Close
Faqja 4 prej 12 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 120
    Peace and love
    Anëtarësuar
    16-06-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    1,897
    Kjo qe po ndodh me ne me kujton ate barsaleten, ku nje person pasi hengri mana sa u ngop i futi nje shurre siper manave dhe u largua per nje sy gjume.Kur i doli gjumi e kishte mare uria perseri dhe filloi te hante ato qe gjoja ai mendonte se nuk i kishte lagur shurra.Keshtu edhe puna jone o shqipot e mi,pasi i thuem e i copetuam vete kishat e xhamiat,pasi vrame prifterinjte e hoxhallaret,pasi i kthyem manastriet ne stalla kuajsh e teqet ne banjo publike,tani qajme se po na pushtojne greket kishen ortodokse,apo po na vijne wahabitet te na pushtojne xhamiat tona.Hapni syte e permiresoni veten tuaj o te shkrete,se nuk na e ka fajin as greku as wahabi.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,034
    Postimet në Bllog
    22
    Mund te them shume fjale, mund te bej shume korrigjime, por mendoj se do te ishte e kote, pasi nuk korrigjohen dot te pakorrigjueshmit.

Une kam tre dite qe po perpiqem te lexoj e mesoj me shume nga Kisha apo burime te tjera mediatike se kush eshte mitropoliti i Gjirokastres, cfare kontributi ka dhene ai per KOASH ne keto 15 vjet qe ka punuar prane dioqezes se Gjirokastres, po pres te lexoj edhe ndonje interviste te tij. Jo per gje, por ndryshe nga ju me lart qe ju pelqen te jepni mendim pa u mireinformuar me pare, mua me pelqen qe te mireinformohem perpara se te jap gjykimin tim. Nuk eshte praktike e keqe, provojeni ndonjehere se ka per tu pelqyer. Ah, dhe atyre gazetareve ne Tirane do tu thosha qe shkoni dhe intervistojeni mitropolitin vete pasi besoj se ka goje, mos kini frike se nuk ju kafshon.

Vazhdoni te diskutoni per "peshkopin grek te Gjirokastres", ate peshkopin qe nuk e njihni se kush eshte, vetem dini qe eshte "me kombesi greke". Kaq mjafton besoj per ato radaket tuaja per te shpalosur mllefin e akumuluar ndaj KOASH dhe klerit te saj.

Dhe obzervimi qe me dhuron gjithmone nje buzeqeshje ne fytyre: se si njerezve te pafe apo orthodhokseve ne emer qe nuk u ka shkelur ndonjehere kemba ne kishe shqetesohen per hallet dhe fatin e KOASH!

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 30-11-2006 më 00:02

Citim Postuar më parë nga Albo
    Vazhdoni te diskutoni per "peshkopin grek te Gjirokastres", ate peshkopin qe nuk e njihni se kush eshte, vetem dini qe eshte "me kombesi greke". Kaq mjafton besoj per ato radaket tuaja per te shpalosur mllefin e akumuluar ndaj KOASH dhe klerit te saj.

Dhe obzervimi qe me dhuron gjithmone nje buzeqeshje ne fytyre: se si njerezve te pafe apo orthodhokseve ne emer qe nuk u ka shkelur ndonjehere kemba ne kishe shqetesohen per hallet dhe fatin e KOASH!
    Albo
    Mbase ne teori ajo qe ben ti eshte e drejte por VETEM nqs ti shikon te sot per sot (as disa muaj me pare). Duke qene se te pelqejne studimet futju ca me thelle, le te themi ngjarjet kryesore keto 10 vitet e fundit dhe po deshe edhe 100 vitet e fundit ne lidhje me kishen shqiptare dhe rolin e kishes greke.

• A nuk ishte Janullatosi qe "peruroi" varret greke qe do beheshin me kockat e gjysherve tone?
    • Pse u zgjodh nje grek tjeter ne Sinodin e Shenjte?
    • Nuk jemi ne te zote? Mos valle keto 14 vjet nuk kane qene te mjaftueshme per te edukuar nje brez klerikesh shqiptar?
    • Pse ceremonia u mbajt ne greqisht?
    • Cfare thote statuti i KOASH-it per kete?
    • Po per kleriket e huaj?

Fshati qe duket nuk do kallauz.

Fati i KOASH-it nuk eshte nje ceshtje vetem e ortodokseve por e gjithe Shqiperise.
    Apo do te kerkosh ca informacion edhe per kete?
    Mos shikoni kisha e xhamia feja e shqiptarit është shqiptaria -Pashko Vasa

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar më parë nga Korcar-L1
    Ketu ku jam une, eshte vetem nje kishe ruse ne te cilen cdo te diele shikon ruse,greke,serbe,rumune,bullgare. E si thua ti, meqenese ai prifti eshte rus na beri ne besimtareve te gjithe ruse??
    Keshtu eshte dhe puna e greqizimit, kush do te behet grek, behet dhe kush nuk do nuk behet.(motivet nuk me interesojne)
    Nuk po citoj Genesis, se ne ca postime me lart e ka bere muhabetin "lesh e li", lol. Por ashtu sic thote Korcari, ketu ne US, Kisha Orthodokse Shqiptare eshte dy ore e ca larg nga ku jam une, prandaj vete ne nje kishe greke. Dhe ate kishe greke, vijne edhe nja ca ruse e bullgare qe e kane afer. Te gjithe e dine qe s'jemi greke (per ne jo-greket) por nacionaliteti s'ka rendesi, jemi te gjithe femije te Zotit. Tani, nga ana shpirterore, te pakten personalisht, ndihem shume mire kur vete (pa folur fare prifti,) mjafton te futem ne kishe dhe e ndiej veten ne shtepine e perendise. Nuk e di si behet ne kishat e tjera, por liturgjia ketu, sidomos per festa si Krishlindje apo Pashke behen ne anglisht dhe greqisht. Dhe prifti kur flet, perdor anglishten. Keshtu qe s'ka probleme nga ajo ane.

Nga ana tjeter, ceshtja e Dioqezes se Gjirokastres, eshte tjeter gje. Besimtaret atje, nqs nuk jane te kenaqur me peshkopin, te ankohen. Personalisht, duke mos qene nga Gjirokastra, dhe per me teper duke mos qene ne Shqiperi per 10 vjete nuk shprehem dot ne lidhje me kete peshkop, sepse nuk e njoh. Thuhet qe ka punuar 15 vjete ne KOASH. Ndoshta besimtaret atje jane te kenaqur me punen e tij, nuk e dime.

Por, ashtu sic eshte shprehur Korcari ne nje postim tjeter, vihet re ne forum antagonizmi ndaj besimtareve orthodokse.
    NoName, ta kam thene dhe njehere tjeter, do beje mire te shikoje kasollen tende, ku peshkopet e huaj u emeruan qe nga Roma, dhe s'pyeten njeri. U soll tema ne forum, por nuk pashe njeri te "kap armet" virtuale sic po behet me peshkopin e Gjirokastres.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Lioness : 06-12-2006 më 18:05

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar më parë nga Genesis
    E aman Kinezo. Ku te rref ty i her ? Ti je ortho jo ? Nese po rri drejt sic duhet ene bashkoju epokes historike. Ti thu "greqizohet" kisha. Po si mund te greqizohet dicka qe ka 2000 vjet qe esht greke ?! Je shume i paditur. Merru me Pashko Vase-n se ai po qe qe theollog.
    Genesis, Kisha eshte e Krishtit dhe jo e nje kombi te caktuar. Krishterimi ne trevat shqiptare eshte po aq i vjeter sa ne ato greke, por nuk eshte grek.

Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907
    Dy peshkopët shqiptarë, pa dioqezë

Për të "justifikuar" fronëzimin e Mitropolitit me kombësi greke të Gjirokastrës, Kryepeshkopi Janullatos ka titulluar Peshkopë dy klerikë në moshë të re, me kombësi shqiptare duke shkelur haptazi statutin e Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare. Një ditë pas publikimit të lajmit se Sinodi i Shenjtë i KOASH-it ishte marrë nën kontrollin e tre peshkopëve me kombësi greke, zyra e shtypit e Kryepeshkopit Janullatos ka njoftuar median se në të njëjtën ditë me Mitropolitin grek të Gjirokastrës ishin titulluar peshkopë dhe dy klerikë shqiptarë. Në deklaratën e KOASH-it thuhej se njëri prej klerikëve shqiptarë ishte qysh nga 11 nëntori i këtij viti, Peshkop i Krujës, ndërsa tjetri ishte Peshkop i Apollonisë. U desh reagimi i medias për fronëzimin e Peshkopit grek, Imzot Dhimitri i Gjirokastrës, që KOASH-i të bënte me dije se kishte titulluar peshkop dhe dy klerikë shqiptarë. KOASH-i nuk ka dhënë asnjë sqarim pse duhej që në dioqezën më të pasur, atë të Gjirokastrës, aq shumë e atakuar për ndërhyrjet e shpeshta nga përtej kufirit, të mos fronëzohej Mitropolit një nga dy peshkopët e rinj shqiptarë. Sinodi i Shenjtë i drejtuar nga Janullatos i ka titulluar ata në gradën e peshkopit në të njëjtën ditë dhe në të njëjtën mbledhje me peshkopin grek. Por duket se gradimi i tyre, duke shkelur haptazi statutin e KOASH-it, është bërë si kompesim për fronëzimin e Mitropolitit grek të Gjirokastrës.

Dyshimi
    Në njoftimin e KOASH-it të datës 28 nëntor thuhej se:"Arkimandrit Dhimitër Sinaiti, 66 vjeç, u caktua Mitropolit i Gjirokastrës(ku ka shërbyer në 15 vitet e fundit i zëvendësmitropolit). Arkimandrit Nikolla Hyka, 35 vjeç, mori titullin Peshkop i Apollonisë, Arkimandrit Anton Merdani, 37 vjeç, mori titullin peshkop i Krujës". Në pamje të parë çdo gjë duket normale, madje për herë të parë dy klerikë shqiptarë(për më tepër të brezit të ri) janë bërë Peshkopë. Më mirë se kaq nuk ka ku shkon për ortodoksinë shqiptare. Por në të vërtetë vetëm Peshkopi grek i Gjirokastrës është fronëzuar Mitropolit, madje i njërës nga dioqezat më të rëndësishme të vendit. Dy peshkopët e rinj shqiptarë mbajnë thjeshtë tituj honorifik, pasi nuk ekziston asnjë dioqezë si ajo e Krujës ashtu dhe ajo e Apollonisë. Neni 18 i statutit të KOASH-it përcakton qartë se:"Peshkopë titullarë efektivë pa dioqezë ekzistuese, nuk mund të jenë më tepër se një". Në këtë rast KOASH-i shqiptar është bërë me dy të tillë, vetëm e vetëm që të miratohej pa problem fronëzimi i Mitropolitit grek të Gjirokastrës. Pas këtij vendimi të Sinodit të Shenjtë, tre nga katër dioqezat ekzistuese të KOASH-it, drejtohen nga mitropolitë me kombësi dhe shtetësi greke, duke bërë kështu qe vetëm dioqeza e Korçës të ketë në krye të saj një peshkop shqiptar.

Statuti
    Nëni 28 i statutit të KOASH-it duket sikur e justifikon Kryepeshkopin Janullatos për titullimin e njërit prej dy peshkopëve shqiptarë të mbetur pa dioqezë. Në këtë nen përcaktohet:"…Kryepeshkopi ka dhe një peshkop ndihmës, i cili është anëtar i Sinodit të Shenjtë, pa mbajtur përgjegjësinë e administrimit të ndonjë dioqeze ekzistuese dhe kryen çdo detyrë që i ngarkohet nga Kryepeshkopi duke u titulluar në hymnin e tij Peshkop i Apollonisë". Por sa mundësi do të kishte një peshkop i tillë(që është nën varësinë dhe ndikimin direkt të Kryepeshkopit), në një moshë aq të re(vetëm 35 vjeç) dhe pa përvojë, për të votuar kundër primatit të tij në Sinodin e Shenjtë?! Statuti i KOASH-it e ka përcaktuar qartë se nuk mund të ketë me shumë se një peshkopë po dioqezë ekzistuese. Në të vërtetë në Shqipëri janë dy peshkopë pa dioqezë ekzistuese, madje njëri prej tyre, Peshkopi i Krujës, mban një titull krejtësisht fantazmë dhe të padëgjuar asnjëherë më parë.

GAZETA SHQIPTARE
    Ndryshuar për herë të fundit nga iliria e para : 30-11-2006 më 08:47
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anëtarësuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    Citim Postuar më parë nga Korcar-L1
    Po mire ti kush je te percaktosh se kush eshte shqiptar dhe kush nuk eshte?? Thjesht sipas perceptimit tend, shqipetar eshte thjesht ai qe reagon kunder Janullatosit?? Cfare llogjike?!
    E kam thene njehere, patriotet gjenden vetem ne diaspore, atje ku jane rehat dhe nuk kane me cte meren tjeter pervec patriotizmave. Ne shqiperi te tere shkojne sipas interesave, perfitimeve, ashtu dhe puna e ketij At markut, atyre myftinjve etj.
    O djal i mbare duket qe shqipen e paske gjuhe te dyte nuk shpjegohet ndryshe pasi nuk po me kupton fare.
    Pyetja qe une i drejtoja ishte retorike dhe nuk bera ndonje percaktim rreth perkatesise kombetare te tij pasi nuk e njoh. Me beri pershtypje po ta ri-theksoj qe ai u drejtohej Forumisteve me shprejen "Ju shqiptaret" e jo "Ne shqiptaret".

Nuk po e zgjas me tej se qenke mjaft i papjekur dhe nuk ia vlen te diskutosh me ty.
    Nuk ka njerez te perkryer ka vetem qellime te perkryera!

Larguar.
    Anëtarësuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    në Blog
    Postime
    1,121
    Le te themi fillimisht se Gjirokastra deri tani nuk kishte mitropolit, por kishte Kryepeshkopin Anastas si kujdestar (τοποτηρητης ne greqisht).

Mitropolit Dhimitri ka qene arkimandrit ne Monasterin e Shen Ekaterines ne Sina deri me 1991 qe erdhi bashke me Kryepeshkopin Anastas si eksark i derguar i Patriarkanes Ekumenike.

Bashke me hirotonisjen e dy peshkopeve te tjere (Apollonise dhe Krujes), numri i Sinodit te Shenjte, rritet ne gjashte, nga kater qe ishte deri me sot.

Pra, mitropoliti deri me sot ka qene ne Shqiperi, bashke me Kryepeshkopin, qe nga 1991 dhe ka sherbyer ne KOASH.

Zoti është Dashuri! Maska e NoName
    Anëtarësuar
    01-03-2006
    Vendndodhja
    Doblibarë
    Postime
    2,192
    Citim Postuar më parë nga Lioness
    NoName, ta kam thene dhe njehere tjeter, do beje mire te shikoje kasollen tende, ku peshkopet e huaj u emeruan qe nga Roma, dhe s'pyeten njeri.
    Lioness, te ka permendur kush emrin tat ?? hmm..
    Sidoqofte peshkopet ne Kishen Katolike nder shqiptare te pakten nuk kane qene dhe nuk do te jene grek!

[kjo ishte jashte teme: vazhdojme temen!]

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar më parë nga NoName
    Lioness, te ka permendur kush emrin tat ?? hmm..
    Sidoqofte peshkopet ne Kishen Katolike nder shqiptare te pakten nuk kane qene dhe nuk do te jene grek!

[kjo ishte jashte teme: vazhdojme temen!]

NoName, prape te ta perseris?

Mark Marku

Në ngjarjet e kohëve të fundit ka kaluar pa rënë në sy emërimi i bërë nga Vatikani në ipeshkvitë e Rrëshenit, Lezhës dhe Sapës. Kjo ngjarje jo aq e parëndësishme në jetën e komunitetit fetar katolik në Shqipëri duhet analizuar edhe për faktin se nga tre ipeshkvët e emëruar nga Vatikani vetëm njëri prej tyre është me kombësi shqiptare, ndërkohë që dy të tjerët janë me kombësi të huaj. Pas këtyre emërimeve në hierarkinë e lartë kishtare katolike në Shqipëri raporti mes shqiptarëve dhe të huajve ndryshon në favor të këtyre të fundit një dukuri kjo e re në historinë e kësaj kishte të dominuar kryesisht nga elementi klerik shqiptar.

Në momentin kur po flasim Konferenca Episkopale Shqiptare organi më i lartë i kishës katolike në Shqipëri përbëhet nga tre ipeshkvë shqiptarë dhe tre të huaj.
    Edhe nëse e shohim në logjikën e politikës së emërimeve të Vatikanit kjo prirje është e pazakontë. Koncili i dytë i Vatikanit i mbajtur në gjysmën e dytë të shekullit të kaluar e kishte shpallur si parim bazë të rekrutimit të klerit katolik në botë mbështetjen tek elementi vendas. Kjo politikë realiste e shpallur nga Vatikani vjen pas në debati të gjatë shumëshekullor dhe pas një lufte të gjatë mes partizanëve të përparësisë së frymës universale të kishës katolike mbi elementin tradicional dhe partizanëve të një kishe me frymë universale por të ngjyrosur me elementin tradicional. Edhe pse bëhet fjalë thjesht për përparësi të klerit vendës dhe jo për pastrimin total të tij mbi baza kombëtare, kjo politikë ka sjellë që në pjesën më të madhe të rasteve elementi vendës të jetë mbizotërues në raport me atë të huaj.

Në rastin e Shqipërisë kjo gjë nuk ndodh. Në fakt, në vitet e para pas rënies së komunizmit prirja nuk qe e tillë pasi fillimisht në hierarkinë klerikale katolike u thirrën në shërbim shqiptarë, pjesërisht nga ata klerikë që i kishin rezistuar persekutimit të ashpër komunist dhe pjesërisht nga ajo pjesë e klerit katolik shqiptar që ndodhej jashtë kufijve të Shqipërisë. Pavarësisht kësaj, kleri shqiptar megjithë vlerën e madhe morale të rezistencës antikomuniste nuk u përfill sa duhej nga Vatikani. Megjithatë pritej që pas momenteve të para kleri shqiptar ta merrte veten dhe tash pas 15 vjetësh ai të ishte mbizotërues në vend.

Fatkeqësisht nuk ndodh kështu. Edhe sot ashtu si edhe 15 vjet më parë kleri vendës është në minorancë, i papërfillur, dhe mbi të gjitha i ndrydhur në një politikë të brendshme të Vatikanit që nuk të jep shpresë për një përmirësim të pozicionit të tij në vend.

Nëse i shmangemi logjikës së brendshme kishtare dhe e gjykojmë ngjarjen në kontekstin historik, prirja duket edhe më e pashpjegueshme dhe alarmante. Kleri katolik shqiptar ka një traditë të shkëlqyer, traditë që e njeh atë si gardianin kryesor të besimit katolik në Shqipëri, por edhe një element të rëndësishëm të identitetit kombëtar shqiptar. Madje nuk dihet se cili prej këtyre elementëve ka qenë përcaktues në konfigurimin e klerit katolik në Shqipëri. Formula e Pagëzimit dhe Meshari janë njëherësh dokumente të rëndësishme të historisë së kishës shqiptare, por edhe dokumente të rëndësishme të gjuhës dhe kulturës shqiptare, janë dëshmi të rezistencës kombëtare, por edhe të afirmimit fetar Një simbiozë e tillë mes kishës dhe kombit shqiptar do të vazhdojë për më shumë se pesë shekuj.

Pikërisht në saj të kësaj simbioze Shqipëria dhe shqiptarët një vend dhe një popull që pjesën më të rëndësishme të historisë së tyre i kaluan nën Perandorinë Osmane, sot janë një komb me fytyrë evropiane dhe një kulturë ku dominantja kryesore kulturore është kultura perëndimore. Mrekullia qe se nën ndikimin e Buzukut, Budit dhe Bogdanit, një yjësi e tërë intelektualësh u bashkuan në këtë ambicje për të skicuar profilin e ardhshëm perëndimor të Shqipërisë. Në këtë yjësi ku shndrisin përkrah njëri-tjetrit myslimanë, ortodoksë dhe katolikë, klerikë si Fishta, Mjeda, Marlaskaj, Doçi, Harapi, Palaj, Kurti, Prendushi dhe të tjerë janë ndër më shkëlqimtarët. Dhe nëse personalitete të tilla e kanë rrezatuar autoritetin e tyre në tërë botën shqiptare, kjo ndodh edhe prej faktit se ata donin njëlloj si fenë ashtu edhe atdheun, si myslimanin ashtu edhe katolikun apo ortodoksin.

Natyrisht krahas tyre nuk kanë munguar edhe figura të ndritura klerikësh të huaj si Zef Valentini, të cilët e bëjnë edhe më të pasur mozaikun e mësipërm. Emërimet e mësipërme natyrisht fyejnë nga pak edhe personalitetet e mësipërme. Shqiptarët e mësuar me këtë figurë legjendare kleriku e kanë të vështirë të mësohen me klerikët e çuditshëm të ardhur nga matanë detit. Edhe sot e kësaj dite ata e kanë të vështirë të mësohen me priftërinjtë “modernë” me xhinse, të cilët e kanë të vështirë të depërtojnë në mentalitetin dhe botën e tyre, të cilët shfaqen njëherë në javë nëpër famullitë e varfra shqiptare, predikojnë në një gjuhë që ata nuk e njohin dhe për njerëz që zor se do të arrijnë t’i njohin ndonjëherë.

Probleme të kësaj natyre ekzistojnë edhe në besimet e tjera. Problemi i përkatësisë kombëtare të klerit nuk vetëm një problem i brendshëm i besimeve, por një problem i gjithë shoqërisë. Ky problem ka të bëjë me kohezionin shoqëror me të sotmen dhe të ardhmen e shoqërisë shqiptare. Mbizotërimi i një politike besimesh që nuk respektojnë specifikën e shoqërisë shqiptare mund të jetë problemi kryesor i kësaj shoqërie në të ardhmen. Pikërisht për këtë arsye krijimi i një kleri që e identifikon fatin e vet me fatin e shoqërisë është edhe një mënyrë për t’i shndërruar besimet në një faktor të zhvillimit shoqëror, por edhe një kusht i një marrëdhënie afatgjatë me shqiptarët.
    Sipas At Zef Pellumbit, gjysma e klerikut katolik eshte e huaj duke perfshire ketu dhe murgeshat.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Lioness : 01-12-2006 më 15:43

Faqja 4 prej 12 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Video e ushtarëve grekë në Internet indinjon shqiptarët
    Nga Ingenuous në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 207
    Postimi i Fundit: 22-09-2011, 14:58
  2. Migjeni
    Nga macia_blu në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 29-11-2008, 05:03
  3. Katalog shenjtorësh
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-12-2006, 10:31
  4. Permbysja e rregjimit ne 97, Revolucion komunist?
    Nga Seminarist në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 28-05-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •