Nė mesjetė Hercegovina quhej Chelmania (Kelmania), qė besoj se mund tė lidhet me emrin e fisit Kelmend. A mund tė jetė kjo mbretėri e lashtė e Kelmendasve?
Bassania et Chelmania njiheshin nė mesjetė Bosnja e Hercegovina.
Nė mesjetė Hercegovina quhej Chelmania (Kelmania), qė besoj se mund tė lidhet me emrin e fisit Kelmend. A mund tė jetė kjo mbretėri e lashtė e Kelmendasve?
Bassania et Chelmania njiheshin nė mesjetė Bosnja e Hercegovina.
alibaba,
A ka mundesi te na sillni edhe referencat per kete hipoteze ?
edhe une kam lexu nji liber per ket dhe me ka befasu teper qe kishin ndertu nji kish teper te madhe ne sangjak vet mbretria kelmendase !!
"Msyja Henes po smujte me u ndal ne Hene,mbi yje ateron gjitsesi" ....
Nė latinishte quhet kėshtu:
Bosnia et Herzegovina (vel Bassania et Chelmania classicae)
http://la.wikipedia.org/wiki/Nationes_mundi
Pasi krajli Predimir ua ndan djemve pasurinė, Dragisllavit i jep Chelmanian:
Pėrmendet pėrsėri nė formė mė tė shkrutėr:to Dragislav he gave the region of Chelmania and these zupanias: Stantania, Papava, Yabsko, Luca, Vellica, Gorimita, Vecenike, Dubrava and Debre;
Nė kėtė rast Kelma lidhet me emrin e mėvonshėm Klume, Humle dhe mė vonė Zahumle, siē quhej mė vonė Hercegovina.After the death of King Tugemir, his son Chvalimir succeeded him as king. He took a wife and sired three sons: the first-born was named Petrislav, who ruled the region of Zenta, the second was Dragimir, who ruled Tribunia and Chelma,
http://homepage.mac.com/paulstephenson/trans/lpd1.html
Papa Gjoni X, i shkruan njė princi tė Hercegovinės sė asaj kohe qė e qun nė latinishte: Michaeli
excellentissimo duci Chulmorum. Nė kėtė rast Chulm na del si formė e ndėrmjetme mes Chelmania tė mėhershme dhe Zahumle tė mėvonshme.
Familja ime eshte e fisit Kelmendi. Kam degjuar historira te ndryshme lidhur me kete fis dhe sidomos per shpernguljet e hershme dhe te vonshme, por kurre nuk e paskam degjuar kete variant, se Hercegovina ka qene mbreteria e Kelmendit. interesant.
Mbėshtetem nė disa fakte:Familja ime eshte e fisit Kelmendi. Kam degjuar historira te ndryshme lidhur me kete fis dhe sidomos per shpernguljet e hershme dhe te vonshme, por kurre nuk e paskam degjuar kete variant, se Hercegovina ka qene mbreteria e Kelmendit. interesant.
1. Historianėt duke u mbėshtetur nė traditėn popullore tė Kelmendit dhe disa fiseve tjera malėsore, si dhe nė atė qė pohojnė vetė kėta malėsorė, kėta kanė ardhur nga zonat e Dalmacisė, pas dyndjeve sllave.
Kėngėt kreshnike, Lahuta, Varrezat me Gurė tė Mėdhenj (megalite), Tatuazhet, pėrdorimi intensiv i Sfastikės etj, janė karakteristika qė kjo populėsi ilire i solli nga trevat e Dalmacisė kur erdhi nė Shqipėrinė veriore.
2. Toponime shpesh janė tregues i shpėrnguljeve. Poqese i kėrkon toponimet me emrin Gruda do tė gjesh njė atje nė Dalmacinė e thellė, njė tjetėr mė kėtej nė Hercegovinė, njė tjetėr nė Dubrovnik, nmjė tjetėr nė Mal tė zi, dhe njė tjetėr nė Malėsi, dhe poqese tėrheq njė vijė nėpėr kėto pika, e sheh qartė udhėn se nga kanė kaluar Grudasit deri kur janė vendosur pėrfundimisht nė Malėsi.
Nė bazė tė kėsaj, Kelmend dhe Chelmania mė duken shumė emra tė ngjashėm. Prandaj mė lindi ideja.
Nė shekullin e 10, Kelmania ishte krahinė e Diokles sė nė kėtė kohė sundohej nga Shėn Gjon Vladimiri, njė princ shqiptar.
Keto jane thjeshte hamendje, por ne legjendat e fisit Hoti thuhet se e kane preardhjen nga Hercegovina.
Poashtu edhe per fisin Dukagjini, thuhet sipas nje shkrimi anonim (por mendohet te jete e fallsifikuar) qe Dukagjinasit kane zbritur ne malet e Shqipnise Veriore pas shekullit VII pas humbjes se betejes ne Hercegonive nga Sllavet.
Nuk diskutohet qe shume fise shqiptare/Arberoret jane dyndur ne territorin e sotshem nga Bosnja e me gjere dhe nje pjese dihet qe u latinizuan para se te vinin sllavet.
Krijoni Kontakt