Nj nga teknologjit m premtuese pr zvendsimin e elektroniks tradicionale sht ajo hibride. Qarqet e integruara hibride prbhen nga kombinimi i disa llojeve t teknologjive si: mikro, nano dhe molekulare. Megjithse kjo fush e studimit sht ende n fazat fillestare, nj metod e re tregon rrezultate premtuese. Kjo metod lejon vendosjen e 100 miliard bitave pr centimetr katror.

Hulumtuesit Italian, Gianfranco Cerofolini dhe Danilo Mascolo nga STMicroelectronics, kan analizuar gjendjen e tanishme t teknologjive t nevojitura duke arritur tek nj zgjidhje e cila lejon prodhimin n shkall t lart t ipave hibrid. Metoda e tyre e prodhimit fillon me nj pajisje mikroelektirke t silikonit, q e kontrollon nj nanoshufr n t ciln do vend-takim prmban deri m 10,000 molekula. Kto molekula individuale e luajn rolin e pajisjeve memorike mbasi q mund t kalojn n dy gjendje (duke i koduar bitat). Molekula ka aftsi ta kap nj elektron duke e ruajtur gjendjen dhe duke e "ndalur shkrimin". "Fshierja" e informats bhet duke e lshuar elektronin prmes "tunelimit elektronik". Tunelimi elektronik sht efekt i mekaniks kuantike. Tunelimi i lejon elektronit ta ndryshon pozitn pa kaluar n hapsirn mes piks A dhe B.

Nj nga sfidat m t mdha pr ekipin hulumtues jan mimi i prodhimit dhe shkalla.