Close
Faqja 12 prej 13 FillimFillim ... 210111213 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 128
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    08-09-2009
    Postime
    324
    Ndryshojne edhe ne DNA.
    Lexoje atė qė thotė:

Edhe nė moshė tė vjetėr asnjė asht i njeriut nuk ėshtė mė i vjetėr se 20 vjet-sepse eshtrat pėrtrihen rregullisht.

Nėse arrihet qė edhe llojet e tjera tė qelizave (tė gjitha) tė kenė tė njėjtėn aftėsi rigjenerimi, atėherė njeriu gjithėmonė do tė qėndrojė 20 vjeēar.

DNA mund tė ndryshojė, por kjo nuk ka lidhje me pleqėrinė.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-12-2004
    Postime
    1,681
    Tema, dardajan, eshte per pavdekshmerine fizike ose ne mos kete eshte per rritjen e jetegjatesise fizike.
    Shum mire ateher pa u zgjatur ne te thella , mund te them per nje eksperiment te nje shkencetari biolog ( emri tani sme kujtohet ) Ai mori nje qelize te vetme e vuri ne nje ene me uje ku i hidhte ushqim dhe cdo dite pastronte ato qe nxirte jashte qeliza pas punes, e beri kete pune per 15 vjet rrjesht dhe qeliza vazhdonte te jetonte , kur ai mungoi ne laborator per disa dite ndihmesi i tij nuk ja nderroi ujin pra nuk e pastroi dhe ajo vdiq.

Qeliza ne thelb eshte e pavdekshme ajo vdes kur i prishet ekuilibri i shkembimit me ambientin qe e rrethon.
    Por ne njerzit "modern" e prishim kete ekuiliber cdo minute me ushqimin industrial qe furnizojme qelizat tona dhe me ajrin e papaster qe thithim.
    Po te ushqehemi sipas ligjeve te natyres qe veprojne mbi qelizat tona jeta jone do te dyfishohet menjeher, dhe nuk do semuret me.
    Nuk mund te kerkosh jetegjatesi fizike nga njeri krah dhe nga tjetri pi alkol, duhan, coca-cola, mish, buk,kafe briosh,etj... qe nuk kane vlera ushqimore dhe qe prishin ndjeshem pikerisht ate ekuiliber qe kerkon qeliza per te jetuar pergjithmon.
    Cdo pjese e trupit tone perterihet cdo dite, qelizat e vjetra zevendesohen me te reja, po ashtu edhe ato te demtuara apo te lindura difektose.
    Le te shpike shkenca cfar te doje po nuk mesuat se si ruhet ky ekuiliber efekti i shkences do jete shum i ngushte dhe i vogel ne kohe.

Talami qe permende me lart nuk eshte i vetmi vend ku mund te urdherohet ekzekutimi i nje levizjeje. Per kete sherben sistemi nervor qendror qe perfshin shume me teper se talami.
    Kete mund te them qe e ke gabim sepse te gjitha asonet apo fijet nervore njerin skaj e kane ne TALAMO dhe tjetrin ne organet ku jane destinuar. TALAMO perpunon informazionin qe vjen nga te gjitha shqisat dhe ja u dergon organve kompetente , ne kete rast edhe sistemit nervor qendror.
    TALAMO ESHTE QENRA E INTELIGJENCES ESHTE KOMPJUTERI KRYESOR GJITH TE TJERET JANE DYTESOR E ME RRADHE.

Ka plot njerez ketu qe nuk kane studiuar shume mbi trupin e njeriut ose mbi fizike ne pergjithesi dhe tu permendesh talamin ata mendojne se po , ti ke te drejte.
    Une nuk mendoj qe njerzit jane kaq naive, dhe te marrin per te vertete cdo gje qe shkruhet dhe lexojne, une mendoj se cdo kush mundohet te gjeje vertetim diku tjeter, per ate qe lexon nese ka kohe dhe i intereson.
    Une mendoj se nuk me japin te drejte por ju shtohet kureshtja per te lexuar.
    E njejta gje per trupin e huaj elektronik qe mua me duket e pakuptimte. I gjori lexues mendon qe ke te drejte dhe i perserit keto gabime ne nje shoqeri me te gjere dhe keshtu me radhe shperndahet e pasakta.
    Kjo qe thoni ju eshte jasht llogjikes time, sepse njerez te tille jane shum llafazan dhe nuk i beson njeri. Une nuk kam permendur trup te huaj elektronik.
    Mbi pavdeksine e mendimit e personalitetit te brendshem shpirteror dime shume pak. Nga fushat e shpirtit ne nuk dime pothuaj asgje. Per kete arsye na vjen ne ndihme feja. Feja na tregon gjithashtu se punet e shpirtit jane sekrete qe nuk na jane treguar ne.
    Ajo qe kam shpjeguar une nuk ka aspak lidhje me fene por me shkencen biles ata nuk e pranojne ate qe kam shkruar une. Mbase nuk e ke kuptuar mire thelbin e asaj qe kam shkruar.

Na mbetet te bejme nje diskutim te bukur dhe serioz per mundesine e zgjatjes se jetes sone fizike apo si te duash quaje
    Shkenca e sotme vetem ne dukje duket sikur punon per zgjatjen e jetes por ne praktik ben te kunderten, Ketu mund te fuse edhe qeverite te cilat ne dukje interesohen per shendetin e popullit dhe jetegjatesine por ne realitet veprojne ndryshe.
    E vetmja menyre per te zgjatur jeten eshte qe cdo njeri te mesoje se si funksionon trupi i tij dhe mos te degjoje perrallat qe thuhen lart e poshte nga shoqerite qe punojne cdo dite pikerisht per te kunderten qe ti lene injorant dhe ti komandojne nepermjet reklamave ne TV apo rruge.

Mos e merr kundershtine ne rrafshin personal, te lutem.
    Jo jo ska gje per tu lutur, dhe as qe me shkon mendja ti gjykoj njerzit pa i njohur mire, e jo me nga disa postime ne internet. Une nuk fyem as nga ata qe mund te fyejne ne internet, sepse mbyll faqen dhe vazhdoj punen time. Biles une ne pergjithsi mundohem te mos i gjykoj njerzit fare per ate qe jane , por mundohem qe ti studioj .

Une nuk kam shkruar per anen shpirterore as edhe nje rrjesht ne ate postim. Por per nje kendveshtrim tjeter te pavdekshmerise, mund te thuash qe e kam shtjelluar shkurt, dhe nuk eshte shum i kuptueshem si koncept dhe e pranoj sidomos per ata qe nuk kane lexuar apo studiuar ne kete drejtim. Megjithate ktu jemi po deshe ndonje sqarim me shum mund edhe ta jap.
    Shendet dhe ekuilber ne jete.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dardajan : 28-09-2009 mė 16:47

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-04-2008
    Postime
    496
    E ke gabim. Qeliza eshte e vdekshme dhe kete nuk do te ta sqaroj sepse e kam te pamundur te te jap ketu ABC e mjekesise. Shkurt eshte e neveritshme. Te lutem shume kerko te lexosh mbi telomerazen dhe e kupton gabimin. Nese nuk do te besh te pakten nje kerkim te shkurter ne internet mbi kete, te lutem mos u pergjigj mbi kete ceshtje.
    E njejta gje eshte edhe tek talami qe ti e quan talamo. Une kete fushe e kam fushen time te jetes dhe ketu duhet te me besosh. Ti mendon per nje pjese te sistemit parasimpatik. Sistemi nervor eshte shume me i gjere. Pra e jeni duke bere nje gabim trashanik.
    Mesohu me konceptin se asgje ne trup nuk eshte dytesore.
    Si mendon qe shkenca po punon kunder njeriut? Kjo nuk eshte kurre e vertete.
    Po te perseris edhe njehere, ato qe ke shkruar jane thjeshte , me fal , por jane gjera aspak te verteta dhe shkojne ne marrezi.
    Mos kthe pergjigje, miku im , nese nuk verifikon nje me nje vertetesine e atyre qe kam shkruar ketu larte dhe kane te bejne me shkencen.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga G.D Lexo Postimin
    E ke gabim. Qeliza eshte e vdekshme dhe kete nuk do te ta sqaroj sepse e kam te pamundur te te jap ketu ABC e mjekesise. Shkurt eshte e neveritshme. Te lutem shume kerko te lexosh mbi telomerazen dhe e kupton gabimin. Nese nuk do te besh te pakten nje kerkim te shkurter ne internet mbi kete, te lutem mos u pergjigj mbi kete ceshtje.
    ....
    Ja nje kerkim i shkurter ne internet:

"Actśa como transcriptasa inversa telomerasa; invierte el curso normal (ADN..>ARN) y va del ARN al ADN, trascribiendo el ARN a ADN. Recientes estudios con esta enzima han demostrado que celulas bańadas en una solución de esta sustancia tienen la capacidad de seguir reproduciéndose indefinidamente. Es decir, anula el proceso de envejecimiento y muerte celular."

Me pak fjale telomerasa shkakton kalimin nga acidi Ribonukleik ne ate DezoksiRibonukleik (i njohur si DNA), dhe nga studimet e fundit qelizat e lara me talomeraze riprodhohen pafundesisht, rinohen dhe nuk vdesin.

Je i sigurte qe merresh me kete fushe? Zor te konceptohet dikush me neveri per fushen me te cilen merret, te kete arritur dicka ne te...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 29-09-2009 mė 11:33

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-04-2008
    Postime
    496
    Atehere po te sqaroj telomerazen dhe me degjo me ftohtesi e vemendje duke lene per nje moment natyren emotive:
    Telomeraza eshte mekanizem. Telomeri pjesemarres krucial ne kete mekanizem. Polimeraza (qe eshte mekanizmi kopjues i DNA ose ADN quaje si te duash) nuk fillon kopjimin kurre qe ne majen e ADN por disa shkronja me tutje. Imagjino pra qe ADN te filloje te kopjohet disa shkronja me tutje per cdo kopjim. Gjenet pra do te kopjoheshin me mangesi dhe keshtu qe proteina do te dilte teresisht e paperdorshme. Keshtu qe qeliza do te vdiste menjehere. Ky problem eshte zgjidhur me ane te telomereve qe kane kete perberje ne pergjithesi : TTAGGG. Tek gjallesa te ndryshme ka ndryshim por shume te vogel.
    Pra sa here qe kopjohet ADN hiqen pjese telomeri gjer sa vjen nje dite kur perfundon telomeri dhe fillon qe te kopjohet gjeni me mangesi. Keshtu qe vjen edhe vdekja e qelizes.
    Nuk eshte zbulim i koheve te fundit kjo qe po te kesh telomer qeliza behet e pavdekshme. Kjo eshte zbulim qe ka ndodhur disa dekada me pare. Por me prane nesh ne kohe eshte zbulimi se telomeri i shumte shkakton kancer.
    Une edhe ca plotesoj nje dekade qe merrem me keto pune dhe jam shume i sigurt meqe po pyet. Neveri nuk ndjej per fushen por per konceptet qe leshoni ketu, miku im dhe qe jane te demshme per ata qe i lexojne.
    Lexoje edhe njehere me vemendje kete dhe pastaj pa inat pranoje. Une te isha ne vendin tend nuk do te inatosesha nese do te thoje dicka me shume nga une ne nje fushe me te cilen je marre me shume sesa une.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Nuk pashe asgje ne keto qe ke shkruar qe deshmon se qeliza eshte detyrimisht e vdekshme, sic ishe shprehur me pare ketu per te sfiduar dardajanin:

Qeliza eshte e vdekshme dhe kete nuk do te ta sqaroj sepse e kam te pamundur te te jap ketu ABC e mjekesise
    Nderkohe qe tash reflekton:

Nuk eshte zbulim i koheve te fundit kjo qe po te kesh telomer qeliza behet e pavdekshme. Kjo eshte zbulim qe ka ndodhur disa dekada me pare. Por me prane nesh ne kohe eshte zbulimi se telomeri i shumte shkakton kancer..
    Ajo qe une po lexoj ty e qe e dija edhe me pare, eshte se ekziston mundesia e riprodhimit te te pafundem te qelizes ne se pengesa si psh. kanceri, sigurimi telomerit etj. etj kapercehen (sigurisht do te dalin te tjera te reja, por ky eshte proces i njohjes).

Mbasi kam thene kete mund te shtoj se argumente te tilla flagrante si keto qe paraqet deshmojne se gjykimi yt eshte ai qe bazohet ne emocione alogjike te tilla si neveria, dhe vetebindja ne paditurine e dijenise tende.

PS. Inati, eshte ndjenje komplet e padobishme ne jete. E kam lene qe kur kam qene 10 vjec.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Kthe perkthe padashur muhabeti i pavdekshmerise njerezore shkoi tek muhabeti i pavdekshmerise qelizore qe mesa duket mund te jete e pavdekshme, por per ēudi krijohet kancer ne rast te bollekut te telomerit me sa kuptova. (ka pyetur njeri veten pse krijohet kancer ne keto kushte?)

Eshte sikur qelizat e trupit tone qe formojne "organizmin shoqeror qelizor" me emrin njeri edhe pse mund te riperterihen apo jetojne pafundesisht (duke patur kushtet) perseri refuzojne ta bejne kete, kurse ato qe arrijne ta bejne krijojne koloni kancerogjene, nje grup anarkie brenda "shtetit" qe me "egoizem" per te jetuar me shume si qeliza individuale padashje ose me dashje prishin ekuilibrin e perkryer te sistemit duke krijuar ērregullime.
    Duket se te njejtat parime qe i aplikohen shoqerise njerezore i aplikohen dhe "shoqerise qelizore".

Njeriu thjesht nuk eshte i perjetshem sepse "wasn't supposed to be", jo sepse nuk mundet.

Me duket se duhet te kuptojme me mire natyren e vertete te kancerit perpara se te flasim per jetegjatesine e qelizave.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-04-2008
    Postime
    496
    PER javan:
    E dija se do e zgjasje kete muhabet por me kete tregon nivelin e ulet intelektual dhe ketu nuk kam faj une. Me degjo mire, une te SQAROVA DHE TE THASHE SHQIP; TE THASHE: O INJORANT QELIZA NUK TE DUHET E GJALLE DHE JO FUNKSIONALE SEPSE NUK TE SIGURON ATE PER TE CILEN NE PO BISEDOJME. PYETJA ESHTE SI MUND TE BEJME NJE QELIZE FUNKSIONALE DHE TE PAVDEKSHME. SI MUND TE ARRIHET PAVDEKESIA? KESAJ PYETJE I ESHTE DHENE PERGJIGJE ME KOHE DHE ESHTE SHQIP: NUK KA FARE MUNDESI TE ARRIHET PAVDEKESIA. BILES KETU LUAJNE ROL VENDIMTAR EDHE NEURONET.
    NDAJ KUR TI NUK DI MOS HA *** TE ZGJASESH BISEDEN ME FJALE BOSHE E PAFUND. KULMI I PANDERSHMERISE NE DISKUTIM ESHTE KUR ME THUA SE UNE E DIJA ATE PER TE CILEN TE PYETA DHE PASI MERR PERGJIGJEN TE CILEN E KISHE DITUR DHE QE FLET LOGJIKISHT QARTE PER PAMUNDESI PAVDEKSIE VJEN E ME ZGJAT BISEDEN ME MEDIOKRITETE DHE FILLOZOFIRA BOSHE.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Jam dakord me G.D aty ku flet per qelizen qe te jete e pavdekshme dhe funksionale,
    jam i te njejtit mendim se nje qelize e pavdekshme nuk hyn ne pune sepse nuk kryen me detyren e saj ndaj qelizave te tjera, pra qelizes i duhet te punoje dhe jetoje 100% per veten qe te jete e pavdekshme. Nga ana tjeter nese si pjese e kolonise se qelizave kryen detyren e saj pertej "hundes" se vet sado jetegjate nuk do kete mundesine te jetoje perjete.

Ka nje arsye pse 1/3 e kohes ja kushtojme organizmit [-1] pra asaj qe na perben (gjumi dhe shplodhja), 1/3 vetes sone [0] (loja, argetimi), 1/3 ja kushtojme shoqerise [+1] (puna dhe nderveprimi njerezor).
    Nese bejme llogarite jane 8 ore pune, 8 ore gjume dhe 8 ore argetim , pak a shume jeta mesatare e nje njeriu mesatar.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-04-2008
    Postime
    496
    Kjo eshte fillozofi e bukur dhe e vertete : qeliza ka dy mundesi ose te punoje per te miren e pergjithshme dhe te kete nje jete te kufizuar ; ose te behet jofunksionale dhe te kete nje jete te pakufizuar.

Faqja 12 prej 13 FillimFillim ... 210111213 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •