Petrovci, një artist i shumanshëm
I angazhuar në 54 teatro me kontratë, si aktor, Petrovci thotë se ka luajtur në karrierën e tij rreth 100 role në teatër. Sa për filmin, thotë se nuk e ka vlerësuar kurrë të qenit aktor filmi, ndërsa si regjisor, skenarist apo drejtor fotografie po. Roli i tij i parë ka qenë në dramën “Mblesëria” të Çehovit, ku kishte rolin kryesor. Thotë se ambicia e tij është e madhe, prandaj është i vetmi artist shqiptar që ka arritur të luajë në një skenë serbe. Vlerëson artin e kinemasë dhe teatrit që është bërë në vitet e komunizmit, kur gjithçka ishte e pastër dhe arti ishte i mirëfilltë. “Uroj shumë që të mos emëroni drejtorë teatrosh të anëtarësuar në parti, pasi politika i prish shumë punë artit. Kjo ka ndodhur në Kosovë, uroj shumë të mos ndodhë edhe këtu”- shprehet Petrovci. Pas një kohe të gjatë shkëputjeje nga skena si aktor, ai thotë se preferon më shumë regjisorin e filmave dhe teatrit, pasi nuk ka më energjitë e duhura për angazhimin në teatër. Enver Petrovci lindi më 28 shkurt 1954 në Prishtinë. Ai studioi në Shkollën e Lartë Pedagogjike ne Prishtine në degën e aktrimit, si dhe në Fakultetin e Arteve Dramatike në Beograd. Tani punon në Fakultetin e Arteve në Prishtinë, si dekan dhe profesor i lëndës së aktrimit. Është një ndër themeluesit e Akademisë së Arteve në Prishtinë dhe prej disa vitesh i teatrit privat “Dodona”, po në kryeqytetin e Kosovës. Në teatër ka luajtur në role të rëndësishme dhe regjisor i shumë shfaqjeve dhe filmave shqiptarë.
Teatër
“Idioti” i Dostojevskit – regjisor dhe në rolin kryesor
“Dëshmitari kryesor” - regjisor
“Kush më ka faj që jam shqiptar” - regjisor
Filmografia
“Kur pranvera vonohet” – 1980, serial
“Lazari” - 1984
“Rojet e mjegullës” - 1988
“Forbidden sun” - 1989
“Migjeni” - 1990
“Nekrologji” - 1994
“Lule të kuqe, lule të zeza” - 2003