Cila ishte pika, casti qe ju besuat dhe vazhdoni te besoni e te mbroni interesat e nje feje te caktuar.
Mbrojtja e interesave te nje feje behet nga fetaret.
Te mos ngatrohet besimi me fene .
Cila ishte pika, casti qe ju besuat dhe vazhdoni te besoni e te mbroni interesat e nje feje te caktuar.
Mbrojtja e interesave te nje feje behet nga fetaret.
Te mos ngatrohet besimi me fene .
Por edhe fetaret dikur,ishin besimtare.Mbrojtja e interesave te nje feje,ne kohet e sotme,behet edhe nga vete besimtaret.Besimi po humbet.Interesat e nje feje,permblidhen te gjitha ne nje.Ne besim.Pa besim,nuk ka fe.
Sa per pyetjen:Nuk ka ndryshuar kurre besimi im,qe atehere qe mbaj mend veten.Ka dicka supreme qe besoj,por nuk i perket asnje feje,asnje interesi.
Jeto cdo minute,si te jete e fundit.
Feja eshte dicka qe ne e trashegojme nga prinderit apo rrethi ku jetojme (ne te shumten e rasteve) , andaj ajo eshte imponim i besimit ne menyre indirekte ose direkte . Ne momentin kur nje fe apo religjion pranohet atehere nuk mund te quhesh beismtar por fetar pasi qe besimet tuaja jane te kufizuara ne dicka qe te tjeret e kane servuar per tu besuar .
Ne qoftese shuhet se ekzistuari nje fe nuk do te thote qe shuhet edhe besimi .
>>> Eshte veshtire te flasesh per veten dhe sidomos per nje raport aspak te zakonshem njeri-Zot te cilin po jetoj.
Kete pyetje ja kam bere vetes me pare. Pra,kur fillova realisht te besoj?
Dola ne konkluzionin se nuk ka nje dite fikse ne jeten time kur fillova te besoj.
Jeta ka qene nje shkalle ne te cilen jam ngjitur. Sot nje shkalle, neser nje tjeter. Dhe shkallet nuk ishin gje tjeter vecse nje kendveshtrim tjeter i jetes nga nje lartesi tjeter. Sa me lart aq me qarte jane gjerat. Besimi im nuk ka qene ky qe eshte tani por dhe kur isha femi besoja me ate menyren time. Jam kurioz te di a ndodh me te gjithe kjo gje. Pra femijet e therasin Zotin ne ndihme kur jane ne veshtiresi apo prindi eshte gjithcka?
> Kthesa me e rendesishme ne jeten time ka ndodhur kur isha larg shtepise dhe kisha mjaft kohe boshe. Qetesia me sa duket ben qe njeriu te jete ne gjendje te beje pyetje te rendesishme vetes. Mua keshtu me ndodhi, pyetjet e rendesishme dolen ne siperfaqe dhe nuk donin te zhyteshin me. Ishte nje periudhe e arte se per shkak te ketyre pyetjeve kam lexuar si i thare per uje. Leximet ishin shkence kryesisht, me pretekstin se ajo i jep pergjigjet. Rastesia apo dora e Zotit me vuri ne kontakt me nje autor qe per te dhene konceptin e kohes i referohej Shen Agostinit. Kerkova librat e tij dhe dalngadale gjerat po me qartesoheshin dhe gjithcka po me perputhej. Te verteten e kisha pasur aty para syve por thjeshte nuk e pranoja per arsye te ndryshme.
> Keshila ime eshte.
"Da che punto guardi il mondo, tutto dipende"
Ne lindim ne nje bote komplet materialiste ku shpirti eshte nje gojedhene. Nderkohe qe ne jemi shpirti dhe trupi eshte vecse nje mbeshtjellese e perkohshme.
Lufto qe Zot i qenies tende te mos jete trupi por shpirti.
La verita' ti rendera' libero!
Ne bote egzistojne dy lloj njerzish: inteligjente te pafe dhe fetare pa inteligjence.ARAGONI.
Une nuk besoj tek njerzit dhe predikimet e tyre.Besoj vetem tek nje force e mbinatyrshme qe mban ekuiliber ne bote.Po ca jan kto perralla me shpirtra e me hoxhallar e prifterinj s'kam durim ti degjoj.Lum kta qe besojne.Se do vdesin me qejf te math se do shkojne ne boten tjeter!!Mjer ne qe do mendojme qe s'ka me ,ky ishte fundi.
Njerzit nuk i japin asgjeje rendesi me te madhe se asaj qe eshte qesharake.(Gete)
Llogjika e trurit nuk eshte e kufizuar si natyre po eshte e kufizuar nga mungesa e imagjinates te njeriut. Vertet Anjshtajni ka thene "llogjika te con nga pika A ne piken B por kur hyn imagjinata te con kudo" prandaj nese ti llogjikisht mundohesh te percaktosh besimin atehere imagjinata jote per te vene ne pune kete llogjike qe ti disponon ka vajt ne 0. Tani perse nevoitet besimi secili e ka ne mendjen e vet as ti nuk mund tja shpjegosh as njeri tjeter biles ngadonjehere ai vete beson pa vetdije. Zanafilla e universit dihet edhe shkencerisht edhe bazuar ne "fe" prandaj nuk ka pse duhet nje besim per kete arsye qe ti ke paraqitur.
Ti goce me duket se ngatron besimin me fene, feja eshte tjeter gje edhe besimi eshte tjeter gje. Une vertet besoj se ka nje qenje qe kontrollon gjithe universin por ama nuk i besoj ansje feje si principe fetare. Kontradita qe ti ke patur me gjyshen tende kane qene kontradita fetare edhe jo kontradita besimi prandaj mos e ngatro besimin me fene. Raporti me fene krijohet tamam ne kete menyre qe ti e ke shpjeguar. te tregojne per nje fe po e pelqen e mban po se pelqen shikon per dicka tjeter derisa te arish ne nje pike qe ti ndjehesh e kenaqur. Tani ti ke ngelur e kenaqur me mohimin komplet te zotit dikush ka ngelur i kenqur me ate fe qe ka perqafuar. Amani tani ci keni keto tema pasha zotin.
Edhe ku hynte Inteligjenca ketu? Bazuar ne ate qe ti thua i krahason te gjithe fetaret me budallenj? Po Anjshajni nje budalla ka qene qe ka thene "Science without religion is lame, religion without science is blind. ? Amani tani mjani se po leni kokren e namit nuk arihet te futet inteligjenca edhe feja ne te njejten tenxhere per te bere turli. Besimi fetar eshte dicka shpirterore personale qe ska te beje fare me inteligjencen e nje personi por me emocjonet e ndjenjat e tij prandaj mjani u munduhat te tregoni se keni lexuar apo jeni inteligjente ne forumet e fese....!
The true meaning of religion is thus not simply morality, but morality touched by emotion. --Matthew Arnold
Forgiving Islamic Terrorists is Gods Duty, Our Duty Is To arrange the Meeting
N. H. Schwarzkopf
Pershendetje.mendoj se nuk ka arsye pe te gjete nje shkak, pasi feja eshte njeedukim i domosdoshem shpirteror , i cili duhet te jete ne sinkron me edukimin e komunitetit qe ben pjese. Cdo popull e ka te trasheguar identitein fetare sipas deshmive historike arkeologjike, gojore etj.Identiteti dhe atedheu kane te njeten vlere dhe duhen ruajte me fanatizem.Po te postoj nje pergjigje qe i kam kthyer nje tjeter antari per te mos humbur kohe.
Citim:
Postuar mė parė nga Mr.DD
Pershendetje ,
Pasi kam vene re se 90 % e Temave te ketij Forumi kane te bejne me Sektet Fetare thjesht doja diskutoja nese duhet te besojme tek nje ZOT i VETEM dhe i PLOTFUQISHEM apo te besojme se c'thote X apo Y sekt fetar !?
Personalisht besoj tek nje ZOT i vetem e GHITHPUSHTETSHEM e kto fjalet e 1001 e nje sekteve qe jane ne qartkullim me duken as me pak e as me shume por si Parti Politike qe luftojne per qellime e interesa te paracaktuara e te menduara me se miri....
Pershendetje.
Mendoj se e ke ndertuar gabim pyetjen.Me sa po kuptoj ti kerkon te besosh ne nje Zot ,si krijues i jetes dhe i kesaj bote matreiale qe na rethon .Ketu ka filluar kushdo mijra vjet me pare.Tashme te duhet qe te mesosh qe te krijosh mardheniet tuaja me Zotin.Ky komunikim ,kjo nderlidhje, eshte ne vetvete nje droktine.Jezusi dha shembullin e tij mes popujve dhe deshmitaret e asaj kohe, munden ti paraqesin ato te shkuruajtura dhe me vone te permblidhen ne nje liber(Bibla), qe per nga vlerat qe kishte per te orjentuar njerezimin u quajte e shenjte.Ky liber dhe deshmi te tjera u studiuan nga njerzit dhe na dhane kleriket te cilet meren me edukimin shpirterore, na dhane dhe kultet ku do te merren mesazhet ku do te kryhen ritet fetare ku do te jepet mundesia e bashkebisedimit me misonaret e fese qe te jesh me i ndricuar ne qellimin tend per te qene nje njeri i virtyteshem, per te per te diskutuar me to dhe ceshtjete cilat te mbajne ne tension dhe qe ti nuk i jep dot zgjidhje,per menyren se si ti drejtohesh Zotit per te fale mekatet, menyren se si ti lutesh Zotit, per te te dhene mundesine per ti bere mir kujdo ne nevoje.Ne kisha dhe ne doktrinat fetare gjen menyren se si ti duhet te krijosh mardheneit meambientin , materien, si te krijosh mardheniet mes njerezve, si te replikosh, si te reagosh ne situata te ndryshme,si te shtosh dashurine mes njerezve si te zvogelosh ligesine, si te punosh me perkushtim per sigurimin e te mirave materiale pra ti ngjasosh perkushtimit te Krijuesit, e keshtu perfitohen mardhenie te drejta mes njerzish.Pra i dashur antar, feja neprmjet doktrines se saj ndikon ne karakteret njerzore dhe nese njezit e nje komunitetiti jane me karaktere sa me te aferta aq me mire shkojne.Besoj se e kuptove qe nuk ka si te egzistoje, gjithe sa permenda me lart,per nje tendence te secilit per te besuar sipas menyres se tij.Doktrinat vertete jane te ndryshme por te gjitha kane nje gje te perbashket-Te edukojne dhe te krijojne nje komunitet me te njetijn edukim me te njetin kendveshtrim me te njeten meyre te krijimit te mardhenieve me krijuesin me te njetin karakter njerzor.Kjo eshte pjesa me e rendesishme dhe qe perkufizohet me fjalene shenjte IDENTITET FETAR KOMBETARE.Ky identitet ruhet ne fanatizem, pasi eshte prona me e rendesishme, po aq sa atedheu.Mbi kete identitet eshte ndertuar e gjithe jeta e familjes, fisit , komunitetit e mbare kombit.Pushtuesi kur te pushton krahas qellimit te tij per te te detyruar te paguash taksa per te, ai punon me perkushtim te te ndryshoje identitetin,per dy qellime kryesore.1- Qe ti te jesh me pak i rrezikshem per te duke te bere te njete i njete me te ne menyren e edukimit shpirteror(Asimilim) dhe 2-ta- qe duke i ndryshuar besimin nje pjese me te madhe te popullsise te krijoje percarje mes saj e keshtu te lehtesoje sundimin e tij.Prandaj sot BE heziton kaq shume me pranuar ne gjirin e saj vendet me nje edukim ndryshe nga ajo e tyria, pasi frigohen nga konfliktet e mundeshme te cilat vertetohen sipas deshmive historike, por qe dhe vet ne po i jetojme.
Prandaj sot ngrihet me te madhe per tju rikthyer identitetit tone te vertete, doktrines sone te hershme qe krijoji fizonomine tone kombetare,qe krijoi fizonomine e poujve ne mbare ballkanin dhe europen.Ne jemi historikisht te krishtere (ortodoks dhe katolik) sic eshte rajoni, sic eshte mbare europa ku bejme pjese,por ftkeqesish armikut tone me te madh ,pushtuesit me gjakatar ne ju deshem te kishim nje pjese magioretare te islamizuar, per te na percare ne si kombe, por dhe me vendet e rajonit , ku historija deshmon qarte se si u perdorem per te realizuar qellimin e tij te lig ne "Sundimin e Popujve te Pushtuar".Pra sot nuk ka vend te zgjedhesh nje fe, nuk ka supermarket per kete, por te rikthehesh tek ajo qe braktise dhe Bibla eshte shprehur qarte per kete , ku thote se Krijuesi do te gezoje pa mase kur te gjeje "delen e humbur".
Mire u ndigjofshim !
i like chopen. po me uren ē'paten??
Edhe ku hynte Inteligjenca ketu? Bazuar ne ate qe ti thua i krahason te gjithe fetaret me budallenj? Po Anjshajni nje budalla ka qene qe ka thene "Science without religion is lame, religion without science is blind. ? Amani tani mjani se po leni kokren e namit nuk arihet te futet inteligjenca edhe feja ne te njejten tenxhere per te bere turli. Besimi fetar eshte dicka shpirterore personale qe ska te beje fare me inteligjencen e nje personi por me emocjonet e ndjenjat e tij prandaj mjani u munduhat te tregoni se keni lexuar apo jeni inteligjente ne forumet e fese....!
The true meaning of religion is thus not simply morality, but morality touched by emotion. --Matthew Arnold
Njerzit nuk i japin asgjeje rendesi me te madhe se asaj qe eshte qesharake.(Gete)
Krijoni Kontakt