Close

Rezultati i Sondazhit: Praktikimi i fesë në gjuhën amtare, si mendoni ju?

Votues
69. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Jam pro praktikimit të fesë në gjuhën amtare

51 73.91%
  • Jam kunder praktikimit të fesë në gjuhën amtare

18 26.09%
Faqja 7 prej 10 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 95
    of diamonds... Maska e dust
    Anëtarësuar
    13-10-2008
    Vendndodhja
    Athens
    Postime
    67
    Citim Postuar më parë nga altruisti_ek84 Lexo Postimin
    Ne flasim shqip jemi shqiptar, por duhet ber real ne opinionet tona sepse nuk eshte Gj.Shqipe e pasur sa thua ti vetem kujtoj ti kur eshte themeluar alfabeti dhe mund ta kupton sa eshte e pasur. Gjuhtaret shum pak kan punuar dhe vazhdojn te punojn edhe me pak, une do te kisha sugjeru te shikon dhe te merreshe me shum me bastardizimet e gjuhes qe sot po i behen me fjal te huaja dhe eshte ne kriz.
    Gjuha shqipe eshte shume e pasur,ka aftesi shprehese te jashtezakonshme.
    Fakti qe ti je evgjit dhe nuk ke mesuar mire shqip, eshte problemi jot dhe jo i shqipes.

[L]{I}[N]{U}[X] Maska e Ardi_Pg_ID
    Anëtarësuar
    28-01-2003
    Vendndodhja
    New York City Haven on Earth
    Postime
    2,678
    Citim Postuar më parë nga Michaux Lexo Postimin
    Arabishtja ka 1.400.000 fjalë, kurse shqipja e të tjerat kanë: 40.000 fjalë!

Nuk është e barabartë një gjuhë e cila ka rregulla drejtëshkrimi e gramatikë më shumë se 2 mijë vite (PËRSËRIS: dy mijë vjet) me një gjuhë, të cilën pavarësisht se e duam shumë, para 30 vjetëve bëri ligjin e drejtëshkrimit, gjegjësisht në 72', pra dy mijë vjet dhe 30 vjet, shqyrtoni!
    ka 1.400.000 fjale duke futur ketu 100 fjale te ndryshme per fjalen Luan, 100 fjale te ndryshme per te thene Shpate, 100 fjale te ndryshme per te thene Dashuri. Kjo eshte ajo gjuhe kaq e kompletuar?
    Nese gjuha ka te beje kaq shume ne perzgjedhjen e Allahut per kete shpallje edhe arabishtja ka qene kaq mire ne gramatike e drejtshkrim perse zgjodhi nje "profet" si Muhamedi qe nuk dinte as te lexonte e as te shkruante gjuhen kaq te persosur te botes. Nje gjuhe ku injoranca gjuhesore ishte ne kulm?

Ardi
    Forgiving Islamic Terrorists is Gods Duty, Our Duty Is To arrange the Meeting
    N. H. Schwarzkopf

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Citim Postuar më parë nga Zarathustra. Lexo Postimin
    Une i kuptoj shume mire postimet e tua.
    Jo ti nuk kupton asgje, ti kupton vetem ate qe e ke te programuar ne tru.

Dhe mua me skandalizon fakti se sa e pranueshme eshte per ty kjo dominance e ksaj kulture te ndyre te huaj ne Shqiperi.
    Ku e di bre ti cka eshte e pranueshme dhe e papranueshme per mua.

Ketu nuk behet fjale per nje tufe shqiptaresh qe po i rrezistojne kesaj kulture me veshtiresi, as per nje tufe shqiptaresh qe jane ne dileme a duhet te perdorin shqipen, apo arabishten! Ketu behet fjale per nje tufe xhahilesh (nuk mund ti quaj shqiptare), qe propagandojne ne cdo forme dhe trajte kulturen e huaj. Pra stadi i paqes dhe i arsyes ketu ka kaluar me kohe, dhe sot ne po luftojme per mbijetese.
    Kujdes, se na lodhe me nje patriotizem patetik, qe po i vie era gjynahizem.

Kjo llogjika jote eshte ne te njejtat linja me ata qe i kerkojne amerikes te ulet ne tavoline me terroristet pa kushte. Me fal, por me thuaj ti, si mund te diskutosh per vet-dijesi me nje njeri qe gjuhen e vet e konsideron si nje aksident historik te qenies se tij shpirterore. Kjo gjendje eshte pertej dialogut. Ka ardhur koha per dhune. Ose integrohu ne kulturen shqiptare, ose ajo shoqeri te konsideron te padeshirueshem. Ndalimi i cdo propagandimi te kultures lengaraqe islame ne Shqiperi eshte nje nevoje kombetare. Nuk ka nevoje per dhune, ka nevoje per 2 gjera. 1) Censure, duke krijuar nje ambient te pavolitshem per islamin ne Shqiperi 2) Edukim laik perendimor - i detyrueshem.
    Ne shkrimet tua ka nje urrejtje te te gjitha ngjyrave - krahinore, fetare etj, prandaj mire eshte te sherohesh prej saj. Pervec kesaj, ne shkrimet tua aq shume e humb arsyen prej urrejtjes sa me nuk mund te kontrollosh kufirin e ekzagjerimit.

Dhe te lutem, mjaft me pergjithesimet prej proletari "te gjitha fete per ne jane njesoj". Jo zonja Rine nuk kane qene njesoj. Sepse shkrimi i pare shqip eshte nje falje e krishtere, i shkruajtur nga nje prift katolik, sepse kisha katolike shqiptare ka 500 vjet qe shkruan shqip, dhe falet ne SHQIP, sepse Vatikani ka qene sponsorizuesi dhe mirembajtesi i vetem i shqipes dhe i kultures sone qysh prej 400 vitesh (cdo dokument i hershem i shqipes eshte gjetur atje), sepse prifti katolik Pjeter Bogdani konsiderohet sot si babai i prozes shqiptare, sepse shkollat Franceskane ne Shkoder mesonin shqip tash 150 vjet me pare, sepse katedrat shqipe ne Vjene, e Vatikan po mbushin po 150 vjet. Shqiptaret katolike ashtu si Gjermanet, Italianet etj e perdoren katolicizmin si tabanin e kultures se tyre kombetare.
    Ani zonja Rina..

Kqyre ti -njusha Zarathustra, nuk ke mbet ti me tregosh se cili eshte percaktimi im sa i perket ceshtjes shqiptare dhe kombetare, se nuk besoj se ke aftesi apo kapacitet per kete. Dhe, mos me trego ti se kush cfare ka bo per shqiptaret se kete e di me mire se ti besoj.

Per fund, merre ate krishterimin tend, te amputuar ne trurin tend jashte kufijve te arsyes, perzije me nje gote qumesht, merre edhe nje apaurin per qetesim, e futja gjume. Ciao

Citim Postuar më parë nga Ardi_Pg_ID Lexo Postimin
    ka 1.400.000 fjale duke futur ketu 100 fjale te ndryshme per fjalen Luan, 100 fjale te ndryshme per te thene Shpate, 100 fjale te ndryshme per te thene Dashuri. Kjo eshte ajo gjuhe kaq e kompletuar?
    Nese gjuha ka te beje kaq shume ne perzgjedhjen e Allahut per kete shpallje edhe arabishtja ka qene kaq mire ne gramatike e drejtshkrim perse zgjodhi nje "profet" si Muhamedi qe nuk dinte as te lexonte e as te shkruante gjuhen kaq te persosur te botes. Nje gjuhe ku injoranca gjuhesore ishte ne kulm?

Ardi
    Sipas një të dhëne numri i fjalëve arrin deri në 1.6 milion, dhe ato ''qindra fjalë'' për një gjësend, për një diçka, secili në realitet ngërthen një kuptim të veçantë.

Sa bukur që përmende fjalët: shpatë, luan dhe dashuri. Se vetëm tek këto tri fjalë mund të gjinden shum fjalë, që sipas teje i bie të jenë 300, çka nuk është e vërtetë, megjithatë, çu bë me 1599700 fjalë tjera?
    Bëhuni sikur pema që gjuhet me gurë, e ajo ua kthen me frute!

of diamonds... Maska e dust
    Anëtarësuar
    13-10-2008
    Vendndodhja
    Athens
    Postime
    67
    Citim Postuar më parë nga Michaux Lexo Postimin
    Arabishtja ka 1.400.000 fjalë, kurse shqipja e të tjerat kanë: 40.000 fjalë!

Në të parën lutem më mirë, kam më shum fjalë ta lavdëroj Zotin, ta madhëroj Atë, t'i lutem Atij, ndaj unë namazin e fali me këtë gjuhë, mirëpo të njëjtën gjuhë e përdori edhe për lutje.

Nuk është e barabartë një gjuhë e cila ka rregulla drejtëshkrimi e gramatikë më shumë se 2 mijë vite (PËRSËRIS: dy mijë vjet) me një gjuhë, të cilën pavarësisht se e duam shumë, para 30 vjetëve bëri ligjin e drejtëshkrimit, gjegjësisht në 72', pra dy mijë vjet dhe 30 vjet, shqyrtoni!

Michaux!
    o debil i arabizum,shqipja eshte gjuha me e vjeter ne europe.

mos krahaso gjuhen e shemtume te jevgjve me shqipen.

per ty dhe gjith trutharet e shkretetires shikoni kte temen poshte.

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=85938

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Citim Postuar më parë nga Zarathustra. Lexo Postimin
    Teorikisht per ne fe perfekte do ishte paganizmi. Paganizmi po behet mjaft popullor ne europe sot.

Por nqs ne na duhet te zgjedhim padyshim ne duhet te zgjedhim kristianizmin perendimor. Pse-ne e di edhe LOPA.

Kristinizmi eshte nje fe pa komb, ndryshe nga islami qe eshte feja dhe kultura e arabit. Kristianizmi u individualizua nga cdo komb dhe seicili e perdori kete fe si nje baze morale mbi te cilen ngriti kombin dhe kulturen kombetare te vet, sic u pa me Martin Luther, Dante Aligerin, e shume figura te tjera.

Kristinizmi ka tradite pro-shqiptare 500 vjecare ne vendin tone. Katoliket ne Shqiperi kane 500 vjet qe falen shqip, qe shkruajne shqip. Vatikani ka 400 vjet qe sponsorizon kulturen shqiptare qe prej shkrimeve te humanisteve shqiptare (Budi, Bogdani, Bardhi deri tek Fishta) e deri tek hapja e shkollave dhe financimi i papare i arsimit ne zonat e krishtera ne Shqiperi. Eqerem Cabej tezat e tij per gjuhen shqipe i mbrojti duke studiuar ne Austri dhe eksploruar arkivat e vatikanit dhe Vienes. Austria qysh prej mesit te shek te 19 harxhonte 1 milione franga ari ne vit per arsimimin e shqiptareve, dhe keto shkolla u bene vatra te dijes nga te cilat dolen shume figura te shquara te kultures shqipe. Ne vatikan dhe Vjene gjen katedra te shqipes qe tash po mbushin 150 vjet.

Pra Vatikani dhe perendimi ne pergjithesi kane qene levrues dhe ndihmues te medhenj te kultures shqiptare nder shekuj. Shqiptaret aleat kulturor me te besuar nder shekuj nuk kane pasur ndonjehere. Dhe mos haro zoteri, se pa kulture nuk ka komb. Turqia per 500 vjet nuk dihet te kete hapur nje shkolle, ne Shqiperi, dhe edhe pse ka pasur me dhjetra figura te larta shqiptare ne perandorine turke, asnje vater kulturore shqiptare nuk u hap ne Turqi per 500 vjet.

Katolicizmi nuk i ka imponuar kurre shqiptareve gjuhen e huaj, kulturen e huaj, apo tradita te huaja. Vatikani mund te merret me 500 pislleqe, por kulturen e huaj nuk na e ka imponuar kurre. Kanuni i shqiptareve e tregon kete shume qarte. Veprat e Bardhit, Budit e Bogdanit po ashtu. Me tej krishterimi ka pranuar ndarjen e fese nga shteti, qe do te thote se i ka hapur rrugen emancipimit dhe progresit.

Ti mua me tregon histori, nuk me tregon fakte pse neve duhet te behemi te krishter!!!
    ME trego ti mua ku dallojne mesimet fetare kristijane nga ato muslimane?!!!
    Cfar na meson krishterimi me nje fjale sa i perket Perendise dhe cfar na meson Islami sa i perket Perendise, e jo Vatikani, Austrija, Budi, Meka e Medina!
    Mua me intereson thelbi , pra ate qe na meson Bibla per Perendine, se nese psh behem kristijan , nuk behem per dreqat e Vatikanit dhe nese mbes musliman nuk mbes musliman per dreqat e Mekes dhe Medines,por per hire te Allahut!

GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-04-2003
    Postime
    1,348
    Citim Postuar më parë nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Ti mua me tregon histori, nuk me tregon fakte pse neve duhet te behemi te krishter!!!
    ME trego ti mua ku dallojne mesimet fetare kristijane nga ato muslimane?!!!
    Cfar na meson krishterimi me nje fjale sa i perket Perendise dhe cfar na meson Islami sa i perket Perendise, e jo Vatikani, Austrija, Budi, Meka e Medina!
    Mua me intereson thelbi , pra ate qe na meson Bibla per Perendine, se nese psh behem kristijan , nuk behem per dreqat e Vatikanit dhe nese mbes musliman nuk mbes musliman per dreqat e Mekes dhe Medines,por per hire te Allahut!

GV_USA
    Ore byrazer. Nuk eshte faji im qe faktet historike ti nuk i quan FAKTE. Vetem ti mendon ketu qe nuk paska fakte historike. Ke nje karakteristike te vecante ti, si gjithe myslot e tjere. Ti mendon si nje njeri pa histori, pa kulturen e vet, pa tradite dhe pa komb.

Ndryshimi mes moralit qe te meson Meka nga ai qe te meson Vatikani eshte se Islami te meson si te sillesh si arab dhe te imponon kulturen, normat dhe etikat e sjelljes dhe jetes se arabit, kurse Krishterimi te lejon te ndjekesh ato te tuat. Ti mendon dhe funksionon per hir te zotit te Arabeve, sic e thua edhe vete.

Nga ana filozofike feja kristiane kerkon prej besimtareve te saj "besim" por jo "bindje" si ne islam. Bindja nuk gjendet askund ne skripturat kristiane. Ky dallim eshte thelbesor, sepse ben qe kristiani te jete i lire e te dyshoje, dhe kjo liri solli formimin e kulturave kombetare (shpesh here te bazuara mbi sekte kristiane), e me tej te kombeve dhe shteteve moderne. Popullatat islame ishin te fundit qe krijuar shtete, dhe kultura kombetare, ne fakt edhe keto u frmuan prej europianeve per ta.

Duke qene kristian ti je i lire te jesh shqiptar, te falesh ne gjuhen tende dhe ta ndiesh ne shpirt besimin sepse e thua ne shqip, e jo arabisht qe s'e merr vesh. Te jesh kristian je i lire te ndjekesh zakonet dhe traditat e tua, ashtu sic beme ne Kanun, ku kisha dhe traditat tona jane nderthurur ne menyre perfekte pa kurfar konflikti. Te jesh kristian do te thote te jesh i lire te ndertosh nje shtet laik, shoqeri te hapur dhe te lire, progresiste dhe te begate, sepse pergjigjet e pyetjeve nuk i gjen tashme vetem tek fjala e Allahit.

Prandaj mjaft jetove per frike te dreqave te Vatikanit apo Allhit, jeto per hir te te qenit shqiptar, kemi ne dreqa sa te duash ti, ...... ki moralin tend, integritetin tend, dhe krenarine tende dhe mjaft u solle si lengaraq, njeri qe kerkon tua lypesh e tua vjedhesh moralin te tjereve. Po mbete mysliman, je vetem nje arab, me lekure te bardhe, asgje me shume, dobic ne dere te shqiptarizmit.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-10-2008
    Postime
    13
    votova per gjuhen amtare, sepse qe te jesh besimtar ne nje shtet tjeter mund te lutesh dhe te lexosh ne gjuhen e shtetit ku jeton, perderisa ti e di ata gjuhe. por qe te jesh ne vendin tend, me besimtare shqipetare dhe te lutesh ne gjuhe te huaj eshte mosrespekt ndaj bashkeatdhetareve, perderisa jo te gjithe e dine ate gjuhe dhe cfare do te kuptojne nga ato qe u thane.

i/e regjistruar Maska e BShkembi
    Anëtarësuar
    20-06-2007
    Postime
    34
    Pershendetje te gjitheve, te cilet kane votuar per po dhe jo.Pra kjo eshte nje lloj i bindjes se secilit se e ka te drejte.Mirpo asgje nuk do te ishte kunder nese secili predikon ne gjuhen e vet,se vetem keshtu do i dilnim ne ndihme te gjitheve.Perendia po te donte nuk do ti falte popujt ndaras secili me gjuhe dhe tradita te vetat,po do i falte me nje komb, me nje gjuhe, me nje besim e keshtu me radhe.Nese je besimtar ku do te jesh je separi shqiptar pastaj varet nga besimi se cilit i takon, musliman, i krishtere apo ortodoks.Psh.nese ndonje besimtar i besimit te krishtere hyn ne ndonje kishe ne Gjermani per te marre pjese ne ndonje ceremonial fetar, e nese nuk e di gjuhen gjermane ai medeomos se do te predikoj ne gjuhen amtare.Edhepse tek muslimanet eshte pak me ndryshe kur dihet se psh namazi i drekes eshte nje dhe nuk ndryshon...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    02-06-2008
    Vendndodhja
    Tetove
    Postime
    396
    Përshëndetje.

Unë votova kundër , por unë praktikohem në gjuhen Shqipe , jo që s'di me o praktiku në Arabishtë , por më pëlqen në gjuhën Shqipe , normalë që më pëlqen se di qfar them.

Por nuk e di kur do të mbusheni me mend ju Shqiptarët , pse vetëm një herë nuk pushoni , a është mjaftë duke ofenduar fejën e c'do personi , gjithkushë ka të drejtën e vet!

Si thotë aj Kosovari , EHH EDHE UN ME KAN PO FOLI.

Kaloni bukur.
    - Imagination is more important than knowledge.

Faqja 7 prej 10 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1013
    Postimi i Fundit: 30-06-2011, 13:05
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. A Mund Te Zgjerohet Baza Dialektore E Shqipes Standard?
    Nga [A-SHKODRANI] në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 14-11-2006, 17:04
  4. Baza dialektore e gjuhës standarde
    Nga Albo në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 31-07-2006, 05:20
  5. A ekzistojne tabu ne shoqerine tone sa i perket gjuhes shqipe?
    Nga AsgjëSikurDielli në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 28-11-2002, 11:14

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •