LETRA DREJTUAR HEBRENJVE
Krishti, Meshtari i vërtetë dhe i vetëm
Një traditë që arrin deri në mbarimin e shekullit të dytë shënon se ky shkrim i rëndësishëm i përket Palit, por kritika e ekzegetëve të sotëm e vë në dyshim autorësinë e Palit, gjininë letrare si dhe titullin kujt i është drejtuar.
A është Letër? Vetëm në pjesën përfunduese ka stilin e Letrës. Më fort i ngjan një ekzorte apo një fjalimi teologjik bukur të renditur se sa një Letre.
A është e Palit? Shumë i përngjan për kah stili, sidomos për kah mendimet, por, marrë në përgjithësi e për kah stili e për kah temat e zgjedhura, për kah fjalori dhe për kah toni, na detyron të kërkojmë një tjetër autor. Letra na tregon një mjeshtër të mirë, njohës të aftë të gjuhës, mjeshtër didaktike dhe njohës të hollë të diskutimeve, të thelluar në filozofinë e Filonit të Aleksandrisë. Ndër emra të shumtë që parashtrohen, votat më të shumtat i shkojnë Apolonit, për të cilin Luka në Vap (18, 24-28) flet me admirim. Mendo shmendo, autori i sigurt mbetet deri tani i panjohur.
Kujt i qe drejtuar? Titulli »Hebrenjve« nuk na thotë shumë sepse iu shtua në shekullin e dytë. Hebrenjtë e Letrës janë të krishterët e kthyer nga hebraizmi, por a janë ata të Palestinës apo të krahinave të ndryshme, nuk mund të përcaktohet.
As koha e krijimit nuk është lehtë të caktohet. Mendohej se do të jetë shkruar në një kohë të vështirë, ndoshta në kohën e salvimeve të Neronit (v. 67-70).
Thelbi i përmbajtjes është: rëndësia e Besëlidhjes së re dhe epërsia e saj mbi Besëlidhjen e vjetër, sidomos për sa i përket përsosmërisë së besimit.
Për sa i përket mësimit kjo Letër na e paraqet Jezusin si Kryepriftin - meshtarin e amshueshëm, Birin e Hyjit të gjallë. Në këtë pikëpamje u përngjan shkrimeve të trupit të Gjonit: hyrja i afrohet prologut të Gjonit. Krishti ndërmjetëson për ne tek Ati. Ai është kulmi dhe përsosmëria e zbulesës hyjnore. Jeta e tij tokësore është qendër te e cila na shpie e kaluara, është e kuptueshme e tashmja dhe çon e ardhmja - historia botërore vetëm në Krishtin e merr kuptimin e vet të plotë.
Plani
Hyrja (1, 1-4)
I. Biri më i madhërueshëm se engjëjt (1, 5-2, 18)
II. Jezusi është kryeprifti i vërtetë dhe i miratuar (3, 1-14)
III. Meshtaria e vërtetë e Jezusit (3, 11-5, 20)
IV. Feja dhe qëndresa (11, 1-12, 13)
V. Rafshoni udhët (12, 14-13, 19)
Përfundimi (13, 20-25).
Krijoni Kontakt