Ēmimi Nobel

I erdhi rradha dhe Kontinentit tė merrte ēmimin Nobėl.
Nė fakt i takonte. Vetė mbretėrėsha e Suedisė e ftoi nė njė darkė shumė konfidente atė kopil qė kaloi dikur ca kohė nė koloni, pra nė shtėpinė e edukimit (apo nė shtėpinė e vakabondave) sepse dikur ai nuk kishte fare edukatė. Por, duke u rrit i hyni menia dhe atij.
Sidoqoftė ai tani ishte i gatshėm tė merrte ēmimin Nobel. Pse jo...ē`do vit e marrin plot veta dhe, pse mos ta merrte dhe Kontinenti? &Ccedilfar tė keqe ka deri kėtu?
Qė thoni ju salla ishte plot e pėr plot....atje nė Suedi ej, jo me na nji gjyq qė tė merrshin masa pėr tė. Iku ajo kohė.
Pasi dikush njoftoi se; zotėria e tij Kontinenti, ishte i pranishėm dhe kishte nderuar sallėn me ardhjen e tij, e ftoi atė nė sallė, kur tė gjithė plasėn nė duartrokitje tė mėdha.
Mė shumė duartrokisnin anėtarėt e Forumit Horizont, ku me vetė kujdesin e mbretėreshės ishin tė ftuar pa pėrjashtim. Nė fakt, kishin tė drejtė se e kishin shok, ca tė ri e ca tė vjetėr.
Konten qė thoni ju, e kishin qeth dhe e kishin rrujtė si tas, qė tė dilte sa mė zotni atje nė sallėn e Stokholmit. Ashtu doli kodoshi dhe qeshte si dikur, sa herė bojshin na nji dorė ke Pazari i Ri, ose vidhshin na nji kaush kumlla, caraca, por edhe nga njė pjeshkė...se i kishte qefė pjeshkat ai. E kush ėshtė ai qė nuk i ka qefė pjeshkat se. Nejse mo...kur po shkonte tek podiumi, i thotė si me pėshpėrimė Olinteri, miku i tij i vjetėr.
- O trongull...e ku tė shkon kollarja ty mėr. Ti di vetėm me bo na nji dorė. Harrove baēen e xha Palit? Harrove xhepat e katunarve ke Pazari i Ri, caracat, rrushin, kumllat, pjeshkat...!
- Olo, rri dreqi ta hajė se nuk mė njofin ktu, masanej jemi rrit tani, nuk vjedhim mo pjeshka. Mė le ta mor kte dreq ēmimi se ka nevoje veni se asnjoni s'e ka morė deri tani.
- Mir...mir, ik se ktu jom, se kom ardhė pėr sigurinė tate mėr dreq. Mas ēmimit, ku do ikim?
- Tė bojm na i dore o burr....ti e di, zakon i vjeter osht dreqi. Ose ikim ke kafja Lymit.
Nė atė ēast, ai muhabetaxhiu tek podiumi, tha emrin e Kontinentit dhe e gjithė salla u ngrit nė komė.
Kontja doli dhe filloi tė mbante fjalimin.
Foli sa foli, ato qė kishte mėsu pėr mendsh, se atij nuk ia pret me majtė fjalime, vetėm se kur kishte rradhėn me fol nėpėr gjyqe pėr vetėmbrojtje...tjetėr tip fjalimesh nuk dinte.
Sidoqoftė, ca herė salla pėrplasi durėt kur ai fliste dhe Kontja as vetė nuk e dinte se, pse dreqin pėrplasin durėt kėta njerėz.
Mbasi mbaroi dhe kjo situatė, erdhi rradha e falenderimeve.
Pėrkrah kishte Olinterin, qė ishte i gatshėm pėr ēdo ndėrhyrje po qe se cėnohej siguria e Nobelistit tė ri.
Hera e parė qė Nobeli u dha nė fushėn e etimologjisė dhe e gjithė bota ishte e surprizuar shumė...dhe nuk kishte faj. Tjetėr punė se, disa forume kėrkonin qė t'ia vidhin fjalėt e zbėrthyera, por qė, nuk kishin idenė se, ato fjalė janė tė dokumentuara atje ku vjedhėsve as qė u a pret fare se ku janė.
Rrjeshti i zotnillarėve ishte i gjatė, kishte aty dhe agallarė, mretllarė, e ēfar tė them tjetėr, gjithė paria ishte aty.
Siē e donte zakoni, nobelisti i ri, duhej tė rrinte nė njė pozicion qė t'u jepte dorėn zotnillarėve dhe tė priste urimet e tyre. Nė fakt atyre i takonte ta uronin, tjetėr punė se Kontja dojte me ik...se, po u bone i modh, duhet me duru tė gjitha festat dhe zyrtarizmat e dynjosė.
Pasi ishte aty ku duhej, filloi t'i jepte dorėn tė gjithve dhe, jo vetėm kaq, por bėntė dhe fotografi...kush ia kėrkonte ok.
Mbasi mbaroi punė me zotnillarėt e huj, filloi me zotnillarėt e venit dhe sidomos me zotnillarėt e forumit Horizont gra e burra...se tė gjithė ishin aty.
I afrohet si fillim Nigo.
- Konte, - i thotė ai - nuk e prisja nga ty kėtė nder tė madh, bravo tė qoftė, kėlysh kurve qenke.
- &Ccedila flet mėr Nigo, dihet ajo punė. Si...si the?
Por Nigo duke qeshur u largua sepse prisnin rradhėn tė tjerėt pėr ta pėrshendetur.
I vjen rradha Lelės e cila duke qesh i thotė Kontes ndėrsa po i jepte dorėn.
- Qyqa Konte, u bo ne fytyra jote me Nobėl me?
- Pse mi dreq, ē`tė keqe ka? Se mos do mė hajė bukėn mu Nobeli?
- Jo, jo, por...nuk e di sa do duroj, se nė fakt e meriton. Mama mia!
- Po, po... e meritoj, - tha Kontja.
- Jo, jo, por...e kam fjalėn pėr njė ban njė javor. Pėr ty e kom...qė tė qetėsohesh pak. Si gjilponė qė shėron ėshtė bani.
- Dreq goce...unė kom kujtu se ti je nė shkollė dhe nuk punon si infermjere. Kom frikė nga gjilponat un ej.
- Ty do ta ngul gjilponėn dhe do ta boj dhe me alkol..ta dishė.
- Aha, e ke fjalen kundra mikrobeve.
- Qyqa, jo me ēuno jo, mama mia...unė do ta boj me alkool qė tė djegi mė shumė prapanica.
''Tė hongėrt dreqi mi Lela'' tha Kontja nėpėr dhėmbė.
- &Ccedilfar the? - tha Lela duke ngrejte vetullėn lart.
- Jo, jo...thash se i kom frikė gjilponat, kaq!
Lela iku duke bėrė njė ''aha'' dhe duke i premtu Kontes se do kujdesej pėr qetėsimin e tij dhe nė fund i tha njė; ēao, si tė banizuar por me doza tė pakta.
Kontja duke qeshur me Lelėn, kthen kokėn dhe shikon Shqiponjėn e Bardhė. Ajo pa pritur tė fliste Kontja i thotė:
- Shpirti i motrės! Mos na zhgėnjej. Se motra tė do shumė. Kam qefė kur tė shikoj hypur nė kalė, se ti ke thėnė qė Siēilia ėshtė si kali...apo jo?
- Nuk e lu topi mi zemra, edhe lali jot tė do shumė ty. Nė fakt, ka thonė ai burri pėr Siēilinė e jo unė.
- Mirė...mirė...urime pra...por, mos na zhgėnjej tė them,...mirė? Dhe as mos u ftof.
- Asnjė herė mi yll dhe sikur tė mė shajshė, me ty nuk e kom problem fare. Pėr ftofjen...mė fal por, ku mos me u ftof?
- Hė mor ti, e kam fjalėn si njeri unė, dhe jo aty ku ta ngul Lela.
- Aha...jo mi jo, pse te ftofem unė, lali jot jom, ti e di.
Pasi iku dhe Shqiponja e Bardhė shikon njė vajzė me njė pamje prej drite dhe Kontja tha me vete, ''po kjo gocė bijė e kujt mbreti ėshtė?'' Por, nuk po e gjente dot, sepse kohėt e fundit ai i njihte tė gjithė mbretėrit. Ktheu kokėn nga Oliinteri dhe i thotė; - Olo, kush mbretėreshė ėshtė ajo aty mėr. E kujt shteti?
- E Nju Jorkut, - i thotė Olinteri.
- Jo re? Qenka bo mretni Nju Jorku e?
- Konte qenke lodh lali, - i thotė Olinteri, - nuk qenke nė vete mė duket. A nuk e shikon se ėshtė Dreqia Shkodrane mėr?
- Puuuu...nuk e njofta fare, - ia boni Kontja, duke pa nga Dreqia Shkodrane qė shkėlqente si nga veshja, si dhe nga bukuria me sytė blu e me ato flokėt kaēurrela.
Dreqia iu afru Kontes duke qeshur dhe fjala e parė qė i tha ishte; - kissss njė herė ktu....- muah..muah...- ashtu, artist je, pa ty nuk ka lezet forumi pėr zotėn. Si nė jetėn reale si nė jetėn vertuale...mė fal, desha me thanė qė nuk ka lezet pa ēmim Nobėl mar.
- &Ccedila je t`u thonė mi Dreqe, ēmimin Nobėl e meriton ti e jo un. Vallai e Dreqe je si hyri.
- Pse mar, ēa mė bane mu ti, klysh xhini a? Pa un nuk merrem me etimologji mar. Ti je kenė marrė me llafet e me mrrokllat e gjuhs. Kur unė tė gjej Boj Qillin tem ke pėr tė ardhė me mė uru apo jo.
- Do vij dhe me nji komė. Vallai e Dreqe vetem pėr pamjen qė ke, ti meriton dy ēmime Nobėl.
- Hahaha...nejse se po iku se jan dhe tė tjert qė dunė me tė dhanė dorėn...shif se si po qesh Admirali. Ta po shifna n'forum...artist. Dhe duku...duku anej nga msn-ja se ke hup fare.
- Pa tjetėr Dreqe, kom pėr tė hap nji adresė msn-je vetėm pėr ty yllo. - foli Kontja ndėrsa Dreqia po largohej.
Po afrohej Admirali. Ishte i qeshur dhe i qethur.
Kontja, edhe ai po i qeshte Admiralit dhe po bėhej gati t'i jepte dorėn.
Admirali i zgjati dorėn Kontes dhe duke qeshur tė dy, ishte Kontja ai qė i foli i pari.
- Admiralo, mirė se erdhe nė kėtė festė, qė tė mė urosh pėr ēmimin Nobėl.
- He, he he...- qeshte Admirali - he he he....Konte!
- Po Rali, fol.
- He he he...Konte!
- Fol mė Rali, ktu jom.
- He he he...Konte...tė dhjevsha mu nė ēmim Nobėl...he he Konte.
- Pse o burr? Unė shyqyr qė e mora.
- He he he...Konte...e more vesht apo jo? Ta dishė se Anglia nuk osht ishull, po nuk ju a kap truni juve jo. More vesht apo jo?
- E mora mėr e mora vesht, por po habitem mėr lal. Pse mė flet kshu?
- Unė qė kur u bona administrator, nuk luj mo me kuklla...he he he. E mban mend qė mė bone ti? Dhe ca tė tjerė jo vetėm ti. Nuk e lėshoj kurrė atė vend un jo. Jan ca qė bojn dorėheqje, por un dhe dorėn do ta kpus qė tė mos boj dorėheqje nga administratorlliku. Se, ku i dihet...i teket dorės dhe e bon vetė ajo kuēkė.
- O Rali, vallai s'po tė mor vesht hiē.
- He he ...Konte, ti si me qenė gocė e vogėl mėr. Ke qefė tė lujshė me kuklla. Ta thash, unė nuk luj me kuklla, por nga njė herė doktorrash ose nuse dajash...kjo po.
- Admiralo, ne ktu jemi pėr ēmimin Nobėl mėr, ē'lidhje ka kjo me kukllat?
- He he he..Konte, ka lidhje ka. Ty tė dhanė njė copė letėr dhe nji copė kukull pėr ēmim Nobel, se tė panė se je karafil nga trutė. Unė kujtova se ēmimi Nobėl ėshtė ndonjė gjo qė hahet, ndonjė pastėr, tortė e ku di un...he he...tė dhjevsha mu nė ēmim Nobėl...he he he, se nuk jam kalamo un jo. He he he...ika...ika Konte se shifena ke forumi.
Admirali u largua duke qeshur e duka sharė ēmimin Nobėl, atė ēmim tė kotė kalamajsh qė nuk e hante as qeni dhe as tortė nuk ishte. Por, duke ikur u kthye prap dhe tha: - Se harrova...Konte...te dhjevsha kollaren me tranafila. - dhe iku duke qeshur.
Po afrohej Demokratia. Ajo ia priti me tė parėn.
- King! Nuk habitem jo. Nė fakt habitem. Habitem qė ta dhanė kaq vonė ēmimin Nobėl.
- Po, kan dhe ato shumė punė tė tjera, po ti mos ia merr pėr keq.
- Mir, mir, po atė fjalėn ''Hero'' sikur nuk ma sqarove.
- Kemi fjalėn ''hir'' dhe ''ndero'' po t'i heqim gėrmat ''n'' dhe ''d''....!
- O Konte, - ndėrhyri Olinteri - ke lujt menē lali. Mos tė jem un ktu ti fluturon. Paska pas tė drejtė Admirali. Jemi nė ceremoni ktu...more vesht.
- Mir, mir, - tha Demokratia, - po iki se flasim. Urime! King!
- Urime Demo...tė shkoftė shpirti nė xhenet ty. - i tha Kontja dhe ktheu kokėn nga ana tjetėr qė tė shikonte se kush po vinte.
Ishte Plloshtani. Ai po afrohej dhe nė dorė mbante njė libėr tė Emanuela Kantiskajas.
- Tė falenderoj i dashur Plloshtan qė jeni pjesėmarrės nė kėtė festė. Shpresoj qė sė shpejti tė jem dhe unė pjesmarrės nė kėtė sallė kur ju tė merrni ēmimin Nobėl.
- Konte...sė pari, tė pėrshėndes...jo pak, por tė pėrshėndes shumė.
Kontja vuri re se, tek Plloshtani kishte pak xhelozi pėr ēmimin Nobėl.
- Faleminderit i dashur Plloshtan!
- Tek trotuari im, - foli Plloshtani, - dėbora ka shkrirė. Muzgu le ta sjellė kokėn e tij, por, pėrfshirja nė njė art tė fuqishėm mė ndėrhyn shumė nė vetitė e sfondit epik. Kėto fjalė merri si kėshillė dhe jo si mėshirė Konte.
- Po mėr po, - tha Kontja, - se shokė jena, por me atė fjalėn, muzgu, e ke llafin ke kulēedra, se ajo osht e zezė dhe thonė se ka 7 koka.
- Shopenhauri ka folur pėr mendimet e mia qė 100 e ca vjet mė parė, mbi vullnetin e gjeniut tė cilin unė e kam me njė plotėsi jo tangentale, por pingule dhe aspak atmosferike. Pikėrisht, kjo e bėn Shopenin, mikun tim, tė madh dhe me ndriēim stelar.
- Nji minut Plloshtano, ke kulēedra e kisha fjalėn...ajo ke pėrralla me demek, si o puna e asaj?
- Ngushėllime pėr Ibrahim Kodrėn, kam dhėnė qė kur mora vesht lindjen e tij.
- Plloshtano, Ibrahimi ka vdek lali dhe nga mosha besoj se ėsht gjyshi jot.
- Hė he...kur njeriu i zakonshėm tė kuptojė se ēfar ėshtė njė gjeni, tė gjejė thelbin intuitiv, sepse gjeniu vuan prej vuajtjes. Nė tė vėrtetė, intuita ėshtė intelektuale dhe jo e thjeshtė sensore.
- Vallai po, Plloshtano. Unė pėrsėri tė falenderoj pėr ardhjen dhe ky ėshtė njė nder i madh pėr mua.
- Konte...tė gjitha ēfar thash, po tė them se; mos i merr pėr mėshirė.
- Jo mėr jo se, do boj pėrpjekje tė mėdha qė t'i marr si kėshilla, ma the dhe mė lart kėtė gjė.
- Ika dhe mirupafshim nė thelbin kuptimor dhe sublim. - tha Plloshtani duke u larguar.
Kontja ktheu kokėn nga Olinteri duke i thėnė; - Olo, se nuk e kisha menien, a mė falenderoi mu Plloshtani pėr ēmimin Nobėl apo jo?
- Ai plasi duke tė falenderu mėr Konte...e huua...janė tė thella kto punė, por ti je i lodh.
- Vallai i lodh jom, se me kto robt e mėdhej, qė t'i kuptosh, duhet tė jeshė me nji shplodhje intuitive me diafragmė diapazonale.
- Mir, mir - tha Olinteri kujdes se po vjen Agata.
- Shyqyr, - tha Kontja - se osht gocė e mirė shum ajo.
Agata erdhi e qeshur dhe kaēurrelat i kishte bo si dele rude.
- Mirė se erdhe Agi, - foli Kontja.
- Agi i satomė. Kujt i thu Agi ti mėr? Ta vesh turinjve un, mistrec.
- Kujdes - i foli Olinteri - se ajo tė gjunė me gjithmen.
Kontja pa si me frikė.
- Na fal Agi - i tha asaj.
- Shi prap Agi ky. Nuk po e ve re se jemi ktu. Ta kam inatin...ok. Se tek krijimet e mia ''Thuamė qė mė dashruon'' nuk je sjellė mirė. Sidoqoftė unė i kam shpėrndarė me fletushka dhe po thuajse tė gjithė kanė marrė nga njė fletushkė me ''Thuamė qė mė dashuron'' Ja te them njė fragment.
'' O stinė e artė e verės! O trėndafil i egėr qė ēel e shpėrthen kur vjen koha, duart e tua nė tėmthat e mi dhe ju, o duar mbi tė gjitha duart, qė mė qėndroni mbi fytyrė, ju lutem qendroni, qendroni aty, qendroni e fshini vitet...!'' pasi tha kėto fjalė, Agata i tha Kontes pėrsėri: - Tė pėlqyen?
- Shumė! Por, m'u duk sikur the; tė plaēin tomthat o Konte.
- Jo, jo, se meqė nuk ka kohė se janė shumė njerėz do tė ta them njė herė tjetėr kuptimin. Dhe mos kujto se mė bėn mua pėr tė qeshur. Plas po deshe ti, unė kurrė nuk do tė qesh. Ke pėr ta parė ti opinionin tim. Paēim..mistrec!
- Paēim Agata.
- Konte...rregullo kollaren, - i tha Olinteri.
- Pse?
- Po vjen Fajtori!
Kontja rregulloi kollaren me lara dhe me tranafila e po priste Fajtorin. Ai u afrua duke qeshur dhe direkt i shkuan sytė tek kollarja.
- Jo, jo - tha Fajtori - e shtrembėrove mė keq, po s'ka gjė. Konte, urime pėr ēmimin. Tė them tė drejtėn kam patur ca ndėrhyrje, por ju e dini qė askush nuk mund tė mė flasė direkt pėr njė ndėshkim tė mundshėm tuajin. Por nė mėnyrė indirekte, kjo natyrisht qė po. Por, unė bėj sikur nuk e kuptoj.
Shpesh herė keni simpatinė time dhe, po kaq shpesh keni dhe njė gjė tjetėr nga unė.
- &Ccedilfar kam? - pyeti Kontinenti, - Mos kam ndonjė ndėrhyrje qė tė jem administrator dhe tė jem sa mė pranė Admiralit dhe sherbetit pėr tė cilėt kam adhurim tė plotė? Aty ka njė vend bosh.
- Jo, jo - tha Fajtori, - nuk ėshtė ajo tani pėr tani, por shpesh herė keni mos simpatinė time. Nga njė herė e tepron, por e di qė me ty merresh vesht. Si the? Admiralin? Eh...e ku ka si ai? Nė fakt doja shumė Iliriusėn, por ajo nuk kishte qėllime politike, as karieriste nuk ishte...gabim e kishte qė iku. Kurse Ralin e kam njė kantidat me njė tė ardhme tė shkėlqyer. Sidoqoftė, unė gėzohem pėr pėrparimin tuaj dhe me vjen keq qė njė njeri si ju ngatėrrohet nė rregullimin e kollares. Ika tani se nuk kam kohė dhe urime...do tė takohemi pėrsėri.
- Urimė Fajtoro, do tė takohemi qė ē'ke me te. A i dhe provimet tė gjitha?
Por, Fajtori ishte larguar dhe nuk dėgjoi pyetjen e fundit.
Po vinte Simona.
- Vllai, bravo! I madh je! Na nderove! Ore, po ēfar do ti nė forum? Nuk e kuptoj, pse e harxhon kohėn atje ti? Qafsha gocėn e di qė tė ndjekin nė tė gjitha ato qė shkruan sepse ajo duket qė disa e bėjnė kėtė gjė. Por, ty....leje se nuk po e them. Urime, urime dhe lart e mė lart...le qė nuk ka mė lart, ky ėshtė ēmimi mė i madh. Sidoqoftė, ke tė fala dhe nga burri im qė ti e ke mik, por ai nuk vinte dot se e kanė internuar nga forumi dhe nuk ka leje tė lėvizė jashtė zonės sė caktuar.
- I thuaj; qendro i fortė. I thuaj tė mos pėrkulet. Lufta vazhdon. Do tė vij atje dhe do ta takoj. (po mė dhanė leje). Faleminderit qė ke ardhur nė festėn time Simona.
- Unė tė mos vija kėtu? Tek festa e vėllait tim! Gocėn ia kam lėnė njė kushėrire vetėm e vetėm tė vija kėtu dhe, as mos mė falendero fare. Kėtė ēmim e meritoje dhe s'kishte rrugė tjetėr, le tė llapin disa se atė punė kanė. Ika pra dhe kalofsh kėndshėm.
Kur iku Simona e gėzuar pėr kėtė ēmim, po afrohej dikush qė ndaloi pėrballė Kontes dhe duke pėrkul trupin tha;
- Unė jam Juve.
Kontja e pa me habi dhe i tha;
- E si qenke ti ''neve'' kur ne nuk jemi ''juve''? Mund tė na thoni se kush jeni?
Tjetri pėrsėri foli;
- Po, unė jam Juve.
- Jo mor djalė, nuk je ti ''unė''. Unė jam Kontja ish nxėnės nė koloninė 4 -5 km larg Kombinatit, pranė Fudit.
- Unė jam pikėrisht Juve - ngulte kėmbė tjetri.
- Po mirė, po un kush qenkam?
- Po kur nuk e di ti se kush je, pse unė do ta gjej?
- Po a thu ti qė je unė? - tha Kontja.
- Jo, jo unė nuk jam ti, por unė jam Juve.
- Aaaa...tani na dole dopjo! Pra nuk qenke vetėm unė, por qenke unė bashkė me Oliinterin.
- Ore kush je ti? - ndėrhyri Oliinteri - se tani qenke dhe unė ti.
- Mėr po qė jam Juve, ktė nuk e lunė topi...morėt vesht? - tha tjetri dhe iku me inatė dukė thėnė se, Sėndėrbeu ishte nga Serbia...se ai ishte Juve, se ai nuk ishte Neve...derisa nuk dėgjohej mė se ēfar thoshte.
- Konte...kush dreqin ishte ai mėr?
- Ku e di un! E sigurta ishte se, ai nuk ishte neve apo jo? Ne jemi tė tjerė.
- Ne jemi tė tjerė qė ē'ke me tė, por ai mė duket se dojte me tė morė ēmimin o burrė.
- Kush po ja jepte se.
- Konte - tha Ollinteri - shife ate gocėn qė po afrohet! Ate kryesoren. Ah...sa nofulla tė mrekullushme qė paska...pėr Hollivud i ka.
Po afroheshin disa vajza, por me qė vendi aty nuk ishte shumė i madh, tre prej tyre u afruan pranė Kontes, kurse njė kompani tjetėr gocash qė ngjanin me Amorin , po rrinin pak mė larg. Klonizimi kishte ecur pėrpara shumė dhe ishte pėrsosur sidomos nė forumin Horizont. E para fare ishte Amor Alucius, pas saj ishte Kontesha zero nji, a zero dy apo pa zero fare, nuk e mbaj mend dhe e treta vinte njė gocė me emrin Notti Stellati.
Amori ende pa i dhėnė dorėn Kontes i thotė:
- E di si ėshtė puna ti ēuno...sot nė mėngjez, kur isha tek buzėqeshja numur pesė, tė kujtova ty sepse...!
- Ke qenė tek e gjashta, - i ndėrhyri Kontesha 01. Amori ktheu kokėn nga ajo duke i thėnė nė ishte e sigurtė apo jo dhe kur mori aprovimin e saj tė plotė u kthye pėrsėri nga Kontja.
- E di si ėshtė puna ti ēuno...sot nė mėngjez, kur isha tek buzėqeshja numur gjashtė, tė kujtoja ty sepse...!
- Njė minut...njė minut, - ndėrhyri Kontja - kujt do me ja fut ti, mu? Ke qenė tek e pesta.
- Jo tek e gjashta kam qenė! - tha Amori.
- Jo, tek e pesta ke qenė. Tė pysim Konteshėn dhe Nottin.
Amori ktheu kokėn nga Kontesha dhe Notti dhe i pyeti.
- Nė fakt kemi qenė tek e gjashta, - tha Kontesha e para.
- Tek e gjashta dhe s`e luan as topi i Karadakut - tha Notti Stellati.
- Po edhe ju ashtu do thoni se nji kaptinė keni ju, - tha Kontja i mėrzitur sepse nuk doli ashtu siē tha ai, mė pas tha; - mirė vazhdo.
Amori pėrsėri foli.
- E di si ėshtė puna ti ēuno...sot nė mėngjez kur isha tek buzėqeshja numur, jo pesė por...
- ...gjashtė - ndėrhyri Kontja.
- Po pse e the ti? - tha Amori.
- Po tė tė ndihmoja.
- Jo more djalė, se roli mė takon mua e jo ty. Nuk e shikon ti se si jam veshur?
- Nė fakt na takon neve, nuk tė takon ty, , - thanė Kontesha01 dhe Nottja.
- Mir ec vazhdo, - tha Kontja dhe, Amori pa e zgjatur pėrsėri foli.
- E di ėshtė puna ti ēuno, sot nė mėngjez, kur isha tek buzeqeshja numur...- dhe Amori pa qė Kontja nxorri tė pestė gishtat e dorės.
U nevrikos aty dhe kishte tė drejtė, me nerva i foli;
- Ty tė kanė pėrplasur tastierėn nė dorė dhe na bėn dėrr dėrr dėrr fėmi i keq. Unė kur kam qenė nė autostradė me 110 km nė orė e di fare mirė se ē`ėshtė lumturia. Por...eh...boring...boh..beh...bam...bum. As revista qė janė futur pas meje nuk do t`i lexoj mė. Edhe nė aeroplan...ose kur fluturoj edhe pa aeroplan, koka mė turbullohet, por pas pak mė kalon turbullira kur hapet, kasa bile... bile... me fal...kasa biletore, kėshtu mė pėlqen ta quaj dhe me vjen inate qė njė aeroplan ėshtė mė i ngrohtė se tjetri. Me kėtė faktoj gjashtė cipėrisht..ok, jo pesė...kujdes...ok, por, gjashtė cipėrisht se kam udhėtuar ēdo muaj me aeroplan. More vesht ti ēuno? Parisin e kam nėn kėmbėt e mia, morė vesht ti ēuno? Ju kam xhan por tė lajmė lesh diku tjetėr...more vesht ti ēuno?
- Mė fal Amoro, po kush foli pėr lesh ktu? - tha Kontja.
- Ti fole.
- Unė?! Unė as trike leshi nuk thash. Ti vetė fole pėr atė kasėn...si e kishte dreqi...ah, po...tore, se nuk mund ta them tė gjithė.
- Thuaje, thuaje se mė pėlqen mua, vetė e kam deklaruar.
- Nuk mė pėlqen mu se. Pse ta them? Ti qė e ke qefė, ti thuje.
- Ikim - i tha Amori Konteshės 01, Nottes Katileshes dhe grumbullit tė vajzave tė tjera. Mė pas kthye nga Kontja duke i thėnė; - Herė tjetėr, do tė tė kujtoj tek buzėqeshja 23 apo 24, more vesht ti ēuno, kurrė mė tek e gjashta.
- Mė fal Amoro, por kot desha me e ditė se, kush t`i numuron buzėqeshjet ty?
- Ia numuroj unė, - ndėrhyri Kontesha 01 - pse kishe gjė ti?
- Pse ē`tė duhet ty, - tha Notti Sttelati, - mos u bėj kėshtu. Katilshėm tė shkel pastaj ashtu siē shkel tokėn nga njė herė. Unė jam nė Francė ose nė Hollande apo Danimarkė, ku e di unė ku dreqin jam tjetėr, kurse ajo tjetra qė kanė ngatėrruar me mua, ajo pra....flet kėtu ...nga USA.
- Jo mėr jo...kot desha me ditė se sa e ka kampionin e buzeqeshjeve nė ditė?
- E kemi 273 - tha Kontesha.
- Nga njė herė, pėr inatin tėnd, arrijmė dhe 302...hė..ke inatė ti!? - tha Notti Stellati.
- Nė ke gjė pėr tė mė thėnė - foli Amori - ....thuamaaaaa...more vesht! Marrin Nobel kėta....nuk ia japin atij Moxartit tim qė i bie qemanes ēdo natė vere pėr mua, kushos tim de, se e dua shumė atė. Edhe fėmija i kushos tim shkruan mė mirė se ty, more vesht! Gabimisht i ēova njė herė njė sms apo crtp nga telefoni im, sepse doja t'ia ēoja tė dashurit tim. Mė mirė tė iki nė Parisin tim se sa tė rri kėtu, tek kulla e Eif Lesh telit.....boh...beh...bam bum....uf sa boring. Zsa, zsa, zsu...
Dhe i gjithė grumbulli amorian, u largua.
Kur ato ikėn Oliinteri tha;
- Kur ti po flisje, unė i mbaja sytė tek nofullat e saj. Njė mrekulli e vėrtetė. Kush e di se sa filma mund te luajė ajo, e sa sukses mund tė korrė! Milionere bohet...mėr. Kan fat disa. Fiks si Shvarcenegeri i kishte nofullat.
Mė pas Kontja u kthye tė shikonte se kush po vinte. Por aty ishin njė palė njerėz qė nuk i njihte mirė dhe pyeti pa drejtim.
- Mėr po, atė Wudrėn nuk e pashė. Ku ėshtė ajo? Nuk ishte gocė e keqe Wydra, por...eh...ja qė nga njė herė djalli na ngatarron. Ose duhet tė jetė kėtu dhe nuk po e shikoj.
- Nuk ėshtė ktu jo, - tha dikush nga ata qė ishin aty pranė qė dhe ai, nuk e njihte Konten.
- Pse ku ka ik? - pyeti Kontja.
- Ka ik tek lana, - tha prap ai.
- E ēa bo Wydra atje?
- Ka ik se, atje ka hedhur trupin e Kontinentit...e ka bo copė fare.
- Ku e mori plumbi Kontinentin? - pyeti Kontja pėr veten e tij. - Nė ballė, - mori pėrgjigjen.
- A kėrkoi pasqyrė dhe krėhėr para vdekjes?
- Kėrkoi, - iu pėrgjigj ai.
- A tha; rrofshin Pellazgėt dhe etimologjia?
- Tha, por jo pėr pallaskė e as pėr gjeologjinė, ai foli vetėm pėr forumin Horizont.
- Hallall e paēa vdekjen, - tha Kontja dhe fytyrėn e kishte shumė serioze.
Por, nė zhurmėn e atij ambienti, harroi se ku ishte dhe kthen kokėn e shikon se po vinte Iliriusa.
- Mirė se erdhe Ilirusa nė festėn time, - tha Kontja.
Iliriusa ishte e lotuar nga gėzimi dhe po ashtu me lot i afrohet.
- Tė lumtė. Jam krenare pėr ty, njė forumist qė kurrė nuk i dhash ban nė kohėn kur isha kryeministre, sot ka marrė ēmimin Nobėl. Po po, jam shumė krenare pėr ty. - dhe shaminė e afronte tek sytė.
Kontja e pa me hetim dhe i foli:
- E dashur Iliriusa, po deshe tė qash, shko e qaj mbi varrin tim, kėtu nuk dua lot.
Nė ēast e tėrhoqi Olinteri nga xhaketa dhe i foli me tė shpejtė.
- O ****...nuk ke vdek mėr ti, nuk ke varr, ēa je duke fol kshu?
- Iiii..none, harrova - tha Kontja, - por mė thanė se mė kishte vra Wydra dhe trupin ma kishte hudh ke lana.
- Ka qenė tjetėr kush mėr.
- Po mė thanė se e kishte bo copė fare mėr.
- Po pra po, - por kur i ra kokės atij tjetrit, aty e pa qė nuk ishe ti dhe, nga inati qė ai nuk ishte Kontja, e boni copė fare burrin e huj.
- Ouu..e ka hongėr ai nė venin tim apo jo? Sidoqoftė, pėr Wudrėn, kot qė llap lart e poshtė se pėr atė kam rrespekt tė fshehtė.
- Mir...mir po leji kto, - tha Oli dhe panė se njė grumbull njerzisht ku disa prej tyre kishin mandile tė kuqe nė kokė u afruan pranė Kontes. Ishin Klodel, Football dhe ca tė tjera...
E para fare u afrua Klodel dhe pranė saj qendronte Footballi, por qė sė fundi kishte ndėrruar emėr dhe e kishte quajtur veten Cindi, pasi edhe asaj i pėlqente tė mos ishte mė si burrė, por tė kishte dhe ajo emer ...si i thonė...emėr sexy me demek. Ky ndėrrim do ishte deri nė njė urdhėr tė dytė, sepse po qe se nuk i pėrballonte dot propozimet e artistėve tė Hollivudit, do tė duhej ta ndėrronte emrin pėrsėri...thjeshte nuk kishte kohė pėr tė gjithė. Kohėt e fundit e kishin parė me njė....thjeshtė shok ok, por paparacėt kishin zbuluar Brad Pitin qė po i dhuronte njė tufė lulekuqesh a karafilash...nejse..
Mė tej qendronte njė grup i heshtur..ishte njė grup misterioz dhe...pa gjini. Nuk dihej se ēfar ishin...femra apo meshkuj. Kishte dyshime se ishin dhe UFO, por sidoqoftė ky grup marsianėsh ishte shumė pranė Koldelit dhe Footballit..mė falni Cindit dhe shikonte nga Kontja si me inatė.
Kontja u trem. S'kishte faj se po u ngrite lart dhe po re nga fiku, vritesh shumė. Tani dolėn dhe planetė tė tjerė qe e kishin inatė
- Kacafytje, - tha Klodeli kėtė fjalė si me inatė. Pa ik e flladitu njė njė herė andej nga lana ti. Hė hė...u'll see, sepse mė ka marrė malli tė kacafytem me ty.
- Klodelo, ēa je t'u thonė kshu ne jemi miq...uff se harrova...po ne nuk jemi kacafyt asnjė herė bashkė.
- O ****,- ndėrhyri Oli nga pas - e ka fjalėn ke forumi.
Kontja tundi kokėn gjoja sikur kuptoi atė qė i tha Oli.
- Po pastaj se nuk jemi kacafytur, - tha Klodel - mua pėr vete mė ka marrė malli...apo nuk ta mban?
- Po..si ta them...po prap miq tė jemi apo jo?
- Ia kam thėnė dhe asaj ...he he...shefes nga Durrėsi, sherbetit tė forumit gjoja...i thashė...u'll see.
- Edhe unė i kam qefė yllėsitė - ndėrhyri Footballi (mė falni Cindi) - sepse kur u arratisa bashkė me njė shokun tim, nuk kishim busull, por na drejtoi Arusha e Madhe...ėshtė njė yllėsi kjo qė e di unė, nuk ėshtė ajo arusha e pėrrallave...oqej?
Klodel e pa si me inatė, se po futej nė tavė kot ajo dhe mė pas i tha: - Prit se e kam rradhėn unė tani. Footballi apo Cindi aprovoi me kokė.
- Kam tė reja pėr ty Konte. - tha Klodelja.
- Prapė ke tė reja ti? Nuk i harxhove? Se tani ato janė kthyer tė vjetra.
- Po tė jeshė burrė, mė jep telefonin. Mos paguj ti se paguj un se flas nga puna...vetėm mė jep telefonin...ok!
- Po mirė, as ti nuk pagunė, se ti the qė flet nga puna, sepse ti kėshtu ja fut shtetit...osht gjynof shteti ok? Po me tė futme e ke mi dreq.
- Ore do ma japėsh apo jo? Je burrė apo nuk je?
- Pse ta jap un ty? Jam burrė jam, por ty nuk ta jap. Ma jep ti mu.
- &Ccedilin?
- Ate pra.
- &Ccedilin mėr?
- Telefonin pra.
- Do tė tė jap unė kėtė timin - ndėrhyri Footballi ose Cindi.
- Jo, jo...ate maje vetė ti. S'kom ē'e du tatin.
- Eshtė shumė i lehtė - tha Footballi - merrė se nuk pendohesh.
- I lehtė!? &Ccedila je t'u thonė amon. Unė nuk jom me ulje ēmimi, unė jam Nobelist.
- Njė herė tė ma shikosh dhe nuk e harron kurrė.
- Po unė, as njė tufė me ferra nuk tė kam bo dhuratė, si do me ma dhonė ti mu? Ik mi anej.
- Ore..e kam dhe tė bukur, manula mu si e kam. Unė me atė bėj dhe fotografi.
- Ou...i nxirrke njerzit ne fotografi me atė ti ė?
- A do ta boj dhe ty njė pozė?
- Amon jo, se mė heqin dhe ēmimin.
- Sa pa fat qė qenke more Konte, mua kush ma shikon dhe ma mban mend...ja ma shiko tani se pėr inatin tėnd do ta nxjerr kėtu. - dhe Footballi apo Cindi bėri njė lėvizje, por Kontja kthehu kokėn nga ana tjetėr.
Aty i foli Oli.
- O Konte, mos u boj kshu o burrė ne ti mo, shifja se nuk bohet qameti.
- Si t'ia shof o burrė ne ti mo, ēa je t'u fol kshu? Se masanej po mė thanė; ''a ja ke pa na i herė satome'' do t'u them; Po!
- Ajo e nxorri se, - tha Oli.
- Ja shef ti?
- Ja shof mer.
- Si e ka?
- Copė e mirė.
- Olo, po tė tjerėt ja shofin?
- Nuk e kan menien.
- Nuk e shof jo, se me vjen turp.
- Pėr ēfar tė vjen turp o burr ne ti mo, me pa njė telefon e?
Kontja ktheu kokėn shpejt dhe pa e parė fare telefonin tha se, vertet ishte i bukur dhe i shtrenjtė. Nė fytyrė ishte skuq, nuk dihet se pse, por vėrtet qė ai ishte i lodhur.
- Tani e kam rradhėn unė tė flas, - tha Football apo Cindi, - ore Kontaqis, a di anglisht ti more?
- Po vallai, shpisė i thon home, kte e di.
- Skata dike ti. Unė kam mėsuar nė Athina nėn kujdesin e arqimandritit tė qillomadros tek agjia Thomaidha dhe Spiridhula.
- Prit - ndėrhyri Klodel, - po spanjisht di ti more? . E dini ju qė spanjishtja ėshtė gjuha e Darkės?
- E ke fjalėn kur hamė darkė spanjolle? - pyeti Kontja.
- Pėr tė ngrėnė e hamė ēekishte, se kam ca sekrete unė nė &Ccedileki, po nuk do t'ju lejoj. Merreni po deshėt si luftė tė ftohtė se ju atje nė forum hė hė...bėni padrejtėsira juve sa herė qe ju ngrihet.
- Kush na ngrihet? - pyeti Kontja qė ishte shumė i lodhur.
Dhe Klodel bėrtiti me tė madhe.
- Mė lini tė qetėėėėė..... tė qetėėėė...tė qetėėėėė....nuk dua tė mė pėrmendet emri mua. Nuk lejoj un or jo, mos rrespektimin e personit tim...adelante po deshėt. A morėt vesht ju...muēaēitos. Jeni tė gjithė tė pjestuar me 1 dhe e kuptoni vetė ju se ēfar pėrfundimi ka ekuacioni. E morėt vesht? Hė pra...bėni numra me mua po ju a mbajti...me 1- shin ju pjestoj. Unė jam ēiēka me e bukur nė horizont. Dhe nuk do t'ju le tė qetė jo. Ultimatum....do jap. Pse vetėm ju tė jepni? Nuk e kuptoj ulitmatumin tuaj jo.
- Prit se e kam rradhėn un tani. - tha Cindi.
- Jo mi, pse e paske ti, apo kur t'ju ngrihet juve bėni si tė doni tė gjithė.
- &Ccedilfar mė ngrihet moj, unė jam shytė si ty, pse flet kėshtu?
- E kam fjalėn pėr mendimin moj ti.
- Aha...atė ngritur e mbaj pėrherė.
- Edhe unė tė ngritur e mbaj....pse vetėm ti. Ik se je out fare, mos kujto se unė adhuroj gjėnė e huaj jo, ndaj dhe nuk dua replika.
- Po unė qė jam me dy gjysma e shartuar si t'ia bėj?
- Mos u zini kshu se s'ka lezet, - tha Kontja - mu mė pėlqen portokalli me shegė. I shartumė ėsht ai.
- Jo vetėm kjo, - tha Klodeli - por edhe ti je out fare o Konte. Se tė pėlqen ty tė interpretosh sipas qefit s'ta ka fajin njeri. Me fol me ty ėshtė njėsoj si me fol me....fol me Neken po deshe...kėshtu je ti.
- Kush, ajo shitsja e djathit? - tha Kontja.
- Ta shpjegoj herė tjetėr, - tha Klodel dhe iku me inatė.
- Ajo ka nerva - pėshpėriti Cindi - ta dini se tani e keni punėn pisk. Thonė se ka teroidet. Edhe forumin do t'ju a mbyllė. Morėt vesht?
Gjithashtu dhe Cindi nxitoi tė ikte, por jo me ato nerva si Klodeli.
Festa vėrtet qė po mbaronte dhe Kontja u kthye nga Oli i cili i foli Kontes shpejt.
- Do nisemi sot, ikim me NS-6, se dhe ai do niset herėt.
- Jo o burrė ne ti mo, ikim me makinė qė tė kullosim pak sytė, tė shofim Europėn. Ē'na duhet ne me ik me tanks o burrė, se nuk jemi nė luftė.
- O Konte, po NS-6 nuk osht tanks.
- A ėsht tip i ri tanku?
- Jo mėr jo?
- Po ēa osht bombardus B-52?
- Jo mėr ti jo.
- Nėndetse?
- Jo.
- Aeroplan mbajtėse?
- Jo mėr ti jo, ēa flet kshu, ai osht anėtar i forumit mėr, por nga qė ka mend shumė i qunė tė tjerėt idjotė se kte fjalė e di dhe un qė do me thonė ''i njėjtė'' nė greqishten e sotme.
- Aaaa...do me thonė qė, me i ngja atij.
- Po pra, se ai i mson njerzit si tė lindin fėmijė bjonda mėr...ehu...osht e thelle kjo punė.
- Vallai po, ne nuk morim vesht anej. Po me lekė i jep kto mėsime?
- Falas o burrė ne ti mo, se jan ca goca qė dhe i printojnė ato qė thotė ai.
- Ashtu ė? Po nė qoftėse na njona martohet me zezak, si del fmija?
- Prap bjond del. Vetėm lexoji mirė msimet e NS-6, printoji dhe mėsoi mirė. Njona ktu nė forum i ka mėsu pėrmenē leksionet e NS-6. E siguroi ajo, por kto budallaqe e tjera qė nuk e dinė thuj ti.
- Nejse Olo, ne ikim pėr qefin tonė, nė fillim nalojme ke kafja Lymit, masanej shofim e bojm.
Sidoqoftė festa ishte nė mbyllje tė saj por, pa pritur aty afrohet njė njeri qe ndalon pėrballė Kontes dhe i flet me njė shqipe tė kulluar.
Kur po bėheshin gati me u nis, ai foli:
- Tė lumta pedhaqi mu.
- Ju lutem posi jo, - tha Kontja.
- Jo, ju lutem por, tė lumta, - vazhdoi prap tjetri.
- Mė falni, por nuk po ju njoh. - tha Kontja.
- Jam ati spirtėror i Skipėria unė. Pa mua Skipėria vdes.
- Oooo....agjios Janullatosi - ia bėri Kontja - po si jeni shėnjtėria juaj? A jeni mirė?
- Sumė mirė.
- &Ccedilfar thatė?
- Jam sumė pra, jam mirė.
- Aha, po e kuptoj se s'ka si tė jeni ndryshe, si tė gjithė ju priftėrinjtė greke.
- Pėr mua - tha Janullatosi - ishte detyra ime qė tė vija kėtu nė festa jote sepse kjo ėshtė dhe festa ime.
- Pse qenka e jotja, mos vallė ti e more Nobelin apo unė?
- E kam llafaqin qė edukata e madhe, megalo, qė i jap unė Skipėria tė dha ty ēmimi Nobelaqis.
- Jo re? &Ccedilfar edukate jep ti qė hap varreza greke pwr qėllime politike?
- Po po ...e ndaksi pedhi mu kėstu ėstė, por nga njė herė...
- Nji minut Caci, mos mė thuj mu ashtu se jom moshkull un, se je dhe i shenjtė mėr dreq.
- Epo kėstu ėstė glosa greke, qė ti more Nobelaqin, duke thėnė se glosa greke ėstė krijuar nga skipja.
- Nuk e kam thonė un jo, por kanė qenė burra tė tjerė me mend ato qė e kanė thonė.
- Po ti pse u skon nga pas atyre tė malkuari? Ti more Nobelaqin por, pėr inati tė skipėtari, unė do tė bėj lufta tė madhe qė tė humbi glosa e skipe, kjo glosa e malkuar. Edhe atje tek forumaqi juaj, kam caktuar njeriu time, qė tė kėrkoja topkat dhe tė hedhi postė ēdo gjė qė skruan ti aty tek ethimollogjia dhe...
- Nji minut Caci, ai njeriu jot, ēa topkash kėrkon ai? Apo se ju mungojnė ju nė Greqi topkat dhe i kėrkoni tek ne, se vetė e the me parė se si jeni ju.
- More pedhaqi mu, topkat nė interneti qė filojnė me thria dapel ju, pra www.topka.com.
- Caci, tė pėlqejne topkat ty?
- Tė gjithėve ne greki pėlqejnė, por mos mendo se atė fjalėn ''kuzinė'' qenka e glosas se skipe, neve do ta ndėrrojmė fjalėn do ta bėjmė ''puvrazi'' edhe emrin e Odhiseas do ta ndėrrojmė e do ta bėjmė ''Taksidhiotis'' kėstu qė ti dhe njeriu skipetari mos tė thoni se glosa greke ka ardhur nga glosa skipe. Kemi plot skencėtari neve nė Eladha qė edhe Atlantidha ėstė e Greqia, Kristosi ėstė nga Greqia, Skendėrbaqis, o Jorgos pra, ėstė iroas greki, Ajnstani ėstė hajduti se ajo mesimi pėr koha nė qielli i lartė, ėstė vjedhur nga skencėtari greki, nga Karaandoni. Neve pse hapim vareza nė Skipėria, qė tė kemi goja nesėr e tė themi pėr epirin qė estė i yni....xaxaxaxa...sa e lumtur jam.
- O Caci prit se dole nga tema, e kishim fjalėn tek topkat.
- O Konte, e ka fjalėn tek Googlet o burr ne ti mo, - foli Oliinteri.
- Aaaa..po Caci vazhdo se kam qefė kur dėgjoj njerėz tė shenjtė siē je ti.
- Pra, pasi tė marrim Vorio- Epiri, do marrim pastaj Italia - Epiri pak me vonė baskė me Franca-Epiri dhe nė fund fare do mbetet Ameriqi-Epiri. Pastaj do hapim fjalė nė fillim pėr Marso-Epirin dhe pastaj pėr Diello-Epirin, janė toka greke ato.
- Amon diellin mos na e luni se si do ngrofemi ne masanej?
- Do t'ju japim dhe njė copa juve. Ne punojmė dita-nata kundra Skipėria qė ajo tė zvilohet.
- Po, po ke tė drejtė qė e ndihmon Shqipėrinė kaq shumė, ja mua me dhe ēmimin Nobel, megjithėse kėrkoni tė ndėrroni fjalėt, por, nuk mund tė ndėrroni tė gjithė gjuhėn se, sepse gjej fjalė tė tjera un.
- E di e di, to ksero re pedhaqi mu, tė malkuarit nuk kanė puna tjetėr...pse merreni me gluha juve? Rrini nė puna tuaj. Ore Kontaqis...nuk tė kam pietur, ėstė njė djali i malkuar atje ne forumaqi juaj, me emri Petritis Kolas. Pėrse mė ka venė emri mua ai si Qillomandro? Manula e ime, mua nuk mė ka thėrritur Qillomandro mua. E sikon i malkuari ēfar emri mė ka venė?
- Mos u mėrzit pėr kte Caci se ta ka vu pėr pėrkėdheli ai ty...se tė shkon shumė.
- Po nga e di ai qė jam i tillė unė?
- Po ti vetė the qė, ju greket keni qefė topkat. Ai diku tė ka nė ndonjė video dhe me qė ke qefė topkat, ta ka vu emrin Qillomandro. Pse si deshe ti, tė tė quante si Janullatushe, apo Janullatjana. Mirė e ke si Qillomandro ēfar do mė
- Ke tė drejta Kontaqis. Por unė kam sumė spiuni dhe si e ka kuptuar i malkuari?
- Tė gjthė e dinė po ec, por hallin e kam nė ven tjetėr. Agjios Qillomandro...tė lutem, a do mė gjejshė njė nuse greke?
- O Konte thuji ne pėr mu se ti ke muhabet me ate, - foli Oliinteri nga pas.
- Rri Olo se kom hallin tim.
- Ta gjej - tha Janullatosi - se dhe nė forumaqi juaj kam disa por, ėstė pak e male nė mosha.
- Kush ėsht kjo?
- Estė ajo qė ka qefe topkat pra, tek ethimollogjia, se nuk bėn dot pa topkat kakomira.
- Aaaa, jo jo, se ajo osht pėr ty e jo pėr mu. Na nji tjetėr du.
- Tani...tora, nuk ka, se kam hale tė tjera un..dua tė postėroj glosa skipe dhe gjithė skipėtari. Po iki se kam njė lutje tek Satanai, pėr Skipėria, se neve punojmė me sumė drejt.
- Ik pra ik, drejtoje ne ti si papa Jani nė Korēė se atė zanot e dini mirė ju.
Pas fjalėve aq tė urta e tė shenjta tė Qillomandros...me falni tė Janullatosit, Kontja u nis bashkė e Oliinterin pėr tė ikur. Nėn fotot e gazetarėve hyri nė makinė dhe u nisėn pėr kthim.
Shkurtimisht kjo ishte atmosfera e asaj nate kur u dha ēmimi Nobel.

Gazeta Panorama; me rastin e festave.
Shkruar nga Artur Zheji.