Postuar mė parė nga
Zarathustra.
Vertet? Feja islame qenka per komb? Une kujtoja se feja islame eshte pikerisht anti-nacionaliste sepse predikon kombin e madh magjypo-arabo pisanjos dhe shtetin e madh islam ku te gjithe jane te barabarte pra nuk kane perkatesi kombetare dhe jane vellezer ne islam. Psh kombet islamike sot jane kombet me vetedijen kombetare me te ulet, dhe me shtete te formuara teper vone. Me tej keto jane kombe pa asnje kulture te mirefillte kometare, kultura kombetare tek ta eshte islami.
Sa per ortodokset sigurisht ju jeni llum i vertet perpara tyre. Pa te krishteret ne pergjithesi ju nuk do kishit as hero kombetar, as kulture kombetare, as gjuhe, as zakon e kanun, as letersi, as alfabet, as abetare, as shkolle shqip, as Rilindje, as flamur, asgje.
Me thuaj sa Rilindas jane nga Gostivari? Me thuaj nje kontribut qe nje mysliman nga Gostivari, Kumanova etj i ka dhene kultures shqiptare deri ne konsolidimin e shtetit shqiptar. Me thuaj kur ka filluar te shkruhet shqip ne Gostivar, sa hoxhallare ne Gostivar kane kontriubuar ne mesimin e shqipes apo dhene jeten per shqipen sic bene prifterinjte ortodoks dhe ortodokset. Me thuaj sa kenge patriotike kendoheshin ne Gostivar gjate periudhe se shtet-formimit. Sa intelektuale kishte Gostivari ne ate kohe qe i dhane levizjes kombetare? Ju edhe sot t'iu pyesesh per Nolin, Konicen, Fishten, Kadarene etj i shqyeni syte sa nje filxhan, dhe nuk keni lexuar nje rrjesht nga shkrimet e tyre.
A e ke idene qe edhe Kuranin ne shqip per here te pare e ka perkethyer nje ORTODOKS se ju soji turko-magjyp keni qene shume injorante dhe xhahile per tu marre me cdo lloj kulture?
Si ka mundesi te ngrihet llumi i atij vendi e te paraqitet si ajka e patriotizmit. Une iu kam thene, ju edhe mustaqet i qethni si turq. Ik aman mos na hapni barkun. Te vjen per te vjelle kur mendon se ju i thone botes se jeni shqiptar.