Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 15

Tema: Tuberkulozi

GuEsS...? Maska e Leandra
    Anėtarėsuar
    24-10-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    185

Tuperkuloza.

Nuk e di nese ka ndonje emer tjeter pervec kesaj. Dua te di si mund te marresh semundjen e tuperkulozes, cilat jane shenjat dhe pasojet e saj dhe si mund mjekohet, te sherohet.

Ju lutem kam shume nevoje per keto informacione, faleminderit Leandra.
    Une me ty pata fillu
    vec ta bej tjetrin xheloz,
    e tash me ty jam dashuru,
    ...kjo pune me ben nervoz....

In God I Trust! Maska e MisCongeniality
    Anėtarėsuar
    02-05-2003
    Vendndodhja
    QHC
    Postime
    417
    Leandra,

S'kam shume kohe por TB (tuberculosis) eshte kryesisht semundje e mushkerive dhe fitohet nepermjet ajrit...nga fryma, nga kolla, teshtitja etj. Shkaku eshte nje bacterie ne familjen e Mycobacterium (mycobacterium tuberculosis) qe nepermjet frymemarrjes shkon ne mushkeri.

Ti me dukesh shume e stresuar, por duhet ta dish se shume nga ne qe kemi kaluar femijerine ne Shqiperi, kemi qene ne kontakt me dike me TB dhe prandaj sa here na bejne testin e tuberculosis (duhet te kujtohet qe ne tetevjecare na e masnin me vizore sasine pulles ne krah) ne dalim pozitive. Tani ky test pozitiv(diametri i pulles me i madh se 10 mm) s'do te thote qe ne jemi te semure me TB; do te thote vetem qe kemi qene eksposuar ndaj ketij antigjeni (trupi te huaj) ne nje faze te jetes sone.

Qe ta konfirmojne nese pacienti ka TB, ky test duhet te pasohet me X-ray of the chest (e kraharorit) dhe aty shikohen nese mushkerite jane te pastra. Sepse TB sulmon mushkerite duke krijuar cavitary lesions (s'e di si quhet ne shqip) ne pjesen e siperme te mushkerive sepse kjo bacterie vdes per ajer.

Nese X-ray eshte within normal limits, atehere, do te te japin nje ilac profilaktik per 6 muaj. Isoniazid apo dhe Rifampin (ose kombinim i te dyve) megjithese s'me kujtohet mire. Kjo eshte qe te sigurohesh qe s'do te zhvillosh TB.

Keta persona qe jane pozitive per tuberculin test por kane negative chest X ray, keshtu do mbeten pergjithmone; prandaj s'duhet ta bejne me ate testin e TB....prandaj ruaji rekordet.

Nese pacienti vuan nga TB, atehere do te kete humbje peshe, djersitje gjate nates, ethe, dhe gjak ne peshtyme. Keto paciente i fusin ne dhoma te izoluara ku pastrimi i ajrit te dhomes behet nepermjet nje vakumi qe del nga siper spitalit. Ilacet qe sot per sot perdoren per TB jane RESPIration
    Rifampin
    Ethambutol
    Streptomycin
    Pyrazinamide
    Isoniazid

Shpresoj te te hyje ne pune ky informacion. Mos u shqeteso, dhe une jam tuberculin positive
    What bond is there between me and the world? I am like a rider on a summer day who takes shelter to rest under the shade of a tree, then goes on his way. ~ Profeti Muhamed Salallahu Alayhi Wa Salam

Anėtarėsuar
    24-10-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    185
    Faleminderit shume per pergjigjen. Kete semundje se kam une, por sapo morem pergjigjen e testit per nje njeri timin shume te afert, se ka mundesi te kete tuberculosis dhe sigurisht jam shume e shqetesuar sepse me mire ta kisha une sesa ai person. Sapo isha ne nje weside ku lexova te njejten pergjigje.

Nje pyetje tjeter kisha une, po nese kjo semundje te kete mberritur ne mushkeri, ka ndonje kure per te??

Shume, shume faleminderit Leandra.
    Une me ty pata fillu

In God I Trust! Maska e MisCongeniality
    Anėtarėsuar
    02-05-2003
    Vendndodhja
    QHC
    Postime
    417
    Leandra,

Nese ka infectim te mushkerive, ky ka dy faza; primary dhe secondary TB.
    Ne fazen e pare, shikohen ca si topa ne pjesen e poshteme te mushkerive dhe keto quhen Ghon Complex. Kjo faze eshte zakonisht ne femije.
    Ne fazen e dyte, ke keto cavitary lesions ne pjesen e siperme te mushkerise. Kjo eshte zakonisht ne nje te rritur.
    Tani, te dyja keto faza mund ta cojne pacientin ne vdekje. Dhe tuberkulozi ne faza te avancuara, fillon e shkon ne veshka (miliary TB) apo dhe ne tru.

Ilacet t'i thashe me siper. Me fal se me duket s'e mbaj mend mire por per prophylaxis me duket se perdorin vetem INH; kurse kur je i semure perdorin kombinacion te atyre ilaceve (RESPI). Varet se cfare vendos mjeku.
    Por te gjitha keto ilace te shkaterrojne melcine. Te japin Hepatitis dhe prandaj pacientit gjithmone i merret gjak (njehere ne dy jave me duket) per te pare se si jane enzimat e melcise.

Sa vjec eshte ky person? Dhe a ka ndonje simptome nga ato te mesipermet (ethe, humbje peshe, djerse naten, gjak ne peshtyme)? Si u zbulua se mund te kete TB? Thjesht incidentalisht apo shkoi tek mjeku sepse kishte ndonje ankese apo se iu desh ky test per pune apo shkolle?

Hajt mos u merzit se ishalla s'ka gje. Po chest X ray kur do ia bejne?
    What bond is there between me and the world? I am like a rider on a summer day who takes shelter to rest under the shade of a tree, then goes on his way. ~ Profeti Muhamed Salallahu Alayhi Wa Salam

Anėtarėsuar
    24-10-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    185
    Nese ke ndonje informacion tjeter mos nguro te mi dergosh si ketu apo ne mp.
    Shume faleminderit.
    Une me ty pata fillu

Mis komplimente per kontributet e hollesishme.Duket qe e ke me pasion mjekesine.
    Desha te them dicka ne lidhje me testin Mantu' -Mendel.
    Ne kl te 4 kur ma bene mua,sme mbeti asnje shenje fare.Dmth skisha qene kurre ne kontakt me TBC sepse femijerine e kisha kaluar ne nje zone malore.Mjeket pastaj me bene vaksinen e TBC duke ma bere testin pozitiv pergjithmone.Ne Evrope ky vaksinim nuk behet me per gjithe ato shkaqe qe spo i shkruj.

Konkluzioni: Mos u trembni nese ju del testi pozitiv.Nuk mjafton ky per te thene qe je i infektuar.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    31-07-2003
    Postime
    726
    Turbekulozin e kalova para dy vjetesh. Ne fillim ben vaksinen e turbekulozit te shikojn po del pozitive do te thote ke bakterian e turbekulozit. Te informohen po e ke aktive fillon te besh x-rays, te shikojn mushkrite per arsyen se kjo semundje ndikon tek mushkrite. Pacientet qe i del testi i TB pozitive duhet te ken shume kujdes per arsyen se n.q.f imuniteti i tyre dobesohet eshte reziku me i madh te infektohesh me turbekuloz.
    Be yourself and you will always be in fashion.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    12-08-2004
    Postime
    14
    ska asgje per tu shqecuar leandra sepse pothuajse te gjith shqiptarve ti besh testin e tuberkulozit asnje nuk del negativ. un dua te di vec dicka cfar e bashkon tuberkulozin me hepatitin b?

Citim Postuar mė parė nga MisCongeniality

Nese X-ray eshte within normal limits, atehere, do te te japin nje ilac profilaktik per 6 muaj. Isoniazid apo dhe Rifampin (ose kombinim i te dyve) megjithese s'me kujtohet mire. Kjo eshte qe te sigurohesh qe s'do te zhvillosh TB.

Keta persona qe jane pozitive per tuberculin test por kane negative chest X ray, keshtu do mbeten pergjithmone; prandaj s'duhet ta bejne me ate testin e TB....prandaj ruaji rekordet.

Pėrshėndetje.

Para 4 vjetėsh dhe mua testi mė doli pozitiv , pra mantuja 17 mm , dhe ndonėse radiografitė si dhe analizat e gjakut ishin negative m'u desh tė mjekohesha pėr 6 muaj me Rimifon shoqėruar me nje tjeter medikament kunder efekteve dytėsore.

Kur pyeta nė SHqipėri, si ishte e mundur , qė ne qė jemi vaksinuar qė nė fėmijėri kundėr turbekulozit tė ishim pozitiv nė test , dikush u mundua tė mė sqaronte se shkaku ishte pikėrisht vaksinimi i tepėrt, pra sipas teorisė sė tij i binte qė tė na ishte injektuar mė shumė seē duhej bakterie pėr antitrup a diēka e tillė dhe ndaj rezultati ishte i tillė.
    Pra, nėse kjo vėrtetohet i bie qė tė gjithė ata shqiptarė tė vaksinuar atė kohė tė kenė testin pozitiv?!

Sot qė po lexoj kėtė temė m'u kujtua si disi kjo histori dhe do doja tė dija nėse dikush ka mė shumė njohuri mbi vaksinimin e dikurshėm nė Shqipėri, sepse sinqerisht mua mė lė pak perpleks ky problemi i mantuve pozitive nė komunitetin tonė.
    Duke bėrė krahasimin me bashkėmoshatarėt ne perėndim i bie qė kėta as janė vaksinuar aq shumė sa ne kundėr turbekulozit , por dhe as kanė shenja si en qė jemi ngopur me vaksina tė tilla.

Shpresoj tė kem ndonjė informacion tė saktė nga ndonjė profesionel/e qė njeh kėtė problem pėr tė kuptuar mė shumė.

Ju pėrshėndes

Elna.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-06-2004
    Postime
    6,061
    Citim Postuar mė parė nga Leandra
    Nuk e di nese ka ndonje emer tjeter pervec kesaj. Dua te di si mund te marresh semundjen e tuperkulozes, cilat jane shenjat dhe pasojet e saj dhe si mund mjekohet, te sherohet.

Ju lutem kam shume nevoje per keto informacione, faleminderit Leandra.
    leandra e vetjma menyre per tu mbrojtur eshte vaksinimi , por duhet te kesh parasysh se vaksinimi eshte i nje afati te percaktuar pra vaksina me te cilen ti po vaksinohesh nuk eshte pa limite kohore , ka nje afat per cdo lloj vaksine , dhe ketu nuk ben perjashtim edhe vaksina e tuberkulozit

une personalisht jam vaksinuar nga tuberkulozi ne kohen kur isha ushtar , dhe kur u vaksinova me kujtohet se ai mjeku na tha se vaksina qe po benim ne kishte nje afat prej 10-12 vjet pra mbas ketij afati ne ishin perseri te predispozuar te infektoheshim nga virusi i tuberkulozit

por duhet edhe te kesh parasysh se edhe cilesia e vaksinave ndryshon ne baze te cilesise dhe te vendit se ku prodhohen , une dyshoj se shume vaksina qe ne kemi bere ne kohen e monizmit ne shqiperi kane qene te nje cilesie shume te dobet ,per te mos thene se ishin te skaduara

rreceta fikse te dhena njehere e pergjithmone per semundje te tilla nuk ka,une
    mendoj se nje higjene personale dhe nje ambjent i paster atje ku jeton dhe punon ti , si dhe nje konsulte e rregullt mjeksore , eshte ilaci me i mire ne te tilla probleme

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •