Chino vella ok nuk dua me te humbas kohe ne kete tem,beso me dhimbsen sekondat qe ja dedikoj kesaj teme,ne veqanti Terezes se Kalkutes,per me shum arsye kam hyre vetem e vetem te mundohem te jem shkaketar dhe te largohesh nga injoranca e thell...qe te ka kapluar por siq po e shohe deri me tani nuk kam pas sukes,por ska derte une nuk do te ndalem se punuar qe ty dhe shum tjere tju largojme nga erresira,injoranca e madhe qe ju ka kapeluar.
Beso vella i dashur po me dhimbesh shum...po me dhimbesh ama shum....
Une te tregova drejte dhe shum qarte ti prap filozofon,pra une skam qa merrem me me ty ne kete tem.Mir u lexofshim ne temat tjera.
1000 zogj pula,kunder nje LUANI.
Fraze pa kuptim! Ne asnje vend nuk kam thene se logjika qenka e "larte" e qe ti nuk je ne gjendje te kuptosh......Eshte shume e thjeshte logjika: Nese ti me akuzon pa prova, atehere je ti qe duhet te pergjigjesh para ligjit. Qarte??!!
Nuk eshte detyre a e jotja aop e imja te marrim persiper barren e ndergjegjes se personave te tjere.....e ta leme me kaq!..pra, llogjika e cinos (nuk e di pse ai nuk fol vet), eshte ne sens e njejta mbi "gjykimin" e hajdutit, nese nuk i eshte sprovuar vjedhja, ai natyrisht se eshte i pafajshem, por nuk eshte edhe i ndershem nga pikepamja e "vete", sepse moralisht e ka per obligim te MOS VJEDH....dmth. me pak fjale une mundohem te shpaloj nje cfare defekti ne kausalitetin e "llogjikes" se chinos.....
Sa per ate frazen me te kuqe, kam frike se nuk ka pike kuptimi,te pakten ne shqip!
Ky eshte kuptimi i fjales "dogme", qe ti me sa duket nuk e dije!....prova mbi "ekzistencen" e Zotit nuk mund te kete per shkaqe qe jane "ABSOLUT" ne natyren e vet, ata shkaqe zavendesohen me konstanten BESIM !!!,
Kjo vlen vetem per besimtarin....historia e fese eshte e mbushur me shembuj besimtaresh qe kerkonin nga profetet prova........huq edhe kjo!eshte jashta llogjikes te kesaj ekzistence te kerkohet prova (nderhyrja e Zotit ne menyre te drejtperdrejt) per bindje....
Me te njejten logjike edhe gjithe puna e egzistences se Allahut eshte thjesht nje "hamendje"!! Eshte pikerisht kjo qe thote chino, nese nuk e ke kapur.....te njejten logjikee qe perdor ti si besimtar per egzistencen e Allahut , mund ta perdore edhe chino per te kunderten!Qarte?...nuk ka matematik ketu zoti jarigas, per kete arsye eshte "llogjika" e zoteri cinos pa "vlera" intelektuale !!!, eshte thjesht nje "hamendje".....si te thash, edhe po te sillet muhabeti per 360°, do te kuptohet si "progres", si nje ecje "perpara"....
Ndoshta eshte ashtu si thua ti dhe kjo nuk i nderon myslimanet!...vetkritika edhe ty(teje) te mungon pak.....mos kishe ti(ty) rrenja muslimane si me kujtohet, a ???
Po te me kishe njohur me pare do te kishe lexuar edhe ndonje "vetekritike" timen ketu ne forum.....kjo fale qenjes time jo-mysliman!
Kete e pata kuptuar dhe eshte pikerisht ne saje te atij ambienti qe nuk je ne nivelin e gimches me shoke!!Une tan diten jam i sekulluar me te krishtere, qe nuk mund te imagjonoj nje jete pa ta, i kam shok pune, shok jete.....une jam LARG urrejtjes per te krishteret....
Mandej, eshte per kete qe une jam duke debatuar me ty(ti perbrenda je akoma shqiptar)....
I kemite gjithe paragjykimet, jane rruget neper te cilat ecen mendimi yne! Pa paragjykime, nuk mund te "logjikojme"....eshte çeshtje tjeter pastaj se sa jemi te afte te shtrojme rruge te reja te mendimit per tu pershtatur me ndryshimet e mjedisit: quhet evolucion i mendimit!...dhe paksa i permbahesh tradites shqiptare te muhabetit, ku per te treguar "respekt" dhe "nder", kritikat i transmeton nepermjet samarit tek gomari ???.........thuaj drejt, por, PA PARAGJYKIME....
Sa per traditen shqiptare, une kurre nuk i kam munguar ne respekt nje nje shqiptari te respektueshem, e madje nuk e kam bere as me ty qe e fillove me kemben e gabuar me mua!! Prandaj, tani qe e ke kuptuar se me ke ke te besh, varet prej teje se çfare drejtimi ti japesh debatit!
Te lutem, mos perdor fjale qe nuk kane kuptim.....thuaj thjesht qe nuk e ke kuptuar dhe une shpjegohem prape!...nuk me eshte i qarte kausaliteti i "mendimit" qe don te me percjellish..
E ke me lart shpjegimin.......lexò ne fjalor per fjalen "dogme"......shpjegohu pak ndryshe !!!, dogmatik ne islam jane vlerat e liturgjise, dhe disa "pjese" te sheriatit....por ate krahasim qe e ben ty, per shkaqe "teknike" nuk mund me e be.....nuk eshte kausal.......natyrisht se ke te drejte ta besh.....aman nuk ka force argumenti !!!
Tungjatjeta!
Jarigas
Po saktesisht ky eshte mendimi im: Feja islame eshte perhapur kryesisht me dhune. Do deshmi per kete?
Eshte e vertete qe Allahu nuk me ndalon te mos jem jobesimtar. Por a mjafton kjo per te thene se feja islame nuk parasheh perhapjen e saj me dhune? Jo, nuk mjafton. Po t'i them dy arsye:Dhe ki perfundim i yti eshte deri atehere valid, perderisa ALLAHU nuk te ndalon ne ndonje menyre ???,
1. Fakti qe Allahu nuk me ndalon te jem jobesimtar, mund te jete edhe nje argument per mosekszitencen e tij. Nje hic, nje instance fiktive, pra qe nuk ekziston, nuk mund te shpalos veprime fizike si "ndalimi".
2. Ne Kuran Allahu i urdheron besimtaret e tij te perdorin dhune ndaj njerezve qe nuk praktikojne normat islame.
Kete shprehje nuk e njoh. Te pakten nuk eshte e imja, nuk mendoj keshtu. Si mendoj une, eshte kjo: Cdo njeri ka te drejte te mos quhet hajdut, deri sa nuk i jane vertetuar te gjitha elementet e kerkuara nga ligji per te permbushur deliktin e hajdutesise (=vjedhjes).ti domethene je duke praktikuar nje shembull ne menyre "empirike" per te deshmuar "vertetesine" e teorise qe ushqehej nga komunistet ne pergjithesi ndaj feve, nga propagandistes antimusliman ne ditet e sodit, pra, hajduti eshte deri atehere i ndershem, perderisa nuk kapet inflagranti ???
Ti ke pervertuar (coroditur) mendimin tim. Sepse ne fjaline tende ti vec nisesh nga ajo se personi ne fjale objektivisht eshte hajdut. Pra ne fjaline tende "dihet" se personi eshte hajdut. E une them se nese nuk dihet (nese nuk eshte vertetuar), atehere nuk guxon te quhet hajdut.
Jo qe nuk e kuptova vec "defektin", por as kete fjali fare.A e kuptove defektin tek majmunat dhe bananeja ???,
Definicioni i intuides eshte ky: Kuptimi i gjerave pa njohuri e prova shkencore. Sinonim per intuiden eshte ideja. Fjale e afert eshte hamendja.islami nuk eshte fe intuitive, islami eshte fe e dijetareve.....
Tashi varet se cfare nenkupton me fjalen dijetare. Ka definicione te ndryshme per kete fjale neper kultura te ndryshme. Ne kulturen arabe (islame) si dijetar shihet edhe nje imam. Nese e ke fjalen per keso personash, te jap te drejte: Feja islame eshte fe e keso "dijetareve".
Mirepo nese perdorim definicionin e botes jashte islame, per shembull te botes shkencore ose te botes shqiptare, dijetar eshte dikush qe posedon njohuri shkencerisht dhe logjikisht te pakontestueshme. Njohuri shkencerisht e logjikisht te pakontestueshme nuk mund te kete askush, i cili prezanton ide ne kunderthenie me ligje natyrore-shkencore ose qe injorojne keso ligje. Ligjet natyrore (fizike) nder tjerash thone se njeriu mund te krijohet nga balta, ose lind femiu pa maredhenie seksuale. Ligjet shkencore nuk ndalojne mishin e derrit e as alkoholin ne mase sic e ndalon feja islame. Nuk thone se shamia ndikon pozitivisht ne gjendjen morale te nje shoqerie. Nuk thone se falja 5 here ne dite shton besimin. Se pilgerimi ne nje vend te caktuar eshte forme e patjetersueshme e deklarimit te besimit.
Ne kunderthenie me te gjitha keto ligje natyrore gjegjesisht shkencore dhe si rdhjedhoje logjike eshte feja islame.
Ndaj s'eshte fe e dijetareve ne kuptim te definicionit te ketij termi valid per ne shqiptaret.
Po si ka mundesi te vazhdohet me kesij temash...
Po kjo eshte fare banale, si nje figure e jashtezakonshme si nene Tereza paska met me u perfol prej jush, o klysha gjarperinjsh...?!
Po Zoti eshte i madh, vet fakti qe shqipen nuk e pertypin evropianet, ndryshe do te na mbulonin me veze dhe domate, kjo do tu tregonte botes qe shqiptari vetem te folmen ka te perbashket ( "kjo per merite te kuzbabes" ) pasi keshtu behemi qepaze dhe grindemi midis nesh..., kjo eshte fatkeqesia me e madhe..., kur te shan nje i huaj nuk te vret aq shume, sa kur te shan i "yti" ..., po na behet gjaku uje, ne kete menyre nuk ka rrugezgjidhje, jo tolerance por perplasje do te kete..., ç'fatkeqesi!
Mësoi të tjerët me jetën tënde dhe jo me fjalët e tua
Imami Krasniqi, dëshmi për rritje të urrejtjes fetare në Kosovë
Publikuar: Sot, më 19 shkurt 2011
Imami Krasniqi, dëshmi për rritje të urrejtjes fetare në Kosovë
Prishtinë, 19 shkurt - Shërbime “të analizës” në dy organizata të rëndësishme perëndimore në raportet e tyre përmendin “rritjen e rrezikut nga ekstremizmi fetar” në Kosovë. Këto analiza bazohen në të dhëna të mbledhura për shumë vjet. Në to përmendet edhe tentimi për infiltrim në Kosovë të disa organizatave të dyshimta, të cilat kanë qenë “nën vëzhgim”. Disa prej tyre thuhet të kenë rritur bazën në Mitrovicë, që janë të lidhura edhe me Novi Pazarin, në Serbi.
Por si vende ku, sipas këtyre analizave, ka pasur “vizita” të disa personave të njohur për shërbimet perëndimore të zbulimit për lidhje me organizata terroriste, përmendet edhe Peja, edhe pse kjo thuhet të kishte ndodhur për herë të fundit para shtatë vjetësh, shkruan Koha Ditore e së shtunës.
Në këto “analiza” thuhet se Kosova, ndonëse vend me shumicë myslimane, ka një shoqëri sekulare me orientim perëndimor, ndërsa toleranca fetare në Kosovë me vite ka qenë shembull i mirë, sepse për popullatën shqiptare identiteti kombëtar ka qenë më i rëndësishëm sesa ai fetar.
Këto “analiza“, që kanë shenjën “konfidenciale”, përmendin deklaratat fyese që kishte shprehur kohë më parë Imami Shefqet Krasniqi ndaj, siç thuhet, “nobelistes dhe humanistes me famë botërore me prejardhje shqiptare, Nënë Terezës” si nxitje të urrejtjes ndërfetare.
Përmendet se Nënë Tereza gëzon një respekt të madh ndër shqiptarët, pa dallim feje, dhe se kurrsesi deklaratat e Krasniqit nuk paraqesin qëndrimin e komunitetit mysliman në Kosovë. Mirëpo vërehet se reagimet ndaj deklaratës së Krasniqit kanë qenë të kufizuara dhe jo edhe aq të zëshme. Përmendet se Bashkësia Islame ka thënë se ai nuk paraqet pikëpamjet e saj, por vërehet se nga skena politike dhe publike kryesisht është injoruar ky rast.
"lavderoni zotin me kitre bini gezueshem lires me dhjete korda" PSALMI 33:2
lini terezen e kapni muziken e ka ba ajo punen e vete ene boten tjeter do jape vete pergjigje.
nisni me muzik si ka then davidi ne psalmet
tirana e dim ne se cili hadis eshte i skte sahih e cili hadis eshte i rejshem daif . ne islam ka dege te vecante qe kujdeset per hadithet e muhamedit a.s. po cdo here ka pase njeres si ti bani qe kan deshte te fusin fesatin nder muslimanet e kan thene se kinse muhamedi a.s. ka then keshtu. jane sekte te ndryshme qe veten e konsiderojne si muslimane ose armiqet e islamit . po te pyes bani nese je musliman ? ku e di ti per shembul se sa perqinde duhet te jepet zeqati ne pare ne bageti etj kto spjegohen ne baze te hadithave .
edhe kte dua te them
farz eshte ai urdher qe ka urdheruar zoti ne kuran prsh farz eshte me i fale 4 reqate te drekes , ose farz eshte me kendua kuran ne namaz ose farz eshte me agjerue ramazanin
sunet eshte nje pune qe e ka urdheruar ose e ka punuar muhamedi a.s
prsh me fale sunetin e drekes , me agjerue 6 dit muajin sheval, me henger me doren e djathte , me u pastrua dmth me u la diten e xhuma etj.
farzi e ka shkalen e vete e syneti e ka shkalen e vete e mendimi i ulemave e ka shkalen e vete .
kto nuk mundet te perzihen .
mendoj se e kuptove pergjigjen ?
pershendetje
Krijoni Kontakt