Profeti i pritshem per te ardhur tek hebrenjte ishte dhe profeti Muhamed a.s.
19 Dhe kjo ėshtė dėshmia e Gjonit, kur Judenjtė i dėrguan nga Jeruzalemi priftėrinj dhe levitė pėr ta pyetur: "Kush je ti?".20 Ai edhe e rrėfeu, edhe nuk e mohoi, dhe rrėfeu: "Unė nuk jam Mesia(Krishti)". 21 Atėherė ata e pyetėn: "Kush je, pra? A je Elia?". Ai tha: "Nuk jam!". "Je ti profeti?". Dhe ai pėrgjigjej: "Jo!". 22 Atėherė ata i thanė: "Kush je ti, qė t'u japim pėrgjigje atyre qė na dėrguan? Ē'thua pėr veten tėnde?". 23 Ai u pėrgjigj: "Unė jam zėri i atij qė bėrtet nė shkretėtirė: drejtoni udhėn e Zotit, sikurse tha profeti Isaia". 24 Dhe ata qė qenė dėrguar, ishin nga farisenjtė; 25 ata e pyetėn dhe i thanė: "Atėherė pse ti pagėzon, kur nuk je as Mesia, as Elia, as Profeti?".(Gjoni 1/19-25)
Pra hebrejtė e kishin tė shkruar nė librat e tyre se do tė vinin tre profetė nė tė ardhmen.Njeri do ishte Elia.
Dhe Jezusi e vėrtėton kėtė se Gjon Pagėzori ishte Elia.
12 Dhe qysh nga ditėt e Gjon Pagėzorit e deri tash mbretėria e qiejve po pėson dhunė dhe tė dhunshmit e grabitėn. 13 Sepse tė gjithė profetėt dhe ligji kanė profetizuar deri te Gjoni. Dhe, nė daēi ta pranoni, ai ėshtė Elia, qė duhej tė vijė. (Mateu 11/12-14).(Mateu 17/11-13)
Po kėshtu Bibla tregon se Jezusi ishte Mesia (Krishti).
28 Ata u pėrgjigjėn: "Disa Gjon Pagėzori, tė tjerė Elia, dhe tė tjerė njė nga profetėt". 29 Dhe ai u tha atyre: "Po ju, kush thoni se jam?". Dhe Pjetri, duke iu pėrgjigjur i tha: "Ti je Mesia(Krishti)". 30 Atėherė ai i urdhėroi rreptėsisht qė tė mos i tregojnė askujt pėr tė.(Marku 8/28-30)
Po kush ishte Profeti qė pritej tė vinte mbas Jezusit.Nuk ka sesi tė jetė askush pėrvec Profetit Muhamed a.s dhe pėr kėtė dėshmoi vetė Jezusi nė bibėl ku tregon se mbas largimit tė tij do vij njė profet tjetėr.
Megjithatė unė ju them tė vėrtetėn: ėshtė mirė pėr ju qė unė tė shkoj, sepse, po nuk shkova, nuk do tė vijė te ju Ngushėlluesi; por, po shkova, unė do t'jua dėrgoj.(Gjoni 16/7)
Fjala Ngushullues nė shqip ėshtė e barasvleshme me fjalėn origjinale nė shkrimet aramike Ahmad dhe fjalėn Greke Parakletos.
Kuran 61:6. Dhe, kur Isai, biri i Merjemes tha: "O beni israilė, unė jam i dėrguar i All-llahut te ju, jam vėrtetues i Tevratit qė ishte para meje dhe jam pėrgėzues pėr njė tė dėrguar qė do tė vijė pas meje, emri i tė cilit ėshtė Ahmed!" E kur ai u erdhi atyre me argumente tė qarta, ata thanė: "Kjo ėshtė magji e hapėt".
Po kėshtu Jezusi e pėrmend dhe nje vend tjetėr ardhjen e bekuar tė Profetit Muhamed .a s “Nė emėr tė Zotit” (Me fjalėn Bismilah) pasi ai vetė(Jezusi) tė jetė larguar nga kjo botė.
Jeruzalem, Jeruzalem, qė i vret profetet dhe i vret me gurė ata qė tė janė dėrguar! Sa herė desha t'i mbledh bijtė e tu sikurse klloēka i mbledh nėn krahė zogjtė e vet, por ju nuk deshėt! Ja, shtėpia juaj ju lihet e shkretė. Dhe unė po ju them se nuk do tė mė shihni mė deri sa tė vijė koha tė thoni: "Bekuar qoftė ai qė vjen nė emėr tė Zotit".(Luka 13/34-35)
Fakti qė shtėpia e tyre do lihet e qetė tregon pėr largimin e shpalljeve profetike dhe dhėnien e kėsaj mirėsie njė kombi tjėtėr qė do tė japė fryte monoteizmi.
..Kjo ėshtė vepėr e Zotit, dhe ėshtė e mrekullueshme nė sytė tonė"? Prandaj unė po ju them se juve do t'ju hiqet mbretėria e Perėndisė dhe do t'i jepet njė kombi qė do ta bėjė tė japė fryt.(Mateu 21/42-43)
Po kėshtu pėrmendet dhe me fjalė tė tjera nė bibėl ardhja e Muhamedit a.s ku thuhet.
Jeremia 28:9:"Profeti i cili predikon Paqen (Islamin)dhe profetesia e tij plotesohet do ta njihet si profeti i derguar me te vertete nga i Plotfuqishmi (Zoti)."
Dhe me tė vėrtetė profeti Muhamed .a s u njoh si profet edhe pse arabėt nė fillim nuk e priten mirė pasi kėshtu janė pritur tė gjithė profetėt e mėdhenj.
Por ai tha: "Nė tė vėrtetė po ju them se asnjė profet nuk mirėpritet nė atdheun e vet.(Luka 4/24)
Krijoni Kontakt