Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 5

Tema: Bilardo

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506

Bilardo

Duke qene se kam luajtur per vite te tera dhe kam qene nje "esnaf" ne kete "zanat" por mundohem t'ju flas vetem pak ne lidhje me "fallcot".

Fallco ose ne gjuhen shkencore "efekt" quhet atehere kur steka nuk godet qendren e çokut (bila e bardhe).

Ketu nuk di si behen rrathet dhe drejtkendeshat se do t'i kisha sqaruar mire keto.

Nejse, me aq sa te mundem, e ndonje me merr vesh.

Çoku eshte nje sfere qe mund te ndahet me nje paralele ne dy hemisfera, e siperme dhe e poshtme, dhe gjithashtu me nje meridian ne dy hemisfera te tjera, e majte dhe e djathte.

Nqs steka godet siper qendres por mbi meridianin kryesor atehere kjo quhet "leshim", dmth çoku ka tendence qe pasi te godase bilen e rradhes te vazhdoje te ece perpara. Sa me lart qe te ngjitemi ne meridian, aq me i forte eshte leshimi, por kujdes ! Nuk duhet kaluar mbi te 2/5 e rrezes se çokut sepse ketu ka shume mundesi te na beje çak (dmth kur del huq ose ben nje zhurme si shtrak, me duket andej nga Korça keshtu i thone)

Nqs steka godet çokun poshte qendres ne meridianin kryesor, kjo quhet "thithje". Çoku pasi godet bilen e rradhes ka tendence te kthehet pas. Sa me poshte çokut (dmth afer bezes se fushes) aq me e shpejte do te jete kthimi mbrapsht i çokut.

Nqs steka godet ne paralelin kryesor, majtas qendres, atehere kjo quhet "fallco majtas" dhe e anasjellta "fallco djathtas".

Tani ka diçka qe duhet shpjeguar por do shume vemendje se eshte pak e koklavitur, dhe une s'kam vizatim ketu.

Nje "fallco majtas" per shembull mund te sherbeje si fallco dhe kunder-fallco. Kjo varet nga kendi i goditjes se çokut mbi spond.

Imagjinoni kete : keni çokun dhe mundohuni te godisni njerin spond (per shembull ate gjatesor) pingul me te. Nqs godisni ne qender me steke, çoku pas goditjes se spondit duhet te kthehet nga e njejta udhe.
    Por nqs veme pak fallco majtas, atehere pas goditjes çoku do te kthehet nga e majta, dhe anasjelltas.

Tani edhe pak me te veshtire. Imagjinoni qe nuk godisni me çok pingul me spondin por nje pike majtas kesaj pingule. Nqs vini fallco majtas, atehere kjo do te quhet "fallco", dmth fallcoja qe keni vene do ta ndihmoje çokun te pershpejtohet pas goditjes dhe te zgjeroje kendin e kthimit. Nqs vini fallco djathtas, atehere kjo do te quhet "kunder-fallco", dmth çoku do te ngadalesohet pas goditjes se spondit dhe kendi i kthimit ngushtohet.

Tani i njejti ushtrim por godisni ne spond nje pike djathtas pingules. Tani nqs veme fallco majtas çokut, kjo nuk quhet me "fallco" por "kunder-fallco" sepse fallcoja majtas e vene do te pengoje kendin e kthimit te zgjerohet, dhe anasjelltas.

Po te kisha mundesi figurash, do t'ua kisha shpjeguar mire e mire, por ndonje e merr vesh dhe keshtu.

Ka dhe ushtrime te tjera mjaft te veshtira, psh kur e ke "nate" te perdredhesh çokun ne forme banane dhe ta futesh bilen ne grope. Keto kane qene specialitet i hershem i imi dhe mi kane mbushur jo pak xhepat

Hajt shendet, shihemi nje here tjeter

ps : keto sqarime u dhane per dike qe kam luajtur nje dite bilardo ne linje dhe donte te dinte me shume, shihemi perseri

ps 2 : kur kam qene ne ate kohen time, me paten propozuar te shkruaj nje liber per keto pune, por ehhhhh... isha shume i zene asokohe ne praktike...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga oiseau en vol : 24-12-2005 mė 20:58

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anėtarėsuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Kam luajtur shume here bilardo amerikane. (me 8-shin qe e merr ne fund) Ne praktike duke e pare e kupton me mire. Une te mora vesh me thene te drejten se kam lozur vete lol po sa te kuptuan te tjeret nuk e di. Le te ta thone vete! Specialiteti im ishte bila e fundit. Ate ne cdo pozicion te ndodhej e merrja me gjuajtjen e pare. Gjithashtu do te shtoja rastin kur bila eshte e ngjitur me cohen e bilardos anash. Atehere i jep shume fallco nga ana ne te cilen eshte e ngjitur dhe e mat goditjen te pika ku bila eshte e ngjitur me cohen. Kjo e ndihmon te rrije ngjitur bila e te shkoje drejt e ne vrime. Apo ne vere si i thone gjirokastritet.
    Ezekiel 25-17.

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Citim Postuar mė parė nga Julius
    Gjithashtu do te shtoja rastin kur bila eshte e ngjitur me cohen e bilardos anash. Atehere i jep shume fallco nga ana ne te cilen eshte e ngjitur dhe e mat goditjen te pika ku bila eshte e ngjitur me cohen. Kjo e ndihmon te rrije ngjitur bila e te shkoje drejt e ne vrime. Apo ne vere si i thone gjirokastritet.
    Qe thua ti Julius, nuk eshte kaq e lehte sa thua ti. Fallcoja nuk eshte e keshillueshme ne largesi te medha dhe me nje force pak mbi mesatare, sepse fallcoja do beje qe çoku do lakoje nga krahu i fallcos dhe do humbase precizionin. Fallcoja keshillohet shume per spondet, per pozicionin ne gjuajtjen pasardhese si dhe per goditjet tip "banane".

Kurse rasti qe thua ti, eshte e vertete qe perdoret por duhet ditur kur. Nqs bila qe do marresh gjendet ngjitur me spondin, dhe çoku formon me bilen dhe vrimen ku do e marresh nje kend pothuaj te drejte (90&#176, madje edhe me te ngushte se 90° atehere vihet fallcoja nga krahu i vrimes dhe nuk goditet se pari bila, as njekohesisht me spondin, POR fillimisht spondi, dhe pastaj çoku duke dalur nga spondi per shkak te fallcos do godase bilen e cila rri ngjitur me spondin dhe futet brenda. Por kjo kerkon vertete nje stervitje te gjate dhe nje sy te mprehte.

Kurse persa i perket bilardos amerikane (me bila te numertuara), kjo eshte me e lehte sesa 8 pool anglez sepse vrimat jane me te medha dhe bilat gjithashtu. Snooker akoma me i veshtire.

Kaq Julius, ka pune puna... ohuuuuuuu kur te vij atje, do hap kurs per t'ju mesuar juve amerikonsave

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anėtarėsuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Zogu nje gje te them une! Vazhdo e posto ne kete teme se qenke esnaf me tere mend! E drejte ajo qe thua, e ke shpjeguar tamam rastin kur perdoret. Shkruaj me shume se po mbaj shenime une!
    Ezekiel 25-17.

Larguar.
    Anėtarėsuar
    30-11-2004
    Postime
    1,506
    Eh more Julius, e shkelja tere Tiranen ne kembe duke kerkuar "qorra"

Ok, tani dua te permend nje here disa mjeshtra te bilardos qe i kam njohur vete dhe kam lozur me to :

Xhoden (Xhevdet) nga Tirana (te gjithe e njohin), luante karambol tek Voshtina pas Muzeut Kombetar. Me duket se ka ikur ne Amerike, me siguri merret me bilardo dhe atje, asokohe ka qene nja 60 vjeç... Eshte sallaks, kujdes ju te Amerikes se po rate ne te, jua zbrazi xhepat...

Liu (Fiqiri), vella i Xhodes (me Liun nuk kam lozur, nuk para luante shume amerikanen, luante me teper karambol... Nuk di ku behet tani...

E si mund te harroj Gimin e Gjate te Porcelanit ? Ishte shume i gjate ne fakt, dhe e zoteronte krejt fushen e bilardos. Me nje dore te madhe, krahe te gjate, ai bente "bananet" (çoku ne hark ne rast "nate") me te bukura qe mund te beheshin... Nje here Gimi me thote (njiheshim dhe vleresoheshim reciprokisht) te shkoja me te ne Kavaje, sepse atje ishte bere "leter e djegur", e njihnin te gjithe, dhe donte dike qe nuk njihej atje... Nuk pranova sepse nuk kishte nam te mire Kavaja asokohe... Gimi ishte nje thinjosh simpatik, diku tek te 55 vjeç apo dhe me teper...

Goni nga Laçi, edhe ky ishte nje snajper i vertete, rralle te falte bile... ka nje histori ne QS por s'po e them ketu... Diku tek te 35-40 vjeç (asokohe)

Berti nga Durresi, jo brenda ne Durres por nje ferme e degjuar andej (Sukth me duket), e kam harruar nashti, nja 40 burre, pak zeshkan, dhe eshte nje nder lojtaret me spektakolare qe kam pare : luante vetem kyçin e dores dhe berryli rrinte pothuaj si i ngrire, ama bilat fluturonin vetetime drejt e ne vrime ! Kam lozur pak me te, me ka rrahur, por e dija qysh me perpara, paguaja per te mesuar...

Luçi nga Burreli, nje djalosh simpatik qe qeshte gjithmone, shume shume preciz... dhe me nje embelsi goditje qe te mahniste...

dhe do te permend edhe nje tjeter, qe kam lozur shume me te, tek nentekateshet, afer Prokurorise asaj kohe...
    EQREMI, nje plakush i shkurter, shume i lezetshem, tere thinja, pakez nevrik, jetonte i vetem, shpirti ne bilardo i rrinte, ka vdekur diku nga vitet 1997-8 mos gaboj... Me ka ardhur shume keq, megjithese haheshim shume ne bilardo, fitoja me shume, por edhe nuk paguante ai, kishte nje kusheri te pasur dhe ai "mbushte"... Eqeremo, nje mendim per ty...

Ka dhe shume e shume te tjere, por me duhet te jem me shoket e mi per t'i kujtuar, sidomos grupin e "kombinatit" qe vinin çdo nate atje lart ne QS, dhe me vone i kam takuar tek Kalaja, afer Ministrise se Rendit...

Me ka marre malli t'i takoj edhe njehere te gjithe e t'ua paguaja nje kafe duke kujtuar ato vite...

Ps : julius, faleminderit per vleresimin. Nuk duhet harruar qe bilardo nuk eshte nje loje, por eshte shkenca dhe arti ne levizje !

ps : nqs ndonje nga shoket e mi te dikurshem lexojne kete, do ta dine menjehere kush i ka shkruar keto rreshta dhe do te sjellin ndoshta ndonje "histori" nga "bemat" e mia
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga oiseau en vol : 25-12-2005 mė 10:02

Tema tė Ngjashme

1. Bilardoja, jo mė tabu pėr femrat
    Nga Davius nė forumin Aktualitete shoqėrore
    Pėrgjigje: 41
    Postimi i Fundit: 14-02-2007, 12:52
  2. Ndihme Per Loj Bilardo...!!!
    Nga _JuSt_Me_ nė forumin Ndihmoni njėri-tjetrin
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 27-07-2006, 13:36
  3. Yahoo Bilardo
    Nga StormAngel nė forumin Lojra nė kompjuter
    Pėrgjigje: 55
    Postimi i Fundit: 03-06-2006, 17:24

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •