KAPITULLI 37
Bogomilizmi (manikeizmi)
Le të hedhim një vështrim tani mbi një herezi që shkatërroi Ilirinë për shekuj me rradhë. Ajo është çështja e manikeizmit. Në Bullgari ithtarët e tij quhen Bogomilë, në Azi Palicianë, në Francë Albigezë, dhe në Itali me emrin Shqiptarë, ata që përhapën manikeizmin në Shqipëri dhe në vende të tjera. Maneu, shpikësi i kësaj herezie, qe rjepur i gjallë me urdhër të mbretit të Persisë. Perandori Dioklecian i dogji të gjallë udhëheqësit kryesorë. Roberti, mbreti i Francës i dogji të gjallë disa kanoinë që ishin tunduar nga Manikenët (v. 1022). Perandori Aleks Komneni dogji në Kostandinopojë murgun Bazil, udhëheqësin e Bogomilëve bullgarë (v. 1110). Ata që u zbuluan në Shqipërinë e epërme, pak para periudhës në të cilën kemi arritur, nuk u trajtuan më denjësisht. Vetë Bohemundi shkatërroi në Pelagoni një qytezë të populluar nga Manikenët (v. 1097).Në Serbi, Simeoni, babai i Vulkos, i shoi një palë në zjarr, të tjerët me tortura të ndryshme, disa me ekzil, e disa me konfiskim të pronave të tyre në dobi të të varfërve. Kryetari i sektit në ato vende e kishte gjuhën e prerë, dhe librat e tij u hodhën në zjarr (Martinof). Një represion kaq i dhunshëm nuk duhet të na çudisë. Nga njëra anë, heretikët e mohonin mëkatin e zanafillës, dhe nga ana tjetër, ata i shpjegonin çështjet sipas mënyrës së tyre. Po t’iu besoje atyre, kishte dy zotër, dy krijues, dy parime për të gjitha gjërat, njëri shkaktar i së mirës, tjetri shkaktar i së keqes. I pari kishte krijuar gjërat e padukshme dhe shpirtërore, i dyti gjërat e dukshme dhe materiale. Veprimet e mbara vijnë prej së parës, të mbrapshtat prej së dytës. Po të jetë kështu, të ndëshkohej një njeri për të keqen që ai kish bërë do të ishte një padrejtësi, të shpërblehej ai për të mirën që ka kryer do të përbënte një tjetër padrejtësi, pasi në sytë e Manikenëve, e mira dhe e keqja nuk janë të njeriut, por të zotit - parim që e bën atë të veprojë, ose më mirë, parim që vepron tek ai. Shtojmë këtu se, nëse gjërat materiale dhe të dukëshme janë të krijuara nga një parim i keq, dhe si rrjedhojë janë të këqia, trupi ynë, gjithashtu, është diçka e keqe. Edhe për më tepër, nuk mund as të hash, as të pish, as të vishesh, e as të martohesh. Pasi, po të bësh këto gjëra e të tjera si këto, është njëlloj si të mësohesh me parimin e së keqes, domethënë, të djallit. Një shoqëri e lidhur pas parimesh të tilla, ose duhet të ndalohet, ose të lihet të shkatërrohet. Kronikani Niketa rrëfen se një ditë perandori Manuel erdhi në Pelagoni për të vënë rregull në çështjet e vendit. Cila ishte natyra e këtyre çështjeve? Autori grek nuk e thotë. Por, meqë ai manipulon të vërtetën përsa i përket Patriarkut Kozma, i shkarkuar për lidhjet e tij me bogomilizmin, mund të hamendësohet, madje nga Biografia e Shën Hilarionit të Meglenit, të nxirret si përfundim se bëhet fjalë për çështjen e trazirave të nxitura nga ky lloj sektarizmi. Në vitin 1869, Egomneni i Shën Naumit thotë se quhen ende Bogomilë Shqiptarët e Mokër-Gorës (Malet e lagështa) që gjenden në perëndim të liqenit të Ohrit. Megjithëse ata nuk janë më Manikenë, a do të quheshin ende Bogomilë nëse nuk do të kishin qenë të tillë?
Më 1380, Toma, Despoti i Epirit, pretendonte se Jezu Krishti nuk është tashmë në Eukaristinë e Shenjtë. Pukëvili e ka nxjerrë këtë fakt nga kronika e Janinës, dhe çuditet për këtë. Atëherë, pra, Greqia duhet të ketë patur përparësi mbi Gjermaninë, Toma mbi Luterin! Vërejtja e Pukëvilit është sigurisht interesante. Por, a mos i mungon saktësia? Pasi gabimi i ndjekur nga Toma i përket manikeizmit, dhe kjo dëshmon se kishte ende Manikenë në Shqipëri në kohën kur jetonte Toma (v. 1380). Prej manikeizmit tek muslimanizmi është veç një hap larg. Në Azi, Palicianët përherë kishin marrë anën e Arabëve kundër të krishterëve, dhe arritën si përfundim të gjithë të përqafojnë muslimanizmin. Po kështu ndodhi edhe me Besët ose Pomakët në Thrakë dhe në Myzi. Në Bosnje ishin manikenët ata që i dhanë shkas pushtimit turk, dhe ishin ata të parët që u kthyen muslimanë. A është e mundur që në Shqipëri ata që përqafuan të parët islamizmin, të kenë qënë të përgatitur nga doktrinat manikeiste? Fakti është se në vendet e krishtera, manikeizmi u zhduk nga njëhershmëria e një neverie shoqërore, dhe nga një predikim i arsyetuar mjaft mirë. Në të kundërt, në vendet muslimane ai u zhduk duke u përthithur, duke u shkrirë, duke u shuar në islamizëm, në mënyrë të tillë që, nga manikeizmi në muslimanizëm, rënia u bë shkallë-shkallë, dhe kalimi më i lehtë.
Shënime:
-Besët ose pomakët -popullsi e lashtë thrake e nënshtruar nga Augusti, njihen sot si muslimanët e Bullgarisë.
Krijoni Kontakt