Cvaigu më vonë i kujton çastet e fundit të artistit: "Dy ditë më vonë, në vend të provave, qëndrova para arkivolit të tij". Moisiu vdes në mbrëmjen e 22 marsit, në orën 19 e 10 minuta, të vitit l935, në moshën 56-vjeçare. Gazetat e Vjenës, Berlinit, Romës dhe Milanos e publikojnë lajmin në faqet e para
ERNEST FERIZI
Shkrimeve të shumta, publikimeve dhe monografive për aktorin e madh shqiptar, Aleksandër Moisiu, iu bashkëngjit edhe teksti monografik "Moissi - një legjendë artisti" (Triest - Berlin – New York), i gazetarit dhe kritikut gjerman Rudiger Shaper. Ky tekst, në botim të edicionit "Argon Verlag" - Berlin 2000, sjell të dhëna të reja për jetën dhe veprën e aktorit të madh, njëkohësisht sjell edhe sosh sensacionale. Sido që të jetë, për një artist të madh, për një aktor të papërsëritshëm, siç ishte Aleksandër Miosiu, ka mbetur
shumëçka e pathënë, prandaj librin e R. Shapërit, në momente edhe diskutabël, prtetendon të ndriçojë akoma më shumë jetën artistike, private dhe intime plot peripeci të Moisiut, emri i të cilit, siç thotë autori i teksti, tingëllon si një sirenë homeriane, që të robëron dhe të prek çuditërisht. "Tregimet e mrekullueshme u ndodhin vetëm atyre njerëzve, emrat e të cilëve vështirë shqiptohen" – thoshte Prosper Merime. Edhe publikacioni për Moisiun është tregim i mrekullueshëm, për më shumë, është tregim magjik, i prekshëm i pikëlluar, që i atribuohet emrit të njeriut që jetoi në shekullin XX.
Miti për princin Moisi
Libri 256 faqesh, i R. Sharpërit është i ndarë në 15 kapituj, dhe ka parathënien: "Më rrëfeni për Moisiun". Autori, Moisiun e quan fantom të shekullit XX, artist, yll të parë gjerman të kohës kur filmi nuk ekzistonte apo nuk përfillej nga masa. Eshtë kjo kohë, kur Moisiu I famshëm kishte afera me femra dhe skandale skenike: Shkrimtari vjenas Heinrich Novak ndahet nga gruaja e tij - artistja Cacilie Lvovsky, nga se ajo e kishte puthur shumë realisht partnerin e saj skenik Aleksandër Moisiun, pikërisht atë artist, i cili mori guxim që si princi Hamlet, me sako, xhemper të zi dhe pallto të paraqitej në skenë. Skandal iritues: Shekspiri i paraqitur me pamje bashkëkohore. Hamleti I Shekspirit ishte një nga rolet më të mëdha të Moisiut, të cilin edhe në jetën private e quanin princ - princ Moisiu, për arsye se, siç mendohej, rridhte nga një familje ballkanase të njohur për pronësi të madhe tokësore, për anije dhe gjeneralë. Si jeta, po ashtu edhe koha pas vdekjes së artistit të madh, u përcoll me pyetje hipotetike, si. p.sh.: sikur të jetonte më gjatë, ku do të jetonte, ose cilin nacionalitet do ta merrte: italian, shqiptar apo do të bëhej amerikan. Dhe pjesa e mbetur nga biografia e tij, është heshtje, heshtje e profetizuar si ajo e Hamletit, të Moisiut - mitit dhe artisti më të madh në mes të dy luftërave botërore.
Vdekja definon artistin
Vdekja është mashtruese. Vdekja ishte ajo që e definoi artistin. Askush nuk vdiq mbi dërrasat teatrore, aq shpesh dhe me aq përsosmëri aq të bukur si Moisiu. Vetëm në dramën "Kufoma e gjallë" të Tolstoit, në mes viteve 1913 dhe 1935, më shumë se një mijë e pesëqind herë i dha vetes "plumb ". Autori R. Shaper shkruan për aktorin e madh, i cili në pesëmbëdhjetë vjetët e fundit të jetës së tij, thuajse pa ndërpre u gjend nëpër turne, duke kthyer rrallë në vilat e tij, në Tesin dhe Dornbah të Vjenës. Përkitazi më ketë, Moisiu thoshte: "Në përgjithësi, nëpër hotele ndihem më mirë, këtu është njeriu i lire dhe ia lejon lirinë të tjerëve .....". Turneu i fundit, ai tremujor në Itali dhe fjalët e thëna në skenë, ato të rolit të Fedjas së Tolstoit: "Unë ndihem mirë ..... sa ndihem mirë", janë edhe fjalët e fundit të Miosiut... Vjenë, 14 mars 1935, ora 9 e m ë n g j e s i t , Johana Tervin e pret artistin në stacionin e trenit, dy muaj nuk e kishte p a r ë bashkëshortin: asgjë e jashtëzakonshme në 20 vjetët e Bashkëshortësisë së tyre. Ajo dinte se Moisiu flente me femra të tjera, se kishte në Berlin një fëmijë, vajzë nëntëvjeçare me artisten Hertha Hambach. Mirëpo Tervini të gjitha këto I toleronte sepse nuk dëshironte të ia kufizonte lirinë Moisiut, por edhe nga fakti se ishte e bindur që i shoqi do të vdiste nga uria, do të mbetej si fëmijë bonjak, sikur mos ta drejtonte ajo jetën e tij. Treni arrinë në kohë të saktë. Dhe nga treni zbret një trup I molisur duke u mbajtur nga dy burra.. "Kam menduar se këtë natë nuk do ta mbijetoj". Më shumë nuk flet Moisiu. Më datë 22 mars 1935, Moisiu kërkon takëmin e shkrimit. Ai shkruan tri fjalë, vështirë të lexuara: "E dashura apo I dashuri..." kështu fillon letra, e cila ruhet sot e vulosur në Bibliotekën Nacionale të Austrisë, nr. 296546 në Vjenë, me shifren: "Shkrimi I Aleksandër Moisiut, i shkruar 5 orë para vdekjes së tij", Vjenë, 22 mars 1935. Johana Tervini gjatë tërë kohës ndodhet në dhomën e të sëmurit dhe përveç artistit Albert Baserman dhe shkrimtarit Rikard Ber- Hofman, askujt nuk i lejon ta vizitojë bashkëshortin e saj, bile as shkrimtarit të madh Cvaigut, njërit prej miqve më të mirë të Moisiut. Cvaigu më vonë i kujton çastet e fundit të artistit: "Dy ditë më vonë, në vend të provave, qëndrova para arkivolit të tij". Moisiu vdes në mbrëmjen e 22 marsit, në orë 19 e 10 minuta, të vitit l935, në moshën 56- vjeçare. Gazetat e Vjenës, Berlinit, Romës dhe Milanos e publikojnë lajmin në faqet e para. Mbi arkivolin e Moisiut është vënë flamuri italian. Asnjë përfaqësues zyrtar austriak nuk merr pjesë në ceremoninë e përmortshme të krematoriumit në Vjenë. Njëzet vjet më vonë, me rastin e 75-vjetorit të lindjes së Alekasandër Moisiut, kritiku austriak Oskar Maurus Fontana kujton kohën e vdekjes së artistit me fjalët: "Ndodhi, sikur Gjermania të ishte fare e nemitur".
Spekulimet me unazën e Iflandit
Autori Shaper flet edhe për skandalin e krijuar rreth unazës së Iflandit për versionet e ndryshme rreth dorëzimit të saj. Sipas një versioni, tashmë të verifikuar edhe nga biografet shqiptarë të jetës së aktorit tonë, Basermani e ve unazën mbi gjoksin e Moisiut të vdekur, sipas të tjetrit, Moisiut iu dha unaza për së gjalli, kurse në versionin e tretë thuhet se Basermani kishte shkruar mbi fjongon e kurorës fjalët: "Unë ta vë unazën e Inflandit në varr". Dhe versioni i fundit lidhet me versionin e parë, që do të thotë se pasiqë Basermani e vë unazën e Inflandit mbi trupin e pajetë të artistit, drejtori I burgteatrit të Vjenës, Herman Robeling i drejtohet Basermanit me fjalët: "Kjo unazë i takon një artisti të gjallë e jo të vdekur", me ç'rast e rrëmben unazën nga zjarri I krematoriumit. Natyrisht këto janë vetëm rikonstruksione gazetareske. Duke folur për jetën e Moisiut, autori Rudiger Shaper thotë se Aleksandëri apo Alesandro, siç e quanin të afërmit e tij, si foshnje ishte pagëzuar në kishën Shën Nikola të Triestes. Ai flet gjithshtu për kuptimin e mbiemrit të aktorit që në italishte shqiptohet Moissi, kurse në shqipe Moisiu. Flet pastaj për përkatësinë shqiptare të babait të tij Konstatinit dhe të nënës Amalia de Rada, për të cilën thotë se ishte e bija e një mjeku të njohur të Firencës dhe e cila pas martesës me Konstantinin, nuk deshironte të jetonte në Shqipëri
[vijon]
Krijoni Kontakt