At Zef Pellumbi
At Zef Pellumbi
SKENDER BEU ,citimeseqindvjet kralat kan than,ruju fort ku ka shaljan.
......Brahim ags ja dhash njat hak,porrrrr po mka met pashaaaa marak more heeee.
Me kujtove nje keng te madhe.
"Fjale e madhe " kjo Brari e dale nga nje mendje e vogel !
As Skenderbeu nuk pretendoi se u solli lirine shqiptareve !
Oratoria e tij e pare ishte : "Lirine nuk ua solla une por e gjeta ketu midis jush " sic duket edhe ai ne 1443 e kuptonte dallimin e "pronarit te lirise " . Ndoshta per kete populli e deshi , e mbeshteti dhe kurre s'e harroi !
Bamatat ,eshte i mrekullueshem krahasimi qe ke bere.
Te gjithe pas Skenderbeut, qe qeverisen(u tallen) me Shqiptaret thone se ishin ata qe e sollen lirine.
Tek libri nga kam marre keto pjese ,kam kuptuar se ,sipas at Zefit eshte e njejta bande rrrugaqesh mason qe qeveris shqiperine prej 90 vitesh .Jo me ket asnje gazetar ose historian nuk e permend faktin se kryetar i parlamentit te pare komunist ishte Omer bej Nishani.Per tu quditur ,sepse ishte i njejti njeri qe kryesoi delegacionin shqiptar qe dergoi kuroren shqiptare ne Itali tek Savoia.
adavid..
nuk ka qen sekret asnjihere qe omer nishani ka qen president i shqiperise mbas luftes se dyt boterore.
edhe nder librat historis se kohes enverit eshte thene kjo..
at zefin duhet me e respektue por jo cdo fjal qe ai ka thene duhet marre si aksiome..
mosha e vuajtjet bejne te veten tek nji person.. e shpesh i ben dhe te pa sakte ne gjykime..
megjithate mir beni me e lexue at zef pllumbin sepse ka qen njeri i dijshem..
mirpo historia nuk permblidhet me dy fjale.. dhe kur at zefi ndoj epok te historis e permbledh me dy fjal.. nuk ka mendue se.. kaq mjafton me ja vnue vulen asaj epoke.. e ju ta merrni si te mbarume at pune..
cdo kohe ka ca gjera te vecanta qe nuk mund ti permbledhi askush me nji fraz a nji hipoteze.
ti ne se do me mesue ma gjane ne se mundesh lexo koleksionet e hyllit e drites.. prej fillimit..e der ne vitet 40 ta..
aty ka shum artikuj per kohen..
besoj se biblioteka e shkodres i ka kto koleksione..
..
Zoti Brari, nuk eshte puna qe nuk thuhet se Omer Nishani ka qene kryetar parlamenit ,ose qe femijet e bejlereve u bene te paret komunista . Kush eshte i apasionuar pas historise mund te gjej material sa te doja .Sepse fatemiresisht Burrat intelektual kane egzistuar .Por proble eshte se Shqiptaret historin e Shqiperise duhet ta mesojne ne shkoll ,dhe pas shkolles te merren me pune te tjera.
Po kush jane autoret e librave shkollor so?.Janee te njejtet njerez qe i kenduan per pesedhjete vjet Enver Hoxhes.Kurse sot i kendojne ketij tjetrit.Keto budallalleqe mesojne shqiptaret ne shkolle sot.
Jo me kot Komunistat ju turren klerit katolik, dhe malsive shqiptare.
Zoti brari me vjen vertet keq qe ve ne dyshim fjalen dhe punen e At Zefit.
Jam kurioz te di graden tuaj shkencore ,por jam kurioz te di edhe biografine e autoreve te librave te historis se Shqiperise qe lexoni ju.
At Zef pellimbi
Une kur kam lexuar librin "histori kurre e shkrueme" te At Zef Pllumit jam elektrizu por ne disa fragmente kur permendej nje ngjarje ne krahinen e Mirdites po te ketij libri, kam qajte si femije. At Zef pllumi ishte pasuri fizike dhe eshte pasuri trasheguese e franceskaneve te Gjuhadolit ne ato cfare ka shkruajtur per franceskanet dhe te tjerat gjera qe mori persiper te zbuloje me shkrimet e veta duke i botuar per lexuesin shqiptar.
Brar ne vitin 1997 e kam urryer Sali Berishen pasi ishte njerezore ai revoltim dhe me gershere i kam gjuajtuar televizorit. Por sot mbas 13 vjetesh mendoj e besoj se Sali Berisha eshte i rralle per kombin shqiptar. Ai eshte mjek i shqiptareve, din ku u dhemb shqiptareve, cfare kane nevoje te hane, te pijne dhe cfare duhet te bejne me ane te punes per tu zhvilluar dhe per tu integruar ne shoqerine evropiane
Ndofta nuk e pane te gjithe, lejomeni ta perseris.
Pra, te dashurit At te mos i mbetet fare qejfi qe Shqiperia nuk ra ne orbiten jezuite ne 1991-shin, duke rikthyer diktaturen, kete here fashiste, por i gezoi 5 vjet liri (qe NUK ishin merite e Berishes). Fundja deshira e tij po realizohet sot. Ce do populli kaq shume liri (gjithnje nese kjo e sotmja mund te quhet liri)?
Sa per deklaraten e tij qe qenka anarksit, kam dyshime shume te theksuara qe Ati i nderuar te kete lexuar Rothbard-in, Hoppe-in, fundja dhe Mises-in. Pra, do ishte mire te mos i shtonte analizes se tij tejet te manget llagapin anarkist, pasi edhe ben vaki ta lexoje njeri qe nuk e njeh kuptimin e fjales, dhe asocion keto ide me anarkizmin.
Krijoni Kontakt