Close
Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 57
    Citim Postuar mė parė nga xemanuel Lexo Postimin
    te besosh ne Jezus Krishtin nuk do te thot fe e as qe je fetar apo politikan ndersa nese beson ne Jezus Krishtin nepermjet fese ateher je larg Atij por duhet qe njeriu te ket mardhenje me Jezusin
    Ndoshta me fjalen fetar, do te thuash ai qe shkon ne kishe, ai qe ndjek dogmat fetare, pra te kishes?
    Une ndoshta nuk te kam kuptuar, ose me mire te kam kuptuar keshtu; pra te njohesh Krishtin, nuk eshte e nevojshme te shkoshe ne Kishe, ose nuk duhet studiuar ose ose nuk duhet te mbashtesim njohjen tone nepermjet dogmave te Kishes, mesimeve te Eterve, Tradites, asaj qe quhet edhe spiritualiteti ose misticizmit ku me ane te Dogmes qe afermohet nga Kisha , ku Asaj I eshte shfaqur vete prania e Trinise se Shenjte.
    Kjo nuk duhet te asimilohet nga ne o nga kushdo ne menyren e vet te konceptuarit, por e kunderta, neve duhet te jemi te hapur drejt nje ndryshimi , drejt nje transformimi te shpirtit tone, per te qene
    gati per te njohur eksperiencen mistike…
    Larg nga ajo gjendje shpirterore, ku misticizmi dhe teologjia te jene ne nje opozite, pasi keto mbeshtesin dhe permbushin njera tjetren. Ky realitet vihet re, ne Kishe ku Misherimi I Fjales na behet I njohur nepermjet Shpirtit. Ky nuk eshte nje kompleks njohurie, por nje jete e re,gje qe nuk na imponohet si nje evidencim I jashtem, por si nje tranformim te qenjijes dhe ekzistences tone.
    Ketij konkluzioni ne nuk ja arrijme nepermjet leximit te thjeshte te Fjales se Zotit ( Ungjillit )dhe as nepermjet dogmave, por nepermjet vdekjes dhe ngjalljes me Krishtin, ne Pagezimin ne emer te Tij, duke na u dhuruar ne Kreshmim edhe vula e Shpirtit te Shenjte, duke u bere ne Eukaristi pra ne Kungate, pjese te vet trupit te Krishtit. Keshtu duke kaluar progresisht ne nje njohje me te plote , deri sa te arrijme “gjendjen e njeriut perfekt ne Jisu Krishtin “.
    Kete trashgimi na e lane Eterit dhe po ashtu edhe Apostujt dhe te gjithe te shenjtet, ku kjo perjetohet vetem ne brendine e Kishes . Vetem ne strukturen e saj, mund te njohim edhe Krishtin. Pasi Zoti me ngjitjen ne qiell, nuk tregoi perfundimin e prezences se tij, por bekoi dhe tregoi edhe hyjnizimin e vet natyres humane. Por qe keto jane pak te veshtira per protestantet dhe nendarjet e saja…

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-10-2006
    Postime
    163
    Citim Postuar mė parė nga arbereshi_niko Lexo Postimin
    Ndoshta me fjalen fetar, do te thuash ai qe shkon ne kishe, ai qe ndjek dogmat fetare, pra te kishes?
    Une ndoshta nuk te kam kuptuar, ose me mire te kam kuptuar keshtu; pra te njohesh Krishtin, nuk eshte e nevojshme te shkoshe ne Kishe, ose nuk duhet studiuar ose ose nuk duhet te mbashtesim njohjen tone nepermjet dogmave te Kishes, mesimeve te Eterve, Tradites, asaj qe quhet edhe spiritualiteti ose misticizmit ku me ane te Dogmes qe afermohet nga Kisha , ku Asaj I eshte shfaqur vete prania e Trinise se Shenjte.
    Kjo nuk duhet te asimilohet nga ne o nga kushdo ne menyren e vet te konceptuarit, por e kunderta, neve duhet te jemi te hapur drejt nje ndryshimi , drejt nje transformimi te shpirtit tone, per te qene
    Larg nga ajo gjendje shpirterore, ku misticizmi dhe teologjia te jene ne nje opozite, pasi keto mbeshtesin dhe permbushin njera tjetren. Ky realitet vihet re, ne Kishe ku Misherimi I Fjales na behet I njohur nepermjet Shpirtit. Ky nuk eshte nje kompleks njohurie, por nje jete e re,gje qe nuk na imponohet si nje evidencim I jashtem, por si nje tranformim te qenjijes dhe ekzistences tone.
    Ketij konkluzioni ne nuk ja arrijme nepermjet leximit te thjeshte te Fjales se Zotit ( Ungjillit )dhe as nepermjet dogmave, por nepermjet vdekjes dhe ngjalljes me Krishtin, ne Pagezimin ne emer te Tij, duke na u dhuruar ne Kreshmim edhe vula e Shpirtit te Shenjte, duke u bere ne Eukaristi pra ne Kungate, pjese te vet trupit te Krishtit. Keshtu duke kaluar progresisht ne nje njohje me te plote , deri sa te arrijme “gjendjen e njeriut perfekt ne Jisu Krishtin “.
    Kete trashgimi na e lane Eterit dhe po ashtu edhe Apostujt dhe te gjithe te shenjtet, ku kjo perjetohet vetem ne brendine e Kishes . Vetem ne strukturen e saj, mund te njohim edhe Krishtin. Pasi Zoti me ngjitjen ne qiell, nuk tregoi perfundimin e prezences se tij, por bekoi dhe tregoi edhe hyjnizimin e vet natyres humane. Por qe keto jane pak te veshtira per protestantet dhe nendarjet e saja…
    Pra nje Krisht i bere sipas mases tende, qe ti vete e ben per veten.
    Por ai eshte zot i vertete dhe njeriu i vertete. Ti je bere me te, dhe jo ai me ty.

Me simpati: crici_01

Citim Postuar mė parė nga crici_01 Lexo Postimin
    Pra nje Krisht i bere sipas mases tende, qe ti vete e ben per veten.
    Por ai eshte zot i vertete dhe njeriu i vertete. Ti je bere me te, dhe jo ai me ty.

Ka mundesi te me deshifrosh pak mesazhin tend?
    Te falenderoj me simpati reciproke.

i/e regjistruar Maska e Preng Sherri
    Anėtarėsuar
    19-02-2007
    Postime
    1,274
    JO, s'duhet me u bashkue!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-10-2006
    Postime
    163
    Ka mundesi te me deshifrosh pak mesazhin tend?
    Te falenderoj me simpati reciproke.

Faleminderit per pergjigjen dhe per pyetjen.
    Kur ne e takojme nje person, duhet ta pranojme siē ai eshte, e marredhenie tona me te eshte e pjekur nese e duam siē ai eshte dhe nuk duam ne te "diēka" qe na pelqen neve.
    Keshtu me duket eshte edhe per Krishtin, duhet ta pranojme siē ai eshte, siē ai u zbulua, duhet te impenjohemi seriozisht per ta njohur siē ai eshte, me biblen ne duart e ne zemer, duke shqyrtuar edhe eksperiencat e eterve, flas per eksperienca besimi.
    Me fal, frekuentoj njerez qe e dine keto gjera: une jam ne ecje, kerkoj e kerkoj ne kete drejtim.
    Ne kete shkrim nuk ka polemika nga ana ime, por vetem deshire per te kuptuar e pyetja jote me ka detyruar te reflektoj me shume. Per kete te falenderoj.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga crici_01 : 14-11-2008 mė 05:40

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-09-2008
    Postime
    59
    Bashkimi i besimeve nuk eshte nje arritje politike, por fetare.
    Nuk eshte nje ēeshtje geografike, por nje ēshtje besimi. Jo nje ēeshtje historike, por ekzistenciale dhe personale
    Besimi vjen nga degjimi i Fjales se Zotit. E Zoti i bashkon ne nje ata qe besojne ne Te.
    Jam duke nderruar fene...Kete e lexoj ne librat qe me japin.Kete e degjoj ne mesimet qe une marr.

Faleminderit per pergjigjen dhe per pyetjen.
    Kur ne e takojme nje person, duhet ta pranojme siē ai eshte, e marredhenie tona me te eshte e pjekur nese e duam siē ai eshte dhe nuk duam ne te "diēka" qe na pelqen neve.
    Keshtu me duket eshte edhe per Krishtin, duhet ta pranojme siē ai eshte, siē ai u zbulua, duhet te impenjohemi seriozisht per ta njohur siē ai eshte, me biblen ne duart e ne zemer, duke shqyrtuar edhe eksperiencat e eterve, flas per eksperienca besimi.
    Me fal, frekuentoj njerez qe e dine keto gjera: une jam ne ecje, kerkoj e kerkoj ne kete drejtim.
    Ne kete shkrim nuk ka polemika nga ana ime, por vetem deshire per te kuptuar e pyetja jote me ka detyruar te reflektoj me shume. Per kete te falenderoj.
    Une perseri nuk te kuptoj.-
    Po kishe gje per te me thene ne lidhje me postin tim, kam gabuar ne ndonje shprehje dhe ku.
    Ndryshe mjaftohu me nje no koment dhe kaq, kuptohet nese je dakort...
    Te falemnderit per mirekuptimin.
    Pershendetje.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-10-2006
    Postime
    163

Me fal, pajtohem 100x100. Duhet te pranoj qe nuk kisha lexuar mire. Faleminderit.

Lieutenant Maska e tom pullings
    Anėtarėsuar
    20-05-2004
    Vendndodhja
    H.M.S. Surprise
    Postime
    152
    Kush nuk eshte i vertete, modernizimi qe per hater te ketij ndryshimi edhe mund te devijosh?
    Po " filioque ", "Pagabueshmeria", "primati", Indulgjencat, ndryshimet ne doktrine....???
    "Filioque" nuk eshte dogme. Ate e kemi shtuar sepse ne ne ate moment historik ne luftonim kunder herezive qe mohonin hyjshmerine e Krishtit. Eshte shume interesant akti mbylles i Koncilit te Firences te 1438 ku kjo pune me ortodokset zgjidhet me nje mirkuptim te plote. Posa te kem kohe do te postoj citimin.

"Pagabueshmeria" eshte pasoje e supremacise se pasardhesit te Pjetrit, pra e "primatit". Keto jane dy pika ku veshtiresisht do te gjehej zgjidhje ne kete forum. Nuk dua te flas per pune teologjike ketu, dua te mbaj ate frymezimin e mire qe shoh me kenaqesi ka filluar te perhapet pak.

"Indulgjencat" me pagese jan gabim i joni historik. "Indulgjenca" pas nj rrefimi eshte gje qe as ju nuk kundershtoni.

Ndryshimet ne doktrine jam i bindur se nuk jane kunder atyre qe edhe ju pranoni (p.sh. paperlyeshmeria e Shen Merise). Pranoj qe shpesh Kisha Katolike i ka bere keto hapa jo ne frymezim ekumenik. Por besoj se jane gjera qe nuk pengojne njefare miqesie te mirefillte.

Kisha Katolike, ka shume principe dhe realitete..., por qe me kalimin e kohes edhe i ndryshon.
    Psh. nje princip ishte edhe ndeshkimi i heretikeve me ane te " inkuizicionit ", turra e druve , te thote gje? Po " ajo shpikja e " Purgatorit ", u desh nje Dante dhe shpejt u pelqeu teologeve katolike.
    Inkuizicioni eshte teme historike e nderlikuar. Po te duash hapim nje diskutim per te. Por ama me premtimin se do te flasim pa keqdashje.

Purgatori nuk eshte dogme, pra nuk eshte e re teologjike e vendosur nga lart. Dante ishte poet, jo teolog, jo Pape.

Kete mos e kishe thene fare, do te beje mire. Pasi gjysma e katolikeve ne bote jane me ngjyre te zeze, ēereku jane metise dhe variante te tjera...!
    Por Krishti erdhi per te gjtihe more djale. Te bardhe e te zinj...
    Nuk kisha qellime raciste. Doja vetem te thoja qe ky eshte kunder principeve qe katoliket mbrojne (jo abortit, kunder eksperimentave tek embrionet etj). Pra: Papa nuk ka frike ti kundervihet edhe personazhit me popullor te botes... por kete e ke thene edhe ti.

Per kete papen e fundit, rrespekti im eshte i detyrueshem..., por mbi te gjitha eshte nje teolog i madh, vleresoj nderhyrjet e guximshme te tij, por qe ti thua se do te ndryshoje..., ē'fare ? Ato gjera qe te tjere pape i kane vendosur? Nuk bie nje ēike ne kundershtim me Vatikani I ? Ku ēdo fjale e thene nga papa eshte Ligj dhe mbi te gjitha i pagabueshem...?
    Vendimet liturgjike nuk jane dogme. Papa mund ti ndroje ato.

Krishti paste meshire per shpirterat tona.

AMIN.
    IGNOSCE MI DOMINE, QUIA DALMATA SUM!

Lieutenant Maska e tom pullings
    Anėtarėsuar
    20-05-2004
    Vendndodhja
    H.M.S. Surprise
    Postime
    152
    Uniteti apo bashkimi i kishave nuk do te jete fare fryti i nje angazhimit politik.
    Mua mu deshen nja dhjete vjet te jetes time te pranoja kete qe ti ke shkruar. Prandaj e vleresoj ndoshta si postimi me i vyer i forumit.
    IGNOSCE MI DOMINE, QUIA DALMATA SUM!

Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gonxhe Bojaxhiu - Nėnė Tereza
    Nga Brari nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 30-12-2006, 15:05
  2. Historia e Kishes Katolike shqiptare ne Kosove
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 15-06-2006, 16:43
  3. Kryengritja Popullore Shqiptare E 1912 – 1915
    Nga ORIONI nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-07-2005, 14:44
  4. Historia E Shqiptareve, Nga Iliret E Lashte, Ne Eren E Islamit
    Nga ORIONI nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2005, 13:02
  5. Cili ėshtė synimi i AKSH-sė?
    Nga Faik nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 65
    Postimi i Fundit: 04-12-2003, 04:22

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •