Gjatë gjithë kohës së konfliktit ndërballkanik është folur shpesh për fantazmën e një lufte të vjetër, asaj të Fushë Kosovës. Me atë betejë është justifikuar konflikti i fundit. Me të është lidhur preteksti kryesor që çoi në gjakderdhje: miti i Kosovës si djep i Serbisë.
Më 28 qershor 1989, tirani serb Millosheviç, në mitingun e 600-vjetorit të betejës së Kosovës shpalli programin e tij të revanshit kundër... shqiptarëve! Habia ishte e madhe: përse revansh kundër shqiptarëve? Dihej historikisht se beteja e Kosovës kishte qenë kundër perandorisë otomane. Jo vetëm kaq. Dihej se shqiptarët ishin pjesë e aleancës ballkanase përkrah serbëve, kundër osmanëve.
Miti i rrejshëm i betejës së Kosovës, ndryshimi i së vërtetës së saj, ka qenë një nga mashtrimet më makabre në historinë e Evropës. Ishte pikërisht ky përçudnim që solli kaq fatkeqësi 600 vite më pas.
Nëse duhej nxjerrë patjetër një simbolikë nga kjo betejë mesjetare, simbolika do të ishte fare e kundërt. Kjo betejë, ku ballkanasit, duke përfshirë serbët e shqiptarët, luftuan bashkërisht për mbrojtjen e Evropës, duhej të projektonte jo armiqësinë, siç deshi Millosheviçi, por të kundërtën e saj, afrimin e dy popujve.
Për fat të keq, ndodhi e kundërta. Për një paradoks të madh, Shqipëria e sotme, atdheu historik i shqiptarëve, atyre që aq herë u akuzuan si armiq të qytetërimit evropian, ndodhet sot më pranë Aleancës Atlantike dhe Perëndimit, se sa Serbia.
Historia është nganjëherë e pamëshirshme. Po të ktheheshim te beteja e famshme, më saktë, te rreshtimi i trupave ndërluftuese në mëngjesin fatal të 28 qershorit 1389, historia jep një kureshti të habitshme: Në qendër të aleancës ballkanike ishin trupat serbe, të kryesuara nga Car Llazari. Ndërkaq, në kampin kundërshtar ishin prapë trupa serbe, aleatë me turqit osmanë, të kryesuara nga Marko Krajleviç. Pra Serbia ndodhej në të dyja anët: pjesa më e arsyeshme e saj, në mbrojtje të Evropës, pjesa më e keqe e saj, kundër Evropës. Tabloja të kujton çuditërisht Serbinë e sotme, të ndarë (të dyzuar) kështu, për shkak të Kosovës, pro dhe kundër Bashkimit Evropian.
http://www.gazeta-shqip.com/artikull.php?id=42497
Krijoni Kontakt