Close
Faqja 4 prej 11 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 110
    Perjashtuar Maska e xnjeri
    Anëtarësuar
    26-12-2006
    Postime
    267

vazhdim

Është rasti të theksohet se veçanërisht veprat e Gazalit dhe të Ibn Ruzhdit kanë pasur një ndikim shumë të madh tek filozofë të krishterë me emër si Tomas Ekijnas dhe Raimond Martin.

Si rezultat i gjithë sa u tha më lart, del qartë se po të mos ishte kjo periudhë e ndritshme në historinë e qytetërimit dhe mendimit njerëzor, atëherë shoqëria njerëzore do të kishte humbur një pjesë mjaft të madhe të qytetërimit, kulturës dhe të arritjeve njerëzore dhe zhvillimi shoqëror dhe nuk do të kishte arritur aty ku është sot.

Kur Evropa erdhi në vete, pas zgjimit të saj nga gjumi i gjatë letargjik, e pa veten nën dritën e qytetërimit islam. Ajo iu drejtua këtij qytetërimi, piu prej tij duke shuar në të etjen e saj dhe kjo vazhdoi për aq kohë sa më në fund Evropa u fut në rrugën e dijes dhe të shkencës dhe arriti atë stad zhvillimi që ka sot.

Këtë përfitim dhe vlera kaq të vyera të trashëguara prej qytetërimit islam, i pohojnë mendimtarë të shumtë të dalë nga gjiri i Evropës. Lidhur me këtë Dr. Sartoni pohon se myslimanët kanë qenë mësuesit më të mëdhenj në botë, kurse Nikelson ndër të tjera thekson: “Zbulimet e sotme nuk vlejnë për t’u përmendur në krahasim me atë që ne i jemi borxhlinj pionierëve myslimanë, të cilët kanë qenë pishtarë drite në shekujt e errët të mesjetës, veçanërisht në Evropë.

Kjo e bën të qartë faktin se qytetërimi islam vendosi themelet e qytetërimit modern dhe merita e tij nuk mund të mohohet. Në të vërtetë ai zhvilloi një revolucion shkencor prej të cilit përfitoi i gjithë njerëzimi.

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anëtarësuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    Ujësjellsat dhe kanalizimet (shkrimi 1) --> romakët apo arabët?

Lindja = Arabi?

.. apo dhe Japoni, Kinë, Indi, Persi?
    Prektora

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-04-2003
    Postime
    1,348
    Xnjeri se pari keto qe shkruan ti per boten arabe jane dokra. Une kam studiuar Kimi ne Shqiperi, Itali por edhe ne amerike dhe Xhabir Bin Hajar s'e kam degjuar kurre. Bera edhe nje kerkim ne "Google", dhe emri i tij s'doli gjekundi. Ndoshta keta jane shkencetare te medhenj per arabet injorante, por jo per boten. Gjithashtu Al-Kindy ka qene nje studiues qe mbi te gjitha u njoh per prezantimin e kultures se lashte greke tek arabet, sidomos Aristotelin. Shpikja e tij me e madhe ka qene nje peshore me ane te se ciles doktoret mund ta masnin potencialitetin e ilaceve te tyre - wow.
    Se dyti nuk e kuptoj, a mund te na thuash se si keto shembuj "kulture" arabe qe rendit, kane iluminuar apo hyre ne trojet shqiptare dhe ndihmuar perparimin e kultures sone?
    Ketij i them une "iluminim magjypo-islamik", ose injorance xhahilesh .

Ka edhe shume genjeshtra, si psh ajo e gjeometrise dhe trigonometrise, bazat e se ciles jane hedhur qe ne Greqine e lashte e pikerisht Arkimedi dhe Pitagora.

E verteta eshte qe myslimanet kane qene nje qyteterim inferior qysh prej 1000 vjetesh tashme. Edhe turqia ne thelb pushtoi toka dhe vende qe perfaqesoheshin nga qyteterime te tilla, pra inferiore apo kombe te vegjel, dhe e pame te gjithe se si u thyen turqit ne Vjene. Edhe pse nje popullate e madhe dhe e perfaqesuar nga nje perandori e fuqishme, prape se prape nuk ka thuajse asnje emer te shquar mysliman te shkences dhe artit. Nuk ka asnje Shekspir, nuk asnje Newton, DaVinci, Kolombus etj etj.
    Thuajse e gjithe bota u zbulua dhe eksplorua nga Europianet, dhe e gjithe shkenca ne masen 99% te saj u dominua nga qyteterimi Europian. Europianet vajten deri ne Kine e Indi bile dominuan edhe vendet islamike, gje qe tregon se sa injorante dhe jo-kurioze ishin popullatat islame.

Shtetet myslimane sot jane po kaq mbrapa edhe pse kane kaq shume para dhe resurse natyrore. Universitetet kryesore ne vendet islame jane universitete perendimore (amerikane, angleze, franceze etj). Asnje personazh i shquar nuk ka dale gjate shekullit te 20 nga kultura islame.

Por edhe ne shqiperi, popullata islame ishte ndoshta me e pashkollluara se cdo popullate tjeter. Shkollat kryesore ne Shqiperi kane qene ne Shkoder e Korce. Po keshtu ndodh edhe sot. Statistikat psh tregojne se besimtaret e vertete myslimane shqiptare jane 5-6 me pak te interesuar per shkollim sesa ata te krishtere. Psh, emigrantet kosovare edhe pse me te hershem dhe te rregulluar me dokumenta neper bote, kane 6 here me pak deshire dhe shanse per tu shkolluar me arsim te larte se emigrantet e krishtere, ose "myslimanet" e shqiperise qe nuk besojne se ne fakt jane rritur ateiste. Shkollimi i femrave shqiptare ne Kosove e Maqedoni te marre se bashku eshte 4 here me i ulet se ai ne Shqiperi per shkollim te mesem dhe 11 here me i ulet per shkollim te larte.

Raportet tregojne se kane qene vete hoxhallaret dhe imamet shqiptare qe nuk kane lejuar shkollimin e tyre, pra jane sjelle ne te njejten menyre si serbi e maqedonsi.

Keto jane faktet, dhe jane te turpshme. A do te ballafaqohemi ne ndonjehere valle me kete realitet? Apo do vazhdojme te nxjerrim artikuj me dokrat e civilizimit magjypo-arab qe na ka vjedhur edhe shpirtin. Islami duhet zhdukur nga trevat shqiptare nje ore e me pare. Ky eshte interesi yne me i madh kombetar.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zarathustra. : 11-06-2007 më 11:27

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga xnjeri
    Është rasti të theksohet se veçanërisht veprat e Gazalit dhe të Ibn Ruzhdit kanë pasur një ndikim shumë të madh tek filozofë të krishterë me emër si Tomas Ekijnas dhe Raimond Martin.

Si rezultat i gjithë sa u tha më lart, del qartë se po të mos ishte kjo periudhë e ndritshme në historinë e qytetërimit dhe mendimit njerëzor, atëherë shoqëria njerëzore do të kishte humbur një pjesë mjaft të madhe të qytetërimit, kulturës dhe të arritjeve njerëzore dhe zhvillimi shoqëror dhe nuk do të kishte arritur aty ku është sot.

Kur Evropa erdhi në vete, pas zgjimit të saj nga gjumi i gjatë letargjik, e pa veten nën dritën e qytetërimit islam. Ajo iu drejtua këtij qytetërimi, piu prej tij duke shuar në të etjen e saj dhe kjo vazhdoi për aq kohë sa më në fund Evropa u fut në rrugën e dijes dhe të shkencës dhe arriti atë stad zhvillimi që ka sot.

Këtë përfitim dhe vlera kaq të vyera të trashëguara prej qytetërimit islam, i pohojnë mendimtarë të shumtë të dalë nga gjiri i Evropës. Lidhur me këtë Dr. Sartoni pohon se myslimanët kanë qenë mësuesit më të mëdhenj në botë, kurse Nikelson ndër të tjera thekson: “Zbulimet e sotme nuk vlejnë për t’u përmendur në krahasim me atë që ne i jemi borxhlinj pionierëve myslimanë, të cilët kanë qenë pishtarë drite në shekujt e errët të mesjetës, veçanërisht në Evropë.

Kjo e bën të qartë faktin se qytetërimi islam vendosi themelet e qytetërimit modern dhe merita e tij nuk mund të mohohet. Në të vërtetë ai zhvilloi një revolucion shkencor prej të cilit përfitoi i gjithë njerëzimi.
    Qyteterimi i beduineve te hipur siper gamiles ne shkretetire
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Perjashtuar Maska e riu
    Anëtarësuar
    05-12-2005
    Postime
    421
    Citim Postuar më parë nga darwin
    Ujësjellsat dhe kanalizimet (shkrimi 1) --> romakët apo arabët?

Lindja = Arabi?

.. apo dhe Japoni, Kinë, Indi, Persi?
    Myslimanet kane kompleks te theksuar inferioriteti sepse kane nja 5 shekuj qe i vetmi zhvillim qe i sjellin botes eshte idiotizimi i popullsive dhe asimilimi ne arabe. Shih c'i bene perseve!

Dhe eshte interesante te shofesh se si vec myslimont jane ata qe e mbrojn ket punen e "Lindjes"... Te shkretet ngaterrojne rruges arritjet e indianeve, perseve, japonezeve e kinezeve, me imbecilet arabe.

Cfare na ka sjelle Lindja ne shqiptareve? Shkaterrim kulturor, magjypizim, magjypizim te Kosoves, magjypizim te Maqedonise, magjypizim te Shkodres, vetem magjypizim qe po ndihmohet fuqishem nga serbi me program shteteror/akademik ketu e 50 vjetet e fundit.

alpha dominant Maska e D@mian
    Anëtarësuar
    20-09-2005
    Vendndodhja
    Boston, MA
    Postime
    1,170
    Te nderuar miq e mikesha, pasiqe lexova te gjitha replikat tuaja e qe disa prej tyre ma lan mbresa e disa te tjera me habiten!!
    Me habiten sepse ishin vetem fjal me plot urrejtje edhe te zhveshura nga argumentet dhe fatktet bindse.
    Pas gjith kesaj vendoa qe t'i shkruj disa rreshta me shpres qe do gjejn vend te duhur ne ndergjegjen tuaj.
    Pika e parë:[B]Studiuesit e sotëm janë pajtuar plotësisht me realitetin se qytetërimi islam ka pasur një ndikim të madh në qytetërimin evropian.................................
    ....................
    ....................bla bla bla postimet 46, 47, 48, 49, 50
    Forumi eshte publik dhe detyrohet te respektoje te drejtat e autorit, keshtu qe kur ben copypaste plehra nga interneti, vendos burimin nga i merr, dhe mos na thuaj ketu "Pas gjith kesaj vendoa qe t'i shkruj disa rreshta" se njerezit s'jane idiote; s'je ne evgjitistan, capish?
    FLUCTUAT NEC MERGITUR

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Te nderuar miq e mikesha, pasiqe lexova te gjitha replikat tuaja e qe disa prej tyre ma lan mbresa e disa te tjera me habiten!!
    Me habiten sepse ishin vetem fjal me plot urrejtje edhe te zhveshura nga argumentet dhe fatktet bindse.
    Pas gjith kesaj vendoa qe t'i shkruj disa rreshta me shpres qe do gjejn vend te duhur ne ndergjegjen tuaj.
    Pika e parë:Studiuesit e sotëm janë pajtuar plotësisht me realitetin se qytetërimi islam ka pasur një ndikim të madh në qytetërimin evropian. Në kohën kur Evropa ishte zhytur në errësirën e mesjetës, ishin myslimanët ata që ushtruan ndikimin e tyre në pjesën më të madhe
    Bashkë me çlirimin e shumë vendeve, myslimanët ruajtën me fanatizëm dhe qytetërimin e vjetër të popujve të ndryshëm, si filozofinë e vjetër greke, përfituan nga kultura perse, indiane, kineze dhe njëkohësisht përfituan shumë nga kultura e trashëguar arabe. Ata zgjeruan horizontin e tyre me këto kultura, i pranuan ato, dhe i çuan më tej me përkujdesje të mëdha, studime, punë, saktësime dhe edukatë qytetare. Myslimanët i shtuan qytetërimit bashkëkohor botëror shumë nga studimet e veta, derisa ky arriti pjekurinë dhe formën e tij të plotë dhe u dallua nga të gjitha qytetërimet e mëparëshme. Përfitimi nga qytetërimi i popujve të vjetër nuk i pakësoi asgjë qytetërimit origjinal arab, grek, kinez, persian, etj. përkundrazi, kjo shtoi vlera të pamohueshme në qytetërimin e përgjithshëm botëror. Nëse nuk do të ishte kujdesi kaq i madh që myslimanët treguan në ruajtjen e vlerave të këtyre qytetërimeve të popujve të ndryshëm, atëherë qytetërimit të asaj kohe do t’i duhej të rifillonte gjithçka nga e para, ashtu siç ka ndodhur me popujt e tjerë para tyre dhe sot do ta gjenin veten në një nivel të afërt me nivelin e njerëzve të epokës së gurit. Mjafton vetëm kjo që myslimanët të krenohen me faktin se, nuk i fshehën ato që mësuan nga popujt e tjerë, por kërkuan, studiuan, ngulmuan, e përhapën këtë dije dhe zbuluan e vunë kështu baza të reja largpamëse për të ardhmen e zhvillimit të qytetërimit botëror. Ata e ndriçuan këtë qytetërim dhe përhapën dritën e tij në Evropë dhe kontinente të tjera nëpërmjet mënyrave të ndryshme si:
    Ore ku i ke ti keta studiues qe thone qe muslimanizmi paska ndikuar qyteterimin Europian?A e ke degjuar ti qe sot ne Europe flitet gjeresisht per scontro di civilta(perplasje qyteterimesh).Pra perplasja e nje qyteterimi teper te avancuar perendimor me "qyteterimin "fondamentalist idiot islamik(ne Afganistan p.sh ka qene e ndaluar me ligj televizioni dhe arsimimi ifemrave, ne Arabine saudite edhe sot e kesaj dite ka ligje qe te denojne me prerjen e duarve per te mos permendur lapidacionin e grave)Une kam njohur emigrante te ardhur nga vendet muslimane ketu ne Itali dhe e them me bindje te plote qe ne Shqiptaret kemi nje kulture krejtesisht tjeter nga ajo e Arabeve,dhe shume te ngjashme me ate italiane,gjermane etj pra perendimore.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Citim Postuar më parë nga land
    Ore ku i ke ti keta studiues qe thone qe muslimanizmi paska ndikuar qyteterimin Europian?A e ke degjuar ti qe sot ne Europe flitet gjeresisht per scontro di civilta(perplasje qyteterimesh).Pra perplasja e nje qyteterimi teper te avancuar perendimor me "qyteterimin "fondamentalist idiot islamik(ne Afganistan p.sh ka qene e ndaluar me ligj televizioni dhe arsimimi ifemrave, ne Arabine saudite edhe sot e kesaj dite ka ligje qe te denojne me prerjen e duarve per te mos permendur lapidacionin e grave)Une kam njohur emigrante te ardhur nga vendet muslimane ketu ne Itali dhe e them me bindje te plote qe ne Shqiptaret kemi nje kulture krejtesisht tjeter nga ajo e Arabeve,dhe shume te ngjashme me ate italiane,gjermane etj pra perendimore.
    Ne fakt ti je i pari qe mohen kete te vertete !!! Lexo ma shum mbi ndikimin e epokes se arte islamike dhe reflektimi i saj tek rilindja dhe renesance europiane !!!

Me shnet
    Ndryshuar për herë të fundit nga Gostivari_usa : 15-06-2007 më 18:16
    WE WILL NOT GO DOWN!

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga IceFus1on
    Ne fakt ti je i pari qe mohen kete te vertete !!! Lexo ma shum mbi ndikimin e epokes se arte islamike dhe reflektimi i saj tek rilindja dhe renesance europiane !!!

Me shnet
    Le ti leme menjane budallalleqetl Rinascimento(rilindja) eshte nje periudhe artistike dhe kulturale ne istorine e Europes qe fillon ne fundin e mesjetes dhe fillimin e eres moderne pra e fiksuar ndermjet shekullit15te dhe16te.rinovimi kultural dhe shkencor nisi ne Itali ne shekullin e15te ku nje nga qendrat me kryesore qe Firenze per tu shperndare me vone ne te gjithe Europen.Ne shkence,literature dhe arte Rilindja filloi me rizbulimin e teksteve greke dhe latine qe ishin te konservuara ne perandorine e bizantit dhe ne manastiret principale europiane,dhe inkurajoi nje seri te re studimesh dhe spikjesh ne shekullin pas ardhes.Arti i rilindjes ka te beje me rizbulimin dhe studimin e modeleve antike greko latine si ne arkitekture dhe ne skulpture.faza e pare e artit rilindas u perqendrua ne Firenze.Me pas Roma do te behet qendra e padiskutueshme me kontributin e Michelangelo dhe Raffaello,qendra te tjera ishin ne Lombardi,Emilia,Venezia.Protagonistet e rilindjes,artistet,Leon Battista Alberti,Giovanni Amadeo,Giovanni Bellini,Pieter Bruegel,Michelangelo,Leonardo da Vinci,Donatello,Raffaello Sanzio,Tiziano. Shkrimtaret,Ludovico Ariosto,Erasmo da Rotterdam,Shakespeare. kompozitoret,Josquin Desprez,JohanFux. Filozofet,Marsilio ficino,Nicolo Machiavelli,Giordano Bruno. Shkencetaret,Tycho Brahe,Kopernik,Galileo Galilei,Kepler,Paracelso. religjozet ,Martin Luter,Calvino.Te gjithe keta nuk kishin te benin absolutisht aspak ,e theksoj aspak me islamizmin,mos u beni kaq te trashe sa te mos e kuptoni kete.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

. Maska e alDI
    Anëtarësuar
    27-08-2002
    Vendndodhja
    London
    Postime
    663
    Citim Postuar më parë nga Zarathustra.
    Xnjeri se pari keto qe shkruan ti per boten arabe jane dokra. Une kam studiuar Kimi ne Shqiperi, Itali por edhe ne amerike dhe Xhabir Bin Hajar s'e kam degjuar kurre. Bera edhe nje kerkim ne "Google", dhe emri i tij s'doli gjekundi. Ndoshta keta jane shkencetare te medhenj per arabet injorante, por jo per boten.
    O plako po se dije ti qe google per ata qe bejn si te ditur por jan injorante nuk jep informacion?

Ja ku e ke Xhabir Bin Hajar (Latin: Geber) ose sic quhen ndryshe the father of chemistry.

http://en.wikipedia.org/wiki/Geber

Fragment nga historia e fjales alkimi dhe kimise,marre nga wikipedia

A connection has been made between Islam and Egypt in a great deal more sources than one might expect, when it comes to the subject. One source in particular gives further background into the probable founding of the name itself in the following passage: "...The concept is a very ancient one, which seems to answer to deep human motivations. It came to Medieval Europe by way of the Arabs. When they invaded Egypt, which they called Khem, in the seventh century, the Arabs discovered that the Egyptians were masters of the art of working in gold. They called gold-working al-kimiya - 'the art of the land of Khem' - and so, according to one account, the word 'alchemy' was born."
    .

Faqja 4 prej 11 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Lindja
    Nga AsgjëSikurDielli në forumin Muzika shqiptare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 04-05-2010, 12:06
  2. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 12-12-2008, 19:56
  3. 150 vjet nga lindja e Frojdit
    Nga Kryeplaku në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 22-07-2006, 13:04
  4. Kronikat e Derës: Lindja
    Nga Matrix në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 30-11-2005, 07:46
  5. Lindja e femijes se pare "Djale"tradita shqiptare pse gezon familja?
    Nga Letersia 76 në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 61
    Postimi i Fundit: 04-09-2002, 19:15

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •