Pra cdo njeri qe nuk jeton sipas ketyre fjaleve, eshte automatikisht njeri kunder Zotit, njeri qe shkon ne Ferr. Keshtu mendon Feja Islame. Kjo eshte saktesisht problemi dhe nismetarja e cdo konflikti, ne te cilin merr pjese Islami. Sepse une si jobesues nuk e pranoj se nuk jetoj ne ujdi me vlerat e Zotit. As miliarda njerezit tjere ne toke qe jane jomuslimane (te krishteret, budistet, te pa fete, paganet) nuk mund ta pranojne kete gje. Nuk mund ta pranojne kete gje, sepse atehere ata do te duhej te zhduknin veteveten dhe botekuptimet e tyre, njohurine e tyre per Zotin, pra do te duhej te mekatonin kunder Zotit te tyre, kunder asaj, te ciles ata i binden si Zot. Prandaj ka konflikte, ka rezistence kunder Fese Islame. Dhe ne kete grup nuk ben pjese nje numer me i vogel i njerezimit sesa gjysma e tij apo nej numer me i vogel i shqiptarise sesa perafersisht gjysma e saj. Atehere perse te pranon bota gjykimet e Islamit pa i gjykuar muslilamanet mrapa. Perse te mos kete bota tjeter nje besim, i cili thote se Feja Islame eshte fe kunder Zotit, kunder lirise se besimit, kunder njerezimit?
Edhe nje shembull me shkon ndermend ne lidhje me kete gje. Imagjinojme nje femij eskimez, prane te cilit ndodhet nje imam, nje prift katolik dhe nje "prift" budist. Te 3 mundohen ta misionojne femiun. Te 3 i thone se feja ime eshte e vetmja fe e vertete, fe e Zotit, te gjitha tjerat jane te gabuara. Pyetja ime: Cilit nga kleriket do t'i besoje femiu? Pergjegja ime: Pasi qe femi nuk eshte perkates i asnjeres fe, nuk do te kete asnje mendim, asnje dituri, asnje besim, te cilin kane 3 kleriket. Pra ai eshte nje "tabula rasa". Dhe si i tille ai nuk mban ne vete asnje nga motivet, per te "besuar" (pra per te pergjegjur se cila fe eshte e sakta), te cilat i mbajne ne vete 3 kleriket. Pasi qe femiu nuk permban asnje nga motivet, ai nese nuk i deshmohet me fakte se njeri nga kleriket e flet te verteten, ai nuk do te pranoje asnjeren fe si fene e Zotit. Pra nese nuk i ofrohen fakte konkrete, do t'i refuzoje te 3 fete.
Keshtu duhet te imagjinosh situaten. Keshtu gjykojne njerezit "normale", pra ata qe nuk jane te misionuar (indoktrinuar) nga ndonjera nga fete dhe ata qe nuk i binden ndonjeres nga fete. Keshtu jam une dhe gjithe ata qe nuk ndodhen brenda botes te fese tende. Ne mua nuk ekzistojne kriteriet, te cilat ti, Kurani apo hoxhe Krasniqi i perdor per gjykim. Andaj ti as nuk mund te deklarosh kriteriet tua (ato te Islamit) si "njesine matese" per gjykim, e as nuk mund te pritesh te pranojne njerezit qe ndodhen jashte botes tend efetare te pranojne gjykimin e fese tende. Prandaj gjykimi i fese tende per keta njerez eshte sulm. Sulm i cili prodhon rezistence. Prodhon vetembrojtje.
Per te mos bere kete sulm, duhet vene per baze vlera te perbashketa. Vlera te cilave u binden te gjithe. Nese nuk ka keso vlera, atehere duhet te marresh parasyshe "tjetershmerine" e tjereve. Ndryshe kryen tentim per uzurpim, kryen sulm, kryen hegjemonizem, kjo prodhon rezistence, refuzim, frike, sulme te kunderta, konflikte.
Per kete arsye gjyjimi i hoxhe Krasniqit as nuk eshte njesi matese, as nuk eshte i drejte, por nje gjykim i thjeshte, i cili duhet te kundergjykohet te pakten ne te njejten menyre nga pala e kundert. Me kaq pala e kundert ka te drejte te gjykoje Islamin dhe hoxhe Krasniqin si nje fe sulmuese, si nje fe konfliktuoze, si nje fe te Djallit.
Krijoni Kontakt