Kthim nė Besėn e Hyllit, dhe lavdi racės sė madhe.Duke filluar me ato idete e tua per kthimin e popullit ne fene pagane e deri te popullimi nga raca jone i me shume se gjysmes se botes e perfundon me gjuhen tone si nene te gjuheve indoeuropiane.
Problemi i kėsaj teme ėshtė nėna jonė si nėnė e gjuhėve indoevropiane, nė veēanti e atyre tė Azisė. Nuk ėshtė aspak e ēuditshme, po tė kesh studiu sadopak kėtė problem.
Tė gjitha gjuhėt IE kanė njė substrat jo-IE, dmth kanė fjalė qė ata popuj i kanė folur para indo-evropianizimit e kėto nuk i kemi nė shqip, dhe kanė fjalė tė tjera qė i kanė marrė nga ne, dhe kėto i kemi nė shqip.
Vetėm gjuha shqipe, ėshtė e vetmja qė ka vetėm njė lloj fjalėsh: Indo-evropiane. Tek gjuha shqipe, fjalėt IE e pėrbėjnė pikėrisht substratin.
Kjo fare besa e hyllit eshte asgje tjeter pos kotesi nga ana e jote ,mos hargjo kohen kot.
Nuk jam qe nuk kam lexuar edhe une por qe gjuha shqipe eshte nena e gati te gjitha gjuheve te botes ,kete vetem prej teje e kam lexu.Nese ti na qenke najfare shkencetari qe e paske zbulu ,nuk e di cka je tu nejt ende ne kete forum ,qoja ma shpejt punimet e tua shkencore Harwardit e Oxfordit se ata per kesi "koka te ndritura" kane nevoje.
Mirjam, ne realitet gjuha shqipe ka me se shumti fjale jo indo-evropjane, per afer 30 % te vokabularit baze te gjuhes shqipe nuk dihet preardhja. Eshte edhe nje pjese e madhe e fjaleve te tjera te shqipes qe linguistet thone ndoshta jan me prejardhje indoevropjane.
Ne fakt kjo tregon diēka per popullin shqiptar dhe gjuhen shqipe, por ky nuk ka faj se jan ketu do qe jan me te pjekur dhe me te fort se ky qe ja kan hup udhen ne oborr jo vetem keti por edhe shum pjesmarrsve te tjerve te keti forumi.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Centaurus : 21-05-2009 mė 18:24
[[[[[[Proudly to be a son of the Eagle]]]]]]
A kėshtu debatohet a?Mirjam, ne realitet gjuha shqipe ka me se shumti fjale jo indo-evropjane, per afer 30 % te vokabularit baze te gjuhes shqipe nuk dihet preardhja.
Cilat janė kėto fjalė??? Shembuj o shoq, shembuj? Cillat fjalė shqipe janė jo-indoevropiane?
Kurse une kam kuriozitet te ethshem te di se perse latinishtja, greqishtja, rumanishtja etj nuk jane gjuhe indo-europiane. Nuk jane europiane keto??
Cila eshte kjo gjuhe misterioze indo-europiane, atehere? Sepse per mua nuk ka sens absolutisht ne krijimin e nje konglomerati gjuhesh dhe perdorimin e tij si indeks krahasues me gjuhe te vecanta.
Te gjithe besoj jane dakord se mesatarja matematike ushte unikale, ne sensin qe nuk eshte kompjutacione por ekziston objektivisht ne ...natyre!![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 22-05-2009 mė 07:07
Miriam, gjuhėt fine, estone, bėjnė pjesė nė grupin URALIK.Gjuhe jo indoeuropiane ne Europe jane gjuha finlandeze,estoneze, baske dhe gjuha maltese.
Ata njerėzit e veriut, bjondė e kafkėn sikur brusha e pėrkrenareve romake, janė rracė nordike. Kėtu bajnė pjesė gjermanėt, anglezėt, skandinavėt, rusėt, krejt kėta para 10.000 viteve kanė folur gjuhė URALIKE.
Ma vonė nė kohėn e Neolitit raca jonė ka invadu kėtė popull, edhe nga kombinimi i gjuhės uralike me shqipen, janė kriju gjuhėt e reja: Gjermane, Sllave, Baltike, Skythe, etj.
Ato fjalė qė ju i quani jo-IE qė na qenkan nė shqip, nė fakt janė tamam IE, por qė nuk kanė arritur tė imponohen nė gjuhėt tjera. Sepse gjuhė origjinale IE, ėshtė e barabartė me gjuhė shqipe.
Gjuhėt IE janė kopile tė gjuhės shqipe. Sikur rumanishtja e njė sėrė gjuhėsh tjera qė rrjedh nga gjuha latine po ka nė vetvete edhe substrat mė tė hershėm.
E di qe bejne pjese ne grupin uralik dhe nuk jane gjuhe indo-europiane .Nuk e di se kah je tu i marre ti keto te dhena por te dhenat e mia jane qe i njeh tere bota .Gjuhet gjermane jane gjuhe indoeuropiane ,gjithashtu edhe gjuhet baltike,sllave etj.Keto te dhenat e tua a kane ndonje baze shkencore dhe a njihen boterisht(jam e sigurt qe jo) apo jane vetem hamendesime tuat dhe njerezve si ti ?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga MIRIAM : 22-05-2009 mė 10:27
Pse mos kundėrshtova?Gjuhet gjermane jane gjuhe indoeuropiane ,gjithashtu edhe gjuhet baltike,sllave etj.
Gjuhė IE janė pra. Por, si u krijuan?
Psh gjermanisht thonė konig, anglisht king, serbisht knjaz, finlandisht Kuningaz.
Pra njė shembull konkret si ka mbijetuar kjo fjalė tek gjermanėt e sllavėt. Sepse stėrgjyshėt e tyre para se tė flasin gjuhė IE, kanė folur gjuhėn e vet origjinale Uralike.
Krijoni Kontakt