Mooos, me kete pyetje me bllokove.
Po c`lesh statistikash Wikipedias. Une po them s`ja vlen as statistika zyrtare "70-20-10%".
Mua s`me intereson shume si behen statistikat ne Europe apo Azi. Per ceshtje feje Shqiperia eshte unikale prandaj duhet sipas vendit dhe kuvendi. Europianet jane ca si te cuditshem ne kete pike se as e marrin mundimin te shkojne ne kishe (nje pjese e mire flas) por ama e kane si bicim krenarie te thone "jemi te krishtere".
Praktikisht pyetja me e sakte eshte:
"A praktikoni besimin mysliman/katolik/etj apo jo?"
Praktikantet duhet te klasifikohen te besimtare. Se nje pjese e mire besojne ne Zot po themi po nuk ndjekin asnje lloj rituali fetar. Keta kane klasifikimin e tyre qe mund ta quajme "jopraktikante" apo agnostike.
Pastaj po te quajme besimtare ata qe lyejne apo mbajne veze te kuqe per pashke dalim te gjithe te krishtere te devotshem, duke perfshire edhe mua qe bej llogje ketu.
-
un per vete kur me pyesin u them qe kemi qene ateiste per 50 vjet .
kjo ja ve kapakun dyshimeve te te gjitheve .
kur kam lind xhaxhi ka vdek
po kjo ska lidhje
thjesht sdua te mendojne qe jemi myslo sic na ka dal nami keto koht e funit![]()
Po nami nuk na ka dal, se deri nė Shanghai e dinin qė ne ishim pa fe. Lėre qė Europa e di mė mirė se kėto pseudomuslimanėt qė mendojnė se 70% e Shqiptarėve janė Musliman. Se ku leshin e gjetėm ne kėtė fe njė Zot e di. Ne harrojmė shpejtė qė na e injektojė Osmanizimi, tani e mbrojmė me mish e me shpirt sikur na e ka lėnė mamaja me babain.
Ah nuk e mbron njeri. Mos shih ca kokrra ketu ne forum qe rrahin gjoksin, nuk perfaqesojne realitetin shqiptar.
Mjafton te dalesh rrugeve te Tiranes tani ne vere sidomos e te shohesh sa muslimane besimtare jane shqiptaret. Ne gjithe rrethin shoqeror timin, nuk ka pasur nje praktikant. E nqs festoshin Bajram e Ramazan, e beshin me teper per tradite dhe nuk e quanin aspak si obligim. Po neper ato sofrat e Bajramit qe kam pa une, eshte derdhur rakia pa kufiMuslimanet besimtare s'pine raki.
Shqiptari as qe e di c'eshte Zoti dhe as qe do t'ia dije. Ate qe shumica rendom e quan 'tolerance fetare' per mua eshte menefregizem ndaj fese. Gjenerata prinderve dhe gjysherve tane , s'e kane ditur ca thoshte Bibla a Kurani. Cdo gje eshte percjelle ne menyre gojore, cdo ritual e feste fetare.
Statistikat jane thjesht reklama ne favor te atyre qe i bejne, per sa kohe qe nuk kane ndonje reliabilitet. Shume subjektive dhe ne rastin tone aspak pasqyre e realitetit.
Elegance is an attitude.
Aq shum duken qė janė besimtare sa e ēojnė minifundin deri tek goja. I fusin njė make up kokė e kėmbė dhe nė fund tė ditės thon, ne jemi muslimane tė devotshme. Pika mu nė fe dhe kush ja ka mbushur kokėn me budallalliqe disa tė rinjve dhe tė rejave qė tė vjen keq kur i shikon me mbulesa dhe treēerekshe nėpėr rrugėt e Tiranės.Mjafton te dalesh rrugeve te Tiranes tani ne vere sidomos e te shohesh sa muslimane besimtare jane shqiptaret.
Krijoni Kontakt