Close
Faqja 3 prej 12 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 111
    bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    Citim Postuar më parë nga dardajan Lexo Postimin
    Sepse shkolla duhet te pregatise njerez qe te cojne perpara shoqerin dhe jo mbrapa. Pastaj nese dikush do te behet fetar le te ndjeke shkollat fetare nese ka por jo ne shkolle shteterore. Te ishte per mua do ti mbyllja te gjitha shkollat fetare pasi jane vatra injorance.
    Me c'kam pare nje klase religion ste Ben injorant apo te kthen mbrapa. Perkundrazi! Po flasim per shkolla te moderuara ku ajo klase religion nuk te brainwash por eshte thjesht njohuri. E eshte aq e pasur dhe e nevojshme ne ditet e sotshme sa vetem ane positive I shef. E mesazhi qe cdo religion shperndan eshte positive per brezin e ri qe ka nevoje per nje ushqim shpirterore per ti drejtuar ne jete. Se kuptoj cfare shef te keqe ne kete mes. Keto Jane obzervime qe kam bere nga afer nga edukimi ne shkolla catholic. Ne USA ke shume qe I frekuentojne keto shkolla e skam pare e degjuar ndonje kthim prapa apo injorance- pervecse sukses dhe zhvillim.Ndoshta shqiptaret e Kane te veshtire se pas 50 vjet diktature eshte si te thuash toleranca te shkoj ne ekstrem. Lol. Nejse une jam per shkolla laike kur vjen puna te publik school. E sidomos ne Shqiperi qe Jane cope cope.

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    U mbyten shqiptaret duke mesuar biologji molekulare, nanoteknologji, ekuacione integrale gjenetike, e ngaqe iu merzit shkenca, tani duan te mesojne pak edhe nga feja...
    Mesoni ore njerez shkencen, se ende ka mbetur Shqiperia me tekste e tru te viteve 1960. Feja i perket viteve shekujve te 13-14, e tani jemi ne shekullin e 21. A doni te perparoni apo te ktheheni mbrapa?

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga PINK Lexo Postimin
    Me c'kam pare nje klase religion ste Ben injorant apo te kthen mbrapa. Perkundrazi! Po flasim per shkolla te moderuara ku ajo klase religion nuk te brainwash por eshte thjesht njohuri. E eshte aq e pasur dhe e nevojshme ne ditet e sotshme sa vetem ane positive I shef. E mesazhi qe cdo religion shperndan eshte positive per brezin e ri qe ka nevoje per nje ushqim shpirterore per ti drejtuar ne jete. Se kuptoj cfare shef te keqe ne kete mes. Keto Jane obzervime qe kam bere nga afer nga edukimi ne shkolla catholic. Ne USA ke shume qe I frekuentojne keto shkolla e skam pare e degjuar ndonje kthim prapa apo injorance- pervecse sukses dhe zhvillim.Ndoshta shqiptaret e Kane te veshtire se pas 50 vjet diktature eshte si te thuash toleranca te shkoj ne ekstrem. Lol. Nejse une jam per shkolla laike kur vjen puna te publik school. E sidomos ne Shqiperi qe Jane cope cope.
    Nuk eshte problemi aplikimi ne shkolle, por precedenti qe do hapte. Imagjinoni me vone kur po te 3 komunitetet te kerkonin te aplikohet literature fetare se c'do te ndodhte. Se ne nuk kemi 1 religjion si ne Austri dhe religjionet te tjera mesohen per hobi; ketu tek neve jane 3 primare dhe sejcili me "dhembe peshkaqeni".
    What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence

Me siguri duhet të jetë shashka mediatike e rradhës e Sal Brishës.
    Është më e drejtë që komunitetet fetare të iniciojnë një referendum për këtë kërkesë.
    Por nuk duan të ndjekin rrugën ligjore, nuk ua mban të marrin publikisht përgjigjen e popullit.

Hierark i lartë Maska e Uriel
    Anëtarësuar
    07-02-2010
    Vendndodhja
    Torre della Fame
    Postime
    1,207
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    Nuk eshte problemi aplikimi ne shkolle, por precedenti qe do hapte. Imagjinoni me vone kur po te 3 komunitetet te kerkonin te aplikohet literature fetare se c'do te ndodhte. Se ne nuk kemi 1 religjion si ne Austri dhe religjionet te tjera mesohen per hobi; ketu tek neve jane 3 primare dhe sejcili me "dhembe peshkaqeni".
    Ofrimin e mësimit të të treja feve, siç ndodh edhe në Gjermani dhe Austri, të cilat sëfundmi nuk përbëhen më veç nga një religjion, si pasojë e posedimit të shtetësisë gjermane apo austriake të shumë qytetarëve që nuk kanë gjuhë nëne gjermanishten. Zakonisht mësimi zhvillohet në formën e etikës, Ethikunterricht, ku secili ka të drejtë të mësojë me dëshirë për një fe të caktuar, si lëndë e lirë me zgjedhje, e ku përmbajtja mësimore nuk është propagandë ideologjike apo orë kishtare, që shumë e ngatërrojnë dhe keqinterpretojnë, por mësimi në kuadër filozofik i feve dhe historisë së tyre. Ndaj, me ne dhe sistemin tonë arsimor nuk është problemi tek shkelja e ''laicizmit'', pasi ky i fundit nuk i privon të drejtat e mësimit të fesë qytetarëve. Kur këtë formulë e zbatojnë më së miri vendet gjermanishtfolëse, ku sistemi jonë është primitiv në krahasim me to, si dhe këto vende ndodhen brënda kornizave të mirëfillta të një shteti dhe sistemi arsimor laik, përralla e abuzimit me laicizmin merr përmasa të mëtejshme. Problemi jonë është tek efektiviteti i një inisiative të tillë dhe aftësisë së sistemit arsimor për të mbarëvajtur proçesin, i cili mund të keqpërdoret në kuadër destabilizimi e mund të zhvillohet në një terren të përshtatshëm siç është realiteti multifetar mes shqiptarëve.
    relata refero

i/e regjistruar Maska e fattlumi
    Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Tash ne vend te cantave nxenesit le ti marrin ibriket dhe legenin me vete ne shkolle,per abdes.
    Paramendoni qe mesues te kesaj lende te jene disa nga ata qe predikojne se ky ose ai person e ka vendin ne ferr.Tmerr.
    Shoqeria shqiptare ne pergjithesi nuk eshte e pjekur mjaft per te aplikuar ne shkolle lenden fetare.Dihen arsyet pse nuk eshte,keshtuqe cdo krahasim i ketij lloji me vendet siq jane Gjermania apo Austria eshte krahasim banal.
    Ne Gjermani njerezit qe predikojne kunder heronjeve dhe figurave kombetare gjermane do te futeshin ne burg gjersa ketu tek ne per nje pjese e madhe keta predikues shihen si heronj.

Ndaj, me ne dhe sistemin tonë arsimor nuk është problemi tek shkelja e ''laicizmit'', pasi ky i fundit nuk i privon të drejtat e mësimit të fesë qytetarëve. Kur këtë formulë e zbatojnë më së miri vendet gjermanishtfolëse, ku sistemi jonë është primitiv në krahasim me to, si dhe këto vende ndodhen brënda kornizave të mirëfillta të një shteti dhe sistemi arsimor laik, përralla e abuzimit me laicizmin merr përmasa të mëtejshme.

Së pari, ligjet shqiptare s'janë aspak primitive, dhe për më tepër sistemi i së drejtës shqiptare përfshihet në sistemin romano-gjermanik. Problemi i vetëm ku ne ngelemi pas, është i gjithmonshmi; ai i zbatimit.

Por, sa i përket zhvillimit dhe përsosjes së legjislacionit në kuadrin formal të ligjit, s'ka hapa prapa.
    Së dyti, ana filozofike, historike e shoqërore e të gjitha feve, është studiuar në shkollat e mesme në lëndën e Sociologjisë, shtoji kësaj edhe anën filozofike të trajtuar nga lënda e Filozofisë në pjesën e përfaqësuar nga Thomas Aquinas apo Saint Agustine, filozofi fetare ngelet e tyrja ngado ta kthesh. Pra s'ka nevojë për shtim të ndonjë kulture mbi këtë aspekt, kështu që ngelet tërësisht e panevojshme. Ky teprim në këtë rast, do sillte në shkelje të laicitetit në shkollat publike, duke qenë se kur ke shkolla private fetare/ kolegje fetare në Shqipëri (e kam kryer vetë të tillë), ç'e do që do e zgjerosh spektrin tek ai shtetërori?

S'përbën ndonjë kulturë të madhe studimi i feve, në asnjërin aspekt nga nxënës të shkollave të mesme; më mirë të përsosin kurrikulat në lëndë si Histori Arti, Astronomi, Psikologji, Filozofi etj etj që hyjnë tek ajo kultura e përgjithshme, sesa tek padobishmëria e feve.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fleur Blanche : 14-05-2012 më 14:37

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Lol. Aty do marrin vetem njohuri te pergjithshme mbi nje besim te caktuar. Nuk shoh asgje te keqe ne fakt. Nje cik besim te Zoti dhe njohuri rreth fese nuk do i bej keq njeriu. Kush do te mesoje me teper rreth nje besimi shkon ne shkolle fetare. Mos i beni shume tragjike. Megjithate besimi nuk duhet tu imponohet ateisteve. Lenda duhet te ofroje njohuri, por kurrsesi imponim ne besim.
    Feelings change - memories don't.

i/e regjistruar Maska e user010
    Anëtarësuar
    21-05-2010
    Postime
    1,219
    fattlumi
    E ke thene shum mire! Nuk jemi aq te pjekur per te perballuar keto mesime thjesht si mesime. Perkundrazi po u zbatua do fusin hundet per te konvertuar femite ne besimtar.

Krahasimi me vende te tjera nuk eshte i suksshem, p.sh edhe greku ka mesim per fete e ndryshme por ato jane vetem disa faqe ne gjith librin edhe vetem ne vitin e fundit para universitetit. Kurse komplet pjesa tjeter e lendes per fete eshte reth fese se tyre. Dhe ata jan shumica nje fe, dhe pak a shum besojne po thuaj se te gjithe!

Kurse ne..!?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-12-2004
    Postime
    1,681
    Citim Postuar më parë nga PINK Lexo Postimin
    O pinko se spo merremi vesh tani, dhe po ta them ndryshe, dmth nese ti i ke cuar femijet e tu ne shkoll shteterore kudo qe te jesh, dhe ne klasen e tij behet 1 ore mesim ne jave katolicisem, apo budisem, ku flitet per historikun, etj.... dmth si kulture nuk ka asgje te keqe.
    Por ne qoftese ne ate klase behet 10 ore ne jave katolicisem apo budisem dhe keto ore hiqen nga lendet e tjera, dmth qe nuk po pregatit njerez per shoqerin por per kishen. Me thjesht se kaq nuk ta shpjegoj dot. Kisha le ti pregatisi vet njerzit e saj me shpenzimet e saj shoqeria paguan qe te nxjere njerez per te zhvilluar shoqerin dhe jo kishen.
    Shembull
    Un kam dy femij ne shkolle dhe kur ishin te vegjel qe mos ti ndaja nga shoket e shoqet e klases zgjodha qe te benin oren e edukimit fetar katolicisem. Kur u rriten me than vete qe nuk donin me te degjonin perralla dhe ti hiqja nga ajo ore meqe nuk ishte e detyrueshme. Dhe ashtu bera i hoqa dhe per ate ore shkolla ve nje mesues tjeter dhe ju ben matematik apo nje lende tjeter.
    Po priti njeriu qe te mari mesazhin pozitiv per ti drejtuar ne jete nga feja e mori fera uraten.

Faqja 3 prej 12 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •