Close
Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 57
    ..... .....
    Anėtarėsuar
    11-05-2008
    Postime
    2,503
    Ti Behar a ka mundesi me ndejt jashte teme.
    Une theksoj flas per bashkim shpirteror dhe na vjen ti e na e politizon gjithshka.Ca lidhje ka Janullatosi ne kete mes?Mos po ndikon te ortodokset qe ta duan me shume apo me pak Jezu Krishtin se katoliket.S po flasim per politike.Nqs do e kisha hapur temen ne lidhje me politiken do e kisha formuluar A bashkohen dot 2 kishat dhe c fare pengesash jane ne mes? por e formulova ndryshe.

Sa per temen ne lidhje me Ekumenizmin Qė tė gjithė tė jenė njė. Sikurse ti, o Atė, qė je nė mua dhe unė nė ty. (Gjn 17, 21).8
    Besoj se menyra me e mire e bashkimin do ishte nje union ne rradhe te pare sic u arrit ne mesjete ne kohen e Gjergj Kastriotit,dmth ortodoksi e orientuar nga Vatikani:Nje shembull te tille eshte Kisha Armene nje kishe ortodokse por qe njihet nga Vatikani.Sic eshte dhe mendimi i Conquistaodor-it

p.s Dhe shpresoj mos preket me ana politike deri sa e kam fjalen per aspektin shpirteror.Ka teme per largimin e Janullatosit ja ku eshte:
    http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=81498
    Ik e shkrije talentin ketu o Behar

I qete Maska e BEHARI
    Anėtarėsuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    ME MENDJE DHE ZEMER NE SHKODER!!
    Postime
    2,119
    Citim Postuar mė parė nga white-knight Lexo Postimin
    Ti Behar a ka mundesi me ndejt jashte teme.
    Une theksoj flas per bashkim shpirteror dhe na vjen ti e na e politizon gjithshka.Ca lidhje ka Janullatosi ne kete mes?Mos po ndikon te ortodokset qe ta duan me shume apo me pak Jezu Krishtin se katoliket.S po flasim per politike.Nqs do e kisha hapur temen ne lidhje me politiken do e kisha formuluar A bashkohen dot 2 kishat dhe c fare pengesash jane ne mes? por e formulova ndryshe.

Sa per temen ne lidhje me Ekumenizmin Qė tė gjithė tė jenė njė. Sikurse ti, o Atė, qė je nė mua dhe unė nė ty. (Gjn 17, 21).8
    Besoj se menyra me e mire e bashkimin do ishte nje union ne rradhe te pare sic u arrit ne mesjete ne kohen e Gjergj Kastriotit,dmth ortodoksi e orientuar nga Vatikani:Nje shembull te tille eshte Kisha Armene nje kishe ortodokse por qe njihet nga Vatikani.Sic eshte dhe mendimi i Conquistaodor-it

p.s Dhe shpresoj mos preket me ana politike deri sa e kam fjalen per aspektin shpirteror.Ka teme per largimin e Janullatosit ja ku eshte:
    http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=81498
    Ik e shkrije talentin ketu o Behar
    merre me avash se nuk te thash asgje te keqe!
    ti ne nje far menyre po i ben thirrje komunitetit katolik shqiptar apo kishes katolike shqiptare,qe te braktisin kishen (besimin e tyre)dhe te bashkohen me ortodokset!
    mir por une ne kete kendveshtrimin tim,iden tende e shikoj si teper te provokuese madje dhe ofenduese ndaj komunitetit katolik shqiptar,plus qe realizimi i kesaj ides tende do bente nje precedent shum te rrezikshem edhe per kombin shqiptar,pasi ti kerkon qe edhe katoliket shqiptar te perfundojne nen umbredhen e kishes greke te adoptuar nga janullatosi!kaq kisha une!!!

Citim Postuar mė parė nga Jack Watson Lexo Postimin
    Hiqni Janullatiosin, vini naj nji me "gjuh dhe gjak shqiptari" e masanej diskutoni pėr kėt lloj ēeshtje.
    Qe kur keshtu keto thirrje per bashkim.?
    Edhe mua me pelqen si perralle kjo, por e dini edhe vete qe eshte nje rruge e pazgjidhshme. Kush duhet te jete i pare ne kishen shqiptare te bashkuar, papa?
    Keni hall se Anastasi eshte nje kryepeshkop jo shqiptar, nderkohe propozoni nje tjeter por qe duket me simpatik, pa mjekerr?!
    Kisha jone eshte shqiptare dhe do te udhehiqet nga nje o me kombesi o me nenshtetesi shqiptare, eshte nje kishe autonome dhe vetvendos per komunitetin e saj ne Atdhe te lire. Mendoni ju se kisha e bashkuar e hipotizuar nga ju, do te bente nje politike me vehte, pa nderhyrjen e askujt nga jashte, qofte ky edhe simpatik…?
    Kush bashkohet sipas jush, nje shumice me pakicen apo anasjelltas?
    Midis dy kishave tona ka respektim reciprok, nga hera, ka divergjenca sa te duash, por kur ne rradhe te pare vihen mesimet e Zotit Krisht, harmonia eshte e garantuar.
    Nuk mund kurre kleri katholik, te devijoje nga rregullat mbareboterore qe permaban sistemi i katholicizmit roman, pra nje seri rregullash qe nuk tolerohen aspak qofshin keto edhe per nje ēeshtje kaq te madhe dhe te rendesishme si bashkimi.
    1- ndryshimet liturgjike …
    2- kononizimi i ndare qe nga 1054’
    3- dogmat e shumta te shtuara ne shekuj
    4- skulpturat qe zbukurojne mjediset e tyre
    5- muzika qe eshte bere nje pjese e stilit me kohe
    6- njohja e “gabimeve” dhe shtojcave qe pasuan ndarjen
    7- hegjemonia dhe diktati qe ushtron kryepeshkopi i Romes !
    8- si mund te martohet kur nuk i lejohet nje kleriku prej shekujsh
    9- do tu duhet te fshijne edhe faqen e zeze te indugjencave e inkuizicionit
    10- si, qe arbereshet su bashkuan per pese shek. tani ti pranojne si te barabarte
    11- do tu duhet te kerkojne te falur per mosndihmesen qe dhane kunder osmanllinjve ?

Do krijojme nje kishe me vehte si ajo e Anglise me nje kreypeshkope femer, po mulimanet do bashkohen?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga arbereshi_niko : 10-10-2008 mė 12:11

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-10-2006
    Postime
    163
    Per myzlymanet besimi dhe politika perzihen gjithmone.
    Per ne nje pyetje si ajo qe eshte ne forumim: a duhet te konvertohen shqiptaret ne fene e eterve apo ne fene e perendimoreve, tani qe jemi duke hyre ne Evrope, ka nje kuptim; per te krishtere e per katolike ne veēanti nuk ka asnje kuptim.
    Te krishtere konceptojne besimin si nje pergjigje personale ndaj Krishtit qe i therret. Kjo thirrje nuk eshte nje ze i mrekullueshem, por vjen nga brendesia e shpirtit kur i ndiejme nevojat tona e kerkojme nje zgjidhje. Ne fillojme te kemi besim kur nje aveniment i hirit na ben te vetedidhem qe vetem krishti mund te zgjidhe disa prej prolemeve tona.
    Edhe bashkimi i dy kishave nuk do te jete nje vendim nga lart. Kur ortodokse e katolike do te besojne keshtu, bashkimi do te jete nje realitet. Per katolike ne veēanti ka vetem nje mundesi: nje Ungjillizim i ri per katolike e per ortodokse.

Me simpati: crici_01

Hands up! Maska e Jack Watson
    Anėtarėsuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Citim Postuar mė parė nga arbereshi_niko Lexo Postimin
    Unė s'bėj thirrje pėr asgjė, se s'jam i angazhum fetarisht, te asnjėra fe. Vetėm se doja tė thoja se, para se t'i hyni debateve pėr bashkimin e kishave (siē kėrkon hapėsi i temės) duhet qė s' pari kreu i kishės sė Pavarur Shqiptare (ortodokse) tė jetė nė radhė tė parė njė shqiptar, dhe jo grek Janullatosi. Nė statut e keni tė shėnume, qė udhėheqėsi i kishės shqiptare duhet tė jetė me gjuhė dhe gjak shqiptari. Plotėson ndonjė nga kėto kushte Janullatosi? Asnjonėn s'plotėson. Njė i huj, aq mė shumė grek (kujto politikėn greke ndaj shqiptarėve nė vijėmėsi), s'mund tė krijojė njė kishė shqiptare, qė t'i shėrbejė kombit shqiptar. Na trego tashti, ka dalė naj herė Anastasiosi me naj deklaratė pėr ēamėt, pėr Kosovėn etj..?

Keni hall se Anastasi eshte nje kryepeshkop jo shqiptar
    At' hall kam un. Emėrimi i Janullatosit ėshtė kundra statusit. Shkoni merrni naj peshkop shqiptar nga kisha e Bostonit (100 vite e vjetėr), meqė thoni qė s'gjendet ndonji me eksperiencė ktu nė Shqipėri.
    Life's too short to remove USB safely.

Besimtar Katolik Maska e altint71
    Anėtarėsuar
    27-09-2008
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    933
    Arberesh niko jam dakort dhe un me ju.
    Eshte e pamundur qe kto du fe te lidhen,dhe nuk varet absolutisht nga ne Shqiptaret.

..... .....
    Anėtarėsuar
    11-05-2008
    Postime
    2,503
    Citim Postuar mė parė nga BEHARI Lexo Postimin
    merre me avash se nuk te thash asgje te keqe!
    ti ne nje far menyre po i ben thirrje komunitetit katolik shqiptar apo kishes katolike shqiptare,qe te braktisin kishen (besimin e tyre)dhe te bashkohen me ortodokset!
    mir por une ne kete kendveshtrimin tim,iden tende e shikoj si teper te provokuese madje dhe ofenduese ndaj komunitetit katolik shqiptar,plus qe realizimi i kesaj ides tende do bente nje precedent shum te rrezikshem edhe per kombin shqiptar,pasi ti kerkon qe edhe katoliket shqiptar te perfundojne nen umbredhen e kishes greke te adoptuar nga janullatosi!kaq kisha une!!!
    Jo s eshte ky qellimi im fare.Ca lidhje ke ti me temen?Nuk bej thirrje katolikve te braktisin besimin e tyre dhe tu bashkohen ortodoksve,dhe as ortodoksve anasjelltas.

Edhe mua me pelqen si perralle kjo, por e dini edhe vete qe eshte nje rruge e pazgjidhshme. Kush duhet te jete i pare ne kishen shqiptare te bashkuar, papa?
    Keni hall se Anastasi eshte nje kryepeshkop jo shqiptar, nderkohe propozoni nje tjeter por qe duket me simpatik, pa mjekerr?!
    Kisha jone eshte shqiptare dhe do te udhehiqet nga nje o me kombesi o me nenshtetesi shqiptare, eshte nje kishe autonome dhe vetvendos per komunitetin e saj ne Atdhe te lire. Mendoni ju se kisha e bashkuar e hipotizuar nga ju, do te bente nje politike me vehte, pa nderhyrjen e askujt nga jashte, qofte ky edhe simpatik…?
    Kush bashkohet sipas jush, nje shumice me pakicen apo anasjelltas?
    Midis dy kishave tona ka respektim reciprok, nga hera, ka divergjenca sa te duash, por kur ne rradhe te pare vihen mesimet e Zotit Krisht, harmonia eshte e garantuar.
    Nuk mund kurre kleri katholik, te devijoje nga rregullat mbareboterore qe permaban sistemi i katholicizmit roman, pra nje seri rregullash qe nuk tolerohen aspak qofshin keto edhe per nje ēeshtje kaq te madhe dhe te rendesishme si bashkimi.
    1- ndryshimet liturgjike …
    2- kononizimi i ndare qe nga 1054’
    3- dogmat e shumta te shtuara ne shekuj
    4- skulpturat qe zbukurojne mjediset e tyre
    5- muzika qe eshte bere nje pjese e stilit me kohe
    6- njohja e “gabimeve” dhe shtojcave qe pasuan ndarjen
    7- hegjemonia dhe diktati qe ushtron kryepeshkopi i Romes !
    8- si mund te martohet kur nuk i lejohet nje kleriku prej shekujsh
    9- do tu duhet te fshijne edhe faqen e zeze te indugjencave e inkuizicionit
    10- si, qe arbereshet su bashkuan per pese shek. tani ti pranojne si te barabarte
    11- do tu duhet te kerkojne te falur per mosndihmesen qe dhane kunder osmanllinjve ?

Do krijojme nje kishe me vehte si ajo e Anglise me nje kreypeshkope femer, po mulimanet do bashkohen?
    Eh perpara 481 nuk kishte fare si koncept ortodoks e katolik por vetem nje term i krishtere.Me ndarjen e krishterimit ne 2 rryma nga nje njeri i semure e lakmitar qe e beri vetem e vetem per te ruajtur pushtetin e tij ne Perandorine Bizanine.Krishterimi eshte nje kostum xhentellmenesh fantastik qe me vone ju shtua nje kapele e panevojshme qe dikush e quajti katolicizem e dikush e quajti ortodoksi.Pra ne thelb kemi nje ndarje politike dhe jo shpirterore qe nuk i sherbeu fare njerezimit.Konstandinopoja i vuajti pasojat e ndarjes se krishterimit,qe u dogj nga osmanllinjte dhe vazhdon te jete akoma nen pushtetin turk me nje emer te shemtuar Stamboll.
    Sa per ritet une u shpreha qe te ruhen sepse jane pjese e kultures.Jam vete ortodoks dhe normalisht nuk dua qe ritet bizantine te zhduken,gjithashtu edhe ato katolike romane.Prandaj shpreha mendimin tim per nje unitet mes katolikve shqiptar dhe ortdoksve shqiptar.Sa per piken 8 prifti arberesh martohet dhe njihet nga Vatikani.
    Kaq kisha te pershendes.

Citim Postuar mė parė nga Jack Watson Lexo Postimin
    At' hall kam un. Emėrimi i Janullatosit ėshtė kundra statusit. Shkoni merrni naj peshkop shqiptar nga kisha e Bostonit (100 vite e vjetėr), meqė thoni qė s'gjendet ndonji me eksperiencė ktu nė Shqipėri.
    Te ndimoj pak me statusin e KOASH

Art.1.KOASH-I pjese e pandare e se Shenjtes Kishe te pergjithshme dhe Apostolike,perbahet prej tere banoreve te Mbreterise Shqiptare qe i besojne Krishtit dhe pohojne simbolin e Shenjte Te Fese Orthodhokse dhe ruan te patundshmegjith sa pranon Kisha e Shenjte e Krishtit,Themelonjes e Krye i se ciles eshte Zoti dhe Perendia jone Jezu Krishti.

Art.3.Gjuha zyrtare e Kishes eshte Shqipja.

Art.4.Kisha Orthodhokse Shqiptare eshte person juridik dhe trashigon te gjithe titujt dhe te drejtat e komuniteteve Orthodhokse te gjer tanishem.
    Kryepeshkopi i kishes shqiptare duhet te jete i lindur ne Shqiperi te jete shqiptar,dhe te kete gjak shqiptari!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga white-knight : 10-10-2008 mė 15:14

Jam dakort me piken e katert te statusit te KOSH-it..., por njekohesisht njoh meritat dhe sidomos nevojat e komunitetit brenda vendit. Pohoj qe eshte nje "anomali" te kesh nje kryepeshkop orthodoks nga nje vend i huaj, por rethanat na e diktuan dhe jo ē'do gje duhet matur me peshoren e katundarit qe shet domate ne mes te markates...

Na trego tashti, ka dalė naj herė Anastasiosi me naj deklaratė pėr Kosovėn etj..?
    Do me shume se nje deklarate? Pastaj ē'fare deklaratash i'u duhen kosovareve, mos valle ky popull vella kishte pas me jetu me deklaratat e Anastasit??? Nuk me duket se Amerika ndihmoi me deklarata por me bomba gjithashtu me pare dhe ushqime..., ē'beri KOASH-i me ne krye Anastasin? , beri ate qe mundej te bente, me pare dhe ushqime, kete nuk mund ta mohosh as ti dhe as njeri tjeter!

Eshte e pamundur qe kto du fe te lidhen,dhe nuk varet absolutisht nga ne Shqiptaret.
    Me pelqen shume fakti qe jemi te te njejtit mendim, por une nuk jam per nje bashkim, pasi do ta quaja nje komedi liturgjike...

Sa per ritet une u shpreha qe te ruhen sepse jane pjese e kultures.Jam vete ortodoks dhe normalisht nuk dua qe ritet bizantine te zhduken,gjithashtu edhe ato katolike romane.Prandaj shpreha mendimin tim per nje unitet mes katolikve shqiptar dhe ortdoksve shqiptar.Sa per piken 8 prifti arberesh martohet dhe njihet nga Vatikani.
    White-knight, pse je orthodoks thua qe nuk do te ndryshojne ritet?
    Mos valle arbereshet njihen si katholike? Kujtohu nga historia, shume perēapje u bene per nje "bashkim" midis nesh dhe atyre..., ne kohen e fashizmit, por per fat nuk i'a arriten!
    Sot ata do te bashkoheshin ne ēast me ne, por jane kreret qe udheheqin qe s'duan, gjithashtu edhe populli eshte larguar besimit te vertete me kohe. Por nuk i dihet!

- Ps: Neve ashtu si edhe katholiket i lutemi Zotit Ate , per nje bashkim , gjithnje ne meshat ose liturgjite e shenjta..., por qe ky bashkim do te jete me vullnet Perendie dhe jo me fjale boshe njerezish, pasi ishin po ata qe u ndane ( njerezit ).
    Nje fjale me vend ka thene Tolstoi; " Ate qe njerezit e bashkojne Zoti nuk e bekon, por ate qe Zoti e bashkon, njeriu nuk mund ta ndaje dot "!!!
    Le te behet vullneti i Tij, kryesorja te kemi harmoni midis nesh, kjo po qe ka rendesine e vet.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga arbereshi_niko : 11-10-2008 mė 11:04 Arsyeja: ortografike

Hands up! Maska e Jack Watson
    Anėtarėsuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Pohoj qe eshte nje "anomali" te kesh nje kryepeshkop orthodoks nga nje vend i huaj, por rethanat na e diktuan dhe jo ē'do gje duhet matur me peshoren e katundarit qe shet domate ne mes te markates...
    Po mir, tani ato rrethana qė e diktuan s'janė mė, prandaj hiqeni. Se jo vetėm qė ėshtė anomali, po budallėk.

Do me shume se nje deklarate? Pastaj ē'fare deklaratash i'u duhen kosovareve, mos valle ky popull vella kishte pas me jetu me deklaratat e Anastasit??? Nuk me duket se Amerika ndihmoi me deklarata por me bomba gjithashtu me pare dhe ushqime..., ē'beri KOASH-i me ne krye Anastasin? , beri ate qe mundej te bente, me pare dhe ushqime, kete nuk mund ta mohosh as ti dhe as njeri tjeter!
    Ja mo, t'i bonte pėr shembull naj meshė ēamve, ose kur u mblodhėn pėrfaqėsuesit e feve tė tjera pėr ēamėt (pėrkujtim) Anastasiosi s'mori pjesė.

Ose dilte iher e tė folte pėr Kosovėn, se Kisha Serbe u lodh duke dalė pėrditė me deklarata. Pėr gjėra tė kėtij tipi e kam fjalėn.
    Life's too short to remove USB safely.

I qete Maska e BEHARI
    Anėtarėsuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    ME MENDJE DHE ZEMER NE SHKODER!!
    Postime
    2,119
    Citim Postuar mė parė nga white-knight Lexo Postimin
    Jo s eshte ky qellimi im fare.Ca lidhje ke ti me temen?Nuk bej thirrje katolikve te braktisin besimin e tyre dhe tu bashkohen ortodoksve,dhe as ortodoksve anasjelltas.

Eh perpara 481 nuk kishte fare si koncept ortodoks e katolik por vetem nje term i krishtere.Me ndarjen e krishterimit ne 2 rryma nga nje njeri i semure e lakmitar qe e beri vetem e vetem per te ruajtur pushtetin e tij ne Perandorine Bizanine.Krishterimi eshte nje kostum xhentellmenesh fantastik qe me vone ju shtua nje kapele e panevojshme qe dikush e quajti katolicizem e dikush e quajti ortodoksi.Pra ne thelb kemi nje ndarje politike dhe jo shpirterore qe nuk i sherbeu fare njerezimit.Konstandinopoja i vuajti pasojat e ndarjes se krishterimit,qe u dogj nga osmanllinjte dhe vazhdon te jete akoma nen pushtetin turk me nje emer te shemtuar Stamboll.
    Kaq kisha te pershendes.

Te ndimoj pak me statusin e KOASH

Art.1.KOASH-I pjese e pandare e se Shenjtes Kishe te pergjithshme dhe Apostolike,perbahet prej tere banoreve te Mbreterise Shqiptare qe i besojne Krishtit dhe pohojne simbolin e Shenjte Te Fese Orthodhokse dhe ruan te patundshmegjith sa pranon Kisha e Shenjte e Krishtit,Themelonjes e Krye i se ciles eshte Zoti dhe Perendia jone Jezu Krishti.

Art.3.Gjuha zyrtare e Kishes eshte Shqipja.

Art.4.Kisha Orthodhokse Shqiptare eshte person juridik dhe trashigon te gjithe titujt dhe te drejtat e komuniteteve Orthodhokse te gjer tanishem.
    Kryepeshkopi i kishes shqiptare duhet te jete i lindur ne Shqiperi te jete shqiptar,dhe te kete gjak shqiptari!
    lerini perrallat me mbret tani,me cfar te drejte ti, ju ben thirrje katolikve shqiptar te cilet jane 100%shqiptar,qe te braktisin religionin(fene etyre)per te ju bashkuar kishes ortodokse,kishe kjo qe fatkeqsisht ka rene ne duart e grqise se janullatosit!ne se ti kerkon nje bashkim te tille,kete kerkoja komunitetit ortodoks qe te i bashkanjgjitet katolikve shqiptare te cilet jane per debimin e janollatosit nga shqipria!!
    largoni janollatosin,pastaj mund te negociohet per probleme te tilla!!

Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gonxhe Bojaxhiu - Nėnė Tereza
    Nga Brari nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 30-12-2006, 15:05
  2. Historia e Kishes Katolike shqiptare ne Kosove
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 15-06-2006, 16:43
  3. Kryengritja Popullore Shqiptare E 1912 – 1915
    Nga ORIONI nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-07-2005, 14:44
  4. Historia E Shqiptareve, Nga Iliret E Lashte, Ne Eren E Islamit
    Nga ORIONI nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-06-2005, 13:02
  5. Cili ėshtė synimi i AKSH-sė?
    Nga Faik nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 65
    Postimi i Fundit: 04-12-2003, 04:22

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •