Përgjigjja për Koço Tashkon. Dokumenti i rëndësishëm që zbulon ndikimin e vërtetë të komunistëve jugosllavë mbi Partinë Komuniste Shqiptare.
Të ndarë në katër pjesë, javën e shkuar “Shqiptarja.com” botoi, një dokument tepër të rëndësishëm sa i takon historisë së Partisë Komunsite Shqiptare. Bëhet fjalë për letrën e gjatë të Koço Tashkos, drejtuar Kominternit në vjeshtën e vitit 1942, ku analizohej me hollësi vija e gabuar në drejtimin e Partisë Komuniste Shqiptare. Duke fajësuar direkt për këtë vijë të gabuar Miladin Popoviçin, Koço Tashko i parashtron argumentet e tij të ndara sipas çështjeve më të nxehta të kohës, si problemet e brendshme të Partisë, çështjen e Kosovës, nacionalizmin, Luftën Nacional-Çlirimtare dhe organizimin i saj, etj.
Letra e Tashkos mbyllej me vërejtje të drjetpërdrejta për Miladin Popoviçin, duke i rreshtuar një varg fajesh sipas Tashkos, dhe po ashti një varg pasojash prej vendimeve të tij të gabuara.
Pas kësaj letre, e cila siç e thamë është disi e njohur dhe së cilës i referohen disa prej historianëve tanë të njohur që studiojnë këtë periudhë, në të njëjtën dosje ku ajo ruhet, pra në dosjen 5, të fondit 14, në AQSH, ruhet edhe një letër përgjigje e Miladin Popoviç, e cila nuk njihet gjerësisht dhe nuk është publikuar e plotë. Duke filluar që sot, përgjigjen e Miladin Popoviç-it për Koço Tashkon do ta sjellim të ndarë në tre pjesë, zbardhur sipas dokumentit të ruajtur në të njëjtën dosje.
Pjesa e parë e letrës përgjigje, që sjellim sot, ndalet gjerësisht në çështjen e Kosovës dhe në akuzat që Koço Tashko ngrinte ndaj Popoviçit sa i takon kësaj çështjeje dhe se si po përfitonte Mustafa Kruja në këtë rast.
Dokumenti, pjesa e parë
Kopje e letrës së Meladinit drejtuar Koço Tashkos, lidhur me çështjet që ngre në letrën që i ka adresuar Internacionales Komuniste.
Letrën tande për I.K., shok Dino, do t’i përgjigjem vetëm në vija kryesore, se e kam për detyrë me iu përgjegjë. Dëshëroj ma fort me të tërhekë vëmendjen në disa çështje që me të vërtetë i ke shkrue pa pasë dijeni për ‘to. Bashkfjalimi ynë me P. ka qenë bazue (kur ti ke thanë se do t’i shkruaje I.K.), në pikën në të cilën unë të thosha se dikur I.K. do të kërkojë hesape për punën që ke ba. Unë në kët çështje nuk due me ndërhy, siç të kam thënë dhe ahere; kët gja edhe ti e ke nënvizue mirë në letër, tande dhe unë nuk kam ç’të them ma gjatë. Tashti po të them shkurt se ç’ka mejtoj për letrën tande: ajo letër asht bazue në hipotezat tueja vetjake, në të thanunat e disa antarvet që s’janë të informuem mirë dhe në vëzhgimin e largët e jo në shikimin e bërthamës së problemit.
Që të mos bijesh n’atë gabim, t’asht thanë, qysh në P., që të kërkojsh informata që do të jepen aq sa të nevojiten për një letër të drejtuese I.K. Do të lijsha më një anë vetëm gjanat që kanë një karakter të veçantë konspirativ në organizatë. Ti kët kërkesë nuk e ke ba, e tashti më ven mue edhe ndoshta shokë të tjerë që mund të jenë kompetentë me çfaqë pikëpamjet e veta në një gjendje që, sipas mejtimit tim, do të kërkonte rishikimin pik për pikë të të gjitha çështjeve. Ose do të duhet me folë se ay “ashtu mejton”, ose, ay “ashtu i ka formulue çështjet brenda kokës së vet”, ai “bazohet në hipotezat e shokvet që s’janë të informuem mirë”, ose, “në fund të fundit, do të duhet me thanë se kjo s’asht e vërtetë”, etj. etj. ma në fund, na jemi komunista e ti mundet me dhanë “vërejtje” sa të duesh, por, unë, shok Dino, por unë do të mos kem asgja kundër teje deri sa e deri kur ti, rastësisht ose me qëllim, në pozita të këqija lufte kundër punë e kundër partisë, qoftë edhe nëse ti vazhdon të jesh mbikqyrës (vigjilues) pa qenë aktiv në Parti.
Vetëm, në të gjitha çështjet, shok, duhet me qenë brenda kufijve të Partisë. “Vërejtjet” dhe “qortimet”, “kritikat”, e të tjerat, edhe sikur të jenë edhe përmi shokët e K.Q. vetëm brenda kufijve të partisë, mund të durohen deri sa s’asht arrij në një fazë të re, e deri sa s’bahen me pëlqim të keq. Ose durohen edhe deri sa nuk marrin karakterin e lidhjes me individuj, siç asht thanë ma përpara (diku aty nga maji ose qershori, kujtohu kur i ke shkrue letër shokut T.), ose tash mbas kthimit të “Republikës së lirë të P. në zembër të fashizmit”, në të cilën qe edhe mbeti për fat të keq president Shyqyriu, (deri tashti!)
Kisha me të bamë vetëm disa skjarime me të cilat do të dojsha me të bamë me u kujtua, pa pasë qëllim me të dhanë koment të gjatë rreth raportit tand, sepse e konsideroj meritë timen lidhjen tande me krahinorin e K.M.A. po nuk ishte shoku D. këtu? A s’asht vallë po ai që ka insistua me u lidhë me ta, dhe me bisedue? Apo vallë ne të K. e M. nuk kemi bisedue me komunistë tjerë të Shqipnisë? Apo vallë s’kanë ekzistue edhe disa lidhje tjera, sado pak të dobta e të lëkundshme e jo të përhershme, me P.K. Jugosllave?, ma në fund, a s’u asht dhanë udhëzim për punë, për mbajtjen e qëndrimit tonë se po havitesh lufta në mes të boshtit e të B.R.S.S. (po shkel konspiracionin me anë të F. Hoxhës).
Apo vallë nuk i asht dhanë proklamata e lëshueme prej I.K. Italjane dhe e drejtuese ushtris italiane? E gjithashtu edhe vija e qëndrimit tonë në luftën e boshtit kundër B.R.S.S.? Apo nuk janë bamë përpjekje me emigranta shqiptarë (sado të dobta) jasht Shqypnije? etj. etj. E ma në fund, tash vjen ti me udhëtimin martesuer ose tregtar, e pastaj shkon në K. e M. mbasi shoku T. të ka referue ardhjen e shokut D.
Për sa i përket Kongresit, ti thue se të kam sigurue që do të vijë një përfaqësues prej I.K. Në kët rast ti gabohesh! Ndofta ti i ke nakatosë çështjet sepse unë kurrë nuk kam folë as kam mundur me folë mbi Kongresin dhe mbi delegatin, sepse di këtë gja: se në Partinë ilegale asht shumë zor me ba Kongres, sepse prej Kongresit lind Statuti, e siç mund të të kujtohet mirë ty, Partitë ilegale kanë përvetësue Statutin e V.K.P.B. unë kam folë vetëm për konferencën e Partisë (Konferenca Zemalska) në të cilën I.K. duhet ta caktojë delegatin ose ta emnojë. E ky nuk mund të jetë ndonjë prej Partive fqinj, ose, gja që mund të ngjasi, mund të emnohet prej partisë së vendit, d.m.th. prej asaj Partije që ban konferencën.
E pra për sa mundesh ti me kujtue, vetëm kështu kam thanë: që I.K. mund të emnojë edhe ty. Më kujtohen fare mirë fjalët që kam folë, e prandaj nuk lejoj në asnjë mënyrë që fjalët të më fundit i Partisë, e di mirë që na shkojmë drejt Konferencës së Partisë e jo drejt Kongresit. Edhe ti vazhdimisht flet për kongrese dhe jo mbi konferenca, bile edhe ke përdorë fjalën “Kongres” në vend të fjalës “konferencë” në konferencën e çlirimit popullor (nacional), e gjithmonë flet për Komitete e për komisione, e jo për Këshilla.
Si qëndron çështja e Kosovës? Të kam premtue me të vërtetë me të dhanë përgjigjen, dhe kët përgjigje ta kam dhanë në dy biseda që kemi pasë edhe ta kam dhanë përgjigjen në mbledhjen e komunistave në P., vetëm pak në një formë ma të gjanë dhe në formë të një bisedimi nervoz të shkaktuem nga pyetja që u ba. E në qoftë se do të pyetet se kush e ka ba këtë pyetje, po të them se e kan ba Dinoja e Tafari tue thanë se tanë Shqipnija asht e okupueme prej këtij problemi etj. etj.
Ti e di bisedimin, e prandaj nuk due të përsëris. Vetëm se due të theksoj se ti mue nuk më ke vue në dijeni për fraksionin e Kosovës në çlirimin nacional ose kombëtar të Berlinit. E di e di se unë kam insistue tue thanë se I.K. nuk kishte me krijue fraksion të veçantë sikur të mos ta kishte konsiderue si një punë të ndame prej Shqipnisë. Ose s’kishte me përforcue vendimet e së V-ës konferencë të P.K.J. po të mos ta kishte konsiderue këtë: çështje që ka probleme speciale. Ja ku po të citoj:
... (pika e pestë)
“... Konferenca e pestë e përvetëson propozimin e shokve delegatë të K. e M. që organizata e Partisë e asaj krahine të shkëputet prej Komitetit Krahinor të Malit të Zi dhe që Komiteti krahinor i K. e M. të lidhet drejt për së drejti me K.Q. të P.K.J.” Kjo siç e shef ti vetë, asht ba për me i dhanë të drejta të barabarta organizatës së K. e M. Ja dhe një citat tjetër prej kësaj konference:
“... c) Lufta për lirinë dhe barazinë e pakicave shqiptare të K. e M. dhe gjithashtu dhe lufta kundra agjentave italjanë që përpiqen në këto krahina me gjithfar premtimesh t’i gënjejnë shqiptarët e shtypun dhe të krijojnë konflikt luftarak n’atë pjesë të Jugosllavisë”.
Asht e kjartë si dita pra, kjo: meqë këto vendime i ka përforcue edhe I.K. asht e kjartë edhe se porsa u pushtua Jugosllavija, I.K. ka deklarue se nuk njef asnjë ndryshim kufijsh të krijuem prej zaptuesit dhe se tansija e Partisë Jugosllave do të mbesi siç qe. Këtë çështje e kam bisedue disa herë me ty. Po kështu ngjet puna edhe me kufijt e partive greke, bullgare dhe maxhare dhe ndoshta dhe me të tjerat.
Kështu ndoshta nuk asht aq mosmarrëveshja sa pikëpamja mbi çështjen organizative, d.m.th. që ti ke dashtë dhe besohet se don me e vue ndën kontroll direkt Partinë K.SH., aq sa ke propozur formimin e një komisioni prej komunistave të Shqipnisë (dhe asht çudi sa shpejt e ke harrue atë Komisjon), e ma vonë ke propozue një komitet dhe ky i formuem prej komunistave të Shqipnisë tue thanë, ashtu siç e pohon dhe në raportin, që komunistat e Jugosllavisë nuk mund të punojnë me shqiptarët, si komunistat e Shqipnisë.
Thue se ajo proklamatë i ka lënë duar të mira Mustafa Krujës me sulmue komunistat e Kosovës dhe me ba axhitasjon kundër nesh, se ne i kemi lanë Kosovën Serbisë? E pra pse atherë Tomorri asht tërhekë nga shitja si në Shqipni ashtu edhe në Kosovë dhe pse nuk asht shpërnda ajo proklamatë e rishtypun prej qeverisë në formë broshure, të cilën e kanë tërhekë nga qarkullimi e veçanërisht në Kosovë? E ma në fund a mundemi na me e ndalë dorën e lirë të Mustafa Krujës dhe të ndalojmë shkuemen e tij në Kosovë? Unë e dij që ti kishe me thanë jo dhe që na nuk duhet ti apim një argument armikut në dorë për me luftue kundër nesh.
Dhe kjo është e vërtetë. Por asht e vërtetë që ne duhet të punojmë.
Ti thue ... “si një botim pa shëmbëll, (se s’di që dy partina komuniste të shpallen në një rasë të tillë, që ai vend ka nevojë për organizatën e vet) dhe si një zgjidhje internacionaliste dhe jo nacional-çlirimtare kosovare. E at-herë pse ti kërkon që të hiqet kontrolli i P.K.J. dhe të vihet ai i P.K.SH.? A mos kemi na vallë faj që ti s’ke dijeni mbi lëvizjet popullore revolucionare që i ngjasin kësaj çështje? A po është tjetër kush fajtor që ti nuk don me dijtë se edhe të tjerë elementë gjenden në Kosovë e Metohi dhe se çështja shtrohet në kuptimin internacional (d.m.th. kombe shqiptare, serbe, malazeze etj.) e jo vetëm në kuptimin nacional-çlirimtar kosovar.
Ti kapesh mbas kufijve të 1913-ës. A kishe me lejue ti që një serb shovinist të kapesh mbas kufijve të vjetër? Në të vërtetë “Paqa e Versailes ka ba padrejtësina të pa ndëgjueme, por borgjezija e madhe serbe ka robnue pa-njerzisht popujt që u gjindshin në Jugosllavi si maqedon, malazes, kroatë, slloven, dhe pakicat që gjendeshin si shqiptarë, maxharë dhe rumunë etj. Komunistat e kanë shtrue çështjen: luftë kundër Versailes dhe padrejtësive të sajë dhe kanë ndrue politikën e vet sipas rrethanave, gja që asht plotësisht e drejtë. Edhe fashizmi ka qenë kundër Versailes. Dhe fashizmi solli kështu t’ashtuquajturën Evropë të Re dhe “Shqipninë e Re”. Por ç’ti bajsh se komunistat nuk e kanë njoftë kët ndryshim, dhe për ta, gjithshka ka mbetë në atë të vjetrën. Asht shumë interesant dhe asht për t’u çuditë: pse nuk shtrohet edhe çështja e Çamërisë po n’atë mënyrë si e shtron ti çështjen e Kosovës.
Ma në fund sa herë ia ke propozuar K.Q. se ç’ka duhet ta bajë në K. e M. që të mos mundëte Mustafa Kruja të shkonte në Kosovë me ba nji luftë lundra komunistave të Kosovës dhe që të mos zbritshin milicë prej K. e M. në Shqipni? Ti ke insistue vazhdimisht për kontrollin organizativ dhe politik në Kosovë dhe jo për bashkëpunimin politik. Pastaj ke frikë se mos “zbresi” milicia prej Kosove në Shqipni, milici që mundet me e mobilizue Mustafa Kruja e thue, se sikur ne të kishim punue, ai nuk do të kishte mundë me e mobilizue.
E mir pra. Na kemi punue në Shqipni, por Mustafa Kruja ka mundë me mobilizue milic edhe në Shqipni. Partija ka punue edhe në Kroaci dhe aty jan mobilizue ustashë. Unë kam bindjen se shqiptarët mund të punojnë ma mirë në mes të shqiptarvet dhe për këtë kam eksperiencën, dhe dij që në forumet ma të nalta të K. e M. qëndrojnë shokë shqiptarë që problemin e K. e M. e njofin ma mirë të thomi, se sa ti, unë e tafari që marrin informata dhe idena prej njerzvet që kanë pikëpamje shoviniste për sa i përket K.
Ma në fund, në proklamatat e K.Q. dhe në proklamatat e rezolucionet e K.Ç.P. (nacional) asht thanë e nënvizue as një çështje s’ka me mbetë e pa zgjidhun me qeverit vërtetë demokratike të popujve fqinj dhe kemi thanë se ka ma shumë mundësi të çlirohet dhe të ketë një qeveri vërtetë demokratike ma përpara Jugosllavija se sa Shqipnija (e prej kësaj thanje nuk ritirohem). Nuk kam thanë dhe as nuk e kam përdorë fjalën që duhet të lidhet K.Ç.P. i K. e M. me K.Ç.P. të Shqipnisë. Dhe kështu ka mbetë vetëm bashkëpunim politik dhe jo organizativ.
Kështu pra mundeshim na të bashkëpunojmë politikisht por jo organizativisht siç edhe kemi bashkëpunue, dhe jo në mënyrë bashkëpunimi për nën vleftësimin e organizatës P.K.SH. nga ana e organizatës P.K.J. Kundër këtij bashkëpunimi ti je çue sikur të ishte nji shembull i pa ndigjueshëm në histori. Dikush kishte me thanë se kjo asht një farë shabllonizmë; le të jetë edhe ashtu, vetëm nuk guzojmë të bijmë në gabimin e krijimit të organizatave nacionale që kishin me qenë bazë për ndezjen e urrejtjeve shoviniste që kishte me na hedhë në pozitën e Bund-it.
Shkrimi u botua në Shqiptarja.com (print) në 7 Tetor 2014
Krijoni Kontakt