Programi i «pergjimit» te celulareve nuk eshte me nje ceshtje e re, e cila duhej te «zbulohej» nga televizionet dhe me te cilen duhet ti interesoj cdo qytetari. Programet te cila lehtesojne pergjimet jane te njoftura prej nga perdoruesit«pasionant» , si dhe nga ata te cilet informohen rregullisht nepermjet faqes shqiptare te telefonave celulare http://danipr.inc.md/xs_047/index.php e cila megjithese free jep informacion te vazhdueshem per programet e telefonave celulare si edhe programeve te ndryshme mbi keto te fundit. Perpara disa muajve o morrem rregullisht si edhe kerkuam programin FlexiSpy, ku ne baze te informacionit nga kompania e cila e prodhoi kete program lejon pergjimin e bisedave telefonike ne celular, rrgjistrimi i thirjeve si edhe SMS, mbajtjen e arkivit me te gjitha thirjet si edhe kohezgjatjen e tyre si edhe shume funksione te tjera qe kryen ky program. te gjitha keto te dhena mund te bien ne dore te personit te interesuar ne cdo moment, nepermjet nje lidhje te shkelqyeshme on line. Sigurisht, FlexiSPY i cili u reklamua si program qe «lejon perdoruesit e ketij programi te shikojne nese i tradheton gruaja» eshte ne fakt i shtrenjte. Punon vetem ne aparatura celularesh, te cilat mbeshteten ne platformen S60 te Nokias.

FlexiSPY nuk eshte i vetmi program i cili lehteson pergjimet.Me nje klik te thjesht ne faqen shqiptare te cilen ju treguam me siper do te gjeni disa programe analoge te ketij stili, te cilat punojne vetem tek smart phones . Nje kategori tipike programesh jane ato qe lejojne hyrjen e SMS. Programet e llojit te tille jane kryesisht«te pamundura» te shifen nga perdoruesi, punojne vazhdimisht si dhe marrin persiper te futen ne numera te tjere telefonash dhe dergojne te dhena, si per thirrjet qe hyjne dhe ato qe dalin, si edhe per SMS. SMS Forwarder Lite eshte nje program i ketij lloji e cila jepet edhe falas, lejon shikimin e te gjitha SMS ne nje numer te caktuar celulari. Nje program tjeter i avancuar i ketij lloji, kontrolli i te cilit mund te behet... vetem me SMS dhe jo nga ndonje zyre eshte SMS Anywhere ndoshta flitet per nje spyware te cilin F-Secure http://www.f-secure.com/v-descs/flexispy_a.shtml i dha pseudonimin Acallno.A, te cilen qe ta beni tuajne duhet te paguani perafersisht 10 dollar. Dhe lista vazhdon... me Multitasker.

Per platformen S60 dhe kryesisht per gjeneraten e dyte te saj, jane paraqitur me dhjetra programe, te cilat mund te perdoren...per pergjime. Nqs do te keni mundesine e nderhyrjes fizike mund te fusni ne «gracke» celularin dhe te rregjistroni te gjitha bisedat qe behen nga telefoni qe e keni futur ne gracke si edhe te merrni me MMS fotografite te cilat behen ne menyre periodike nga telefoni qe e keni futur ne gracke. Kompani te ndryshme kane paraqitur ne treg edhe aparatura te vecanta per... pergjime, si psh Spyphone http://www.spy-safetyphone.com/.

Persa i perket gjetjes se pozicionit ku ndodhet perdoruesi kjo do te ishte e pamundur, nqs aparati celular qe pergjoni nuk do te kishte GPS, por mund te perdoret informacioni i celulave te celularit. Mbledhja e informacionit te celules mund te behet me nje program, sic eshte CellTrack ku sigurisht eshte nje procedure e cila kerkon durim shume te madh, si edhe shume kohe te lire ne dispozicion. Ne vazhdim celulari i cili vihet ne pergjim duhet ti futet edhe nje program tjeter, ku te dergoj informacionet e celules me SMS ne numrin qe keni caktuar ju. Fatkeqsisht nuk gjetem nje program te tille me Java ME program, megjithese kerkuam shume.Edhe nqs mendojme se ekziston nje gje e tille, ai do te perdoret ne kohe te caktuar, duke derguar «informacione» SMS. Kjo do te ishte e mundur nqs programi do te zgjidhej si screensaver. Disa celulare te cilet jane ne treg, midis te cileve edhe GX29, lejojne perdoruesin per cdo Java program si screensaver, por kjo do te kuptohej menjehere nga perdoruesi te cilit i keni ngritur «gracken».

Perballimi i pergjimeve

Nqs dyshoni se ne celularin tuaj S60 jane futur disa nga keto programe qe folem me lart nuk do jete e nevojshme te shikoni me termometer temperaturen e baterise (e cila nxehet shume gjate ketyre pergjimeve). Udhezime me shume per te kuptuar per programet te cilat jane bere install ne celularin tuaj pa dijenine tuaj sic eshte FlexiSPY do ti gjeni tek faqja e F-Secure http://www.f-secure.com/v-descs/flexispy_a.shtml. celularin tuaj mund ta mbroni ne keto raste edhe me ndonje program antivirusi. Per programet e tjera mjafton te shtypni vazhdimisht butonin «menu», derisa te dali control panel dhe te shkoni tek «veglat» dhe te vazhdoni te beni «klik» tek ikona e «mirembajtjes se programeve»ose e thene ndryshe nje program manaxhimi celularesh, duke hequr cdo gje e cila ju duket e... dyshimte.

Mos e hidhni celularin nga dritarja...

Mbas te gjitha ketyre qe thame me lart ju mund te shqtesoheni dhe ndiheni se duhet te «hidhni telefonin nga dritarja», eshte mire te degjoni edhe gjerat e tjera:99% e programeve te cilat lejojne pergjimet punojne ne aparatura te vjetra te cilat bazohen tek platforma symbian S60 ,sic eshte pash celulari Nokia 6600 .Qe te behet instalimi i ketyre prograve ne celular duhet qe ai... i cili do tju fusi ne gracke, duhet te kete nderhyrje fizike ne celularin tuaj, si edhe shume kohe per te programuar celularin . Nqs nepermjet... Bluetooth-it tuaj dergohet nje «delfin», ne celular nuk mund te instalohet asgje, qofte ky edhe nje microfon incizimi.Nqs do te merrni nje program te cilin nuk e njihni nepermjet Bluetooth kur ndodheni ne nje ambjent te jashtem, mos i percmoni 2-3 mesazhet «e sigurise» te cilat ju lajmerojne ne lidhje me kete program.

Pergjimet e «verteta» nuk behen asnjehere nepermjet Bluetooth si edhe programeve te cilat futen nepermjet SMS ne celular. Perdoren zakonisht metoda te tjera,dhe zakonisht behet me aparate te enkriptuara...
Cdo informacion mbi telefonat celular si edhe programet do ta gjeni tek faqja shqip:
http://danipr.inc.md/xs_047/index.php

Mendimet tuaja ne lidhje me programet e pergjimit... mund ti shprehni edhe ketu.

Te drejtat per perkthimin e shkrimit : news24s@yahoo.com