Close
Duke shfaqur rezultatin -19 deri 0 prej 3
 1. #1
  El-hanefij
  Antarsuar
  24-04-2004
  Vendndodhja
  Ne 3 shtete
  Mosha
  38
  Postime
  35

  Allahu xh. sh., ekziston pa pasur nevoj pr vend*

  Allahu xh. sh., ekziston pa pasur nevoj pr vend*

  Prktheu nga gjuha angleze:
  Islam Alija

  Thnia se Allahu (xh.sh.) ekziston pa pasur nevoj pr vend sht besimi dhe bindja e t Drguarit t Allahut s.a.v.s., e shokve t tij dhe t atyre q me mirsjellje i pasuan ata, deri n ditn e Gjykimit. Dshmi pr kt qndrim t vyer sht ajo ka Allahu ka thn n Kur’an, n suren esh-Shuara, ajeti 11:  q do t thot: “Asnj send nuk sht si Ai; Ai sht dgjuesi, shikuesi..” Ky ajet n mnyr absolute dhe t trsishme na e bn t qart se Allahu dallon nga t gjitha krijesat. Nga ajeti kuptojm se Allahu xh.sh., sht i ndryshm prej krijesave n: Vetvete, Atribute dhe Veprime. Kshtu q, ai tregon se Allahu, teala, ekziston pa pasur nevoj pr vend, sepse ai i cili ekziston n vend, sipas natyrs, do t ishte i prbr nga atomet, d.m.th., ai do t ishte nj trup q do t zinte hapsir, ndrsa Allahu, teala, sht i pastr nga t znit e hapsirs.

  Buhariu, Bejhekiu dhe Ibn el-Xharud kan rrfyer se i Drguari i Allahut s.a.v.s., ka thn: A  q do t thot: “Allahu ka ekzistuar prjtsisht dhe nuk kishte asgj tjetr.” Ky hadith vrteton se Allahu ishte i vetm n el-‘ezel, (gjendja paraekzistenciale) d.m.th., para se t krijoj ndonj krijes. Nuk kishte asgj me At: as vend, as hapsir, as qiell, as drit, dhe as errsir. sht e prcaktuar n rregullat e Religjionit dhe gjykimeve t mendjes s shndosh se Allahu i Lartsuar nuk pson ndryshim. Kshtu q, sht e pamundur q pasi t ket qen pa vend, Ai do t ndodhej n nj vend, sepse kjo sht nj evolucion (zhvillim), ndrsa zhvillimi si i till sht nj simptom i nevojs nga t tjert dhe ai i cili ka nevoj nga t tjert nuk sht Zot.

  Imam Ebu Mansur el-Bagdadi rrfen n librin e tij “El-ferku Bejnel-firak”, se Imam Aliu i katrti prej kalifve, Allahu e bekoft at, ka thn: A  q don t thot : “Allahu ka ekzistuar prjetsisht dhe nuk kishte vend, dhe Ai tash sht ashtu si Ai ishte, d.m.th. pa vend.”

  Imam Ebu-Hanife ka thn n librin e tij “El-Fikh El-Absat”: “Allahu ka ekzistuar prjetsisht dhe nuk kishte vend. Ai ka ekzistuar para se t krijoj krijesat. Ai ka ekzistuar dhe nuk kishte vend, krijes ose gjsend dhe Ai sht Krijuesi i do gjje.”

  Imam el-Hafidh el-Bejheki ka thn n librin e tij “El-Esmau ves-Sifat”, n faqen 400.: “...Ajo ka sht prmendur nga fundi i hadithit sht nj shenj e cila e mohon pohimin se Allahu ka vend si dhe mohon q robi i ngjan Allahut, xh.sh., qoft pr s afrmi apo n largsi. Allahu, i Lartsuari, sht edh-Dhahir - kshtu q, sht e vlefshme q t prfitojm njohuri rreth Tij me an t argumenteve. Allahu sht el-Batin - kshtu q, sht e paligjshme t themi se Ai mund t ket vend.” Ai gjithashtu ka thn: “Disa nga shokt tan kan prdorur si argument pr t prgnjeshtruar pohimin, q Allahu t ket vend, thnien e profetit, sal-lal-lahu ‘alejhi ve sel-lem: ‘Ti je edh-Dhahir dhe nuk ka asgj mbi Ty, dhe Ti je el-Batin dhe nuk ka asgj nn Ty!’ Prandaj, prderisa nuk ka asgj mbi T dhe asgj nn T, Ai nuk ka vend.”

  Imam Ahmed Ibn Selemeh, Ebu Xha’fer etTahavi, i cili ka lindur n vitin 237. pas Hixhretit, shkroi nj libr q quhej “El-Akideh et-Tahavijjeh”. Ai ka prmendur se prmbajtja e librit t tij sht nj sqarim i kredos (besimit) t Ehli Sunneh vel Xhema’ah, besim ky t cilin e mbshteste edhe Ebu Hanife, i cili vdiq n vitin 150. pas Hixhrit, si dhe t dy shokt e tij, Imam Ebu Jusuf el-Kadi dhe Imam Muhammed Ibn el-Hasan esh-Shejbanijj dhe t tjer. Ai ka thn n librin e tij: “Allahu sht plotsisht i pakufishm, i pastr nga ekstremet, gjymtyrt, organet si dhe instrumentet. T gjasht drejtimet nuk e prfshijn At - kto u prkasin t gjitha krijesave tjera.” Si sht thnia e Imam Ebu Xha’ferit, i cili sht njri prej kryetarve t Selefit, i cili n mnyr t qart ka pohuar se Allahut nuk i prkasin t gjasht drejtimet. T gjasht drejtimet jan: Mbi, nn, prball, prapa, djathtas dhe majtas.

  Gjuhtari dhe shkenctari i hadithit, Imam Muhammed Murtada ez-Zabidijj, ka treguar nga nj zinxhir i vazhdueshm nga ai deri tek Imam Zejn el-Abidin ‘Ali ibn el-Husejn ibn’Ali Ibn Ebu Talib, ( i cili ishte njri ndr t part e Selefit, i cili e fitoi titullin es-Sejjed, d.m.th., ai i cili lutet shum), se Zejn el-Abidini ka thn n traktatin e tij “es-Sehifeh es-Sejjedijjeh” rreth Allahut: A

  q n prkthim do t thot :”O Allah ti je i pastr nga do e met. Ti je Allahu, Ai i Cili asnj vend nuk t prfshin Ty.” Ai gjithashtu ka thn: A  q do t thot: “O Allah ti je larg nga do e met. Ti je Allahu, Ai i Cili nuk ka kufij.”

  N sqarimin e Buharuit n kaptinn e El-Xhihad, Hafidh Ibn Haxheri ka thn: “Fakti q t dy drejtimet lart dhe posht jan t pa mundshme q t jen atribute t Allahut, nuk don t thot se Allahu nuk mund t vishet me cilsin e lartsis, sepse cilsimi i lartsis tek Allahu sht shtje statusore ndrsa pamundsia qndron n t qenit fizik.”

  Dijetari Imam Zejn ed-Din Ibn Nuxhejm, n librin e tij “El-Behr er-Ra’ik”, n faqen 129., ka thn: “Kushdo q thot se sht e mundur q Allahu t bj nj vepr n t ciln nuk ka urtsi, ka br blasfemi (sharje e zotit), dhe gjithashtu ka br blasfemi ai i cili pohon se Allahu i Lartsuar ka vend.”

  Imam Ahmed er-Rifa’i el-Kabir, i cili ka jetuar rreth vitit 600. pas Hixhretit, ka thn: A  q nnkupton: “Njohuria themelore rreth Allahut sht q t jesh i bindur se Allahu ekziston pa mnyr ose vend.”

  Imam Muhammed Ibn Hibah el-Mekkijj, n librin e tij “Hada’ik ul-fusul ve Xhevahir ul’Ukul”, gjithashtu i quajtur “El-Akidah-es-Salahijjeh” pr shkak se ai ia dhuroi at si peshqesh Sultan Salahuddin Ejjubit i cili porositi q ky libr t’u ligjrohet nxnsve npr shkolla si dhe t transmetohet nga majat e minareve, ka thn: A  q do t thot: “Allahu ka ekzistuar prjetsisht kur nuk kishte vend dhe gjykimi rreth ekzistimit t Tij tash sht se Ai sht ashtu si Ai ishte, d.m.th., pa vend.”

  Imam Xha’fer es-Sadik ka thn: “Kush pohon se Allahu sht n dika, ose mbi dika, ose prej dikaje, ka br shirk. Sepse nse Ai do t ishte n dika, Ai do t ishte i prbr, si dhe nse Ai do t ishte mbi dika, Ai do t ishte i mbartur, dhe nse Ai do t ishte prej dikahit, Ai do t ishte krijes.”

  Shejh ‘Abdul-Ghanian-Nabulsijj ka thn: “Ai i cili beson se Allahu i prmbush qiejt dhe tokn ose se Ai sht nj trup i cili qndron ulur mbi Arsh (tavan i Parajss, fron) sht kafir.”

  Imam Ebul-Kasim ‘Ali Ibnul-Hasan Ibn Hibatilah Ibn ‘Asakir ka thn n librin e tij “‘Akidah”: “Allahu ka ekzistuar para krijimit. Ai nuk ka nj para ose nj pas, nj mbi ose nj nn, nj t djath apo nj t majt, nj prball apo nj prapa, nj trsi aponj pjes. Nuk guxohet t thuhet kur ishte Ai, ku ishte Ai, ose si ishte Ai. Ai ekziston pa vend.”
  Imam Ebu Sulejman el-Hattabijj ka thn: “Ajo ka sht e obligueshme pr do mysliman t dij sht se Zoti yn nuk ka asnj model ose form, sepse modeli ka nj ‘si’ ndrsa ‘si’ nuk i takon Allahut ose cilsive t Tij.”
  Dije pas dyshimit se pyetja ‘si’ nuk i prshtatet Allahut, sepse kjo sht nj pyetje pr modele, trupa, vende, thellsira dhe dimensione; Allahu sht i pastr nga t gjitha kto. Gjithashtu bhu i sigurt se sht e padrejt t thuhet rreth Allahut “... por ne nuk e dim si”, sepse n esenc, ajo n mnyr t gabuar tregon se Allahu ka ngjyr, form, dimensione, trup, vend, por sht injorant ai i cili bn pyetjen ‘si’.
  Imam Gazaliu ka thn: “Allahu i Lartsuar, ka ekzistuar prjetsisht dhe nuk kishte vend. Ai nuk sht nj trup, atom( xhavher), ose pron, dhe Ai nuk sht mbi nj vend ose n nj vend.”
  T gjitha kto thnie tregojn se cilsimi i Allahut me vetit e lartsis fizike dhe me vend (fizik), jan n kundrshtim me Kur’anin, Hadithin, Ixhma’in, dhe argumentimin intelektual (racional). Argumenti racional se Allahu ekziston pa vend mbshtetet n faktin se ai i cili sht n nj vend do t duhej t ket nj territor, dhe ai i cili ka nj territor ka nevoj pr t, prandaj ai i cili ka nevoj nga t tjert nuk sht Zot. Ve ksaj, ashtu si mendja llogarit se Allahu ka ekzistuar pa vend para se t’i krijonte vendet, gjithashtu mendja konstaton se pasi Allahu i krijoi vendet Ai ende ekziston pa nj vend.

  Dijetart, si sht Imam Ahmed er-Rifaijj, i cili e ka prkufizuar tezn e tij n at se ngritja e duarve dhe fytyrave kah qielli gjat du’ave (lutjeve) sht sepse qiejt jan kibleja e dua’ve ashtu si sht Qabeja kibleja e namazit. Nga qiejt, zbresin (burojn) mshirat dhe begatit e Allahut. Prandaj, sht e qart pr at i cili krkon t vrtetn se thnia se “Allahu ekziston pa vend” sht n pajtim me Kur’anin, Hadithin, Ixhma’in, dhe kriteret e mbshtetjes intelektuale. Bhu i vendosur dhe i sigurt se para se t krijonte vendet, Allahu i cili krijoi do gj (vendet dhe t tjerat), ka ekzistuar pa vend, dhe pas krijimit t vendeve, Ai ende ekziston pa vend.
  Meq e kemi prkufizuar se besimi i muslimanve sht se Allahu ekziston pa vend dhe se pyetja ‘si’ nuk i prshtatet Allahut, sht e qart pr ne se Arsh’i (froni) i cili sht krijesa m e madhe e Allahut dhe tavani i Parajss, nuk sht vend i Allahut te Lartmadhrishm.

  Imam Ebu Mensur el-Bagdadi ka treguar se Imam ‘Ali Ibn Ebu Talib, kalifi i katrt, ka thn: A  q do t thot: “Allahu, xh.sh., e krijoi Arshin si nj shenj q tregon Fuqin e Tij dhe nuk e bri at nj vend pr Vete.”

  Imam Ebu Hanife ka thn n librin e tij “el-Vasijjeh”,: “... Dhe Ai sht Mbajtsi i Arshit dhe i gjrave t tjera ve Arshit, pa patur nevoj pr kt, sepse sikur Ai t kishte nevoj, Ai nuk do t posedonte fuqin q t krijonte dhe menaxhonte botn. Ve ksaj, sikur t kishte qen Ai n nj vend n t cilin ka nevoj pr qndrim dhe pushim para se t krijonte Arshin, ku ishte Allahu?” Kshtu pra, ‘ku ishte Allahu’ pyetje kjo e cila nuk mund t parashtrohet pr Allahun. Gjithashtu, n librin e tij “Fikh-ul Ebsat”, Imam Ebu Hanife ka thn: “Allahu ka ekzistuar prjetsisht dhe nuk kishte vend; Ai ka ekzistuar para se t’i krijonte krijesat. Ai ka ekzistuar dhe nuk pati nj vend, nj krijes ose nj gjsend, dhe Ai sht Krijuesi i do gjje. Kushdo q thot ‘Nuk e di nse Zoti im sht n qiej ose n tok,’ sht qafir. Gjithashtu sht qafir kushdo q thot se ‘Ai sht mbi Arsh, dhe nuk e di nse Arshi sht n qiej apo mbi tok’”.

  Si rrjedhoj, Imam Ahmedi e ka llogaritur pr qafir kushdo q i thot kto dy frazat e fundit sepse ato prmbajn tipare t drejtimit, kufij, dhe vend Allahut. do gj e cila ka drejtim dhe kufizim, domosdoshmrisht ka nevoj pr nj Krijues.

  N librin e tij “Ihja’u ‘Ulumuddin”, Imam Gazali ka thn: “... vendet nuk e prfshin At, ashtu si nuk e prfshin drejtimet, toka apo qiejt. Atij i atribuohet nj tipar i “istevaa-s” (mbi arsh) si ka prmendur n Kur’an. Ajo sht nj isteva’ e cila nuk ka t bj me prekjen, vendqndrimin, vend pr t’u kapur, lvizur apo prmbajtur. Arshi nuk e mbart At, por n t vrtet Arshi si dhe do gj q e bart Arshin i mban Allahu me Fuqin e Tij dhe i jan nnshtruar Atij. Ai sht mbi Arsh dhe mbi qiejt si dhe mbi do gj - n pozit - nj lartsi e cila nuk mund t jet e ngjashme me arshin ose me qiejt. Ai sht m i lart n aspektin e pozits (gjendjes) se do gj: N aspektin e pozits m i lart se Arshi dhe qiejt, ashtu si sht m i lart n pozit se toka si dhe t gjitha krijesat tjera.

  Shejh ‘Abdul-Gani-Nablusijj ka thn: “Kushdo q beson se Allahu i ka prmbushur (zn) qiejt dhe tokn apo se Ai sht nj trup q qndron ulur mbi arsh, sht qafir.” Ajet 93. i sures Merjem: A  q don t thot: “Nuk ka tjetr, vetm se gjith ka sht n qiej e n tok ka pr t’iu paraqitur Zotit si rob.” N Tefsirin e tij, Imam er-Razi, ka thn: “... Prderisa ajeti i lartprmendur konfirmon se do gj q ekziston n qiej dhe n tok sht rob i Allahut, si dhe prderisa sht e domosdoshme t besuarit se Allahu xh.sh., nuk sht rob, kshtu pra Ai sht i pastr nga t qenit n nj vend apo drejtim, ose mbi arsh dhe kursij (karrige).”

  Kshtu q nga ajeti kur’anor i sures Taha, 5: A  shihet qart se Allahu nuk sht i ulur mbi fron apo se Allahu sht i vendosur qart mbi fron. N gjuhn Arabe, fjala istevaa’ ka pesmbdhjet kuptime t ndryshme, ndrmjet t cilave: t ulesh, nnshtrim (vnie n kontroll), t mbrosh, t pushtosh, dhe t rruash (mirmbajtje). Duke u bazuar n at ka kemi shtjelluar deri m tani sht e qart se sht blasfemi t’i vishet Allahut xh.sh. cilsia e ‘t ulurit’. Sidoqoft termat t mirmbash dhe t vsh nn kontroll jan n pajtim me Fen dhe gjuhn.

  Imam Hafidh Ibn Rexheb el-Hanbelij e ka shpjeguar kuptimin e el-istevaa’-s me shprehjen “el-isti’laa’”, q nnkupton: vnie nn kontroll (nnshtrim). Kshtu pra, Allahu xh.sh., e ka cilsuar veten e tij me vnie nn kontroll arshin q n ezel (gjendja paraekzistenciale, para krijimit t krijesave). Meqense arshi, krijesa m e madhe e Allahut, i sht nnshtruar Allahut xh.sh., ather do gj tjetr q sht m e vogl se arshi sht nn kontrollin e plot t Allahut xh.sh.

  Si thuhet pr Imam Malik Ibn Enesin, Allahu e shprbleft, pr veprat e tij, me at ka el-Bejheki’u transmeton me zinxhir t shndosh prej Abdullah Ibn Vehbes, se: “Ishim tek Maliku kur nj njeri hyri dhe tha, ‘O Eba Abdillah, (q nnkupton Imam Malikun), “Er_Rahmanu ‘alel-‘arsh-istevaa”, si (n far mnyre) Allahu, xh.sh., “ istevaa”? Maliku e uli kokn habitshm dhe pastaj e oi kokn dhe tha “alel-arshi-istevaa” ashtu si e ka cilsuar Ai veten e Tij. sht gabim t thuhet si, dhe “si” nuk i prshtatet Atij. Po shoh se ti je nj bid’atxhi (novator). Nxreni jasht!” Pra thnia e Imam Malikut “si” nuk i prshtatet Atij, d.m.th. istevaa’ja e Tij mbi arshin e Tij sht pa “si”, do t thot nuk sht me trup, vend, form, apo form uljeje, prekje, qndrimi lart dhe t ngjashme.

  Prandaj, nuk ka baza pr thniet e atyre t cilt e krahasojn Allahun xh.sh., me krijesat, t cilt n mnyr t gabuar ia veshin Imam Malikut, se istevaa’-ja sht e njohur por forma se “si” sht e panjohur. Ajo ka ata mendojn sipas ksaj sht se istevaa’ sht ulje por “si” e ksaj ulje sht e panjohur. Kjo thnie e tyre sht e gabuar, sepse t ulesh, pa marr parasysh si, ajo duhet t jet me an t organeve dhe pjesve t cilat zn vend.

  Imam el-Laleka’ij rrfen rreth Ummi Selemes dhe Rabiah Ibn Ebi’Abdir-rahaman: A  q don t thot: “Cilsia e istevaa’-s nuk sht e panjohur, sepse sht e prmendur n Kur’an. El-kejf (si), pra “Si” e saj sht e paprfytyrueshme, pr shkak se zbatueshmria e saj tek Allahu sht e pamundur.” Andaj, hadithi dhe ajeti q cilson Allahun xh.sh. me lartsi, i referohet lartsis statusore (pozits) dhe jo lartsis vendore, drejtimit, prekjes apo qndrimit pezull.

  N Suren el-En’am ajeti 61., Allahu thot: A  q don t thot: “Vetm Ai sht mbizotrues ndaj robrve t vet.” Kshtu q lartsia (fouka) e prdorur n kt ajet sht ajo e nnshtrimit kurse jo ajo e vendit apo drejtimit.
  Kini kujdes nga ajo ka haset n t ashtuquajturin “Prkthim i Kur’anit nga Jusuf Ali” si dhe t ashtuquajturin “versioni i korrigjuar dhe i printuar nga Mbreti Fahd, Kur’ani i Shenjt, Kompleksi Printues n Medine Munevereh, ku n faqen 879., n interpretimin e ajetit 5. t sures Taha: A


  ata thon: “I gjithmshirshmi sht i ngritur n mnyr t vendosur mbi fron,” dhe n fusnot ata qartazi thon: I cili e rrethon tr krijesn dhe ulet mbi fron.”

  Gjithashtu, kini kujdes nga tr pjest tjera t ktij libri i cili krahason (ngjason) Allahun xh.sh. me krijesn e Tij, si sht n faqen 1799., ku n ajetin 42., t sures El-Kalem: A  ata ia ngjesin cilsin e krcimit (kacavirje ) Allahut xh.sh. N faqen 1015., n interpretimin e sures en-Nur, ajeti 35: A  ata thon “Allahu sht drita” dhe n fusnot ata qartazi thon: ”Ne mund t mendojm rreth Allahut vetm n baz t prvojs son t jashtzakonshme.”

  Mushebbihitt jan ata t cilt ia ngjasojn krijesn Allahut xh.sh. Ata besojn se Allahu i ngjan krijess. Ata i caktojn Allahut, xh.sh., vende, drejtime, forma, dhe trup, dhe tentojn ta kamuflojn kt duke thn: “Sidoqoft, ne nuk e dim si sht vendi i Tij, apo si sht i ulur Ai, apo si sht fytyra e Tij, apo si sht drita e Tij.” E gjith kjo nuk mund t’i shmang ata nga blasfemia.

  Lavdrimi i takon vetm Allahut Zotit t botve, Atij t cilit nuk i prngjan asnj prej krijesave, sht i pastr nga t gjitha vetit e paprshtatshme, si dhe nga e gjith ajo ka blasfemuesit padrejtsisht thon pr T .
  Dhe Allahu e di m s miri.

  (Shenim: Per shkak te pengesave teknike te kesaj hapesire nuk kane dalur tekstet arabisht. Kush eshte i interesuar ti shoh dhe t'i lexoj edhe ato, mund te klikoni ketu: http://www.breziiri.com/modules/news...hp?storyid=220

  ______________________
  Burimi i origjinalit: http://www.geocities.com/~abdulwahid...les/index.html

  Redaktor:
  Mehas Alija

  Boton: “Brezi i Ri”
  www.breziiri.com
  Ndryshuar pr her t fundit nga Mehasi : 17-01-2008 m 07:34

 2. #2
  فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
  Antarsuar
  04-08-2002
  Vendndodhja
  Mbi libra
  Mosha
  44
  Postime
  797
  Allahu ta shperblefte me me te miren!!!
  "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vnd, Ai sht ashtu si ka qn" Hzr. Aliu r.a.

 3. #3
  المسلم العزيز Maska e x_vahir
  Antarsuar
  15-03-2007
  Postime
  48
  Allahu Teala Eshte Mbi Arsh. Ka Thene Allahu Teala Ne Suren (taha) Dhe Allahu Qendroi U( Ngrit )mbi Arsh.por Ne Nuk E Dime Si Qendron...dhe Allahu Teala Nuk Ka Nevoje Per Vend Por Ai Ben Cfare Te Deshiroje

Tema t Ngjashme

 1. Agjerimi Dhe Urtesia E Tij
  Nga xhenisi n forumin Komuniteti musliman
  Prgjigje: 72
  Postimi i Fundit: 12-08-2009, 09:27
 2. Kontributi i shkenctarve islam n shkenc
  Nga Bleti002 n forumin Komuniteti musliman
  Prgjigje: 19
  Postimi i Fundit: 15-03-2009, 22:29
 3. Teuhidi
  Nga abdurrahman_tir n forumin Komuniteti musliman
  Prgjigje: 20
  Postimi i Fundit: 11-02-2009, 10:37
 4. Roli i Akides s Selefve n bashkimin e muslimanve
  Nga abdurrahman_tir n forumin Komuniteti musliman
  Prgjigje: 0
  Postimi i Fundit: 05-02-2009, 06:28
 5. Teori te besimit per bektashijte
  Nga Arrnubi n forumin Komuniteti bektashi
  Prgjigje: 15
  Postimi i Fundit: 05-06-2006, 13:34

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

 • Ju nuk mund t hapni tema t reja.
 • Ju nuk mund t postoni n tema.
 • Ju nuk mund t bashkngjitni skedar.
 • Ju nuk mund t ndryshoni postimet tuaja.
 •