Close
Faqja 18 prej 22 FillimFillim ... 81617181920 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 171 deri 180 prej 216
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691

Pėr: Ndonje pyetje te veshtire? Ju premtoj se do pergjigjem.

Citim Postuar mė parė nga Toffee Lexo Postimin
    Plako kam qene i apasionuar pas astronomis..Qe i vogel i kam perpire librat...
    nejse ke ndonje koment ndaj asaj qe solla apo vetem kshu thumba larg e larg?
    Mire librat e astronomise, po ti paske perpire edhe kuranin.

Pra nese e interpretojme sipas menyres kuranore, yjet ndriēues qenkan asteroidet dhe jo yjet e dukshem gjate nates. Se ka pak kontradikte ketu, meqe asteroidet nuk ndriēojne qiellin e nates. Kurse yjet e vertete ndriēojne dhe duket sikur jane gjithmone ne pozicione fikse. Pra si fillim duhet te qartesosh nese ajeti flet per yjet apo per asteroidet.
    Po ja ta zeme se u sqarua dhe ai muhabet duke e lene te mire si interpretim me marrveshje.

Tani vjen pjesa tjeter me interesante, sa here qe afrohen djajte ne toke niset nje asteroid qe nga rripi i asteroideve qe eshte goxha larg, dhe merr shenjestren direkt e tek ne per te gjuajtur shejtanet? Jo per gje po do shume kohe per nje meteorit apo asteroid te vije ne toke, sado i shpejt te jete. Shejtani ka ikur e ka ardhur shume here perpara se plumbi i zotit te kete ardhur.
    Do shpresoja qe zoti te perdorte rreze lazer meqe duhet te jete me i avancuar e jo te gjuaje shejtanet me gure.
    Une uroj vetem qe Allahu te mos perdore vete asteroidet per te gjuajtur se na kishte shfarosur si dinosauret, se ne fakt ato qe shihen rendom jane meteorite te vegjel qe ose jane ne orbiten e tokes, ose shkeputen nga rripi i asteroideve kur ka ndonje perplasje mes tyre.

Pra si i behes kesaj dilemes se dyte, nese pranojme se realisht Allahu gjuan shejtanet me gur nga brezi i asteroideve, gjuan me asteroid apo meteore?

Jam i pavendosur sinqerisht, edhe pse kam bere 2 kompromise aty ne lidhje me interpretimin dhe i kam pranuar si te verteta deri tek "Allahu i gjuan shejtanet me yje", perseri duket pak si e paqarte dhe jo konsistente aspekti "shkencor" i atij ajeti.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga xfiles : 11-08-2013 mė 05:16

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    09-09-2012
    Vendndodhja
    Ne Kine
    Postime
    1,830

Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin
    Mire librat e astronomise, po ti paske perpire edhe kuranin.
    Aspak

Pra nese e interpretojme sipas menyres kuranore, yjet ndriēues qenkan asteroidet dhe jo yjet e dukshem gjate nates. Se ka pak kontradikte ketu, meqe asteroidet nuk ndriēojne qiellin e nates. Kurse yjet e vertete ndriēojne dhe duket sikur jane gjithmone ne pozicione fikse. Pra si fillim duhet te qartesosh nese ajeti flet per yjet apo per asteroidet.
    Po ja ta zeme se u sqarua dhe ai muhabet duke e lene te mire si interpretim me marrveshje.
    Keshtu e interpretova me aq dije sa kam qe fare mire mund te jete gabim komplet. Thjesht i dhashe nje shpjegim llogjik qe ai ajet mund te mos jete aspak absurd si eshte shprehur parashkruesi.

Tani vjen pjesa tjeter me interesante, sa here qe afrohen djajte ne toke niset nje asteroid qe nga rripi i asteroideve qe eshte goxha larg, dhe merr shenjestren direkt e tek ne per te gjuajtur shejtanet? Jo per gje po do shume kohe per nje meteorit apo asteroid te vije ne toke, sado i shpejt te jete. Shejtani ka ikur e ka ardhur shume here perpara se plumbi i zotit te kete ardhur.
    Plako me vjen keq po eshte komplet e kunderta. Nqs nuk gabohem nuk lejohen te dalin nga toka ne hapsir.
    Sdq te jem realist mundesia e perplasjes se nje asteroidi/meteori me nje objekt qe leviz ne ate rrip eshte shume shume shume e vogel.

Do shpresoja qe zoti te perdorte rreze lazer meqe duhet te jete me i avancuar e jo te gjuaje shejtanet me gure.
    Une uroj vetem qe Allahu te mos perdore vete asteroidet per te gjuajtur se na kishte shfarosur si dinosauret, se ne fakt ato qe shihen rendom jane meteorite te vegjel qe ose jane ne orbiten e tokes, ose shkeputen nga rripi i asteroideve kur ka ndonje perplasje mes tyre.
    Nejse ta thashe me lart se me duket se eshte e kunderta e asaj qe mendoje ti.

Pra si i behes kesaj dilemes se dyte, nese pranojme se realisht Allahu gjuan shejtanet me gur nga brezi i asteroideve, gjuan me asteroid apo meteore?
    Shiko kete linkun se do e kuptosh vete http://games.cellbiol.com/invaders.html

Jam i pavendosur sinqerisht, edhe pse kam bere 2 kompromise aty ne lidhje me interpretimin dhe i kam pranuar si te verteta deri tek "Allahu i gjuan shejtanet me yje", perseri duket pak si e paqarte dhe jo konsistente aspekti "shkencor" i atij ajeti.
    Nje shkencetar nqs pyetet nga nje njeri i zakonshem, a mendon qe do i bej leksione universiteti me referenca e formula apo do mundohet ta shpjegoj ne menyre sa me te kuptueshme? Mendo ketu e para 1400 vjetesh sa dije shkencore kane pasur atehere..
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Toffee : 11-08-2013 mė 08:21

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691

Atehere jemi dakord, perderisa para 1400 vjetesh nuk ka patur dije shkencore, perse dikush perpiqet me ēdo kusht qe nje liber besimi ta ktheje me zor ne liber shkencor?
    Ne mos per ndonje arsye tjeter thjesht per faktin se quhet plagjiature te marresh zbulimet e bera me shume mundim nga shkencetaret qe i kane dedikuar jeten dijes, dhe t'i perdoresh ne menyre qesharake dhe pa vend ne nje liber qe nuk ka lidhje me shkencen sepse eshte nje liber fetar. Madje eshte edhe pak ironike sepse ne shkence kane perparuar pothuajse ekskluzivisht njerez qe nuk kane besuar ne Allah.
    E di kur mund te kete te drejte dikush te flasi per shkence dhe kuran, nese dikush ka zbuluar ndonje gje apo ka bere perparime shkencore thjesht duke lexuar kuranin dhe duke e interpretuar ate.

Besoj se je aq intelektual saqe te pranosh me arsye qe eshte pak si qesharake te ngaterrosh shkencen me kuranin apo dhe me biblen po qe per ate pune. Per rastesi dje pashe nje interviste me nje prift katolik studiues dhe eksponent i larte ne vatikan qe tha se eshte e kote te flasesh per shkence ne bibel, nuk kemi pse i ngaterojme gjerat, bibla flet per besimin dhe moralin etj etj, shkenca eshte dicka tjeter.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    09-09-2012
    Vendndodhja
    Ne Kine
    Postime
    1,830

Atehere jemi dakord, perderisa para 1400 vjetesh nuk ka patur dije shkencore, perse dikush perpiqet me ēdo kusht qe nje liber besimi ta ktheje me zor ne liber shkencor?
    Nqs me referohesh mua, skam pasur asnje qellim te tille thjeshte doja te vij ne pah se edhe aq absurd si ajet seshte, te pakten per mua duke iu referuar asaj qe di.

Ne mos per ndonje arsye tjeter thjesht per faktin se quhet plagjiature te marresh zbulimet e bera me shume mundim nga shkencetaret qe i kane dedikuar jeten dijes, dhe t'i perdoresh ne menyre qesharake dhe pa vend ne nje liber qe nuk ka lidhje me shkencen sepse eshte nje liber fetar. Madje eshte edhe pak ironike sepse ne shkence kane perparuar pothuajse ekskluzivisht njerez qe nuk kane besuar ne Allah.
    Besimi eshte ceshtje private, dac ka besuar dac nuk ka besur sme intereson shume.
    Apo duhet ti ndalojme librat e "heretikeve" si botim si lexim??
    Pak a shume i bie qe ata qe besojne ne Zot duhet te jetojne larg dijes bashkekohore e te lexojne vete libra fetar nga mengjesi ne darke??

E di kur mund te kete te drejte dikush te flasi per shkence dhe kuran, nese dikush ka zbuluar ndonje gje apo ka bere perparime shkencore thjesht duke lexuar kuranin dhe duke e interpretuar ate.
    Kjo eshte pikepamje relative.
    Ska asnje arsye pse mos te shprehem une apo dikush tjeter duke menduar qe feja edhe shkenca nuk bien ndesh me njera tjetren. (por ne thelb jane gjera te ndryshme)

Besoj se je aq intelektual saqe te pranosh me arsye qe eshte pak si qesharake te ngaterrosh shkencen me kuranin apo dhe me biblen po qe per ate pune. Per rastesi dje pashe nje interviste me nje prift katolik studiues dhe eksponent i larte ne vatikan qe tha se eshte e kote te flasesh per shkence ne bibel, nuk kemi pse i ngaterojme gjerat, bibla flet per besimin dhe moralin etj etj, shkenca eshte dicka tjeter.
    Ka disa paragrafe "shkencore" sdq qellimi i librave fetar seshte aspak te zevendesoj mekaniken kuantike, astronomin etj etj
    Kshu qe jam dakort plotesishte me ate qe tha prifti dhe ska nevoj per ndonje intelekt te madh per te arritur ne kete vendim.

dEaD rAceR Maska e unreal
    Anėtarėsuar
    02-04-2003
    Postime
    528

Citim Postuar mė parė nga Toffee Lexo Postimin
    Me fal, po me keto qe po thua tregon kulturen tende e asgje me shume.
    Nqs do te flasim shkencerisht..midis orbites se Marsit edhe Jupiterit egziston rripi i asteroideve/meteorave ose ndryshe anglisht "shooting stars".

Mund ta quajme qiellin me te afert (sistemi diellor), mund ta quajme zbukurim se na mahnitin ne vere kur bie shi meteorash etj etj..
    Pervec kesaj ke edhe rripin e Kuper-it nqs nuk mjaftojne rripi i asteroideve te cilat jane shpia e kometave.

Tani dac kape a ka lidhje ai ajet me kete qe po sjell, eshte ne doren tende.
    Oh,tani kultura ime eshte ne pyetje pse une solla ajetin nga faqet e Qur'anit,e jo budallakia ne te dhe atyre q'e besojne?
    Cka tjeter ne radhe,ajeti ku flet per Iphone apo TV-ne 3D?
    Ju le qe beni "krim" dhe e besoni,po e keqja eshte se nuk ndaleni vetem me kaq po mundoheni ne cdo menyre ta paraqitni si dicka absolute.
    Aty qarte flitet dhe mendohet ne YJE (ndricues) jo ne rripa asteroidesh/meteoresh.Plus kesaj,Marsi nuk eshte bash afer me qiellin me te afert.Per Jupiterin as mos te flasim.
    Eshte po ky Qur'ani qe thote se yjet fshehen diten.Fshehen nga kush?U vie marre?Apo eshte menduar edhe ketu ne asteroide,meteor dhe komete?Nuk levizin keto diten,por vetem naten,po?
    Besoni si te doni dhe sa te doni,por se paku te keni pak respekt per veten tuaj e mos te beheni "perralla e dynjase"!

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    09-09-2012
    Vendndodhja
    Ne Kine
    Postime
    1,830

Citim Postuar mė parė nga unreal Lexo Postimin
    Besoni si te doni dhe sa te doni,por se paku te keni pak respekt per veten tuaj e mos te beheni "perralla e dynjase"!
    E drejta e besimit eshte nje prej parimeve te demokracise. Respektimi i besimit te individit gjithashtu tregon kulture.
    Respekti per veten nuk luhatet nga njerez si puna jote, sa per te ta bere te qarte.

Citim Postuar mė parė nga unreal Lexo Postimin
    Oh,tani kultura ime eshte ne pyetje pse une solla ajetin nga faqet e Qur'anit,e jo budallakia ne te dhe atyre q'e besojne?
    Cka tjeter ne radhe,ajeti ku flet per Iphone apo TV-ne 3D?
    Ju le qe beni "krim" dhe e besoni,po e keqja eshte se nuk ndaleni vetem me kaq po mundoheni ne cdo menyre ta paraqitni si dicka absolute.
    Aty qarte flitet dhe mendohet ne YJE (ndricues) jo ne rripa asteroidesh/meteoresh.Plus kesaj,Marsi nuk eshte bash afer me qiellin me te afert.Per Jupiterin as mos te flasim.
    Eshte po ky Qur'ani qe thote se yjet fshehen diten.Fshehen nga kush?U vie marre?Apo eshte menduar edhe ketu ne asteroide,meteor dhe komete?Nuk levizin keto diten,por vetem naten,po?
    nese dikush do te fliste per I-Phone apo 3D vetem para 20 vitesh, njerez si puna jote do te thonin se jane perralla me mbret...lere me para 1400 vitesh...njerez qe studiojne mbase edhe mund te gjejne baza shkencore qe keto do te ndodhin, mirepo t'i emertosh me emer sendet qe ti permend, ne ate kohe...te lutem....
    Nėse dėshiron ta dish tė vėrtetėn duhet tė jesh i gatshėm ta pranosh.

i/e regjistruar Maska e Hipnotizuesssi
    Anėtarėsuar
    24-07-2013
    Postime
    168

Tani me lejoni t'ju drejtoj une nje pyetje. Ka ndonje menyre per ta bere delete ceshtjen qe hapa?
    “Life is a tragedy when seen in close-up, but a comedy in long-shot.”
    ― Charles Chaplin

i/e regjistruar Maska e Urimy-meraga
    Anėtarėsuar
    23-04-2011
    Vendndodhja
    Hijen e drites
    Postime
    223

Citim Postuar mė parė nga Hipnotizuesssi Lexo Postimin
    Tani me lejoni t'ju drejtoj une nje pyetje. Ka ndonje menyre per ta bere delete ceshtjen qe hapa?
    Para se ta bėsh delete mendo edhe 1 herė .

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    25-05-2008
    Postime
    3,745

Citim Postuar mė parė nga Antiproanti Lexo Postimin
    Fjala nuk ishte per Zotin e Kuranit, por per Zotin e drejte...

Pavaresisht kesaj, perkthimi nga ti me Google-Perkthyes eshte gabim.
    Nuk thuhet "Unė nuk i krijova xhinėt dhe njerėzit pėr tjetėr pos qė tė mė adhurojnė", por " Une i krijova xhinet dhe njerezit vetem per te me sherbyer mua ."
    Sherbimi eshte dicka tjeter, adhurimi dicka krejtesisht tjeter.

Kurani eshte vetem nje nga librat qe pretendojne se jane fjale e shkruar e Zotit.

Megjithate, edhe ne rastin e Kuranit (ose Allahut te Kuranit) me te rendesishme jane veprat konkrete sesa permbushja e obligimeve formale apo rregullave te islamit (sheriatit)
    .
    Nje musliman, i cili edhe eshte praktikues i sakte i te gjitha rregullave te islamit edhe ben vepra te mira natyrisht se e ka imanin me te madh, por jo p.sh. nje musliman fundamentalist apo ekstremist qe falet rregullisht dhe i permbush te gjitha detyrimet e islamit (sipas sheriatit), por njekohesisht ben vazhdimisht vepra te kqija kunder tjereve, muslimaneve qe nuk mendojne si ai dhe jomuslimaneve. Nder veprat e kqija nuk hyjne vetem ato qe shihen ashiqare apo qe shihen dhe kuptohen nga te gjithe, por edhe genjeshtrat, shpifjet, nxitja e urrejtjes etj. ne emer te Zotit (Allahut) ose Kuranit -edhe ketu ne forum...
    Ja ke fut kot edhe kesaj here ,sipas kuranit shahadeti ,namazi e agjerimi jane me te rendesishme te allahu se dhurimi i milionave per bamiresi ,mund te jesh personi me bemires ne bote por po nuk adhurove allahun(duke bere ato ritualet) i tere mundi te shkon huq .Pra ne islam ritualet come first.

Faqja 18 prej 22 FillimFillim ... 81617181920 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •