Close
Duke shfaqur rezultatin -19 deri 0 prej 13
 1. #1
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242

  Jeta dhe Vdekja

  Pėrmbajtja:

  Parathėnia........................................ ..................................... 05
  Hyrje e autorit .................................................. .................... 07

  KAPITULLI I PARĖ
  - Ē’ėshtė fillimi........................................... .................. 09
  - Debat i kotė dhe llomotitje........................................ . 12
  - Nė botėn e Dherr-it ishte dėshmia.............................. 15
  - Pamjet e krijimit.......................................... ............... 17
  - Ligjet e jetės dhe vdekjes........................................... 20
  - Ligjet e gjumit............................................ ................. 21
  - Fillimi i jetės............................................. ................... 23
  - Shpirti - burim i jetės............................................. ...... 26
  - Ekzistenca dhe njohja e saj.......................................... 27

  KAPITULLI I DYTĖ
  - Ē’ėshtė jeta.............................................. ................... 31
  - Trupat qajnė, dėgjojnė dhe flasin............................... 35
  - Bimėt (ndiejnė) gjithashtu........................................ .. 38
  - Buburreci flet, pupėza di............................................ 40
  - Jetė - por e panjohur pėr ne........................................ 43
  - Dituria e All-llahut dhe e njeriut................................ 45
  - Gjithēka qė ekziston nė univers ėshtė e gjallė........... 49

  KAPITULLI I TRETĖ
  - Ē’ėshtė vdekja............................................ ................ 51
  - Jeta nė varr.............................................. .................... 55
  - Jeta nė Berzah e pėrjashton kohėn.............................. 61
  - Vetėm Ai jep dhe merr jetė ........................................ 65
  - Nemrudi si “vdekjeprurės dhe jetėdhėnės” ................ 67

  KAPITULLI I KATĖRT

  - Njeriu dhe pėrjetėsia .................................................. 75
  - Sekreti i jetės dhe mbarimi saj ................................... 79
  - Riciklimi i dy krijesave: vdekjes dhe jetės ................. 83
  - Emrat e Qenies dhe evidentimi i atributeve ................85
  - Ishim para se qė jemi .................................................. .87
  - Vetėvrasėsi-pėrjetėsisht nė zjarr ..................................89

  KAPITULLI I PESTĖ

  - Jeta e dunjasė .................................................. ........... 95
  - Adhurimi - i domosdoshėm. Por si bėhet? ................ 99
  - Kush na premton ushqimin ........................................101
  - Programi para krijimit .............................................. 103
  - Detyrat e njeriut nė jetė .............................................105
  - Ligjet e All-llahut dhe logjika njerėzore ...................109
  - Jeta - nga mashkulli dhe femra ..................................111

  KAPITULLI I GJASHTĖ

  - Jeta tjetėr – ahireti .................................................. ...115
  - Mendja-jo, ndėrsa mundėsia-po ................................118
  - Regjistri nuk humbet .................................................1 20
  - Argumentimi logjik i ringjalljes ................................123
  - Xhenneti .................................................. ..................127

 2. #2
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  Parathënie
  Ky përkthim m’u mundësua gjatë udhëtimit tim dy javor Shqipëri - Turqi. Në këtë pesëmbëdhjetëditësh të përkthimit, nuk llogaris përkthmin e ajeteve, sepse fjalët e All-llahut në Kur’anin fisnik i kam përkthyer pasi jam kthyer në Prishtinë. Ajetetet kur’anore është vështirë të përkthehen, prandaj me to jam marrë më shumë se dy muaj të tërë.
  Ajetet kur’anore jam munduar t’i përkthej vetë, sepse mendoj se ato duhet të përkthehen prej vetë përkthyesit. Megjithatë, përkthimi i tyre nga ana ime, do të ishte i pamundur sikur të mos shërbehesha me të gjitha përkthimet ekzistuese që janë në gjuhën shqipe. Prej përkthimeve të Kur’anit në gjuhën shqipe do të kisha veçuar përkthimin e Hasan ef. I. Nahut dhe Feti Mehdiut. Gjithashu, më ka shërbyer mjaft në disa raste edhe përkthimi në gjuhën angleze i A. Jusuf Aliut. Për përkthimin e këtyre ajeteve, jam shërbyer shumë edhe me komentimet e ndryshme të Kur’anit në gjuhën arabe.
  Duke menduar se do t’i ndihmoj lexuesit më shumë, në disa raste, kam shpjeguar terminologjinë e disa fjalëve dhe kam dhënë disa sqarime ose komentime, gjithmonë duke përdorur fusnotat.

  I dashur lexues,

  Shpresoj që ky libër të lexohet me vëmendje. Kemi të bëjmë me jetën e kësaj bote dhe me të ardhmen tonë në botën e përje-tshme. Neglizhimi, ose mohimi i saj do të na kushtojë shumë. Nuk do të dëshiroja që asnjë nga bashkëkombasit e mi dhe askush nga mbarë qeniet njerëzore, t’a humbiste rrugën e drejtë. Ndërsa ata që vazhdojnë t’a mbivlerësojnë vetveten, pasi t’a kenë lexuar këtë libër i cili është bazuar krejtësisht në Kur’an, pra në fjalët e All-llahut xh. sh., atëherë le t’a meritojnë dënimin e dhembshëm nga Ai, sepse, vërtet, kryeneçët shkatërrimtarë, nuk meritojnë të mëshirohen.

 3. #3
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  Ç’ËSHTË FILLIMI
  Asnjë temë nuk e ka preokupuar njerëzimin më shumë se tema rreth jetës dhe vdekjes. Kjo temë mendojmë se ka shtuar kureshtjen dhe ka hapur debate të mëdha. Gjithashtu, asnjë temë më shumë se kjo, nuk ka shtjelluar mendime dhe gënjeshtra të ndryshme, të cilat janë futur nga dijetarë të llojllojshëm! Kjo për faktin se vdekja është një sekret, një çështje e panjohur për ne, prandaj, për të folur për të, ne duhet të mbështetemi në informacionin që na ka dhënë All-llahu xh.sh.
  Përderisa nuk kemi dëshmi bindëse, atëherë ndërhyrja e shkencës në këtë fenomen është e gabueshme. Nëse shkenca do të merrej me këtë fenomen,atëherë, ajo do të mbështetej ve-tëm mbi supozime dhe iluzione. Mbështetja e saj mbi supozi-me, do të krijonte mundësi që të dëgjonim gënjeshtra të ndry-shme dhe të humbej koha së koti, pasi këto supozime nuk kanë të bëjnë aspak me realitetin.
  Edhe dijetarët e të gjitha kohërave, kanë dhënë mendi-me nga më të ndryshmet, rreth fillimit të krijimit tonë. Ato janë përplot kundërshtime me njëra tjetrën. Dikush prej tyre bazohet në teorinë e evolucionit, e cila thotë se njeriu e ka pre-jardhjen prej majmunit me emrin Lusi!

  Këtyre trilluesve ju themi: kush iu informoi për këtë!? Gjatë gjithë historisë nuk është regjistruar kurrë ndonjëherë një gjë e tillë, (nuk ka ) shkrime që të dëshmojnë se majmuni është shndërruar në njeri, edhe pse ne kemi shumë shkrime dhe mendime të ndryshme, të ruajtura që nga kohërat e lashta. A është shndërruar ndonjëherë majmuni në njeri, dhe kjo gjë nuk është përsëritur më? Ky majmun, kur u ‘shndërrua’ në njeri, ishte mashkull apo femër!? Nëse do të ishte shndërruar në femër do të ishte i përgjysmuar, nëse është shndërruar në mashkull, gjithashtu do të ishte gjysmak. Ku u gjet kjo teori, të cilën e sajuat dhe për të cilën konkludoni (se është e vetmja e mundshme), se nuk ka mundësi tjetër veç saj!?
  Tani kemi të bëjmë me një shkencë mjaft të zhvilluar. Hulumtimet shkencore kanë arritur një piedestal të tillë të la-rtë, që historia njerëzore nuk e ka arritur kurrë më parë. Gji-thashtu, kemi një teknologji të tillë, si kjo e kohës bashkëkohore, e megjithatë, akoma, ju jeni duke diskutuar për të argumentuar supozimin tuaj!! Ju lutem, na tregoni se si shndërrohet majmuni në njeri!?

  Ndërkaq, neve, për trillime të tilla si këto të tuajat, na ka informuar All-llahu xh.sh. në shumë shembuj në Kur’anin fisnik, në të cilat thotë:

  " ما أشهدتم خلق السماوات و الأرض و لا خلق أنفسكم وما كنت متخذ المضلين عضدا "

  “Unë, nuk i mora ata (Iblisin-Shejtanin dhe pasardhësit e tij) për dëshmitarë, me rastin e krijimit të qiejve dhe të tokës. (Gjithashtu, nuk i mora për dëshmitar&#235 as gjatë krijimit tuaj. Unë, nuk kisha nevojë për mbështetjen e të humburve.”[1]

  I Lartëmadhëruari na ka informuar se do të vijnë njerëz të humbur dhe do të merren me (hipoteza mbi) krijimin e qie-jve, tokës dhe krijimin e njeriut. Ata do të trillojnë dhe do të “tregojnë se si ndodhën” të gjitha këto!!! Këta të humbur nuk kanë qëllim tjetër, veçse t’i humbin edhe njerëzit e tjerë (prej së vërtetës), pasi ata nuk kanë qenë vetë dëshmitarë në kriji-min e qiejve dhe të tokës. Gjithashtu, ata nuk kanë qenë dëshmitarë në krijimin e vetvetes së tyre, që të jenë në gjendje, në emër të shkencës, të na tregojnë se çfarë ndodhi.

  Ardhja e këtyre të humburve, e atyre që thonë se preja-rdhja e njeriut është prej majmunit, dhe e atyre që ‘argume-ntojnë’ me anë të teorive të tyre ‘shkencore’ rreth krijimit të njeriut, ka për qëllim vetëm një gjë, e ajo është se: këta të hu-mbur, vetëm sa e vërtetojnë Kur’anin dhe me këtë ia përfo-rcojnë imanin besimtarëve në tokë. Sikur të mos vinin këta njerëz që e kanë humbur rrugën e tyre, ne do të kishim thënë se All-llahu xh.sh., kur na ka informuar në Kur’an për gjërat që do të vijnë, na ka treguar për disa njerëz që do të na thonë se qielli dhe toka janë krijuar ‘kështu e ashtu’, ndërsa, realisht, këta njerëz nuk erdhën. Pra, ardhja e tyre ishte e domosdo-shme, pasi ato përforcojnë imanin e besimtarëve.

 4. #4
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  DEBAT I KOTË DHE LLOMOTITJE
  Njerëzimi, gjithashtu, ra në grackën e ideve filozofike dhe ideve të kota, të cilat nuk posedojnë kurrfarë argumenti. Njësoj si ajo filozofi e thatë (shterp&#235, e cila kërkon të dijë se cila u gjend e para, veza apo pula?! Vërtet, rreth kësaj teme është polemizuar gjerë e gjatë. Lindën shkolla të shumta, të cilat vetëm sa e përgënjeshtronin njëra-tjetrën. Të gjitha këtyre shkollave iu drejtojmë pyetjen: pse kjo llomotitje e gjatë? (Përse e gjithë kjo) Kurse i Lartmadhëruari na treguar dhe na ka qetësuar, rreth fillimit të krijimit kur thotë:

  " ومن كل شيء خلقنا زوجين لعلكم تذكرون "

  “Dhe, të gjitha sendet i kemi krijuar çift, ndoshta do të mendoni (për Fuqinë Ton&#235.”[2]
  Kjo ka kuptim (të sakt&#235, pasi ne, këtë dije e kemi marrë nga i Lartësuari. Jeta nuk mund të vazhdojë ndryshe, pra, nuk do të kishte jetë sikur të mos ekzistonte çifti: mashull-femër. Ndërkohë, mendoj se polemikat e tyre janë shterpe, dhe se interpretimet e tyre janë tallje me shkencën (nëse ia vlen të thuhet kështu), pasi nga sjellje të tilla nuk kemi kurrfarë dobie. All-llahu xh.sh. na ka treguar se çdo gjë është krijuar prej çiftit. Sikur të mos ishte gjeli për të fekonduar vezën në brendësi të pulës, veza do të ishte sterile dhe nuk do të jepte asgjë.
  Ishte, pra, dëshira e All-llahut xh.sh., që të ekzistojnë katër etapa të krijimit. Secila etapë, në vetvete konsiderohet mrekulli, pasi në të shfaqet Fuqia e All-llahut xh.sh. Këtyre (etapave) nuk ju njihen kufijtë, pasi ato nuk përkufizohen brenda rregullave të njohura prej nesh. Ademi a.s. ka qenë krijesa e parë në rruzullin tokësor.
  Për këtë, na tregon i Lartësuari, në Kur’anin fisnik:

  " اذا قال ربك للملائكة اني خالق بشرا من طين . فاذا سويته و نفخت فيه من روحي فقعوا له ساجدين "

  “(Përkujtoni kohën) Kur Zoti yt u tha melekëve: Unë po krijoj njeriun nga balta. Pra, kur Unë t’a kem përsosur atë, dhe t’i kem fryrë atij nga Shpirti Im, atëherë, ju përuljuni atij (bëjini sexhde).” [3]

  Ky ishte fillimi i krijimit, ashtu si na ka treguar All-llahu xh.sh. All-llahu i Lartmadhëruar i fryu Ademit, nga shpi-rti i Vet. Ajo (Hava-çiftuesja e Ademit) u gjend atëherë, kur u krijua Ademi a.s., për të vazhduar më pas, në këtë mënyrë të krijimit me pasardhësit e tij deri në ditët tona e deri në Ditën e Fundit, me një precizitet i cili është shkruar dhe etiketuar me një shifër hyjnore, karakteristika e veçantë që do t’a ketë nje-riu. Për këtë lloj të krijimit, Ai na ka informuar Vetë, në Kur’anin Kerim:

  " واذ أخذ ربك من بني ءادم من ظهورهم ذريتهم و أشهدهم علي أنفسهم ألست بربكم قالوا بلي شهدنا أن تقولوا يوم القيامة انا كنا عن هذا غافلين. أو تقولوا انما أشرك ءاباؤنا من قبل و كنا ذرية من بعدهم أفتهلكنا بما فعل المبطلون"

  “(O Muhammed, kujtoju njerëzve kohën) Kur Zoti yt nxori nga kurrizi i bijve të Ademit pasardhësit e tyre, dhe kërkoi prej tyre të dëshmojnë ndaj vetes së tyre: (Ju tha) ‘A nuk jam Unë Zoti juaj?’ ‘Po, gjithsesi, i thanë, ne këtë e dëshmojmë’ (Kështu vepruan), që të mos thoni Ditën e Kija-metit “Ne, nuk kishim njohuri për këtë (ekzistencën Tënde) ”. Apo të thoni: “Por, të parët tanë ishin ata që të kishin vënë ortak, ndërsa ne ishim brezi pas tyre! A do të na dënosh për atë që bënë (të parët tan&#235 gënjeshtarët!?” [4]
  Disa njerëz edhe mund të pyesin: çfarë lidhje ka midis meje dhe Ademit, ndërkohë që kanë kaluar kaq shumë shekuj? Atyre, që pyesin kështu, iu themi: edhe ti je njëra pjesë e asaj fryme të All-llahut xh. sh., që Ai ia dha Ademit a.s. Ai (xh. sh.) t’a ka dhënë këtë jetë që ke. Ata do të pyesin: si? Atyre iu themi se jeta është një zinxhir i pashkëputur. Kur ai këputet, (jeta) mbaron. P. sh. merr rezultatin e shembullit fizik të jetës së babait tënd: sikur të mos ishte ekzistenca e babait të babait tënd, pastaj sikur të mos ishte babagjyshi, nuk do të ishte (as) babai yt. Babagjyshi yt ka qenë i gjallë, si rezultat i jetës së më hershme së babait të vet (katragjyshit tënd), jetë e cila është përcjellur hallkë pas hallke, kështu vijon deri tek Ademi a.s. Ky i fundit (Ademi a.s.) sikur të mos ishte i gjallë, nuk do të kishte fëmijë, ndërsa fëmijët e kanë marrë jetën prej mikrobit [5] të gjallë që ishte te Ademi a.s. Pra, prej jetës së Ademit a.s. e morën jetën fëmijët e tij, të cilën ua përcollën më pas fëmijëve të tyre.
  Kështu, sipas vullnetit të All-llahut xh.sh., jeta është përcjellë deri në ditët e sotme dhe do të vazhdojë t’u përcillet fëmijëve tanë, nipërve dhe mbesave, deri në Ditën e Kijametit.

 5. #5
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  NË BOTËN E DHERR-it[6] ISHTE DËSHMIA  Ne, të gjitha krijesat e All-llahut, kemi dëshmuar ndaj vetes sonë që prej fillimit të krijimit. Prej këtij dëshmimi nuk bën përjashtim askush, që prej atyre që kanë mbaruar së jetuari këtë jetë, e deri tek ata që do të vijnë (sa të jetë kjo bot&#235. Sikur të mos ishte kjo dëshmi, qenia njerëzore nuk do t’a ki-shte njohur, apo përvetësuar imanin. Ky është një nga sekretet. Maja më kulminante e këtij sekreti është besimi (imani) në erzistimin e Hyjnisë-All-llahut. Pse? Sepse mendja e njeriut nuk do të mundej t’i përcaktonte ose t’i emërtonte gjërat. Kusht i emërtimit të gjësendeve është shikimi i tyre.
  T’i nuk do t’a dije P. sh. apo nuk do t’a kuptoje thënien ‘kodër’- atë do t’a kuptoje vetëm atëherë kur do të shikoje dikënd që është duke u ngjitur në të. Gjithashtu, nuk do t’a ku-ptoje thënien ‘liqen’, nëse nuk e ke parë më parë fotografinë e tij apo e ke parë (me sy) diku tjetër. Njeriu nuk e ka parë All-llahun xh.sh., e as nuk e ka të skicuar në mendje, por megji-thatë kur përmendet emri i All-llahut, njeriu nuk e ka të vë-shtirë që t’a njohë dhe t’a dijë domethënien, sepse kjo buron nga Fuqia e Madhe, prej së cilës njeriu është krijuar, gjendet, përjeton dhe furnizohet. Kur kryen një lutje, njeriu ndien në vete se është pastruar dhe i është mbushur zemra plot dritë. Të gjitha këto shenjëzojnë dhe japin kuptimin se All-llahun e kemi dëshmuar, secili në vete, në Botën e Dherr-it, atëherë kur është krijuar Ademi a.s.Ne e dimë,se Ai ekziston dhe i jep jetë (ekzistencën) secilit send. Këtë ne e quajmë natyrshmëria e besimit-imanit.[7]
  Ne, kur lindim, e kemi me vete këtë natyrshmëri ima-nore,e cila e mbush frymën dhe zemrat tona. Kjo ka energji aq të fortë sa që na tërheq lart, deri tek Krijuesi. Kjo natyrshmëri imanore ekziston tek secili i posalindur. Për këtë na informon i Dërguari All-llahut s.a.v.s. i cili thotë:

  “Secila foshnje, lind me natyrshmëri të pastër (islame), më pas prindërit e bëjnë hebre, krishter ose zjarrputist.”  PAMJET E KRIJIMIT  Tani, le të ndalemi tek katër format e krijimit nga ana e All-llahut xh.sh.:
  Krijimi pa prezencën e mashkullit dhe pa prezencën e femrës, pra, drejtëpërdrejt nga All-llahu i Lartmadhëruar, pa ndërhyrjen e asnjë shkaku. Ademit a.s. u krijua në këtë mënyrë.
  Krijimi prej mashkullit pa prezencën e femrës. Në këtë mënyrë u krijua Hava. U krijua nga brinjët e Ademit a.s. Kështu na ka informuar Kur’ani Kerim:

  " يا أيهاالناس اتقوا ربكم الذي خلقكم من نفس واحدة و خلق منها زوجها "

  “O njerëz! Druajuni Zotit tuaj, i Cili ju krijoi nga një qenie e vetme, e prej tij krijoi çiftin e tij (femrën)” [8]
  Krijimi prej mashkullit dhe prej femrës. Nga ky krijim janë të krijuar të gjithë njerëzit, me përjashtim të njërit (Isait a.s.) dhe e gjithë kjo bëhet me vullnetin e All-llahut xh.sh. që ka sjellë shkakun.
  Shkaqet, këtu kuptohet, janë qenurit e mashkullit dhe e femrës. Porse, shfaqja e Fuqisë së All-llahut jep mundësi që shkaqet të mos funksionojnë vetvetiu. Madje, ato veprojnë vetëm në sajë të shkakut. Prandaj, kemi çifte të martuar dhe që i plotësojnë që të dy kushtet për të pasur fëmijë, por ja që ndodh, që ata të mos kenë fëmijë ose pasardhës. Sepse, mbi ato shkaqe, qëndron vullneti i All-llahut.
  Le të lexojmë thënien e All-llahut xh. sh. në Kur’anin Kerim:

  " لله ملك السماوات والأرض يخلق ما يشاء يهب لمن يشاء اناثا و يهب لمن يشاء الذكور. أو يزوجهم ذكرانا و اناثا و يجعل من يشاء عقيما انه عليم قدير"

  “(Vetëm) I All-llahut është Pushteti i qiejve dhe i tokës. Krijon atë që dëshiron. I jep (i fal fëmij&#235 femra atij që do, gjithashtu i jep (fal fëmij&#235 meshkuj atij që do. Ose, iu jep atyre çift, meshkuj dhe femra. E kë do Ai, e lë steril. Vërtet, Ai është i Plotfuqishëm dhe di.” [9]

  Pra, kjo duhet të kuptohet se edhe pse ekzistojnë shkaqet dhe plotësohen të gjitha kushtet, si nga ana e mashku-llit ashtu edhe nga ana e femrës, shtimi ose pasardhësit, vijnë vetëm atëherë kur të plotësohet vullneti i All-llahut xh.sh. Ai arrihet me shfaqjen e Fuqisë Hyjnore, përndryshe, edhe pse bashkohet mashkulli me femrën, nuk jep rezultat. Ky nuk është trup i cili vepron në mënyrë mekanike, por mbi të gjitha këto shkaqe qëndron dhe ato finalizohen vetëm pasi të jetë shfaqur vullneti i All-llahut të Lartmadhëruar.
  Për t’i përmbyllur mënyrat e formave të krijimit, ka ngelur edhe e katërta. Ajo është krijimi i Isait, birit të Merje-mes, prej femrës pa mashkull. Me këtë plotësohen katër mre-kullitë e krijimit. Pra njeriu u krijua:
  1. pa mashkull dhe pa femër
  2. prej mashkullit pa femër
  3. prej mashkullit dhe prej femrës
  4. prej femrës pa mashkullin.
  Këto ishin format e krijimit të njeriut.
  All-llahu i Lartmadhëruar, nga krijimi i Tij, bëri që të kemi edhe dy etapa të tjera, e ato janë jeta dhe vdekja. Jeta është një prej krijesave të Allahut, ashtu siç është edhe vdekja.

  I Lartësuari, në Kur’anin Kerim, thotë:

  " الذي خلق الموت و الحياة ليبلوكم أيكم أحسن عملا "

  “ I Cili ka krijuar vdekjen dhe jetën, për t’iu provuar se cili nga ju është më vepërmirë.” [10]

  Secila prej këtyre dy etapave të krijimit, jeta dhe vdekja, kanë ligjet e veta me të cilat veprojnë dhe funksio-nojnë sipas tyre. Ne, qeniet njerëzore, nuk i dimë cilat janë ato ligje, me përjashtim të atyre që na ka mësuar All-llahu xh.sh. në Kur’anin Kerim. Ndërsa ato që kemi ne, janë shumë të pa-kta. Por, edhe pse ne posedojmë vetëm pak, ne gjykojmë sipas tyre, sepse janë të përgjithësuara!
  Disa njerëz mendojnë se nuk ka asgjë tjetër në këtë botë, veç asaj që shohim kur jemi të zgjuar. Por, edhe ata nje-rëz që mendojnë kështu, bëjnë pjesë tek ata që ndërrojnë jetë çdo ditë dhe kthehen në të çdo ditë. Ata, sikurse edhe ne, tra-nsferohen prej një ligji në ligjin tjetër brenda një sekondi, dhe atë pa e ditur. Për këtë, i Lartësuari All-llah, thotë:

  " ألله يتوفي الأنفس حين موتها و التي لم يمت في منامها فيمسك التي قضي عليها الموت و يرسل الأخري الي أجل مسمي "

  “ All-llahu i merr shpirtrat në kohën e vdekjes së tyre, (gjithashtu ua merr shpirtrat) edhe atyre që nuk kanë vdekur, kur janë në gjumë. Ua mban (shpirtin) atyre që u ka caktuar vdekjen, ndërsa ua rikthen të tjerëve (atyre që ishin në gjum&#235 deri në afatin e caktuar...”[11]

 6. #6
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  LIGJET E JETËS DHE VDEKJES  Njeriu bie në gjumë duke u transferuar prej një ligji në një ligj tjetër. Kur ai është zgjuar, atë e sundojnë ligje të cilat janë të kufizuara. Ai sheh trupat që e rrethojnë, pra, trupat materialë. Ai vazhdon të ecë duke e përdorur edhe mendjen e tij. Kjo, për njeriun, quhet botë e dëshmive-fenomeneve. Botë e cila na është e njohur të gjithëve. Në të merr pjesë mbarë njerëzimi. Por, kur biem në gjumë, ne kalojmë në një jetë tjetër. Ky transferim ka ligjet e veta. Këto nuk i nënshtrohen mendjes, logjikës, e as dëshmive të kësaj bote. Ne pra, kështu, kemi dalë nga koha. Njeriu nuk ndien se ka të bëjë me kohën kur është në gjumë, për arsye se nuk ka të bëjë me elementet e kohës që ne i disponojmë në jetën tonë të natyrshme, thuaj të përditshme. Sikur të mos ekzistonte dallimi midis ditës dhe natës, njeriu nuk do t’a përjetonte dallimin kohor. Ai e bën këtë dallim ngase bie gjatë natës dhe zgjohet gjatë ditës, ose bie në gjumë gjatë ditës dhe zgjohet natën. Pra, nëse nuk do t’i përjetonte këto ndryshime, gjatë rënies dhe zgjimit, ai nuk do t’a dinte se sa kohë ka kaluar në gjumë.
  Gjumi e shndërron njeriun, duke e bërë atë të dalë jashtë rrethit të botës normale. Ai nuk ndien asgjë për të (botën materiale), e as ajo nuk i është e njohur. Është i ndarë plotësisht prej saj. Thuajse, ai është ndarë prej ndodhive të kësaj botë plotësisht. Kur ai ndahet prej këtyre ndodhive, natyrshëm, ndahet edhe prej ligjeve të tyre. Ai mund të shohë, edhe pse sytë i ka të mbyllur. Ai vrapon edhe pse këmbët i ka në shtrat dhe nuk i lëviz. Rrëzohet nga ndonjë majë mali e lartë dhe nuk pëson fizikisht asgjë. E sheh veten duke fluturuar nëpër qiell, ose sheh të përmbytet toka. Ai e ndien veten se është duke qarë, ndërsa në realitet është duke qeshur. E kap ndonjë ankth, nxjerr zëra të çuditshëm, të bezdisshëm, ose zgjohet prej gjumit i trishtueshëm.
  Ai gjatë kohës së tij në gjumë, nuk i nënshtrohet ligjeve të mendjes, e as nuk logjikon. Ai nuk u nënshtrohet as ligjeve të cilave u nënshtrohet në jetën e tij normale. Nëse i thua ndonjë njeriu se (në gjum&#235 kam shkuar në Amerikë dhe jam kthyer njëzet herë, brenda një nate, a do të të përgënje-shtronte? Përgjigja do të ishte: jo. Por nëse ti i thua se në gjumë kam biseduar me filanin dhe me filanin, të cilët kanë ndërruar jetë që prej shumë kohësh, a do të përgënjeshtonte? Përgjigja, gjithashtu do të ishte: jo.


  LIGJET E GJUMIT  Njeriu në kohën kur është në gjumë, siç thamë më sipër, i nënshtrohet ligjeve të cilat shkenca nuk mund t’i kuptojë. Për këtë arsye njerëzit janë pajtuar që t’i nxjerrin nga përdorimi i dialektikës argumentet që shohin në gjumë. Asnjë njeri nuk bën debat rreth tyre, sado që të flitet për atë që shohin njerëzit në gjumë, ose që nuk janë logjike.
  Shumë shkolla filozofike kanë bërë përpjekje që të japin shpjegime, rreth atyre se çfarë sheh njeriu kur është në gjumë. Por, të gjitha dolën pa rezultate konkrete, edhe pse kemi shumë thënie dhe shembuj të shumtë që rrodhën nga shkenca e psikologjisë. S’do mend se është derdhur djersë e shumtë, janë angazhuar mjaft njerëz dhe shkencëtarë, por përfundimi i tyre u bazua vetëm mbi supozime, ose trillime, prej të cilave njeriu nuk ka fare dobi. Të gjitha ato thënie nuk kanë të bëjë me realitetin.
  Shkenca thotë: Koha më e gjatë që mund të punojë truri i njeriut, duke qenë në gjumë, është shtatëmbëdhjetë se-konda. Vetëm gjatë këtij intervali, njeriu “mund të shohë ëndrra”. Ndërsa për t’a transmetuar një ëndërr, njeriut ndonjë-herë i duhet një orë ose më tepër.
  Duhet të kuptohet se ky veprim është një transferim, nga një gjendje në një gjendje tjetër. Ai mund të kuptohet edhe si jetësim i një rregulli ose ligji, në një ligj krejtësisht tjetër. Këtë e përjeton secili njeri. All-llahu xh. sh. është i mëshi-rshëm me robërit e Tij, sepse shprehu Vullnetin e Tij që t’i tregojë njeriut që është në gjumë, se ai (njeriu) transferohet në botën e vdekjes në atë moment. Pra, kur ai kthehet në jetë (nga gjumi), domethënë, All-llahu xh.sh. ia kthen atij shpirtin përsëri në trup. Pse bëhet kjo? Për arsye që t’a mësojë njeriun, me transferimin e jetës së tij, prej një ligji në një ligj tjetër. Kur ne na thuhet se në ahiret do të jetojmë përgjithmonë, ne kuptojmë se do t’u nënshtrohemi ligjeve të tjera, dhe nuk habitemi, sepse jemi mësuar me këtë transferim!
  Si mundet që njeriu të jetë i amshueshëm, apo të jetë i përjetshëm? Kjo jetë ka ligjet e veta të cilat e përcjellin njeriun. Pra, transferimi nga një ligj në një ligj tjetër bëhet çdo natë, tek secili njeri, duke mos e ndier ai fare këtë ndryshim. Kthimi, përsëri, i jetës dhe i ligjeve të mëparshme bëhet me anën e Fuqisë së All-llahut xh.sh., të cilat na sundojnë ne, e ato ligje janë ligjet e zgjimit. Pastaj, përsëri biem në gjumë dhe përsëri transferohemi në ligjin tjetër.
  Nuk mendoj se dikush prej atyre, që deklaron vetëm në emër të shkencës, të mund të na shpjegojë se cilat janë ato ligje që i nënshtrohet ai, në momentin e rënies në gjumë. Të na tregojë, gjithashtu, se si mund të shohë ai, kur i ka sytë të mbyllur (në gjum&#235? Ose kur vrapon, e ai është në shtrat? Ose kur udhëton nga një vend në tjetrin, e ai nuk ka lëvizur fare!?

  Nga këto pyetje mësojmë se ekziston një mbretëri tjetër (ligjesh) për njeriun, të cilat ai akoma nuk i njeh, dhe nuk e di se si veprojnë ato gjatë gjumit. Pra, paskemi ligje që janë plotësisht të panjohura, që i përjetojmë gjatë jetës.

 7. #7
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  FILLIMI I JETËS


  Shumë dijetarë janë përpjekur, të na ofrojnë (hipoteza mbi) format e fillimit të jetës. Prej tyre kemi marrë lloj lloj teorish. Prej tyre kemi mësuar se fillimi i krijesave ishte nga njëqelizorët. Pastaj kjo qelizë është ndarë dhe është zhvilluar, e kështu me radhë ... vazhdon ajo çfarë thonë ata ...
  Këtyre shkencëtarëve ju themi: ne nuk i marrim mësimet rreth jetës nga askush tjetër, përveç Krijuesit tonë. Vetëm krijuesi i diçkaje mund të na informojë për të. All-llahu xh.sh. është Krijuesi, dhe për këtë arsye edhe na tregoi se njeriun e ka krijuar prej dheut të tokës[12]. Shkenca bashkëkohore, pasi ka njohur se njeriu është krijuar nga dheu, është marrë me hulumtimin e elementeve të cilat i ka toka dhe ka zbuluar se, në të, gjenden tetëmbëdhjetë elemente kimike, - të njëjtat elemente që i ka edhe njeriu në trupin e tij.
  Fiziku i njeriut dallon sipas këtyre elementeve. Do të shohim se disa njerëzve ju mungon sasia e duhur e hekurit, e magnezit, ose e kalciumit, etj. Pasi kjo vërtetohet me anë të analizave laboratorike bashkëkohore, mjeku përcakton diagno-zën. Pastaj, ai i jep dozën e ilaçeve që duhet të marrë pacienti për t’a plotësuar mungesën e elementeve që nuk i ka në trup. Por, këto tetëmbëdhjetë elemente (të tokës) janë po ato tetë-mbëdhjetë elemente të trupit të njeriut.
  Pra, All-llahu xh.sh. na ka informuar se e krijoi njeriun prej dheut dhe prej baltës së tharë, të zezë dhe me erë.
  Kështu, All-llahu i Lartësuar, në Kur’anin Kerim, thotë:

  " اذ قال ربك للملائكة اني خالق بشرا من طين "

  “(Përkujtojeni kohën) Kur Zoti yt u tha melekëve: Unë po krijoj njeriun nga balta. ...[13]
  Gjithashtu, në një verset tjetër, thotë:

  " واذ قال ربك للملائكة اني خالق بشرا من حماء مسنون. فاذا سويته و نفخت فيه من روحي فقعوا له ساجدين"

  “(Dhe përkujtojeni kohën) Kur Zoti yt u tha melekëve: Unë po krijoj njeriun nga balta e tharë [14], e zezë dhe e formësuar [15]. Pra, kur Unë t’a kem përsosur atë, dhe t’i kem fryrë atij nga Shpirti Im, atëherë, ju përuljuni atij (bëjini sexhde)”[16]

  Kështu i ka përcaktuar All-llahu xh.sh. elementet e trupit të njeriut dhe etapat e krijimit. All-llahu xh.sh. u tregua i Mëshirshëm ndaj mendjeve tona, sepse, këtu, kemi të bëjmë me gjëra sekrete, prandaj Ai na jep pamjet e një dëshmitari, sa për t’ia afruar mendjes sonë, që të kuptojë më mirë.
  Ne nuk e kemi përjetuar ose dëshmuar krijimin tonë, por çdo ditë e dëshmojmë vdekjen, që është bërë e zakonshme tek ne. Le të marrim si shembull ndërtimin e një ndërtese. Kur ti ndërton një ndërtesë, kuptohet fillon nga themelet, pastaj nga kati nëntokësor, pastaj nga kati i parë, i dytë, ... e kështu deri tek ai i fundit. Kur fillon t’a rrënosh atë, detyrimisht fillon nga ai i fundit. Githashtu, nëse ke për qëllim të udhëtosh [17] nga Prishtina për në Tiranë, Tirana është stacioni yt i fundit. Kur mendon të kthehesh përsëri, qyteti i parë që do të lesh mbrapa është qyteti i Tiranës. Kështu është edhe me vdekjen, ajo është e kundërta e jetës, prej së cilës kemi ardhur. Gjëja e fundit që ka hyrë në trupin e njeriut, sipas asaj që na ka info-rmuar All-llahu xh.sh., është shpirti.
  1. Ai pra, (shpirti) duhet të jetë i pari që do të ndahet prej trupit.
  2. Pastaj trupi i njeriut të vdekur, mer formën e shtangosjes- thuajse është i ngrirë.
  3. Pastaj trupi kalbet dhe mer formën e baltës së kalbur me erë të rëndë.
  4. Pastaj asaj balte të kalbur, i shteret edhe uji dhe ngelet vetëm dheu.
  Kjo është e vërteta të cilën e ka theksuar Kur’ani Kerim. Çdokush, që i vjen vdekja, është dëshmitar i saj.
  Njeriu ka dëshirë të dijë se ç’është vdekja? Më së pari ai duhet të kuptojë jetën. Shpirti është ai që i jep jetë trupit. Shpirti, gji-thashtu, është i krijuar, ai është në brendinë tënde, por është i pa njohur për ty. Ti nuk e di se ç’është shpirti, por di gjurmët që ai le tek ti. Ai është që t’i jep ndjenjat dhe të jep jetën.
  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *
  SHPIRTI - BURIMI I JETËS  Por, si mund t’a dimë se ku është shpirti? A është ai në mendje, me anën e së cilës mendojmë? Apo në dorë, të cilën e lëvizim? Apo është në zemër, e cila na jep jetë? Apo, mos va-llë, është në këmbë, me të cilat ecim?
  Ku është ai? Askush nuk e di.
  Kur ne nuk jemi në gjendje të dimë sekretin e qenies sonë, një prej krijesave të tjera të All-llahut që jeton brenda nesh, në trupin tonë, a do të jemi ne në gjendeje t’i dijmë të gjitha se-kretet e krijimit? Kjo është e pamundur.
  Ne do të kishim dëshiruar të njihnim më të parën (shpirtin), pasi është brenda nesh, në vetë qenjësinë tonë, para se të jepnim vendimim për njerëzimin mbarë. Përderisa jemi prej atyre që kanë dështuar në njohjen e një sekreti, prej sekre-teve të All-llahut të Lartmadhëruar që e kemi në trup, a do të mundemi t’i njohim sekretet e All-llahut në univers? Përgjigja do të ishte: Jo, nuk mundemi. Njeriu, mjerisht, shpeshherë paraqitet mendjemadh dhe mundohet të jep përgjigje aty, ku mendja e tij nuk ka mundësi të depërtojë.
  Mendja e njeriut ka kufij. Detyra e saj është të zgjedhë midis alternativave të jetës, të dallojë të shëmtuarën nga e bukura. Ajo është një mjet përzgjedhës, që njeriu të dallojë me të (të mirën nga e keqja), pasi ajo është krijuar për të zgjedhur. Kjo mendje, nuk mund të dalë përtej kornizave që All-llahu xh.sh. ka paraparë për të.

  EKZISTENCA DHE NJOHJA E SAJ  Vërtet, filozofët i kanë stërmunduar mendjet e tyre, duke u përpjekur t’i përgjigjen pyetjes se: ç’ekziston prapa materies. Ata, vërtet, nuk janë ndalur së pyeturi për asnjë moment. Kush ju ka thënë atyre se ekziston diçka përtej materies? Këtë ua ka bërë me dije natyrshmëria e imanit të njerëzve. Sepse ajo e ndien dhe e di qartësisht se ekzistojnë gjëra që janë përtej materies. Por, a është e mundur që, me anë të mendjes, njeriu të mund të arrijë deri tek përgjigja e kësaj pyetjeje?
  Përgjigja do të ishte: Jo! Përjashtim bën vetëm rasti nëse shpreh vullnetin All-llahu i Lartësuar, që krijesës së Vet t’i zbulojë një prej shumë sekreteve të universit. Sepse All-llahu xh. sh., secilës gjeneratë i zbulon ndonjë prej sekreteve të këtij universi, që ishte e panjohur më parë për njerëzimin. Nëse vjen koha që ky sekret të dalë, atëherë njerëzit do të fillojnë të hulumtojnë për të. Por, edhe sikur qeniet njerëzore të mos hulumtojnë për të, ai (kur t’i vijë koha e caktuar prej All-llahut xh. sh.) do të zbulohet. Atë neve do të na i zbulojë vetë All-llahu xh.sh., me ‘ligjin’ që bota njerëzore e quan ‘rastësi’. Ky ligj i ‘rastësishëm’ është iluzor. Askush nuk e njeh këtë ligj, me përjashtim të mendjes njerëzore.
  Ky univers me të gjitha potencialet që ka, prej ndo-dhive më të vogla deri tek ato më të mëdhatë, është sendërtuar prej All-llahut xh.sh., pra, ndodhi pas ndodhie. Atij nuk i mu-ngon asgjë prej diturisë së Tij, sado i vogël të jetë sendi. Asgjë nuk ndodh në univers pa lejen e Tij. Por, gjithashtu, është prej gjërave të Madhërisë së Tij (fakti) se Ai i ka të regjistruara të gjitha ndodhitë, që prej fillimit të krijimit, deri tek Dita e Fundit. Ai i ka regjistruar të gjitha ato në Librin e Tij, para se të fillonte krijimi.
  Lexonie thënien e All-llahut xh.sh.,në Kur’anin Kerim:

  " ما أصاب من مصيبة في الأرض ولافي أنفسكم الا في كتاب من قبل أن نبرأها "

  “Asnjë ndodhi prej ndodhive (fatkeqësive) nuk e godet tokën, e as juve, përveç asaj që është shënuar më parë në Libër...”[18]
  gjithashtu edhe thënien:

  " وعنده مفاتح الغيب لايعلمها الا هو و يعلم ما في البر والبحر وما تسقط من ورقة الا يعلمها ولا حبة في ظلمات الأرض ولارطب ولايابس الا في كتاب مبين"

  “Tek Ai, janë çelësat e sekreteve, askush përveç Tij nuk i di ato. Ai e di se ç’ka në tokë dhe në det. Asnjë gjethe nuk bie (nga pema), pa dijen e Tij. As fara që është në brendi të tokës (nuk mbin), e nuk ka anjë send, të njomë e të thatë, të mos jetë i shkruar në Librin e Qartë.”[19]
  Përderisa All-llahu xh.sh. i paska regjistruar të gjitha ngjarjet në univers, kjo jep të kuptohet se nuk ka asgjë në botë, që për të të thuhet “rastësisht”, por çdo gjë ndodh me një precizitet të madh dhe Planifikim Hyjnor. Pra, asgjë nuk ndodh rastësisht. Ndërsa mosnjohuritë tona rreth sekreteve të ekzistencës (pasi ato na bëhen neve të njohura në sajë të vullnetit të All-llahut) i nxjerrin ato si ndodhi ose ngjarje të rastësishme.
  E vërteta është se, All-llahu i Lartëmadhëruar ia shpalos mendjes sekretet e universit gradualisht, hap pas hapi, derisa të na bëhen të kapshme për t’i kuptuar. Duhet t’a kuptojmë se ekziston dallimi, ndërmjet ekzistencës dhe njo-hjes së ekzistencës. Përreth nesh ekzistojnë miliona gjëra që i kryejnë detyrimet e tyre në jetë. Ne prej tyre përfitojmë shumëçka, duke mos e ditur nëse ekzistojnë ato apo jo. Ishte vullneti i All-llahut të Lartëmadhëruar që të mësojmë se ekzistojnë miliona gjëra që e kryejnë detyrën e tyre në univers por që ne nuk i njohim ato. Mosnjohja e tyre nga qenia njerë-zore nuk do të thotë se ato nuk ekzistojnë.
  Për t’a përmbyllur, përsa trajtuam në këtë kapitull, themi: All-llahu xh.sh. ka bërë që jeta të rrjedhë nga mashkulli dhe femra. Për çdo gjë ka krijuar çiftin. Shtimi nuk vjen, ve-tëm prej gjinisë së një lloji, por nga bashkimi i të dy gjinive. Më pas shfaqet Fuqia e All-llahut, e cila qëndron mbi ligjet dhe rregullat e proceseve natyrore.
  Pastaj u argumentua se jeta është zinxhirore, dhe ka li-dhshmëri prej Ademit, (e do të vazhdojë hallkë pas hallke) deri në Ditën e Kijametit. Ajo transmetohet nga një njeri i gja-llë, tek një njeri tjetër i gjallë. Kur të vijë vdekja çdo gjë stagnon.
  Gjithashtu, u agrumentua se, njeriu nuk mund të arrijë të kuptojë sekretin e jetës ose fillimin e krijimit. Ai nuk e di se si erdhi deri aty, sepse ai nuk e ka përjetuar ose dëshmuar atë. Përderisa njeriu nuk ka arritur të njohë një sekret, prej sekre-teve që është në brendi të trupit të tij (shpirtin), atëherë pse është kaq ambicioz që t’a kuptojë sekretin e krijimit të unive-rsit, në tërësi.
  All-llahu xh.sh. nuk e ka bërë mendjen mjet për t’i njohur sekretet e jetës, por mendja duhet të meditojë rreth shenjave të All-llahut në univers, vetëm sa për t’u bindur se i Lartësuari është Ai i Cili e ka krijuar këtë univers. Nëse të dërguarit e All-llahut kanë ardhur për të sjellë programin e Zotit, ka qenë e domosdoshme që mesazhi i këtyre të dërgu-arve të pranohej, por mjerisht ata u pritën në mënyrë injoruese. All-llahu na mbroftë prej kësaj.
  Ne kur duam të mësojmë për sekretin e jetës dhe të vdekjes, patjetër duhet që ato (dijenitë e atyre sekreteve) t’i marrim nga Ai i Cili i ka krijuar ato. Ne, çdo ditë, transfero-hemi prej jetës në (një gjendjeje) vdekje kur biem në gjumë dhe prej vdekjes në jetë kur zgjohemi. Por këto gjëra nuk i vë-rejmë nga rutina e përditshme, injoranca dhe mungesa e vëme-ndjes sonë.
  Njeriu i nënshtrohet, së paku, ligjeve të jetës së tij: ligjeve të zgjimit dhe ligjeve të gjumit.
  Por, vërtet, ç’ka është jeta? Këtë pyetje do t’a shpjegojmë në kapitullin tjetër, inshaAllah, nëse ka shprehur i Lartësuari vullnetin e Tij.


  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *

 8. #8
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  Ē’ĖSHTĖ JETA  Nė orvajtjen tonė pėr t’a kuptuar jetėn, duhet t’a kemi tė qartė se All-llahu xh.sh.nuk e krijoi jetėn vetėm pėr qeniet njerėzore dhe xhinn-ėt, por duhet tė kuptohet se jeta ka shtrirje nė secilėn pjesė tė kėtij universi. Perceptimi njerėzor pėr jetėn ėshtė: ‘ēdo gjė qė ndien dhe lėvizė’. Por thėnė tė vėrtetėn, jeta ėshtė: ‘ēdo gjė qė e kryen detyrėn e vet nė kėtė univers.’
  Ne themi se njeriu ėshtė i gjallė, sepse lėvizė, ecėn dhe flet. Gjithashtu, themi se kafshėt janė tė gjalla, po pėr kėtė shkak, sepse ato ecin dhe kanė ndjenja. Bimėt, po ashtu, janė tė gjalla sepse marrin frymė. Ndėrsa pėr krijesat e tjera ne mendojmė se nuk janė tė gjalla. Por kjo nuk ėshtė e vėrtetė. Si?
  Tė kuptuarit e jetės nė kėtė univers ndryshon nga tė kuptuarit tonė plotėsisht. Thamė se speciet nė univers janė katėr:
  1. Trupat -“inorganikė ose tė pajetė”
  2. Bimėt
  3. Kafshėt dhe
  4. Njeriu.
  Secili lloj i kėtyre specieve i shėrben tjetrit, ndėrkohė qė secili ka veēoritė e veta.
  1. Le tė marrim si shembull trupat inorganikė, ata iu ndihmojnė bimėve, kafshėve dhe njeriut. Ata njihen si trupa tė pajetė, por ata kanė arritur deri nė shkallėn e zhvillimit. Kėtė do t’a gjeni tek lloji i trupave barishtore nė det, qė quhen Merxhan-Korale. Do tė vėreni se si ajo zhvillohet, edhe pse trupat inorganike nuk e kanė cilėsinė e zhvillimit. Por secila specie nė vehte, e ka kulmin e vet tė zhvillimit nė univers. Ajo pėrfundon sė zhvilluari deri nė segmentin kufitar tė caktuar pėr tė. Fillimi i species sė re nėnkupton pėrfundimin e species sė mė hershme. Trupat inorganikė, ndalohen sė zhvilluari nė kulminacionin e zhvillimit tė tyre ose nė veēorinė e tyre tė zhvillimit primitiv pėr llojin e vet.
  2. Ndėrsa kėtu ėshtė fillimi i veēorisė sė bimėve. Ato, fillojnė duke u zhvilluar deri nė maksimumin e tyre tė mundshėm, e ajo ėshtė ndjenja. Kemi bimė tė cilat kanė ndjenja. P.sh. zonja e turpshme, qė ėshtė emėrtuar kėshtu nga djelmoshat tanė. Ajo ėshtė njė lule qė kur i afron gishtin, ajo i mbledh gjethet.
  3. Veēoritė e kafshėve fillojnė aty ka kanė mbaruar bimėt, pra nė zhvillimin e tyre tė ndjenjave primitive, nė tė cilėn janė tė njohura instiktet, deri nė fillimin e tė menduarit. Shohim se disa lloje majmunėsh, arrijnė t’a imitojnė njeriun, por ata nuk e kuptojnė, e as nuk trashėgojnė diturinė. Njeriu ka mundėsi qė t’i ushtrojė kafshėt me lojėra tė ndryshme aq sa ju ėshtė mundėsuar atyre tė mendojnė – siē themi ne ‘mendje primitive’. Por kėto ushtrime kafshėt, nuk janė nė gjendje t’i trashėgojnė. Majmuni i cili ėshtė stėrvitur me ushtrime tė ndryshme nuk mundet t’a mėsojė kėlyshin e vet ose ndonjė majmun tjetėr i cili nuk ėshtė ushtruar nga njeriu. Kjo na bėn tė kuptojmė se tė gjitha kafshėt qė kanė ushtruar kanė marrė njė zanat tė veēantė pėr ato qė kanė ushtruar.
  4. Nė fund vjen njeriu i cili konsiderohet zotėria i kėtij universi, tė cilin All-llahu xh.sh. e ka dalluar me mendje, tė planifikojė nė krijesat e All-llahut xh.sh., t’i mendojė dhe perceptojė shenjat e All-llahut, dhe t’a ndjekė programin e tė Lartėsuarit.
  Ne i shikojmė trupat inorganikė, se si ata nuk kanė jetė dhe lėvizje, por ne nuk vėrejmė se si ata e kryejnė detyrėn e vet nė atė mėnyrė. Le tė studiojmė thėnien e All-llahut xh.sh. nė Librin e Tij, Kur’anin Kerim, e cila thotė:

  كل شيء هالك الا وجهه"

  “...pėrveē (All-llahut) Fytyrės sė Tij [20], ēdo gjė (e krijuar) do tė shkatėrrohet...”[21]
  Ne jemi tė bindur, dhe e them me siguri tė plotė se, ēdo gjė qė ėshtė nė kėtė univers do tė shkatėrrohet atė ditė kur do t’i fryhet Surit [22]. Pėrderisa All-llahu xh.sh. do ta shkatė-rrojė ēdo gjė, nga kjo pra rrjedh se ēdo gjė nė tė ka pasur jetė, sepse shkatėrrimi, siē thamė mė sipėr, ėshtė e kundėrta e jetės. Le ta lexojmė thėnien e All-llahut xh.sh. nė Kur’anin Kerim:

  " ليهلك من هلك عن بينة ويحي من حي عن بينة "

  “...pėr t’u shkatėrruar ai qė ėshtė i padrejtė, -me argumente tė qarta, e tė jetojė ai qė ėshtė i drejtė-me argumente tė qarta...[23]
  Ky ajet kur’anor na lė tė kuptojmė se shkatėrrimi ėshtė e kundėrta e jetės. Pėr kėtė arsye, kur i Lartėsuari thotė “ēdo gjė do tė shkatėrrohet” lė tė kuptojmė se ēdo gjė ishte e gjallė, e pėr kėtė arsye, ēdo gjė do tė shkatėrrohet, me pėrjashtim tė All-llahut xh.sh.
  Ne jemi duke folur pėr jetėn nė cilėsinė e saj si ndjenjė dhe lėvizje. Ky ėshtė tė kuptuarit standard nga ana jonė. Por, realisht, ne jetėn duhet qė t’a kuptojmė mbi bazat e ēdo gjėje qė ekziston nė univers. Trupat inorganikė kanė jetėn e tyre, jetė qė atyre iu pėrshtatet si tė tillė. Bimėt jetojnė jetėn e tyre, ashtu si ato i janė pėrshtatur asaj jete siē janė. Gjithashtu, edhe kafshėt kanė jetėn e tyre, qė i janė pėrshtatur atij lloji tė jetesės. Por, realisht, ka ngelur edhe njė gjė pa u thėnė, me tė cilėn nuk po ekzagjerojmė, e as nuk do tė polemizojmė, e ajo ėshtė se, tė gjitha kėto qė theksuam, e madhėrojnė All-llahun e
  Lartmadhėruar.
  Kėtė e vėrtetojmė me kėtė ajet kur’anor:

  " وما من دابة في الأرض و لا طائر يطير بجناحيه الا أمم أمثالكم ما فرطنا في الكتاب من شيء ثم الي ربهم يحشرون"

  “ S’ka asnjė kafshė qė ėshtė nė tokė, e as shpezė qė fluturojnė me krahėt e tyre, tė mos janė bashkėsi, sikurse edhe ju. Ne, nė Libėr nuk kemi lėnė asgjė mangut, dhe pastaj te Zoti tyre do tė tubohen. ”[24]
  gjithashtu, edhe ajeti tjetėr:

  " و ان من شيء الا يسبح بحمده ولكن لاتفقهون تسبيحهم "

  “ ...dhe, ēdo gjė e Lartmadhėron dhe e falėnderon Atė, por ju nuk i kuptoni Lartmadhėrimet (tesbih-ėt) e tyre...”[25]
  Tė fillojmė me trupat inorganikė. Ata kanė jetėn e tyre, tė cilėn e jetojnė edhe pse ne nuk e kuptojmė. Ne e shohim njė trup inorganik para syve tanė qė ėshtė i palėvizshėm. Por a ėshtė kjo e vėrteta!?
  Kur ishim nė shkollė na kanė mėsuar se si arrihet deri tek magnetizimi i trupave ose hekurit. Mėsonim se si hekuri merr cilėsinė (magnetike) e tėrheqjes sė trupave. Na sillnin njė enė cilindrike nė tė cilėn kishte ashkla hekuri. Pastaj merrnim magnetin dhe e kalonim nga njėra anė. Shikonim se si ashklat e hekurit e ndėrronin drejtimin e tyre, sistemoheshin nė njė rresht dhe bėheshin tė magnetizuara. Kjo provė, me tė cilėn lėviznin pjesėt e hekurta, bėhej tek tė gjitha pjesėzat e hekurit kur e kalonim magnetin nė njė drejtim. Kjo ėshtė njė provė shumė e thjeshtė, tė cilėn e kemi vėrejtur tek ashklat e hekurit. Kėshtu ndodh edhe kur ne kalojmė edhe shufrėn e hekurt, pavarėsisht se ne nuk e vėrjemė atė, pėr shkak tė copės sė dendur tė hekurit.  TRUPAT QAJNĖ, DĖGJOJNĖ DHE FLASIN  Lėvizjet e trupave inorganikė syri nuk i vėren dot dhe ne nuk dimė gjė pėr to. Por njė gjė ėshtė e ditur: ato e kryejnė detyrėn e tyre sikurse gjallesat e tjera organike. Ne themi se trupat inorganike nuk kanė jetė, por, nė realitet, kėto trupa qė ne themi se nuk kanė jetė, kanė mirėsjellje, por ne nuk e kuptojmė. Le t’a lexojmė thėnien e All-llahut xh.sh.:

  " فما بكت عليهم السماء والأرض وما كانوا منظرين "
  “ Dhe as qielli e as toka nuk i vajtoi ata [26], e as nuk iu dha afat atyre” [27]
  Toka dhe qielli kanė mirėsjellje. Ato qajnė, ndoshta edhe qeshin, edhe pse ne nuk i kuptojmė, por supozojmė se ato janė tė ngurta (inorganike), e as nuk ndiejnė, e as nuk qajnė. Toka dhe qielli kanė veshė pėr tė dėgjuar fjalėt e All-llahut tė Lartmadhėruar, dhe e kuptojnė dhe ia kthejnė pėrgjigjen Atij.
  Kėshtu na informon Kur’ani Kerim, kur thotė:

  " ثم استوي الي السماء و هي دخان فقال لها وللأرض ائتيا طوعا أو كرها قالنا أتينا طائعين "
  “Pastaj vazhdoi (krijimin) e qiellit kur ai ishte tymnajė, duke i thėnė atij (qiellit) dhe tokės: ejani, me ose pa dėshirė. Ato dyja (toka dhe qielli) i thanė: erdhėm vullnetarisht! [28]
  All-llahu xh.sh. i ėshtė drejtuar me fjalėt e Tij qiellit dhe tokės, ata e kanė kuptuar tė Lartmadhėrishmin (urdhėrin e Tij) dhe i janė pėrgjigjur me njė gjuhė qė askush nuk e di, pėrveē All-llahut xh.sh. Pėrderisa puna ka qenė kėshtu, neve nuk na lejohet tė themi pėr tokėn dhe qiellin se janė ‘memecė’. Pra toka ka nė vetvete veshė qė dėgjon dhe (gojė qė) pėrgjigjet.
  Lexoni thėnien tjetėr tė All-llahut xh.sh. nė Kur’anin Kerim:
  " اذا السماء انشقت. و أذنت لربها و حقت. و اذا
  الأرض مدت. و ألقت ما فيها و تخلت. وأذنت لربها وحقت"
  “Kur qielli tė ēahet, e tė dėgjojė Zotin e vet (me bindje tė plotė), sepse e meriton. Edhe kur toka tė shtrihet (pėr shkak se malet do tė shpėrbėhen), e t’i flakė gjithė ē’ka nė brendinė e vet (tė vdekurit...) derisa mos tė mbetet asgjė nė tė dhe tė dėgjojė Zotin e vet (me bindje tė plotė), sepse e meriton ...”[29]
  ē’kuptojmė nga kjo?
  Kjo do tė thotė se toka dėgjon me veshėt e saj. Gjithashtu, edhe qielli ka veshė me tė cilėt dėgjon. Edhe toka ka veshė me tė cilat dėgjon, gjithashtu. Kur i Lartėsuari All-llah ju thotė: A mė dėgjuat? - ato i pėrgjigjen Atij. Tė gjitha kėto pėr ne janė tė panjohura, dhe ne nuk kuptojmė asgjė prej tyre.
  All-llahu xh.sh., gjithashtu, na ka informuar se kėto kanė mirėsjellje dhe i frikėsohen All-llahut xh.sh. Sipas kėsaj ne kuptojmė se kėto i frikėsohen Atij mė shumė se sa zemra e njeriut.

  Pėr kėtė, i Lartmadhėruari, thotė:

  " ثم قست قلوبكم من بعد ذلك فهي كالحجارة أو أ شـد قسوة وان من الحجارة لما يتفجرمنه الأنهار و ان منها لما يشقق فيخرج منه الماء و ان منها لما يهبط من خشية الله "

  “(edhe pas gjithė kėtyre argumenteve) Zemrat tuaja u forcuan, ato u shndėrruan sikur guri ose diēka edhe mė e fortė se sa guri [30]! Kemi shkėmbij qė prej tyre burojnė lumenj, por kemi prej tyre, qė kur ata tė ēahen, del uji, gjithashtu kemi prej tyre qė drithėrohen nga frika e All-llahut...”[31]
  Pra po shohim se edhe trupat inorganikė kanė jetėrat e tyre tė ndryshme, disa prej tė cilave janė tė theksuara nė Kur’anin Kerim dhe shumė prej tyre tė cilave ne (njerėzit) nuk dimė asgjė pėr to. Pėr disa prej tyre, na ka treguar i Dėrguari All-llahut, Muhammedi s.a.v.s., si pėr shembull pėr gurin qė e kishte para duarve tė tij, i cili bėnte tespih (lartmadhėronte Allahun). Edhe malet bėnin tespih sė bashku me Dautin a.s. Pėr kėtė, i Lartėsuari, nė Kur’anin Kerim, thotė:

  " وسخرنا مع داود الجبال يسبحن و الطير وكنا فاعلين "

  “...Ne i nėnshtruam sė bashku me Davudin, malet dhe shpezėt, qė t’a lartmadhėrojnė All-llahun, (kėto tė gjitha) ishin prej veprave Tona.” [32]
  BIMĖT (ndiejnė) GJITHASHTU  Nėse, tani, i lėmė anash trupat inorganikė dhe kalojmė tek bimėt, do tė shohim se edhe kėto ndiejnė. Secili qė bėn tesbih,[33] ka pėr qėllim t’a pėrkujtojė All-llahun xh.sh. Le tė kujtojmė tregimin e pemės sė hurmės. Kur i Dėrguari i All-llahut, mbante ligjėratat (hutbet) e tij, ai e kishte zakon tė mbėshtetej tek trungu i hurmės[34]. ثshtė njė tregim shumė i njohur pėr ne, qė mė pas atė hurmė e bėnė mimber[35] tė xhamisė. Kjo pemė kishte nxjerrė njė ofshamė, qė ishte shenjė e mėrzitjes, kur Muhammedi s.a.v.s. ndėrroi jetė. Ky ėshtė njė argument i ndjenjave tė bimėve edhe pse ne nuk e kuptojmė gjuhėn e tyre. Gjithashtu, kemi edhe shembullin e hurmės, e cila i puthi dorėn Muhammedit s.a.v.s. Kjo ėshtė edhe njė prej mrekullive tė shumta tė tij.
  Edhe pse ekzistojnė shenja tė jetės tek bimėt, ne ato nuk i njohim. Ne dimė vetėm se bimėt zhvillohen dhe kaq. Edhe bimėt, gjithashtu, janė krijuar qė me anė tė shijes tė zgje-dhin atė qė duan. Kjo ėshtė hyjnore. Bimėt thithin ujin prej kanaleve tė rrėnjėve adventive, tė cilat ne i quajmė (pompa me presion- Ismozi), dhe e dėrgojnė atė deri tek rrėnjėt adventive.
  Kėto prova i kemi bėrė duke qenė nė shkollė. Merrnim tubacione me rrėnjė adventive, ato i vendosnim nė njė enė tė mbushur plot me ujė. Vėrenim se si ato e thithnin ujin dhe se si niveli i ujit ngrihej. Kjo rritje bėhej me ndihmėn e kėtyre rrėnjėve, tė cilat i kemi quajtur pompa me presion- Ismozi. Pra, na ėshtė thėnė se bimėt ushqehen nė kėtė mėnyrė, por ėshtė harruar njė gjė tė na thuhet: nėse bimėt ushqehen nė kėtė mėnyrė, pse ato, atėherė, kanė prodhime tė ndryshme, ndėrkohė qė ato ushqehen prej tė njėjtit ujė? Nga kjo pyetje mėsojmė se i Lartėsuari All-llah, iu ka dhėnė bimėve diēka mė shumė se sa pandehim pėr veēorinė e llojit tė tyre. Pra, edhe ato kanė veēorinė e pėrzgjedhjes.
  Pėr kėtė arsye shohim se secila pemė zgjedh prej tokės ato elemente qė i shėrbejnė pėr tė dhėnė frutin.
  Secila pemė bėn pėrzgjedhjen e vet. Merr prej elementeve tokėsore aq sa asaj i nevojitet, aq sa t’i prodhojė frutat e saj, tė ėmbla, me ngjyrė, me aromė tėrheqėse dhe qė e bėjnė atė tė veēantė. P.sh. tė supozojmė se kemi njė pemė molle, pranė saj pemėn e handhalit[36] dhe pranė handhalit tė kemi bimėn e specit. Edhe pse ujitja bėhet prej tė njėjtave elementeve, secila nė vete do tė thithė nga toka atė qė i nevojitet. Handhali, pėrzgjedh elementin qė i prodhon mė shumė thartirė, molla mė shumė ėmbėlsirė..., ndėrsa speci atė qė prodhon mė shumė djegėsirė. Gjithashtu, secila nė vetvete, ka ngjyrėn e veēantė, formėn e veēantė dhe secila ka emrin e vet. Pra, kjo ėshtė jeta qė All-llahu xh.sh. e ka krijuar tek bimėt: secila bimė ose pemė pėrzgjedh elementet tė cilat i pėrshtaten.
  Lexoni thėnien e All-llahut xh.sh. nė Kur’anin Kerim, e cila thotė:

  "وفي الأرض قطع متجاورات وجنات من أعناب وزرع ونخيل صنوان وغير صنوان يسقي بماء واحد ونفضل بعضها علي بعض في الأكل "
  “Dhe, nė tokė ka vende me tė mbjella tė ndryshme, e qė janė pranė njėra tjetrės. Nė to, ka hardhi e grurė, gjithashtu edhe hurma qė janė me njė pip ose me dy pipa. (Tė gjitha bimėt) ujiten nga i njėjti ujė, por, Ne, disa prej tyre i kemi dalluar (nė shije) pėr ngrėnie...” [37]

  Kėto ishin disa aspekte tė jetės, tė cilat vėrehen tek bimėt: ndjenjė, lėvizje, pėrzgjedhje dhe kryerje e detyrės.

  BUBURRECI FLET, PUPЁZA DI  Nėse kthehemi tani tek insektet, do tė shohim se edhe ato veprojnė me njė precizitet tė mahnitshėm. Ato, pa dyshim, kanė gjuhėn e tyre dhe kuptohen me llojin e qenies sė vet. A nuk ishin buburrecat ata tė cilėt, kur e panė ushtrinė e Suljmanit a.s., thanė:

  " يا أيهاالنمل أدخلوا مساكنكم لايحطمنكم سليمان وجنوده وهم لا
  يشعرون "

  “...(njėri prej buburrecave tha): O ju buburreca, hyni nė vendbanimet tuaja, tė mos ju shkatėrrojė Sulejmani dhe ushtria e tij, sepse ata nuk e hetojnė (ndiejnė) (shkatėrrimin tuaj).” [38]
  Kush i mėsoi buburrecat se ushtria qė po vinte ishte e kryesuar nga Sulejmani a.s.!? Kush i mėsoi ata, se kur tė vinte ushtria, buburrecat do tė shkatėrroheshin dhe do tė vriteshin pa e ndier (ushtria) prezencėn e tyre? Kush i mėsoi ata tė me-ndojnė nė kėtė mėnyrė? Pra, ajo mendje qė gjykon, nuk mund t’a kuptojė kėtė ndryshe, pėrveēse se ato janė qenie qė kupto-jnė, ndėrkohė qė ne nuk dimė asgjė pėr kėto krijesa. Ato ku-ptojnė, por ne nuk e dimė se si ato kuptohen dhe ēfarė ato bėjnė ndėrmjet tyre.

  Nėse lexojmė tregimin e pupėzės dhe Sulejmanit a.s., do t’a kuptojmė se sa e gjėrė ėshtė dituria tek krijesat e All-llahut, pėrveē njeriut. Por, ēfarė i tha pupėza Sulejmanit a.s.!?

  I Lartėsuari xh.sh., nė Kur’anin Kerim, thotė:

  " أحطت بما لم تحط به وجئتك من سباء بنباء يقين. اني وجدت امرأة تملكهم وأوتيت من كل شيء ولها عرش عظيم. وجدتها و قومها يسجدون للشمس من دون الله و زين لهم الشيطان أعمالهم فصدهم عن السبيل فهم لا يهتدون "

  “...( Pupėza s’vonoi shumė, erdhi dhe tha): Kam marrė informatė tė cilėn ti (Sulejman) nuk e ke. Unė po vij tek ti nga Seba me njė lajm shumė tė sigurtė. Gjeta njė grua e cila e mbretėronte atė vend, asaj i ishte dhėnė ēdo gjė (qė i nevojitej njė sunduesi), ajo madje kishte njė fron tė mahnitshėm. Pashė se ajo dhe populli saj po i bėnin sexhde diellit, e jo All-llahut. Shejtani ua kishte zbukuruar vepri-met e tyre, andaj i kishte larguar nga e vėrteta. (Mjerisht) ata nuk ishin tė udhėzuar.”[39]
  Tė shikojmė, sė pari, se ē’na tregojnė kėto ajete. All-llahu xh.sh. i kishte dhėnė Sulejmanit a.s. pushtet tė tillė, qė askujt mė parė prej qenieve njerėzore nuk ia kishte dhėnė kėtė mundėsi nė botė. Pėrkundėr kėtij pushteti tė madh qė kishte, Sulejmani po dėgjonte nga pupėza atė qė e kishte mėsuar i Lartėsuari All-llah, gjėra tė cilat Sulejmani a.s. nuk i dinte. All-llahu xh.sh. e bėri kėtė qė Sulejmani a.s. tė mėsonte dhe t’a kuptonte se Ai nuk ia jep diturinė vetėm njė njeriu. Ai (Su-lejmani) e kuptoi se secili ka specifikat e veta, dhe se askush nuk ėshtė i pėrsosur. Secilit i mungon diēka.
  Kush e mėsoi pupėzėn se ajo mbretėri quhej ‘Mbre-tėria e Sebas’? Kush e mėsoi atė se ai popull ėshtė nėn udhė-heqjen e njė gruaje, e cila kishte edhe njė fron madhėshtor, apo se ai popull adhuronte diellin e jo All-llahun? Kush e mėsoi se veprimet qė bėnin ata ishin prej veprave tė shejtanit, i cili po ua hijeshonte atyre sjelljet!? Tė gjithė kėtė dituri, pupėzės ia kishte dhėnė All-llahu xh.sh., ndėrsa ne mendojmė se shpezėt nuk kuptojnė, ndėrkohė qė ato ia kthejnė pėrgjigjen qiellit, gjatė hulumtimit tė tyre pėr ushqim. Kjo ėshtė detyra e tyre!
  All-llahu i Lartmadhėruar na tregoi se buburrecat kanė gjuhėn e tyre dhe flasin. Sikur ne t’a kuptonim kėtė gjuhė, do tė dinim se ēfarė bisedojnė ata. Gjithashtu, edhe pupėzat kanė gjuhėn e tyre. Sikur t’a dinim se ēfarė flasin ato do tė mėsonim shumėēka prej mungesave tė shumta qė ne kemi si qenie njerėzore. Tė gjitha qeniet e falėnderojnė All-llahun e Lartmadhėruar! Jeta nuk pėrfshihet vetėm tek njeriu, por ajo i pėrfshin tė gjitha speciet e universit, por ne, nuk dimė gjė pėr kėtė, me pėrjashtim tė disa gjėrave tė vogla.

  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *


  JETĖ, POR E PANJOHUR PĖR NE  Kemi jetėra tė cilat ne nuk i njohim fare. Ne njohim vetėm ato, pėr tė cilat na ka informuar i Lartmadhėruari. Melekėt janė tė krijuar prej dritės (nurit). Ne nuk i shohim, e as nuk i dėgjojmė. Gjithashtu, edhe xhinn-ėt janė tė krijuar prej zjarrit, por edhe ata ne nuk i shohim, me pėrjashtim tė rastit kur ata shndėrrohen dhe marrin formėn materiale.
  I Lartėsuari, nė Kur’anin Kerim, na informoi pėr shejtanin, duke na thėnė:

  " انه يراكم هو وقبيله من حيث لا ترونهم "

  “Ai (shejtani) dhe farefisi i tij ju sheh, prej nga ju s’i shihni dot ata.”[40]
  Ne kėtu pyesim: Si mund qė t’a besojmė jetėn (ekzistencėn) e atyre llojeve, qė ne nuk i shohim?
  Pėrgjigja ėshtė: Tė pamurit e diēkaje, nuk ėshtė i vetmi mjet pėr tė besuar se ai gjėsend ekziston. Kemi shumė gjėra tė cilat nuk i shohim, por ato ekzistojnė. Ekzistenca e gjėsendit nuk mbėshtetet nė njohjen e asaj ekzistence. Pėr kėtė arsye, All-llahu xh.sh., ka dashur qė ato tė na i zbulojė neve, nė mėnyrė qė tė njihemi me ekzistencėn e tyre, pasi ne nuk kemi qenė nė gjendje t’i njihnim nė tė kaluarėn.
  Kur ti vėshtron me sytė e tu p.sh. njė pikė ujė, syri yt nuk sheh aty asgjė. Por sikur atė pikė uji t’a vėshtroje me mikroskop, atėherė ke pėr tė parė se nė atė pikė uji ka jetė, sepse vėrehen gjallesa tė tjera tė ndryshme qė lėvizin. Kėshtu ėshtė edhe me gjakun. Nė tė nuk sheh asgjė, por kur ti e dėrgon atė nė laborator, do tė marrėsh dhjetra analiza tė tij, (prej elementeve) qė ekzistojnė nė tė, p.sh. rruazat e kuqe, rruazat e bardha, hemoglobina, etj., madje edhe tė mikrobeve tė cilat hyjnė nė trup dhe tė lėvizjeve tė tyre. Kėshtu mėsojmė se ato janė shumė precize dhe interesante. Tė gjitha kėto i vėrejmė nė gjak. Mė pas (nė bazė tė analizave) ne mund tė pėrcaktojmė edhe cilit grup i pėrket (ai gjak).
  Shkenca bashkėkohore na ka dhėnė mundėsi qė ne tė mėsojmė shumė sekrete tė gjithėsisė, tė cilat nuk i kemi ditur mė parė. Ēdo ditė ne zbulojmė gjėra tė reja, planete ose yje, tė cilat, pėr ne, ishin inekzistente mė parė. A mos vallė kėto gjėra u krijuan nė momentin kur ne i zbuluam? Pėrgjigja do tė ishte: Jo! Ato kanė ekzistuar para se ne t’i zbulonim, dhe secila e kryente detyrimin e vet nė univers.
  Mikrobet (viruset), tė cilat u njohėn sė fundi, pėrmes mikroskopėve shumė tė sofistikuar tė kohės moderne, gjithashtu kanė ekzistuar me kėto cilėsi qė i kanė edhe tani. Ato shkaktonin sėmundje tek njerėzit, por askush nuk e kuptonte se prej ēkaje rėnkonin ata njerėz. Kėshtu u vazhdua, derisa u zbuluan mikroskopėt, tė cilėt i zmadhojnė gjėrat me qindra mijėra herė. Pastaj u vėrejt se kemi tė bėjmė me njė jetė tė mahnitshme, qė pėr ne ka qenė mė parė inekzistente. Jeta ka lindje dhe shumime, ajo ka ligjet e veta. Prej hulumtimeve precize nuk e vėrejmė se si ato (viruset) hyjnė nė trup dhe shkaktojnė temperatura tė larta, tė cilat shkaktojnė edhe vdekje.
  Rrezet lazėr p.sh. i pėrshkojnė distancat me njė precizitet tė paimagjinuar. Tani kėto i pėrdorim nė bujqėsi, kirurgji e nė shumė vende tė tjera. A mos i solli njeriu kėto rreze nė univers? Sigurisht qė jo. Kėto krijesa kanė ekzistuar qė nga Ezeli [41] dhe ato e kryejnė detyrimin e tyre me njė precizitet tė lartė, por ato nuk kanė qenė tė njohura pėr ne, me pėrjashtim tė disa viteve mė parė.


  DITURIA E ALL-LLAHUT DHE E NJERIUT
  Kur Sulejmani a.s. shfaqi dėshirėn qė t’ia sillnin fronin e Belkizės, ai, tani, ishte i informuar se ajo me ushtrinė e saj e kishte lėshuar vendin e saj pėr t’u takuar me Sulejmanin. Ēfarė u tha ai komandantėve tė tij, si prej njerėzve ashtu edhe prej xhinn-ėve?
  Le tė shohim Kur’anin Kerimin se ē’na tregon pėr kėtė rast:

  " أيكم يأتيني بعرشها قبل أن يأتوني مسلمين "

  “...cili prej jush do tė ma sjellė mua fronin e saj, para se tė vijnė tek unė tė dorėzuar (nėnshtruar).”[42]
  Filloi njė garė, midis kryesuesve tė dy qenieve (njerėzore dhe xhinn-ėve), se cili do t’ia sillte Sulejmanit a.s., fronin e Belkizės. Ushtria e qenies njerėzore, heshti. Ishte krijesė prej materies tokė, dhe nuk posedonte forcė dhe mundėsinė e fshehjes (sikur qė mundnin xhinn-ėt - shėn. i pėrkth.) e as nuk posedonin shpejtėsinė qė tė shkonin dhe tė vinin para ushtrisė sė Belkizės. Gjithashtu, edhe xhinn-ėt e rėndomtė heshtėn. E vetmja krijesė ose qenie qė foli, ishte Ifriti. Ai i pėrkiste llojit tė xhinn-ėve. اfarė tha ai?
  Kur’ani Kerim thotė kėshtu:

  " قال عفريت من الجن أنا ءاتيك قبل أن تقوم من مقامك "

  “Ifriti ishte prej xhinn-ėve, dhe tha: Unė do t’a sjell atė para se tė ngrihesh nga vendi qė je (i ulur)...”[43]

  Pra, ai i tha Sulejmanit se do t’ia sillte atė (fronin) para se t’a mbaronte mbledhjen. Sa do tė zgjaste mbledhja e Sulejmanit? Njė orė, dy, apo tri orė? Ajo ēka ėshtė me rėndėsi ėshtė se ai i tha se do t’ia sillte fronin, para se tė mbaronte mbledhja.
  Kėtu u paraqit (foli) edhe njė tjetėr. Por, ēfarė tha ai, i cili kishte dituri prej Librit?
  Kur’ani na tregon kėshtu:

  " أنا ءاتيك به قبل أن يرتد اليك طرفك "

  “...Unė do t’a sjell ty atė, sa hap e mbyll sytė...”[44]
  Unė, do t’a sjell para teje fronin e Belkizės para se t’a mbarosh fjalinė!
  Pra, kėtu paskemi dituri, qė qenia njerėzore e bėkėrka pėr njė ēast. (Qenia njerėzore) Paska mundėsi t’a transferojė njė gjė, prej njė vendi nė vendin tjetėr, pėr pak sekonda. Por duhet tė jemi tė saktė, kjo dituri nuk i jepet gjithkujt. Ajo dituri ėshtė e rezervuar pėr All-llahun dhe Ai me vullnetin e Tij ia jep atij qė do. Pra, kėtu kemi tė bėjmė me trasferimin e fronit pėr punė sekondash. Ai[45] e ftoi qė tė ulet nė tė, dhe kjo punė ishte e kryer. Pra, froni i Belkizės gjendej nė Jemen, ndėrsa mbledhja e Sulejmanit mbahej nė Sham!
  Kjo na shtyn qė t’i dorėzohemi ēdo gjėje qė vjen drejtėpėrdrejt nga All-llahu. Neve nuk na lejohet qė t’a moho-jmė ekzistencėn e as jetėn e njė gjėsendi, pėr shkak se ne nuk e njohim. Pse? Pėr arsye se ne kemi me qindra argumente shumė tė qarta, pėr gjėra tė cilat nuk i shihnim e as nuk e nji-hnim ekzistimin e tyre, ndėrsa ato ishin shumė prezente dhe vepronin nė univers.
  Kėshtu ėshtė edhe me jetėrat (e pjesėve tė ndryshme) nė trupin tonė, tė cilat ne nuk i njohim. Duart, kėmbėt, gjuha, lėkura dhe tė gjitha pjesėt e trupit kanė jetė dhe ne besojmė se ato janė marrė prej nesh. Kjo nėnkupton se ne i urdhėrojmė, dhe ato na nėnshtrohen. Kėmbėt i urdhėron tė nxitojnė pėr nė xhami dhe ato nėnshtrohen. I urdhėron pėr tė shkuar nė kafe-alkooli dhe ato tė nėnshtrohen. Duart i urdhėron qė tė t’a hapin rrugėn duke i shtyrė dhe duke i mėrzitur njerėzit, dhe ato tė nėnshtrohen. Ndėrsa gjuha, kur flet, gjithashtu dėgjon urdhėrin tėnd. Kur ti i thua: gėnje, ose thuaje tė vėrtetėn, ajo ashtu vepron.
  Kėto pjesė tė organizmit tėnd, janė tė tuat dhe ti i sundon ato. Ato veprojnė sipas urdhėrave tė tua. Por e vėrteta ėshtė se ato kanė jetėn e tyre tė veēantė. Ato bėjnė tespih, dhe janė besimtare. Ato kanė gjuhė me tė cilėn flasin. Ato tė janė dorėzuar ty dhe ti i urdhėron ato sipas vullnetit tėnd. Por, vetėm nė kėtė botė. Kur tė mbarojė kjo jetė, ti nuk do tė kesh pushtet ndaj tyre. Nė ahiret, nuk do tė kesh kompetenca pėr t’i urdhėruar. Edhe sikur tė ndodhė kjo, ato nuk do t’i pėrgjigjen vullnetit tėnd. Por ato do tė dėshmojnė (kundėr teje), dhe ka prej atyre qė do tė tė mallkojnė pėr ato qė i ke urdhėruar, nė mėnyrė qė tė marrėsh hidhėrimin e All-llahut.
  T’a lexojmė thėnien e All-llahut xh.sh.:

  " حتي اذا ما جاءوها شهد عليهم سمعهم و أبصارهم و جلودهم بما كانوا يعملون. و قالوا لجلودهم لم شهدتم علينا قالوا أنطقنا الله الذي أنطق كل شيء "

  “ dhe kur ata tė arrijnė tek ai (zjarri i xhehennemit), do tė dėshmojnė kundėr tyre, veshėt, sytė dhe lėkurat e tyre, pėr atė ē’kishin punuar. Ata do t’u thonė lėkurave tė tyre: Pse dėshmuat kundėr nesh!? Thonė: All-llahu na bėri tė flasim, Ai ėshtė i cili bėri tė flasė ēdo send (krijesė)...”[46]
  Ai, qė ka pasur rastin t’a kryejė obligimin e tij tė haxh-it, ėshtė habitur, kur ka parė, se tė gjithė haxhillarėt janė treguar tė fortė dhe tė shkathėt fizikisht, megjithė lodhjet e tyre, bile edhe me atė pak gjumė qė bėjnė atje. Ka parė se si tė gjithė janė tė lėvizshėm dhe entuziastė. Sigurisht qė nė vendin e tyre kjo lėvizshmėri kaq aktive u mungon, ata nuk e pėrba-llojnė dot tėrė atė lėvizje, edhe pse nė shtėpitė e tyre janė mė tė pushueshėm!!
  Kjo ndodh pėr shkak se kėto (pjesėt e trupit) nuk dėshirojnė tė flenė ose tė pushojnė. Por, ato duan qė t’iu mbe-tet njė kujtim, nga adhurimi i All-llahut xh.sh., prej tyre. Njeriu kur ėshtė nė kėtė vend tė shenjtė nuk mendon gjė tjetėr, pėrveē adhurimit tė All-llahut xh.sh. Pėr kėtė arsye, organet e trupit dėshirojnė qė tė mos flenė, pėr tė vetmen arsye, qė t’i vazhdojnė lutjet. Ato qėndrojnė vazhdimisht duke e Madhė-ruar All-llahun xh. sh. Ndėrsa pjesėt e trupit tė mohuesve tė All-llahut xh.sh., pėr shkak qė tė mos bėjnė gabime gjatė tė qenurit tė tyre tė zgjuar, nuk i zgjojnė nga gjumi njerėzit e tillė.
  Disa njerėz pyesin se si ėshtė e mundur qė tė flasin organet e trupit? Nė njė ajet kur’anor thuhet:

  " أنطقنا الله الذي أنطق كل شيء "

  “...All-llahu na bėri tė flasim, Ai ėshtė qė bėri tė flasė ēdo send (krijesė)...”
  Pra ēdo gjė, qė quhet ose emėrohet (diēka ose gjėsend) nė kėtė botė, ka gjuhėn e vet dhe All-llahu xh.sh. flet me tė. Nė univers ēdo gjė e madhėron All-llahun xh.sh. Do tė mbetesh i ēuditur nė kohėn kur do tė dėshmojė: lėkura, duart, kėmbėt, gjuha etj. Secila prej tyre ka gjuhėn e vet, qė e bėn tė dallueshme njėrėn prej tjetrės. Kėtė informacion ne e kemi nga mėshira e All-llahut xh.sh. Organet e trupit e njohin njėra tjetrėn, dhe kėtė shumė bindshėm. Ato kanė gjuhėn e tyre tė veēantė, dhe posedojnė gjithashtu shifra tė veēanta.
  Nėse ndodh qė njė pjesė e lėkurės tė shkėputet prej trupit, dhe ne parapėlqejmė qė t’a zėvendėsojmė atė me njė pjesė tjetėr tė njė lėkure tė huaj, do tė shohim se pjesa e lėku-rės sė tjetrit nuk do tė jetė e mirėseardhur nė trupin tonė. Sikur tė pėsonim plagė, ose tė humbnim njė numėr tė konsideru-eshėm tė qelizave nga ndonjė plagė e thellė ose nga zjarri, do tė shihnim se si do tė solidarizoheshin tė gjitha organet e tjera tė trupit, pėr t’a shėruar plagėn. Ato angazhohen secila nė ve-tvete dhe bėjnė njė thurrje tė re nė trupit tėnd, nė vend tė sė vjetrės. Kjo bėhet pėr t’a plotėsuar humbjen e shkaktuar.
  Pra, konstatojmė se tė gjitha pjesėt e trupit e njohin njėra tjetrėn shumė mirė. Ato i largojnė qelizat e huaja duke qenė indiferente ndaj tyre. Kjo lė tė kuptojmė se, i Lartėsuari All-llah i ka dalluar qelizat midis vete dhe secila ka grupin e vet.


  GJITHĒKA QĖ EKZISTON NĖ UNIVERS ĖSHTĖ E GJALLĖ


  Le t’a pėmbledhim shkurtimisht atė qė thamė. Ēdo gjė nė kėtė univers ėshtė e gjallė. Gjithashtu, ēdo gjė qė ekziston e kryen detyrėn e vet. Nuk ka materie tė vdekur, as bimė, e as kafshė pa jetė (tė vdekura). Por ne, nuk e kuptojmė (jetėn e tyre). Materia inorganike ka ndjenja, edhe ajo qan. Kur vdes i biri i Ademit, pėr tė qajnė dy tabore. Tabori i sexhdeve dhe tabori i veprave.
  All-llahu xh.sh. na ka dhėnė shembuj tė shumtė nė Kur’anin Kerim pėr llojet e diturive tė tjera qė ekzistojnė nė botė. Buburrecat, pra, e dinin se ai (qė po vinte) ishte Sulejmani, gjithashtu e dinin se ai mund t’i shkatėrronte ata, sė bashku me ushtrinė e tij, gjatė marshimit tė tyre ushtarak.
  Jeta ekziston nė formėn e vet, tek secila krijesė nė univers. Edhe pse shohim para nesh shkėmbinj tė rrėnjosur qė nuk lėvizin, megjithatė, tek ta ekziston jeta. Gjithashtu (jeta ekziston edhe tek) tė gjitha ato krijesa qė nuk shohim ose nuk i njohim nė univers. Ne tani e kemi tė qartė se secila krijesė e kryen detyrėn e vet nė univers. Gjithashtu, theksuam se ekzistenca e gjėsendit ėshtė diēka tjetėr dhe njohja e tij ėshtė diēka krejtėsisht tjetėr. Jeta nuk kufizohet vetėm tek njeriu, por ajo shtrihet tek tė gjitha llojet e krijesave nė univers.
  Por shtrohet pyetja: a ėshtė (vetėm) kjo jetė, tė cilėn All-llahu xh.sh. e dėshiron pėr ne?. Pra, jetėn e kėsaj bote, apo kemi njė jetė tjetėr, pėrveē kėsaj jete, atė tė cilėn e ka synim All-llahu i Lartėsuar, Zoti i botėrave.
  Kėtė do tė mundohemi, nė emėr tė All-llahut, t’ua sjellim nė kapitullin vijues.

  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *

 9. #9
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  Ē’ĖSHTĖ VDEKJA  Para se tė fillojmė bisedėn rreth vdekjes, e shoh tė domosdoshme tė theksojmė dhe tė vemė nė pah se ‘jetė’ tek All-llahu, nuk ėshtė vetėm jeta e kėsaj bote, por, tek Ai, ėshtė edhe bota e ahiretit. Kur All-llahu i Lartmadhėruar e krijoi njeriun, Ai i fryu atij prej Shpirtit tė Tij. Kjo dhuratė konsiderohet e pėrhershme. Kjo jep tė kuptohet se secili qė ka lindur ose qė ka ardhur nė kėtė jetė, do tė mbetet pėrgjithmonė - nė amshueshmėri. Ai do tė jetė nė xhennet ose nė xehennem (All-llahu xh.sh. na mbroftė prej tij). Kėshtu ėshtė edhe me fėmijėn qė sapo ka filluar t’a shijojė jetėn dhe vdes duke qenė foshnje. Edhe ky do tė ringjallet nė xhennet. Ky ėshtė i privi-megjuar, sepse do t’i marrė me vete prindėrit e tij nė xhe-nnet[47].
  Pra, kur All-llahu i Lartėsuar i fryu njeriut prej Shpirtiti tė Tij, i dha atij pėrjetėsinė. Ai jeton nė kėtė univers, jetėn e kėsaj bote, pėr disa ditė ose vite (dekada), dhe mė sė fundi vdes. Mė pas, ai ringjallet dhe jeton jetėn e tij tė pėrhe-rshme, nė ahiret. Atė jetė do t’a jetojė sipas rezultateve tė arritura nė kėtė botė. Sipas asaj, se e ka ndjekur apo jo progra-min e All-llahut apo programe tė tjera, ai ose do tė shpėrblehet ose do tė ndėshkohet.

  Kėtė, mė sė miri, e pėrshkruan Kur’ani Kerim, nė tė cilin All-llahu i Lartmadhėruar thotė:

  " و ان الدار الأخرة لهي الحيوان لو كانوا يعلمون "

  “ ...dhe vėrtet, (jeta e) botės tjetėr ėshtė jetė. Sikur ata t’a dinin kėtė.”[48]
  Kjo do tė thotė se bota e ahiretit ėshtė jeta e vėrtetė, tė cilėn do t’a jetojė njeriu, ndėrsa jeta e kėsaj bote, sado qė njeriu tė jetojė nė tė, ėshtė e kufizuar. Kjo ėshtė jeta eksperti-mentale-sprovė e njeriut. Kėtu nuk ka pėrjetėsi.
  I Lartėsuari, nė Kur’anin Kerim, thotė:

  " استجيبوا لله و للرسول اذا دعاكم لما يحييكم "

  “...pėrgjigjuni (bindshėm) All-llahut dhe tė Dėrguarit Tim kur ju thėrret, meqė iu ngjall juve...”[49]
  Pėrshkrimi i tillė ėshtė pėr besimtarėt. I Lartėsuari u ligjėron atyre, duke qenė tė gjallė. Si mund t’iu thuhet ‘meqė iu ngjall juve’, ndėrkohė qė kėta janė tė gjallė?
  Ju themi se kjo botė nuk ėshtė jeta e amshueshme, tė cilėn All-llahu xh.sh. e ka caktuar pėr njeriun, por kjo ėshtė ngrehinė ekpserimentale. Nė tė njeriu eksperimentohet ose sprovohet pėrmes programit tė All-llahut. Nėse i plotėson ku-shtet, pra, nėse korr sukses, do tė hyjė nė xhennet. Por, nėse nuk e frenon veten nga pasionet dhe bėn mėkate, do tė hyjė nė zjarr.
  I Lartėsuari All-llah, ēdo gjallesė tė gjallė nė kėtė botė e quan tė vdekur, ndėrsa kuptimi i fjalės ‘i vdekur’, do tė thotė se do tė pėrfundojė kushtimisht nė vdekje. Pėr kėtė, i Lartma-dhėruari, i ligjėron tė dėrguarit tė Tij, Muhammedit s.a.v.s., duke i thėnė:
  " انك ميت و انهم ميتون"

  “ Pa dyshim, ti je i vdekur (vdekshėm) dhe ata, gjithashtu, janė tė vdekur (vdekshėm).” [50]
  Kjo thėnie i ėshtė dedikuar tė Dėrguarit tė All-llahut s.a.v.s. dhe shokėve tė tij duke qenė tė gjallė. Si mund tė kuptohet kjo kėshillė e All-llahut xh.sh., se ata janė tė vdekur? Pėr arsye se ky do tė jetė pėrfundimi i tyre. Njeriu prej momentit qė lind dhe fillon jetėn e tij, pėrballet me vdekjen. Vdekja vazhdon t’a ndjekė tė zotin e vet derisa t’i vijė exheli [51] dhe kėshtu t’a kryejė detyrimin e pjesės sė vet.
  Vdekja nuk ėshtė bazamenti botės (universit), ajo duhet tė konsiderohet si etapė e kapėrcyeshme. Ne, nė botėn e atomeve (si substancė) ishim tė vdekur, pastaj erdhėm nė kėtė botė, tė gjallė. Pastaj do tė vdesim pėrsėri dhe kėshtu, edhe njė herė, do tė ringjallemi.
  I Lartėmadhėruari thotė kėshtu nė Kur’anin Kerim:
  تكفرون بالله و كنتم أمواتا فأحياكم ثم يميتكم ثم اليه ترجعون" كيف “

  “ Si po e mohoni All-llahun, kur ju ishit tė vdekur, pastaj Ju dha jetė, pastaj do t’iu vdesė, pastaj pėrsėri tek Ai do tė ktheheni.”[52]
  Kėto janė etapat e jetės tė cilat i kalon ēdo njeri. Ato janė tė ndara nė katėr stade:
  - Vdekja nė botėn e atomeve-Dherrit
  - Jeta nė kėtė botė
  - Vdekja nė jetėn e Berzahit (varr-it)
  - Jeta e pėrjetshme, amshueshmėria nė xhennet ose xhehennem.
  Nė ditėn e Gjykimit do tė vijė vdekja, dhe do t’ia marrė shpirtin vetes sė vet. Ajo do tė flijohet, ashtu si na ka treguar i dėrguari i All-llahut s.a.v.s., nė thėnien e tij tė shkėlqyer – hadithin sherif:
  “ Do tė vijė vdekja nė Ditėn e Gjykimit nė formėn e dashit dhe do tė flijohet. Pastaj do tė thėrrasė thirrėsi pėrpara All-llahut tė Lartmadhėruar: O ju banorėt e xhennetit, jetė tė amshueshme pa vdekje dhe o ju banuesit e zjarrit, jetė tė amshueshme pa vdekje”
  Pra, edhe vdekja paska pėrfundimin e vet. I Lartma-dhėruari All-llah do t’iu thotė banuesve tė xhennetit:

  " لا يذوقون فيها الموت الا الموتة الاولي ووقاهم عذاب الجحيم "

  “Nė tė (xhennet) nuk do t’a shijojnė vdekjen, pėrveē vdekjes sė parė (tė kėsaj bote) ndėrsa ata do t’i ruajė (All-llahu) prej dėnimit tė xhehennemit.”[53]
  Kėshtu pra, kuptuam se edhe vdekja ka fundin e vet. Ndėrsa jeta do tė mbetet e pėrhershme nė amshueshmėri. Jeta pra, ėshtė bazamenti i universit ndėrsa vdekja vetėm sa kapė-rcen nėpėr tė.  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *

  JETA NĖ VARR  Kur tė vijė Exheli, d.m.th., tė vijė ora ose momenti i agonisė, atėherė kemi “jetėn” nė varreza. Kjo etapė pėrfundon me ringjallje. Sikur tė jemi tė mprehtė apo njohės tė mirė, do t’a kuptonim se kemi tė bėjmė me njė kohė shumė tė shkurtėr, e cila nuk krahasohet me kėtė jetė. Ajo (koha), pasi tė jemi mbledhur nė Ditėn e Ringjalljes, nuk ka tė bėjė aspak me (kohėn qė kemi pasur nė) kėtė jetė.
  Kur’ani Kerim, na e sparon shumė qartė, kur All-llahu xh.sh. e shprehu kėtė me fjalėn ‘vizitorė’.
  I Lartėsuari thotė:

  " الهاكم التكاثر. حتي زرتم المقابر "

  “Garimi pėr grumbullim (tė pasurisė etj.) ju ka hutuar, (mjerisht kėshtu vazhduat) derisa vizituat varrezat (u bėtė tė vdekur)” [54]
  Ēka do tė thotė se njeriu nė varreza ėshtė vetėm vizitor? Kjo do tė thotė se ai aty nuk qėndron pėrgjithmonė. Pėrderisa ėshtė vizitor e nuk qėndron aty, vizita nėnkupton njė periudhė kohore tė shkurtėr, e cila ka fundin e vet. Periudha e vizitės do tė mbarojė nė Ditėn e Tubimit[55]. Sipas kėsaj, vdekja kuptohet tė jetė transferim prej njė ligji nė njė ligj tjetėr tė ndryshėm nga ai qė ishim mė parė. Njeriu gjatė jetės sė tij, ėshtė vetėm njė trup material, por me vdekjen e tij, trupi kthehet pėrsėri nė tokė, pastaj ai trup, nė Ditėn e Gjykimit, do t’i kthehet pėrsėri pronarit tė vet.
  Vdekja fillon qė nga momenti i agonisė. Fjala ‘agoni’ nėnkupton momentin kur liria e zgjedhjes sė individit ka pėrfunduar. Njeriu pra, nė jetėn e tij nė kėtė botė, ka mundė-sinė e pėrzgjedhjes. Ka mendjen, me tė cilėn zgjedh kur i ofrohen alternativat. Por, nė njė ēast, atij i ndėrpriten kėto mundėsi. Atij i pėrfundon koha e pėrzgjedhjes. Atij dikur i mbaron koha eksperimentale dhe jeta e provimit dhe sprovave. Atij i fillon njė etapė tjetėr e re, aty ku nuk ka mundėsi tė pėrzgjedhė. Atė tani e pushton jeta e detyruar. Njeriu nė momentin e agonisė, e kupton bindshėm se ka vdekur. Ai, nė ato momente, do t’i shohė melekėt. Ai do tė shohė krijesa tė reja tė All-llahut, tė cilat i ishin tė panjohura mė parė.
  Le t’a lexojmė thėnien e All-llahut xh.sh. nė Kur’anin Kerim:

  " لقد كنت في غفلة من هذا فكشفنا عنك غطاءك فبصرك اليوم حديد"

  “(Pėrgėnjeshtruesit do t’i thuhet) Vėrtet, ishe i pavėme-ndshėm ndaj kėsaj (momentit tė vdekjes). Ndėrsa sot (nė ahiret) tė kemi hequr perden tėnde (tė tė pamurit), dhe shikimin e ke shumė tė qartė.”[56]
  Nė kėto momente pėrjashtohet jeta njerėzore, sepse atij tani i pėrcaktohet pėrfundimisht fati i tij. Ai, tani, do t’a dijė saktėsisht se a do t’i pėrkasė banorėve tė xhennetit apo tė xhehennemit. Ai do tė shohė ose melekėt e mėshirės, ose melekėt e ndėshkimit. Kėto informacione i kemi nga i Lartė-suari All-llah, nė librin e Tij tė mrekullueshėm, kur Ai iu flet banuesve tė xhennetit, nė momentin kur do t’u paraqitet vdekja.
  I Lartmadhėruari thotė:

  " الذين تتوفاهم الملائكة طيبين يقولون سلام عليكم ادخلوا الجنة بما كنتم تعملون"
  “Atyre (njerėzve) qė ua gjejnė shpirtrat e pastėr, ua marrin melekėt duke ju thėnė: Selamun Alejkum (Shpėtimi qoftė mbi ju), hyni nė xhennet nė saje tė asaj qė keni punu-ar.” [57]
  Nga kjo mėsojmė se besimtarėt konsiderohen si pronarė tė veprave tė mira, prandaj, nė momentin e agonisė, ata do t’i shohin melekėt e mėshirės. Shfaqja e kėtyre mele-kėve pėr kėta njerėz, ėshtė sihariq se janė prej banuesve tė xhennetit. Kjo jep tė kuptohet se atyre iu shpalosen sekretet, pra, atyre ju shkon buza nė gaz, sepse e kuptojnė se janė duke udhėtuar pėr nė vende mė tė mira nga ē’ishin. Kur vdesin kėta njerėz, i sheh tė hijshėm dhe buzagaz, ata duken se po ikin tė qetė, tė sigurtė. Kjo fytyrė e bukur lė tė kuptohet se kėta ishin tė kėnaqur me premtimin e All-llahut, i Cili nuk e ndryshon kurrė premtimin e Vet.
  Ndėrsa ata tė cilėt ishin mohues, qė silleshin me arro-gancė, qė mėkatonin duke i bėrė shok All-llahut dhe e luftonin fenė e Tij, takimi i tė tillėve me vdekjen ėshtė i ndryshėm.
  Pėr kėtė, na informon Kur’ani Kerim:

  " و لو تري اذ يتوفي الذين كفروا الملائكة يضربون وجوههم و أدبارهم و ذوقوا عذاب الحريق "

  “(O Muhammed, sa vėshtirė do t’a kishe) sikur t’a shihje (tmerrin dhe frikėn) kur melekėt ua marrin shpirtrat femohuesve, duke i goditur nga para, e nga prapa dhe (duke ju thėnė: tani) Shijojeni ndėshkimin e zjarrit.”[58]

  Nė adresė tė mohuesve tė All-llahut, i Lartmadhėruari na jep, gjithashtu, edhe njė pėrshkrim tjetėr.

  Ai, nė Kur’anin Kerim, thotė:

  و لو تري اذ الظالمون في غمرات الموت و الملائكة باسطوا أيديهم أخرجوا أنفسكم اليوم تجزون عذاب الهون
  بما كنتم تقولون علي الله غير الحق و كنتم عن ءاياته تستكبرون"

  “...po t’a dije (o Muhammed) se nė ē’gjendje janė zullumqarėt gjatė agonisė sė vdekjes, dhe kur melekėt ua zgjasin duart (pėr t’ua nxjerrė shpirtin me ashpėrsi dhe ashtu tė tmerruar ju thuhet): Nxirrni shpirtrat tuaj! Sot do tė pėsoni ndėshkimin poshtėrues, pėr shkak tė pavėrtetėsive tuaja qė i keni thėnė nė drejtim tė All-llahut, gjithashtu ishit mendjemėdhenj (dhe tallės) ndaj argumenteve tė Tij.”[59]
  Kėshtu pra, nga ky ajet kur’anor kuptojmė se, ashtu sikurse besimtarėt qė do t’a shohin fatin e mirė tė tyre nė xhennet gjatė momentit tė agonisė, po ashtu edhe femohuesit do t’a shohin fatin e tyre tė keq duke u dėnuar nė zjarr, kur tė jenė nė momentin e agonisė. Bile, melekėt e ndėshkimit i urojnė “mirėseardhje” femohuesve pėr ndėshkimet qė ata i kanė merituar. Ata do t’i godasin si nga para, ashtu edhe nga prapa trupit tė tyre. Kėshtu qė ata, nė kėtė formė, do t’a ndiejnė dhe shijojnė dhembjen e xhehennemit. Nėse fejohuesi ka qenė prej njerėzve tė famshėm, ka qenė personalitet i njo-hur pėr pasuri materiale, ose pėr ndonjė arsye tjetėr, ata (mele-kėt) do tė grumbullohen tek ai, pėr t’ia nxjerrė shpirtin me vra-zhdėsinė mė tė madhe, qė edhe nė kėtė moment t’a ndiejė dhe-mbjen. Ai do tė pėrpiqet qė tė mos t’i dalė shpirti, por nuk do tė mundet, sepse nuk ka as mundėsi, e as forcė tė duhur pėr t’i penguar.
  Nė kėtė moment, liria e zgjedhjes e individit mbaron, ai tani do tė marė statusin e tė detyruarit, sikurse edhe llojet e tjera nė univers. Ai kishte njė status shumė tė begatė, nė jetėn e kėsaj bote (botės sonė). Njė prej shenjave sė pėrmbylljes sė keqe (lusim All-llahun qė tė mos jemi prej tyre), ėshtė se do t’i shohėsh femohuesit (qafirėt ose mizorėt) se si u shprishet fyty-ra, se si u deformohet trupi dhe se si u humb shkėlqimi prej vuajtjeve tė dėnimit, qė ai ėshtė duke pėrjetuar nė ato momente.
  I Dėrguari s.a.v.s. i All-llahut, i kėshillonte shokėt e tij, duke ua tėrhequr vėmendjen dhe duke pėrshkruar pėrfundimin e atyre njerėzve qė i pėrkasin kėtij lloji. Ai iu thoshte:
  O ju njerėz,
  “Ju keni shenjat dhe pėrfundojeni jetėn tuaj duke i pėrcjellė ato shenja, ju, gjithashtu, keni pėrfundimin tuaj dhe pėrmbylleni kėtė pėrfundim tuajin. Pa dyshim, besimtarėt janė midis dy momenteve tė frikshme. Midis exhelit[60] tė kaluar, me tė cilin nuk di se ēfarė All-llahu ka pėrgatitur pėr tė, dhe midis exhelit tė mbetur, qė gjithashtu nuk e di se ēfarė tė kaluar kishte. Le t’a pėrgatisė robi veten e tij nė atė mėnyrė, sa tė duket se ėshtė vetja e tij, qė prej botės sė tij deri nė pėrfundim[61] . Kemi prej atyre qė thinjen para pleqėrisė dhe prej tyre qė e pėrjetojnė para vdekjen. Pasha Atė nė dorėn e tė Cilit ėshtė fryma (nefsi) i Muhammedit, pas vdekjes nuk ka kthim nė vuajtje, dhe gjithashtu pas kėsaj bote nuk ka derė tjetėr, pėrveē tė xhennetit ose tė xhehennemit”.
  Nė momentin e agonisė, ashtu siē na e ka pėrshkruar All-llahu xh.sh. nė Kur’anin Kerim, do tė na largohet perdja, do tė na hiqen tė gjitha pengesat dhe do tė mundemi tė shohim mė qartė, sepse do tė na shpaloset gjithēka qė na ishte e panjohur.
  Kėtė e vėrtetojmė me thėniet e All-llahut nė Kur’an:

  " فلولا اذا بلغت الحلقوم و انتم حينئذ تنظرون و نحن أقرب اليه منكم ولكن لاتبصرون"

  “Pėrse atėherė, kur t’iu vijė shpirti nė fyt[62], e ju jeni duke e shikuar. (Dijeni) Ne jemi mė afėr tek ai se ju, por ju atė nuk e shikoni.”[63]
  Nė kėtė moment fillon etapa e parė e jetės sė ahiretit, sepse pėr tė qė vdes, kijameti ka ndodhur dhe ai do t’a njohė jetėn tjetėr (ahiretin e tij). Kur tė vdesė, ai dėgjon, por nuk ėshtė nė gjendje tė pėrgjigjet. Ai sheh, por nuk ėshtė nė gje-ndje tė transmetojė se ēfarė ėshtė duke parė. Ai, gjithashtu, kupton njėlloj sikurse kuptojnė tė gjallėt.
  I Dėrguari i All-llahut s.a.v.s. thotė:
  “Kur t’i vizitoni varrezat, pėrshėndetini banuesit nė atė vend, duke ju thėnė: Selamun alejkum, o ju shtėpi tė njerėzve besimtarė.”
  Pėrderisa i Dėrguari All-llahut s.a.v.s. na ka urdhėruar pėr kėtė, aty, detyrimisht, ka njohje. Tė gjithė ata qė banojnė aty, pra nė varreza, e kuptojnė kėtė pėrshėndetje, pasi pėrndry-she, Muhammedi s.a.v.s nuk do tė na kishte urdhėruar pėr kėtė.
  Pra, banuesit e varrezave i dėgjojnė vizitorėt dhe e ku-ptojnė selamin e tyre, sepse ai iu atribuohet atyre. Kemi edhe njė njohje tjetėr, me anėn e mendjes, e cila i bėn ata t’a dallo-jnė tė mirėn dhe tė keqen, apo shpresėn dhe dėshpėrimin.
  I Lartėsuari, nė Kur’anin Kerim, thotė:

  " يا ايها الذين ءامنوا لا تتولوا قوما غضب الله عليهم قد يئسوا من الأخرة كما يئس الكفار من اصحاب القبور"
  “O ju qė keni besuar, mos u miqėsoni me ata njerėz prej tė cilėve All-llahu ėshtė i zemėruar. Ata i kanė humbur tė gjitha shpresat pėr botėn tjetėr, ashtu siē i kanė humbur shpresat pabesimtarėt qė kanė vdekur. (qė tė shpresojnė se s’do tė ringjallen nė Ditėn e Gjykimit).”[64]
  Meqenėse kanė arritur kėtė shkallė tė dėshpėrimit, atyre me siguri iu ėshtė mundėsuar qė tė mendojnė dhe tė ko-nceptojnė diēka. Pėrndryshe, ata nuk do tė dinin tė dėshpė-roheshin ose t’i pėrjetonin ato ndjenja, pėrveēse me dhėnien e mundėsisė pėr t’i dalluar gjėsendet. Sepse ata, nė ato momente, qė pėrndryshe kuptohen se janė momente shprese, ata e ndiejnė kėtė dėshprim.

  All-llahu i Lartmadhėruar ka thėnė:

  “كما يئس الكفار من اصحاب القبور ”

  “ashtu siē i kanė humbur shpresat pabesimtarėt qė kanė vdekur. (qė tė shpresojnė se s’do tė ringjallen nė Ditėn e Gjykimit)”.


  JETA NĖ BERZAH E PĖRJASHTON KOHĖN  Pra jeta e Berzah-it, nė brendinė e saj ka tė konceptuarit, tė cilėn e njeh vetėm i vdekuri. Jeta nė varreza nuk ka tė bėjė aspak me kohėn. Pėr kėtė arsye, kur njeriu, prej jetės sė tij tė parė nė kėtė botė, futet nė varr, do tė vazhdojė tė qėndrojė aty deri nė Ditėn e Kijametit (Kataklizmės). Ai, pėr kėtė periudhė kohore qė do tė qėndrojė nė tė (nė varreza), do tė mendojė se ka qėndruar njė ditė, ose diēka prej saj. Pėr kėtė, i Lartėsuari na ka dhėnė njė shembull konkret, qė ėshtė shembulli i tregimit tė banorėve tė shpellės. Atyre (All-llahu) iu kishte mundėsuar tė flinin 309 vjet, dhe kur ata u zgjuan, pyetėn veten:
  I Lartmadhėruari na rrėfen kėshtu, nė Kur’anin Kerim:

  و كذلك بعثناهم ليتساءلوا بينهم قال قائل منهم كم لبثتم قالوا لبثنا بوما او بعض يوم"

  “Dhe kėshtu Ne i zgjuam ata [65], qė t’a pyesnin njėri-tjetrin. Njėri prej tyre tha: “Sa kohė kemi kėtu (nė gjumė?)”- U pėrgjegjėn: “Mbase kemi qėndruar njė ditė, apo njė pjesė tė ditės...”[66]
  Pse thanė, paskemi fjetur njė ditė apo njė pjesė tė ditės? (Thanė kėshtu pasi) Ata kishin shikuar fytyrat e njėri-tjetrit, gjithashtu edhe rrobat e tyre, qė ishin tė pandryshuara ashtu si (ditėn kur) ishin futur nė shpellė. Por nėse ata do tė ishin zgjuar dhe do t’i kishin thonjtė tė gjata, mjekrat e zgjatura dhe tė bardha, gjithashtu edhe fytyrat (e mplakura) gjėra tė cilat do tė kishin dhėnė shenja tė qėndrimit tė gjatė me vite tė tėra, ata nuk do tė kishin thėnė se kemi qėndruar nė tė (shpellė) njė ditė, ose njė pjesė tė ditės. Pra, kjo vė nė pah se, ky treqindvjeēar, pėr ta, ka qenė jashtė kohės, sepse atyre nuk iu kish lėnė kurrfarė shenje kjo periudhė kohore.
  Kėshtu ėshtė edhe me banuesit e varrezave. Ata do tė zgjohen nė atė formė, nė tė cilėn janė varrosur. Foshnja kur tė vdesė, nuk do tė ringjallet nė moshė tė plakur, sado qė do tė qėndrojė (nė varreza) pėr shumė vite.
  Pėr kėtė arsye, i Lartmadhėruari do t’i pyesė, duke iu thėnė:

  " قال كم لبثتم في الأرض عدد سنين. قالوا لبثنا يوما أو بعض يوم فسئل العادين"
  “Thotė[67]: “Sa vjet qėndruat nė tokė (jetuat nė kėtė botė)?”. Do tė pėrgjigjen: Qėndruam njė ditė ose njė pjesė tė ditės. Pyeti numėruesit (ata qė mbajtėn llogarinė).” [68]
  Nga ky shpjegim mund t’i kuptojmė ligjet e jetės sė Berzah-it. Kjo (jetė) nuk ka tė bėjė aspak me kohėn, sepse nuk jep shenja tė jetės njerėzore. Ata (njerėzit nė Berzah) jetojnė jashtė kohės.
  Por shtrohet pyetja: a ekziston pėr banuesit e varrezave dėnimi? Pėrgjigja ėshtė: nuk ka dėnim para marrjes nė pyetje. Por, ndėrsa njeriu ėshtė nė varr, ai sheh se si ėshtė pėrgatitur vendi i tij nė zjarr, ose nė xhennet. Kjo ėshtė nga mirėsitė e All-llahut pėr besimtarėt (qė t’a kuptojnė) se janė tė shpėtuar nga zjarri i xhehennemit. Ata do t’a kuptojnė kėtė mirėsi kur t’a vėrejnė se janė larg zjarrit dhe, gjithashtu, kur t’i shohin begatitė e xhennetit. Atje do tė shihet dallimi ndėrmjet tė mirės dhe tė keqes, ndėrmjet njeriut besimtar dhe atij mizor, ndalimi i tij nga kėto begati dhe destinimi i tij pėr dėnimim e dhembshėm.
  Besimtari e ndien mirėsinė dhe mėshirėn e All-llahut xh. sh., qė e shpėtoi prej zjarrit, atij i zgjerohet kraharori dhe ai e kupton madhėshtinė e All-llahut dhe begatinė qė Ai ka pėrgatitur pėr tė.
  I Lartmadhėruari na ka pėrshkruar se ēfarė do tė bėhet me familjen apo ithtarėt e Faraonit, ndėrkohė qė ata do tė jenė nė varreza.
  I Lartėsuari thotė:

  "النار يعرضون عليها غدوا و عشيا و يوم تقوم الساعة أدخلوا ءال فرعون أشد العذاب"
  “Ata, do t’i paraqiten[69] zjarrit ēdo mėngjes dhe mbrėmje, ndėrsa kur tė vijė ēasti (Dita e Kijametit, All-llahu do tė urdhėrojė): “ Futini ithtarėt e Faraonit, dhe ndėshkojini sa mė rėndė!”[70]
  Kur do t’u paraqitet zjarri ithtarėve tė Faraonit? A u ėshtė paraqitur ai (zjarri) nė kėtė botė? Sikur atyre t’iu ishte paraqitur vetėm pėr njė moment, ata kurrė nuk do t’a adhuronin Faraonin. Ata sikur t’a dinin kėtė, do t’a kishin mbytur vetė Faraonin dhe, me siguri, do ta kishin hedhur vetė nė det.
  Zjarri nuk iu ėshtė paraqitur ithtarėve tė Faraonit nė kėtė botė. Por, a do t’ju paraqitet atyre nė ahiret? Pėrgjigja, gjithashtu, ėshtė: Jo, - sepse atje nuk ka paraqitje. (Atje, nė ahiret) Ata do tė futen nė zjarr pėr t’u dėnuar.
  Pra, atyre nuk iu ėshtė paraqitur zjarri, as nė kėtė botė, e as nė ahiret, pasi atje ata do tė hyjnė nė tė (zjarr) konkretisht.
  Nė bazė tė kėsaj qė thamė mė sipėr, na ka ngelur vetėm jeta e Berzah-it, ose jeta nė varreza. Ithtarėve tė Faraonit do t’u para-qitet zjarri ēdo mėngjes dhe ēdo mbrėmje, gjatė jetės sė tyre nė varreza, ose Berzah. Gjithashtu, shtrohet pyetja: a do tė dalin ithtarėt e Faraonit dy herė, ēdo ditė, pėr t’iu paraqitur zjarrit? Apo, atyre do t’iu paraqitet zjarri duke qenė nė varreza?
  Askush nuk mund tė prognozojė nė diēka tė tillė. Me pėrjashtim se nė varr, ekziston njėfarė lloj dėnimi qė mund t’i paraqitet njeriut duke qenė atje. Por, duhet tė dimė njė gjė, se: dėnimi i vėrtetė do tė jetė, pėr secilin, pasi tė janė marrė nė pyetje nė Ditėn e Gjykimit. Ithtarėve tė Faraonit do t’iu mjaftojė (si dėnim nė varr) fakti se ata do t’a shohin zjarrin, i cili ėshtė nė pritje tė tyre, pėr t’i dėnuar dy herė nė ditė, ēdo mėngjes dhe ēdo mbrėmje. Mendoj se ndjenja e pritjes sė vuajtjes sė dėnimit ėshtė mė e rėndė se vetė dėnimi. Duket se ata do tė jenė tė bindur se do tė dėnohen nė atė zjarr. Pėr ta ėshtė njė dėnim i dhembshėm, sa herė qė ata e vėrejnė atė.
  Kėshtu pra, Zoti ynė i Lartmadhėruar caktoi qė secili qė e kryen misionin e tij nė kėtė botė, nuk do tė kthehet nė tė pėr tė dytėn herė, derisa tė ringjallemi.

  I Lartmadhėruari, nė Kur’anin Kerim, thotė:

  " حتي اذا جاءهم الموت قال رب ارجعون لعلي أعمل صالحا فيما تركت, كلا انها كلمة هو قائلها و من ورائهم برزخ الي يوم يبعثون ."

  “Derisa, kur t’i vijė vdekja (ndonjėri prej femohuesve, i penduar), do tė thotė: “O Zoti im, mė kthe (pėrsėri nė kėtė botė). Qė tė bėj vepra tė mira, tė cilat i kisha lėnė pa bėrė”- Kurrsesi! Pa dyshim, ai ato i ka vetėm fjalė tė kota qė i thotė. Nga prapa e kanė Berzah-in[71], deri nė ditėn kur do tė ringjallen.”[72]
  Ē’ėshtė Berzah-u? ‘Berzah’ ėshtė ndarja midis tė gjallėve dhe tė vdekurve, me qėllim qė njeriu i cili vdes tė mos ketė mundėsi tė kthehet pėrsėri nė jetėn e kėsaj bote. Kėshtu edhe dėshmorėt (shehidėt), kur i pėrjetuan tė mirat e All-llahut, kėrkuan nga Ai qė tė kthehen edhe njė herė nė kėtė botė pėr t’iu treguar (njerėzve) se ē’kanė parė prej begative dhe mirėsive tė All-llahut xh.sh. I Lartmadhėruari, iu tha atyre: ėshtė shkruar se ai i cili del prej saj, nuk kthehet mė nė tė. Pėr kėtė aryse, i Lartmadhėruari i ka informuar njerėzit pėr kėtė pikė shumė tė rėndėsishme: - pėr vendin e veēantė tė mreku-llueshėm tė besimtarėve dėshmorė.  VETĖM AI JEP DHE MERR JETĖ


  All-llahu i Lartėsuar ėshtė Krijues i vdekjes dhe jetės, prej sė cilės kuptojmė se i Lartmadhėruari ėshtė i Vetmi i Cili e shndėrron njeriun prej tė gjallit nė tė vdekur dhe prej tė vdekurit nė tė gjallė. Pėr kėtė arsye, emrat e Tij tė Lartma-dhėruar e emėrojnė All-llahun me emrat- Gjallėruesi dhe Vde-kjeprurėsi. Ibrahimi a.s. ka thėnė (ne, njė pjesė tė tregimit tė tij, do t’a sjellim ashtu siē na e ka treguar i Lartėsuari nė Kur’anin Kerim):

  " فانهم عدو لي الا رب العالمين. الذي خلقني فهو يهدين. و الذي هو يعطعمني و يسقين. واذا مرضت فهو يشفين. و الذي يميتني ثم يحيين. والذي أطمع أن يغفرلي خطيئتي يوم الدين."

  “Vėrtet, ata janė armiqtė e mi, pėrveē Zotit tė botėve; i Cili mė krijoi mua dhe vetėm Ai do tė mė udhėzojė (pėrudhė); dhe i Cili mė ushqen dhe mė jep pėr tė pirė; dhe kur tė sėmurem, vetėm Ai mė shėron; dhe i Cili do tė mė bėjė tė vdes, e pastaj do tė mė ringjallė; dhe nga i Cili shpresoj tė m’i falė mėkatet e mia Ditėn e Ringjalljes.”[73]
  Nė kėto ajete kur’anore vėrejmė se All-llahu i Lartėsuar i ka sqaruar fare mirė thėniet e Tij pėr tė mos lėnė dyshime, sepse kemi njerėz qė pėr disa gjėra mendojnė ose pretendojnė se kanė gisht nė to (varen prej tyre). Ndėrsa, pėr ato gjėra pėr tė cilat njeriu nuk duhet tė pretendojė se varen prej tij, i Lartėsuari na ka sqaruar duke na treguar ngjarjet.
  Ibrahimi a.s.thotė: - i Cili mė Krijoi mua... - sepse askush nuk mund tė pretendojė se ėshtė krijues. Ndėrsa thėnia tjetėr: - Ai do tė mė udhėzojė, - pėrmban nė vete njė pėremėr tė veēuar, i cili ėshtė vėrtetues ose pėrforcues, sepse kemi disa (njerėz), tė cilėt pretendojnė se janė “udhėzues”, e nė realitet janė shtrembėrues tė sė vėrtetės. Ata veprojnė kėshtu sa pėr tė pasur pasues pėr qėllimet e tyre meskine. All-llahu xh.sh. nuk e la kėtė pėremėr tė veēuar tė ketė lidhje tė drejtėpėrdrejtė me emrin e Ibrahimit a.s.. Ai nuk tha: Ai i Cili mė krijoi mua, por tha: i Cili mė Krijoi mua. Kėtu shohim se krijimi ėshtė nėn kompetencat e drejtpėrdrejta tė All-llahut tė Lartmadhėruar. Nė anėn tjetėr, shohim se pėremri ėshtė prezent nė thėnien e Ibrahimit a.s., kur ai tha: - ėshtė Ai i Cili mė ushqen mua dhe mė jep pėr tė pirė - kėtu kemi pėremrin (Ai), sepse kėtu kemi tė bėjmė edhe me ndėrhyrjet e veprimeve tė njerėzve ndaj qenieve tė gjalla p.sh. kėrkesat pėr t’iu dhėnė njerėzve ushqim pėr tė ngrėnė, ose ujė pėr t’a pirė.
  Pastaj kemi thėnien e tė Lartmadhėrishmit: “dhe kur tė sėmurem, vetėm Ai mė shėron” kėtu, gjithashtu, e kemi pėremrin, pėr arsye qė tė mos pretendojė askush se mjeku ėshtė ai i cili shėron. E vėrteta ėshtė krejtėsisht tjetėr. Mjeku jep kurėn. Ndėrsa ai i cili shėron ėshtė All-llahu xh.sh. Mjeku mund tė ndodhė tė jetė njė prej shkaktarėve tė vdekjes (tė pacientit), sepse mund t’i japė tė sėmurit barin ose injeksionin e gabuar, duke menduar se ai do t’a shėrojė atė dhe bėhet kėshtu shkaktar i vdekjes sė tij. Pėr kėtė arsye, i Lartėsuari, e vėrtetoi kėtė me pėremėr tė veēuar, pėr arsye, siē thamė, tė pėrforcimit. Ai tha: “vetėm Ai mė shėron.”
  Por, kur erdhi tek thėnia rreth vdekjes dhe jetės, nuk kishte nevojė t’a pėrdorte pėremrin pėrforcues. Ai tha: “dhe i Cili mė vdes mua, pastaj mė ngjall” Pse? Pėr shkak se vdekja dhe jeta janė nėn kompetencat e drejtėpėrdrejta vetėm tė All-llahut xh.sh. dhe askush nuk mund tė pretendojė (pėr pjesėmarrje) nė kėtė veprimtari.


  NEMRUDI SI “VDEKJEPRURĖS DHE JETĖDHЁNЁS”


  Kur’ani Kerim na transmeton tregimin e Nemrudit, personit qė All-llahu xh. sh. i kishte dhėnė pushtet tė madh. Nė vend qė tė ishte falėnderues, tė sillej mirė dhe tė ishte mirėnjohės pėr tė mirat qė i kishte dhėnė i Lartėsuari, ai ishte vetėdashuruar me vetveten e tij dhe ishte mashtruar pas kėsaj bote. Ai pretendonte se edhe ai u jepte njerėzve jetė dhe vdekje. Le tė lexojmė thėnien e All-llahut xh.sh.:

  " ألم تر الي الذي حاج ابراهيم في ربه أن ءاتاه الله الملك اذ قال ابراهيم ربي الذي يحيي و يميت قال انا أحي و أميت قال ابراهيم فان الله يأتي بالشمس من المشرق فأت بها من المغرب فبهت الذي كفر و الله لا يهدي القوم الظالمين "

  “A nuk e pe atė qė polemizoi me Ibrahimin pėr Zotin e tij (All-llahun): sepse All-llahu atij (Nemrudit) i kishte dhėnė pushtet. Kur Ibrahimi tha: “Zoti im ėshtė Ai qė jep jetė dhe sjell vdekjen”.Ai tha:“Unė gjithashtu ngjall dhe vdes”. Ibrahimi pastaj i tha: “All-llahu sjell diellin prej lindjes, pra, sille ti prej perėndimit”. Atėherė, ai i cili kishte mohu-ar, mbeti i hutuar, sepse All-llahu nuk i udhėzon keqbėrė- sit. ” [74]
  Pėr t’a justifikuar thėnien e tij, Nemrudi urdhėroi qė t’i afrohej njėri prej gardės sė tij. Pastaj urdhėroi qė atė t’a vritnin. Me kėtė shembull, ai deshi t’iu tregojė tė pranishmėve se me atė urdhėr ai e mbyti atė (pra, se jep vdekje)!! Nė momentin e ekzekutimit tha: Lirojeni, e kam falur. Me kėtė urdhėr ai shprehu ngjalljen e tij (pra, se jep jetė)!!
  Atij i themi se ai nuk i ka dalluar kėto dy ngjarje, nuk i ka dalluar veprimet midis vdekjes dhe vrasjes. Mbytja nuk ėshtė vdekje, por ėshtė shkatėrrim i trupit derisa tė dalė shpirti prej tij. Shpirti nuk rri nė trupin e shkatėrruar, ai qėndron nė trup tė shėndoshė, me disa premisa tė veēanta. Pėr kėtė, All-llahu xh.sh., pėr tė dėrguarin e Tij s.a.v.s. thotė:

  " و ما محمد الا رسول قد خلت من قبله الرسل أفاين مات أو قتل أنقلبتم علي أعقابكم و من ينقلب علي عقبيه فلن يضر الله شيئا و سيجزي الله الشاكرين"

  “Muhammedi s’ėshtė tjetėr veēse i dėrguar. Por, edhe para tij ka pasur tė dėrguar. Nė qoftėse ai vdes ose vritet, a mos do tė ktheheshit prapa!? Kushdo qė tė kthehet prapa (nė injorancė dhe fe tė gabuar), All-llahut nuk i bėjnė kurrfarė dėmi, ndėrsa All-llahu do t’i shpėrblejė falėnderuesit.”[75]
  Pra, vdekja ndryshon nga vrasja. Vdekje do tė thotė kur shpirti del prej trupit pa ndonjė imponim dhe nė qetėsi. Kėtė lloj vdekje nuk e bėn askush pėrveē All-llahut xh.sh. Ndėrsa vrasjen, njeriu ka mundėsi qė t’a bėjė me ndonjė mjet tė mprehtė ose me plumb. Nė tė dyja rastet, shpirti do tė dalė nga trupi. Nė rastin e parė (pra, nė vdekje) shpirti del nga trupi me qetėsi tė plotė. Ndėrsa, (nė rastin e vrasjes) sė pari, do tė shkatėrrohet ndėrtimi strukturor i trupit, pastaj do tė dalė shpi-rti. Pra, qė tė dy: si ai vdekuri, ashtu edhe ai i vrari do tė ri-ngjallen, ose do tė dalin nė Ditėn e Tubimit[76].

  " و لئن متم أو قوتلتم لألي الله تحشرون "

  “Sikur tė vdisni ose tė vriteni, ju me siguri tek All-llahu do tė tuboheni.”[77]
  Nga kjo mėsojmė se cilido tė jetė pėrfundimi i njeriut, qoftė i vrarė, qoftė i vdekur, ai do tė dalė nė Ditėn e Kijametit para All-llahut xh.sh. Ashtu siē thamė, jeta ėshtė antinomi i vdekjes, dhe gjithashtu vdekja ėshtė antinomi i jetės. Pėr kėtė arsye, kėto dyja nuk bashkohen nė asnjė pikė tė vetme, kėshtu pra, kemi ose jetė, ose vdekje.
  Pėr kėtė, i Lartėsuari, thotė:

  " الذي خلق الموت و الحياة ليبلوكم أحسن عملا و هو العزيز الغفور "

  “I Cili ka krijuar vdekjen dhe jetėn, pėr t’ju provuar se kush prej jush bėn punė tė mira[78]; - Ai ėshtė i Plotėfu-qishėm dhe Falės.”[79]
  Jeta, thuajse, ėshtė eksperimetale. Pas saj vjen vdekja dhe fillojnė etapat e tjera tė ahiretit, e deri tek marrja nė pyetje – llogaria. All-llahu xh.sh., momentin e vdekjes, e ka mbajtur sekret prej nesh. Atė nuk e di askush, dhe askush nuk e di se kur do tė paraqitet ajo.
  I Lartėsuari, pėr kėtė, thotė:

  " و ما تدري نفس ما ذا تكسب غدا و ما تدري نفس بأي أرض تموت ان الله عليم خبير"

  “...e askush nuk e di se ēfarė do tė fitojė nesėr, gjithashtu askush nuk e di se nė ē’vend (tė botės) do tė vdesė. Vėrtet, All-llahu ėshtė i Gjithėditur dhe njohės i ēdo gjėje.”[80]
  Fshehja e vdekjes ėshtė njė prej Urtėsive tė Tij tė mėdha. Sė pari, njeriu e pret vdekjen nė ēdo moment tė jetės sė tij. Pritja e tij, nė ēdo ēast, konsiderohet si lajm i vdekjes. Ti pra, je i vetėdijshėm se mund tė vdesėsh nė orėn e ardhshme. Kjo bėn qė ti t’i pėrshpejtosh gjėrat dhe t’i pėrbyllėsh mė mirė. Kėtė e bėn nga frika se mos po tė vjen exheli dhe mbetesh vetėm me pak vepra tė mira qė i ke bėrė. Kėshtu, kjo pritje tė ndalon prej veprave tė kėqija, nga frika se mos po tė shkatėrrohet (po merr fund) jeta dhe se nuk do tė kesh kohė pėr pendim. Pra, se mos tė kap vdekja nė flagrancė (duke kryer mėkat).
  Pra, fshehja e exhelit apo e momentit tė vdekjes, ėshtė njė prej urtėsive mė tė mėdha. Ajo, nė tė njėjtėn kohė, shėrben si nxitėsi mė i madh pėr vepra tė mira dhe pėr largimin nga veprat e kėqija apo nga mėkatet. Kjo e pėrgjithėson mirėsinė nė univers dhe, njėkohėsisht, e vret tė keqen.
  Pra, duhet tė jesh i bindur: Nuk ka shkaktar pėr vdekjen pa caktim (exhel). Mos i beso sėmundjes qė tė vdes, ose plumbit qė tė vret, se mund tė ndikojė nė vdekjen ose caktimin tėnd (exhelin), e as tė ndonjė njeriu nė kėtė jetė. Ndodh qė kur njeriu sėmuret, vetėm me njė aspirinė ose me njė gotė ēaj t’a shėrojė atė (sėmundjen), sepse ėshtė caktuar qė tė jetojė edhe mė tutje. Por ndodh qė tė sėmurit t’i qėndrojnė mbi krye me dhjetėra mjekė nė spital, ose i tėrė ekipi mjekėsor tė pėrkujdeset pėr tė, por pa sukses, sepse atij i ka ardhur momenti i vdekjes (exheli). Kjo pėr arsyen se vdekja ėshtė prej caktimeve tė All-llahut, dhe caktimet e All-llahut nuk mund t’i zmbrapsė askush.
  I Lartėsuari thotė:

  " قل لا أملك لنفسي ضرا ولا نفعا الا ما شاء الله لكل أمة أجل اذا جاء أجلهم فلا يستئخرون ساعة و لا يستقدمون"

  “Thuaj: Unė nuk zotėroj asgjė pėr t’i bėrė dobi e dėm vetes sime, me pėrjashtim tė asaj qė All-llahu ka shprehur nė vullnetin e Tij. Ēdo popull e ka fundin[81], kur t’i vijė ai fund, nuk ka mundėsi askush t’a shtyjė atė, qoftė edhe pėr njė ēast, gjithashtu, nuk ka mundėsi as ta pėrshpejtojė (kėtė caktim-fund).”[82]
  Mos e lodh veten me shkaktarėt e vdekjes, sepse vdekja, kur e ka ditėn e saj, vjen me tė gjitha shkaqet e mundshme nė univers. Askush nuk ka fuqi pėr t’a penguar atė. ėshtė pyetur Aliu, i biri i Ebu Talibit r.a.: A e ke frikė vdekjen? Ka thėnė: Jo. Nė momentin kur ajo tė vijė, askush s’e ndalon dot. Gjithashtu, askush nuk mund t’a pėrshpejtojė atė nėse nuk e ka kohėn e vet.
  Shkaktarėt qė sjellin vdekjen, si p.sh. sėmundja, pleqėria, e tė tjera, tė gjitha kėto janė shkaqe jo reale, qė nuk kanė tė bėjnė me tė vėrtetėn. Kur tė vijė vdekja, nuk ka nevojė pėr shkaktarė. Por, detyra jonė ėshtė tė themi: ai vdiq se i erdhi momenti i caktuar (exheli). I Lartmadhėruari thotė:

  " أينما تكونوا يدرككم الموت و لو كنتم في بروج مشيدة"

  “Kudo qė tė ndodheni, vdekja do t’iu kapė, madje qofshit edhe nė kėshtjellat mė tė fortifikuara (nė siguri tė plotė) ...”[83]
  Tani, shkurtimisht, t’i pėrfshijmė ato se ē’thamė nė kėtė kapitull. Jeta dhe vdekja janė dy paralele tė kundėrta njėra me tjetrėn, ato nuk takohen midis tyre. All-llahu ia ka ndaluar njeriut pėrjetėsinė nė kėtė botė. Vdekja ėshtė momenti kalimtar ose transformuesi i jetės. Vdekja do tė pėrfundojė pasi tė vetėflijohet nė Ditėn e Kijametit.
  Njeriu do tė jetė i pėrjetshėm nė univers, ai do tė jetojė ose nė xhennet ose nė xhehennem (All-llahu na mbroftė prej tij). Jeta nė varreza ka njė lloj tė kuptuari. Pėr kėtė arsye edhe duhet t’i pėrshėndesim tė vdekurit kur u bėjmė vizitė atyre nė varreza. Femohuesit i humbin shpresat nė mėshirėn e All-llahut. Derisa janė nė varreza, ata janė jashtė ndikimeve kohore, prandaj nuk e ndiejnė atė. Pėrjetojnė diēka, sepse janė dėshmitarė tė dėnimit. Pėr njeriun, me vdekjen pėrfundon gjithēka, pėrzgjedhja qė ishte dhurata e fundit nga All-llahu xh.sh. pėr tė, mbaron nė kėtė etapė. Shenja e pėrmbushjes sė misionit tė tij nė kėtė botė ėshtė momenti i agonisė sė tij. Ky moment tregon pėr mbarimin e kohės sė zgjedhjeve midis alternativave tė tij. Gjithashtu, edhe koha e eksperimentimit, nė kėtė moment, ėshtė duke iu sosur.
  Kur t’i vijė koha e agonisė, besimtarit i paraqiten melekėt e mėshirės, ata e pėrgėzojnė me xhennet. Ai vdes me kraharor tė hapur, sepse tani do tė rrugėtojė drejt njė vendi mė tė mirė nga ai qė ishte. Ndėrsa, femohuesit do t’i paraqiten melekėt e ndėshkimit. Ai do tė goditet nga para dhe prapa. Ata ia pėrshkruajnė atij shijet dhe dhimbjet e vuajtjeve. Ai do tė vdesė me fytyrė tė shėmtuar, sepse rrugėtimi i tij do tė jetė i keq, krahasuar nga ajo nė tė cilėn ishte. All-llahu ėshtė Krijuesi i jetės dhe i vdekjes dhe askush nuk mund tė pretendojė se e posedon kėtė mundėsi. Askush, pėrveē All-llahut, nuk mund tė thotė se ėshtė jetėdhėnės dhe vdekjeprurės. All-llahu i Lartmadhėruar e nxjerr tė gjallin nga i vdekuri dhe, gjithashtu, e nxjerr tė vdekurin nga i gjalli.
  Ne deri tani folėm rreth vdekjes sė njeriut. Po si qėndron problemi kur kemi tė bėjmė me pėrjetėsinė (amshueshmėrinė)!? Cila ėshtė e vėrteta e kėsaj amshueshmėrie? Kėtė do tė mundohemi t’a sqarojmė nė kapitullin tjetėr, nėse i Lartėsuari ka shprehur vullnetin e Tij.


  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *

 10. #10
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  NJERIU DHE PĖRJETĖSIA  All-llahu i Lartmadhėruar e krijoi njeriun tė pėrhershėm. Kjo ėshtė njė e vėrtetė qė shumica e njerėzve nuk i kushtojnė vėmendje. Shumė njerėz, jetėn e llogarisin vetėm si jetė tė kėsaj bote. Mjerisht, ky supozim ėshtė i gabuar. Jeta e kėsaj bote ėshtė vetėm njė pjesė shumė-shumė e shkurtėr e jetės njerėzore. Ky univers, duke patur parasysh nė tė diellin, hėnėn, ujin etj., tė cilat janė krijuar pėr t’i shėrbyer njeriut qė prej miliona vjetėsh, nuk mund tė jetojė mė shumė se ai, pėr tė cilėn janė krijuar (pėr shėrbimin ndaj njeriut). Gjithashtu, nuk mund tė llogarisim se jeta e njeriut mbaron vetėm me disa vjet, ose dekada, tė cilat ai i kalon sė qėndruari nė kėtė botė. Ajo ka vazhdimėsi dhe jeta ėshtė e pėrhershme.
  I Lartėsuari All-llah, nga vullneti i Tij ka caktuar qė njeriu dhe xhinn-ėt, tė jetojnė pėrjetėsisht. Nuk ka dallim nėse ėshtė besimtar apo pabesimtar. Mund tė themi se dallimi i vetėm midis tyre ėshtė: besimtari do tė shpėrblehet pėrjetėsisht me xhennet, ndėrsa jobesimtari do tė shpėrblehet, gjithashtu pėrjetėsisht, por nė xhehennem.
  I Lartmadhėruari ia dhuroi pėrjetėsinė njeriut, atėherė kur i fryu atij nga Shpirti i Tij. Kėtė pėrjetėsi, i Lartėsuari, me vullnetin e Tij, e ndau nė disa etapa:
  - Vdekje,
  - Jetė,
  - Vdekje, dhe
  - Pėrjetėsi.
  Por ēfarė t’i bėjmė injorancės sonė, qė shumica e njerėzve llogarit vetėm njė etapė, atė tė jetės sė kėsaj bote? ا’ėshtė e vėrteta, jeta e kėsaj bote, siē e theksova mė sipėr, ėshtė njė pjesė shumė-shumė e shkurtėr e udhėtimit tė jetesės sė gjatė, deri nė pėrjetėsi.
  Ishim tė vdekur nė botėn e atomeve-Dherrit, mė pas vullneti i All-llahut ishte qė ne tė jetojmė nė kėtė jetė, pastaj Ai do tė na vdesė pėrsėri. Duke qenė tė vdekur ne do tė jetojmė jetėn e Berzah-ut. Pas kėsaj etape, Ai do tė na ringjallė pėrsėri, pėr tė na marrė nė llogari. Kjo pjesė e etapės sė ringjalljes, do tė jetė ajo qė do t’a pėrcaktojė pėrjetėsinė tonė. Ose do tė jemi nė xhennet ose nė xhehennem (All-llahu na mbroftė prej kėtij tė dytit).
  Kur All-llahu i Lartėsuar flet pėr jetėn, ka pėr qėllim jetėn e pėrjetėsisė, e cila ėshtė nė ahiret[84]. Dynjaja ( kjo botė) ėshtė dera eksperimentale, ndėrsa ahireti ėshtė jeta e vėrtetė, nė tė cilėn do tė shkojė secili prej njerėzve, padyshim.
  I Dėrguari All-llahut s.a.v.s., nė njė hadith thotė:
  “Ē’mendoni se ėshtė jeta kėsaj bote, nė tė cilėn jemi tani? Ne kėtu jemi vetėm sikurse udhėtari, i cili qėndron pak nėn hijen e njė peme pėr tė pushuar. (Pastaj) E lė atė vend dhe ikėn”.
  Jeta dhe vdekja janė nėn kompetencat e plota tė All-llahut xh.sh. Askush nuk ka mundėsi t’a mohojė kėtė. All-llahu, vazhdimisht, ia shpalos dhe ia mėson njeriut “sekretet” e Tij, natyrisht, vetėm ato tė cilat Ai dėshiron. All-llahu i ruajti pėr vete tri gjėra sekrete:
  - Jetėn
  - Vazhdimėsinė e veprave tė jetės
  - Vdekjen

  Nė kėto tri gjėra, askush nuk mund tė thirret (prete-ndojė pėr pjesėmarrje), sepse i Lartėsuari ėshtė Ai i Cili i krijoi ato. Njeriut i la fushėveprimtari gjatė vazhdimėsisė sė jetės, derisa t’i vijė exheli (vdekja) dhe tė vdesė. Fillimi i jetės ėshtė nė duart e All-llahut xh.sh., kjo ėshtė njė ēėshtje qė ėshtė nėn kompetencat e All-llahut. Askush nuk mund tė pretendojė se mund t’i japė jetė ndonjė krijese, me pėrjashtim tė All-llahut xh.sh. Pėr tė qenė mė tė qartė, i Lartėsuari All-llah, e ka sfiduar mbarė njerėzimin, nėse mund t’a bėjnė njė gjė tė tillė.
  I Lartmadhėruari thotė:

  " يا أيها الناس ضرب مثل فاستمعوا له ان الذين تدعون من دون الله لن يخلقوا ذبابا و لواجتموا له و ان يسلبهم الذباب شيئا لا يستنقذوه منه ضعف الطالب و المطلوب"

  “O ju njerėz, po ju paraqesim njė shembull[85], prandaj dėgjojeni atė (me shumė vėmendje): “ Ata tė cilėt ju i adhuroni (prej idhujve) - pėrveē All-llahut, nuk janė nė gjendje tė krijojnė as edhe njė mizė, madje sikur tė tuboheshin enkas pėr kėtė (krijim tė mizės). E nėse miza, ju rrėmben atyre diēka, ata (idhujt) nuk janė nė gjendje t’ia rimarrin asaj. (prandaj) Tė dobėt janė: si lutėsi (adhuruesi idhullit) ashtu edhe i luturi (idhulli).”[86]
  Pra, po shohim se i Lartėsuari All-llah, sfidoi kėshtu mbarė njerėzimin. Ai i sfidoi shkencėtarėt, trilluesit e ideve tė mbrapshta, pra secilin qė mendon se ka fuqi ose mundėsi qė tė krijojė qoftė edhe njė mizė tė vetme. I Lartmadhėruari i ka paralajmėruar (njerėzit) se nuk do tė kenė mundėsi dhe se janė tė dobėt. Kjo kėshillė ose sfidė ėshtė e vlefshme pėr dijetarėt dhe shkencėtarėt, qė kur ka zbritur Kur’ani, e deri nė Ditėn e Gjykimit. Ata nuk do tė munden kurrė t’a bėjnė njė gjė tė tillė.

  All-llahu i Lartmadhėruar, disa prej sekreteve tė Tij, ua shpalosi shkencėtarėve qė u morėn me shkencėn e evolucionit, trashėgimisė dhe embriologjisė. Do tė ishte e natyrshme qė atyre, qė arritėn t’i mėsojnė kėto shkenca, t’iu shtohej imani (besimi) nė All-llahun xh.sh., sepse Ai (All-llahu) ia caktoi secilės krijesė kodin e jetės sė vet. Por, pėr fat tė keq, shumica e tyre e keqpėrdorėn kėtė dituri dhe e vunė nė shėrbim tė propagandės kundėr atyre qė besonin bindshėm nė All-llahun e Lartmadhėruar. Sfida e shembullit tė mizės, ua verboi sytė atyre. Ata, iu shmangėn sfidės sė vėrtetė, duke sjellė shembuj se janė nė gjendje t’a ndėrrojnė gjininė e foshnjes, nga femra nė mashkull, por, thėnė realisht, ai mashkull nuk i duhet askujt. Njerėzimi duhet t’a kuptojė se shejtani vazhdon t’i mashtrojė ata, qė tė mundohen nė gjėra tė kota, qė nuk iu sjellin kurrfarė dobie, sikurse ėshtė tė pretenduarit pėr tė ndėrruar krijesat e All-llahut. All-llahu i Lartėsuar, na i paraqet kėta persona, nė Librin e Tij tė mrekullueshėm, nė kėtė mėnyrė:

  " و لأ ضلنهم ولأمنينهم و لأمرنهم فليبتكن ءاذان الأنعام ولأمرنهم فليغيرون خلق الله ومن يتخذ الشيطان وليا من دون الله فقد خسر خسرانا مبينا"

  “(Thotė djalli dhe unė do t’i bėj ata qė tė humbin, do t’i joshi nė shpresa tė kota, gjithashtu, do t’i urdhėroj qė t’ua presin veshėt kafshėve, do t’i urdhėroj madje edhe t’i ndėrrojnė (tjetėrsojnė) krijesat e All-llahur. “Ai qė e merr djallin pėr mbrojtės[87], e jo All-llahun, ai ka humbur, ai ėshtė humbės i sigurtė. ”[88]
  Nėse shkenca e embriologjisė, arriti njė sukses gjatė viteve tė gjashtėdhjeta, ajo nuk arriti ndonjė sukses, as tek kafshėt, e as tek njerėzit. Shkencėtarėt s’mundėn tė arrijnė ndonjė gjė tė madhe, me pėrjashtim tė shndėrrimit tė krijesave (organeve tė tyre) tė All-llahut dhe, sė fundi, nuk arritėn asgjė me tė. Marrja me gjėra tė kota, sikurse ata qė i zėvendėsuan sytė e mizės me krahė, nuk jep ndonjė sihariq tė pėrmirėsimit tė jetesės, ose tė shtimit tė kompetencave tė tyre. Kjo, pėr ne, ėshtė njė orvatje e kotė, e cila i shėrben vetėshkatėrimit dhe propagandės!


  SEKRETI I JETĖS DHE MBARIMI I SAJ


  All-llahu i Lartmadhėruar, i ka lėnė Vetes disa kompetenca, tė cilat nuk ia ka lėnė askujt tjetėr prej krijesave tė Tij, sikurse janė sekretet e jetės. Nuk ka krijues tjetėr pėrveē Tij. Kėto kompetenca i shtriu, gjithashtu, edhe nė veprimtari tė tjera tė cilat kanė tė bėjnė me tė. Ato janė rrjedhėse, pasi janė tė domosdoshme pėr jetė, si ajri (pėr frymėmarrje), uji dhe ushqimi. I Lartėsuari xh.sh. ėshtė Ai i cili e krijoi mbėshtjellėsin atmosferik qiellor, prej sė cilit, tė gjithė ne, marrim ajėr nėpėrmjet frymėmarrjes. Kuptohet, ky mbėshtje-llės nuk ėshtė prodhim njerėzor, por ėshtė prodhim i All-llahut tė Lartmadhėruar. Kėshtu ėshtė edhe me ujin, ai shėrben pėr t’u pirė dhe ėshtė prodhim i All-llahut xh.sh.
  Mėnyra e rėnies sė shiut, fillon nga procesi i avullimit tė ujit prej tokės, pėr shkak tė rrezeve tė diellit. Mė pas, kėta avuj grumbullohen nė shtresat e larta tė qiellit dhe shndėrro-hen nė re mjegullnajore. Erėrat i lėvizin kėto re nė ato vende ku i Lartėsuari dėshiron qė tė lėshojė shiun (i cili bie pas ko-ndesimit tė avujve tė ujit, proces qė shkakton formimin e piklave tė e shiut). E gjithė kjo ėshtė prodhimtari e All-llahut xh.sh.
  Atyre, qė thonė ose qė pretendojnė se janė ata qė shkaktojnė rėnien e shiut, ju themi: nuk kemi pse tė debatojmė me ju, pasi bota ėshtė plot shkretėtira dhe pa ujė. All-llahu xh.sh. krijoi lumenj qė kanė shtrirje me mijėra kilometra dhe caktoi elementet pėrbėrėse tė ujit pėr rrjedhshėrinė e tij. Ne nuk kėrkojmė nga ju tė na ndėrtoni njė lumė, por ajo ēka ne do tė dėshironim nga ju, qė pretendoni se mundeni tė shkaktoni rėnien e shiut, ėshtė tė na bėni njė pėrroskė tė vockėl, pra vetėm njė tė vogėl, nė shkretėtirė. Kur tė korrni sukses nė kėtė projekt, atėherė ejani dhe polemizoni me ne, dhe na thoni: ja, ne jemi ata qė e zbresim shiun. Por para se ta bėni kėtė, ne, nuk kemi pse tė debatojmė me ju.
  Nuk na takon neve tė hymė nė dialog me individė, pretendimet e tė cilėve janė tė parealizuara (dhe s’mund tė realizohen dot kurrė). Ne, vėrtet, jemi lodhur me thashetheme. Krijuesi i ushqimit ėshtė All-llahu xh.sh. Ai e ka shpėrndarė ujin nė sasira tė nevojshme pėr secilin vend. Kėshtu pra, edhe fara, ėshtė mrekulli e krijuar prej All-llahut tė Lartmadhėruar. Ajo ka mbėshtetjen pėr tė ushqyerit e vet tek ushqimi i magazinuar nė vet vendin e farės. Ky ushqim mbetet i magazinuar nė vet kėtė farė, derisa ajo tė bėhet e aftė pėr t’i nxjerrė gjethet, tė fillojė tė marrė frymė, ndėrsa rrėnjėt tė thithin ushqimin prej tokės.
  Askush nuk mund tė pretendojė se ėshtė krijuesi i farės sė parė, pėr ēdo lloj fare, qė ekziston nė kėtė botė. Pėr shembull, farėn e parė tė grurit e krijoi All-llahu xh. sh., pastaj kjo farė ėshtė pėrcjellė gjeneratė pas gjenerate, deri nė ditėt tona. Kėshtu ėshtė me gjithė sistemin biologjik, nė botė... Njeriu bėhet shkaktar i ruajtjes dhe rritjes sė prodhimit. Ai pėrpiqet tė japė fruta tė shumta dhe cilėsore, por fillimi mbetet tek All-llahu xh.sh. Ajo ēka ėshtė me rėndėsi, ėshtė se njeriu nuk mundet tė krijojė as edhe njė farė tė vetme.
  Rrjedhshmėria e veprimeve dhe e jetės janė vepėr e All-llahut xh.sh. I Lartėsuari, pėr kėtė lloj krijimi, thotė:

  " أفرأيتم ما تمنون ءأنتم تخلوقونه أم نحن الخالقون"

  “Po pėr spermėn qė e hedhni (nė mitėr), (mos vallė) ju e krijoni[89] atė, apo Ne jemi krijues i tyre? ”[90]
  Kjo farė shkakton jetėn, e cila bėhet sipas proceseve tė caktuara tė krijimit. All-llahu i Lartmadhėruar ishte Ai, pra, qė krijoi kėtė ekzistencė. Gjithashtu, bėri qė ajo tė ketė jetė tė vazhdueshme, qė prej kohės sė Ademit a.s,. e deri nė Ditėn e Kijametit.
  All-llahu i Lartėsuar thotė:

  " أ فرأيتم الماء الذي تشربون ءأنتم أنزلتموه من المزن أم نحن المنزلون "

  “A e shikoni ujin qė pini, a mos (vallė) jeni ju ata qė e lėshoni prej reve, apo Ne jemi lėshuesit !?”[91]
  All-llahu i Lartėsuar, me kėtė, sikur dėshiron tė na tregojė se: zbritja e ujit (shiut) ėshtė nė kompetencat e Tij, e jo tė dikujt tjetėr. Prandaj, ēdo gjė qė thuhet pėrveē kėsaj nuk qėndron, sepse nuk ėshtė e vėrtetė. Vetėm i Lartėsuari ėshtė nė gjendje qė, pėr tė na dėnuar, tė na japė tė pijmė ujė tė kripur nė vend tė ujit tė ėmbėl. Pėr kėtė, All-llahu xh.sh. na ka dėrguar edhe ajet qė ka urtėsi:

  " أفرءيتم ما تحرثون ءأنتم تزرعونه أم نحن الزارعون "

  “A e shikoni atė (farėn) qė e mbillni (nė tokė)? Ju jeni ata qė e bėni tė mbijė, apo Ne jemi ata, qė bėjmė qė ajo tė mbijė?”[92]
  Kėshtu pra, nga njeriu nuk kėrkohet gjė tjetėr, veēse t’a lėvrojė tokėn, ndėrsa fara qė e hedh pėr t’a mbjellė ėshtė njė prej krijimeve tė drejtpėrdrejta tė All-llahut xh.sh. Uji, me tė cilin e ujisim tokėn, ėshtė gjithashtu krijim i All-llahut xh.sh. All-llahu ėshtė Ai i Cili i mundėson pemės etapat qarkulluese tė jetės sė saj, derisa pema tė bėhet e gatshme pėr tė dhėnė frutat e saj. Pra, ne vetėm e hedhim farėn nė tokė, pastaj ulemi dhe shikojmė nga larg se si pema bėhet e gatshme vetvetiu tė lėshojė frutat e saj. Ne nuk mund tė ndikojmė asgjė tek ajo dhe ne nuk mund tė ndėrhyjmė nė brendinė e zhvillimit tė jetės sė saj. Mė pas, ajo lėshon frutat e saj dhe kėshtu vazhdojnė (vit pas viti) prodhimet e njėpasnjėshme.  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *
  RICIKLIMI I DY KRIJIMEVE: I VDEKJES DHE I JETĖS  Le tė shohim tani pėrfundimin e jetės. Pėrfundimi i jetės, gjithashtu, ėshtė nė kompetencat e All-llahut xh.sh. Askush nuk mund t’i japė pėrjetėsi vetes sė vet, apo tė tjerėve. All-llahu i Lartėsuar i thotė tė Dėrguarit tė Tij, Muhammedit s.a.v.s.:

  " و ما جعلنا لبشر من قبلك الخلد أفاين مت فهم الخالدون "

  “ Ndėrsa Ne, para teje askėnd nuk e kemi bėrė tė pėrjetshėm, nėse ti vdes; a mos (vallė) ata (pabesimtarėt mendojnė se) do tė mbesin gjallė (pėrjetėsisht)!?”[93]
  Vėrtet, njerėzimi ka ecur dhe po ecėn me njė zhvillim tė lakmueshėm. Teknologjia mė e sofistikuar e kohės dėshmon pėr kėtė realitet, por tė gjitha shkencat janė tė paafta t’a ndalo-jnė vdekjen, pavarėsisht prej fjalėve “shpresėdhėnėse” tė cilat thonė njerėzit. E vėrteta ėshtė se ne nuk jemi tė disponuar tė bėjmė polemika me ata njerėz, tė cilėt paraqesin ide tė ndryshme (mbi vdekjen), pėrveēse asaj se i ėshtė afruar exheli.
  Megjithatė, ekziston njė pikė pėr tė cilėn duhet pole-mizuar. Le tė shohim se ē’na thotė i Lartėsuari All-llah, nė Kur’anin Kerim:

  " يخرج الحي من الميت و مخرج الميت من الحي "

  “ ...Ai e nxjerr tė gjallin prej tė vdekurit, dhe nxjerr tė vdekurit prej tė gjallit...”[94]
  Disa dijetarė qė janė marrė me komentimin e Kur’anit, kėtė ajet[95] e kanė shpjeguar nė mėnyrė shumė tė gabuar: All-llahu (sipas tyre) e “nxjerr vezėn prej pulės, ndėrsa veza ėshtė e ngordhur. Kėshtu del i vdekuri prej tė gjallit. Ndėrsa i gjalli del prej tė vdekurit – del zogza prej vezės.”
  Ne, mė sipėr, folėm pėr kėtė pikė dhe thamė: ky koment ėshtė shumė i gabuar, pėr arsye se ēdo gjė, qė ėshtė nė botė, ėshtė e gjallė. اdo gjė ka jetėn e vet, madje edhe eleme-ntet e ngurta jetojnė. Pra, nėse ēdo gjė qė kemi nė kėtė botė ėshtė e gjallė, atėherė kush ėshtė i vdekur prej tė cilit do tė dalė i gjalli?
  Themi se etapat e vdekjes janė: si ajo e hershmja, ashtu edhe ajo ardhmja. Ne pra ishim tė vdekur para se tė vinim nė kėtė botė. Kur ne tė vijmė nė kėtė botė, fillon cikli i jetės sė gjallė. Pastaj ne vdesim pėrsėri.
  Pra, ēdo gjė qė ekziston nė kėtė univers qėndron midis ciklit tė krijimit (tė periudhės sė vdekjes dhe jetės). All-llahu xh.sh. thotė:

  " كيف تكفرون بالله و كنتم أمواتا فأحياكم ثم يميتكم ثم يحييكم ثم اليه ترجعون"

  “Si mund tė mos t’a besoni All-llahun, kur ju ishit tė vdekur e Ai ju dha jetė; pastaj Ai do t’iu bėjė tė vdisni, dhe gjithsesi pastaj do t’iu ngjallė, (dhe mė nė fund) tek Ai do tė ktheheni.”[96]
  Ēdo gjė qė ėshtė e gjallė e ka detyrėn e vet nė kėtė botė. Kur e kryen detyrėn e vet, largohet nga jeta e kėsaj bote dhe bėhet e pajetė (e vdekur). Pema p.sh., kur pėrfundon sė dhėni fruta, thahet dhe largohet nga kjo jetė, sepse ajo e ka kryer detyrėn e vet. Gjithashtu, ēdo kafshė pasi e kryen detyrėn e vet gjatė jetės sė saj, ngordh dhe largohet nga kjo botė.
  Kėshtu ėshtė edhe me njeriun. Edhe ky ka detyrėn e vet gjatė kohės kur ai ėshtė nė jetėn e tė gjallėve. Ai konsiderohet nė kohėn e testimit, tė cilėn ia ka caktuar All-llahu xh.sh. Dhe pasi All-llahu t’a ketė testuar disa herė, jeta e tij do tė pėrfundojė, pėr shkak se detyra pėr tė cilėn ai ka ardhur nė kėtė jetė ka pėrfunduar.
  Tani kthehemi sėrish dhe pyesim: Nėse ēdo gjė, qė kemi nė kėtė botė, konsiderohet e gjallė, atėherė ku ėshtė vdekja?  EMRAT E QENIES DHE EVIDENTIMI I ATRIBUTEVE


  Para se t’i pėrgjigjemi kėsaj pyetjeje, duhet tė themi patjetėr: Vėrtet, prej atributeve tė All-llahut janė: Jetėdhėnėsi dhe Vdekjeprurėsi (Jetėmarrėsi). Cilėsitė ose emrat e All-llahut tė Lartmadhėruar tė shpiejnė, nė tė njėjtėn kohė, deri tek evidentimi dhe krijimi. Qenien e All-llahut tė Lartmadhėruar e pėrbėjnė edhe cilėsitė e Tij, cilėsi tė cilat kanė tė bėjnė me Vetė Qenien. Kur ne themi: ‘All-llahu ėshtė Furnizues’ - kjo do tė thotė se Ai ishte Furnizues para se tė kishte cilin t’a furnizonte, ose para se tė ekzistonte ndonjė krijesė pėr t’a furnizuar All-llahu xh.sh. All-llahu i Lartmadhėruar e ka furni-zuar krijesėn e Tij tė parė me cilėsinė e Tij tė qenurit Furni-zues. Sikur i Lartmadhėruari tė mos ishte Furnizues para se t’a krijonte atė (krijesė) qė do t’a furnizonte, atėherė si do t’a furnizonte krijesėn e Tij nė momentin e krijimit tė saj?
  All-llahu ishte Krijues para se tė krijonte. Ai krijoi me cilėsinė e Tij tė krijimit. Cilėsia e tė krijuarit tek All-llahu ekzistonte para se tė krijohej krijesa e parė. Cilėsia, ekzistonte nė qenien e Tij qė nga amshueshmėria-ezeli. Si jeta, ashtu edhe vdekja, janė tė krijuara. Ne jetojmė brenda krijimit tė jetės dhe krijimit tė vdekjes. Jetojmė brenda krijimit tė jetės nė kėtė botė, dhe brenda krijimit tė jetės sė amshueshmėrisė-ahiretit. Gjithashtu, jetojmė brenda krijimit tė vdekjes para se tė vinim nė kėtė botė.
  Pastaj do tė shkėputemi sėrish deri nė ringjallje. Pėrderisa All-llahu xh.sh. ėshtė i vetmi Krijues, ēdo gjė vjen nė jetė nė saje tė All-llahut. Gjithashtu, ēdo gjė qė shkėputet nga kjo jetė, pėr nė vdekje, i atribuohet All-llahut. Transformimi nga bota e gjallė, nė botėn e vdekur e ka burimin tek All-llahu xh.sh., transformim tė cilin ne e quajmė vdekje dhe jetė.
  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *
  ISHIM PARA SE QĖ JEMI  Ne kemi qenė tė krijuar para se tė vinim nė jetėn e kėsaj bote. Pėr kėtė qė themi, ne bazohemi nė informacionin qė na ka dhėnė All-llahu xh.sh. I Lartmadhėruari na ka folur tė gjithėve. Ai ka kėrkuar qė ne, tė dėshmojmė pėr ekzistencėn (e Tij). Ai ka marrė, gjithashtu, prej nesh edhe premtimin. Ne, atėherė ishim tė krijuar, por ishim nė botėn e tė vdekurve, pastaj jemi transferuar, me urdhėrin apo lejen e All-llahut xh.sh. nė botėn e gjallė. U bėmė tė gjallė, pasi ishim tė vdekur. Si?
  Ne u transferuam nga bota e vdekur, nė botėn e gjallė[97]- nė botėn e kėsaj jete, tė cilėn po e jetojmė tani. Ashtu siē thamė mė sipėr: ēdo gjė qė ekziston nė kėtė botė ėshtė e gjallė. Thjesht, vetėm duke na trasferuar nga bota e vdekur nė botėn e gjallė, u bėmė tė gjallė. Kur ne do t’a lėsho-jmė kėtė botė, do tė transferohemi pėrsėri, nga bota e gjallė nė botėn e vdekur. Pastaj pėrsėri do tė ringjallemi, dhe do tė tra-nsferohemi nga bota e vdekur nė atė tė gjallė.
  Kjo nuk nėnkupton se vdekja ėshtė inekzistente, por kjo nėnkupton se ne transferohemi prej njė bote qė ka ligjet e veta, nė njė botė tjetėr, qė gjithashtu ka ligjet e veta. Ky tra-nsferim i krijesave, nuk bėhet pa lejen e All-llahut tė Lartmadhėruar.
  Ne u transferuam nga Bota e Dherr-it[98], nė botėn e gjallė, pra, ishim tė vdekur dhe u bėmė tė gjallė, pastaj transferohemi, nga jeta e gjallė e kėsaj bote, nė Botėn e Berzah-it. Duke qėndruar nė atė botė (tė Berzah-it) ne jemi tė vdekur, pastaj do tė kthehemi pėrsėri nė botėn e gjallė, nė kohėn e Ringjalljes pėr t’u marrė nė pyetje.
  Askush nuk mund tė thotė se ne nė botėn e Berzah-it nuk kemi ndieshmėri (idrak). Jo! Ne ndiejmė, por kjo ndodh nė njė formė tė veēantė. Ne do t’i ndiejmė ose njohim gjėrat, bile edhe do tė logjikojmė. Kur ne do tė dergjemi pėr tė dhėnė shpirtin (nė momentin e agonisė), neve do tė na zbulohen botėrat, tė cilat na ishin tė fshehura (tė panjohura). Do tė shohim ato qė nuk i shihnim dot mė parė. Ky moment ėshtė shumė i rėndėsishėm saqė disa do tė kėrkojnė, duke iu lutur shumė tė Lartmadhėruarit, qė tė kthehen pėrsėri nė kėtė botė, sepse e kanė parė vendimin (pėr vendin) e tyre. Kanė parė xhennetin ose xhehennemin, tė plotėbindur.
  Le tė lexojmė thėnien e All-llahut xh.sh.:

  " حتي اذا جاء أحدهم الموت قال رب ارجعون لعلي أعمل صالحا فيما تركت . كلا انها كلمة هو قائلها و من ورائهم برزخ الي يوم يبعثون "

  “Derisa, kur t’iu vijė vdekja (ndonjėrit prej mohuesve, i penduar), do tė thotė: “ O Zoti im, mė kthe (pėrsėri nė kėtė botė). Qė tė bėj vepra tė mira, tė cilat i kisha lėnė pa bėrė” Jo-Kurrsesi! Nuk ka dyshim se, ai ato i ka vetėm fjalė tė kota qė i thotė. Nga prapa e kanė Berzahin[99], deri nė ditėn kur do tė ringjallen”[100]
  Njeriu, nė kėto momente, do t’a kuptojė me plotėbindje se cili do tė jetė fati tij i ardhshėm. Ai, qoftė besimtar apo femohues, do t’a dijė saktė, nėse do tė jetė prej tė shpėrblyerve me xhennet, apo me xhehennem (All-llahu na mbroftė prej tij). Ai e kupton saktė se ēdo gjė mori fund dhe se rrugėtimi i jetės sė tij nuk ka pėrfunduar me vdekjen e tij.
  Bile, ai do t’a dijė saktėsisht se tani ėshtė duke shkuar nė jetėn pasive, pasi ishte aktiv. Pėrndryshe, nuk kishte pėr tė kėrkuar nga All-llahu i Lartmadhėruar pėr t’u kthyer, nė mėnyrė qė tė bėjė vepra tė mira. Zgjatja ose shtrirja e kėsaj ekzistence do tė ketė kuptim dhe do tė jetė bindėse, edhe pse ėshtė nė botėn e tė vdekurve. Njeriut do t’i paraqiten shumė gjėra, qė do e bėjnė atė tė jetė i bindur. Ai do t’a kuptojė se nuk paska ikje nga caktimi (kaderi) i All-llahut. Ai do t’a kuptojė se do tė kthehet pėrsėri nė jetė (i gjallė).  VETĖVRASĖSI – PĖRJETĖSISHT NĖ ZJARR  Ashtu siē thamė mė sipėr: jeta dhe vdekja janė dy gjėra tė kundėrta. Njeriu nuk ka kurrfarė mundėsie t’i bashkojė ato. Askush prej krijesave nuk ia merr shpirtin tjetrit. Dikush mund tė thotė se: ėshtė e vėrtetė (e saktė) se njeriu nuk ka mundėsi t’a nxjerrė vetveten nga vdekja nė jetė, dhe kėtu nuk ka vend pėr polemikė, por, ama, njeriu mundet qė t’a kalojė veten nga jeta nė vdekje. (Kjo ndodh atėherė) Kur dikush vendos tė vetėvritet. I jep vetes njė plumb, ose e hedh veten nga njė farė lartėsie (ndėrtese), kodėr ose hidhet nė det, etj.
  Kėtyre, qė mendojnė kėshtu, iu themi: Pse e pėrzieni vdekjen me vrasjen!? Vetėvrasėsve iu ėshtė caktur dėnimi nė xhehennemin e pėrjetshėm. A e dini pse? Sepse njeriu nuk e ka krijuar vetė veten e tij, atėherė pse tė veprojė kėshtu!? All-llahu xh.sh. ishte Ai qė e krijoi atė, me trup dhe me shpirt. Jeta e tij ėshtė dhunti e All-llahut. Kur dikush vetėvritet ka shkaktuar dėm nė pronėn, e cila nuk ėshtė pasuri e tij. Ai i cili vret njė njeri pa qėllim, do tė dėnohet me shpagim tė vlerės sė caktuar. Ndėrsa, ai i cili e vret veten me qėllim, kot sė koti, ose prej ngatėrresave qė i janė shkaktuar nė tokė, dėnimi i tij ėshtė nė xhehennemin e pėrjetshėm. Vetėvrasėsi e ka mbytur veten me qėllim dhe, pėr kėtė, dėnimi ėshtė i drejtė.
  Me kėtė, i Lartėsuari, dėshiroi qė ne tė mėsojmė se jeta, pėrsa i pėrket njeriut, ėshtė pararendėsja e vdekjes. Pra, njeriu nuk e pėrjeton kėtė jetė, nėse nuk ekziston me tė edhe e kundėrta e saj - vdekja. Pėr tė kuptuar se kjo jetė do tė mbarojė, (dhe se ai do tė shkojė) nė atė vend ku ai ishte mė parė. Pra, aty ku kishte filluar roli i tij. Por nėse ėshtė i vdekur, atėherė (ligjet) vdekja do t’a pėrcjellė atė.
  Duhet t’a kuptojmė se kemi dallim midis jetės sė konceptuar sipas vizionit tonė dhe jetės reale. Jeta sipas vizio-nit tonė mund tė kuptohet si kėnaqėsi, lojė, mburrje me pasuri dhe fėmijė. Mbase ky duhej tė ishte kuptimi, sipas vizionit tonė, i jetės sė kėsaj bote. Pėr kėtė arsye, ngarendim pas tyre, sa pėr t’i arritur ato gjėra qė na joshin. Por, i Lartmadhėruari All-llah, nuk na e krijoi neve jetėn e kėsaj bote pėr kėto kotė-sira (pėr lojra dhe kėnaqėsi). All-llahu kėtė e krijoi pėr njė qėllim, i cili duhet tė realizohet.
  Le tė lexojmė thėnien e All-llahut nė Kur’an:

  " و ما خلقنا السماء و الأرض و ما بينهما لاعبين . لو أردنا أن نتخذ لهوا لا تخذناه من لدنا ان كنا فاعلين "

  “Ne nuk e krijuar qiellin dhe Tokėn, dhe ēdo gjė qė gjendet midis tyre, pėr t’u zbavitur. Sikur Ne tė dėshironim tė argėtoheshim do ta bėnim atė sipas mėnyrės Sonė (ashtu si i pėrket Mbretėrisė Sonė), por Ne nuk e bėjmė kėtė (pėr zbavitje).”[101]
  Pra, prej kėsaj mėsojmė se i Lartėsuari ka pėrcaktuar detyrimet pėr secilėn gjallesė. Kjo pėrgjegjėsi ėshtė edhe qėllimi i jetės, bile ėshtė qėllimi i krijimit nė tėrėsi.
  Nėse je kurioz pėr tė kuptuar funksionin e ndonjė gjėje, atėherė pyete atė qė e ka krijuar ose prodhuar atė objekt: Pėrse e krijove atė? Kjo ėshtė ekuivalente me rastin e tė pyeturit tė prodhuesit tė ndonjė fabrike pėr prodhimet e saj. P.sh. prodhimi i lavatriēeve ka pėr qėllim qė t’ia lehtėsojė punėt zonjės sė shtėpisė pėr larjen e rrobave. Ajo ka njė sistem dhe njė rol tė caktuar, pasi prodhuesi ia ka caktuar detyrėn (funksionin) asaj. Me kėtė prodhuesi realizon qėllimin e vetvetes.
  Prodhuesi shpiku pjesė dhe mjete tė ndryshme dhe i sistemoi ato pėr t’a realizuar qėllimin e tij. Gjithashtu, ai ka caktuar mėnyrėn, formėn dhe sistemin e punės. Ka paraparė qė nė rast ngarkeseje, makina tė sigurohet me anė tė siguresave. Pra, kur ajo tė mbingarkohet, nuk do tė mund tė funksionojė pėr t’a kryer punėn e caktuar. Nėse ndodh qė tė prishet, prodhuesi na e ka lehtėsuar punėn, duke na ofruar katalogun pėr tė marrė udhėzimet e para. Kjo na shėrben pėr t’a evide-ntuar prishjen. Nėse ne ndėrhyjmė nė riparimin e saj, pa udhėzimet e prodhuesit ose mjeshtrit dhe i pėrvishemi punės me hamendje, ka shumė mundėsi qė t’a prishim edhe mė shumė atė, nė vend qė t’a riparojmė.
  Ėshtė pėr t’u ēuditur se ne veprojmė kėshtu, me tė gjitha makineritė ose mjetet qė ka prodhuar qenia njerėzore. Kėshtu veprojmė me veturat, frigoriferėt etj., por kur bėhet fjalė pėr sigurimin e jetės sė njeriut sipas udhėzimeve tė Krijuesit, stepemi dhe nuk i marrim kėto udhėzime. Ai ėshtė Krijuesi, Ai e di mė sė miri se ēka i duhet, e ēka nuk i duhet njeriut. Ēuditėrisht, ne veprojmė sipas tekave tona dhe kėshtu bėhemi shkaktarė tė ngatėrresave. Ne, sigurisht nuk jemi tė aftė tė dimė se si t’a riparojmė sistemin programor tė krijimit, tė parashikuar nga Ai, pėr jetėn tonė. Jemi tė mbingarkuar me ide dhe programe njerėzore, tė cilat po na ngulfasin. Propagandohen dhe paraqiten ide tė ndryshme, qė orvaten tė na bindin se janė nė gjendje t’a riparojnė mirėqenien njerėzore mė mirė se All-llahu!!
  All-llahu xh.sh. na e ka sqaruar kėtė, nė Kur’anin Kerim:
  " و اذا قيل لهم لا تفسدوا في الأرض قالوا انما نحن مصلحون . ألا انهم هم المفسدون و لكن لا يشعرون "

  “Kur atyre ju thuhet: mos bėni ngatėrresa nė botė, ata pėrgjigjen duke thėnė: “Por ne jemi reformistė (mundohemi pėr tė mirėn e njerėzimit)!”[102]. Veni re ata janė ngatėrrestarė? - por kėtė nuk e ndiejnė”[103]

  Nėse, tani, duam t’a pėrfshijmė shkurtimisht atė qė thamė nė kėtė kapitull, do tė kishim:
  All-llahu i Lartėsuar e krijoi njeriun pėr tė qenė i pėrjetshėm nė jetė. Secilit qė i fryu nga Shpirti i Tij, qė prej kohės sė Ademit e deri tek Dita e Kijametit, e ka tė garantuar pėrjetėsinė. Ai ose do tė jetė i kėnaqur nė xhennet, ose do tė pėsojė dėnimin nė xhehennem. Kjo do tė thotė se ai ėshtė i pėrjetshėm. Askush nga kjo botė nuk vdes pėr tė mos u ringja-llur[104], dhe askush nuk do tė ringjallet kot sė koti. Secili do tė merret nė pyetje dhe kjo, gjithashtu, nuk do tė ndodhė pa ndonjė qėllim (kot), por (pėr tė caktuar se) do tė hyjė nė xhennet, apo nė xhehennem.
  All-llahu i Lartmadhėruar ka bėrė qė fillimi i etapave tė jetės tė fillojė me vdekjen. Ne kemi ardhur nė kėtė botė nga vdekja e botės sė parajetės - Dherrit. U transferuam nga tė qenurit tė vdekur, nė tė qenurit tė gjallė. E kėtė, ju siguroj, se askush nuk mund t’a bėjė me pėrjashtim tė All-llahut xh.sh. Ai ėshtė i Vetmi qė ėshtė Krijuesi i vdekjes dhe i jetės. ثshtė i Vetmi i Cili do t’i ngjallė tė vdekurit nga varrezat. Nuk ka asnjė forcė tjetėr, nė univers, ekuivalente me Tė. Kushdo qofshin ata, qofshin individė ose grupe njerėzish (forcash), nuk do tė mundeshin t’a transferonin tė vdekurin nė jetė, ose t’ia ndalojnė ndokujt transferimin prej jetės nė vdekje.
  Ne, tė gjithė, jemi tė paaftė t’i japim dikujt jetė ose t’ia ndalim atė. Jeta dhe vdekja janė dy gjėra tė kundėrta. Ai i cili ėshtė i gjallė nuk ėshtė i vdekur, gjithashtu, ai i cili ėshtė i vdekur nuk ėshtė i gjallė. Secili ka ligjet dhe botėn e vet.
  Thamė se ne e dallojmė vdekjen nga vrasja, si dy gjėra tė ndryshme. Kėto ndryshojnė dukshėm nga njėra tjetra. Pastaj theksuam qėllimet e krijimit tė universit. Pse e krijoi All-llahu xh.sh.? Cili ishte qėllimi i kėsaj?
  Pastaj thamė: prodhuesi i njė gjėsendi (objekti) e realizon qėllimin e tij. Por njeriu, gjithmonė, mendon gabimi-sht se ėshtė nė gjendje vetė t’ia pėrcaktojė vetvetes qėllimin, qėllim pėr tė cilėn ai nuk ėshtė krijuar, duke e mashtruar veten dhe tė tjerėt se ėshtė duke bėrė reforma nė tokė, por qė nė rea-litet ėshtė duke u bėrė shkatėrrues i tyre dhe i vetvetes.
  Por, atėherė, pse All-llahu e krijoi jetėn nė kėtė botė? Kėtė do tė mundohemi qė t’a shpjegojmė nė kapitullin e ardhshėm, inshalla.


  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *

 11. #11
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  JETA E DUNJASĖ  All-llahu i Lartmadhėruar e krijoi universin pėr njė qėllim tė caktuar dhe na tregoi pėr tė, me qėllim qė ne t’a kuptojmė arsyen e krijimit. Pra, cili ishte qėllimi dhe cili ėshtė pėrfundimi.
  I Lartėsuari, nė Kur’anin Kerim, thotė:

  " و ما خلقت الجن و الأنس الا ليعبدون . ما أريد منهم من رزق و ما أريد أن يطعمون. ان الله هو الرزاق ذو القوة المتين"

  “Xhindėt dhe njerėzit nuk i krijova pėr gjė tjetėr, pėrveēse tė mė adhurojnė. Prej tyre nuk kėrkoj furnizim (risk), e as tė mė ushqejnė. Pa dyshim, All-llahu ėshtė i vetmi Furnizues! Ai posedon Fuqi tė Plotė tė pakontestueshme!”[105]
  Pra, qėllimi i krijimit tonė nė kėtė univers qenka qė t’a adhurojmė dhe t’a lartėsojmė All-llahun, t’a lavdėrojmė e t’a madhėrojmė Atė. Shtrohet pyetja, pse i Lartmadhėruari i paska pėrcaktuar vetėm qeniet njerėzore dhe xhinn-ėt, ndėrsa krijesat e tjera nė univers i ka lėnė pa pėrcaktim? Pse?
  Kjo ėshtė pėr arsyen se i Lartėsuari vetėm kėtyre dy krijesave u ka dhėnė lirinė e tė shprehurit. Kėto dy krijesa mund tė besojnė (pohojnė) dhe tė mohojnė. Kėto kanė lirinė t’i binden ose (mos e thashtė Zoti) kanė lirinė t’a mohojnė. Ndėrsa llojet e tjera, nė mbarė universin, janė tė detyruara t’i binden (nėnshtrohen) Madhėrisė sė Tij. Atyre nuk iu ėshtė dhėnė mundėsi alternative. Ato, gjithnjė, e madhėrojnė All-llahun e Lartmadhėruar, nuk hamenden, e as nuk harrojnė pėr t’a madhėruar.
  Lexojeni thėnien e All-llahut xh. sh. nė Kur’an Fisnik :

  " ألم تر أن الله يسجدون له من في السماوات و من في الأرض و الشمس و القمر و النجوم والجبال و الشجر و الدواب و كثير من الناس و كثير حق عليهم العذاب و من يهن الله فما له من مكرم ان الله يفعل ما يشاء "

  “A nuk po e sheh se All-llahut i bėn sexhde ēdo gjė qė ėshtė nė qiej dhe ēdo gjė qė ekziston nė tokė. (I bėn sexhde:) dielli dhe hėna, yjet dhe malet, drunjtė dhe shtazėt. (Atij i bėjnė sexhde:) edhe shumė nga (qeniet) njerėzore, prej tė cilėve shumė prej tyre e meritojnė dėnimin. Atė tė cilin e turpėron All-llahu, s’ka kush qė mund t’a nderojė. Pa dyshim, All-llahu vepron sipas Vullnetit tė Tij.”[106]
  Nga ky ajet kuptojmė se tė gjitha gjallesat i bėjnė sexhde tė Lartmadhėruarit All-llah, qofshin ato nė tokė apo nė qiell. Askush nuk e shkel respektin, bindjen, pėrkujtimin dhe lartėsimin ndaj All-llahut xh.sh.. Njeriu nuk i pėrket absolutisht kėtij grupi. Njerėzit janė dy tabore. Ata besimtarė dhe ata femohues (kafirė). Vetėm kur ėshtė pėrmendur emri i njeriut ndodhi sqarimi i kėtyre dy taboreve. Pse? Sepse All-llahu i Lartmadhėruar, ashtu siē thamė, njerėzve dhe xhinn-ėve u ka dhėnė lirinė e zgjedhjes.
  I Lartėsuari, e krijoi kėtė univers madhėshtor pėr t’i shėrbyer njeriut, zėvendėsit tė Tij nė tokė. I tėrė universi iu bind Krijuesit tė vet. Me pėrjashtim tė shumė njerėzve, tė cilėt All-llahu i bėri zotėrues tė universit tė Tij!

  All-llahu xh.sh. ia kishte paraqitur Amanetin ( nė kėtė rast amaneti ėshtė liria e zgjedhjes alternative) tė gjitha llojeve tė universit. Tė gjitha u copėtuan nė vetvetet e tyre, sepse nuk ishin tė disponuara t’a mbanin kėtė barrė, dhe thonin: O Zot, duam dhe pranojmė tė jemi tė detyruara nė nėnshtrim dhe nė bindje.
  I Lartėsuari, nė Kur’an, thotė:

  " انا أرضنا الأمانة علي السماوات و الأرض و الجبال فأبين أن يحملنها و أشفقن منها و حملها الأنسان انه كان ظلوما جهولا "

  “Ne, kur ua ofruam amanetin qiejve, tokės dhe maleve, ato u drithėruan nga frika e
  atij (amaneti)[107] dhe nuk e morėn pėrsipėr kėtė barrė. (Kėtė amanet) e pranoi njeriu. Ai, ( njeriu nė momentin e pranimit) vėrtet ishte dėmtues (i vetvetes) dhe injorant (xhahil-ngase nuk e kuptoi se ē’kishte pranuar).”[108]
  Kjo ishte pėrzgjedhja e parė dhe e fundit pėr tė gjitha llojet e krijesave nė univers. Ishte njeriu ai i cili pranoi t’a mbajė kėtė barrė, pra, kėtė amanet. I Lartėsuari ia paraqiti kėtė liri nga dashuria, e jo nga urrejtja. Tė bėhet i fortė pėr t’a mundur mohimin. Tė besojė me plotdashuri nė All-llahun xh.sh. Xhinn-ėt dhe njerėzit janė dy krijesa, tė cilat do t’a vėrtetojnė cilėsinė e dashurisė sė All-llahut. Kėta do tė pėrzgjedhin duke u bazuar nė programin e Tij, me dėshirėn e tyre. Kėtė do t’a bėjnė nga dashuria, e jo nga domosdo-shmėria. Kėta do t’a lartėsojnė, do t’i pėrkulen, do t’a madhė-rojnė, do t’i luten dhe falėnderojnė All-llahun, vetėm e vetėm pėr t’a shprehur dashurinė ndaj Tij.
  I Lartmadhėruari thotė: “Nuk i krijova xhinn-ėt dhe njerėzit (pėr gjė tjetėr) pėrveēse tė mė adhurojnė”. Pėr t’ia dhėnė saktėsinė adhurimit, duhen tė pėrfshihen tė gjitha rrymat lėvizėse tė jetės. Pra, tė gjitha veprat njerėzore duhet t’a shprehin dashurinė ndaj All-llahut xh.sh. Secila lėvizje nė jetė, ėshtė argument i gjallė pėr kėtė dashuri. Programi ėshtė argument, sinqeriteti ėshtė shkėlqim, gjithashtu, edhe rrugė-timi tij nuk duhet tė ketė shtrembėrim. Nuk duhet qė All-llahu t’a shohė njeriun, aty ku ia ka ndaluar tė qėndrojė, gjithashtu, mos t’a ndiejė mungesėn (e kryerjes sė veprave) pėr tė cilat ėshtė urdhėruar.  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *

  ADHURIMI - I DOMOSDOSHĖM POR, SI BĖHET?  Njerėzit mendojnė se adhurim janė (vetėm) pesė dispozitat e Islamit: (eshhedu en la ilahe il-la llah ve eshhedu enne Muhammeden resulullah- Dėshmoj se nuk ka Hyjni tjetėr pėrveē All-llahut dhe dėshmoj se Muhammedi ėshtė i dėrguari i Tij), falja e namazit, dhėnia e zekatit[109], tė agjėruarit e muajit tė ramadanit (ramazanit) dhe shkuarja nė haxh e tė gjithė atyre qė kanė mundėsi materiale pėr tė shkuar atje. Themi se mbi kėto shtylla ėshtė ngritur feja.
  Nė kėtė mėnyrė, Zoti ynė ka paraparė qė ne, me anė tė kėsaj feje, tė jemi nė njė lidhje tė vazhdueshme me Tė, sepse shejtani kėshtu nuk do tė ketė gjasa tė na mashtrojė, pėrderisa ne tė paraqesim prezencėn, dhuntitė dhe bollėkun e Tij nė ēdo kohė, apo nė ēdo ēast.
  Namazi pas namazit, apo namazi i njėpasnjėshėm e ‘grason’ (yndyros) imanin[110] dhe padyshim, ai na mbron nga devijimi prej programit tė All-llahut xh.sh., bile na forcon dhe na afron tek All-llahu i Lartmadhėruar. Kėshtu ėshtė edhe me agjėrimin, zekatin dhe haxhin. Secili adhurim mban me vete dritėn (nurin) e All-llahut xh.sh.
  Sa herė qė e ndiejmė veten tė tensionuar, apo kemi presione tė brendshme, pėrqėndrohemi dhe shkojmė marrim njė pjesė drite (nuri) prej All-llahut xh.sh., i cili na kthen nė vete barazpeshėn tonė imanore. Njėlloj, sikurse ndėrmarrim masat e duhura kur dobėsohen bateritė. Sigurisht qė i drejto-hemi karikuesit tė baterive pėr t’a mbushur atė pėrsėri. Islami pėrfshin programin e tė gjithė jetės njerėzore.

  Nuk dua tė futem nė polemika tė kota me ata tė cilėt thonė se: Islamin e pėrbėjnė vetėm (pesė) dispozitat e Islamit. Nėse t’i falesh, jep zekat, agjėron dhe shkon nė haxh, me kėtė e ke siguruar afrimin tėnd tek All-llahu xh.sh. Pasi t’i bėsh kėto, mė pas ti vepro ē’tė duash, apo leri punėt e kėsaj bote tė gjy-kojnė lirshėm pa mbėshtetjen e imanit!
  Tė gjithėve atyre, qė mendojnė kėshtu, iu them: nuk kam pėr qėllim tė polemizoj, por do tė flas vetėm nga njė kėnd i obligimeve fetare qė ne kemi. Tė marrim lutjen (namazin). Pėr tė hyrė nė namaz, apo pėr tė dalė para All-llahut, ėshtė i domosdoshėm angazhimi ynė jetėsor nė:
  E para, qė duhet tė bėjmė, e qė na i obligon qėndrimi nė kėmbė para All-llahut nė namaz, ėshtė mbulesa e pjesshme e trupit apo e pjesėve tė turpshme. Nuk kam pėr qėllim tė them se nevojiten rroba ose diēka tė ngjajshme me to, por kam pėr qėllim qoftė edhe njė copė arneje apo bezeje, sa pėr t’i mbuluar pjesėt e obligueshme. Kjo arnė (qė tė prodhohet) ka nevojė pėr pambuk, ndėrsa pambuku ka nevojė pėr bujkun. Pastaj bujku ka nevojė t’a lėvrojė tokėn pėr tė hedhur farėn. Kjo farė mund tė gjendet ose jo kėtu tek ne (nė vendin tonė). Nė kėtė situatė detyrohemi t’a importojmė nga jashtė. Pastaj, pėr t’a lėvruar tokėn, domosdo, bujkut i nevojitet plugu prej metali tė rėndė, si plugu i thjeshtė qė e pėrdorte njeriu primitiv.
  Kėshtu njeriut i bėhet e domosdoshme tė hapė xeherore nėpėr kodra e male, pėr t’a nxjerrė xehen e papėrpunuar tė hekurit. E gjithė kjo punė gjigante pėr tė bėrė njė plug tė thjeshtė. Kjo xehe, pastaj, obligon ndėrtimin e fonderive e pastaj punėn e farkatarėve dhe kėshtu, derisa t’i dorėzohet bujkut pėr t’u shėrbyer. Pastaj, kur pambuku bėhet i gatshėm, nevojitet qė t’a mbledhė dikush e pastaj t’a transportojė atė deri nė magazinė. Prej aty, dėrgohet mė pas pėr t’u pėrpunuar nė fabrikat e tekstileve, pėr t’u shndėrruar nė fije (penj). Pasi tė bėhet fija (e pambukut), ajo dėrgohet nė veg, pėr t’a bėrė copė bezeje. Aty shkon tek tregtari, qė merret me shitjen e tij, pėr t’a marrė, e prej tij e blejmė ne. Tė gjitha kėto lėvizje janė tė domosdoshme, qė ne tė mundemi tė qėndrojmė para All-llahut tė Lartmadhėruar, pra pėr t’a mbuluar trupin dhe pėr tė na u pranuar namazi.


  KUSH NA PREMTON USHQIMIN


  Pėr t’a pėrforcuar edhe mė shumė shembullin rreth faljes, mendoj se, para se tė kryejmė namazin, kemi nevojė pėr ca kafshata buke. Jo shumė, por aq sa tė jemi nė gjendje t’a kryejmė rukunė ose sexhden[111]. Pra, marrja e njė kafshate buke na jep fuqi pėr t’a bėrė kėtė. Pėr sigurimin e kėsaj panineje buke qė e blejmė nė dyqan, duhet njė tregim i gjatė, qė merr me vete njė mal angazhime ose punė (tė shumė e shumė njerėzve). Duhet filluar nga mbjellja e grurit, korrje-shirjet, transporti pėr nė mulli, deri sa ai tė bėhet miell. Pastaj mielli duhet bėrė brum, e ai brum pastaj duhet bėrė bukė, e pastaj bukėt transportohen deri nė dyqan pėr t’i blerė ne.
  Pra, po shohim se duhen punė jashtėzakonisht tė mėdha, derisa tė bėhemi tė gatshėm pėr t’a kryer njė namaz. Nėse do tė qėndronim tė gjithė nė xhami pėr t’u falur, e nuk do tė merreshim me punė tė tjera, kush do tė na sillte njė copė bez (arėn) pėr t’a mbuluar trupin, ose njė panine buke pėr t’a mbajtur shpirtin gjallė!? Pra, ajo qė ėshtė e domosdoshme duhet t’a kryejmė si vepėr tė domosdoshme. Pėr kėtė arsye themi se adhurimi na bėn tė jemi tė gjithė nė lėvizje.
  Pėrderisa All-llahu e do njeriun qė t’a adhurojė Atė, Ai do qė njeriu t’i lutet nė shtėpi, nė zyrė, nė xhami, nė rrugė. Me fjalė tė tjera, Ai e do njeriun qė t’i lutet nė secilėn lėvizje qė bėn ai nė jetėn e tij. Islami ėshtė nxitės i edukimit tė pėrgjithshėm, pėrderisa ka bėrė qė njeriu edhe nė rrugė tė jetė i sjellshėm dhe i edukuar.
  Vėrtet, All-llahu sevapet i ka shpėrndarė tek tė gjitha lėvizjet, ose angazhimet e jetės. Programin tė cilin e ka pėrpiluar All-llahu e ka bėrė tė tillė, qė ēdo gjė tė ketė lėvizje tė pėrgjithshme. E shpėrblen atė qė e viziton tė sėmurin, atė qė gjykon me drejtėsi ndėrmjet njerėzve, atė qė i bėn njė tė mirė fqinjit tė tij, atė qė pastron ose largon ndonjė pengesė nga rruga, atė qė ndihmon tė hendikepuarin pėr t’a kapėrcyer rrugėn, atė qė kujdeset pėr shtėpinė dhe fėmijėt, atė qė u kryen me edukatė shėrbime njerėzve, atė qė e largon tė keqen, atė qė ėshtė fjalėdrejtė dhe kėshillues i paanshėm, atė qė ndihmon tė tjerėt, atė qė ka dalė tė kėrkojė punė pėr riskun e fėmijėve tė tij, atė qė bėhet shkaktar pėr tė penguar ndonjė krim dhe atė qė urdhėron pėr vepra dobiprurėse. Tė gjitha kėto dhjetėramijėra vepra nuk janė nė shtyllat e Islamit, por tė gjitha kėto kanė shpėrblime.
  Nėse ne, nė lėvizjen tonė jetėsore, pėrqėndrohemi vetėm nė kėto pesė dispozita tė Islamit, ne jemi duke e penguar veten nga 90 % tė sevapeve tė cilat i ka paraparė All-llahu pėr ne. Pėrderisa Vetė i Lartmadhėruari ka thėnė: “Nuk i krijova xhinn-ėt dhe njerėzit, pėrveēse qė tė mė adhuro-jnė...” patjetėr, duhet tė kuptohet se i gjithė programi i Tij ėshtė adhurim.

  Programi ėshtė ai i cili e komandon lėvizjen e besimtarit nė botė. Secila lėvizje nė gjithėsi ėshtė adhurim, pėrderisa me tė ka pėr qėllim qė tė dalė para All-llahut tė Lartmadhėruar.
  PROGRAMI PARA KRIJIMIT  All-llahu i Lartmadhėruar, para se tė krijonte njeriun, ia pėrpiloi atij programin dhe ia caktoi detyrat e jetės. Secili qė ngre ose krijon diēka, fillimisht pėrcakton qėllimin. Pėrderisa jeta ėshtė garancia e gjėrave qė t’a kryejmė detyrimin tonė, atėherė patjetėr duhet tė dimė kėtė detyrim, pėr tė cilin na krijoi All-llahu. Ai, Krijuesi ynė, ėshtė Ai i Cili i ka paraparė ligjet e jetės sonė pėr tė qenė tė mirė dhe pėr t’a kryer detyrėn pėr tė cilėn jemi krijuar.
  Ėshtė pėr t’u ēuditur, vėrtet habitem, kur analizoj se universi pikėsynimin ose burimin e ka tek njeriu (ėshtė krijuar nė shėrbim tė tij). E gjithė kjo rrjedh ngase njeriu ėshtė qenie qė ka lirinė e pėrzgjedhjes midis alternativave tė ndryshme. Ndėrsa krijesat e tjera, janė tė detyruara pėr respekt dhe nėnshtrim, pra, prej tyre nuk vjen e dėmshmja.
  Ato e kryejnė detyrėn e tyre, sepse janė krijuar pėr kėtė shkak, ato nuk kanė pėrzgjedhje alternative. Por, ajo qė e shkatėrron jetėn dhe universin ėshtė ndėrhyrja e qenieve njerėzore, tė cilėve iu ėshtė mundėsuar pėrzgjedhja alternative.
  I Lartėsuari dėshiroi qė ne tė jetojmė nė kėtė botė pėr t’a pėrcjellė programin e krijimit tonė. Me kėtė, ne do ta kishim kryer detyrėn tonė, sikurse edhe krijesat e tjera nė univers. I Lartmadhėruari, nė Kur’anin Kerim, thotė:

  " فان تنازعتم في شيء فردوه الي الله و الرسول "

  “...dhe nėse bini ndesh pėr ndonjė gjė[112], atėherė drejtojuni All-llahut[113] dhe tė Dėrguarit tė Tij [114] ...” [115]

  Pra, pėrderisa mėsuam se tė gjitha krijesat e ngurta, bimėt dhe kafshėt, i janė nėnshtruar shėrbimit tė njeriut, atėherė cila ėshtė detyra e njeriut? Detyra e tij ėshtė t’a adhurojė All-llahun. All-llahu nė njė hadith Kudsij thotė:
  “ O biri i Ademit! E krijova kėtė univers pėr ty, ndėrsa ty tė krijova pėr veten Time, prandaj mos u preokupo me atė qė ėshtė e jotja, aq sa ti je pėr tė.”
  Por atėherė, cila do tė ishte detyra kryesore ose qėllimi final i adhurimit? A mos vallė, All-llahu kėrkon prej nesh qė t’a madhėrojmė pandėrprerė tėrė ditėn dhe t’a pėrmbyllim ditėn nė kėtė mėnyrė? Jo! Adhurimi nėnkupton pėrpjekjet e njeriut pėr t’a kryer detyrėn e vet pėr tė cilėn ėshtė krijuar. Ēdo lėvizje nė univers konsiderohet adhurim, ndėrsa ne i zbatojmė pesė dispozitat e Islamit, pėr t’a plotėsuar imanin tonė, qė ėshtė nė brendinė tonė. Pėr kėtė fjala (adhurim) ka kuptimin: bindje All-llahut nė gjithė programin e pėrcaktuar.  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *


  DETYRAT E NJERIUT NĖ JETĖ  O njeri! Tė gjitha gjallesat nė tokė, si materiet inorga -
  nike, ashtu edhe flora dhe fauna tė binden ty! Ato tė shėrbejnė ty, tė nėnshtrohen ty pėr tė gjitha ato gjėra qė ke nevojė. Ato janė tė detyruara qė t’i shėrbejnė si njeriut besimtar, ashtu edhe atij jobesimtar, si tė bindurve ndaj Zotit, ashtu edhe mohuesve, deri nė ditėn e Kijametit. Atėherė (nė kėtė ditė) njeriu do t’a humbasė kėtė veēori (privilegj) dhe me kėtė pėrfundon ky shėrbim (i universit ndaj tij).
  Dielli nė kėtė botė, nuk rrezaton vetėm pėr besimtarėt. Toka nuk i jep frutat e veta vetėm pėr ata qė besojnė, dhe t’ua ndal ato femohuesve. Krijesat e tjera tė tokės janė nė shėrbim tė njeriut dhe pėr njeriun, pa marrė parasysh se ēka beson dhe ē’mendon ai pėr Zotin e tij. Ata tė cilėt i mirėpresin proceset, atyre do t’ju shėrbejnė ato procese. Nuk ka dallim midis atyre qė deklarojnė se nuk ka hyjni tjetėr, pėrveē All-llahut dhe atij qė refuzon t’a deklarojė kėtė.
  Ndėrsa nė ahiret, gjendja ose statusi do tė ndryshojė. Krijesat do t’i shėrbejnė vetėm njeriut besimtar, ndėrsa pabesimtarėve nuk do t’iu shėrbejnė. Kur pabesimtari do tė mundohet t’a gėnjejė All-llahun dhe t’i thotė se tė kam besuar, kėmbėt e tij do tė flasin dhe do tė thonė: Jo, Lartmadhėria jonė, ishte ky i cili na dėrgonte pėr ēdo ditė nė lokalet e alkoolit. Kėshtu do tė flasin edhe duart duke thėnė: Jo, Lartmadhėria jonė, na detyronte t’i rrihnim tė dobėtit. Kėshtu do tė flasė edhe gjuha duke thėnė: Jo, Lartmadhėria ime, vazhdimisht e pėrdorte gjuhėn e tij pėr tė tė mohuar. Kėshtu do tė vazhdojė tė dėshmojė kundėr edhe trupi i tij
  Le t’a lexojmė thėnien e All-llahut nė Kur’anin Kerim:

  " حتي اذا ما جاءوها شهد عليهم سمعهم و أبصارهم و جلودهم بما كانوا يعملون. و قالوا لجلودهم لم شهدتم علينا قالوا أنطقنا الله الذي أنطق كل شيء و هو خلقكم أول مرة و اليه ترجعون"

  “derisa tė arrijnė tek ai (zjarri), kundėr tyre do tė dėshmojnė, veshėt, sytė dhe lėkurėt e tyre. (Kėto do tė dėshmojnė) Pėr atė se ē’kishin punuar. (ata) Lėkurėve tė tyre do t’iu thonė: “Pėrse dėshmuat kundėr nesh? Do tė thonė: “All-llahu na bėri tė flasim, ashtu siē ka bėrė ēdo gjė tė flasė. Ai Ju krijoi herėn e parė dhe tek Ai (pėrsėri) do tė ktheheni.”[116]
  Pra, nė lirinė e njeriut, hyjnė edhe gjymtyrėt ose organet e trupit, ato janė nė shėrbim tė tij. Ato, nė kėtė botė, u shėrbejnė tė gjithė njerėzve, ndėrsa, nė ahiret, ato do t’u shė-rbejnė vetėm besimtarėve.
  Nėse femohuesi do tė tentojė tė ikė nga Dita e Kijametit, atij nuk do t’i lėvizin kėmbėt. Kėshtu ėshtė edhe kur tė dėshirojė tė ikė nga dėnimi i zjarrit, kėmbėt e tij e dėrgojnė vetė atje, edhe pse ai do tė kundėrshtojė. Nėse do tė kėrkojė ujė pėr tė pirė, atij do t’i jepet ujė i valė dhe me tė do t’a ‘largojė’ etjen. Kėshtu ėshtė edhe kur ai do tė dėshirojė tė vishet, melekėt e zjarrit do t’i qepin rroba tė hekurta tė puthitura pas trupi (parzmore tė skuqura).
  Kėshtu do tė veprojnė edhe shėrbyesit. Ata nė Ditėn e Kijametit nuk u shėrbejnė femohuesve (qafirėve). Ata jo vetėm qė do t’i mallkojnė, por do t’i djegin dhe do t’i dėnojnė nė forma nga mė tė tė ndryshmet. All-llahu xh.sh. e privi-legjoi njeriun, sepse Ai ka paraparė qė njeriut t’i japė nė ahiret pėrjetėsinė - jetė e cila nuk bazohet nga ndikimet e proceseve apo shkaqeve. Aty janė tė gjitha tė mirat dhe ka begati tė panumėrta. Njeriu (besimtar) nuk iu largohet atyre, e as ato nuk iu shmangen besimtarėve. Ajo ėshtė jetė e cila do t’u pėrshtatet besimtarėve, kuptohet secilit sipas meritave. All-llahu xh.sh. e privilegjoi njeriun duke ia dhėnė krenarinė nė univers dhe jetėn e pambarueshme (nė ahiret) qė nuk ka fund (vdekje).
  Jeta e njeriut nuk mbaron me vdekjen. Pas jetės sė kėsaj bote, ai ka pėr tė jetuar nė ahiret, gjė pėr tė cilėn edhe ėshtė krijuar. Por, kush do tė shpėrblehet me kėto begati? Do tė shpėrblehet vetėm ai i cili e ka kryer detyrėn e vet nė kėtė botė, detyrė pėr tė cilėn e ka krijuar All-llahu xh.sh. E kjo detyrė duhet tė bazohet nė frikė-respektin ndaj All-llahut xh. sh. Ky frikė-respekt do t’a shpierė njeriun nė lumturinė e amshueshme.
  I Lartmadhėruari e krijoi universin qė t’i bindet dhe qė i tėri t’a falėnderojė All-llahun. Nėse i bashkangjitesh linjės sė detyrimeve tė universit, dhe je prej atyre qė adhuron All-llahun xh.sh., me siguri do tė kesh jetė tė hareshme, sikurse krijesat e tjera. Secila krijesė e jeton jetėn e vet nė univers. Pas kėsaj, i Lartėsuari do t’i japė (njeriut) pėrjetėsinė, nė ahiret.
  Pėrderisa i Lartmadhėruari na krijoi pėr t’a adhuruar Atė, a mos vallė kjo do tė thotė se All-llahu xh.sh. paska nevojė pėr kėtė adhurim!? Themi: I Lartmadhėruai ėshtė absolutisht i panevojshėm pėr tė. Ai nuk ka nevojė pėr asgjė, nga tė gjitha krijesat e Tij. Mohimi, Atė, se dėmton aspak. Frikė-respekti ose bindja jonė, Atij nuk i shėrben absolutisht pėr asgjė. Ai na krijoi tė lirė qė ne tė veprojmė sipas vullnetit tonė. Ai qė dėshiron tė besojė le tė besojė, po ashtu, edhe ai qė dėshiron tė mohojė le tė mohojė. Secili duhet t’i drejtohet Atij me dashuri, e jo me zor.
  I Lartmadhėruari thotė:

  " ان نشأ ننزل عليهم من السماء اية فظلت أعناقهم لها خاضعين "

  “Sikur tė donim Ne, do t’iu zbritnim atyre nga qielli njė shenjė (mrekulli - para sė cilės), ata do tė pėrulnin kokat dhe do tė nėnshtroheshin. ”[117]

  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *


  LIGJET E ALL-LLAHUT DHE LOGJIKA E NJERIUT
  Ē’bėri njeriu kur i Lartėsuari All-llah e bėri zotėri tė universit, dhe ia nėnshtroi tė gjitha krijesat e tjera? A mos vallė ai e kuptoi seriozisht jetėn e kėsaj bote dhe filloi t’a praktikojė menjėherė sipas programit tė All-llahut? Jo! Ai e la programin e All-llahut dhe mendoi tė sillte ligjet e veta (pozi-tiviste) pėr veten e vet. Me kėto ligje, ai vetėm sa e stėrmbushi universin me mjerim. Sot, njerėzimi, nė vend tė programit tė All-llahut, po praktikon ligjet pozitiviste. Sot, njeriu i dashu-ruar me logjikėn e tij, gjendet nė njė pozitė mjaft tė mjerė, ngase e ka lėnė programin e All-llahut.
  Programi i cili tė vjen nga i Urti ėshtė ai i cili merr parasysh ēdo gjė (qė tė nevojitet, o njeri), ndėrsa programet e tjera qė tė servohen vijnė nga i njėjti lloj, prej tė cilit je edhe ti vetė, o njeri! Pra, kemi njė dallim shumė tė madh midis kėtyre dy programeve. Ai qė vjen nga qenia e llojit tėnd ėshtė shumė i kufizuar, i paperceptueshėm dhe ka mangėsira tė shumta. Edhe vetė jemi dėshmitarė se, sapo fillojmė tė mėsojmė diēka, shohim se diēka tjetėr na ka kaluar (pa e njohur).
  Ndėrsa ligjet Hyjnore shihet qartė se janė tė qėndrueshme, ato nuk ndryshojnė dhe nuk zėvendėsohen. Ai i Cili i parashikoi dhe i vendosi kėto ligje e di fare mirė se ēfarė do tė ndodhė me mbarė universin deri nė Ditėn e Kijametit. Atij nuk mund t’i pėrballet askush, madje, askush nuk prete-ndon t’i pėrballet, sepse i Lartmadhėruari ėshtė i Ditur dhe dituria e Tij ėshtė pafund.
  Ligjet e njerėzimit kanė mangėsitė e tyre. Jemi dėshmitarė se ato janė pėrplot zėvendėsime dhe ndryshime. Nuk kalojnė pak vite dhe befasohemi me “ligje” tė reja tė cilat japin shpresėn e “shėrimit” tė problemeve shoqėrore, por me kalimin e kohės dalin probleme tė reja, tė cilat nuk janė parashikuar. Kėto probleme tė paparashikuara bėhen shkak i ndryshimeve dhe i zėvendėsimeve tė “ligjeve” me tė tjera “mė tė mira”. Por ajo qė tė bie nė sy ėshtė fakti se zėvendėsimi i kėtyre ligjeve bėhet po nga tė njėjtit (nga qeniet njerėzore), tė cilėt janė si ne, pra, qė diēka e dimė, e shumėēka nuk e dimė. Pa dyshim se edhe ky zėvendėsim do tė duhet tė ndryshojė pas njė kohe relativisht tė shkurtėr. Kėshtu, njerėzimi do tė vuajė nga ndryshimet e (njėpasnjėme tė) ligjeve, deri atėherė kur tė vijė urdhėri nga All-llahu xh.sh.
  Mjerimi nė univers ėshtė rezultat i mosrespektimit (dhe moszbatimit) tė detyrės sonė, pėr tė cilėn jemi krijuar, pra, nga moskryerja e adhurimit tė All-llahut xh.sh. dhe nga mospė-rcjellja e programit tė Tij, program tė cilin nuk ka mundėsi t’a sfidojė asnjė mendje njerėzore e as askush tjetėr, sepse ai (program) ėshtė reveluar (zbritur) nga Urtėsia Hyjnore.
  All-llahu xh. sh. na ka prezantuar programin nė tė cilin ėshtė mirėqenia dhe lumturia. Mjerisht, ne parapėlqyem filozofirat e kota, qė janė plot mashtrime. Nga kush vijnė kėto mashtrime? - Nga njeriu! Si ėshtė e mundur qė ne tė jemi mė tė mirė dhe mė pėrparimtarė se All-llahu, nė univers?! Ne, nė kėtė mėnyrė, po shkatėrrojmė ēdo gjė. Kemi humbur jetėn dhe qėllimin tonė. Kjo qė po bėn njeriu, do tė thoja, ėshtė njė krim i papėrshkrueshėm. Ai po i bėn dėm vetvetes dhe, pėrveē kėsaj, po hyn nė kompetencat e Krijuesit tė Tij.
  I jemi shmangur qėllimit pėr tė cilėn u krijua ky univers. Sipas kėsaj qė na servohet nga njerėzimi, jeta jonė ėshtė e kotė (e paqėllimtė). Meqė jemi duke e humbur jetėn e kėsaj bote, me siguri, do t’a humbim edhe jetėn e dytė (ahiretin). Jeta e parė do tė na shpierė tek ajo e dyta, nė ahiret, tek ajo qė ėshtė e vėrtetė dhe e pėrjetshme. Ah, sikur ne t’a tė jetonim kėtė jetė sipas urdhėrave tė All-llahut! Ne po e humbasim sė koti jetėn e parė, sepse jemi duke u marrė me filozofira tė kota dhe me ide njerėzore. Jemi duke u marrė me ato tė cilat e lejojnė tė keqen dhe e ndalojnė tė mirėn. Kurse, atyre, qė ndjekin programin e All-llahut iu thonė tė prapambetur dhe tė marrė. Vallė, kush ėshtė vėrtetė i marrė, ne, apo ata qė duan t’a humbin amshimin (ahiretin)?


  JETA – NGA MASHKULLI DHE FEMRA


  All-llahu i Lartmadhėruar kur e krijoi kėtė botė, vendosi nė tė edhe ligjet e saj. Njė prej kėtyre ligjeve tė Tij ka paraparė se jeta njerėzore do tė shumohet prej vetė qenies sė vet. Nga mashkulli dhe femra. Secila krijesė, ėshtė krijuar me veēoritė e veta. Njeriu, bimėt, kafshėt dhe tė gjitha qeniet nė tokė janė tė krijuara nga ēifti: mashkull-femėr. Tė qenurit mashkull dhe femėr jep tė kuptohet se kėto krijesa janė autonome, tė pavarura nga krijesat e tjera. Askush nuk mund tė krijohet nga njė qenie e njė lloji tjetėr, ashtu siē pretendojnė darvinistėt.
  Le tė lexojmė kėtė thėnie tė All-llahut xh.sh. nė Kur’an:

  " ومن كل شيء خلقنا زوجين لعلكم تذكرون "

  “...dhe, prej ēdo sendi, kemi krijuar ēiftin, mbase do tė mendoni (do t’i pėrkujtoni Mirėsitė e All-llahut).” [118]
  Pra, ēifti paska ekzistuar, ndėrkohė qė ne nuk e dinim kėtė, por e mėsuam shumė vonė. Mėsuam se edhe elektriciteti pėr tė funksionuar domosdo duhet tė ketė ēiftin (e ngarkesave tė grimcave elementare), atė negativ dhe pozitiv. Sikur tė dy ngarkesat tė ishin negative ose pozitive nuk do tė kishim kurrėn e kurrės elektricitet. Kėshtu mėsuam se edhe mjegullat janė tė krijuara sipas kėtij ligji, tė ngarkesave elektrike pozitive dhe negative. Kur ato ēiftėzohen (bashkohen) japin shiun. Po kėshtu mėsuam se edhe atomi pėrmban nė vete pozitivin (pozitronin) dhe negativin (elektronin). Sigurisht ekzistojnė edhe krijesa tė tjera pėr tė cilat ne, ende, nuk dimė gjė. Por, kur tė vijė koha e shfaqjes sė kėtyre krijesave, All-llahu xh.sh. do tė na i zbulojė neve ato sekrete. Kėshtu do tė mėsojmė se ēdo lloj, apo qenie nė kėtė univers, pa pėrjashtim, ėshtė krijuar nga ēifti: mashkull-femėr.
  Nga kjo nxjerrim dy gjėra qė duhen tė konsiderohen si thelbėsore. All-llahu xh.sh. ėshtė Ai i cili ka gjykuar (vendosur) pėr to. Ai ka kėrkuar qė ne tė mos t’i nėnshtrohemi logjikės apo mendjes sonė pėr to. Logjika, me dijen e vet, nuk mund t’a perceptojė dot kėtė. اėshtja e parė ėshtė se ne nuk mund t’a dimė se si ėshtė krijuar universi, ndėrsa, e dyta, ėshtė se ne nuk mund t’a dimė, gjithashtu, se si jemi krijuar ne.
  Ju themi simpatizuesve tė teorive tė “specializuara” qė meren me krijimin: Si ishte forma e kėtij universi mė herėt? Nga i nxirrni ‘kėto e ato teori’ dhe prej kujt i merrni kėto tė dhėna!? A mos vallė keni qenė dėshmitarė tė krijimit, apo ju ka ardhur ndonjė njohuri, tė cilėn nuk e posedojnė tė tjerėt!? Ata tė cilėt pretendojnė se prejardhja e njeriut ėshtė nga majmuni, janė shumė tė gabuar. اdo gjė qė ėshtė nė kundė-rshtim me (tė vėrtetėn mbi) origjinėn e natyrės sė universit ėshtė e gabuar. Sado qė tė bashkohen idetė dhe argumentet e dobėta (pėr t’a mbėshtetur njėra-tjetrėn), ato nuk mund tė na japin tė vėrtetėn.
  Tani, le t’a pėrmbledhim shkurtimisht atė qė thamė: All-llahu ėshtė Ai i Cili krijoi kėtė univers pėr t’i bėrė sexhde, pėr t’a madhėruar dhe pėr t’iu lutur tė Lartmadhėruarit. I tėrė universi i ėshtė bindur dhe i ėshtė nėnshtruar All-llahut xh.sh. me detyrim. Por, All-llahu i Lartmadhėruar ishte Ai i Cili dėshiroi qė njeriu t’a adhurojė Atė nga dashuria (me dėshirėn e vet).
  Gjithashtu, All-llahu xh.sh. ishte Ai i Cili e caktoi programin dhe solli misionarėt e Vet qė (ky program) t’a pėrfshijė mbarė lėvizjen jetėsore. Adhurimi nuk duhet tė kuptohet vetėm me namaz, zekat, agjėrim dhe haxh. Por, e tėrė lėvizja e jetės sonė ėshtė adhurim.
  All-llahu xh.sh. kėrkoi nga ne qė tė lėvizim (punojmė) nė jetė dhe t’a ndėrtojmė tokėn. P.sh. pėr t’a bėrė namazin ne detyrohemi tė merremi me aktivitete tė gjėra (punuese) tė tė jeturit tonė. Kjo pėrfshin shumė segmete tė jetės sonė. All-llahu i Lartmadhėruar nuk dėshiron nga ne qė gjithmonė dhe pandėrprerė, ditėn dhe natėn, t’i shprehim Atij falėnderimet tona. Por, Ai kėrkon nga ne qė tė punojmė dhe tė lėvizim.
  Njeriu filloi tė bėhet shkatėrrues, atėherė kur presupozoi se ai ėshtė eksperimentues nė tokė. Kėshtu, ai i la anash ligjet e All-llahut dhe parapėlqeu “ligjet” e veta pėr veten e vet. Ky eksperimentim me ligjet njerėzore (individuale), po i sjell njerėzimit mjerim dhe po e largon nga programi i All-llahut, tė cilin po e zėvendėson me ligjet e veta njerėzore. Ne, derisa tė polemizojmė pėr krijimin dhe pėr gjėrat tė cilat nuk i pėrkasin mendjes sonė, do tė shkojmė drejt humbjes. Debati rreth krijimit dhe rreth asaj se si erdhi njeriu, ėshtė i kotė dhe nuk na ēon deri tek e vėrteta.
  Jeta jonė ėshtė e shkurtėr nė kėtė botė tė kufizuar. Ndėrsa jeta e ahiretit ėshtė jeta e vėrtetė, tė cilėn nuk e pengon as vdekja e as asgjėsimi total. Ajo ėshtė jeta e pėrjetėsisė pėr tė cilėn do tė flasim nė kapitullin e ardhshėm.

 12. #12
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  JETA TJETĖR - AHIRETI  Para se tė mbarojmė fjalimin tonė rreth jetės dhe vdekjes, ėshtė e domosdoshme tė flasim hollėsisht pėr jetėn e ahiretit. Njeriu nuk dyshon pėr tė vėrtetėn, se: jeta e kėsaj bote nuk ėshtė gjė tjetėr, veēse njė vend eksperimental laboratorik. Njeriu nuk mundet t’i shmanget kurrsesi kėsaj (sprove), sado tė jetojė nė tė. Pastaj do tė shkojė nė jetėn e pėrjetėsisė.
  Jetės sė kėsaj bote i paraprin vdekja, dhe ajo e ndjek atė. Jeta e kėsaj bote ėshtė jetė e mashtrimeve, gjendja e njeriut asnjėherė nuk ėshtė e stabilizuar. I forti bėhet i dobėt, ndėrsa i pasuri bėhet i varfėr, po ashtu edhe pushtetari mund tė mbetet pa fuqinė e tij ndikuese nė masė.
  Ndėrsa jeta e ahiretit ėshtė e kundėrta e kėsaj, ajo ėshtė e stabilizuar nė ēdo gjė. Ajo ėshtė e qetė, si nė tė mira ashtu edhe nė tė kėqia, nė pengesa dhe nė liri. Njeriu, para se tė vinte nė kėtė botė, ka qenė nė gjendje tė vdekur, ose nė botėn e Dherrit, pėr tė shkuar mė pas nė jetėn e pėrjetėsisė. Ai pėrsėri do tė kthehet nė gjėndje tė vdekur, ose nė botėn e Berzah-it. Ndėrsa Berzah-i ėshtė kufiri midis vdekjes dhe ringjalljes, midis botės dhe ahiretit. Me mbarimin e kėsaj etape nuk ka mė kthim nė kėtė jetė.

  Duhet t’a dimė se njeriu, qoftė nė botėn e Dherrit, qoftė nė jetėn e kėsaj bote, ose nė botėn e vdekjes, ose nė ahiret, ėshtė i arkivuar nė regjistra shumė precizė, qė gjenden tek All-llahu i Lartmadhėruar. Pra, secila etapė do tė kapėrcejė nėpėr njė sistem shumė tė sofistikuar, qė i pėrket vetėm njė preciziteti tė lartė Hyjnor.
  All-llahut xh.sh. nuk mund t’i shpėtojė asgjė pa ditur nė kėtė univers sepse Ai e regjistroi qėllimin e ēdo gjėje dhe precizitetin pėr secilėn krijesė veē e veē. Atij nuk i shpėton pa ditur as sa grimca e atomit, as nė kėtė tokė, e as nė qiej. Ai, ēdo gjė, ēdo ngjarje dhe ēdo vepėr, e ka tė shėnuar nė librin e quajtur ‘nėna e Librave’ qė ėshtė nė ‘Lehvi Mahfudh’.[119].
  Le tė lexojmė thėnien e All-llahut:

  نحي الموتي و نكتب ما قدموا و ءاثارهم و كل شيء أحصيناهم في امام موبين" انا نحن

  “Vėrtet, Ne, i ringjallim tė vdekurit, e shėnojmė tė kaluarėn e tyre dhe gjurmėt (veprat qė kanė lėnė, dhe ato qė vazhdojnė edhe pas vdekjes sė tyre). (Gjithashtu Ne) ēdo send e kemi tė statistikuar nė Librin e qartė.”[120]
  Pra, paskemi njė regjistėr shumė tė ruajtur, i cili qenka tek All-llahu xh.sh. pėr secilin prej nesh. Ai regjistėr po i pėrfshika tė gjitha ndodhitė e jetės dhe ai do tė jetė dėshmuesi ynė nė Ditėn e Kijametit. Si do tė dėshmojė ai? Do tė dėshmojė me zė dhe fotografi dhe ne do t’i shohim tė gjitha ndodhitė e jetės sonė, ashtu siē kanė ndodhur. Ato do tė dėshmojnė pėr secilėn imtėsirė me njė precizitet aq tė madh saqė, pas kėsaj dėshmie, askush nuk do tė ketė mundėsi t’a mohojė atė qė ka ndodhur. Kjo bėhet me qėllim qė njeriu tė bėhet vetė dėshmitar pėr veten e vet nė Ditėn e Kijametit.
  Tė shohim se ēfarė thotė All-llahu xh.sh.:

  " اقرأ كتابك كفي بنفسك اليوم عليك حسيبا "

  “(njeriut do t’i thuhet)...Lexoje librin tėnd (dosjen), mjafton qė ti, sot, t’i japėsh llogari vetes tėnde!”[121]
  Ky regjistėr dhe kjo jetė e regjistruar pėr mbarė jetėrat e njerėzve ėshtė shumė preciz. Do tė habitemi nga ky precizitet i regjistrimit. Aty ka gjėra dhe hollėsi qė, edhe nėse ne do t’i kemi harruar, do t’i gjejmė tek ky libėr regjistrues.
  All-llahu xh.sh. thotė:

  " أحصاه الله و نسوه "
  “(veprat e tyre)...All-llahu i ka tė gjitha tė saktėsuara, ndėrsa ata i harruan...”[122]
  Ne nga preciziteti i lartė (i regjistrimit), gjithashtu, kemi pėr t’a ndier madhėshtinė e llogaritjes, pasi All-llahut nuk i paska shpėtuar asgjė pa e ditur. Pėr kėtė, patjetėr, le t’i hedhim njė vėshtrim edhe thėnies sė All-llahut xh.sh:

  " ويقولون يا ويلتنا مال هذا الكتاب لا يغادر صغيرة و لا كبيرة الا احصاها ووجدوا ما عملوا حاضرا و لا يظلم ربك أحدا "

  “...dhe do tė thonė: “Tė mjerėt ne, ē’qenka ky libėr! Nuk paska lėnė as mė tė voglėn, (vepėr) e as tė madhen pa e regjistruar. Atė qė kanė punuar do t’a gjejnė pėrpara, ndėrsa Zoti Yt, nuk i bėn padrejtėsi askujt.”[123]
  Kur ne lexojmė kėto fjali (ajete) kur’anore, ato na shtyjnė dhe na nxisin t’u shmangemi mėkateve. Ne, kėshtu, e kuptojmė bindshėm se ēdo gjė regjistrohet dhe se ky regjistėr do tė shpaloset pėr tė dėshmuar nė Ditėn e Dėshmisė sė Madhe, para All-llahut tė Lartmadhėruar. Ai (regjistri) do tė dėshmojė pėr ēdo hollėsi tė veprimeve tona me zė dhe fotografim.[124].

  MENDJA – jo, NDĖRSA MUNDĖSIA- po  Ata tė cilėt nuk u besojnė sekreteve, ndalen duke thėnė: A ėshtė e mundur kjo!? A ėshtė e mundur qė t’i shpalosen (veprimet) secilit, veē e veē!? Ata, qė kanė jetuar nė kėtė botė dhe qė do tė jetojnė deri nė Ditėn e Kijametit, janė biliona e biliona individė! اudi! A ėshtė e mundur qė All-llahu tė na i paraqesė (veprimet) secilit veē e veē, kur trupat e njerėzve t’i ketė pėrpirė toka, ashtu qė nuk do tė ketė mbetur asgjė prej qenies njerėzore!?
  Kur ne flasim pėr Fuqinė ose mundėsinė e All-llahut xh.sh., nuk duhet tė gjykojmė kurrėn e kurrės sipas logjikės sonė. All-llahu xh.sh. ėshtė mbi mundėsitė e logjikės sonė, Atij nuk i ngjason askush. Kėshtu edhe cilėsitė e Tij dhe mundėsitė e Tij janė mbi perceptimet tona njerėzore. Secili njeri ėshtė krijuar nga njė precizitet shumė i lartė i cili as nuk tretet e as nuk humbet kurrė.
  All-llahu i Lartmadhėruar, nga Mėshira e Tij, pėr t’a ndihmuar mendjen tonė, ka bėrė qė ky univers tė ketė sekretet e veta, tė cilat ia zbulon njeriut aq sa mendja e tij tė jetė nė gjendje tė gjykojė dhe t’i kuptojė ato sekrete tė mahnitshme. E gjithė kjo, mbase, ėshtė bėrė qė ne mos tė humbim, ose mos tė dėshpėrohemi.
  Njeriu nė origjinėn e tij ka qenė spermė. Mbarė njerėzimi ka qenė nė trupin[125] e Ademit, apo pėr tė qenė mė preciz, ajo ka qenė nė spermė. Syri i rėndomtė nuk e sheh dot atė. Mendoj se ky precizitet ėshtė i mjaftueshėm pėr njerėzit.
  Le tė parafytyrojmė se mbarė njerėzimi, qė prej krijimit tė Ademit (e deri nė ditėn e fundit), ka qenė prezent nė trupin e tij (tė Ademit a.s.). Ky ishte fillimi. Secili spermato-zoid paraqet njė jetė njeriu. Atij i ėshtė regjistruar njė shifėr (kod) qė ėshtė shumė precize pėr tėrė jetėn e tij. I ėshtė regjistruar jeta, gjatėsia dhe tė gjitha ngjarjet qė do t’a pėrcjellin atė: nėse do tė jetė ai mashkull apo femėr, fatmirė apo fatkeq, e tė tjera gjėra tė jetės sė tij.
  Sikur ne t’a dinim ēelėsin e kėsaj shifre, do t’a merrnim dhe do t’a vendosnim atė nė kompjuter nė mėnyrė qė t’i zgjidhnim labirintet. Aty do tė kishim parė sekondat e jetės sė njeriut, do tė kishim parė formėn dhe gjininė e tij, gjithashtu do tė kishim parė edhe jetėn e tij tė plotė dhe me pėrpikmėri. Nėse kjo ėshtė njė e vėrtetė shkencore qė ka filluar tė dalė dhe tė zbulohet tani, ajo ka qenė qė prej Ademit a.s. Por, All-llahu xh.sh. nuk shprehu vullnetin e Tij qė t’i zbulonte njeriut disa sekrete menjėherė qysh atėherė. Tani, si duket, ka ardhur koha e shpalosjes sė tyre.
  Ky spermatozoid pėrzgjidhet me njė precizitet tė mahnitshėm. Vetėm ai do tė jetė i aftė qė, nga gjithė ai kontingjent i madh spermatozoidesh tė spermės qė depėrtojnė nė mitėr, t’a shpėrthejė vezėn pėr t’a mbarėsuar atė. Ky kod (shifėr) do tė vazhdojė tė japė atė se ēka i ėshtė regjistruar, derisa t’i vijė exheli dhe kėshtu ai e pėrfundon detyrėn e tij.

  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *  REGJISTRI NUK HUMBET  Ky ėshtė regjistri i cili nuk fshihet, as nuk humbet, e as nuk i shlyhen shenjat, asnjėherė. Kur Allahu do t’i ringjallė njerėzit nė Ditėn e Kijametit, Ai do t’i thotė spermatozoidit: Bėhu, dhe shifra do tė hapet. Ai pastaj do tė deshifrohet pėr tė dhėnė informacionin qė ka tė regjistruar brenda. Kėshtu njeriu do tė jetė dėshmitar i vetvetes.
  I Lartmadhėruari All-llah na tėrheq vėrejtjen kur Ai thotė: ringjallja ėshtė rikthim i krijimit e nuk ėshtė krijim i ri.
  All-llahu xh.sh. thotė:

  " كما بدأنا أول خلق تعيدوه وعداعلينا انا كنا فاعلين "

  “Ashtu siē e filluam me krijimin e parė, ashtu do t’i kthejmė ata tek Ne. Ky ėshtė premtimi Ynė, vėrtet, Ne, do t’a bėjmė kėtė.”[126]

  Gjithashtu, i Lartėsuari thotė:

  " فسيقولون من يعيدنا قل الذي فطركم أول مرة فسينغضون اليك رءوسهم و يقولون متي هو قل عسي أن يكون قريبا "

  “...ata do tė thonė: cili do tė na kthejė neve (ringjall)!? Thuaju: (do t’iu ringjallė) Ai i cili ju ka krijuar herėn e parė. Ata do t’i tundin kokat dhe (nė formė talljeje do tė) thonė: Kur ėshtė ajo!? Thuaju: Shpresojmė se do tė jetė afėr.”[127]

  Kėsaj fare (spermatozoidi) qė ėshtė nė tokė, i Lartėmadhėruari All-llah do t’i thotė: kthehu ashtu siē ishe, dhe ajo do tė kthehet. Ndėrsa dallimi i vetėm ėshtė koha, sepse nė ahiret nuk ka kohė, shprehja ‘kohė’ atje nuk ekziston. Ajo qė ka ndodhur nė kėtė botė brenda tridhjetė, katėrdhjetė, pesėdhjetė vjetėsh ose mė shumė se kaq, ose mė pak, do tė kryhet nė ēast.
  Vetėm ky do tė jetė dallimi qė do t’i dallojė. Ndėrsa, pėrveē kėsaj, ringjallja duhet kuptuar si kthim i njė jete qė ka ekzistuar. Edhe pse kemi ngjashmėri midis njerėzve nė pamje, cilėsi dhe pėrmbajtje, aty nuk do tė kemi ngjashmėri dhe nuk do tė ketė pėrputhje midis dy individėve, qė prej krijimit tė Ademit a.s., e derisa tė bėhet Dita e Kijametit, edhe pse ne duam qė tė jemi kopje e pėrsėritur.
  All-llahu i Lartmadhėruar ėshtė mėshirues ndaj mendjeve tona dhe pėr kėtė na ka dhėnė argumente tė shumta. Si shembull do tė pėrmendja vijat (poret) e gishtėrinjve. Asnjėri prej nesh nuk i ka vijat e gishtėrinjve tė njėjta me dikėnd tjetėr, secilit i ndryshojnė nga tjetri. Bile, bile, ky ndry-shim duket midis gishtėrinjve tė njė dore!! Kėshtu pra, besoj se askush nuk ėshtė kundėr kėsaj tė vėrtete. Kur, me kalimin e kohės, dituria e kėsaj bote po shfaq zbulime tė shumta, (konstatojmė se ato qysh mė parė janė gjendur nė Kur’an, pra se) Kur’ani pėr secilėn gjeneratė ėshtė dhurues i risive. Kjo me siguri nuk ndodh rastėsisht. Sepse, i Lartmadhėruari All-llah, na ka tėrhequr vėmendjen pėr kėtė nė Kur’anin Kerim, ku thotė:
  " أ يحسب الأنسان ألن نجمع عظامه . بلي قادرين علي أن نسوي بنانه

  “A mendon njeriu se nuk Jemi nė gjendje t’ia mbledhim eshtrat? Jo vetėm kaq, por, Ne jemi nė gjendje (t’ia mbledhim ato) edhe t’ia bashkojmė majat e gishtave tė tij.”[128]
  Kjo do tė thotė se Fuqia e All-llahut xh.sh. nuk kufizohet vetėm tek rikthimi i eshtrave, tė cilat do tė kalben dhe madje do tė shndėrrohen nė dhé, por Fuqia e All-llahut shkon aq larg, saqė Ai do t’i rikthejė edhe vijat e gishtėrinjve, qė secili individ i ka tė ndryshme nga tjetri. Ky ndryshim, domethėnė, ekziston qė prej Ademit e deri nė Ditėn e Kijametit.
  Fatmirėsisht, shkenca e ka vėrtetuar kėtė. Padyshim se All-llahu ishte Ai i Cili ia shpalosi njerėzimit kėtė dituri. Ashtu sikurse gishtėrinjtė kanė vija tė ndryshme, ashtu edhe trupi ka ndryshimet e tij. Gjithashtu, edhe era e trupit tė njeriut ndryshon nga njėri tek tjetri. Keni vėrejtur se qeni i policisė e ndjek erėn e njeriut tė arratisur sepse secili njeri ka erėn e vet..., kėshtu ėshtė edhe me ndryshimin e zėrit, tė dhėmbėve, etj. Bile i tėrė trupi ka shifrat e veta tė veēanta, secili organ i di ndryshimet e veta dhe i njeh ato. Kjo mundėson qė tė mos ngatėrrohen pjesėt e trupit, apo organet e njė trupi me njė trup tjetėr.
  Ne kėtė e vėrejmė nė mbjelljen e organeve dhe mbjelljen e lėkurės. Trupi i njeh organet e tij, ashtu si e njeh lėkurėn e vet. Kur njeriu plagoset, vėrejmė se si lėkura solidarizohet me pjesėt e tjera tė trupit dhe bėn thurrjen, derisa tė shėrohet plotėsisht. Ky solidaritet vazhdon kėshtu me tė gjitha pjesėt ose organet e trupit, kur ato sulmohen nga mikrobe tė ndryshme. Organet e trupit bashkohen, bien nė ujdi dhe sė bashku i luftojnė mikrobet, derisa i mundin ato.
  Nėse marrim njė organ ose lėkurė tė huaj prej njė njeriu tjetėr, ēfarė do tė ndodhė!? Do tė shohim se si trupi reagon menjėherė, sepse do t’a kuptojė se tek ai janė futur pjesė tė huaja. اuditėrisht ai do t’i luftojė ato dhe do tė mundohet t’i pėrzerė nė ēdo mėnyrė. Qofshin ato organe prej trupit tė vėllait, djalit apo vajzės sė tij. Pra, ai i lufton ato edhe pse ato (organe) kanė tė bėjmė me vetė origjinėn e tij.
  Kjo na lė tė kuptojmė se secili trup ka shifrėn e vet tė ndryshme nga tjetri. Si duket, mjekėt kirurgė, e dinė mė sė miri kėtė tė vėrtetė, kur ata bėjnė mbjelljen e organeve. Ata dėshmojnė ēdo ditė se si trupi i nėnės e refuzon mėlēinė e vajzės sė saj. Gjithashtu, edhe trupi i babait nuk e pranon lėkurėn e djalit tė tij, sepse secili trup ka shifrėn e vet qė nuk pėrputhet me trupin tjetėr. (Kjo shifėr ėshtė) Prodhim i All-llahut i Cili e pėrkreu ēdo gjė.


  ARGUMENTI LOGJIK I RINGJALLJES


  Tani, pėrpara kėtyre fakteve (argumenteve), ėshtė mė afėr mendjes tė themi se secili njeri ka pamjen e vet dhe nuk i ngjason askujt. Pra, njeriu, nuk ėshtė kopja e tjetėrkujt. Ai ka cilėsitė e tij, qė e bėjnė atė tė dalluar nga tė tjerėt. Kėto gjėra tė veēuara tė tij e bėjnė atė tė ketė shifrėn ose kodin e tij, qysh nga formimi i spermatozoidit tė tij. Qė nga filli i tė qenurit njeri prej Botės sė Dherrit ose vdekjes, deri nė kėtė botė, ku do t’a kryejė detyrėn e tij.
  Ne, qė prej atėherė, e dimė saktė se do tė rikthehemi nė jetėn tjetėr, e cila ėshtė mė e lehtė se ajo e para, edhe pse pėr All-llahun xh.sh. nuk ekziston shprehja mė e lehtė ose mė e vėshtirė. Atij i mjafton gjėsendit t’i thotė ‘Bėhu’ dhe ai bėhet. Por ne kėtė shprehje e themi sa pėr t’a kuptuar ne, se rikrijimi ėshtė mė i lehtė pėrsa na pėrket neve krahasuar me krijimin e parė. All-llahu i Lartmadhėruar, nė Kur’anin Kerim, pėr t’a afruar kuptimin sa mė afėr mendjeve tona, thotė:

  " و هو الذي يبد ئو الخلق ثم يعده و هو أهون عليه "

  “Ai krijon prej asgjėje, dhe Ai e pėrsėrit atė; pėr Tė - kjo ėshtė shumė e lehtė...”[129]
  Transferimi ynė nga njė etapė nė njė etapė tjetėr, nė udhėtimin tonė drejt pėrjetėsisė nuk bėhet ndryshe pėrveēse me Fuqinė e All-llahut xh.sh. Dalja jonė nga varrezat, nuk duhet tė kuptohet se ėshtė jeta jonė e amshueshmėrisė- ahiretit. Kjo dalje shėrben vetėm pėr t’u paraqitur tek Dita e Llogarisė. Atėherė, mbarė njerėzi do tė ringjallen nga varrezat e veta, pra, prej aty ku ishin varrosur. Ata do tė dalin prej aty dhe, ashtu siē thamė, do t’i thuhet spermatozoidit: Bėhu. Ashtu siē ishte spermatozoidi nė botėn e Dherrit, i cili pėrpėlitej nė pamje tė vdekjes.
  Kėshtu do tė vazhdojė derisa tė urdhėrojė All-llahu e tė thotė: Bėhu! Dhe jeta do tė fillojė, derisa tė realizohet e shkruara e tij, qė prej shtatzėnisė, lindjes, fėmijėrisė, adoleshe-ncės dhe jeta e tij e caktuar deri nė vdekje. Kėshtu do tė jetė edhe me momentin e ringjalljes, atėherė kur spermatozoidit do t’i thuhet: Bėhu! Njerėzit do tė fillojnė tė dalin prej varrezave tė tyre. Por, si do tė dalin?
  A do tė stėrmundohet sė pėrpjekuri njeriu pėr tė dalė nga varreza, apo do t’a zhbirojė dheun, qė ka sipėr, pėr tė dalė? Jo, asesi, toka do tė shkapėrderdhet pėr tė me urdhėrin e All-llahut.
  Le tė lexojmė thėnien e All-llahut:

  " يوم تشقق الأرض عنهم سراعا ذلك حشر علينا يسير."

  “Ditėn kur toka do tė ēahet (hapen varrezat) e tė dalin ata me nxitim, kjo ėshtė (dita e) grumbullimit (i gjithė njerėzimi pėr t’u marrė nė pyetje), pėr Ne kjo ėshtė fare e lehtė.”[130]

  Pse e quajti All-llahu i Lartmadhėruar Dita e Grumbu-llimit (Hashr-in)? Sepse secili qė ėshtė varrosur nė tokė do tė dalė prej saj, edhe pse (njerėzit) nuk janė varrosur njėherėsh. Ata janė varrosur pėrgjatė shekujve tė shumtė dhe pjesėt e tyre janė zbėrthyer dhe shpėrndarė nėpėr vende tė largėta midis vete dhe, pėrfundimisht, janė shndėrruar nė dhé. Por, prapse-prapė, tė gjithė do tė dalin pėrnjėherėsh. Toka do t’iu bėhet e ngushtė dhe pėr kėtė arsye i Lartmadhėruari e quajti Dita e Grumbullimit (Hashr), sepse kallaballėku do tė jetė shumė i madh.
  Le tė supozojmė p.sh. qė Egjipti t’i presė vetėm tė vdekurit e vet, qė kanė vdekur para shumė shekujsh. Tė gjithė njerėzit do tė vijnė njėherėsh. S’do mend se do tė bėhej njė rrėmujė e madhe dhe ato ditė do tė ishin ditė tė tmerrshme.
  Nė kohėn kur unė isha nė Amerikė, njė person mė pyeti: Ku shkon shpirti pas vdekjes? Iu pėrgjigja: aty ku ishte para se tė vinte nė kėtė jetė. Njė tjetėr mė pyeti: si do tė bėhet regjistrimi pėr tė gjitha ngjarjet nė univers? I thashė: Ato nuk janė vetėm tė regjistruara, por edhe tė shkruara tek All-llahu i Lartmadhėruar, para se ato tė ndodhnin. Ky ėshtė edhe njė argument i Fuqisė Hyjnore qė pėrfshihet nė Diturinė e All-llahut. Secila punė dhe secila ngjarje bėhet sipas regjistrimit tė All-llahut pėr tė.
  Lexoni thėnien e All-llahut tė Lartmadhėruar:

  " ما أصاب من مصيبة في الأرض و لا في أنفسكم الا في كتاب من قبل أن نبرأها ان ذلك علي الله يسير "

  “Asnjė fatkeqėsi (mjerim) nuk e godet tokėn, e as juve, pa qenė e shėnuar qė mė parė nė Libėr. Me tė vėrtetė, pėr All-llahun, kjo ėshtė e lehtė!”[131]

  Se sa preciz ėshtė regjistrimi, kėtė do t’a shpjegojmė me anėn e shembullit tė syrit tė kriminelit. Atij, nė bebėzėn e syrit i paraqitet fytyra e tij e kriminelit (katilit). Sikur ne tė kishim mundėsi t’a zbėrthenim bebėzėn e syrit tė kriminelit, do t’a kishim parė apo njohur menjėherė pamjen e tij kriminale. اdo gjė ėshtė e regjistruar, dhe pėr kėtė ka argumente.
  All-llahu xh.sh. para se t’a krijonte jetėn, krijoi vde-kjen. Kur tė lindė njeriu, meleku i vdekjes ėshtė vazhdimisht nė pėrcjellje tė tij. Jeta e njeriut nė kėtė botė ėshtė aq sa e ka caktuar meleku i vdekjes pėr tė. Kur ai e takon atė, atėherė e ka exhelin.

  ******
  *****
  ****
  ***
  **
  *

  XHENNETI  Njeriu ka shumė tė panjohura. I Lartėsuari All-llah, ka bėrė qė nė botėn tjetėr, gjithashtu, tė ketė gjėra tė shumta tė panjohura. Xhenneti ėshtė njė vend qė syri s’ka parė kurrė si ai, e as veshi nuk ka dėgjuar, e as zemra njerėzore nuk e ka pėrjetuar. Prandaj, do tė ishte shumė e vėshtirė tė gjenim shprehje pėr t’a pėrshkruar atė dhe (mėnyrėn) se si do tė ishte jeta atje.
  Sė pari, pėr t’a pėrshkruar gjėsendin duhet tė kemi para vetes idenė ose fotografinė e atij nė mendje. Pasi t’i kishim kėto, atėherė do tė gjendeshin shprehjet e duhura tė pėrshta-tshme pėr tė, qė do tė na shpienin deri tek ajo. P.sh. para se tė shpikej televizioni, nuk ekzistonte shprehja televizion, nė asnjė fjalor tė botės. Kur ai u shpik dhe u bė realitet, shprehja e tij tani gjendet nė tė gjithė fjalorėt gjuhėsorė. Pra u gjend shprehja e pėrshtatshme e tij.
  Kur All-llahu i Lartmadhėruar na pėrshkruan jetėn e xhennetit thotė: “Sikur shembulli i jetės...” ē’ka do tė thotė se ajo nuk ėshtė e tillė, por (sikur ajo) Ai na e afron afėr mendjes sonė. Ne, me kėtė njohuri qė kemi, kur duam t’i shpjegojmė dikujt diēka qė nuk i ėshtė e njohur, ne mundohemi t’i sjellim disa shembuj analoge tė saj. Me kėtė ne vetėm sa e kemi pėrngjasuar atė me diēka qė na ėshtė e njohur. Kėshtu veprojmė sa pėr tė na kuptuar bashkėfolėsi. Ti, kur pėrpiqesh t’ia shpjegosh njė njeriu tjetėr formėn e tokės, sė pari ia afron hartėn e rruzullit tokėsor. Por, sikur t’ia paraqitje rruzullin tokėsor nė formėn e sferės (topthit) do tė ishte shumė mė mirė. Pastaj i thua atij: - Ja, toka i ngjason kėsaj forme.

  Kur, ata qė e kanė merituar, do tė hyjnė nė xhennet, xhenneti do t’u ngjasojė me ndonjė gjė, qė atyre u ishte e njohur. Atyre do t’iu duket se, ajo qė po shohin, ėshtė duke u ngjasuar me diēka tė ngjashme me tė cilėn furnizoheshin nga All-llahu xh. sh., nė kohėn kur ata ishin nė botėn eksperimentale. Por, realiteti ėshtė krejtėsisht tjetėr. I Lartėsuari do t’i urdhėrojė ata qė tė hanė (ushqimin e servuar). Ata, pasi t’a kishin shijuar atė, do tė binden se nuk paska qenė ashtu siē kishin menduar. Pra, do tė shohin dallimin ndėrmjet kėsaj bote (eksperimentale) dhe botės tjetėr (ahiretit).
  Pėr kėtė arsye, secili pėrshkrim, qė paraqitet nga All-llahu xh.sh. pėr jetėn e xhennetit, duhet tė kuptohet se Ai dėshiron t’ia afrojė mendjes njerėzore pėr t’a kuptuar sa mė mirė. Pra, vetėm sa pėr t’i mundėsuar njeriut tė parafytyrojė se si do tė jetė atje. Njeriu duhet t’a kuptojė se ai (pėrshkrim) vetėm sa i ėshtė pėrafruar mendjes sė tij. Pasi (pėrshkrimin real) askush nė kėtė botė nuk ėshtė nė gjendje t’a realizojė.
  Isha njė vizitė nė Shtetet e Bashkuara tė Amerikės. Mė gostitėn nė njė hotel mbretėror. Ata filluan tė mburren me pėrparimin e tyre tė lartė. اdo gjė ishte ndėrtuar prej guri. E prekje njė buton pėr kafe dhe ajo dilte nga brenda. Butoni tjetėr ishte e ēajit, njė tjetėr i ushqimit, etj. Njė ditė mė pyetėn: ē’mendon pėr ne? Ju thashė: nėse kjo ėshtė e tėra, dhe me kėtė mburreni, kjo ėshtė arritja e njeriut pėr t’i shėrbyer njeriut. A mund t’i paramendoni premtimet e All-llahut pėr njerėzit besimtarė nė xhennet?
  Nė xhennet vetėm nėse tė shkon nė mendje pėr diēka, do t’a kesh para vetes. اdo gjė qė i kujtohet njeriut, ekziston atje. All-llahu ka shumė mė shumė se ēfarė mund tė kėrkojė ose njeh njeriu.
  Pėr kėtė, i Lartėsuari, thotė:

  " لهم ما يشائون فيها و لدينا مزيد "

  “Ata do tė kenė atje ē’tė duan, ndėrsa Ne kemi mė shumė (pėr t’iu dhėnė).”[132]
  Pra, All-llahu xh.sh. i jep njeriut nė xhennet ēdo gjė qė atij i shijon, dhe ēdo gjė qė atij mund t’i shkojė ndėrmend. Bile, atje, ka shumė mė shumė se ēka mendon ai. Por, mbi tė gjitha, do t’i mjaftojė kėnaqėsia mė e madhe, kur ai do t’a shohė All-llahun nė Ditėn e Kijametit.
  Kjo do tė jetė begatia mė e madhe qė do tė arrijė njeriu i kėsaj bote. Kur njeriu do t’a shohė All-llahun nuk do tė kėrkojė begati tė tjera. Atė, pas kėsaj kėnaqėsie tė madhe tė qėndrimit para All-llahut, nuk do t’a joshė mė asgjė prej kėrkesave njerėzore.
  Pėr kėtė, All-llahu i Lartmadhėruar, thotė:

  " وجوه يومئذ ناضرة . الي ربها ناظرة "

  “Atė ditė, disa fytyra do tė shkėlqejnė, duke e shikuar Zotin e tyre.”[133]
  Dhembja mė e madhe, qė mund tė provojė njeriu nė Ditėn e Kijametit, ėshtė tė mos e shikojė All-llahun. Gjithashtu, edhe Ai tė mos ia hedhė shikimin, e as tė mos i flasė. Kjo do tė ishte dhembja dhe dėnimi mė i madh i mundshėm, pėr ata tė cilėt do tė gjenden nė fund tė pusit tė zjarrtė.
  Pėr kėtė, gjithashtu, i Lartmadhėruari thotė:

  " ولا يكلمهم الله ولا ينظر اليهم يوم القيامة"

  “...All-llahu as nuk ka pėr t’iu folur atyre dhe as nuk do t’i shikojė Ditėn e Kijametit...”[134]

  Gjithashtu, i Lartėsuari thotė:
  " انهم عن ربهم يومئذ لمحجوبون "

  “...vėrtet, atė Ditė, ata (pėrgėnjeshtruesit) do tė jenė tė penguar qė t’a shohin Zotin e tyre.”[135]
  Ne duhet tė dimė, se jeta jonė, do tė jetė o nė xhennet, o nė xhehennem. Trupi ynė do tė pėsojė ndryshime, ngase do tė kalojmė nga forma e zhdukjes dhe ndryshimeve, nė jetėn e pėrjetėsisė. Ai duhet tė jetė i gatshėm pėr t’i pėrballuar problemet e jetės tė cilėn do t’a jetojė. Banorėve tė xhennetit do t’iu ndryshohet forma e trupit pėr t’a shijuar jetėn nė xhennet. Ata do t’a shohin All-llahun kur Ai do t’iu flasė, ndėrsa ata (njerėzit) vetėm do tė dėgjojnė. Banorėve tė zjarrit (Zoti na ruajtė nga ai vend i tmerrshėm), sa herė qė do t’iu digjen lėkurat e veta, do t’iu zėvendėsohen me lėkura tė tjera. Kjo bėhet me qėllim qė t’a pėrjetojnė dėnimin dhe dhembjen, pėr shkak se nervat e ndieshmėrisė sė dhimbjes janė nėn lėkurė. Pėrfundimisht, kėtė e zbuloi edhe shkenca e kohėve tė fundit.
  Pėr kėtė i Lartėsuari thotė:

  " ان الذين كفروا بأياتنا سوف نصليهم نارا كلما نضجت جلودهم بدلناهم جلودا غيرها ليذوقوا العذاب ان الله كان عزيزا حكيما "

  “Me tė vėrtetė, ata qė s’besojnė argumentet Tona, do t’i djegim nė zjarr. Sa herė qė t’u digjen (shkrumohen) lėkurat e tyre, Ne do t’ua ndėrrojmė ato me lėkurė tjetėr, (kėtė e bėjmė sa) pėr t’a shijuar dhembjen. Vėrtet, All-llahu ėshtė i Plotėfuqishėm dhe ka Urtėsinė absolute.”[136]
  Pra, ne do tė jemi njė krijesė e re. All-llahu i Lartėsuar do tė na japė tė korrurat, tė cilat i kemi mbjellė nė jetėn tonė tė kėsaj bote. Do tė na japė jetėn e pėrjetshme, jetė e cila u takon atyre qė e kanė respektuar dhe besuar All-llahun xh.sh. Ai e krijoi gjithė kėtė univers pėr njeriun, kjo ėshtė jeta pėr tė cilėn edhe All-llahu ka shprehur vullnetin qė ne tė ishim nė tė.
  Ndėrsa banorėt e zjarrit (All-llahu na mbroftė prej tij), mbase kanė shijuar kėnaqėsi tė pakta nė kėtė botė, por me ato kėnaqėsi tė pakta, pėrfituan dėnimin e pėrjetshėm. Ata e humbėn dhe e shkatėrruan jetėn e tyre, duke e mohuar All-llahun xh.sh. Mjerisht, e humbėn jetėn e vėrtetė, qė na ka premtuar All-llahu i Lartmadhėruar.
  Arritėm deri kėtu dhe me kėtė do t’a pėrmbyllja fjalimin, duke shpresuar se All-llahu xh.sh. ėshtė i kėnaqur me ne. Lus tė Lartmadhėruarin qė ky libėr tė bėhet udhėzues pėr secilin qė do t’a lexojė dhe t’i bėhet dritė nė rrugėn drejt jetės sė vėrtetė nė xhennet. Vėrtet, Ai ėshtė dėgjues dhe u pėrgjigjet lutjeve.


  * * *


  Falėnderoj All-llahun e Lartmadhėruar qė mė mundėsoi pėrkthimin e kėtij libri.

 13. #13
  i/e regjistruar Maska e Albin
  Anėtarėsuar
  06-03-2004
  Vendndodhja
  ???
  Postime
  242
  Fusnotat


  [1] Kur’an, 18 / 51
  [2] Kur’an, 51 / 49
  [3] Kur’an, 38 / 71-72
  [4] Kur’an, 7 / 172-3
  [5] Autori e ka përdorur tekstualisht shprehjen ‘mikrob’, që ndofta ka për qëllim spermatozoidin (shën. i përkth.)
  [6] Alem al Dherr- përkthimi i drejtëpërdrejtë është ‘Bota e atomeve-thërmijave’, ndryshe mund të kuptohet si parajeta. Këtu kemi të bëjmë me krijimin e parë, ose me substancën e krijesave, jetën pasive të krijesave. Krijesat, duke qenë të vdekura, jetojnë në Botën e Dherrit. Njeriu jeton pesë lloje të jetës: Jetën në ‘Alem al Dherr, në barkun e nënës, në këtë botë, jetën në varreza dhe pas Ringjalljes jetën e pasosur në botën tjetër (shënim i përkthyesit).
  [7] Natyrshmëria e imanit, besimi i pastër e i vërtetë që nuk ka pësuar kurrfarë ndryshimi e as devijimi. (shën. i përkth.)
  [8] Kur’an, 4 / 1
  [9] Kur’an, 42 / 49-50
  [10] Kur’an, 67 / 2
  [11] Kur’an, 39 / 42
  [12] Toka ka disa shtresa, e para prej të cilave është shtresa humusore (shënim i përkthyesit)
  [13] Kur’an, Sad / 71
  [14] Balta e tharë- argjilë, deltinë ose baltë e zezë
  [15] Balta e formësuar – balta së cilës i është dhënë forma e njeriut në kallëp, dhe është tharë.
  [16] Kur’an, Hixhr / 28-29
  [17] Autori e ka thënë: Aleksandri, pra, prej Kairos në Aleksandri
  [18] Kur’an, 57 / 22
  [19] Kur’an, 6 / 59
  [20] ‘Fytyrës së Tij’ - parapëlqej t’a përkthej ashtu siç është thënë nga vetë All-llahu – ‘Fytyrës së Tij’. Ne, tani për tani, nuk e dimë sekretin e vetë kësaj shprehjeje, prandaj edhe preferoj të përkthehet ashtu si në origjinal (shënim i përkthyesit).
  [21] Kur’an, 28 / 88
  [22] Komentatorët e Kur’anit kanë dhënë shumë shpjegime rreth fjalës Sur. Ai është një mjet që, çfarëdo që të jetë, do t’a kryejë detyrën e vet, dhe kur t’i fryhet atij çdo gjë do të mbarojë në këtë jetë. Pas kësaj fryerje i gjithë universi do të shkatërrohet dhe do t’a ndërrojë pamjen. (Shënim i përkthyesit).
  [23] Kur’an, 8 / 42 (sipas përkthimit të Hasan I. Nahit, faqe 183- Prishtinë 1988)
  [24] Kur’an, 6 / 38
  [25] Kur’an, 17 / 44
  [26] Pasi ata ishin shumë të poshtër, dënimi u erdhi aq shpejt dhe papritur. Atyre nuk iu la kohë, as për t’u penduar, sepse edhe po ti jepej kohë nuk do të pendoheshin – (Shënim i përkthyesit).
  [27] Kur’an, 44 / 29
  [28] Kur’an, 41 / 11
  [29] Kur’an, 84 / 1-5
  [30] Disa zemra të njerëzve, All-llahu xh.sh. i ka krahasuar me ngurtësinë e gurëve. Si duket këtu ka për qëllim të na tregojë se edhe gurët pranojnë influencimin e tyre, varësisht prej kushteve klimatike, ndërsa disa prej zemrave njerëzore nuk duan as të zbuten, e as të përmirësohen...Sa keq...(shënim i përkthyesit)
  [31] Kur’an, 2 / 74
  [32] Kur’an, 21 / 79
  [33] Nuk di se si, këtu tek ne, ka ngelur të themi ‘tespih’ – thënia e saktë është ‘tesbih’.
  [34] Kur myslimanët, së bashku me Muhammedin s.a.v.s., ndërtuan xhaminë ne Medine, në mes të xhamisë ishte një pemë hurmeje. Ata nuk e prenë atë, por përdorën si shtyllë në mes të xhamisë dhe, njëkohësisht, prej saj i shtrinë kallamat deri në muret anësore të xhamisë dhe, kështu, e përdornin si hije ose kulm.
  [35] Pas vdekjes së Muhammedit s.a.v.s. e shndërruan në mimber, që është vendi mbi të cilin qëndron imami për të mbajtur ligjëratën në xhami.
  [36] Handhal- në anglisht ‘colocunth’. Në gjuhën shqipe, mbase, nuk ekziston si emër.
  [37] Kur’an, 13 / 4
  [38] Kur’an, 27 / 18
  [39] Kur’an, 27 / 22-24
  [40] Kur’an, 8 / 27
  [41] Ezeli – që prej infinitit, krijesa që ekzistojnë që prej momentit të parë të krijimit, prej Big – Bengut (shën. i përkth.).
  [42] Kur’an, 27 / 38
  [43] Kur’an, 27 / 39
  [44] Kur’an, 27 /40
  [45] Ai - njeriu i cili kishte Diturinë. Disa komentatorë mendojnë se ai njeri është po ai i cili i është paraqitur Musait a.s. Sido që të thuhet e mendohet, këta njerëz janë në çdo kohë dhe çdo vend, ata veprojnë me Fuqinë e All-llahut. Shpesh herë, në momente shumë kritike, edhe njerëz të rëndomtë tregojnë se si ndodhi mrekullia. Të gjithë mbeten të habitur dhe pa koment. (shën. i përkth.)
  [46] Kur’an, 41 / 20-21
  [47] Nëse ata kanë qenë besimtarë (shën. i përkth.)
  [48] Kur’an, 29 / 64
  [49] Kur’an, 8 / 24
  [50] Kur’an, 39 / 30
  [51] Momenti i caktuar për të ndërruar jetën, momenti i vdekjes.
  [52] Kur’an, 2 / 28
  [53] Kur’an, 44 / 56
  [54] Kur’an, 102 / 1-2
  [55] Dita e Tubimit ose Dita e Ringjalljes është Dita në të cilën do të tubohet mbarë njerëzimi në një vend. Ai vend është po kjo botë. Në të nuk do të ketë, as male e as gjelbërime. Mbi kokat e njerëzve nuk do të ketë kurrfarë hije, e as freski, përveç diellit përvëlues. E vetmja hije e mundshme është Mëshira e All-llahut, e cila do t’i përfshijë disa grupe njerëzish, të cilët janë të theksuar në një hadith të Muhammedit s.a.v.s....për më gjerësisht lexo hadithet (shënim i përkthyesit).
  [56] Kur’an, Kaf / 22
  [57] Kur’an, Nahl / 32
  [58] Kur’an, Enfal / 50
  [59] Kur’an, Enam / 93
  [60] Caktimit të përfundimit
  [61] Që kur ka mbaruar së jetuari në këtë botë
  [62] Kur njeriu është shtrirë në shtratin e vdekjes dhe po numëron çastet e fundit të kësaj jete
  [63] Kur’an, Vakia / 83-85
  [64] Kur’an, Mumtehineh / 13
  [65] Pasi All-llahu i kishte vënë në gjumë të thellë (thuhet se kanë fjetur afro 300 vjet) shën. i përkthyesit
  [66] Kur’an, 18 / 19
  [67] Pyetësi do të jetë All-llahu ose melekët, disa komentatorë të Kur’anit janë të një mendimi ndërsa disa të tjerë të mendimit tjetër. Allahu e dim më së miri (shën. i përkthyesit)
  [68] Kur’an, Mu’minun / 112,113
  [69] Atyre do t’ju tregohet zjarri dhe vuajtjet që do t’i përjetojnë (shën. i përkthyesit)
  [70] Kur’an, Gafir / 46
  [71] Berzah - jeta e të vdekurve ose e varrezave, ndarja ose shkëputja përfundimtare midis jetës së kësaj bote dhe Ringjalljes për në amshim (shën. i përkth.).
  [72] Kur’an, Mu’minune / 99-100
  [73] Kur’an, Shuara’ / 77-82
  [74] Kur’an, 2 / 258
  [75] Kur’an, 3 / 144
  [76] Dita në të cilën do të tubohen të gjitha krijesat njerëzore për t’u marrë në pyetje. Pra, dalja nga jeta e Berzahit (varrezave) për t’u gjykuar (shënim i përkthyesit).
  [77] Kur’an, 3 / 158
  [78] Dhe është i sinqertë.
  [79] Kur’an, 67 / 2
  [80] Kur’an, 31 / 34
  [81] اdo popull e ka të caktuar se sa do të jetojë - exhelin
  [82] Kur’an, 10 / 49
  [83] Kur’an, 4 / 78
  [84] Ahiret- jeta tjetër- përjetësia
  [85] Një shembull - një të vërtetë të madhe (shënim i përkthyesit)
  [86] Kur’an, 22 / 73
  [87] Kush kërkon ndihmën e djallit e injoron mendjen e vet dhe, gjithashtu, nuk kërkon ndihmën e All-llahut... (shën. i përkthyesit)
  [88] Kur’an, 4 / 119

  [89] Embrionin dhe etapat e tij, deri në zhvillimin përfundimtar të foshnjes.
  [90] Kur’an, 56 / 58-59
  [91] Kur’an, 56 / 68/69
  [92] Kur’an, 56 / 63-64
  [93] Kur’an, 21 / 34
  [94] Kur’an, 6 / 95
  [95] Ajet- verset Kur’anor ose një prej fjalive të All-llahut në Kur’an.
  [96] Kur’an, 2 / 28
  [97] Nga bota pasive në atë aktive (komentim i përkthyesit)
  [98] Shiko fusnotën numër 6 të po këtij libri...
  [99] Berzah - jeta e të vdekurve ose e varrezave, ndarja ose shkëputja përfundimtare nga kjo jetë dhe shkuarja drejt ringjalljes për në amshim.
  [100] Kur’an, 23 / 99-100
  [101] Kur’an, 21 / 16-17
  [102] Me të tilla thënie sikur duan t’a shfajësojnë veten e tyre, sepse nuk i vërejnë ose nuk i ndiejnë dëmet që i shkaktojnë shoqërisë. (shën. i përkthyesit)
  [103] Kur’an, 2 / 11-12
  [104] Vëllezërit tanë nga Shqipëria, mbase, janë të vetmit në botë që shprehen gabimisht për të vdekurit. Atje ekziston një shprehje që uroj të përmirësohet sa më shpejt. Ata, kur e përcjellin kufomën për në varr, thonë: e dorëzuam për në banesën e fundit! Gabim, shumë gabim, sepse kjo është një shprehje e trashëguar nga ateistët (komunistët). Për ne, varri nuk është vendi i fundit...(shënim i përkthyesit)
  [105] Kur’an, 51 / 56-58
  [106] Kur’an, 22 / 18
  [107] Fjalën ‘amanet’, askush më parë, nuk e ka shpjeguar sikur Shejhu i nderuar Sharaviu (Zoti e shpërbleftë me xhennetin Firdeus). Ky, konsiderohet dijetari i parë, i cili e ka dhënë më së miri kuptimin e fjalës ‘amanet’. Në shumë tefsire (komentime) të Kur’ani Kerimit kam hasur se fjala ‘amanet’ aludon në: sheriatin, namazin, Kur’anin, besimin etj., por askush më herët nuk e ka shpjegur se fjala ‘amanet’ aludon në – lirinë e të shprehurit dhe përzgjedhjes. Prandaj konsiderojmë se Shejh Sharaviu ka bërë një revolucion shumë të madh në komentimin e Kur’ani Kerimit. Me këtë, ai bëri të mundur të shpjegohen edhe shumë ajete të tjera, që kanë qenë të panjohura. Këtë e vërejmë më së miri tek libri tij ‘Mrekullitë e Kur’anit’. (shënim i përkthyesit)
  [108] Kur’an, 33 / 72
  [109] Zekat-populli ynë është mësuar të thotë Zeqat. është dhënia obligative e 2.5% të pasurisë (ngase është prej urdhërave të All-llahut xh.sh.) një herë në vit. Pra, nga pasuria e tubuar, këtë shumë besimtarët ia japin institucioneve fetare ose drejtpërsëdrejti të varfërve. Kemi edhe shuma të tjera të zakatit të cilat ndryshojnë sipas prodhimit...etj.
  [110] E bën imanin të fuqishëm, pasi çdo send që është i grasuar (yndyrosur) mirë nuk ndryshket (apo vyshket). Kështu është edhe kur ‘grasohet’ imani.
  [111] Ruku – është përkulja e cila jep formën e kërrusjes së trupit në këndin 90%, duke qenë njeriu në këmbë.
  Sexhde - është përulja në këtë formë: këmbët, gjunjët, shuplakat dhe koka janë të puthitura me tokën (shënim i përkthyesit).
  [112] Hasni në mosmarrëveshje dhe nuk pajtoheni...
  [113] Fjalëve të Tij në Kur’an dhe në hadithet Kudsijj
  [114] Thënieve, apo traditës, apo pëlqimit të Muhammedit s.a.v.s.(shën. i përkth)
  [115] Kur’an, 4 / 59
  [116] Kur’an, 41 / 20-21
  [117] Kur’an, 26 / 4
  [118] Kur’an, 51 / 49
  [119] Një vend, prej vendeve që ka krijuar All-llahu xh.sh. në gjithësi. Ndryshe ky vend njihet si arkivi i All-llahut. Çdo gjë, që i përket krijesave, gjendet në këtë vend. Krijesat, sikurse janë xhinn-ët, janë munduar më parë të përgjojnë në forma të ndryshme, duke u përpjekur të kapin sa më shumë informacione nga qielli. Ato, tani, janë të penguara dhe nuk arrijnë të marrin asgjë...për më shumë lexo suren El Xhinn (shënim i përkthyesit).
  [120] Kur’an, 36 / 12
  [121] Kur’an, 17 / 14
  [122] Kur’an, 58 / 6
  [123] Kur’an, 18 / 49
  [124] Në formë të filmit (shënim i përkthyesit)
  [125] Fjala ‘Dhahr’, ka kuptimin e ‘shpinës’ - këtu mendohet të jenë shpatullat dhe kurrizi i Ademit a.s., aty ku formohen spermatozoidët (shën. i përthyesit).
  [126] Kur’an, 21 / 104
  [127] Kur’an, 17 / 51
  [128] Kur’an, 75 / 3-4
  [129] Kur’an, 30 / 27- përkthimi i këtij ajeti është bazuar sipas përkthimit të Hasa nef. I. Nahit
  [130] Kur’an, 50 / 44
  [131] Kur’an, 57 / 22
  [132] Kur’an, 50 / 35
  [133] Kur’an, 75 / 22,23 – bazuar në përkthimin e Hasa nef. I. Nahi
  [134] Kur’an, 3 / 77
  [135] Kur’an, 83 / 15
  [136] Kur’an, 4 / 56

Tema tė Ngjashme

 1. Maksim Gorki
  Nga Fiori nė forumin Shkrimtarė tė huaj
  Pėrgjigje: 3
  Postimi i Fundit: 20-09-2012, 07:47
 2. Vdekja e njeriut, ėshtė mbarimi apo....?!
  Nga toni77_toni nė forumin Komuniteti katolik
  Pėrgjigje: 17
  Postimi i Fundit: 31-07-2009, 11:05
 3. Jeta dhe Vdekja!
  Nga hulumtuesi09 nė forumin Komuniteti musliman
  Pėrgjigje: 1
  Postimi i Fundit: 10-01-2009, 16:27
 4. Vdekja - afat i caktuar
  Nga prizrenasi_30 nė forumin Komuniteti musliman
  Pėrgjigje: 1
  Postimi i Fundit: 22-12-2008, 19:28
 5. Vdekja e vėrtetė dhe ajo qė vėzhgohet lidhur me vdekjen
  Nga fisniku-student nė forumin Komuniteti musliman
  Pėrgjigje: 0
  Postimi i Fundit: 21-03-2007, 15:02

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

 • Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
 • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
 • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
 • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
 •