin tuaj dy gjera, nuk do te jeni te humbur, nese iu permbaheni ju atyre: Librin e Allahut (Kuranin) dhe Sunnetin e Pejgamberit te Tij (Hadithin)." El Muvetta
"Vertet, me eshte dhene mua libri dhe ngjashem me te". Ebu Davudi.
Dmth te gjithe keto argumente asnjera nuk ben fjale per ate se prej momentit qe ka vdek Muhammedi alejhisselam, edhe Hadithi duhet te dal prej perdorimi, i ka humb vlera si baz e Sheriatit. Po bile Muhammedi alejhisselam thote se ne kemi edhe privilegj me te madh se sahabet sikur qe na ka quajtur ne nje hadith vellezer te tij kur e kan pyetur sahabet pse na quan vellezer e nuk i quan ata, I derguari salallahu alejhi ve selem iu thote se ju jeni shoket e mi e ndersa ata jane vellezerit e mi. Dhe vazhdon tu tregoje per vleren tone duke ju thene: ata mua do me besojne pa me pare.
Ju me kete tentim qe ta beni te pa vlefshem kete burim te Sheriatit beheni qesharak njejte sikur qe dikushi kur i mohon ligjet e nje shteti dhe thiret ne kushtetuten e tij, e ndersa si kushtetuta njeashtu edhe ligjet kane fuqine e tyre ligjevenese, cilen do mos ta zbatojsh e hash dajakun e policit, pershkak se edhe ato ligje kane baze te kushtetuta.
Kete gje qe po e thuani ju asnje dijetar deri sot nuk e ka thene, ne perjashtim te njerit, te cilin e kane quajtur Muhamed Abduhu i cili eshte i kohes moderne, i ndikuar nga ana e perendimit, njeashtu edhe ky nuk ka pas guximin ta mohoj kete burim si burimin e dyt te sheriatit ama ka perdor trika duke thene per ta pranuar nje hadith duhet me pas graden mutevatir; kesaj i thene me e nxjerr prej perdorimi kete burim te sheriatit per shkak se pak hadithe ka qe e kane arrit graden e mutevatirit.
Ama ka edhe nje fakt per kete dijetar, tregohet prej nxenesve te tij se ai ka pasur nje grade t larte ne llozhen Masone.
Sa per Buhariun ju lutem mos u merrni me statistikat e Gostivarit per shkak se Buhariu nuk ka pranuar 1% te haditheve, por 99%, transmetohet se ai ka ditur 700000 hadithe. Ndersa ai i ka cilesuar si sahih nje bukur te madh te haditheve, te njejten metode e kane vazhduar edhe nxenesit e tij.
Ky fakt nxirret nga ajo se dijetaret e hadithit nuk i konsiderojne hadithe, ato thenie te cilat i pershkruhen Muhammedit alejhisselam e jane te shpifura. Nese shkojme me kete mentalitet sic jeni duke e plasuar atehere une jam ne gjendje ne moment me ti nxjerr jo nje milion por sa tet doje shpirti hadithe te tilla.
Nese sadopak te keni njohuri rreth shkences se te drejtes, shum thjesht do i kishni kuptuar keta gjera pershkak se jane shum te thjeshta. Kurani eshte me nje fjale Kushtetuta, ama kushtetuta nuk mund ti perfshij te gjitha problemet e njeriut, per ate shkak ekzistojne ligje, nene etj.
Une nuk e kam qejf te flas ne koken time, doja tu tregoj vetem se cka thuajne dijetaret:
Dijetaret per pyetjen se a thua njeriu mund te arrij vet me logjiken e tij deri te e verteta dmth vertetimin e ekzistences se Krijuesit dhe se ky Kurani eshte liber nga Krijuesi, jane shum te qarte. Ata te gjithe thone pa perjashtim se njeriu edhe neqoftese asnjeher nuk ka arrit te degjoj per shpalljen e Allahut prap se prap Allahu do ta marre ne pergjegjesi nese nuk e ka besuar Allahun, por me nje perjashtim nuk do ia kerkoje vertetimin e cilesive (sifateve) te tij. Nje grup tjeter dijetaresh thote qe do ia kerkoje vertetimin edhe te sifateve te tij.
Krijoni Kontakt