Close
Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 73
    Ere... Maska e bluemoon
    Anëtarësuar
    17-11-2005
    Vendndodhja
    Ne nje pike te vockel vese mbi nje fije bari...
    Postime
    228
    Citim Postuar më parë nga KVS
    Po përfytyroj skenën dhe hendekun e madh që të ndan ty "qytetarin shembullor" nga ai "majmuni"; ty "intrasocialin" nga ai "antisociali". Në rastin e tij kemi "kafshën" e pakonformuar dhe me mungesë të plotë kompleksiteti në vlerësimin e veprimeve të tij nëse a si do të gjykohen ato nga të tjerët; dhe në rastin tënd kemi "të civilizuarin e përshpejtuar" që e ndjen veten europian me bisht (pasaporte shqiptare), por që nga shkalla e lartë e kompleksitetit dhe i varur këmbë e krye nga opinioni i tjetrit nuk reagon as ndaj komentit "të ftohtë të natyrshëm" shkencoropallavror të komentueses somnambule. Cili është i liri dhe cili është i robëruari këtu? Cili përbën material për civilizim? Cili është vetvetja dhe cili majmuni social? Kjo është pikëpyetja.
    Nga ekstremi ne ekstrem KVS!!! Eshte vecanerisht i denueshem per mua pergjithesimi i D@mian, por eshte shqetesues reagimi yt i ekzagjeruar ndaj disa fjalive me asnje permbajtje shkencore e rrjedhimisht aspak kandidate per shkencopallaver. Duke rrezikuar te dukem moraliste, te them se antikonformizmi yt kaq kompleks me ngjeth mishte.
    Gjithsesi kur flisja per kafshe nuk e kisha fjalen per majmunin qe u hodh nga autobuzi se sa me ata majmunerit qe psh.hidhnin kurdet ne mes te detit.

Sa per liri, ky term nuk mund te perdoret fare pa dogane ne te njejten fjali me termin tjeter "social". Kthehem te proverbat se i kam pak qejf, ngaqe pergjithesisht nuk flas vetem per intelektuale te rangut tend qe e nuhasin somnambulizmin. Kete e ka thene nene Tereza "Liria jote mbaron aty ku fillon liria e tjetrit". Keshtu qe ne momentin kur vendosim te jetojme ne nje bashkesi te caktuar detyrimisht humbim nje pjese te madhe te lirise tone... edhe per te respektuar rendin shoqeror ku jetojme.

Ne nuk mund te jemi te lire e plotesisht vetvetja se ndryshe duhet te jetonim vetem.

Konkluzion
    Cili është i liri dhe cili është i robëruari këtu?
    Te gjithe jemi te roberuar, po nevoja per te gezuar te mira materiale, morale e mbrojtje na ben te jetojme ne shoqeri.

Cili përbën material për civilizim?
    Gjeje perkufizimin e fjales civilizim edhe pastaj vere ate pyetje ku e ke vene.

Cili është vetvetja dhe cili majmuni social?
    Majmuni social mbetet ai qe nuk permban dot instiktet, jo D@mian qe shpreh lirshem nje mendim pa pasur frike nese ka gabim... e ai ne kete rast eshte vetvetja.

p.s. Fjalet e mia vazhdojne te mos kene permbajtje shkencore. Keshtu qe kujdes me perkufizimet e fjalet e medha... se nganjehere jane aq te medha sa dhe ti ua harron kuptimin KVS!
    Ndryshuar për herë të fundit nga bluemoon : 20-11-2005 më 20:36

tmerrsisht i embel
    Anëtarësuar
    05-07-2005
    Vendndodhja
    Me ne fund ne tirane.....
    Postime
    291
    Pse po kafsherohemi kaq shume ne shqiptaret? Probabilisht kushdo qe do te arrinte ti jepte nje pergjigje te sakte kesaj pyetjeje duhet te merrte nje cmim, cmim qe i duhet dhene me siguri ideatores te kesaj teme qe ka gjetur nje teme sa te trishte aq edhe reale.
    probabilisht ne shqiptaret nukjemi njohur asnjehere per vlera kulturore te vecanta. kete e tregon historia ku pak personazhe te rangjeve te larta vijne nga vendi yne dhe jo vetem po shqiptaret me te medhenj te historise thuajse gjithmone jane formuar dhe shpesh kane jetuar jashte shqiperise ( Gjergj Kastrioti, vellezerit Frasheri, rilindas te ndryshem, nene tereza etj). eshte e kote te mbulohemi me ndjnja patriotizmi qe nuk i japin justifikim mantelit obskurantist me te cilin jemi mbuluar per shekuj me rradhe e vazhdojme te mbulohemi sot, ndoshta me shume se kurre. Nga gjithe popujt antik ballkanik e mesdhetar jemi te vetmit qe nuk kemi lene nje gjuhe te shkruar: nderkohe qe helenet(qe nuk jane greket e sotem) i kane dhene botes ndoshta filozofet me te medhenj te historise, dhe romaket historianet me te medhenj pervecse kane qene nismetar te asaj qe eshte sot kultura perendimore qe aq shume e kemi zili, qe nuk kemi lene vepra arti ( eshte e kote te permendim butrintin apo dicka tjeter, italia dhe greqia jane te mbushur me te tilla vepra arti te asaj kohe qe i bejne te duken keto tonat shume te varfra e disi qesharake) .Shqiperia nuk ka nje histori mesjetare, ndersa rilindja tek ne fillon me shekuj me vone sesa fillon ne perendim.te gjitha keto jane sinonime te nje prapambetjeje kulturore qe mbartim nga pas me shekuj ose me sakteme mijevjecare te tere. E gjithe kjo per te treguar qe populli yne nuk ka merita te vecanta kulturore, perkundrazi ka qene e mbytur dhe vazhdon te jete e tille nga injoranca, qe si pasoje sjell me vete zili, smire, xhelozi, inate, ...barbari...prandaj per ti dhene nje zgjidhje ketij problemi nuk duhet te nxjerrim si mburoje ndjenja patriotizmi, qe ne boten e sotme qe po hedh poshte kufijte, jane demode dhe don kishotiane, por injorancen, kete virus te tmerrshem te shoqerise tone qe na shoqeron prej fillimit te historise se vendit tone.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Teddy : 20-11-2005 më 22:59

Curva Sud Milano Maska e niku-nyc
    Anëtarësuar
    20-03-2005
    Vendndodhja
    With God...
    Postime
    3,328
    Citim Postuar më parë nga Evelyn
    Pse po kafsherohemi ... mendoj se ndodh ngaqe po humbim kulturen tone .. identitetin ..po emigrojme kudo , po na mbulon varferia , injoranca ... po vleresojme njerezit negative ..etjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Shume shkurt dhe te sakte e ke then...realitetin!

Ere... Maska e bluemoon
    Anëtarësuar
    17-11-2005
    Vendndodhja
    Postime
    228
    Doni te qani njerez? Qani! Po mos harroni: Njerezit kudo jane njesoj!!!!

P.s. Mos kujtoni se jeni i vetmi popull qe qani!

*Antar i Rrespektuar* Maska e Albi
    Anëtarësuar
    18-05-2005
    Vendndodhja
    MiLaNo
    Postime
    591
    Pse po kafsherohemi c`fare eshte kjo pyetje?,Ne kafshe kemi lindure thjesht po mundohemi dhe po perpiqemi te behemi njerez megjithse ca me vones por jemi ne rruge te mbare..
    Duaje ate qe ke dhe jo ate qe do kesh

Albi

Citim Postuar më parë nga bluemoon
    Nga ekstremi ne ekstrem KVS!!! Eshte vecanerisht i denueshem per mua pergjithesimi i D@mian, por eshte shqetesues reagimi yt i ekzagjeruar ndaj disa fjalive me asnje permbajtje shkencore e rrjedhimisht aspak kandidate per shkencopallaver. Duke rrezikuar te dukem moraliste, te them se antikonformizmi yt kaq kompleks me ngjeth mishte.
    Gjithsesi kur flisja per kafshe nuk e kisha fjalen per majmunin qe u hodh nga autobuzi se sa me ata majmunerit qe psh.hidhnin kurdet ne mes te detit.
    Duke qenë se sporti i kodrimeve klisheore pas bregu, dhe përshkrimi i mëtejshëm i proçesit, më lë pasiv, kam pothuaj gjithnjë prirjen të flas specifikisht për rastet që paraqiten.

Sqarimet kyçe që i nevojiten analizës tënde janë:

- "Shkencopallavër" i bashkangjitet fragmentit "me tonin e nje shkencetari qe shpjegon nje dukuri natyrore" të debatuesit tim
    - Ti je i/e lirë të flasësh dhe për majmunë kurdëhedhës, por jo duke lidhur raste pa lidhje, sepse siç e thashë nuk e praktikoj atë sport.

Citim Postuar më parë nga bluemoon
    Keshtu qe ne momentin kur vendosim te jetojme ne nje bashkesi te caktuar detyrimisht humbim nje pjese te madhe te lirise tone... edhe per te respektuar rendin shoqeror ku jetojme.
    Ky është mendimi yt. Mendimi im është se ka disa tipe njerëzish dhe përshtatshmëria e tyre dhe përdorshmëria e tyre nga qytetërimi ndryshon në bazë të qëllimeve të qytetërimit. Unë në rastin në fjalë dalloj vullnetlirin dhe vullnetndrydhurit. Dallimi thelbësor midis këtyre dy kategorive është se e para shfaqet me nismën krenare dhe krenarinë nismëtare, kurse e dyta shfaqet me ndjekjen kokëulur apo kokëuljen ndjekëse. Kategorisë së parë i duhet dhe i përshtatet vetëm disiplina dhe jo sëmurja e dhunshme e turmës ndaj saj, kurse kategoria e dytë është ajo së paku pa vullnet, për të mos përdorur term tjetër. Llojet e qytetërimeve larojnë me shkallët e tyre të ndryshme të përdorshmërisë për të dy këto kategori. Fakti është se zhvillimin e një qytetërimi e sjellin gjithnjë ata kafshët e pazbutura të kategorisë së parë. Të tjerët gjithnjë do të qaraviten për rregullat dhe konformizmin e domosdoshëm dhe të patjetërsueshëm të subjekteve të një qytetërimi (pa dallim aftësie e vlere) ndaj këtyre rregullave, do të rropaten të mesatarizojnë çdokënd me çfarëdo mënyre. Hunda e mediokritetit nuk i lë të shohin përtej rregullit dhe funksionit të tij në kohë.

Përfundim

Të gjithë nuk jemi aspak të robëruar; ata që nuk luftojnë për vullnetin e tyre janë.

Unë përkufizimin e qytetërimit e kam mëse të qartë, problemi që haset gjithnjë në të tilla raste është se shumë nuk e kanë. Komforti që ofron absolutizmi i termave është tundues për shumë njerëz, prandaj dhe fjala qytetërim ngjan me fjalën moral për nga shmangia kuptimore.

Majmun social mbetet ai që ka mungesë vullneti dhe ndjek turmën e lodhur. Dallimi që duhet bërë këtu mes majmunësive dhe ndryshesa që përdora në kuptim është se Damiani e nisi me vetinë kacavjerrëse të majmunit ndërsa vazhdova me vetinë imituese (ndjekëse) të majmunit.

Nuk ka fjalë të mëdha, ka njerëz që nuk iu njohin kuptimin dhe rëndom mendojnë se kanë të drejtë t'u veshin çdo kuptim që u shkon për shtat, sidomos ato të karakterit absolut.
    Të lutem, mos më fyej me fjalën "intelektual".

T.N.T
    Anëtarësuar
    13-11-2005
    Vendndodhja
    Lake shore drive
    Postime
    115
    Citim Postuar më parë nga ana.luna
    nuk kam fjale fierake,jam plotesisht dakort me ty.
    jemi arrogante, thashethemexhi, mendjemedhenj.

JEMI..................????? Avashni pak o popull se po na futni ne nje kazan te gjitheve .Femrat jane ato qe merren me llafe dhe marrin njerezit neper goje prandaj mos an bini me qafe kot neve qe jemi burra te mire dhe te ndershem .

Ti Anan luna do ta pershkruash veten tende .? shume mire ben PO mos thuaj jemi se neve qe jemi te ndershem dhe puntore dhe fjale pak nuk na vjen mire...........

bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    Kjo vjen sepse shqiptaret sic duket po " evolojne " dhe po kapin me shume ane negative . Jane bere me egoiste se kurre .
    Iku koha e mikpritjes dhe buke e kripe e zemer - lol
    Iku koha e " vllazerimit " , e barazise , koha e te njejtit mentalitetet .
    Tani eshte tamam koha te dallosh te bardhen nga e zeza dhe anasjelltas . Tani eshte koha kur cdo njeri tregon veten , kulturen dhe edukaten qe ka . Eshte shume e thjeshte dhe nga nje ane me mire . Te pakten te dime se kush jane miqte dhe kush "armiqte " .

Por megjithate do te thoja , se kjo veti nuk vihet re vetem ne rradhet e shqiptareve , mesa kam pare ketu te gjitha rracat , kombet nga kopshti zoologjik ku jetoj pak a shume vertiten aty , rreth thashethemeve , intrigave .
    Sic duket disa nga ju akoma skane dale ne jete plotesisht , ku te ingranoheni neper shoqerira perendimore -rrethe shoqerore dhe institucione punesh , ku te keni te beni me lloje te ndryshme moshash , nga me te rinjte e deri tek te moshuarit . Dhe atehere do kuptoni qe nuk jane vec shqiptaret , por eshte " fenomen " kudo ne bote .
    Por shqiptaret i kane shume cheap .. ate po . lol
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

Ere... Maska e bluemoon
    Anëtarësuar
    17-11-2005
    Vendndodhja
    Postime
    228
    "Ky është mendimi yt. Mendimi im është se ka disa tipe njerëzish dhe përshtatshmëria e tyre dhe përdorshmëria e tyre nga qytetërimi ndryshon në bazë të qëllimeve të qytetërimit. Unë në rastin në fjalë dalloj vullnetlirin dhe vullnetndrydhurit. Dallimi thelbësor midis këtyre dy kategorive është se e para shfaqet me nismën krenare dhe krenarinë nismëtare, kurse e dyta shfaqet me ndjekjen kokëulur apo kokëuljen ndjekëse."

I nderuar, te jesh vullnetlire e me nisem krenare nuk do te thote medoemosmerisht te jesh i lire.

" Kategorisë së parë i duhet dhe i përshtatet vetëm disiplina dhe jo sëmurja e dhunshme e turmës ndaj saj,"

E cfare eshte disiplina? a nuk eshte nje lloj kodi vetepermbajtjeje?

" kurse kategoria e dytë është ajo së paku pa vullnet, për të mos përdorur term tjetër."

nuk do te thoja pa vullnet se sa pa kapacitet per ta kuptuar cdo te thote kjo fjale... apo per te kuptuar menyren e shprehjes se tij...

" Llojet e qytetërimeve larojnë me shkallët e tyre të ndryshme të përdorshmërisë për të dy këto kategori. Fakti është se zhvillimin e një qytetërimi e sjellin gjithnjë ata kafshët e pazbutura të kategorisë së parë."

E vertete... kur ata jane te ndergjegjshem per qyteterimin, e kane te qarte natyren njerezore e mbi te gjitha kane nje llogjike mbi mesataren... Po a nuk jane keto cilesi valle qe i bejne ata njerez te ndritur e rrjedhimisht krejt te kunderten e kafsheve te pazbutura?

"Të tjerët gjithnjë do të qaraviten për rregullat dhe konformizmin e domosdoshëm dhe të patjetërsueshëm të subjekteve të një qytetërimi (pa dallim aftësie e vlere) ndaj këtyre rregullave, do të rropaten të mesatarizojnë çdokënd me çfarëdo mënyre. Hunda e mediokritetit nuk i lë të shohin përtej rregullit dhe funksionit të tij në kohë."

E vertete, por reflekto mbi aspektin pozitiv te konformizmit. Konformizmi ne jeten ne shoqeri mbetet i domosdohem per aq kohe sa nuk ka cilesite qe ke pershkruar me siper...

Përfundim

"Të gjithë nuk jemi aspak të robëruar; ata që nuk luftojnë për vullnetin e tyre janë."

Perseris, te luftosh per vullnetin tend nuk te ben medoemos te lire. Me kete nuk dua te them se eshte e gabuar te luftosh per vullnetin tend, perkundrazi...kjo eshte forca levizese e shoqerise... por ideja eshte qe vullneti i lire, duke qene se jetojme ne shoqeri, duhet adresuar drejt konstruktivitetit.

"Unë përkufizimin e qytetërimit e kam mëse të qartë, problemi që haset gjithnjë në të tilla raste është se shumë nuk e kanë. Komforti që ofron absolutizmi i termave është tundues për shumë njerëz, prandaj dhe fjala qytetërim ngjan me fjalën moral për nga shmangia kuptimore."

Nuk mendoj absolutisht se fjala qyteterim ngjan me fjalen moral. Vetem per moral nuk po flasim ketu.

"Majmun social mbetet ai që ka mungesë vullneti dhe ndjek turmën e lodhur. Dallimi që duhet bërë këtu mes majmunësive dhe ndryshesa që përdora në kuptim është se Damiani e nisi me vetinë kacavjerrëse të majmunit ndërsa vazhdova me vetinë imituese (ndjekëse) të majmunit."

Ky mbetet opinioni yt... mua nuk me duket... megjithese nuk mbeshtes idete e D@mian-it.

"Nuk ka fjalë të mëdha, ka njerëz që nuk iu njohin kuptimin dhe rëndom mendojnë se kanë të drejtë t'u veshin çdo kuptim që u shkon për shtat, sidomos ato të karakterit absolut."

Ka fjale "te medha" atehere kur sterhollimi i termave ne ngjyra e nuanca behet per nje qellim te caktuar. Mendoj se eshte i rendesishem perkufizimi i termave teknike, duke qene se jo te gjithe jane filozofe a sociologe duke qene se kjo nuk eshte akademia e shkencave dhe opinioni yt i drejtohet nje grupi tejet heterogjen per sa i perket pergatitjes kulturore, nivelit intelektual etj... Nuk kisha per qellim te absolutizoja termat se sa me goditi pak negativisht absolutizimi nga ana jote... po ky mbetet opinioni im.

"Të lutem, mos më fyej me fjalën "intelektual"."

Me fal...

I nderuar, te jesh vullnetlire e me nisem krenare nuk do te thote medoemosmerisht te jesh i lire.
    Do të thotë të jesh i lirë, posi jo. Të jesh i lirë në mendim e në veprim. Të vendosësh vetë për veprimet e tua dhe të marrësh përgjegjësinë mbi shpatulla. Nëse vullneti dhe nisma, vetëvendosja në mendim e veprim nuk do të thonë liri, atëherë dyshoj se koncepti yt i lirisë diku është infektuar.

E vertete... kur ata jane te ndergjegjshem per qyteterimin, e kane te qarte natyren njerezore e mbi te gjitha kane nje llogjike mbi mesataren... Po a nuk jane keto cilesi valle qe i bejne ata njerez te ndritur e rrjedhimisht krejt te kunderten e kafsheve te pazbutura?
    "Njeri i ndritur" nuk përjashton aspak "kafshën e pazbutur". Njeriu është kafshë dhe i ndrituri është detyrimisht i pazbutur, përndryshe nuk do të kishte asgjë për të ofruar nuk do të ndriçonte. Ka dallim midis të qenit subjekt i një qytetërimi dhe anëtar i një qytetërimi. Subjektet konformohen, anëtarët veprojnë. Subjektet janë nën qytetërim, anëtarët janë qytetërimi. Nuk e di sa i qartë jam dhe se sa kemi dalë nga tema.

Nuk mendoj absolutisht se fjala qyteterim ngjan me fjalen moral. Vetem per moral nuk po flasim ketu.
    Thelbi i fjalisë, ndaj të cilës reagon më sipër, shprehet në fundin e saj me togun "nga shmangia kuptimore". Ideja që përcolla është se mendimi i ngrirë se qyetetërimi është vetëm ai europiano-perëndimor (apo cilido tjetër) dhe barazimi i një qytetërimi çfarëdo (në rastin në fjalë, neogrek) me vetë nocionin e qytetërimit (siç e tregon dhe përdorimi i shprehjes turmore "njeri i qytetëruar") është një shmangie kuptimore nga kuptimi origjinal i fjalës. Po ashtu siç ka ndodhur dhe me fjalën moral. Pra, qytetërimi dhe morali ngjajnë si raste shmangieje kuptimore dhe jo drejtpërdrejt si fjalë.

Një term vetë, natyrisht që është absolut për nga kuptimi, se përndryshe nuk do të merreshim vesh, por çka quaj absolutizëm (uzurpim) termash është rasti kur dikush përpiqet t'i veshë vlera dytësore termit origjinal e t'i paraqesë ato për absolute fillestare. Kjo jo vetëm që korrupton marrëveshjen mes folësve, por korrupton dhe vetë proçesin e mendimit të atij që i përdor.

Në kundërshti nga Damiani që gjykon në bazë të një (sorry-excuse-for-a-civilization) qytetërimi në dekadencë dhe kërkon përshtatje të "alvanosit" në atë qytetërim, përdorimi im i termit është në vlerën fillestare. Mua nuk më intereson as qytetërimi neogrek e as ndonjë tjetër në lidhje me sjelljen e kombit tim. Më intereson se cili përbën material për qytetërim. Cili është subjekt e cili anëtar i ardhshëm, i mundshëm. Cili është konstrukt. Në thelb më intereson qytetërimi i kombit tim. Cili është pra qytetërimi shqiptar dhe si shihet veprimi i të ashtuquajturit "kafshë" në sytë e këtij qytetërimi. A ka fare qytetërim Shqipëria sot? Në këtë vazhdë, cili përbën material për ngritjen dhe zhvillimin e një qytetërimi në Shqipëri, detyrimisht sipas traditave të këtij kombi, një kafshë e tillë kacavjerrëse që del nga dritarja e autobusit, apo një i pagojë me komplekse dhe turp ndaj vetvetes? Cilat janë karakteristikat që shpreh, lakmon dhe dashuron kombi shqiptar në rrjedhën e historisë së tij? (Përjashto formulat e sheqerosura politike, karakteristike të këtij stadi të fundit të qytetërimit perëndimor ku të shtyrë nga privimi i dhunshëm i pas-'90-ës i konformizmit, po duan të "integrohen" një turmë e caktuar albanezësh, pra të subjektizohen dhe ta shesin këtë për ëndrrën shekullore (sic) të shqiptarëve).

Mendoj gjithashtu dhe mbështes haptas parashikimin në kod penal të njerëzve thashethemaxhi. (E ndjeva të nevojshme ta shpreh këtë gjë në këtë temë.)

Përshëndetje
    Ndryshuar për herë të fundit nga KVS : 21-11-2005 më 20:24

Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •