Tė lezetshme kėto fjalitė e tua. Si mendon, janė larg thėnies:
"Bėni si them unė, por mos bėni si bėj unė"
?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pyetja e bėrė nė sondazh ėshtė e drejtė sepse vjen direkte, personale. Mėnjanohet dhe disi hipokrizia.
Nga nxirret kėshtu si pa tė keq konluzioni qė raca e zezė/e verdhė ėshtė mė e fortė fizikisht? Nė bazė tė cila kritereve? Me sa shoh unė njė aspekt tė jetės, sportin, nuk ėshtė fare e vėrtetė. Nga kėndvėshtrimi antropologjik, raca e bardhė ka strukturė kockore mė tė fortė.Postuar mė parė nga Force-Intruder
Raca e zezė ka njė rezistencė tė admirueshme ndaj malaries, e bardha ndaj gripit dhe tuberkulozit. Hibridi (mesatarisht), nuk gėzon rezistencė si tė para-ardhėsve ndaj asnjėrės prej kėtyre sėmundjeve. Kėto janė fakte mjekėsore.
a) Te harta, tė bėn tė mendosh ndarja e prerė e Amerikės Latine. Kili dhe Argjentina, megjithėse nuk kanė kushtet e favorshme qė kanė shtetet e tjera, janė mė tė zhvilluar.. hmmm, seē kanė njė veēanti qė tė dyja kėto vende nga fqinjėt e tyre, Brazil, Peru, Kolumbi etj por duhet tė lexoj temėn qė tė mbase tė arrij tė dal nė konkluzion.Postuar mė parė nga drity
b) Tragjike
ja dhe kjo prej meje, mqs nė televizor dhe Unesco raca nuk ekzistokėrka:
http://genomebiology.com/2002/3/7/comment/2007#IDAPIZVX
Ah, se harrova autorėt:
Neil Risch, Esteban Burchard, Elad Ziv and Hua Tang
1 Department of Genetics, Stanford University School of Medicine, Stanford, CA 94305-5120, USA
2 Division of Research, Kaiser Permanente, Oakland, CA 94611-5714, USA
3 Department of Medicine, University of California, San Francisco, CA 94143, USA
4 Department of Statistics, Stanford University, Stanford, CA 94305, USA
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga darwin : 19-05-2010 mė 20:00
Prektora
Mendoj qe ka ardhur momenti nen driten e fakteve te reja dhe interesante, te merret hap pas hapi me qetesi dhe te trajtohet ceshtja nga ata qe kane kompetence ne fushe.
Hapi i Pare : A eshte inteligjenca nje tipar i trashegueshem bioligjik ?
Nese dikush mund te hedhe drite mbi kete, mendoj se do te jemi ne udhe te mbare.
Do isha shume i interesuar te degjoja mendimet e bazuara persa i perket kesaj pyetje...
P.S - Ne kete pike ju lutem te evitoni komente te tipit "Njoh dy prinder qe jane shume te zgjuar nderkohe qe djali i tyre eshte budalla komplet.." apo te ngjashme. Faleminderit.
Po mire mos e ngri germen, se lexojme te gjithe ketu.
Gjithsesi. Une nisur nga studimet e diskutimet e ndryshme qe kam ndeshur kam arritur ne perfundimin personal se njeriu lind i krijuar vetem me konture e plotesohet me kohen. E persa i perket tiparit te inteligjences them se ai eshte maksimumi 50% i trashegueshem. Pjesa tjeter qe shpie ne rezultatin qe nje person shfaq ne IQ-testet (te cilat ne rezultatet qe shfaqin nuk jane absolute se jane ne varesi te gjendjes shpirterore, perqendrimi etj. etj) vjen nga faktore te tjere. Pra inteligjenca ka te beje me paraardhesit, por ama nuk them se ka nje lidhje te drejtperdrejte me racen apo ngjyren e lekures qe perfaqeson.
Duke lexuar komentet sipas te cilave rracat nuk ekzistojne u binda dhe kam arritur ne perfundimin se as speciet nuk ekzistojne,
psh shikoni foton e atij majmunit qe solli dikush me siper,
ēfare ndryshimi ka mes tij dhe anetareve te tjere ketu qe nuk konsiderojne tiparet e fytyres e ngjyren e lekures si tipare qe percaktojne ndarje rrace.
Ai majmuni ka dy sy, veshe, nje ball, ka floke, pa ca me teper qime te trup po gjithmone qime ka, ka dy duar, dy kembe pak a shume te njejta me ato te njeriut, ka trurin me pak te zhvilluar, te njejtat tipare qe kane dhe njerzit pak a shume te ndryshme.
Si perfundim nuk ka prova te mjaftueshme per te ndare familjen e primateve nga ajo njerezore. Nese dikush nga ju perdor ndryshimet relativisht te vogla ne pamjen fizike mes nesh dhe majmuneve si argument te mjaftueshem per te na ndare ne dy specie(jo rraca) atehere pse nuk mund te perdoren te njejtat argumenta per ndarjen e njerezve ne rraca?
Po deshet e teprojme duke bere krahasimin mes gjithe gjitareve.
ēfare kane te ndryshme gjitaret nga njeri tjetri perveē se madhesine trupore, ngjyren e lekures, sasine e qimeve, ndryshimet ne madhesi te formes se vesheve, syve, kafkes, etj etj.
I support Papa Joseph Ratzinger.
Me mire nje armik i zgjuar se nje mik budalla.
Duke qene se kafshet nuk kane aftesine e te arsyetuarit edhe cdo gje tek ata mbetet ne instikte, klasifikimi qe behet nuk ka sesi te bazohet ne nje aftesi mosekzistente sic mund te jete inteligjenca p.sh.
Rrjedhimisht qe nje klasifikim racor qe mund te behet ne boten e kafsheve nuk ka sesi te merret e mireqene edhe per ate te njerezve.
Une them se ka specie, perderisa nuk del njeri te me provoje duke me thene tek e tek e tek gjithe tiparet qe une kam fizike, mendore, nen-uni jane mese normale e i posedon edhe nje person tjeter ne kete mase edhe ne kete intensitet. *buzeqesh djallezorisht*
Fjala e shkruar apo e thene? Perderisa mendohet se kafshet "komunikojne" midis tyre, atehere per ca u duhet aftesia e fjales? Tek ne si te ulerisnim, pellisnim, gogatnim a ku ta di une cfare, apo te artikulojme fjale sic ndodh, synimi eshte nje: komunikimi. Cfare rendesie ka menyra? Rendesi per mua ketu ka rezultati. Edhe nuk gjykoj se ky eshte tipar qe ka te beje me "aftesi".
Mendoj se rrjedhimisht nga aftesia e te artikuluarit te fjaleve vjen edhe menyra e te arsyetuarit me komplete tek njerezit dhe nje grade me e larte e komunikimit.
Krijoni Kontakt