Close
Duke shfaqur rezultatin -19 deri 0 prej 20
 1. #1
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4

  Fillon dhnia e tapive pr proesin e legalizimeve

  Kshilli i Ministrave miratoi dje kriteret e procedurave dhe dokumentacionit pr t kualifikuar objektet n ndrtim, q legalizohen ose jo

  Legalizimi, qeveria shpall kushtet

  TIRAN- Kshilli i Ministrave miratoi dje kriteret e procedurave dhe dokumentacionit pr t kualifikuar objektet n ndrtim, q legalizohen ose jo. Kshtu, sipas vendimit t djeshm, kualifikohet pr legalizim objekti pa leje i prfunduar deri n datn e hyrjes n fuqi t ligjit nr. 9 482, dat 03.04.2006, Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje, q: a) ka minimalisht t ngritur nj kat, me lartsi dysheme-tavan jo m pak se 2 m; b) ka t prfunduar konstruksionin s bashku me mbulesn; c) nuk ka trajtim t veant, sipas prcaktimit t neneve 2, pika 4, dhe 35, t ligjit nr. 9 482, dat 3.4.2006, Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje; ) nuk ndodhet n kushtet e prjashtimit nga procesi i legalizimit, sipas prcaktimeve n pikn 2, t ktij vendimi. Pr kualifikimin e objekteve q legalizohen apo jo, veprohet, si vijon:a) Identifikohet nga njsia e qeverisjes vendore, me pranimin e formularit t vetdeklarimit, ndrtimi n hart/fotografi, gjendja ndrtimore, sipas vendndodhjes; b) Verifikohet n terren nga njsia e qeverisjes vendore, brenda 20 ditve nga dorzimi i formularit t vetdeklarimit, ndrtimi i identifikuar n hart/fotografi dhe hartohet procesverbali i konstatimit. Pr rastet e ndrtimeve q prjashtohen nga procesi i legalizimit, njsia e urbanistiks i drgon, brenda 5 ditsh, mendimin e saj KRRT-s njsis s qeverisjes vendore. Kjo e fundit merr vendim n mbledhjen m t afrt t saj.

  Cili nuk kualifikohet

  Nuk kualifikohet pr legalizim objekti i ndrtuar pa leje ose shtesa e siprfaqes tej lejes s miratuar q: a) cenon sistemin rrugor dhe hekurudhor, kombtar e rajonal, si dhe brezat mbrojts t tyre, t parashikuar nga plani i prgjithshm rregullues apo studime t do niveli, t miratuar a n proces; b) shkel vijn e ndrtimit n rrugt e kategoris s par, t dyt dhe t tret, t parashikuar nga plani i prgjithshm rregullues, studimet urbanistike apo projektet e veanta pr infrastrukturn rrugore t do niveli, t miratuar deri n datn e hyrjes n fuqi t ligjit nr. 9 482, dat 03.04.2006, Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje; c) sht ngritur brenda territorit t shkollave, kopshteve, spitaleve, erdheve, qendrave shndetsore dhe t do institucioni tjetr publik; ) cenon integritetin e Monumenteve t Kulturs; d)sht ngritur mbi/ose brenda brezit mbrojts t kolektorit, digs, ose aeroportit; dh) cenon trungun kryesor t infrastrukturs inxhinierike; e) sht ngritur brenda territoreve dhe kufirit mbrojts t zonave t mbrojtura, me akte, ligjore dhe nnligjore, si: (i) zon turistike, (ii) zon e mbrojtur, sipas prcaktimit t br n ligjin nr. 8 906, dat 6.6.2002, Pr zonat e mbrojtura, (iii) zon me vlera arkeologjike, muzeale e historike ose n kufi me objektet apo strukturat ndrtimore me vlera t veanta; ) cenon sistemet dhe brezat mbrojtse t kanaleve kulluese dhe ujitse; f) sht ngritur brenda kufirit mbrojts t burimeve natyrore, si naft e gazmbajtse, burimeve minerare, energjetike, burimeve e rezervave ujore, etj.

  Objekti i veuar

  Objekti i veuar, i ngritur n territore t tjera, nuk kualifikohet pr tu legalizuar, kur sht ndrtuar: i) n zona me rrezik prmbytjeje; ii) n shtretrit e lumenjve; iii) brenda siprfaqeve t baseneve, rezervuarve dhe liqeneve; iv) n zonat e riskut gjeologjik, arje-rrshqitje; v) niveli i ndotjes s mjedisit kalon nivelin e prcaktuar n legjislacionin n fuqi pr mjedisin. Ndrkoh, pr t kualifikuar objektet, q legalizohen apo jo, njsit e qeverisjes vendore mbshteten n: a) hartn/fotografin e gjendjes ndrtimore; b) materialin grafik t planit t prgjithshm rregullues dhe t do studimi t miratuar, t infrastrukturs, inxhinierike dhe rrugore, t zons, sipas prcaktimeve t rregullores s urbanistiks miratuar me vendimin nr. 722, dat 19.11.1998, t Kshillit t Ministrave, t ndryshuar; c) materialin grafik pr territorin brenda kufirit t zonave me mbrojtje t veant nga aktet, ligjore e nnligjore, rast pas rasti.

  Si veprohet pr ndrtimet q jan n gjyq

  TIRAN- Pr objektet e ndrtuara pa leje apo shtesat e siprfaqeve tej lejes s miratuar ndaj t cilave ka filluar proces gjyqsor ose sht vendosur masa e siguris me vendim gjykate, nga njsia e qeverisjes vendore, ndiqen kto procedura: a) I krkohet deklaruesit apo personit t tret, me marrjen dijeni t procedimit gjyqsor, depozitimi, n dosjen e ndrtimit pa leje, prkatsisht, t kopjes s vendimit t gjykats ose t shkress s gjykats pr zhvillimin e nj procesi gjyqsor dhe pr objektin e gjykimit; b) V n dijeni, menjher, personin e interesuar pr legalizimin e ndrtimit pa leje, kur njoftimi pr zhvillimin e procedimit gjyqsor vjen nga gjykata, pr vendosje mase sigurie, sipas nenit 40, t ligjit nr. 9 482, dat 03.04.2006, Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje; c) Depoziton n dosjen e ndrtimit pa leje, n t dyja rastet e msiprme, aktin pr pezullim procedurash legalizimi. Kjo dosje ruhet nga njsia e qeverisjes vendore, sipas ligjit pr arkivat; ) Rifillon, me paraqitjen e vendimit t forms s prer t gjykats pr procedimin gjyqsor, shkak i pezullimit t procedurave t legalizimit, procesin e legalizimit t ndrtimit pa leje, sipas kontekstit dhe prmbajtjes s vendimit t forms s prer t gjykats.

  Procedura kur deklarohet m shum se nj ndrtim pa leje

  TIRAN- Pr rastet kur vrehet se nj subjekt ka deklaruar m shum se nj objekt pa leje, veprohet si vijon: 1. Kur objektet pa leje ndodhen brenda kufirit territorialo-administrativ t s njjts njsi t qeverisjes vendore, kjo e fundit i krkon deklaruesit: a) t zgjedh objektin, pr t cilin krkon legalizim, n prputhje me prcaktimet e ligjit nr. 9 482, dat 03.04.2006, Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje; b) t depozitoj deklaratn noteriale t heqjes dor nga prfshirja n procesin e legalizimit, sipas kushteve t prcaktuara n ligjin nr. 9 482, dat 03.04.2006, Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje, pr objektet e tjera, e cila depozitohet n dosjen prkatse. 2. Kur objektet pa leje ndodhen brenda kufirit territorialo-administrativ t dy ose m shum njsive t qeverisjes vendore dhe/ose kur rasti i piks 7/1, t ktij vendimi nuk sht vn re, ALUIZNI, i krkon njsis prkatse t qeverisjes vendore, ku ka vendbanimin subjekti, t veproj sipas prcaktimit t msiprm. N kuptim t ksaj pike subjekti identifikohet nga t dhnat e certifikats s prbrjes familjare, t lshuar sipas gjendjes familjare t dats s hyrjes n fuqi t ligjit nr. 9 482, date 03.04.2006. 3 Pr objektet, t cilat legalizohen me kushtet e tregut: (i) mimi i shitjes pr metr katror t siprfaqes s zn nxirret, n prputhje me vlern e tregut, (ii) taksa e legalizimit prllogaritet sipas neneve 51, paragrafi i par, e 77, t ligjit 8 405, dat 17.09.1998, Pr urbanistikn, t ndryshuar, dhe t nenit 16, t ligjit nr. 8 982, dat 12.12.2002, Pr sistemin e taksave vendore.

  Objekti n tok private, ja hapat pr ta legalizuar

  TIRAN- Pr rastet kur vrehet se objekti ndodhet n kushtet e trajtimit t veant, pr shkak t vendndodhjes n troje private, t parashikuara nga plani i prgjithshm rregullues/studimet urbanistike, t ndrtimeve mbi 5 kate nga niveli zero, njsia e qeverisjes vendore vepron si vijon: a) afishon hartn me kufirin e zons nn juridiksion, t mbuluar me plan urbanistik, t miratuar pr ndrtimet mbi 5 kate nga niveli zero, me fillimin e procesit t vetdeklarimit. N kt rast niveli zero sht kuota e nivelit t truallit; b) drgon kopje t ksaj harte n ZRPP-n prkatse dhe i krkon asaj listn e pronarve privat, t regjistruar mbi kto territore, e cila detyrohet t drgoj, brenda 30 ditve n njsin e qeverisjes vendore, prkatse, materialin e krkuar; c) dokumentacioni i afishimit dhe i drguar nga ZRPP-ja, depozitohet n dosjen e objektit pa leje, evidencohet dhe nnshkruhet nga kryetari i njsis s qeverisjes vendore; ) pas kryerjes s procedurave t msiprme, kryetari i njsis s qeverisjes vendore, me urdhr t tij, njofton subjektin deklarues, pronarin e siprfaqes s truallit, sekretarin teknike t KRRT-s dhe ZRPP-s prkatse, pr pezullimin e legalizimit t objektit.

  LEGALIZOHEN

  Kualifikohet pr legalizim objekti pa leje i prfunduar deri n datn e hyrjes n fuqi t ligjit nr. 9 482, dat 03.04.2006, Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje, q:
  a) Ka minimalisht t ngritur nj kat, me lartsi dysheme-tavan jo m pak se 2 m;
  b) Ka t prfunduar konstruksionin s bashku me mbulesn;
  c) Nuk ka trajtim t veant, sipas prcaktimit t neneve 2, pika 4, dhe 35, t ligjit nr. 9 482, dat 03.04.2006, Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje;
  ) nuk ndodhet n kushtet e prjashtimit nga procesi i legalizimit, sipas prcaktimeve n pikn 2, t ktij vendimi.

  Pr kualifikimin e objekteve q legalizohen apo jo, veprohet, si vijon:

  a) Identifikohet nga njsia e qeverisjes vendore, me pranimin e formularit t vetdeklarimit, ndrtimi n hart/fotografi, gjendja ndrtimore, sipas vendndodhjes;
  b) Verifikohet n terren nga njsia e qeverisjes vendore, brenda 20 ditve nga dorzimi i formularit t vetdeklarimit, ndrtimi i identifikuar n hart/fotografi dhe hartohet procesverbali i konstatimit. Pr rastet e ndrtimeve, q prjashtohen nga procesi i legalizimit, njsia e urbanistiks i drgon, brenda 5 ditsh, mendimin e saj KRRTs njsis s qeverisjes vendore. Kjo e fundit merr vendim n mbledhjen m t afrt t saj; c) grupohen sipas vendndodhjes dhe tipologjis s tyre ndrtimet e prfshira n procesverbalin e konstatimit.

  NUK LEGALIZOHEN

  Nuk kualifikohet pr legalizim objekti i ndrtuar pa leje ose shtesa e siprfaqes tej lejes s miratuar q:
  a) cenon sistemin rrugor dhe hekurudhor, kombtar e rajonal, si dhe brezat mbrojts t tyre, t parashikuar nga plani i prgjithshm rregullues apo studime t do niveli, t miratuar a n proces;
  b) shkel vijn e ndrtimit n rrugt e kategoris s pare, t dyt dhe t tret, t parashikuar nga plani i prgjithshm rregullues, studimet urbanistike apo projektet e veanta pr infrastrukturn rrugore t do niveli, t miratuar deri n datn e hyrjes n fuqi t ligjit nr. 9 482, dat 03.04.2006, Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje;
  c) sht ngritur brenda territorit t shkollave, kopshteve, spitaleve, erdheve, qendrave shndetsore dhe t do institucioni tjetr publik;
  ) cenon integritetin e Monumenteve t Kulturs, sipas prcaktimit t piks 1, t nenit 29, t ligjit nr. 9 048 dat 07.04.2003, Pr trashgimin kulturore, t specifikuar nga materiali i botuar i Institutit t Monumenteve t Kulturs, sipas prcaktimit t nenit 38, t ligjit nr. 9 482, dat 03.04.2006;
  d)sht ngritur mbi/ose brenda brezit mbrojts t kolektorit, digs, ose aeroportit;
  dh) cenon trungun kryesor t infrastrukturs inxhinierike, sipas prcaktimeve n rregulloren e urbanistiks t miratuar me vendimin nr. 722, dat 19.11.1998, t Kshillit t Ministrave, t ndryshuar;
  e) sht ngritur brenda territoreve dhe kufirit mbrojts t zonave t mbrojtura, me akte, ligjore dhe nnligjore, si:
  (i) zon turistike, sipas prcaktimit t br n pikn 3, t nenit 2, t ligjit nr. 9 482, dat 03.04.2006, Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje.
  (ii) zon e mbrojtur, sipas prcaktimit t br n ligjin nr. 8 906, dat 06.06.2002, Pr zonat e mbrojtura. (iii) zon me vlera arkeologjike, muzeale e historike ose n kufi me objektet apo strukturat ndrtimore me vlera t veanta, sipas prcaktimit t neneve 73 e 74, t ligjit nr. 8 405, dat 17.09.1998, Pr urbanistikn, t ndryshuar, dhe t neneve 31, 32 e 33, t ligjit nr. 9 048, dat 07.04.2003, Pr trashgimin kulturore;
  ) cenon sistemet dhe brezat mbrojtse t kanaleve kulluese dhe ujitse;
  f) sht ngritur brenda kufirit mbrojts t burimeve natyrore, si naft e gazmbajtse, burimeve minerare, energjetike, burimeve e rezervave ujore etj.

 2. #2

  Votat Berishes - porsi cjapi tek kasapi

  shihni kete lajm dhe mallengjehuni

  marre nga www.gazetashqiptare.com

  Qeveria shqiptare ka plainfikuar t marr vetm 400 milion euro nga ndrtimet


  Pr ish-pronart, secili do paguaj 2 mij euro


  Totali i faturs shkon n 3 miliard euro  --------------------------------------------------------------------------------

  Armando Meta
  a.meta@gazetashqiptare.com

  do shqiptar, fmij, i rritur apo pensionist, do t detyrohet t nxjerr nga portofoli i tij afro 1500 deri n 2000 euro, pr t kompensuar ish-pronart, t cilt humbasin pronat e tyre nga procesi i legalizimit. Kryeministri Berisha ka br t ditur dje, se gjat procesit t legalizimit do t lirohet nj kapital prej 3 miliard dollarsh, q pr nj vend si Shqipria, sht nj shum jashtzakonisht e madhe. Kaq sht prafrsisht, sipas qeveris, fatura financiare e kostos s ndrtimeve t paligjshme. Ndrkoh, prfitimi i shtetit nga ky proces prllogaritet q n rastin m t mir, t jet afro 400 milion dollar. Por ndrsa procesi i legalizimeve ka aspektin humanitar, nga ana tjetr, ky proces realisht pritet t varfroj akoma m shum xhepat e t gjith qytetarve, sidomos t atyre q jo vetm q nuk kan shkelur ligjin duke kryer ndrtime pa leje, por dhe q nuk kan pushtuar pronat e t tjerve. Ky varfrim do t vij si rezultat i prdorimit t parave t taksapaguesve pr kompensimin e ish-pronarve.

  Taksat
  Qeveria nuk pritet t fus dorn drejtprdrejt n xhepin e qytetarve, pr t marr kompensimin pr ish- pronart. Por ajo pritet q kto shuma parash ti marr nga taksat q paguajn qytetart. Pr rrjedhim, do t kemi m pak rrug, m pak shkolla dhe spitale brenda standardeve, m pak investime n energjitik, m pak banesa pr t pastreht, m pak prmirsim t cilsis s jetess, si dhe shum privime t tjera. Ish- pronart nnvizojn se t ngarkosh shtetin q me taksat e qytetarve t paguaj pronart e ligjshm, sht absurde, sepse taksat nuk mund t prdoren pr interesa t grupeve sociale q kan shkelur ligjin dhe t drejtat pronsore t t tjerve. Sipas ish- pronarve, vetm grupet sociale q kan prfituar, duhet t jen paguesit e faturs financiare t legalizimeve. Ish-pronart nnvizojn se, sht e papranueshme q subjekte q kan ndrtuar vila moderne, objekte biznesi apo shrbimesh, prej t cilave sigurojn fitime, t barazohen me banort e varfr q mezi sigurojn bukn e gojs.

  400 milion dollart q pritet t mbledh qeveria nga procesi i legalizimit, jan nj pik n uj, po t krahasosh shumn q qytetart e ktij vendi duhet tu paguajn ish- pronarve pr kompensimin e pronave q jan marr me forc. Ish- pronart, kan prllogaritur se shteti duhet ti kompensoj pronart legjitim me afro 6 miliard USD. N zonat informale q qeveria ka planifikuar t legalizoj, mimi pr m2 sillet midis 40- 120 $. Vetm Bathorja q sht nj ndr 12 zonat informale n qarkun e Tirans, ka nj territor me siprfaqe mbi 4.5 milion m2. I gjith ky territor, sipas ish- pronarve, sht i zn me ndrtime dhe ska asnj m2 pr tiu kthyer pronarve t ligjshm. Vlera e toks, sipas mimit t tregut n kt zon, sht 40- 120$ pr m2. Duke llogaritur me mimin minimal prej 40$ pr m2, fatura q u duhet paguar pronarve t Bathores nga ana e shtetit, sht 180 milion dollar. Duke br n t njjtn mnyr llogaritjen e 12 zonave informale t qarkut t Tirans, t cilat zn nj territor mbi 42 milion m2, fatura pr tu paguar del 1.7 miliard dollar. Kurse fatura e t gjitha zonave informale t Shqipris, arrin n mbi 6 miliard dollar, - deklarojn ish- pronart. Bazuar n kto shifra, shihet qart se shuma prej 400 milion dollarsh, sht tepr e vogl pr tu prdorur pr kompensim. Sikur t merren me 50 pr qind besueshmria e shifrave q japin ish- pronart, rezulton se s paku vlera e kompensimit shkon n 3 miliard dollar, q sht nj shifr astronomike pr nj vend t vogl si Shqipria me buxhete tepr t varfra, pr shkak t prapambetjes s thell dhe krizave s vazhdueshme ekonomike q prjeton vendi.
  Kostoja
  Por fatura financiare prej 6 miliard dollarsh, duket se sht vetm maja e ajsbergut e kompensimit q shteti duhet tu bj ish- pronarve. Po t prllogarissh se shteti n baz t ligjit pr pronat merr prsipr edhe kompensimin e pronave t trojeve brenda zonave urbane; t tokave bujqsore; t tokave t ndara subjekteve t stimuluara pr zhvillimin e turizmit n zonat turistike, ather shifra sht gati 3- 4 her m e madhe se 6 miliard dollar. Duke u nisur nga shifra e planifikuar n buxhetin e shtetit pr kompensimin e pronarve pr vitin 2006, kompensimi i plot i pronave nuk pritet t prfundoj prpara 1000 vitesh. Sipas disa studimeve t bra nga ish- pronart, n afro 75- 80 pr qind t rasteve, shtpit e ndrtuara n zonat informale jan t standardeve t larta me vler qindra mij dollar pr njsi, q shrbejn si vila, objekte banimi, hotele, bar- restorante, objekte biznesi apo shrbimi etj. Pavarsisht nga kjo, do t jen taksapaguesit ata t cilt do t paguajn pr legalizimin e ktyre vilave, bareve, hoteleve, me vlera qindra mij dollar. N kto zona ka edhe kasolle apo ndrtesa modeste t ndrtuara nga njerz t varfr, por kto prbjn m pak se 20- 25 pr qind t ktyre ndrtimeve.  mimi
  Zonat informale q qeveria ka planifikuar t legalizoj, mimi pr m2 sillet midis 40- 120 $.
  Bathorja
  Bathorja, q sht nj ndr 12 zonat informale ka nj territor me siprfaqe mbi 4.5 milion m2.
  Fatura
  Po t llogaritet mimi minimal prej 40$ pr m2, fatura q u duhet paguar pronarve t Bathores sht 180 milion USD.
  Miliardat
  Fatura e t gjith zonave informale t Shqipris pr kompensim prllogaritet t arrij n mbi 6 miliard USD.


  -----------------------

 3. #3
  i/e regjistruar
  Antarsuar
  27-03-2005
  Postime
  926
  Citim Postuar m par nga gene
  shihni kete lajm dhe mallengjehuni

  marre nga www.gazetashqiptare.com

  Qeveria shqiptare ka plainfikuar t marr vetm 400 milion euro nga ndrtimet


  Pr ish-pronart, secili do paguaj 2 mij euro


  Totali i faturs shkon n 3 miliard euro


  -----------------------

  3 000 000 000 /banor : 2 000 = 1 500 000 banor

  Shqiperia ka 3 500 000 banor.
  I bie qe 2 500 000 banor (te djathte) te mos paguajne.

  Une per vete nuk paguakam gje.

  Rroft legalizimi

 4. #4

  Ndrtuesit: Do deklarojm n koh shtesat pr legalizim

  Ndrtuesit: Do deklarojm n koh shtesat pr legalizim

  Citim Postuar m par nga Panorama online
  Bumi: Asnj nga ndrtuesit nuk do t fsheh asnj metr katror


  Ndrtuesit: Do deklarojm n koh shtesat pr legalizim


  Ndrtuesit deklarojn se legalizimet pr shtesat e pallateve do t bhen brenda afateve t parashikuara n ligj.


  Pas deklarats s kryeministrit Sali Berisha n adres t ndrtuesve, nprmjet t cils krkoi hipotekimin e pallateve dhe legalizimin e shtesave, vjen edhe reagimi i ndrtuesve. Prfaqsues t shoqats s ndrtuesve garantojn se legalizimi i shtesave do t bhet n prputhje me ligjin e legalizimeve. Ndrtuesit jan shum t interesuar q t plotsojn n kohn m t shkurtr n afatin m optimal dokumentacionin q duhet pr legalizimin e shtesave, duke paguar edhe prqindjen prkatse. Un dua t garantoj se nuk ka asnj ndrtues q nuk sht i interesuar pr kt proces dhe nuk ka asnj ndrtues q do t fsheh qoft edhe nj metr katror, ka deklaruar prfaqsuesi i shoqats s ndrtuesve, Shklqim Bumi. Sipas ndrtuesve, ky proces do t rezultoj me sukses n rast se do t shkurtohen afatet pr do faz t procesit. Sigurisht koh do t krkoj, afatet jan prcaktuar, por puna sht q t respektohen afatet q ka prcaktuar qeveria. N mnyr t veant e rndsishme sht afati i par i deklarimit, u shpreh Bumi. Bashkia e Tirans i ka dorzuar tashm firmave t ndrtimit formularin e legalizimit t shtesave, t cilin ata duhet ta plotsojn. Kjo sht edhe faza e dyt e procesit, e cila do t filloj menjher pas vetdeklarimit nga ana e ndrtuesve t shtesave q duan t legalizojn. Ligji i ri i qeveris pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje pr t gjith territorin e vendit, do t filloj t zbatohet me dat 15 korrik 2006. Periudha e vetdeklarimit sht nj proces vullnetar pr t gjith subjektet gjat 2 muajve t par, ndrsa gjat 2 muajve t dyt t saj procesi i vetdeklarimit shoqrohet me sanksione. Sanksionet e zbatuara t ktij ligji kalojn pr llogari t qeverisjes vendore, ku kryhet vetdeklarimi. N kategorin e katrt t ndrtimeve prfshihen t gjith pallatet q jan ndrtuar me leje, por q t gjitha familjet q kan bler apartamente n to nuk kan asnj objekt pronsie. N kt rast qytetart do t pajisen me dokumente, duke i regjistruar n hipoteka, ndrsa ndrtuesit do t penalizohen me nj gjob, e cila nuk do t jet shum e lart.

 5. #5
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4
  Drejtori i Agjencis s Legalizimit (ALUIZNI), Shaban Memia, tha se dokumentacioni dhe kostoja do t merret prsipr nga qeveria

  Legalizimi, pranohen t gjitha deklarimet

  Memia: Pushteti vendor sht i detyruar q t pranoj t gjitha vetdeklarimet, nuk ka t drejt t jet selektiv”

  Nevila Perndoj

  TIRAN- Formulari q do t plotsoj qytetari n hapin e par pr legalizimin e ndrtimit pa leje nuk do t’i kthehet mbrapsht n asnj rrethan nga njsia e qeverisjes vendore. Drejtori i Agjencis s Legalizimit, (ALUIZNI) Shaban Memia, ka deklaruar dje se pushteti vendor sht i detyruar q t pranoj deklarimet e qytetarve pr t gjitha kategorit. “Pr t gjitha kategorit e ndrtimeve deklarimi sht vullnetar dhe sht i detyruar pushteti vendor q t’ua pranoj. Nuk mund t kthej dhe nuk ka t drejt q t jet selektiv asnj zyrtar”, -tha dje Memia. N kt mnyr, do qytetar, pavarsisht llojit dhe vendit, ku sht ndrtuar objekti pa leje, do t bj deklarimin dhe asnj letr nuk do t kthehet pr t’u riplotsuar. T gjitha do t merren prsipr nga njsit e qeverisjes vendore t cilat do t ken edhe punn m t madhe pas hapit t par q do t ndjeke qytetari me plotsimin e nj prej dy formularve A dhe AI. N fazn e par do t bhet paraqitja e formularve t aplikimit t plotsuar, 4 fotografi t objektit, certifikata e gjendjes familjare, dhe kopje t dokumenteve q provojn pronsin e toks (kur ka). N kt hap t par nuk ka pothuaj fare kosto pr qytetaret nse ata e bjn aplikimin brenda dy muajve t par t deklarimit vullnetar. Do t jen organet e qeverisjes vendore q do t hapin dosje pr do objekt dhe do t bjn verifikimet paraprake.

  Klasifikimi
  Pas ksaj ato do t klasifikojn dosjet e aplikimeve n tri kategori: objekte pr legalizim; objekte t prjashtuara nga legalizimi dhe objekte procedura e legalizimit t t cilave ngrin prkohsisht pr shkak t konflikteve gjyqsore. Pikrisht pr shkak t ktyre kategorive, duket se pr qytetart nuk do t ket asnj prjashtim pr kthim prapa t formularit, pasi do t jet vete organi i qeverisjes vendore q do t bj m pas verifikimin prkats. Kur dosjet klasifikohen n kategorin e objekteve t prjashtuara nga legalizimi dhe objekte procedura e legalizimit t t cilave ngrin prkohsisht pr shkak t konflikteve gjyqsore, ato do t kalojn ne filtrin e ALUIZNI-t pr verifikim dhe pas konfirmimit t ktij t fundit, pushteti lokal arkivon dosjet dhe njofton qytetart, sipas rastit, pr prjashtimin ose pr ngrirjen e procedurs, duke dhn edhe shpjegimet prkatse.

  Kostoja
  N momentin kur objektet klasifikohen pr legalizim vazhdojn procedurn e plotsimit t dosjes n organet e qeverisjes vendore. Ky sht momenti i kontaktit t dyt t qytetarit me administratn e qeverisjes vendore. N kt faz, qytetart q plotsojn dosjet duhet t paraqesin gen-planin, planimetrit e kateve t shtpis, dhe deklaratn pr respektimin e planit rregullues, prgjegjsin pr sigurin teknike t objektit etj Pikrisht kjo sht faza ku qytetarit do t’i duhet q t prballoj disa kosto q lidhen pik se pari me hartimin e dokumenteve grafike. Dihet tashm q privatisht vetm pr plotsimin e gen-plani duhen minimalisht 1 500 lek t reja. Por drejtori i ALUIZNI-t, Shaban Memia, ka siguruar dje se, ”t gjith dokumentacionin tekniko-juridik q sht jo i pakt dhe ka kosto jo t vogl qoft n koh qoft n ann monetare...etj do t’ia plotsoj administrata”, - tha ai. N ann tjetr, qeveria po prgatit akte nnligjore q i detyrojn subjektet e specializuara publike dhe private t minimizojn kostot pr prgatitjen e ktyre dokumenteve.

  Kushtet pr legalizim:
  Objekti duhet t ket minimalisht lartsin 2 metra
  T ket prfunduar konstruksioni dhe muratura e qndrueshme, bashk me atin ose soletn
  Objekti nuk duhet t jet n kushtet e prjashtimit parashikuar n ligj

  Pr kualifikimin e objekteve q legalizohen apo jo, veprohet, si vijon:

  a) Identifikohet nga njsia e qeverisjes vendore, me pranimin e formularit t vetdeklarimit, ndrtimi n hart/fotografi, gjendja ndrtimore, sipas vendndodhjes;
  b) Verifikohet n terren nga njsia e qeverisjes vendore, brenda 20 ditve nga dorzimi i formularit t vetdeklarimit, ndrtimi i identifikuar n hart/fotografi dhe hartohet procesverbali i konstatimit. Pr rastet e ndrtimeve, q prjashtohen nga procesi i legalizimit, njsia e urbanistiks i drgon, brenda 5 ditsh, mendimin e saj KRRT–s njsis s qeverisjes vendore. Kjo e fundit merr vendim n mbledhjen m t afrt t saj; c) grupohen sipas vendndodhjes dhe tipologjis s tyre ndrtimet e prfshira n procesverbalin e konstatimit.

  Nuk kualifikohen pr legalizim:
  Objektet e ndrtuara pa leje q cenojn sistemin rrugor dhe hekurudhor kombtar e rajonal si dhe brezat mbrojts t tyre
  Objektet q shkelin vijn e ndrtimit n rrugt e kategoris s par, e t dyt
  Objektet e ngritura brenda territorit t shkollave, kopshteve, spitaleve, erdheve, qendrave shndetsore dhe institucioneve t tjera publike
  Objektet q cenojn integritetin e monumenteve t kulturs; ato q jan ngritur mbi/ose brenda brezit mbrojts t kolektoreve, digave ose aeroporteve;
  Ato q cenojn trungun kryesor t infrastrukturs inxhinierike etj
  Objektet q jan ngritur brenda territoreve dhe kufirit mbrojts t zonave turistike, zonave te mbrojtura, zonave me vlera arkeologjike, muzeale, e historike; ose n kufi me Objektet apo strukturat ndrtimore me vlera t veanta
  Objektet q cenojn sistemet dhe brezat mbrojts t kanaleve kulluese dhe ujitse;
  Ato t ngritura brenda kufirit mbrojts t burimeve natyrore, si naft e gazmbajtse, burime minerare, burime energjetike, burime e rezerva ujore

  Pagesat q duhet t bjn qytetart pr legalizimin

  Qytetari paraqitet pran ALUIZNI-t, pr t br pagesat e rastit parashikuar n ligj, si:
  pagesn pr token (kur trualli nuk sht i tij);
  Taksn e ndikimit n infrastrukture (1% e kostos s objektit, 2% pr Tirann);
  Nj tarif minimale pagese pr shrbimin e organeve t qeverisjes vendore dhe ALUIZNI-t.
  Pasi nnshkruan kontratn e shitblerjes pr truallin (kur sht e aplikueshme), qytetari mund t marr certifikatn e pronsis pr truallin dhe objektin respektiv t legalizuar

  Formularin A
  Duhet ta plotsojn t gjith ata q kan ndrtuar banesat e tyre pa leje ne toka q nuk jan pron e tyre. Krahas plotsimit t ktij formulari, qytetari duhet t plotsoj edhe kto krkesa t ligjit:
  1) fotografi t katr pamjeve te objektit;
  2) certifikat t gjendjes familjare;
  3) kontrat noteriale t kalimit t pronsis s parcels mbi t ciln qytetari ka ndrtuar (nse ka);
  4) certifikat pronsie nga Zyra e Regjistrimit t Pasurive (fotokopje) nse kan ndrtuar mbi pronn private t vetdeklaruesit

  Formulari A1
  Duhet ta plotsojn t gjith ata q kan ndrtuar pa leje n pronn e tyre dhe pr shtesat e pallateve. Krahas plotsimit t formularit, qytetari sht i detyruar q t prmbushe edhe kto krkesa: 1)vendimet e KRRT/KRRTRSH-s pr lejen e sheshit t ndrtimit;
  2) certifikate pronsie nga ZRP-ja (nse ka) dhe pr shtesn ansore;
  3) pr shtesa ansore mbi pron publike pr kalimin n pronsi t truallit;
  4) deklaratn noteriale, ku projektuesi, zbatuesi dhe investitori garantojn qndrueshmrin e objektit ne legalizim;
  5) aktmarrveshjen me pronarin e truallit pr shtesn, nse sht ndrtuar mbi nj territor privat


  Shekulli

 6. #6
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4
  Memia: 60 % e ekonomise do perfshihet ne legalizim

  E Merkure, 12 Korrik 2006

  Ne vijim te turit te tij per hapjen e procesit te legalizimeve, drejtori i Agjencise se Legalizimeve, Shaban Memia, zhvilloi dje nje takim me drejtues te pushtetit vendor ne prefekturen e Gjirokastres. Krahas prefektit te qarkut, Spiro Ksera, te pranishem ne kete takim kane qene edhe kryetare te bashkive dhe komunave te rretheve te Permetit, Tepelenes dhe Gjirokastres, eksperte te urbanistikes etj. Ne qender te takimit kane qene diskutimi i procedurave te legalizimit dhe urbanizimit te ndertimeve pa leje ne vendbanimet formale, zonat informale etj. Ne fjalen e hapjes se ketij takimi, prefekti Spiro Ksera ka pohuar se “per harmonizimin e punes se ketij procesi, ne zbatim te kerkesave te ligjit dhe akteve ligjore u krijua ne rajonin e qarkut te Gjirokastres, zyra e agjencise se legalizimit, urbanizimit dhe integrimeve te zonave informale”. Nderkohe, drejtori i Agjencise se Legalizimeve, Shaban Memia, ka pohuar se, “ne nisim ne qarkun e Gjirokastres hapin e pare, ne njerin nga problemet me te rendesishem qe ka vendi sot, qe une do ta perkufizoja reformen me te rendesishme ekonomike, shumedimensionale qe do te realizojme bashkerisht”. Sipas Memise, “legalizimi eshte reforma e cila do te beje te mundur qe, mbi 60 % te ekonomise shqiptare e cila eshte e bllokuar dhe nuk eshte pjese e tregut, ta beje pjese te tregu, ta beje te ligjshme dhe ta vleresoje”. “Ne kuadrin e realizimit te kesaj reforme, ka vijuar Memia, perfshihen te gjitha kategorite e ndertimeve te realizuar keto 16 vjet”.

  B. Kore

 7. #7
  automotive Maska e ClaY_MorE
  Antarsuar
  16-05-2004
  Vendndodhja
  Deutschland
  Mosha
  34
  Postime
  4,456
  Memia: Jo legalizim t ndrtesave mbi veprat muzeale

  Drejtori i Agjencis se Legalizimeve, Shaban Memia, ka zhvilluar dje nj takim n ambientet e prefekturs s Beratit, ku sht takuar me 5 kryetart e bashkis si dhe 22 kryetart e komunave dhe t gjith regjistruesit e ktij qarku. Memia ka theksuar gjat fjals s tij se kjo sht reforma m e madhe ekonomike e pas viteve 90, pasi rreth 60 % e industris t ndrtimeve n Shqipri sht e pa legalizuar dhe i prkasin informalitetit. Po n kt takim, Memia shtoi se, askujt t mos i shkoj n mendje se me legalizimin do t prishen zonat muzeale. Pr shtjen n fjal, Berati dhe Gjirokastra kan nj specifike t veant, pasi kan ansamble muzeale si ansambli i tri lagjeve muzeale, Goric, Mangalem e Kala. N kt rast, nuk do t tolerohet qoft edhe nj m2 i ndrtuar me beton, ndryshe duhet t veprojn strukturat vendore n kto raste, - tha Memia. M pas foln kryetart e bashkive, ku ai Beratit, Fadil Nasufi, krkoi fonde shtes pr plotsimin e infrastrukturs ligjore, q, sipas Nasufit, fillon nga prpilimi i harts t baness dhe t zonave informale t cilat n Berat jan mbi 10 t tilla. Kreu i Bashkis t Kuovs, Artur Kurti, pohoi se edhe ky qytet ka specifika t veanta, pasi n kt qytet jan mbi 1 570 ndrtime n zonn naftmbajtse.
  Pr t gjitha problemet, kreu i Agjencis s Legalizimeve, Shaban Memia tha se, askujt t mos i shkoj n mndje se reforma e nisur do t kthehet mbrapsht. Memia ka veuar edhe njher se nuk do t legalizoj banesat q jan t ndrtuara n vendet e mbrojtura me vler kombtare si zonat muzeale etj. Sipas t dhnave paraprake n qarkun e Beratit n territoret e 5 bashkive dhe 22 komunave jan mbi 7 mij ndrtime t ndrtuara pas vitit 1990. Ndrsa m t prekurat jan Bashkia e Beratit me mbi 2 500 ndrtime pa leje me 5 zona informale e pasuar nga Bashkia Kuov, me mbi 1 570 banesa t ndrtuara.
  Jeta ime, mban emrin e saj..

 8. #8
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4
  Drejtori i ALUIZIN n Elbasan thot se numri i objekteve pr legalizim sht i lart

  Elbasan, 80 mij objekte presin legalizimin

  Shekulli

  ELBASAN- Drejtori i Agjencis s Legalizimeve n qarkun e Elbasanit thot se 80 mij objekte presin t legalizohen. Sipas tij, megjithse n procesin e par t vetdeklarimit jan konstatuar 8500 objekte, realisht ato jan rreth 80 mij t tilla.
  Kryetari i ALUIZIN n Elbasan, Ditor Musai, thot se nse procesi do t shikohet i plot dhe do t aplikojn t gjith ata q kan ndrtuar pa leje, ather numri i objekteve pr tu legalizuar n qarkun e Elbasanit mund t arrij n 80 mij. Ndrsa procesi ka filluar n t gjitha njsit vendore ku mund t trhiqet formulari A dhe A1, ende agjencia e Legalizimeve n Elbasan nuk ka zyrat e saj. Msohet se jan prcaktuar tashm 25 specialist t cilt do t mbulojn kt proces n nivel qarku. “Kjo organik krkon nj ambient t bollshm pr t zhvilluar punn e saj” sht shprehur Musai. Sipas tij, zyra pritet t prcaktohet shum shpejt me ndihmn e pushtetit vendor. Ai i ka br thirrje qytetarve t marrin informacionet e duhura pr kt proces n njsit vendore ku ata banojn dhe nprmjet mediave. Musai ka krkuar gjithashtu bashkpunimin e njsive vendore pr t realizuar me sukses procesin e vetdeklarimit. Msohet se jan t vlefshme edhe vetdeklarimet e vitit 2005, ku n bashkin e Elbasanit plotsuan formulart 5500 persona, ndrsa pr rrethet e tjera jan vetdeklaruar rreth 3500 objekte. Ndrkoh q zyra e Regjistrimit t Pasurive t Patundshme n Elbasan sht n “kriz” prsa i prket shrbimit, nga mungesa e ambienteve dhe e organiks. Kryeregjistruesi Nazmi Dervishi deklaroi pr “Shekulli”-n se ambientet e ngushta dhe mungesa e organiks, mbeten problemi kryesor i ksaj zyre. “Numri i vogl i punonjsve e bn t vshtir prgjigjen n koh brenda afatit ligjor t kerkesave nga qytetart. Kto t fundit i kalojn 100 aplikime n dit dhe sht i vshtir prballimi i tyre”. Ndrsa lidhur me ambientet Dervishi shprehet se n rast se nuk do t ket nj zgjidhje pr ndryshimin e zyrave ather dosjet mund t prfundojn pr tok duke rrezikuar dmtimin. Sipas tij shpresat pr zyra t reja varen tek nj finacim nga Banka Botrore. Nj tjetr shqetsim i ksaj zyre sht pezullimi prej 3 vjetsh i azhornimit t tokave.

 9. #9
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4
  Flet Memia: Identifikimi, paralel me vetdeklarimin


  “Ndrtimet n zonat e ndaluara pezullohen, por nuk do shemben”  T gjitha ndrtimet q gjenden n zonat e mbrojtura nga shteti nuk do t shemben, por do t pezullohen.

  Kryetari i Agjencis s Legalizimeve, Shaban Memia, n nj intervist pr gazetn, ka sqaruar se si do t procedohet pr ato ndrtime q gjenden n zonat muzeale, n zonat turistike, pr ndrtimet q prekin studimet urbane, si dhe pr ndrtimet q jan n zonat e ndotura mjedisore. Memia ka deklaruar se pr kto ndrtime n fillim do t pezullohen dhe ato do t merren n shqyrtim t imtsishm, pasi t drgohen n qeveri. “Ne nuk duam t shembim, por t legalizojm. Pr t gjitha kto zona legalizimi do t bhet paralel me projektet e qeveris pr to”, ka deklaruar Memia. Kreu i Agjencis s Legalizimeve ka sqaruar hap pas hapi se si do t bhet procesi i identifikimit t ndrtimeve pa leje, e cila sht nj nga fazat kryesore t ktij procesi. Identifikimi do t prfundoj 20 dit pas procesit t vetdeklarimit, pasi kto dy procese do t ecin paralel me njri-tjetrin. “Brenda 20 ditsh nga dorzimi i formularit t vetdeklarimit do t bhet identifikimi n terren i objektit t ndrtuar pa leje”, ka sqaruar Memia. Procesi i identifikimit do t filloj me 5500 deklarimet e bra gjat javs s kaluar, si dhe me 45 mij deklarimet e bra nj vit m par. N t gjitha njsit e qeverisjes vendore jan shprndar materialet e nevojshme pr zhvillimin e procesit, si regjistrat e t dhnave baz t ndrtimeve pa leje dhe trojeve, si dhe procesverbalet e konstatimit, t formularve t vetdeklarimit. Memia u shpreh se pas ktyre procedurave gjithka normohet nprmjet procesverbaleve, t cilt jan t prgatitur dhe u jan dhn njsive t qeverisjes lokale. Me procesin e plotsimit t dokumentacionit tekniko-ligjor lidhet fillimi i mbledhjes s t dhnave baz pr ndrtimet pa leje.

  Dje ka filluar procesi i identifikimit t ndrtimeve pa leje. Si do t bhet ky proces?

  Jan rreth 20 dit nga fillimi i etaps s vetdeklarimit t ndrtimeve pa leje. Deri me 15 shtator vetdeklarimi do t jet pa pages dhe pas ksaj date vetdeklarimi do t jet me penalitet. Ne kemi vendosur q n procesin e vetdeklarimit t mos prjashtohet askush nga ky proces. Brenda 2 javsh jan trhequr rreth 180 mij formular. Ndrsa brenda 1 jave kan aplikuar rreth 550 qytetar, njkohsisht ka nj numr dosjesh t aplikimeve t bra nj vit m par. Duke par ecurin me ritme t knaqshme, ne vendosm t kalojm n nj nga etapat m t rndsishme t ktij procesi, q ka t bj me identifikimin n terren. Pr dosjet q jan krijuar pas vetdeklarimit t qytetarve do t filloj procesi i identifikimit. Ka dy element; s pari identifikimi hartografik dhe kur nuk bhet ky identifikim, evidentohet si fakt dhe s dyti sht identifikimi konkret n terren. Identifikimi konkret fizik shrben pr t vendosur sistemin e adresave, sepse nuk ka sistem adresash. Punonjsi i zyrs s Legalizimit, brenda 20 ditve pas vetdeklarimit, do t shkoj t bj verifikimin n terren. N objekt do t bhet verifikimi, nse jan prezent personat q kan br verifikim do t vendoset nj numr dhe n formularin “proces – verbal konstatimi” do t vendosen t dhna t sakta pr siprfaqen e objektit, llojin e tij, nga se kufizohet, ku gjendet saktsisht dhe nse vetdeklarimi i br sht i sakt apo i rrem. Kjo dosje me procesverbalet prkatse sht juridikisht e vlefshme pr t future n procesin e legalizimit. Pasi mbaron faza e vetdeklarimit dhe faza e identifikimit, do t filloj faza e klasifikimit.

  Sa parashikohet q t zgjas faza e verifikimit?

  Brenda 20 ditve pas dorzimit t vetdeklarimit, punonjsi sht i detyruar t bj verifikimin n terren. Pra procesi I identifikimit do t mbaroj 20 dit pas procesit t vetdeklarimit. Pas ksaj fillon klasifikimi se kush nga dosjet nuk i prket zonave q jan t mbrojtura, si zonat turistike, zonat muzeale, zonave t ndotura, si dhe zonave me studime urbane. Kto dosje do t futen menjher n proces t legalizimit dhe do t filloj prcaktimi i territorit q do t shpallet zon pr legalizim. Procesi i identifikimit do t bhet njlloj pr t gjitha kategorit e ndrtimeve pa leje.

  Si do t procedohet n zonat ku jan t ndaluara ndrtimet pa leje?

  Kategorit e tjera t ndrtimeve pa leje, q nuk do t prfshihen n fazn e par t legalizimit, por do t pezullohen, jan ndrtimet, t cilat jan br n mjedise muzeale, mjedise q u prkasin monumenteve t kulturs, pasurive kombtare, zonave turistike t prcaktuara, apo n zonat me mjedis t ndotur. Pr t gjitha kto ndrtime ne nuk do t vendosim menjher shembjen e tyre, por do ti pezullojm. Pr kto ndrtime, do t vendoset pasi ato t paraqiten n qeveri dhe t prcaktohet nse ka apo jo projekte pr kto zona, me qllim q kto ndrtime t mos prishen. Ne do t vendosim shembjen vetm pr ato ndrtime t cilat prekin n themel zonat muzeale, apo monumentet e kulturs. Pr shembull, pr ndrtimet q jan n zonat e ndotura, do t shikohet n qeveri nse ka projekte t zhvillimit pr kto zona. Ne momentin q do t filloj zbatimi i ktyre projekteve ne do t fillojm legalizimet pr ndrtimet q gjenden n kto zona. Pra e theksoj se tendenca jon sht q t legalizojm t gjitha ndrtimet pa leje dhe jo prishjen e tyre. Pr t gjitha ato ndrtime q do t klasifikohen n zonat e siprprmendura ne do t bjm pezullim t tyre, por jo shembje.

  Cilat ndrtime do t prfshihen n legalizim?

  N kt proces prfshihen 4 kategori. N t parn jan ndrtimet, n t ciln ndrtuesi pa leje nuk e ka pron t tijn tokn, n kategorin e dyt prfshihen ndrtimet q ndrtuesi e ka pron tokn, si n fshat apo qytet. Ndrsa n kategorin e tret prfshihen ndrtimet e realizuara para vitit 1993 me lejet e ish-komiteteve ekzekutive, apo t pushteteve vendor q nuk plotsojn kushtet ligjore pr t’u regjistruar n Hipotek. Po ktu prfshihen edhe shtesat, pasi nj pjes e madhe e shtesave jan t realizuara n ndrtimet e para ‘93-shit. Ndrsa kategoria e katrt jan objektet e reja e ndrtuara me leje, por q ndrtuesi ka shkelur lejen.  230 mije
  ndrtime pa leje llogaritet t jen n t gjith vendin, t cilat do t prfshihen n procesin e legalizimeve

  T gjitha ndrtimet pa leje do t prfshihen n procesin e legalizimit. Kreu i Legalizimeve, Shaban Memia, ka br thirrje q t gjith qytetart q kan nj ndrtim pa leje duhet ta deklarojn at. Pas ksaj faze do t filloj shqyrtimi i dosjeve, q do t vendos se cilat objekte do t legalizohen dhe cilat do t shemben.

  180 mije
  formular jan trhequr n t gjith vendin nga qytetart pr procesin e vetdeklarimit t ndrtimeve pa leje

  Procesi i vetdeklarimit t ndrtimeve pa leje ka filluar 2 jav m par. Gjat ksaj kohe jan trhequr pran njsive t qeverisjes vendore 180 mij formular. Ndrkoh, pran zyrave t ngritura n t gjith vendin, vetm gjat ktyre dy javve jan dorzuar 550 vetdeklarime, t cilat do i nnshtrohen procesit

  54 mije
  kryefamiljar dorzuan nj vit m par formularin e vetdeklarimit, me qllim legalizimin e shtpive t tyre

  Formulart e plotsuar nj vit m par do t jen t vlefshme, vetm n rast se nuk sht br asnj ndryshim i strukturs s ndrtess. N rast t kundrt, qytetart q duan t legalizojn shtpit e tyre, duhet t plotsojn srish formularin e ri, i cili shprndahet pran njsive t qeverisjes vendore

  Legalizimet, paralel me kthimin e pronave

  Ja si do bashkpunohet me Agjencin e Kompensimit t Pronave

  Procesi i legalizimeve do t realizohet paralel me kthimin dhe kompensimin e pronave. Kryetari i Agjencis s Legalizimeve, Shaban Memia, sht shprehur se n momentin e fillimit t procesit t legalizimeve do t filloj nj bashkpunim i ngusht me Agjencin e Kthimit dhe Kompensimit t Pronave, e cila parashikohet t ngrihet s shpejti.

  Pas mbylljes s fazs s vetdeklarimit dhe identifikimit, do t filloj procesi i legalizimit t ndrtimeve pa leje t deklaruara. Pikrisht n kt moment do t filloj bashkpunimi i ngusht ndrmjet dy Agjencive. “Legalizimet sht nj proces, q do t zhvillohet paralelisht me kthimin dhe kompensimin e pronave, pasi t dyja kto procese jan t lidhura ngusht me njra-tjetrn”, ka deklaruar Memia. Rreth 80 pr qind e t ardhurave q do t mblidhen nga legalizimet do t prdoren pr procesin e kompensimit t pronave. Kshtu, pr do zon q legalizohet nga Agjencia e Kthimit t Pronave do t merren emrat e ish-pronarve me t dhnat e sakta pr pronn q ata kan. Ndrsa Agjencia e Legalizimit do t drgoj pran Agjencis s Kthimit t Pronave zonn e legalizuar me t dhnat e sakta. N kt mnyr do t koordinohet puna pr do zon q legalizohet. Sipas Memis, vetm n kt mnyr stabilizohet n nivelin m, maksimal problemi i pronsis. Vetm pak dit m par, kryeministri ka deklaruar se qeveria do t mbshtes fuqimisht kt Agjencin e Legalizimeve dhe Agjencin Kombtare t Kthimit dhe Kompensimit t Pronave, si dy procese t nj rndsie vendimtare pr stabilizimin e sistemit. Brenda disa ditsh do t ngrihet Agjencia e Kthimit dhe Kompensimit t Pronave e cila do t jet “nj zvendsuese” e Komitetit t Kthimit dhe Kompensimit t Pronave, struktur, e cila do t shkrihet brenda nj kohe t shkurtr. Burime zyrtare pran qeveris theksojn se n krye t Agjencis s Kthimit dhe Kompensimit t Pronave do t jet Halit Shamata.  Sarand, plotsohen 925 formular legalizimi

  SARANDE - 925 formular sht numri q jan plotsuar deri tani pr legalizimin e atyre objekteve q jan ndrtuar n zonat informale n Sarand, q nga data 15 korrik. Kt e bn t ditur pr gazetn shefi i zyrs s legalizimeve n bashkin e Sarands, Bajram Alidhima. Duke spjeguar m tej Shefi i zyrs s legalizimeve thot se, “ndrtimet t cilat jan futur tashm n proces legalizimi jan nga fshatrat Berdenesh, Gjasht, Metoq, Zona e Peshkimit, ajo pas Hotel “Butrinti“ etj. do dit pran zyrs s legalizimeve paraqiten deri n 50 persona pr plotsimin e formularve t legalizimit. Me kta formular procedohet duke br edhe njher verifikimet e dosjeve t tyre dhe sqarimin dhe paraqitjen e tyre n nj koh t dyt duke qen gjithmon n kontakt me ndryshimet dhe udhzimet e ligjit, pr t mos gabuar deri n prfundim t procesit t legalizimeve. Pr t legalizuar nj objekt n fazn e par t vetdeklarimit, duhen t pajisen me foto t objektit t ndrtuar n katr pamje, nj ertifikat familjare, t ket t qarta kufizimet topografike t objektit, siprfaqen e prgjithshme t rrethuar, siprfaqen e ndrtimit dhe ndihma jon, thot Bajram Alidhima, sht q plotsimi konkret i vetdeklarimit do t jet i shpejt dhe n koh rekord.

  Mirvjena Dizdari
  Panorama

 10. #10
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4
  Ligji dhe udhzimet e Agjencis s Legalizimit prllogarisin sanksionet financiare sipas siprfaqes s zn pr do rast

  Legalizimet, ja gjobat pr mosdeklarimin e banesave


  Nevila Perndoj

  TIRAN- Bashkit, komunat dhe kshillat e qarqeve kan n dor manualin e prfunduar nga Agjencia e Legalizimeve mbi procedurat pr procesin e vetdeklarimit. Mbi kt manual, do t punojn t gjith zyrat vendore t agjencis s legalizimit, urbanizimit dhe integrimit t zonave ndrtimeve informale, njsit e urbanistiks s njsive t qeverisjes vendore, t do niveli, gjat procesit t vetdeklarimit. N kt manual pasqyrohet n mnyr t hollsishme i gjith procesi i vetdeklarimit, si duhet t plotsohen formulart, nga kush dhe ku duhet t dorzohen ato. N t njjtn koh, n materialin e detajuar sqarohet edhe mnyra e llogaritjes s sanksioneve q do t shoqrojn plotsimin e formularve, gjat dy mujorit t dyt t hyrjes n fuqi t ligjit. Dihet tashm q pr vetdeklarimet e pranuara brenda dy muajve, nga data 15 korrik, deri m 15 shtator, nuk aplikohet tarifa e shrbimit, pasi niveli i tarifs s shrbimit pr pranimin dhe administrimin formularit t vetdeklarimit do t jet zero lek. Ndrkoh q pr vetdeklarimet e pranuara brenda dy mujorit t dyt t hyrjes n fuqi t ligjit, aplikohen gjoba t sanksionuara tashm n ligj. Kshtu, brenda muajit t tret, deri m 15 tetor vetdeklarimi shoqrohet me gjob 10 lek/ m. Brenda muajit t katrt, deri m 15 nntor vetdeklarimi shoqrohet me gjob 20 lek/ m. Ndrsa, n prfundim t afatit t vetdeklarimit, subjektit i humb t drejtat e legalizimit.

  Llogaritja
  Llogaritja e sanksioneve bhet duke pasur parasysh deklarimin n formular t rubriks “siprfaqe e zn” pr rastin e pranimit t formularit “vetdeklarim pr legalizim t objektit” sipas shtojcs A t ligjit, pavarsisht nga vendndodhja. N kt rast, kur rubrika “siprfaqe e zn” sht e njjt me “siprfaqe e ndrtimit,” llogaritja bhet mbi siprfaqen e zn t objektit, plus 1m rreth objektit. Ndrsa, pr deklarimin n formular t siprfaqes s ndrtimit, tek t dhnat sipas gjendjes faktike pr rastin e pranimit t formularit “Vetdeklarim pr legalizimin e shtess” sipas shtojcs A1 t ligjit, llogaritja bhet duke shumzuar me numrin e kateve mbi dhe n tok pr rastet e shtesave mbi objektet e ndrtuara para vitit 1993. Llogaritja e sanksioneve bhet duke pasur parasysh edhe nj tjetr kapitull, q lidhet me diferencn mes sasis s siprfaqes s ndrtimit, sipas gjendjes faktike dhe siprfaqes s ndrtimit sipas lejes s miratuar, shumzuar me numrin e kateve mbi dhe nn tok, sipas deklarimit t pranuar pr rastet e shtesave tej lejes s miratuar me vendim t KRRT/KRRTRSH-s dhe q vrtetohet q jan pr prdorim familjar. Kur vrtetohet qllimi i shitblerjes ose qiradhnies, vlera e nxjerr sa m sipr shumzohet me koeficientin 3, (pr rastet e shtesave tej lejes se miratuar me vendim t KRRT/KRRTRSH). Pr do formular t pranuar, do t hapet nj dosje e veant ku shnohen: emri i qarkut, emri i komuns/bashkis, numri i zons s vendosjes se objektit apo shtess pa leje, numri rendor i vendosur nga njsia e urbanistiks pr numrin e banesave sipas ligjit “Pr verifikimin, identifikimin dhe regjistrimin e shtetasve nga njsia e qeverisjes vendore,” si dhe numri i protokollit t bashkis/ komuns, ku sht dorzuar vetdeklarimi.

  Shekulli

 11. #11
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4
  Kreu i Legalizimeve, Memia, takohet me Vaek. OSBE ofron hartat pr 17 mij prona t paligjshme

  OSBE ndihm n regjistrimin e shtpive

  Bashkpunim n regjistrimin fillestar t 7 mij pronave n Tiran


  Mirvjena Dizdari

  OSBE s bashku me Agjencin e Legalizimeve do t filloj regjistrimin fillestar t 7 mij pronave t reja n Tiran.

  OSBE do t ofroj projektet e saj edhe pr regjistrimin fillestar t rreth 8 mij pronave t paligjshme n Vlor, proces q do t realizohet deri n fund t vitit. Kryetari i ALUIZNI-it, Shaban Memia, sht takuar me prfaqsuesin e OSBE-s, Pavel Vaek, ku sht diskutuar n lidhje me ecurin e procesit t legalizimit dhe mbi mbshtetjen q do t ket Agjencia e Legalizimeve. OSBE ka ofruar bashkpunimin pr regjistrimin fillestar n ato zona me ndrtime t paligjshme, q Agjencia i konsideron prioritare. Gjithashtu OSBE do t’i siguroj Agjencis hartat dhe t dhnat q nevojiten pr legalizimin dhe s fundmi regjistrimin e ktyre pronave.

  Regjistrimi
  Mbshtetja e ofruar nga OSBE do t jet konkrete dhe n nj t ardhme shum t afrt, ajo do t filloj procesin e regjistrimit fillestar pr t paktn 7 000 prona t reja n Qarkun e Tirans. OSBE disponon dhe kopje elektronike n disqe t hartave t rreth 17 mij pronave t paligjshme t regjistruara n ZRPP n qytetet kryesore. Kto harta do t jen gjithashtu n dispozicion t ALUIZNI-t. N takimin me Vaek sht rn dakord q OSBE-ja t’i ofroj Agjencis s Legalizimeve, projektet e saj pr regjistrimin fillestar t rreth 8 mij pronave t paligjshme n Vlor deri n fund t vitit, gj kjo e cila do t ndihmoj Agjencin n punn e saj. Vaek sht shprehur se edhe n fazat e tjera t Legalizimeve, OSBE do t jet e gatshme q t mbshtes ALUIZNI-in me projektet e saj me qllim q t ket nj ecuri sa m t shpejt dhe t knaqshme t ktij procesi.

  Legalizimet
  Procesi i vetdeklarimeve po ecn paralelisht me procesin e verifikimit. Numri i vetdeklarimeve n t gjith vendin ka arritur n 90 mij, duke prfshir ktu edhe vetdeklarimet q jan br nj vit m par. T gjitha kto dosje jan gati pr proces dhe pr plotsimin e dokumentacionit t mtejshm. Sipas drejtuesve t Agjencis s Legalizimeve sht e rndsishme q t kuptohet, q t gjith qytetart pr t gjitha kategorit e ndrtimeve q jan realizuar duhet t aplikojn. Kredu i Agjencis s Legalizimeve ka deklaruar se nuk ka t drejt asnj administrator i qeverisjes lokale, apo i Agjencis q t mos pranoj dokumentacion. Gjat procesit do t prcaktohen ato kategori q mund t pezullohen, apo mund t mos legalizohen, por n fillim t gjith duhet t bjn vetdeklarimin. Identifikimi do t prfundoj 20 dit pas procesit t vetdeklarimit, pasi kto dy procese do t ecin paralel me njri-tjetrin. N t gjitha njsit e qeverisjes vendore jan shprndar materialet e nevojshme pr zhvillimin e procesit, si; regjistrat e t dhnave baz t ndrtimeve pa leje dhe trojeve, si dhe procesverbalet e konstatimit, t formularve t vetdeklarimit. Me procesin e plotsimit t dokumentacionit tekniko-ligjor, lidhet fillimi i mbledhjes s t dhnave baz pr ndrtimet pa leje. Ndrkoh, procesi i legalizimeve do t realizohet paralel me kthimin dhe kompensimin e pronave. Ndrkoh, qytetart q nuk do t bjn brenda 2 muajve vetdeklarimin do t penalizohen me gjob simbolike. Nndrejtori i Agjencis s Legalizimeve, Ferdinand Shehu, ka deklaruar se gjobat do t fillojn t aplikohen n muajin e tret dhe n muajin e katrt.  7 mije prona
  t reja n Qarkun e Tirans, s shpejti do t fillojn procesin e regjistrimit fillestar. Ky proces do t realizohet n nj t ardhme shum t afrt, me mbshtetjen e ofruar nga OSBE-ja
  17 mije
  prona t paligjshme n qytetet kryesore t vendit jan n hartat elektronike, q i disponon OSBE-ja. N takim sht rn dakord q kto harta do t jen gjithashtu n dispozicion t ALUIZNI-t
  8 mije
  prona t paligjshme n Vlor, do t’i nnshtrohen procesit t regjistrimit fillestar. OSBE-ja ka rn dakord q t ofroj projektet e saj, gj kjo e cila do t ndihmoj Agjencin
  5 dite
  sht periudha pr regjistrimin e nj biznesi t ri pran organeve tatimore. Regjistrimi bhet vetm me nj vendim gjykate

  Panorama

 12. #12
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4
  Publikohen kriteret pr dokumentacionin tekniko-ligjor

  14 dokumentet q krkohen nga urbanistt pr legalizim

  Gerald BILBILI

  Gjat procesit t verifikimit pr legalizim, do banor duhet t'i paraqes urbanistit prkats dokumentacionin tekniko-ligjor. Burime nga Agjencia e Legalizimeve, Urbanizimit dhe Integrimit t Zonave/Ndrtimeve Informale (ALUIZNI), than pr "Tirana Observer", se jan publikuar 14 dokumentet kryesore pr kt faz. Kriteret e reja fillojn nga vrtetimi i pronsis, vendimet prkatse pr pronn e deri n kontratat me arkitektt dhe studimet sizmologjike pr banesa mbi 8 kate. T njjtat burime deklaruan se, pas ksaj faze (verifikimit) do t filloj pagesa e tarifave sociale apo t mimeve t tregut.

  Kriteret
  Verifikimi n terren i banesave q do t legalizohen nga urbanistt, nuk krkon vetm ballafaqim me formulart e vetdeklaruar, por edhe plotsim t dokumentacionit tekniko-ligjor nga vet pronari. Sipas zyrtarve t ALUIZNI-t, dokumentacioni krkohet n momentin kur urbanisti bn kt verifikim n banesat prkatse. Pr kt gj, kjo agjenci ka publikuar 14 dokumentet q duhen plotsuar nga banort me qllim q t kalohet n fazat e tjera t ktij procesi. S pari, krkohet vrtetimi i pronsis s truallit nga Hipoteka dhe harta treguese provizore, vendimet si dhe kontratat pr kt pron, gjithashtu edhe licencat e arkitektit dhe konstruktorit, t fotokopjuar dhe noterizuar. M tej procedura kalon nga ana teknike, ku nj pronar duhet t ket nj genplan t azhornuar me gjendjen faktike, t konfirmuar nga Sektori i Kadastrs Urbane, projektin e ndrtess ekzistuese arkitektonik dhe konstruktiv t firmosur nga projektuesit (arkitekt, konstruktor), n tri kopje, q t prmbaj t dhnat e studimeve gjeologo-inxhinierike nga persona t licencuar etj.

  Pagesat
  Pas prfundimit t fazs s identifikimit dhe verifikimit n terren, do pronar me nj udhzues nga njsia vendore prkatse duhet t shlyej detyrimin monetar brenda nj afati t caktuar. Tarifat e legalizimit pr objektet me nj siprfaqe nn 500 metra katror jan nga 100-400 mij lek t reja. Ndrkoh pr siprfaqe q e tejkalojn kt kufi, mimi i legalizimit paguhet me mimin e tregut. Pr t mos pasur konflikte, ALUIZNI po prgatitet edhe hartn satelitore pr t gjitha zonat n vend.

  14 dokumentet

  1. Vrtetimi i pronsis s truallit nga Hipoteka dhe harta treguese provizore. Ky vrtetim t jet i tre muajve t fundit dhe origjinal.

  2. Origjina e prons si m posht:
  - Vendimi i Komisionit t Kthimit t Pronave.
  - Dhurim
  - Akt-trashgimie
  - Kontrat shit-blerje.
  (Kjo t jet e fotokopjuar dhe e noterizuar)

  3. Genplan t azhornuar me gjendjen faktike, t konfirmuar nga Sektori i Kadastrs Urbane. Ky genplan del me vul t bashkis, kundrejt tarifs 40 lek/m2.

  4. Formulari Nr.3/1, i cili bashk me nj fotokopje t genplanit (pika 3), do t pasqyrohet lidhja e objektit me infrastrukturn ekzistuese si: Rrug, kanalizime, rrjeti elektrik, telefoni, ujsjellsi, higjien, mbrojtja kundra zjarrit dhe mjedisi.

  5. Projekti i ndrtess ekzistuese arkitektonik dhe konstruktiv i firmosur nga projektuesit (arkitekt, konstruktor), n tri kopje, q t prmbaj:
  - Plan-vendosjen e objektit t ndrtuar ku t evidentohen konturi i ndrtimit, distancat nga kufiri i prons dhe nga pronat e kufitarve.
  - Planimetrit e t gjitha kateve.
  - Dy prerje t ndrtess.
  - Katr pamje.
  - Plani i themeleve
  - Prerjet e themeleve.
  - Plani i strukturave horizontale.
  - Armimi trar, kolona, solet me gjith prerjet e nevojshme.

  6. Licencat e arkitektit dhe konstruktorit, t fotokopjuar dhe noterizuara.

  7. Relacion teknik i konstruksionit, origjinal dhe n tri kopje, ku t prfshihet: Skema, tipi i themelit, tipi i konstruksionit mbajts si dhe tipi i strukturave horizontale.

  8. Dokumentet fotografike (297x210 mm) t ndrtimit, ku t prfshihen t gjitha fasadat. Fotografia t bhet n ditt q futet dosja.

  9. Fotomontazh pr objektet mbi 3 kate.

  10. T dhnat e studimeve gjeologo-inxhinierike nga persona t licencuar.

  11. Pr objekte mbi 8 kate edhe studimi sizmologjik.

  12. Kontrat noteriale me firmn ndrtuese e cila ka ndrtuar objektin.

  13. Licenca e firms ndrtuese e fotokopjuar dhe noterizuar.

  14. Deklarat noteriale nga kufitart pr rastet kur kufiri i prons sht kallkan ose kur distancat urbane jan shkelur.


  Tirana Observer

 13. #13
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4
  Memia: Jan br 80 mij deklarime t reja, 5100 jan shtesa pallatesh

  Vetdeklarimet, deri m 15 nntor do bhen falas

  Procesi i vetdeklarimeve do t jet falas deri m 15 nntor, periudh n t ciln do t mbyllet kjo faz.

  Agjencia e Legalizimeve ka hequr sanksionet pr t gjith ata q do t kryejn vetdeklarimin e ndrtimeve pa leje, pas dats 15 shtator. Pr rreth 2 muaj jan kryer 80 mij vetdeklarime t reja, nga t cilat 5100 jan vetdeklarime pr shtesa pallatesh. Kryetari i Agjencis s Legalizimeve, Shaban Memia, ka deklaruar se numri i ndrtimeve pa leje sht disa her m i madh se numri i vetdeklarimeve, prandaj pr t lehtsuar qytetart u vendos q t hiqen sanksionet.

  Procesi
  Sikurse dihet nga pikpamja ligjore, afati i vetdeklarimeve sht 4 muaj, i ndar n dy faza. Deri m 15 shtator sht afati i vetdeklarimeve falas dhe pas ksaj date deri m 15 nntor vetdeklaruesit do t paguanin nj sanksion simbolik. “Duke par realisht situatn e vetdeklarimeve, numrin e jashtzakonshm t ndrtimeve pa leje, si dhe pamundsin e administrats pr t prballuar nj fluks t till pune, ne do vazhdojm fazn e vetdeklarimeve pa sanksione deri n fund t afatit ligjor prej 4 muajsh”, ka deklaruar Memia. Sipas tij, e gjitha kjo bhet n frymn e deritanishme t lehtsimit financiar t qytetareve shqiptar, q prfitojn nga ligji i legalizimeve.
  Deri tani jan mbi 80 mij vetdeklarime t reja nga t cilat 5100 jan pr shtesa pallatesh. Ndrsa, numri i vetdeklarimeve t prgjithshme arrin n 160 mij, duke prfshir ktu edhe deklarimet e bra nj vit m par. Sipas Memis, i gjith ky proces ka ndodhur brenda nj muaji e gjysm, kur afati ligjor i vetdeklarimeve sht ligjrisht 4 muaj.

  Vetdeklarimet
  Aktualisht etapa e vetdeklarimeve t ndrtimeve pa leje po ecn me ritme shum inkurajuese, ka tregon vullnetin e qytetarve pr t’u prfshir n kt proces. “Por duhet t theksojm se numri i ndrtimeve pa leje sht disa her m i madh, ndaj edhe sot e ksaj dite vazhdojn radht e gjata te zyrat e pushtetit vendor, sepse sht e paprballueshme q nj numr kaq i lart i vetdeklarimeve n nj rekord t tille kohor t prballohet nga zyrat prkatse”, theksoi kryetari i Agjencis. Nj ekip ekspertsh t ALUIZNI-t, n bashkpunim me Ministrin e Punve Publike, Transportit dhe Telekomunikacionit dhe Ministrin e Financs, po hartojn paketn e plot udhzuese “Pr mbledhjen, administrimin dhe prdorimin e t ardhurave t prftuara nga ligji nr. 9482 dat 3.04.2006”, ku ndr t tjera do t prcaktohen edhe modalitetet e vjeljes s sanksioneve. N legalizim do t prfshihen t gjitha ndrtimet t kryera deri me 15 maj t ktij viti. Pr t gjitha ndrtesat e bra pas ktij afati, Policia Ndrtimore n bashkpunim edhe me institucionet e tjera, duhet t marr masa pr ndalimin e ktij procesi. Drejtues t Agjencis jan shprehur se po merren t gjitha masat pr t penguar deformimin e procesit t legalizimit t zonave informale.  230 mije
  ndrtime pa leje llogaritet, q t jen n t gjith vendin, t cilat do t prfshihen n procesin e legalizimeve. Pr t gjitha kto ndrtime pa leje, pronart e tyre duhet t bjn vetdeklarimin dhe m pas ato mund t prfshihen n procesin e legalizimit

  4 muaj
  do t zgjas afati i vetdeklarimit. N legalizim do t prfshihen ndrtimet e kryera deri m 15 maj t ktij viti. Pr ndrtesat e bra pas ktij afati, Policia Ndrtimore, n bashkpunim edhe me institucionet e tjera, duhet t marr masa pr ndalimin e ktij procesi


  bashkepunimi
  Procesi i legalizimeve do t realizohet paralel me kthimin dhe kompensimin e pronave. Kryetari i Agjencis s Legalizimeve, Shaban Memia, sht shprehur se n momentin e fillimit t procesit t legalizimeve do t filloj nj bashkpunim i ngusht me Agjencin e Kthimit dhe Kompensimit t Pronave

  identifikimi
  Procesi i vetdeklarimeve po ecn paralelisht me procesin e verifikimit. Identifikimi do t prfundoj 20 dit pas procesit t vetdeklarimit, pasi kto dy procese do t ecin paralel me njri-tjetrin


  80 mij
  vetdeklarime t reja jan br gjat dy muajve t par t fazs s vetdeklarimeve, proces ky q ka filluar q m datn 15 korrik dhe do t prfundoj n 15 nntor 2006
  5100 shtesa
  pallatesh jan vetdeklaruar deri tani, t cilat do t prfshihen n procesin e legalizimit. N muajt n vazhdim pritet t ket nj rritje t vetdeklarimeve t shtesave
  160 mij
  n total sht numri i vetdeklarimeve q jan t dorzuara pran zyrave t Legalizimeve. Ktu prfshihen edhe vetdeklarimet e bra nj vit m par pr legalizim
  10 lek/m
  ishte vlera e gjobs pr vetdeklarimet e bra nga data 15 shtator-15 tetor. Ndrsa 20 lek/m ishte gjoba pr vetdeklarimet nga 15 tetor-15 nntor


  Mirvjena Dizdari
  Panorama

 14. #14
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4
  U deklaruan 265 mij shtpi dhe 12 mij shtesa pallati pa leje


  Legalizimet, sot dita e fundit Memia: S’ka shtyrje afati


  Urbanizimi sht hapi i dyt pas legalizimit, q nuk do t jet aq i barabart n gjith ‘Bathoret’.

  Procesi i par mori fund pas vetdeklarimit t 265 mij shtpive dhe 12 mij shtesave t pallateve q jan br pa leje n dekadn e fundit. Tani q shteti identifikoi Bathoret, ka premtuar q t’i kthej ato n qendra urbane, me shkolla dhe qendra shndetsore, madje duke iu dhn edhe vler n tregun e ndrtimeve, pasi t’u ket dhn letra “zyrtare”. Qytetart nuk mund t presin q ky proces t jet i drejt pr secilin prej tyre, duke vendosur parametrat e prafrimit t zonave informale me qytetrimin.

  BAZA E PUNES
  Baza e puns tashm pr Agjencin e Legalizimeve, ALUIZNI, do t jet rregullorja e miratuar n mbledhjen e fundit t KRRTRSH-s. Nj pjes e mir e neneve t rregullores merret me prcaktimin e detajuar t largsive nga shtpia n shtpi, nga shtpit dhe pjesa tjetr e bllokut t banimit, q jan siprfaqet e ndrtimit, siprfaqet e lira dhe sheshet e lojrave pr fmij. Miratimi i ksaj rregulloreje do t thot ve shembje pr nj pjes t mir t godinave q nse do t jen n buz t rrugs, apo shum afr pjess s prcaktuar pr shesh lojrash, shkoll, apo qendr shndetsore. Mes kaosit t ndrtimeve pa leje n kt mnyr do t ket nj baz mbi t ciln do t vendoset rregulli. Duke marr nj tapi shtpie secili prej kryefamiljarve q mund t’i prishet shtpia do t dal i fituar, sepse kompensimi do t bhet me mimet e tregut dhe asnjher m pak se aq.

  ZONAT
  Urbanizimi do t ndahet n tri kategori, sipas siprfaqes s zons informale. Zona minimale q do t prfitoj nga infrastruktura e re do t jet 30 hektar, ndrsa maksimalja, rreth 120 hektar. Pr zonat mbi 5 hektar do t filloj menjher procedura e plotsimit t dosjeve pr miratim n KRRT, ose KRRTRSH. 30 dit pas mbylljes s procesit t vetdeklarimit dokumentacioni duhet t paraqitet n Kshillin e Qarkut. Sipas dendsis s banorve dhe siprfaqes, do t prcaktohen edhe ambientet e shkollimit, llojet e rrugve, apo parqet e fmijve. N Bathore, q sht zona m e madhe informale, parashikohet t ndrtohen dy shkolla 9-vjeare dhe nj gjimnaz. Zonat deri n 30 hektar nuk parashikojn ndrtimin e rrugve t mdha, kt privilegj do ta ken vetm zonat me mbi 60 hektar. Zona me siprfaqe 120 ha prfshin edhe shrbimet e prqendruara tregtare dhe ekonomike, prve kopshtit dhe erdhes, dy shkollave 9-vjeare, nj shkoll t mesme, terrene sportive. Rregullorja e re parashikon edhe largsit mes ndrtesave.

  RRJETI RRUGOR
  Urbanizimi do t respektoj rrjetin rrugor t parashikuar n Planin e Prgjithshm Rregullues. Ai sht i ndar n parametra t veanta pr rrug brenda vijave kufizuese t ndrtimeve n qytete, n zonat rurale prreth qyteteve apo n zonat rurale prreth zonave rurale. Gjersia e rrugve kryesore, largsia minimale, gjersia e rrugve dytsore apo edhe element t tjer specifik jan t prcaktuar teknikisht. E prbashkta e t gjitha rrugve sht nj lloj zgjidhjeje pr parkimin q sot n kryeqytet sht nj gangren pr qytetart. Sipas rregullores, n rrugt dytsore nuk lejohet parkim dhe lvizja t kryhet me nj drejtim. “Parkimi i automjeteve pr t gjitha llojet e ndrtimeve t kryhet brenda siprfaqes s prons”, thekson rregullorja. N zonat rurale, lidhja e rrjetit rrugor t zonave q urbanizohen dhe integrohen me rrugt ekzistuese, duhet t bhet me studim t veant. Po kshtu, urbanizimi i njsive pran rrugve nacionale dhe linjave hekurudhore duhet t respektoj kushtet e Kodit Rrugor.

  * 5 hektare
  Pr zonat mbi 5 hektar do t filloj menjher procedura e plotsimit t dosjeve pr miratim n KRRT, ose KRRTRSH. 30 dit pas mbylljes s vetdeklarimit dokumentacioni t paraqitet n Kshillin e Qarkut
  * 265 mije
  ndrtime n total jan vetdeklaruar, nga kto rreth 45 mij ndrtime jan deklaruar nj vit m par dhe 12 mij shtesa pallatesh t ndrtuara pa leje jan vetdeklaruar gjat 4 muajve. Kto ndrtime do t futen n proces legalizimi  Kufiri i ndarjes s pronsis
  Sipas rregullores, kur banesat vendosen prbri njra-tjetrs dhe faqet n brinj nuk kan dritare, ato nuk mund t jen t larguara deri n nj metr ose n bashkim t plot. “Ndrtimet duhet t respektojn kufirin e ndarjes s pronsis dhe bashkimi i plot mund t bhet vetm mbi bazn e marrveshjes s pronarve fqinj”, thot rregullorja. Pr prcaktimin e distancave mes 2 ndrtesave me numr t njjt katesh, distanca prcaktohet me interpolim.

  Shkarkimet edhe me gropa septike
  Edhe pse n rregullore prcaktohen largsit pr ujsjells-kanalizimet, caktohen edhe raste kur ato nuk mund t zbatohen. “Nse n zonat informale nuk ka mundsi t shkarkimit t ujrave t zeza n rrjet, kto shkarkime t trajtohen me gropa septike t prqendruara, duke zbatuar K.T.P dhe K.T.Z n fuqi”, thot rregullorja. Kur gjendja e rrjeteve t ujsjellsit dhe kanalizimeve nuk sht n prputhje me K.T.P dhe K.T.Z ndrmarrjet detyrohen t marrin masa pr rikonstruksion.

  Kushtet e veanta
  Sipas piks 64 t rregullores do t respektohen edhe normat urbanistike t ndrtimeve pr personat me aftsi t kufizuara. “N procesin e urbanizimit dhe integrimit t zonave informale, n hartimin e projekteve t respektohen normat urbanistike dhe arkitektonike t personave me aftsi t kufizuar t miratuara me Vendimin e Kshillit t Ministrave nr. 401, t vitit 2004”, thuhet n rregullore.  RREGULLORJA e aluiznit

  III. STUDIMET URBANISTIKE PJESORE
  7. Urbanizimi dhe integrimi i zonave/ndrtimeve informale do t bhet mbi bazn e studimeve pjesore urbanistike.
  8. Studimet pjesore urbanistike do t hartohen pr:
  a) zon informale me siprfaqe mbi 5 ha brenda vijs kufizuese t ndrtimeve t qendrs s banuar urbane ose rurale;
  b) zon informale me siprfaqe mbi 5 ha jasht vijs kufizuese t ndrtimeve t qendrs s banuar urbane ose rurale;
  c) bllokbanim informal me siprfaqe nga 1 deri n 5 ha brenda vijs kufizuese t ndrtimeve t qendrs s banuar urbane ose rurale;
  d) bllokbanim informal me siprfaqe nga 1 deri n 5 ha jasht vijs kufizuese t ndrtimeve t qendrs s banuar urbane ose rurale;
  e)ndrtim informal t veuar t nj grupi objektesh n territor me siprfaqe deri n 1 ha.
  9. Studimet pjesore urbanistike t zonave informale me siprfaqe mbi 5 ha dhe bllokbanimeve me siprfaqe 1 deri n 5 ha brenda vijave kufizuese t ndrtimeve t qendrave t banuara urbane dhe rurale, duhet t respektojn Planin e Prgjithshm Rregullues n fuqi:
  a) n drejtim t rrjetit rrugor,
  b) zonave me status t veant mbrojtjeje:
  i. zonave me vlera arkitektonike,
  ii. arkeologjike,
  iii. historike
  c) Kufirit t njohur t prmbytjeve,
  d) respektimin e infrastrukturs nntoksore,
  10. Studimet pjesore urbanistike t zonave informale me siprfaqe mbi 5 ha dhe bllokbanimeve me siprfaqe 1 deri n 5 ha jasht vijave kufizuese t ndrtimeve t qendrave t banuara urbane dhe rurale, duhet t respektojn Studimet urbanistike t zonave suburbane, kur kto studime ekzistojn, n drejtim t:
  a) infrastrukturs rrugore dhe hekurudhore,
  b) zonave me status t veant mbrojtjeje,
  c) burimeve t ndotjeve,
  d) zonave me vlera arkitektonike,
  e) arkeologjike
  f) historike,
  g) kufirit t prmbytjeve,
  h) respektimi i normave t brezave mbrojts t burimeve t ujit t pijshm,
  i) respektimin e normave t infrastrukturs nntoksore,
  j) zonave me prparsi zhvillimin e turizmit,
  k) porteve dhe aeroporteve etj.
  11. Studimet pjesore urbanistike t zonave informale me siprfaqe mbi 5 ha dhe bllokbanimeve me siprfaqe 1 deri n 5 ha jasht vijave kufizuese t ndrtimeve t qendrave t banuara urbane dhe rurale n territoret n kufi me kto qendra, duhet t mos pengojn zhvillimin perspektiv t tyre, veanrisht vazhdimsin e rrjetit rrugor dhe infrastrukturs mbi e nntoksore n prgjithsi.
  12. Studimet pjesore urbanistike t zonave informale me siprfaqe mbi 5 ha dhe bllokbanimeve me siprfaqe 1 deri n 5 ha jasht vijave kufizuese t ndrtimeve t qendrave t banuara urbane dhe rurale, duhet t respektojn studimet e ndryshme lidhur me infrastrukturn nacionale, n proces ose t miratuara, si dhe brezat mbrojts s tyre t miratuara me akte nnligjore.
  13. Studimet pjesore urbanistike hartohen mbi bazn e detyrs s projektimit dhe hartave topografike me kufijt e zons.
  14. Studimi Urbanistik Pjesor prmban:
  a) kufijt e zons pr t ciln hartohet studimi;
  b) nnndarjen e parcelave;
  c) trasimin e rrjetit rrugor brenda zons, lidhjen me at t zonave prreth, profilet e rrugve dhe planin e piketimit t tij;
  d) karakteristikat dhe trasimin e rrjeteve t furnizimit me uj, t kanalizimeve, t energjis elektrike, t telefonis dhe shrbimeve t tjera;
  e) hapsirat pr ndrtimet publike, shndetsore, arsimore, tregtare, kulturore, sportive, etj, me kondicionet urbanistike prkatse;
  f) koeficientt e shfrytzimit dhe menaxhimit t territorit;
  g) ndrtimet q parashikohen pr t shembur, rikonstruktuar apo restauruar;
  h) prcaktimet pr ndrtimet q do ti nnshtrohen kushtzimeve ose ndrhyrjeve t veanta (objekte monumentale, objekte me vlera t veanta, zona arkeologjike etj);
  i) normat e vlersimit t ndikimit n mjedis (VNM);
  j) ndarjen e territorit sipas pronsis mbi truallin;
  k) lista e pronarve q do t shpronsohen, sipas zrave kadastral;
  l) vlersimi ekonomiko-financiar pr zbatimin e studimit urbanistik pjesor.
  Prmbajtja e SUP ndryshon n raport me veorit specifike t zonave.
  15. Studimi urbanistik pjesor hartohet mbi bazn e Detyrs s Projektimit. Detyra e Projektimit duhet t prmbaj :
  a) fragment t Planit t Prgjithshm Rregullues me pozicionin e zons informale pr t cilin do t kryhet studimi urbanistik pjesor(kur studimi urbanistik pjesor hartohet pr nj pjes t tij).
  b) planimetris s azhornuar t zons informale pr t ciln hartohet studimi urbanistik pjesor n shkalln 1:2000 deri n 1:500, sipas morfologjis s terrenit;
  c) t dhna inxhiniero-gjeologjike, topografike dhe sizmilogjike.
  d) t dhna demografike;
  e) azhornimi i rrjetit inxhinierik nntoksor dhe ajror (ujsjells, kanalizim, elektrik, telefonik etj);
  f) t dhna pr monumente me vlera historike, arkeologjike q ndodhen brenda studimit urbanistik pjesor;
  g) t dhna pr infrastrukturn publike ekzistuese (shkolla, objekte tregtare, kulti, sportive, publike, kulturore, shndetsore etj);
  h) treguesit teknik t gjendjes ekzistuese;
  i) karakteristikat kryesore t ndrtimeve (zhvillimin volumetrik, funksionin, materialet ndrtimore);
  j) t dhna pr ndarjen e territorit sipas pronsis;
  k) analiza teknike e prgatitur nga zyra e Urbanistiks pran njsis s qeverisjes vendore.
  16. Studimi urbanistik pjesor hartohet n dy faza:
  a) Projekt-ideja;
  b) Projekti i zbatimit;
  17. Projekt ideja e studimit urbanistik pjesor duhet t prmbaj;
  a) detyrn e projektimit;
  b) relacionin e prgjithshm;
  c) planimetrin e zons n prputhje me Planin e Prgjithshm Rregullues, n rast se ekziston, ku t prcaktohet pozicioni i zons pr t ciln do t kryhet studimi, pjesor urbanistik, n shkalln 1:5000 deri n 1:1000;
  d) planimetrin e zonimit funksional, gjendja ekzistuese n shkalln 1:2000 deri n 1:500;
  e) planimetrin e zonimit funksional, propozimi;
  f) skemn e rrjetit rrugor;
  g) skic iden e infrastrukturs;
  h) planimetrin me fazat e ndrtimit t infrastrukturs;
  i) planimetrin me fazat e rikonstruksionit t infrastrukturs;
  j) planimetrin e zonimit funksional sipas numrit t kateve;
  k) pasqyrn e treguesve tekniko-ekonomik;
  l) parcelizimi n rastin e ndrtimeve me banesa individuale;
  m) planimetrin me vendosjen e objekteve, funksionin dhe lartsin e tyre;
  18. Projekti i zbatimit t studimit urbanistik pjesor prmban:
  a) planin e zonimit funksional;
  b) rrjeti rrugor n shkalln 1:100 ose 1:500 dhe pr zona n reliev t aksidentuar n shkall 1:200;
  c) projektin teknik t rrjetit inixhinierik n shkalln 1:1000 ose 1:500;
  d) planin e vendosjes s objekteve si dhe karakteristikat kryesore t tyre (funksion, zhvillimin volumetrik etj);
  e) parcelizimi n rastin e ndrtimeve me banesa individuale;

  IV. SHESHI I NDERTIMIT
  19. Planimetria e sheshit t ndrtimit i jepet krkuesit t saj me Vendimin e KKRT-s prkatse;
  a) n planimetrin e sheshit t ndrtimit do t jepen qart t gjitha kondicionet urbanistike t prcaktuara nga studimi urbanistik, siprfaqja e sheshit t ndrtimit dhe siprfaqja e ndrtimit, kufiri i pronsis, vija e ndrtimit, koeficienti i shfrytzimit t territorit, funksioni i objektit, numri i kateve dhe lartsia e objektit mbi e nntok, pozicioni kadastral;
  b) distancat kundrejt fqinjve, kundrejt kufirit t pronsis, hyrjet, daljet, lidhja me rrugt, kondicionet e veanta (pr objekte e pozicione t veanta) etj. Plan-vendosja e objektit dhe t dhnat e tjera grafike do t punohen mbi relievin e azhornuar t gjendjes ekzistuese;
  c) n planimetrin e sheshit t ndrtimit duhet t prcaktohen qart t gjitha rrjetet inxhinierike q furnizojn objektin (kanalizim, ujsjells, elektrik, telefoni, mkz, etj), dhe miratimin e tyre nga ndrmarrjet prkatse;
  d) planimetria e sheshit t ndrtimit bashk me kondicionet urbanistike, hartohet sipas modeleve 1 5.
  e) paraqitja e studimeve urbanistike bhet sipas modeleve q i bashkngjiten ksaj rregulloreje.

  V. NORMAT DHE RREGULLAT E PROJEKTIMIT URBANISTIK
  20. studimet urbanistike duhet t’i prmbahen normave dhe rregullave t projektimit.
  21. N zonn e banimit prfshihen njsit urbanistike dhe rrugt e brendshme midis tyre.
  Mbshtetur n Ligjin Nr. 9482, dat 03.04.2006 “Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa lej”, territoret me ndrtime pa leje klasifikohen n:
  a) ndrtim informal i veuar;
  b) bllok banimi informal;
  c) zon informale;
  22. Ndrtim informal i veuar nuk prbn njsi urbanistike. N rastin kur ndrtimi informal i veuar ka funksion banimi, t prdoren normat e njsis urbanistike m t vogl, bllokut t banimit informal.
  23. Bllokbanimi informal sht njsia e banimit me siprfaqe 1 deri n 5 ha me ndrtime nj familjare. Elementt prbrs t bllokut t banimit jan;
  a) siprfaqe ndrtimi;
  b) siprfaqe e lir;
  c) shesh lojrash pr fmij;
  24. Referuar “Rregullores pr Urbanistikn” miratuar me VKM, Nr. 722, dat 19.11.1998 si dhe situats aktuale, njsit urbanistik t zonave informale t banimit pr banesa nj-familjare, me siprfaqe mbi 5 ha, klasifikohen:
  a) zona me siprfaqe 30 ha;
  b) zona me siprfaqe 60 ha;
  c) zona me siprfaqe 120 ha;
  25. Zon me ndrtime informale nj familjare me siprfaqe 30 ha sht njsia urbanistike n baz t organizimit t s cils jan objektet shoqrore t kopshtit dhe erdhes, njsit e shrbimit tregtar e komunal si dhe terrenet sportive pr fmij mbi 6 vje. Kjo njsi banimi prbhet nga:
  a) territor banimi neto;
  b) shesh lojrash pr fmij;
  c) siprfaqe pr objekte shoqrore;
  d) terrene sportive;
  e) rrug dhe sheshe;
  26. Zona me ndrtime informale nj familjare me siprfaqe 60 ha sht njsia urbanistike n baz t organizimit t s cils sht shkolla 8 vjeare. Kjo njsi banimi prbhet nga:
  a) territor banimi neto;
  b) shesh lojrash pr fmij;
  c) siprfaqe pr objekte shoqrore;
  d) terrene sportive;
  e) gjelbrim i organizuar;
  f) rrug dhe sheshe.
  27. N treguesit normativ t objekteve shoqrore siprfaqet e parcelave t erdhes dhe kopshtit variojn nga 0.3-0.4 ha pr nj erdhe ose nj kopsht dhe 0.6-1 ha pr parceln e shkolls 9 vjeare brenda vijave kufizuese t qendrave t banuara urbane, mbshtetur n “Rregulloren pr Urbanistikn”, miratuar me VKM, Nr. 722, dat 19.11.1998.
  Kto norma pr zonat informale jasht vijave kufizuese t ndrtimeve t qendrave t banuara urbane, brenda dhe jasht vijave kufizuese t ndrtimeve t qendrave t banuara rurale, do t jen 0.1-0.25 ha pr parcelat e erdhes, 0.15-0.4 ha pr parcelat e kopshteve.
  28. Zona me ndrtime informale nj familjare me siprfaqe 120 ha sht njsia urbanistike n baz t organizimit t s cils jan:
  a) shrbimet e prqendruara tregtare dhe ekonomike;
  b) kopshte dhe erdhe;
  c) dy shkolla 8 vjeare;
  d) nj shkoll e mesme;
  e) terrene sportive;
  f) shrbim shndetsor;
  g) administrativ etj;
  29. Normat e projektimit urbanistik t njsive urbanistike t zons s banimit jan prmbledhur n tabelat e mposhtme:

  30. Pr t siguruar diellzimin minimal t ndrtesave, hapsirat funksionale, ndriimin dhe ajrimin, veprohet si m posht:
  a) Kur ndrtesat vendosen karshi njra-tjetrs dhe kan gjatsi deri n 20 m, distancat duhet t jen:
  Pr ndrtesa 1 kat jo m pak se 4 m;
  Pr ndrtesa 2 kate jo m pak se 6 m;
  Pr ndrtesa 3 kate jo m pak se 8 m;
  Pr ndrtesa 4 kate jo m pak se 10 m;
  Pr ndrtesa 5 kate jo m pak se 12 m;
  b) Kur ndrtesat jan karshi njra-tjetrs, kan dritare dhe gjatsi mbi 20 m distancat duhet t jen:
  Pr ndrtesa 1 kat jo m pak se 6 m;
  Pr ndrtesa 2 kate jo m pak se 9 m;
  Pr ndrtesa 3 kate jo m pak se 13.5 m;
  Pr ndrtesa 4 kate jo m pak se 18 m;
  Pr ndrtesa 5 kate jo m pak se 20 m;
  Pr prcaktimin e distancave ndrmjet dy ndrtesave me numr t njjt katesh, distanca prcaktohet me interpolim; d.m.th t dy ndrtesat konsiderohen me numr t njjt katesh q sht e barabart me mesataren e shums s numrit t kateve t tyre.
  31. Kur banesat vendosen prbri njra tjetrs dhe faqet n brinj nuk kan dritare, ato nuk mund t jen t larguara deri n nj metr ose n bashkim t plot. N do rast ndrtimet duhet t respektojn kufirin e ndarjes s pronsis dhe bashkimi i plot
  mund t bhet vetm mbi bazn e marrveshjes s pronarve fqinj.
  32. Distanca e ndrtesave t banimit nga erdhet, kopshtet, shkollat dhe objektet shndetsore duhet t jen jo m pak se 1.5 her t lartsis s ndrtess m t lart q qndron nga jugu, ndrsa n drejtime t tjera zbatohen pikat 30, 31 t ksaj rregulloreje.
  33. Dalja konsol e mbi 50% t faqes s ndrtess do t quhet faqe ndrtimi dhe do t merret parasysh n llogaritjen e distancs midis ndrtimeve.
  34. Pr ndrtimet gjat rrugve, do dalje konsol do t quhet faqe ndrtimi dhe do t merret parasysh n llogaritjen e distancs midis ndrtimeve.
  35. Kur pjerrsia e atis lejon shfrytzim t mbi 5.0 m , mbi kuotn e sistemuar, pr efekt t llogaritjes s distancave, lartsia e tij konsiderohet si nj kat e gjysm dhe kur sht mbi 6.0 m konsiderohet 2 kat.

  VI. RRJETI RRUGOR
  37. Urbanizimi dhe integrimi i njsive urbanistike informale brenda vendbanimeve urbane dhe rurale duhet t respektoj “Rregulloren pr urbanistikn” miratuar me VKM nr. 722, dat 19.11.1998, pr sa i prket rrjetit rrugor t parashikuar n Planin e Prgjithshm Rregullues.
  38. Pr urbanizimin dhe integrimin e njsive urbanistike informale, brenda vijave kufizuese t ndrtimeve n qytete, studimet urbanistike t hartohen bazuar n normat e rrjetit rrugor:
  a) gjersia e rrugve kryesore t jet 7 m, me 1.5 m trotuar n t dy kraht;
  b) largsia minimale ndrmjet rrugve kryesore t jet 40m;
  c) gjersia e rrugve dytsore t jet 5 m me 1.0 m trotuar n t dy ant;
  d) largsia minimale ndrmjet rrugve dytsore t jet 60m;
  e) n rrugt dytsore nuk lejohet parkim dhe lvizja t kryhet me nj drejtim.
  f) parkimi i automjeteve pr t gjith llojet e ndrtimeve t kryhet brenda siprfaqes s prons;
  39. Pr urbanizimin dhe integrimin e njsive urbanistike informale, n zonat rurale prreth qyteteve, studimet urbanistike t hartohen bazuar n legjislacionin n fuqi:
  a) t respektohet rrjeti rrugor i parashikuar n studimin e zons suburbane, kur ai ekziston;
  b) n munges t studimit t zons suburbane, lidhja e rrugve t planit rregullues t qytetit me zonat informale t bhet me studim t veant;
  c) gjersia e rrugve kryesore t jet 7m, me 1.5 m trotuar n t dy kraht;
  d) largsia minimale ndrmjet rrugve kryesore t jet 80m;
  e) gjersia e rrugve dytsore t jet 5m me 1.0m trotuar n t dy ant;
  f) largsia minimale ndrmjet rrugve dytsore t jet 100m;
  g) n rrugt dytsore nuk lejohet parkim dhe lvizja t kryhet me nj drejtim;
  h)parkimi i automjeteve pr t gjith llojet e ndrtimeve t kryhet brenda siprfaqes t prons;
  40. Pr urbanizimin dhe integrimin e njsive urbanistike informale, n zonat rurale prreth zonave rurale ekzistuese t respektohen:
  a) lidhja e rrjetit rrugor t zonave q urbanizohen dhe integrohen me rrugt ekzistuese, t bhet me studim t veant;
  b) gjersia e rrugs lidhse t zons q urbanizohet dhe integrohet me rrugn nacionale ose kryesore t jet 7m me 1.5m trotuar n t dy ant;
  c) gjersia e rrugve kryesore t jet 7m me 1.5m trotuar n t dy ant;
  d) gjersia e rrugve dytsore t jet 5m me 1.0m trotuar n t dy ant;
  e) parkimi i automjeteve pr t gjith llojet e ndrtimeve t kryhet brenda siprfaqes s prons.
  41. Pr urbanizimin dhe integrimin e njsive urbanistike informale brenda vijave kufizuese t ndrtimit t fshatrave t respektohen:
  a) gjersia e rrugve kryesore t zons t jet 6 m me 1.0 m trotuar n t dy ant;
  b) gjersia e rrugve dytsore t jet 5 m, me 1.0 m trotuar n t dy ant;
  c) rrugica pr kalimin e kmbsorve me gjersi t pjess s shtruar t jet 3 m;
  d) parkimi i automjeteve pr t gjith llojet e ndrtimeve t kryhet brenda siprfaqes t prons;
  42. Pr urbanizimin dhe integrimin e njsive urbanistike informale pran rrugve nacionale dhe linjave hekurudhore t respektohen kushtet e Kodit Rrugor.

  VII. RRJETIT ELEKTRIK
  43. Distanca horizontale nga prcjellsit ansor t linjs ajrore (n pozicionin e pa mnjanuar) deri n pjest e dala t godinave, duhet t jen jo m t vogla se:
  a) 4m pr linjat deri 1kv;
  b) 10m pr linjat 6-10kv;
  c) 15m pr linjat 20-35kv;
  d) 20m pr linjat 110kv;
  e) 25m pr linjat 150-220kv;
  f) 30m pr linjat 330kv;
  44. Nuk lejohet ndrtimi i godinave nn linjat ajrore elektrike, me prjashtim t godinave industriale t rezistueshme ndaj djegies. Distanca ajrore nga prcjellsi i poshtm deri n atin e godins industriale, nuk duhet t jen m t vogla se:
  a) 3m pr linjat deri n 35kv;
  b) 4m pr linjat 110-150kv.
  c) 5m pr linjat 220kv;
  d) 6m pr linjat 330 kv;
  Mbulesat metalike, mbi t cilat kalojn linjat ajrore elektrike, duhet t tokzohen.
  45. Distancat ajrore nga prcjellsit e linjs ajrore elektrike, n lidhje me siprfaqen e toks, n regjimin normal t puns, duhet t jet jo m e vogl se:
  a) 7.0 m pr linjat deri n 110 kv;
  b) 7.5 m pr linjat 150kv;
  c) 8.0 m pr linjat 220 kv;
  d) 8.5 m pr linjat 330kv;
  46. N ndrprerjet me rrug, distancat ajrore nga prcjellsi deri n lidhje me siprfaqen e toks, duhet t kontrollohet pr kputjen e prcjellsit n kampatn fqinj n zgjerimin e temperaturs mesatare vjetore t ajrit pa marr parasysh ngrohjen nga rryma elektrike, kto largsi duhet t jen jo m e vogl se:
  a) 4.0 m pr linjat deri n 150kv;
  b) 5.0 m pr linjat 220kv;
  c) 5.5 m pr linjat 330kv;
  47. Distancat ajrore nga baza e shtylls s linjave ajrore deri n ann e bankins s rrugs duhet t jet jo m e vogl se 1.5 m.
  48. Distancat ajrore nga baza e shtylls s ndriimit rrugor deri n ann e bankins s rrugs duhet t jet jo m e vogl se 0.5 m.
  49. Pr linjat ajrore me tension deri 1.0kv t realizuara me kabll t fiksuar tirant, distancat ajrore t linjs nga pjest kallkan t objektit, nuk ka kufizim distance.
  50. Pr linjat ajrore me tension 1.0 kv t realizuara me kabll t fiksuar tirant, distancat ajrore t linjs nga pjest e fasads s objektit (ballkon, llozh, dritare, verand) distanca nuk duhet t jet jo m e vogl se 2m.
  51. Distancat e linjave ajrore me godinat q magazinojn lnd plasse si dhe me impiantet e jashtme, q kan rrezik zjarri, duhet t plotsojn kushtet e shfrytzimit sipas normave t MKZ. Prgjithsisht, aksi i linjs duhet t jet larg ktyre objekteve sa 1.5 her lartsia e shtylls.
  52. Distancat ajrore e shtrirjes s linjave kabllore elektrike nntoksore, nga objekti duhet t jet jo m e vogl se 1.0 m nga vija e ndrtimit.
  53. Kuota e shtrirjes s linjave kabllore elektrike nntoksore, t jet jo m e vogl se -1.2 m nga kuota e sistemuar.
  54. Ndriimi i rrugve, kalimeve n zon banimi urbane dhe rurale, duhet t jet jo m e vogl se norma e paraqitur n tabeln Nr. 4.


  Panorama

 15. #15
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4
  Kryeministri Berisha merr pjes n ceremonin e dorzimit t lejeve t para t legalizimit

  12/2/2007

  Paraditen e sotme, Kryeministri Berisha mori pjes n ceremonin e organizuar nga Agjencia e Legalizimit, Urbanizimit dhe Integrimit t zonave Informale(ALUIZNI), me rastin e dorezimit t lejeve t para t legalizimit.

  N kt takim ishin t pranishm prfaqsues t institucioneve ndrkombtare, q asistojn kt process t rndsishm, prfaqsues t institucioneve qndrore, ministra, deputet, etj.

  Drejtori i ksaj Agjencie, zoti Shaban Memia, duke marr fjaln, theksoi se pr her t par pas shume vitesh po hidhet hapi i par i largimit t vendit ton nga informaliteti dhe shprdorimi i pronave, duke hyr kshtu n rradht e nj shteti modern.

  M pas, zoti Memia bri pr t pranishmit, nj paraqitje t dokumentacionit t dixhitalizuar t aplikimit, pr legalizimin e ndrtimeve informale, si dhe ecuris q do t ndjek procesi n t ardhmen.

  Kryeministri Berisha, duke e vlersuar kt si nj dit t veant, t ciln shqiptart e pritn pr 15 vite rresht, u shpreh se, me fillimin e zbatimit t reforms s pronsis, Shqipria shnon hapin par drejt hyrjes n tregun e lir dhe drejt vendosjes s shtetit ligjor.

  Gjithashtu, Kryeministri theksoi se me kt proces ekonomia e tregut n Shqipri merr nj dimension krejt tjetr.

  N kt ceremoni, Kryeministri Berisha dorezoi disa prej lejeve te legalizimit, pronareve qe ndodheshin te pranishem.

  M tej n fjaln e tij, Kryeministri u shpreh:

  “Kjo sht nj dit e veant, nj dit t ciln shqiptart e pritn pr 15 vite rresht. N vizitn e tij, n pranvern e vitit 91, nj burr i shquar i asaj kohe, sektetari amerikan i shtetit Xhejms Bejker do t deklaronte, prpara shqiptarve duke sjell mesazhin e bots s lir, se freedom works, pra liria punon.
  N rast se ka nj komb pr t cilin liria punoi m shum po t kemi parasysh stadin nga i cili u nis, do t thosha se ky sht kombi shqiptar, por n rast se ka liri , t cilat punojn m shum se pr cdo komb tjetr, srish liria e lvizjes, dhe inisiatitva e lir, punuan pr shqiptart, ndofta m shum se pr t tjert.

  Un e di q n vesht e shqiptarve, termi Shqipria e re sht banalizuar, n kuptimin e vrtet t fjals. N rast se u ndrtua ndonjher nj Shqipri e re, u ndrtua n kto 15 vjet, fal sags, legjendes s sakrifics mbinjerzore t qindra e mijra shqiptarve, t cilt sapo u gjetn t lir, sapo u konstatuan se mund t lvizin lirisht, sapo konstatuan se jan t lir t ndrtojn t ardhmen e tyre, u drejtuan tek m e para q u mungonte q ishte shtpia, dhe ndrtuan n kto 15 vite realisht nj Shqipwri t dyt , por ksaj here nj Shqipri bashkohore.

  N t katr ant e planetit u shprnda nj pjes e tyre, bn punrat m t rnda q mund t bj njeriu dhe s bashku me fitimet e krijuara, duke punuar n trsi, duke punuar s bashku ngritn n Shqipri vila, q nuk kan ekzistuar m par, u afruan me qytete e tyre me ndrtesa moderne, u dhan atyre gjallrin e domosdoshme pr t ecur n ritmet e sw ardhmes.

  N 15 vite qytetet pa kt val t fuqishme ardhjesh do t ishin shteruar, do t ishin shkretuar. Jan kto q mbajtn dhe shkuan gradualisht drejt shndrrimit t shoqris shqiptare nga nj shoqri ruralo-urbane n nj shoqri urbane-rurale.

  sht nj dit shum e vecant sepse ne sot bjm hapin e par madhor drejt vendosjes s shtetit ligjor. Shqipria nn ligj ishte dhe mbetet motoja jon. Ju kujtoj se n vitin 93 kemi privatizuar totalisht apartamentet dhe n mbar Shqiprin ishin gjithsej 220 mij apartamente. Po t keni parasysh shpit private t fshatrave tona n krahasim me kto ndrtime I ndajn dy kohra. N kt drejtim kjo dit sht nj homazh I madh pr ata qindra shqiptar t cilt me djersn, prkushtimin, angazhimin e tyre ndrtuan nj Shqipri t dyt, ndrtuan Shqiprin e re.

  Kjo dit sht gjithashtu nj dite e vecant pr lirin e tregut sepse ktu bjm hapin e par drejt hyrjes n tregun e lir n nj kapital q arrin vlerat n rreth 6 miliard euro, n nj kapital q rrinte I strukur, rinte I ngrir. Ekonomia e tregut n Shqipri me kt process merr nj dimension krej tjetr. Kjo dit sht nj dit e shqnuar pr mbar ekonomin shqiptare sepse ky proces bazohet n t drejtn, ky proces e bn shoqrin shqiptare m t drejt dhe rrit kohazionin e saj.

  Un dua t shpreh ktu nj mirnjohje shum t thell , nj burri t shquar, njrit nga personalitet m t shquara t ekonomis dhe sociologjis botrore, Hernando De Soto, i cili ofroi n doktrinn e tij parimet m t shklqyera t trajtimit t ktij procesi, t prshndes prfaqsuesit e tij n kt sall.
  Ky process u tentua shum e shum her, por dshtoi pr faktin se u vendos mbi baza t gabuara. Dua t falenderoi shum przemrsisht UNDP, mikun tim Kemal Dervish. N takimin e tij t par, pasi mori detyrn dhe un u bra kryeministr, un i krkova atij t m lidh me Institutin per Liri dhe Demokraci dhe t m ndihmoj q Hernando de Soto ta asistoj Shqiprin n kt process kaq jetik dhe un jam dshmitar se me nj prkushtim t madh, UNDP, shefja e misionit dhe ekipi I saj u angazhua pr t ndihmuar n kt reform, pa t ciln nuk ka kapitalizm t vrtete.

  N se 15 vjet m par Xhejms Bejker tha Freedom woks, kam shum knaqsi sot t deklaroj se ALUIZNI punon. E kam vizituar disa her kt agjenci e vizitova dhe dje dhe mbeta shum I knaqur pr prpjekjet e tyre rezultative pr t kaluar nga mosha informale n moshn dixhitale dhe ju e pat vet se gjeta aty nj grup jot madh njerzish q punonin n database, por nj grup t prkushtuar q ka krijuar nnj arkiv nga m modernt q e sjell kt process dhe krahas dosjejs manuale I jep dhe dosjen dixhitale. Ishte zoti De Soto q m sugjeroi mua se hipotekimi dhe regjistrimi i tyre duhet t bhet nga ALUIZNI dhe koha provoi se pavarsisht nga disa xhelozira, se De Soto kishte t drejt, sepse kjo po funksionon dhe eshte nj shembull pr tu ndjekur.
  Kan vetm pak muaj q kan filluar punn dhe kan punuar paralelisht n manual dhe dixhital. Mendoj se kjo eshte mnyra se si duhet t punohet, ndaj dhe un dua t prgzoj ktu drejtuesit e saj, t gjith punonjsit e saj dhe ti siguroj se do t kene mbshtetjen totale t qeveris n prmbushjen e ktij misioni n njsi kohe sa m t shkurtr.

  Un kam biseduar me zotin Memia se si mund ta shpejtojm kte proces. Jan 80 mij apartamente nga t cilat mbi 20 mij n Tiran.

  Do ta mbyll kt fjal, duke u rikthyer tek kapitulli I dyt I madh I ksaj reforme, kapitulli I kthimit dhe kompensimit t pronave. Nuk mund t ket reform pronsie pa kopmletimin e ktij procesi.

  Vetm pak muaj m par kryesori I t majts shqiptare do tu deklaronte pronarve se ne nuk jemi partia juaj, ndrsa un u them pronarve se ne jemi dhe do t mbetetmi partia juaj, sepse ne jemi parti e shtetit ligjor, sepse jemi parti e reformave sepse pa rikthyer dhe kompensuar trsisht pronn, reforma e pronsis do t jet e dshtuar, ndaj dhe un dua t garantoj Agjencin Kombetare t Kthimit dhe t kompensimit t pronave, e cila duhet t shpejtoj ritmet, se qeveria do t angazhoj t gjith potencialin e saj pr suksesin e puns s tyre, sepse e kthyem nga nj komision q nuk varej nga askush n nj deg t ekzekutiviit, vetm e vetm pr t marr t gjitha prgjegjsit si ekzekutiv, ndaj pronarve , pr ti dhn ksaj agjencie t gjitha fuqit pr t prmbushur misionin e saj.

  Sot sht fushat, por un dua ti garantoj pronaret se porosit q kan marr ministrat, porosit q kan marr agjencit e tjera, do ti prbushin me prgjegjsi t plot dhe se Agjencia e Kthimit dhe Kompensimit t pronave do t prmbush me dinjitet, me prgjegjsi t plot kto 2 krah t reforms.

  Shqipria plotson refomn e vendit t saj shoqror, vendos kapitalizmin mbi pronn, i jep atij t gjith fuqin q ky vend ka dshmuar n shekuj.

  Edhe njher urimet m t przemrta dhe duhet t falenderoj edhe njher t gjith ata q bn t mundur q sot t dorzohen lejet e para t legalizimit, ose tapit para."

  Zyra e Kryeministrise

 16. #16
  i/e regjistruar
  Antarsuar
  07-12-2006
  Postime
  124
  Dmth se pronaret a ligjshem do marrin me ne fund tokat qe u mori Pushteti Popullor, apo mos behet fjale per legalizimin e vjedhjes qe ka qene leitmotivi 15 viteve te fundit?

 17. #17
  Kodi Civil i Republikes se Shqiperise

  Titulli VII

  Mbrojtja e Pronesise

  Padia per kerkimin e sendit

  Neni 296

  Pronari ka te drejte te ngreje padi per te kerkuar sendin e tij nga cdo posedues ose mbajtes....

  Neni 298

  Poseduesi me keqbesim per gjithe kohen e posedimit te tij, detyrohet t'i ktheje pronarit bashke me sendin edhe frutat natyrore te vecuara e frutat civile te vjela ose qe jane bere te kerkueshme....


  etj.etj.

  Ky shtet o marangoz duke qene qene se eshte i lidhur me krimin qe ne embrionet e veta ( vitet '90, PS + PD = PPSH), nuk mund kurrsesi tu ktheje pronareve te ligjshem jo pronat por as vleren financiare dhe fitimin e munguar te te gjithe viteve bashke.
  Shtet qe nuk mund te zbatoje dhe te ekzekutoje ligjet e miratuara vet eshte vetem shteti shqiptar.
  Omnia mutantur, nos et mutamur in illis.

 18. #18
  Akulli Maska e DiGiTeX
  Antarsuar
  30-04-2002
  Vendndodhja
  Diku Rreth Botes
  Postime
  368

  Legalizimet,nis kompensimi i pronarve

  TIRAN- Kshilli i Ministrave do t marr s shpejti n shqyrtim listn e pronarve t ligjshm n zonn informale t Kasharit dhe do t vendos pr kompensimin e tyre. Kjo list e pronarve t ligjshm pr zonn e Kasharit, i sht krkuar Zyrs s Regjistrimit t Pasurive t Paluajtshme dhe brenda ktyre ditve (10 ditve) do t mbrrij n zyrat e Agjencis. Lajmin e bn t ditur nndrejtori i ALUIZNI-t, Ferdinand Shehu, gjat nj interviste pr gazetn "Shekulli", i cili sqaron gjithashtu se deri tani nuk sht dhn asnj leje legalizimi, pr ndrtimet pa leje q jan br mbi trojet e pronarve t ligjshm. Ferdinand Shehu thot se, pr kt kategori ndrtimesh pa leje, fillimisht do t bhet kompensimi n natyr ose n vler monetare i pronarve t ligjshm, dhe m pas do t vijohet me procesin e dhnies s lejeve t legalizimit. Prsa i prket nj tjetr kategorie ndrtimesh pa leje, atyre mbi objektet shtetrore, Ferdinand Shehu bn t ditur se, Agjencia sht n pritje t konstituimit t Kshillave Bashkiak dhe Komunal, organet kompetente pr kalimin e pronsis nga tok bujqsore n tok truall, dhe pr ta kaluar nga kt tok truall n qytetar t ndryshm.

  Zoti Shehu, far hapash jan marr pr kompensimin e ish-pronarve pr efekt t legalizimit, pasi ju keni ngritur dhe nj drejtori pr kt problem?

  sht e vrtet, se n Agjencin e Legalizimit ekziston nj sektor i kompensimit dhe urbanizimit, por un fillimisht desha t shpjegoja se far po bhet aktualisht me procesin e legalizimit, n mnyr q t'i shpjegoj m qart opinionit publik t gjith punn q bn Agjencia e Legalizimit, pr t arritur t ky kompensim. Procesi i legalizimit sht nj proces ekonomik nga m t mdhenjt q ka ndrmarr vendi. Ai sht nj proces i pakthyeshm pasi nga ai prfitojn t gjith shqiptart, ekonomia e vendit, sepse ekonomia informale do t kthehet n formale. Para se t hidhem te etapa e kompensimit, mund t them se procesi i legalizimit vazhdon me ritmet e veta. N zonn e Kasharit, aty ku ne dham lejet e para t legalizimit, ose tapit si njihen ndryshe, u vu re nj hap prpara pr 30 aktet ligjore q jan miratuar nga Kshilli i Ministrave, pasi rezultoi se e gjith paketa ligjore ishte e suksesshme. Ne tashm kemi rrugn ligjore, kemi specialistt q kan mundur t realizojn kt proces dhe kemi dhe paketn financiare, ka na bn t themi se, legalizimi sht nj proces i arritur i ksaj Agjencie.

  Aktualisht, pr cilin grup ndrtimesh po jepen lejet e legalizimit dhe a kan ato lidhje me kompensimin?

  Ekzistojn tre grupe ndrtimesh pr t cilt do jepen lejet e legalizimit, ku njri ka dy nngrupe. Deri tani, lejet e para t legalizimit jan dhn pr objektet e ndrtuara nga pronart e trojeve prkatse. N kt kategori ka nj nngrup. Ktu, n siprfaqet e toks q jan n pronsin e nj pjestari t familjes, kan ndrtuar disa pjestar t tjer t familjes. Pr kt ne i jemi drejtuar juristve, persona kompetent, pr t br ndarjen, pr ta ndar kt siprfaqe sipas personave t familjes dhe kemi legalizuar ndrtimet pr do pjestar, sipas pronsis s tij. Kjo sht kategoria e par me t ciln Agjencia sht marr dhe ka dhn lejet e legalizimit. Kategoria e dyt, pr t ciln jemi n pritje, sht kategoria e njerzve q kan ndrtuar n tok shtetrore. Pr kto sht gati dokumentacioni i legalizimit t objekteve pr personat q kan ndrtuar mbi trojet shtetrore. Po pritet konstituimi i Kshillave Bashkiak dhe Komunal, organet kompetente pr kalimin e pronsis nga tok bujqsore n tok truall, dhe pr ta kaluar nga kt tok truall n qytetar t ndryshm, sipas vendimit q do marrin dhe tarifave q prcakton ligji. sht dhe nj kategori tjetr, pr t ciln ju jeni m shum t interesuar, ndrtimet informale mbi trojet e personave t tret, q jan pronar t trojeve. Gjej rastin t sensibilizoj gjith opinionin e pronarve t ligjshm, t cilve u sht zaptuar prona, q n kto raste, duke respektuar ligjet dhe aktet nnligjore, n fillim ALUIZNI krkon nga Zyra e Regjistrimit t Pasurive t Paluajtshme listn e pronarve pr kt zon informale, e cila futet n shqyrtim pr leje legalizimi. Kto dit (brenda 10 ditsh) jemi n pritje q n Agjencin e Legalizimit t vij lista e pronarve t zons s Kasharit. Kjo list m pas do t shkoj n Kshillin e Ministrave, i cili do t vendos pr kompensimin e tyre. Kompensimi mund t jet n natyr, sipas plqimit q kan pronart, ose n vler monetare, sipas mimit t tregut. Pra, n kt rast, kompensohen pronart e ligjshm sipas ksaj liste. N momentin q prfundon procesi i kompensimit t ktyre pronarve t ligjshm, ather fillon legalizimi i ktyre objekteve q jan ndrtuar mbi kto troje. Pra ritheksoj se, n tokat e ish-pronarve q jan zn do bhet fillimisht kompensimi dhe pastaj legalizimi. Deri me tani, mund t'u informoj pr lejet e legalizimit q jan dhn, t cilat jan n pronat e pronarve t ligjshm. Madje, dhe n ato raste ku babai ka nj tok dhe n kt tok kan ndrtuar dy fmijt e tij, ne nuk legalizojm ndrtimet pa marr i ati Aktin Noterial noterit, pr t br ndarjen e siprfaqes s toks.

  Sa leje legalizimi jan dhn deri tani n Kashar?

  Jan dhn nj numr i konsiderueshm lejesh legalizimi. Mund t jen mbi 100. Kto dit ne presim edhe produktin nga kompania fituese pr fotografimin ajror, ka do ndihmoj punn ton.
  "Merrja te mirėn tė ardhmes, hidhja te keqen tė kaluarės"

 19. #19
  Perjashtuar
  Antarsuar
  30-10-2004
  Postime
  705

  Filloj Te Hidhen Hapat E Normalizimit Te Informalitetit!

  Miratohet nisja e Urbanizimit
  5 Maj Gjat mbledhjes s djeshme t qeveris u miratua edhe vendimi pr miratimin e rregullores pr normat dhe standardet minimale urbanistike pr urbanizimin e zonave informale. Kshtu, qeveria n mbshtetje t ligjit Pr legalizimin, urbanizimin dhe integrimin e ndrtimeve pa leje, vendosi miratimin e rregullores pr normat dhe standardet minimale urbanistike, pr urbanizimin e zonave informale. Rregullorja parashikon t gjitha rastet kur nj objekt informal, i cili, pasi sht legalizuar dhe ka marr lejen e legalizimit, do jet pjes e shembjes, pasi mbi vendndodhjen e tij sht parashikuar t ndrtohet nj objekt me rndsi sociale, ose nj rrug etj. N baz t vendimit, t gjitha objektet, t cilat do t shemben pr shkak t planit urbanistik, pronart do t prfitojn kompensim t objektit t legalizuar sipas mimit t tregut.

 20. #20
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  27,230
  Postimet n Bllog
  4

  Pr: Fillon dhnia e tapive pr proesin e legalizimeve

  Legalizimet, emrat e 2200 personave q marrin tapit

  ALUIZNI publikon listn e re t prfituesve n t gjith vendin, t cilt i prkasin rretheve: Tiran, Berat, Dibr, Durrs, pallateElbasan, Fier, Kavaj, Kor, Kuks, Lezh, Lushnj, Pogradec, Sarand, Shkodr, Vlor


  ALUIZNI publikon listn e re me 2200 vetdeklarues objektesh informale t cilve u sht prgatitur dokumentacioni tekniko-ligjor pr pajisjen me leje legalizimi. Poseduesit e objekteve informale duhet t shlyejn detyrimet financiare t procesit. Brenda 48 orve nga shlyerja e tyre, ata do t pajisen me lejen e legalizimit nga drejtorit e ALUIZNI-t t shprndara n gjith Shqiprin. “Falnderojm gjith palt e prfshira n proces, e veanrisht gjith vetdeklaruesit pr entuziazmin dhe vlersimin e deritanishm dhe i ftojm t vazhdojm t intensifikojm edhe m tej bashkpunimin, duke shlyer detyrimet e nevojshme financiare pr prmbylljen e procedurave t legalizimit t objekteve informale. Prkushtimi dhe prmirsimet e bra deri tani, do vazhdojn t thellohen edhe m tej me qllim realizimin e synimit t prbashkt, prfundimin e procesit t legalizimit brenda viti 2013”, – tha n nj deklarat pr shtyp, kreu i prgjithshm i ALUIZN-it, Ardian Kollozi. Prfituesit q do t pajisen me lejen e legalizimit i prkasin drejtorive t ndryshme t ALUIZN-it n rrethe, si: Tiran 1, 2 dhe 3, Berat, Dibr, Durrs, Elbasan 1dhe 2, Fier 1 dhe 2, Kavaj, Kor, Kuks, Lezh, Lushnj, Pogradec, Sarand, Shkodr, Vlor 1 dhe 2.

  ( Listen e plote e gjeni sot ne gazeten Mapo)

  MAPO

Tema t Ngjashme

 1. Fillon Kreshma e Madhe
  Nga I KTHYERI n forumin Komuniteti orthodhoks
  Prgjigje: 12
  Postimi i Fundit: 27-02-2012, 10:20
 2. Fino: PS do t bllokoj procesin e integrim
  Nga Iliriani n forumin Tema e shtypit t dits
  Prgjigje: 1
  Postimi i Fundit: 11-01-2006, 18:41
 3. Raporti i Kai Aides për Kosovën në OKB
  Nga Harudi n forumin shtja kombtare
  Prgjigje: 1
  Postimi i Fundit: 11-10-2005, 17:59
 4. Prgjigje: 35
  Postimi i Fundit: 03-07-2005, 03:43

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

 • Ju nuk mund t hapni tema t reja.
 • Ju nuk mund t postoni n tema.
 • Ju nuk mund t bashkngjitni skedar.
 • Ju nuk mund t ndryshoni postimet tuaja.
 •