Së pari, që të marr kutimin e duhur gjykimi "Harmoni fetare" duhet me patjetër të kemi harmoni në mjedisin ku ne vet jetojmë. Harmoninë fetare duhet ta kuptojmë si shumatoren e të gjitha harmonive si: atyre politike, krahinore, familjare, racore ngjyre dhe seksi. Pra do të thotë ta pranojm njeri tjetrin me shumë dashamirësi dhe sinqeritet pa paragjykime dhe të diktuara nga pozitat e forcës . Po të zgjatem më shumë me siguri që bie në moralitet dhe lodra fjalësh.
Të rrespektosh fenë e gjithsecilit.
Pa i imponuar besimin,apo ti cënosh vlerat e tij fetare.
Unë besoj në Zot.
Për mua feja është më e ndyrë se politika .
si shqiptarët e shohin harmoninë fetare:
Toleranca fetare: harmonia fetare do të thotë aftësia për të jetuar në paqe dhe për të respektuar besimet e ndryshme të prezantuara në shoqërinë shqiptare. Kjo perfshin respektin reciprok për praktikat fetare, festat fetare të shumë feve dhe mbrojtjen e lirisë së besimit.
Bashkëpunimi ndërfetar: Një tjetër kuptim eshte bashkëpunimi mes komuniteteve fetare për të adresuar çështje sociale, për të promovuar paqen dhe zhvillimin shoqëror dhe ekonomik, dhe për të punuar së bashku për të mirën e përgjithshme.
Inkluzioni dhe respekti: Për shqiptarët, harmonia fetare do të thotë krijimi i një mjedisi të përfshirës ku njerëzit e feve të ndryshme ndjehen të pranuar dhe të respektuar, pa diskriminim ose paragjykime bazuar në besim.
Dialogu ndërfetar: Disa e shohin harmoninë fetare si aftësinë për të pasur biseda të hapura dhe të respektuara mes përfaqësuesve të traditave fetare të ndryshme, me qëllim të promovimit të mirkuptimit reciprok dhe bashkëpunimit.
Paqja dhe mosdhuna: Për shumë shqiptarë, harmonia fetare lidhet me promovimin e paqes dhe parandalimin e konflikteve fetare, duke favorizuar zgjidhjen e konflikteve në mënyrë paqësore dhe bashkëjetesën në paqe.
per shqipet harmonia fetare bazohet në principe të tolerancës, respektit reciprok, bashkëpunimit dhe paqes mes komuniteteve fetare të ndryshme të pranishme në shoqërinë shqiptare.
Krijoni Kontakt