Edhe thoni pastaj qė nuk ėshtė Gjeni Hitleri, pikėrisht ditėn e Shėn-it ju ka mbledhė duke diskutuar pėr Tė :-)
Unė titullin e temės e kam lexuar, mos ki merak nuk kam ngatėrruar temė. Kėtė gjė besoj ti e di mirė, por si duket po pret tė mė thuash sėrish tė njėjtėn gjė qė mė ke thėnė edhe mė parė: "naziskinė e vogėl, tė gjithė njė fytyrė keni ju"

Nuk pres tė biesh dakort me mua, jo veē ti por asnjė, sepse nė fund tė fundit secili ka tė drejtė siē thashė, nė mendimin e tij rreth kėsaj ēėshtje.
Ajo ēka dimė shumica prej nesh rreth Hitlerit dhe nazizmit nė pėrgjithėsi, ėshtė ajo qė
na kanė dhėnė tė mėsojmė, dhe mė kot tė diskutojmė mė tej pėr gjėra qė i kemi mėsu qė nė klasė tė shtatė nė lėndėn e historisė. Por nė fund tė fundit, sa ėshtė e vėrtetė ajo qė
na kanė dhėnė tė mėsojmė nė tekstet historike, ngelet gjithmonė pėr t'u debatuar. Si thuhej edhe nė librin e Alan Baker: "Hitlerin mund ta kuptojė vetėm Zoti"
Pastaj sa pėr holokaustin, ekziston edhe njė temė nė forum rreth kėsaj, qė ia vlen tė merret nė konsideratė.
http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=46165
Tani rrjedha e diskutimit qė ka arritur kėtu, mesa shoh ėshtė e tipit qė dikush shprehet me superlativa, dhe dikush tjetėr me urrejtje, dikush thjesht e pėlqen etj etj... Tani unė kėtė Hitlerin taksirat e pata ta bėja edhe nė psikologjinė ligjore tė krimit rreth profilit tė tij, tė bėrė nga tė tjerė kuptohet. Por sinqerisht pėr vete, duke qenė se nuk kam as 1/10 e gjenialitetit tė tij, nuk ia jep vetes luksin ta gjykoj.
Thjesht ėshtė Gjeni nė llojin e tij, dhe
ky ėshtė fakt i pamohueshėm, ndėrsa pėrshtypjet tona rreth: i mirė apo i keq, nuk luajnė shumė rol. Tė gjithė udhėheqėsit mė tė mėdhenj qė njeh historia e njerėzimit, qė me Aleksandėr, Jul ēezar, Napoleon etj etj...nuk mund tė thotė njeri se nuk kanė vrarė e prerė dhe nuk janė treguar mizorė,
por ama kanė qenė tė gjithė njerėz tė mėdhenj: Gjeni! Siē thoshte edhe Napoleoni, meqė hoqe vija paralele mes tij dhe Hitlerit:
"Njerėzit gjenialė, janė meteorė qė pėrfshihen nga flakėt pėr tė ndriēuar Shekullin e Tyre"
Dhe Po: edhe pse mizorė, kanė bėrė epokė, e kėtė nuk e ndryshojnė shumė pėrshtypjet tona personale...
Gjithashtu e kam thėnė e do ta rithem ato fjalė tė menēura tė Hegel: "Historia ėshtė njė grumbull gėnjeshtrash qė ne biem dakort t'i besojmė!" Meqė jam ke Hegel dhe historia, ishte pikėrisht ky qė historinė e lidhte mė shumė me manovrat e arsyes, pėr tė kuptuat pikėrisht ngjarjet historike dhe shkaqet e tyre; ku sipas tij ishte thjesht
shpirti i botės qė realizonte vetveten. Pra edhe nėse revolucionet, luftrat mund tė nisen nga qėllime individuale tė udhėheqėseve tė tyre, kjo kapėrcehej duke u shndėrruar nė universale. Dmth kjo pėr t'u pėrmbajtur asaj ku u shprehe se Hitleri u nis nga "marrėzia dhe ambicia e tij personale", ky fakt
nga e veēanta kthehet nė universale, dmth ai nė thelb pėrveē lavdisė sė vetes, mė shumė i solli lavdinė popullit tė tij.
Kėshtu ka ndodhur pėrgjatė gjithė historisė sė njerėzimit, nuk ka ndonjė gjė tė re, thjesht u baltos me atė qė ne kemi mėsuar nė bankat e shkollės mbi "genocidin antisemit", me 6 milionė viktima ēifutėsh. (ku unė pėr vete akoma nuk e kam tė qartė kėtė punėn e "ēifutėve")
Doni apo nuk doni, sot Europa "flet" gjermanisht, dhe shpirti i Hitlerit mbase mund tė prehet nė paqe, se nė fund tė fundit ėshtė Ligj Natyror qė; Diēka e nisur duhet pėrfunduar 'herėt' apo 'vonė'..."
Kaq nga ana ime...
Diskutim tė mbarė mė tej.
Krijoni Kontakt