Frika , ankthi etjj te gjitha kto jan pak sa kopleksive per tu sqaruar apo per te ardhur te ndo nje perfundim ... si pas satatisikave 1/3 Amerikan vuan nga sulmet e panikut , mirpo panika apo ankthi kan preardhjen e tyre psh : statsitakt ne lidhje me popullaten amerikane kan ardhe ne perfundim se 1/3 e poulates e cila vuan nga panika eshte shkaktar STRESI !( jeta dinamike vonesat ne pun etj) ... apo i ashtuquajturi ubica i shekullit Stresi ...
Mirpo kemi shum lloje te panikut a po frikes se pa nevojshme e cila shfaqet te njeriu..
Un personalisht jam balafaquar qe nje kohe te gjat me ket problem PANIKA ?!!!!
Kam vizituar psikolog te ndryshem , kam lexuar dhe hulumtuar koh te gjat ket problem , viziat e psikologeve nuk ishin aq produktive perveq barave qe ti pershkruajn benzodiazepina (qetesues dhe antikonvulziv te grupeve te ndryshme ) koh te gjat kam perdorur terapi si ajo klasike qe e pershkruajn po thuajse 90% e psikologeve xanax , fluoxetin (antidepresiv) etj ... barerat nuk ndihmojn ne shum raste vetem sa e keqesjon gjendjen , ritet afiniteti per keqperdorimn e tyre pasi qe te gjitha keto barera krijon varesi , personalisht barerat me kan ndihmuar qe ti tejkaloj krizat e panikut , mirpo vetem gjat ndikimit te tyre , por qfar pasi qe ato me nuk kan efekt dhe organizmi zvillon toleranc ndaj kemikaleve , vetem ateher kam filluar ta kuptoj se barerat nuk ndihmojn ne qoftese nuk i ndihmon vetevetes !
Shtrohet pyetja si te tejkalohet ky problem ?!!!!
Kur flasim per paniken apo friken duhet ta dim se ka shum lloje te panikes mirpo te gjitha me simptome te njejta si frymarja e veshtersuar , rahjet e shpejta te zemers , ne disa raste drridhjet e trupit , djeresitje , ndjenja e qmenuris ( personi ka ket ndjejn sepse e veren qe diqka nuk po funkcionon ) dmth : simptomet jan po thuaj te njejta te te gjith , mirpo shkaktari i panikes nuk eshte i njejt te te gjith !!!!!
Te un personalisht shaktari ka qen i pa njohur kam pasur sulme paniku kur kam qen duke shikuar tv-n, ky ka qen sulmi i par i pankes tek un para 1 viti e gjysme ...prej ati momenti frika eshte prezente akoma tek un , mirpo koheve te fundit gjendja eshte ne permisim e siper , me gjith kshillat e psikologut mjekeve te tjer , nuk kan mundur te japin ndo nje diagnoz , pytja ime psikologut ishte pse e gjith kjo? dhe nuk ka spejgim me tutje ishte pergjigja , psiha ne pytje e cila nuk ka limite , qka si pas meje at qe psikologet e thojn eshte me te vertet vetem nje mendim i tyre SUBJEKTIV !!!
Kemi raste te panikut konvuliziv pra disa lloje te semundjeve epileptike te trurit , mendimet negative qojn kah frika , humbja e vetbesimit siq e ceken disa me lart ( mirpo ketu e dim shaksin humbja e vetbesimit , qka duhet ber? te fitohet vetbesimi )
frika nga mos suksesi ( edhe ketu pra po dihet shkaktari i panikes ) por qka kur nuk e dim shkaktarin e frkes dhe nje kohesisht nuk vuajm nga dnonje epilepsi apo ndo nje qregullim !!!
ka edhe shum faktor te cilet e shkaktoj ket lloj te smundjes dhe vuajn nga frika : ushqmi tek 0.3 % e poulates , te perdoruesit e drogave psikoaktive 60% , personat me epilepsi 30% , tek personat me sulme paniku te cilave nuk i ju dihet shaksi 80%!!!! personat me trashigimi te semundjes 10% .
panika duhet te trajtohet me nje here nuk duhet te lihet anash duhet te luftohet te ballafaqohesh me te, nje citim " kur ti e theret friken ajo nuk vjen , por kur nuk e theret ajo vjen " . Duhet te mendohet ne menyr racionale , sa me teper mendime pozitive , sa me teper vetbesim (mirpo edhe vetbesimi i tepruar e provokon friken ) , per fat te mir kemi edhe barerat te cilat mjaft ndihmojn po qofse ju permbahemi terapive , mu peronalisht terapia e cila me ka ndihmu ka qen RIVOTRILI 2 mg nje antipileptik i cili pershkruhet nga mjek me kontraverz pasi qe eshte antipleptik mirpo ne shum shtete te huaja ka treguar sukses , ketu tek ne mjeket nuk e pershkruajn pasi qe eshte nje bar i fort edhe Fluoxetin 20 mg (antidepresiv ) ... asaesi nuk rekomandohet qe terapija te meret pa kshillen e mjekut kjo ka qen terapia e cila me ka ndihmu personalisht ..
tani perdori vetem Xanax eshte antikonvulziv dhe perdoret po thuaj nga te gjith psikologet . perdorimi i barrave nuk eshte zgjedhje , duhet qe njeriu te ballafaqohet pa to , mirpo ato vetem na ndihmojn qe ta kemi me leht te ballafaqohemi me problemin ato nuk e zgjedhin problemin .
:P
Krijoni Kontakt