Le ti leme menjane budallalleqet

l Rinascimento(rilindja) eshte nje periudhe artistike dhe kulturale ne istorine e Europes qe fillon ne fundin e mesjetes dhe fillimin e eres moderne pra e fiksuar ndermjet shekullit15te dhe16te.rinovimi kultural dhe shkencor nisi ne Itali ne shekullin e15te ku nje nga qendrat me kryesore qe Firenze per tu shperndare me vone ne te gjithe Europen.Ne shkence,literature dhe arte Rilindja filloi me rizbulimin e teksteve greke dhe latine qe ishin te konservuara ne perandorine e bizantit dhe ne manastiret principale europiane,dhe inkurajoi nje seri te re studimesh dhe spikjesh ne shekullin pas ardhes.Arti i rilindjes ka te beje me rizbulimin dhe studimin e modeleve antike greko latine si ne arkitekture dhe ne skulpture.faza e pare e artit rilindas u perqendrua ne Firenze.Me pas Roma do te behet qendra e padiskutueshme me kontributin e Michelangelo dhe Raffaello,qendra te tjera ishin ne Lombardi,Emilia,Venezia.Protagonistet e rilindjes,artistet,Leon Battista Alberti,Giovanni Amadeo,Giovanni Bellini,Pieter Bruegel,Michelangelo,Leonardo da Vinci,Donatello,Raffaello Sanzio,Tiziano. Shkrimtaret,Ludovico Ariosto,Erasmo da Rotterdam,Shakespeare. kompozitoret,Josquin Desprez,JohanFux. Filozofet,Marsilio ficino,Nicolo Machiavelli,Giordano Bruno. Shkencetaret,Tycho Brahe,Kopernik,Galileo Galilei,Kepler,Paracelso. religjozet ,Martin Luter,Calvino.Te gjithe keta nuk kishin te benin absolutisht aspak ,e theksoj aspak me islamizmin,mos u beni kaq te trashe sa te mos e kuptoni kete.
Krijoni Kontakt