Cfare analfabeti. Po nuk ka more dud debim me te qarte per Islamin se ndalimin e shamise, ndalimin e faljes ne arabisht, ndalimin e studimit te fese islame si dhe ato tjerat qe i permenda. Nuk ka debim me te madh te Islamit sesa futjen e rednit demokratik laicist ne shtet. Eshte e njejta sikur t'i thuash Allahut baj bo***n kga ketu. A nuk ndalon Kurani demorkacine? A ndalon Kurani laicizmin?
Ju ka bere Allahu qorra. Nuk guxoni te shihni realitetin ne sy.
Nuk eshte e vertete qe shumica e turqeve identifikohen se pari si muslimane, pastaj si turqe. Kjo ka qene ne te kaluaren keshtu. Por qe nga vitet e clirimit te Turqise (1923), jo me. Nje shoqeri qe e definon veten ne vend te pare si muslimane, nuk fut organizim shteteror demokratik-laik. Meso Kuranin para se te flasesh per muslimane. Demorkacia eshte debim i drejtperdrejt i Kuranit. Laicizmi poashtu. Nacionalizmi dito.identiteti turk burimin e ka tek Islami , turqit krenohen me fejen e tyre ... shumica e turqve se pari identifikohen si musliman , e pastaj si turq -musliman ... kjo tregon se ti je gabim kur thua se turqit e debojn Islamin.
Shihet qarte ne rastin tend: Shqiptare muslimane nuk ka.
Tregon rasti i Ataturkut qe Islami eshte vrima e fundit te kavallit. Tek disa turqe. Jo tek te gjithe. Por tek shumica mbiabsolute. Perafersisht tek 50 milione turqe.Pra ne Turqi ska ndarje mes te qenit turk dhe musliman , eshte sikur dicka qe nenkuptohet.
Deshmo. Nga e ke kete informacion?Ne Turqi botohet numri me i madh i librave fetare , pastaj ato perkthehen ne gjuhet tjera. Pra turqit pervec qe jan vet musliman , ata ndihmojn edhe muslimanet jasht vendit , sidomos muslimanet e Ballkanit.
Une kam degjuar ne nje radio gjermane se ne vitin 2008 beststeller turk ishte libri i Hitlerit "Mein Kampf". Pra libri me i shitur ne Turqi.
Nuk e kam ditur.ps. ka edhe namaz te xhenazes.
*
Krijoni Kontakt