Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 3
    "Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534

Leximet e Shkrimit Shenjtë, Mesha e së Dielles

E DIELA E XXVIII. GJATË VITIT - A 12. 10. 2008

Leximi i parë (Is 25, 6-10)

Zoti do të bëj një gosti e do të fshijë lotin nga çdo fytyrë.

Lexim prej Librit të Isaisë profet

Zoti Hyji i Ushtrive do të bëjë përmbi këtë mal një gosti për të gjithë popujt: me mish të majmë e me verë të moçme, me mish të majmë plotë me palcë, me verë të kulluar, të qartë si loti. Në këtë mal Ai do ta shqyejë velin që ua mbulonte fytyrën të gjithë popujve, mbuluesin që i mbulonte të gjithë popujt. Përgjithmonë do ta zhdukë vdekjen, Zoti Hyj nga çdo fytyrë do të fshijë lotin, nga çdo vend Ai do ta zhdukë turpin e popullit të vet, sepse Zoti kështu ka thënë.

Dhe do të thuhet po atë ditë: “Ja, ky është Hyji ynë! Në të shpresuam, Ai na shpëtoi! Ky është Zoti, në Të shpresuam: le të gëzojmë, të galdojmë për shpëtimin që na e solli, sepse dora e Zotit mbi këtë mal pushon!” E për tokë do të shkelmohet në vend të vet Moabi, siç shkelmohet kashta në gropë të plehut.

Fjala e Zotit.

------------------

Psalmi 23 (22)

Ref: Zoti është bariu im, asgjë nuk më mungon

Nëpër fusha të gjelbra Ai më jep pushim,

më prin në ujëra të qeta, shpirtin ma përtërin.

Ai më prin shtigjeve të drejta

në saje të dashurisë së Emrit të vet.

Po edhe në kalofsha nëpër luginën e hijes së vdekjes,

s’trembem nga e keqja

sepse ti je me mua:

thupra jote dhe kërraba

për mua janë ngushëllim.

Ti ma shtron tryezën përpara

Ndër sy të armiqve të mi,

me vaj erëmirë kryet ma lyen,

gotën ma mbush plot e përplot.

Hiri dhe mirësia do të më përcjellin

në të gjitha ditët e jetës sime,

do të banoj në shtëpinë e Zotit

derisa të jem gjallë.

Leximi i dytë (Fil 12-14, 19-20)

Gjithçka mundem me ndihmën e Atij që më jep fuqi!

Lexim prej Letrës së shën Palit apostull drejtuar Filipianëve.

Vëllezër, di të jetoj në skam dhe di të jetoj në pasje. Jam mësuar gjithsesi dhe për gjithçka: të ngihem e të jem i uritur, të kem mjaft e të kem pak!

Gjithçka mundem me ndihmën e Atij që më jep fuqi! Por, prapëseprapë, është bukur për ju që morët pjesë në nevojën time. Dhe Hyji im do të plotësojë çdo nevojë tuajën me begatinë e vet, për mrekulli, nëpër Jezu Krishtin. Hyjit, Atit tonë, i qoftë çdo lavdi në shekuj të shekujve. Amen.

Fjala e Zotit

-------------------

Lutja e besimtarëve

M. Ati i thërret të gjithë në festën e amshuar në mbretërinë e Tij. Nuk mjafton të jesh i thirrur, por duhet të sjellësh veshjen e duhur që shpreh ndryshimin e mënyrës së të jetuarit sipas mësimeve të Ungjillit. Të themi së bashku:

Na jep, o Atë, Shpirtin tënd të Shenjtë.

----------

1) Për Kishën, që të ndihmojë njerëzit e kohës së sotme, sidomos të rinjtë që të bëhen të varfër për Krishtin, që të lirë nga tundimi i parasë të provojnë gëzimin e dashurisë që dhurohet. Të lutemi.

----------

2) Për ata që punojnë në radio-televizione, që të dinë se “në qoftë se nuk ka vend për Krishtin nuk ka vend as për njeriun”.

Të lutemi.

----------

3) Për ne të krishterët, që gjatë këtij muaji kushtuar misioneve, të mos mungojë pjesmarrja jonë e vëmendshme dhe bujare, për një rritje njerëzore dhe të krishterë. Të lutemi.

----------

4) Për ne të gjithë të bashkuar në emër të Krishtit, që nga Fjala dhe Eukaristia të marrim fuqinë për të qenë besnikë ndaj Zotit dhe të gatshëm për tu shërbyer vëllezërve. Të lutemi.

----------

M. Atë i mirë, Ti që na fton të gjithëve për të marrë pjesë në gëzimin e dasmës së Birit tënd na bëj lajmëtarë të dashurisë sate, që të gjithë njerëzit kudo të shpërndarë nëpër botë të bashkohen sa më shumë në banketin Tënd. Amen.
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 11-10-2008 më 21:04
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534

Leximet e Shkrimit Shenjtë, Mesha e së Dielles

E DIELA E XXIX. GJATË VITIT – “A” (19. 10. 2008)
    E diela e Misioneve

Leximi i parë (Is 45, 1. 4-6)

Unë jam Zot e tjetër s’ka

Lexim prej Librit të Isaisë profet

Kështu thotë Zoti për Kirin, të shuguruarin e vet: “Ia kapa të djathtën e tij për t’i shtruar para tij popujt, për t’i vënë në ikje mbretërit, për t’i hapur para tij dyert; edhe dyert para tij s’do të mbyllen.

Për dashuri të shërbëtorit tim Jakobit e të Izraelit, të të zgjedhurit tim, të thirra ty me emrin tënd, të shënova megjithëse s’më njihje. Unë jam Zot e tjetër s’ka: përveç meje Hyj tjetër s’ka! Të ngjesha në armë, megjithëse s’më njihje, që të dihet prej lindjes në perëndim, se posë meje, askush tjetër s’është!”

Fjala e Zotit.

-------------------

Psalmi 96 (95)

Ref: Ty, o Zot, të qoftë nderi dhe lavdia!

Këndoni Zotit një këngë të re!

Mbarë toka le t’i këndojë Zotit!

Kumtojeni ndër paganë lavdinë e tij,

ndër mbarë popujt mrekullitë e tija!

Sepse i madh është Zoti,

tejet i denjë për t’u lavdëruar,

më i përfrigueshëm se të gjitha hyjnitë!

Një asgjë janë të gjithë zotat e paganëve,

kurse Zoti e ka krijuar qiellin.

Jepni Zotit, familjet e popujve,

jepni Zotit nder e fuqi,

jepjani Zotit nderin e Emrit të tij!

Kushtoni dhurata e hyni në pallatet e tij.

Dridhu, o rruzull, para fytyrës së tij!

Shpallni ndër paganë: “Mbret është Zoti!”

Ai e mban botën që të mos shkatërrohet;

i gjykon popujt me drejtësi.

Leximi i dytë (1 Sel 1, 1-5)

Kemi para sysh fenë vepruese tuajën, dashurinë vetëmohuese dhe shpresën e qëndrueshme.

Lexim prej Letrës së parë të shën Palit apostull drejtuar Selanikasve

Pali, Silvani dhe Timoteu: Kishës së Selanikasve në Hyjin Atë dhe në Jezu Krishtin Zot. Paçi hir dhe paqe! Gjithmonë i falënderohemi Hyjit për ju të gjithë dhe vazhdimisht ju kujtojmë në lutjet tona duke pasur para sysh fenë vepruese tuajën, dashurinë vetëmohuese dhe shpresën e qëndrueshme në Zotin tonë Jezu Krishtin para Hyjit, Atit tonë.

Sepse, o vëllezër të dashur prej Hyjit, e dimë se jeni të zgjedhur, mbasi Ungjilli ynë nuk erdhi ndër ju jo vetëm me anë të fjalës, por edhe i përcjellë me fuqi dhe me Shpirt Shenjt dhe me mbushmendje të plotë. Të tillë, pra, siç e dini, kemi qenë ndër ju për ju.

Fjala e Zotit

-------------------------

Lutja e besimtarëve

M. Vëllezër e motra, sot së bashku me mbarë Kishën të shpërndarë nëpër botë, të cilën e përfaqësojnë misionarët, Ipeshkvijtë, meshtarët, diakonët, motrat dhe vullnetarët laikë, t'ia hapim zemrën tonë Ungjillit e t’i kërkojmë Atit forcën për të dëshmuar mbretërinë e Tij në vendet ku jetojmë. Të lutemi së bashku:

Ardhtë Mbretëria jote, o Zot!

------------------------

1) Për Papën, ipeshkvijtë, meshtarët dhe diakonët që të nxisin vëllazërimin dhe marrëdhëniet miqësore ndërmjet popujve dhe Kishave të të gjithë botës. Të lutemi.

------------------------

2) Për misionarët dhe misionaret, që janë nisur prej bashkësisë sonë, që të ndjejnë sa më afër bashkimin jetësor dhe mbështetjen në lodhjet apostolike. Të lutemi.

-----------------------

3) Për shoqërinë tonë, udhëheqësit e saj, që të nxisin të mirën e përbashkët duke i respektuar ligjet dhe të drejtat e të gjithë anëtarëve. Të lutemi.

-----------------------

4) Për të rinjtë e kohës sonë, që takimi me Krishtin e varfër e të përvuajtur t’i mahnitë dhe të nxisë në ta zgjedhje të forta e të vendosura për jetën e tyre. Të lutemi.

--------------------

5) Për bashkësinë tonë, që t’u japë jetë përvojave të forta të bashkimit me Krishtin Mësues, që është zanafillë e kuptim i çdo angazhimi misionar. Të lutemi

--------------------

M. O Atë, ti që kënaqesh me lutjen e atij që e pranon fjalën Tënde, eja në ndihmë dobësive tona dhe, ndërsa punojmë për një njerëzim më të drejtë, bëj që të bashkëpunojmë për ndërtimin e mbretërisë sate. Nëpër Krishtin Zotin tonë.

Amen.
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 18-10-2008 më 17:42

Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    E DIELA E XXX. GJATË VITIT - A (26. 10. 2008)

Leximi i parë (Dal 22, 21-27)

Nëse e dëmtoni vejushën e bonjakun, hidhërimi im do t ë ndizet flakë kundër jush.

Lexim prej Librit të Daljes

Kështu thotë Zoti: “Mos e keqtrajtoni vejushën as bonjakun. Nëse do t’i nëpërkëmbni, ata do të kërkojnë ndihmë prej meje e unë do ta dëgjoj ankimin e tyre. Atëherë hidhërimi im do të ndizet flakë e do t’ju prej me shpatë. Gratë do t’ju mbesin të veja e fëmijët bonjakë.

Nëse do t’i huajosh para ndokujt prej skamnorëve të popullit tim që është me ty, mos u sill me të si të ishe kamatari: mos i merrni kamatë.

Nëse për peng ia ke marrë të afërmit tënd gunën, ktheja para perëndimit të diellit. Sepse ajo është i vetmi petk me të cilin e mbështill trupin dhe s’ka tjetër në të cilin të bjerë të flejë. Nëse ankohet para meje, do ta dëgjoj, sepse kam dhembshuri.

Fjala e Zotit.

Psalmi 18 (17)

Ref: Të dua, o Zot, fuqia ime.

O Zot, Qeta ime, fuqia ime, Shpëtimtari im!

Ti je Mbrojtësi im, fuqia e shpëtimit tim, ndorja ime!

Në ndihmë do ta thërras Zotin tejet të lavdishëm,

dhe do të shpëtoj nga armiqtë e mi.

Është Zoti! Qoftë bekuar Qeta e strehimit tim!

Qoftë madhëruar Hyji, Shpëtimtari im!

Leximi i dytë (1 Sel 1, 5-10)

Ju u kthyet kah Hyji prej idhujsh, që t’i shërbeni Hyjit të gjallë e të vërtetë.

Lexim prej Letrës së shën Palit apostull drejtuar Selanikasve

Vëllezër, Ungjilli ynë nuk erdhi ndër ju vetëm me anë të fjalës, por edhe i përcjellë me fuqi dhe me Shpirt Shenjt dhe me mbushëmendje të plotë. Të tillë, pra, siç e dini, kemi qenë ndër ju për ju. Edhe ju u bëtë ndjekësit tanë dhe të Zotit duke e pranuar Fjalën me gëzim që jep Shpirti Shenjt edhe pse në vështirësi të madhe, kështu që u bëtë shembull për të gjithë besimtarët e Maqedonisë dhe të Akajës.

Sepse, prej jush, jo vetëm jehoi Fjala e Zotit nëpër Maqedoni e Akajë, por edhe feja juaj në Hyjin aq fort u përhap gjithkah, sa që ne s’kemi nevojë të flasim për këtë gjë. Sepse njerëzit vetë tregojnë për ne: ç’ pritje na bëtë, si u kthyet kah Hyj prej idhujsh, që t’i shërbeni Hyjit të gjallë e të vërtetë dhe që ta prisni nga qielli Birin e tij, të cilin e ngjalli nga të vdekurit, Jezusin, që na shpëton nga hidhërimi i ardhshëm.

Fjala e Zotit

Lutja e besimtarëve

M. Vëllezër e motra, çdo ditë jemi të thirrur të ushtrohemi krejtësisht në ligjin e dashurisë ndaj Zotit dhe ndaj të afërmit. T’i kërkojmë ndihmë Shpirtit Shenjt, që është Shpirt i dashurisë, që të na edukojë e të na udhëheqë në rrugën e përshkuar nga Krishti. Të lutemi së bashku:

Na dëgjo o Zot.

----------

1) Për Papën tonë Benediktin, Ipeshkvijtë, meshtarët, diakonët dhe të gjithë të krishterët që të dinë t’ua përhapin në plotësi të gjithë njerëzve dashurinë që e marrin prej Zotit. Të lutemi.

Na dëgjo o Zot.

----------

2) Për të gjithë ata të cilët punojnë në institucionet shoqërore, që të kenë parasysh që çdo krijesë është objekt i dashurisë së pambaruar të Zotit e për këtë të sforcohen për ta ruajtur dhe mbrojtur jetën qysh prej mishërimit. Të lutemi.

Na dëgjo o Zot.

----------

3) Për ata që jetojnë në varfëri dhe vuajtje, që të marrin prej neve të krishterëve jo vetëm ndihma materiale, por edhe shpirtërore dhe morale dhe të ndihen të pranuar e të dashur, sepse jemi bij të të njëjtit Atë. Të lutemi.

Na dëgjo o Zot.

----------

4) Për ne këtu të pranishëm, që nga dëgjimi i Ungjillit të sotëm, të mësojmë të zbulojmë fytyrën e Zotit në vëllezërit dhe motrat tona, por sidomos në ata që janë në vështirësi. Të lutemi.

Na dëgjo o Zot.

----------

M. O Zot, Ati i ynë, Ti që i ushqen besimtarët e tu me Korpin e Gjakun e Birit tënd, bukën e jetës dhe burimin e shëlbimit, na jep bukën tënde dhe fjalën tënde që në jetën e përditshme të mund të kryejmë vullnetin tënd dhe të lëvdojmë emrin tënd. Nëpër Krishtin Zotin tonë.
    Amen.
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 25-10-2008 më 17:37

Tema të Ngjashme

1. Kisha është Një
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Letra e Kishës së Romës drejtuar Kishës së Korinthit
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-03-2007, 16:35
  3. Agjiologjia
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 19-07-2006, 00:12
  4. DOKTRINA - Kapitulli III: Trinia e Shenjtë
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 15-03-2005, 23:02
  5. Ortodoksia dhe Shqipëria
    Nga shendelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 258
    Postimi i Fundit: 07-04-2004, 18:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •