Gazeta Kritika 8/09/2008
Ligj për Pastërtinë e Figurave!?
Të Kujt Regjimi?
Shumë zhurmë po bëhet së fundi për të ashtuquajturin projektligj të pastertisë së figurave publike, apo sic njihet ndryshe, ligji i ish spiunëve të rregjimit të kaluar. Prej rreth 20 vitesh tashmë, vazhdimisht është përfolur nevoja e përpilimit të një ligji të tillë, por ai kurrë nuk u bë, megjithëse fill pas rënies së komunizmit, ishte mëse i domozdoshem e determinant për demokracinë e brishtë shqiptare.
Por tani, pas gjithë këtyre viteve të gjata të një tranzicioni të pafund e tmerrësisht të vështire, pyetja që shtrohet është: A ka më vlerë praktike bërja e një ligji të tillë për pastërtinë e figurave publike të implikuara me rregjimin e kaluar komunist, ndërsa shohim cdo dite maskaradën e zyrtarëve të rregjimit të sotëm "demokrat"? E shtroj këtë pyetje, sepse sic është edhe evidente tashmë, aktoret e rregjimit të sotem ja kanë kaluar cilësisht, nga bëmat dhe aksionet, aktorëve të rregjimit të kaluar, apo e thënë më shqip e më shqeto, këta të sotmit po bëjne "kasaphanë" krahasur me të djeshmit.
A ju kujtohet gjyqi qesharak kundër Nexhmijes dhe grupit të byroistëve? Ata u dënuan për kafe dhe shpenzime udhëtimi.
Këta të sotmit i kanë lënë në bisht shpenzimet e pushtetarëve të djeshëm byroistë e komunistë. Sot nuk bëhet më fjalë për kafe (me qumësht) e udhëtime me avion jashtë vendit, apo për bllok udheheqje e vila luksoze në plazh (keto facilitete po shfrytëzohen ne maksimum edhe nga byroistët e sotëm; pyesni psh Berishën, Topin, Ramën, etj se në c'vilë të ish byrosë politike i kaluan pushimet e kësaj vere).
Por sot bëhet fjalë për miliona dollarë përfitime të paligjshme e pasuri tjetër përallore të byroisteve post-diktaturë. Sot bëhet fjalë për valixhe plot me para të mara nën dorë në zyrat shteterore, e jo për kafe turke të tipit Nexhmije e caj kine të tipit Ramiz... Sot janë në lojë 10% -shat e famshëm të parave, "dhuratë" e ndërtuesve kriminelë të objekteve publike, për bosët e tyre mafiozë të administratës shtetërore, e jo gjelat e detit e qingjat e stanit që korruptonin zyrtarët e djeshëm.
Sot është në skenë Argita dhe brezi i "famshëm" i fëmijëve të "byroistëve demokratë", me miliona dollarë të vëna në disa muaj, e me dhjetra shtëpi të rregjistruara në hipotekë etj. Sot janë në skenë ata që në më pak se 20 vite qeverisje, bënë të mundur vrasjen e mijra shqiptarëve nga armët e luftës civile, dhe mijra të tjerëve duke u arratisur nëpër detra e kufij.
Sot janë në skenë frymezuesit e piramidave që u rropën shqiptarëve miliona para e pasuri. Sot janë në skenë masakruesit e urbanistikës së qyteteve, që përfitojne miliona dollarë bakshish nga ndërtimet e pallateve shumëkatëshe (pa projekt), që po i mbysin për së gjalli njerëzit... etj, etj, etj...
Mendoj se nuk është nevoja të përmenden (bëmat) e byroistëve të sotem shqiptarë. Ato dihen e njihen mirë tashme, madje edhe botërisht. Por problemi që shtrohet këtu është, që sot ka lindur nevoja imediate e përpilimit të një ligji për përjashtimin nga zyrat publike të zyrtarëve që qeverisën Shqipernë e pas '90-ës.
Kjo është sfida e brezit të sotëm të shqiptarëve (cdo brez "hakmerret" për qeverisjen e keqe, ashtu sic bëri dhe brezi i '90-ës me qeveritarët e mëparshëm).
Me fjalë të tjera, ligji për pastërtinë e figurave publike duhet të përfshijë edhe periudhën nga '90 deri më sot (që të jetë koherent), për të larguar nga skena politike shqiptare edhe shkatëruesit e Shqipërisë së sotme. Përndryshe precedenti penal "i kafeve të Nexhmijes" do të përsëritet edhe për këtë brez politikanësh.
Krijoni Kontakt