Postuar mė parė nga
Maqellarjot
Pershendetje Maloke
me ne fund ja dikush qe di se ku dhe cfar eshte maqellara!
Dje vendosa te terhiqesha perfundimisht nga diskutimi I kesaj teme. Por do shkruaj edhe nje here te fundit! VET U KRUJTE . Desha ta perserise se kete tem e gjeta rastesisth. Ardhja ime ne keter forum qe per arsye tjeter. Qellimi ishte te qe diskutoja rreth gjuhes shqipe dhe historisse se saj por ja qe rruga ime mori nje detour per pak kohe. Nuk erdha ketu per te armiqesuar ose fajsuar askend. Ne fund te fundit jemi te gjithe shqipetare, dhe ne nje menyre apo tjetren te gjithe kemi vuajtur! Boll me te shara dhe akuza!
Ajo qe thua ti ka nje te vertet. Ne pergjithesi ky ka qene karakteri I dibraneve. Te urte, besnik, dhe trima, ashtu sic ka qene edhe karakteri I shumices se popullit shqipetar para komunizmit! Por dibranet kan nje karakterstike te vecant . I kan kunjat ne maj te gjuhes. I kan qef shume ato. Apo Jo
? Ashtu sic manifestove edhe tim me ate qe the me lart: sinqerisht me bere te ve buzen ne gaz. Desha te prek edhe ketu me mak fjale: No qoftese dibranet nje here e nje kohe kishin virtytin e urtesise , sote ata kane arsye te forta per te heshtur , sepse xhaxhi yne I shtrenjt I beri pronar tokash, me tokat dhe djersen e dikujt tjeter qe I ndertoj ate me krahun e vet.
Sa I perket Maqellares. Une kam qene aty kalimthi kur ishta ndoshta 10 vjec dhe cdo gje eshte e turbullt. Vetem di se ne ate kohe< shkolla e maqellares ishte ndertuar ne themelet e nje nga shtepite qe kishte familja ime para komunizmit. Serbet I kan djegur shpiat tona me shekuj sepse kemi luftuar kundra tyre. Komunizmi jo qe u morri tokat, dhe cdo ngje tjeter qe ata njerez ndertuan me djersen e ballit , jo pak por ndoshta 500 vjet, por nuk kurseu as jeten e disave. Do ta mbyll me maqellaren duke then se ajo ka lindur nga ata burra qe u shujten per ceshtjen e shqiperise dhe lufuan per te deri ne ditet e fundi te jetes se tyre. Ata jane pjes e histories se gjithe shqiperise, histories se vertet, jo asaj qe sajuan komunistet. Keshtu qe une kam shume shume me teper per te then se ckam thene deri tani. Por edhe ketyre do tju vije koha!
Ne shqiperi edhe sote e kasj dite existojn tre klasa . Sunduesit, populli mbar dhe te ish-persekutuarit dhe . Keta te fundit jetuan dhe perjetuan shumicen e vuajtjeve qe autori I librit pershkruan. Dhe pjesen tjeter qe I perket mistereve te asaj kohe, jane te predispozuar ta besojn. Jo me besim te verbert por me besim qe bazohet ne arsyetim. POR EDHE KY BESIM DUHET MARR ME REZERVA! Ne fund te fundit sado qe dicka paraqitet ne menyre shume bindese prap duhet te merret me rrezerva derisa ajo te vertetohet perfundimisht. Deri atehere mund vete te besosh Pro ose Kunder por edhe besimi duhet te mbeshtetet ne arsyetim!
Arsyetimi eshte ky:
Nje njeri qe eshte absurd vepron gjithmon ne absurditet. Ai sistem qe zoteroj ne shqiperi, dhe akoma vazhdon me nje menyre apo tjetren, ishte plotesisht absurd, dhe drejtohej nga nje lement qe ishte I predispozuar, kishte prirje, per te qen kriminel. Dhe kur Krimineli qe eshte tashme vertetuar qe eshte kriminel akuzohet per per veprimtari krimineli eshte kollaj qe te besohet nga viktimat qe akuzojne ate. Dhe per keta te fundit nga nje here nuk ka ansje dyshim per krimin e tyre. Sistemi politik dhe shoqeror I shqiperise arrin ne nje absurditet sa qe fajtori, edhe pasi ai eshte konstatuar te jet I till, arrin te gjukoj viktimat e tij duke u munduar te pergenjeshtroj akuzat e tij. Shekspiri ka thene pak a shume Fajtori nuk mund te behte edhe gjykates, ndryshojn nga natyra dhe kundershtohen nga njera-tjetra ! Ne shqiperi lulezon edhe nje absurditet tjeter. Vetem ne shqiperi partia komuniste deklaron sse ajo do te perkrahi apo behet aleate e PDs. gjate zgjedhjeve te fundit lokale ne Tirane. Heeee??? Shqiperia eshte ne nje kaos te vertet, ashtu edhe pikpamjet e njerezve te thjesht. Ky kaos eshte I organizuar, per qellime shume tinxare!
Le te futemi prap ne tem: Rendita klasen e popullit mbar ne mes me nje qillim te caktuar. Ata ishin pak a shume ne limbo dhe shumica a informacioneve qe kan per jeten apo vetprimtarine e te dy klasave extreme, pra ate te sunduesit dhe te persekutuarit, jane me te degjuar. Dhe kjo eshte arsyeja me e forte qe I ben ate te predispozuar qe vetem te BESOJN. Sepse ato nuk perjetuan ato qe perjetuan te persekutuarit, sunduesit.
Sigurisht cdo rrethan ka perjashtimet e veta, edhe keto rrethana kane personazhe qe I perkisnin klasave te ndryshme ne siperfaqe, por ne veprimtari te vertet ato perkisnin klasave te kunderta . Troc, ka pas spiuna ne klasen e te persekutuarve qe hiqeshin si burra te mire, ka pasur asnjanes qe nuk ishin asnjanes, ka pas bashkpunetor te diktatures qe nuk ishin kriminela apo gjakepiresa, ishin me te vertet te zhgenjyer. Une nuk kam njohur asnji nga ata qe paraqiten ne listen e te akuzuarve nga autori, si bashkpunetor te diktatures. Prandaj une nuk e di se kush jane, por ne qoftese ata kane qene shofera personal te diktatorit apo anetareve te byros se asaj kohe. Edhe pse disa nga ata mund te kene qene shume te bukur Eshte shume e arsyeshme te besohet se kane qene bashkpunetor. Ne qoftese se punetoret e hoteleve ne tirane te asaj kohe ishin te lidhur me sigurimin, si mund te mendohet qe njerezit me te afert tyre, ata qe servirin diktatoret nuk ishin bashkpunetor te diktatures? Mos pranimi I kesaj te fundit behet vetem nga ata qe jane naļve ose kane motive personale te forta. Jo vetem qe ishin bashkpunetor por edhe nga ata me besnike. Kishte raste qe vellai nuknjifte vellain ashut sic duhetshte jo me njerez te rradhes te shoqerise.
Cifutet akoma ndjekin bashkpunetoret e nazisteve edhe sot. Para disa javesh u kap dikush qe kishte qene RROJE ne nji nga kampet e internimeve per cifutet. Rroja I kampeve u denua pothuajse 70 vjet me vone! Edhe rojet nuk I lene te shpetojn lere ata qe ishtin te lidhur direkt me krimet. Ata qe kundershtojn dhe madje akuzojn autorin pa e njohur ate, jane ata qe nuk duan te besojn, per arsye te ndryshme. Nga nje here arsyet mund te jene, sic permenda me pare, edhe personale, dhe ne kekto raste reagimet nuk jane me vec njge kundershtim por jane rreagime te ashpra qe si qellim kane pergenjeshtrimin e ngjarjeve duke njerr autorin si nje person non grata keshtu qe shkrimet a tij vevetiu te humbin kredibilitetin dhe te mos merret seriozisht. Ky diskriminim apo shtremberim karakteri I pa drejt u be mijerave njerezve per 50 vjer rresht. Fatekeqsisht mentaliteti I shqipetareve ka rene ne kete nivel. Ne qoftese mua nuk me pelqen ose me djeg ajo qe thua ti une shume thjesht mund te akuzoj ty per cfar te dua. Eshte munges edukate dhe me teper culture. Kjo eshte shume evidente edhe me sjelljet e politikaneve te shqiperise. Nuk eshte cudi qe veprojn keshtu, jane po ata njerez qe kishin gjithcka ne dore atehere. Dhe po ata njerez kane ne dore sote. Kane ndruar lekuren per lefjet jane njisoj! Dhe ata qe u kafshuan nga keta qen edhe pse ata paraqiten ndryshe sote lefjet e tyre nuk harrohen kurre! Keta njerez qe priteshin te benin hakmarrje per vujtjet qe u shkaktuan, nuk I bene ato gjera, thjesht sepse I perkasin nje shoqerie dhe mentalitetit te nevelit te lart, edhe pse ata u munden te poshteroheshin per 50 vjet rrjesht! Keto jane parimet qe ndajn njeriun nga shtaza!
Kam takurar njerez qe u arratisen pothuajse 20 a 30 vjet para vitit 90. Dhe me rrefyen se si ata arriten te miqesonin delfinat dhe u transportuan nga ta pertej detit. JANE ARRATISU ME NDIHMEN E DELFINAVE!!!!! Per nje njeri naļve kjo histori do te ishte nje aventure e jashzakonshme. Ne fillim edhe pse nuk e besova kujtova se ishte nje rast I vacant por me vone digjova te njejten menyre arratisje nga njerez krejt te palidhur me njeri tjetrin. Ja pra qe sistemi absurd I shqiperise ka arritur te perdori edhe delfinat Per te miren partise. Jo vetem kaq por ky u be nje mjet I preferuar arratisjeje per shume njerez! Me siguri keta njerez me prirje te jashtezakonshme gjat miqesise se tyre me delfinin mund edhe ti ken mesuar nje fjal apo nje fraz shqip. P.sh. rroft partia e punes!!! Partia mund te bente gjithcka nuk eshte per tu cuditur!!! Jam plotesisht i sigurt se nje gje e tille do te besoheshte!!! Sa do absurde keto gjera duken sote 20 vjet me vone fatkeqsisht kan qene realitet I asaj kohe. Dhe gjarjet e pershkruara ne librin kane ndodhur ne ate kohe dhe hapesire!
fjalet e delfinit me kujtuan dicka qe kam lexuar rreth etimologjise se fjales blegerim qe pretendohet te ket ardhe nga greqishtja me sa duket jo vetem qe ne mund te jemi te gjithe grek dhe nuk e dikemi ate gje, por edhe delet tona fliskan me njera tjetren greqisht. Edhe une kujtoja se qeni qe kisha ne shtepi kur lehte hum-hum mundoheshte te me thoshte se dua te HA. Por na dilka qe edhe qeni shqipetare nuk dinte shqip. Hum. Hum na dilka nga turqishtja humus qe pak a shume do te thote pershesh me bizele!
Nejse me kete u po I jap fund Postimeve te mija ne kete tem. Sic thash me pare u futa ne forum per nje arsye tjeter, dhe ndalova ketu rastesisht. Thash ato qe desha , dhe ndoshta thashe edhe aq shume, saqe po edhe re-jetoj ato vite te diktarures.
PS: pas disa ditesh do te hap nje teme te re me titullin Lidhja direkt e gjuhes shqipe me ate PIE. Do tju lajmeroj kur te jete gati. Shpresoj qe mund te diskutojm rreth saj, dhe mund te vije kusht te doj. Sidomos maloket sepse ne fund te fundit pjesa me e vjeter e gjuhes shqipe eshte Toskenishtja!
Te gjithe te mirat!
Krijoni Kontakt