Postuar më parë nga
xnjeri
Te nderuar miq e mikesha, pasiqe lexova te gjitha replikat tuaja e qe disa prej tyre ma lan mbresa e disa te tjera me habiten!!
Me habiten sepse ishin vetem fjal me plot urrejtje edhe te zhveshura nga argumentet dhe fatktet bindse.
Pas gjith kesaj vendoa qe t'i shkruj disa rreshta me shpres qe do gjejn vend te duhur ne ndergjegjen tuaj.
Pika e parë:Studiuesit e sotëm janë pajtuar plotësisht me realitetin se qytetërimi islam ka pasur një ndikim të madh në qytetërimin evropian. Në kohën kur Evropa ishte zhytur në errësirën e mesjetës, ishin myslimanët ata që ushtruan ndikimin e tyre në pjesën më të madhe
Bashkë me çlirimin e shumë vendeve, myslimanët ruajtën me fanatizëm dhe qytetërimin e vjetër të popujve të ndryshëm, si filozofinë e vjetër greke, përfituan nga kultura perse, indiane, kineze dhe njëkohësisht përfituan shumë nga kultura e trashëguar arabe. Ata zgjeruan horizontin e tyre me këto kultura, i pranuan ato, dhe i çuan më tej me përkujdesje të mëdha, studime, punë, saktësime dhe edukatë qytetare. Myslimanët i shtuan qytetërimit bashkëkohor botëror shumë nga studimet e veta, derisa ky arriti pjekurinë dhe formën e tij të plotë dhe u dallua nga të gjitha qytetërimet e mëparëshme. Përfitimi nga qytetërimi i popujve të vjetër nuk i pakësoi asgjë qytetërimit origjinal arab, grek, kinez, persian, etj. përkundrazi, kjo shtoi vlera të pamohueshme në qytetërimin e përgjithshëm botëror. Nëse nuk do të ishte kujdesi kaq i madh që myslimanët treguan në ruajtjen e vlerave të këtyre qytetërimeve të popujve të ndryshëm, atëherë qytetërimit të asaj kohe do t’i duhej të rifillonte gjithçka nga e para, ashtu siç ka ndodhur me popujt e tjerë para tyre dhe sot do ta gjenin veten në një nivel të afërt me nivelin e njerëzve të epokës së gurit. Mjafton vetëm kjo që myslimanët të krenohen me faktin se, nuk i fshehën ato që mësuan nga popujt e tjerë, por kërkuan, studiuan, ngulmuan, e përhapën këtë dije dhe zbuluan e vunë kështu baza të reja largpamëse për të ardhmen e zhvillimit të qytetërimit botëror. Ata e ndriçuan këtë qytetërim dhe përhapën dritën e tij në Evropë dhe kontinente të tjera nëpërmjet mënyrave të ndryshme si:
Krijoni Kontakt