Marre nga G.SH.
Berisha, shkarkon Ramën nga KRT
Qeveria: Kompetencat i merr Prefekti i Tiranës
--------------------------------------------------------------------------------
Armando Meta
Kryeministri Berisha, “shkarkon” Kryetarin e Bashkisë së Tiranës, Edi Rama, nga funksioni i Kryetarit të Këshillit të Rregullimit të Territorit të Tiranës. Qeveria, nëpërmjet një akti normativ, vendosi mbrëmë që të ngarkojë prefektin e Tiranës, për të thirrur mbledhjen e KRT-së me rend-dite: pajisjen me leje ndërtimi të firmave të ndërtimit, me arësyetimin, sipas saj, për të “rivendosur sundimin e ligjit”. Praktikisht, qeveria me këtë aktnormativ i heq kompetencat që ja jep ligji një të zgjedhuri lokal dhe ja jep ato një të emëruari prej saj. Vendimi i mbrëmshëm i Berishës pason një ultimatum që ai i kishte dërguar një javë më parë Ramës se, nëse nuk mbledh KRT e Tiranës, atëhere qeveria do të ndërhyjë me dekret të veçantë për ta mbledhur KRT. “Një javë më parë, ditën e hënë me datë 5 dhjetor 2005, KRRTRSH-ja e Republikës vendosi që të lejojë vazhdimin e punimeve në rrugët e Tiranës dhe ndërkohë urdhëroi KRT-në e Tiranës që brenda një afati 8 ditor të mblidhet dhe të pajisë me leje firmat e ndërtimit në përputhje me ligjin e urbanistikës. Kryetari i Bashkisë së Tiranës, i cili mesa duket është përfshirë në afera korruptive në këto punime, nuk e mblodhi KRT-në e Tiranës, megjithëse prej mëse 3 javësh ishin depozituar firmat e nevojshme të antarëve për mbledhjen e saj”, thuhet në deklaratën e Qeverisë.
Rama
Vendimi i qeverisë për heqijen e kompetencave kushtetuese dhe ligjore Kryetarit të Bashkisë së Tiranës, ka ndeshur në reagim të ashpër të Bashkisë së Kryeqytetit. Nëpërmjet një deklarate për mediat, Bashkia Tiranë thekson se akti i nxjerrë nga qeveria ngarkon në mënyrë të kundraligjshme Prefektin e Tiranës, për mbledhjen e KRT-së, një kompetencë kjo ekskluzive e Kryetarit të Bashkisë. “Nëse kjo lejohet shqiptarët do të zgjohen nesër më të pasigurtë se asnjëherë tjetër, për faktin se askush më nuk mund të ndalë abuzivizimin e qeverisë ndaj çdo gjëje që parashikon Kushtetuta. Ky akt legjitimon përfundimisht destabilitetin kushtetues në vend, duke përbërë një veprim të paprecedent dhe një dhunim të hapur të pushtetit vendor, i cili ka dalë nga zgjedhjet”, shprehet në deklaratën e Bashkisë. I pyetur mbrëmë nga Gazeta, z.Rama tha me ironi se “nuk priste favor më të madh politik nga kundërshtari i tij”.
Strasburgu
Përball një situate të tillë, kryebashkiaku do të niset sot në drejtim të Strasburgut për një vizitë urgjente, me synim informimin e autoriteteve më të larta të Këshillit të Europës në lidhje me këtë ngjarje. Duke ju referuar edhe njëherë aktit të miratuar, në deklaratën e Bashkisë theksohet se ai mund të nxirrej vetëm në rast nevoje dhe urgjence. “Rasti në fjalë nuk është as nevojë as urgjencë. Urgjencat i definon Kushtetuta dhe ligji për emergjencat, të tjerat nuk ekzistojnë. Nga ana tjetër për sa kohë që Kuvendi është i mbledhur, nuk ka asnjë nevojë apo urgjencë që qeveria të nxjerrë një akt normativ me fuqinë e ligjit”, theksohet në materialin e Bashkisë. Më tej, bashkiakët shprehen se akti i kalon përmasat e mosmarrëveshjeve ndërmjet pushteteve qeveri- bashki dhe njëkohësisht shprehen se qeveria nuk mund të ushtrojë kompetencat që i janë dhënë pushteteve të tjera, përfshi edhe atë lokal. “Nëse për një moment do të pranonim këtë logjik të qeverisë, atëherë këtu nuk ka më asnjë garanci, që këtu ligjin mund ta bëjë ushtria, institucionet kushtetuese të zëvendësohen nga PD, nuk ka asnjë logjik që të bëhen zgjedhje vendore etj,. Përfundimisht liritë kushtetuese të shqiptarëve që parashikon Kushtetuta, nuk garantohen më nga kjo qeveri”, theksohet në deklaratën e Bashkisë. Për konfliktin në fjalë ka hapësirë për ankimim dhe në Gjykatën Kushtetuese. Sipas nenit 131 Gjykata Kushtetuese vendos për: mosmarrëveshjet e kompetencës ndërmjet pushteteve, si dhe ndërmjet pushtetit qendror dhe qeverisjes vendore.
Akti
Qeveria, nëpërmjet një akti normativ, vendosi të ngarkojë prefektin e Tiranës, për të thirrur mbledhjen e KRT-së me rend-dite: pajisjen me leje ndërtimi të firmave të ndërtimit.
Ultimatumi
Në rast se brenda 1 jave Rama nuk mbledh KRT, qeveria do të mblidhet dhe të dekretojë një person tjetër për mbledhjen. Institucionet nuk mund të bllokohen.
Rama
Kryebashkiaku do të niset sot në drejtim të Strasburgut për një vizitë urgjente, me synim informimin e autoriteteve më të larta të Këshillit të Europës në lidhje me këtë ngjarje.
Kushtetuta
Neni 101
Këshilli i Ministrave, në rast nevoje dhe urgjence, nën përgjegjësinë e tij, mund të nxjerrë akte normative që kanë fuqinë e ligjit, për marrjen e masave të përkohshme. Këto akte normative i dërgohen menjëherë Kuvendit, i cili mblidhet brenda 5 ditëve nëse nuk është i mbledhur. Këto akte humbasin fuqinë që nga fillimi, në qoftë se nuk miratohen nga Kuvendi brenda 45 ditëve.
Ju kthye prape zakonit te vjeter Sala me duket
Krijoni Kontakt