very funny, duket i mbajtur ama....Postuar mė parė nga Pinkie
very funny, duket i mbajtur ama....Postuar mė parė nga Pinkie
Albo,Postuar mė parė nga Albo
Kur vete kisha katolike e pranon se ka kardinale konservative dhe liberal, nuk e kuptoj cfare problemi keni ju?!
Ka kardinale ne kishe qe mendojne se ne kohet ku jetojme sot, me semundje nga me te ndryshme, duke filluar qe nga SIDA, perdorimi i presertativeve nuk duhet te denohet nga kisha. Papa Benedikt nuk ishte nje nga keta kardinale.
Ka kardinale apo elemente te tjere ne kishen katolike qe mendojne se prifterinjte duhet te martohen (gje qe eshte tradite e kishes, por jo biblike,) per shume arsye, duke filluar qe nga numri i prifterinje qe ka rene ne mase, dhe per te evituar "rekrutimin" e prifterinjve te cilet shkaktuan aq skandale sidomos ne US. Papa Benedikt nuk eshte nje nga ta.
Ka kardinale qe u distancuan dhe kerkuan veprime me te rrepta ndaj krimeve pedofile ne US, Papa Benedikt gjate asaj kohe, mbajti nje qendrim pak a shume mohues, dmth sipas tij ishte thjesht propagande.
Nqs, nuk ju pelqen termi "konservativ" apo "liberal" etj, zgjidh nje tjeter, por qe ka kampe te ndryshme ne kishen katolike, ashtu si kudo tjeter, ky eshte fakt i pamohueshem.
Persa i perket "orthodoksise" se Papes, nga ana teologjike nuk po e analizoj. Nga ana praktike, nqs Papa do ngulmoje (sipas tradites katolike) ne perhapjen e arkipeshkopive (dhe natyrisht konvertime) ne zona historikisht orthodokse, atehere problemet do vazhdojne.
Dikush qe eshte besimtar dhe nuk e praktikon besimin (fene) nuk mund te jete pjese e nje komuniteti, por nje turme qe beson ne c'i thote mendja.Postuar mė parė nga D&G Feminine
E verteta eshte qe ajo qe ka shpjeguar Albo eshte shume e sakte dhe ne te foluren fetare fjala "besepak" ose "i pa bese" nenkupton nje person qe nuk eshte pjese e komunitetit te besimtareve per te cilet behet fjale. Ndyrshe keta te pabese se besepake quheshin pagane dikur, pasi praktikonin rite fetare ndaj shume Perendive (nga nje cike besim secilit) dhe jo ndaj nje te vetmi (duhet shume besim tek nje Perendi) (ne shume eshte me kollaj, s'ia prish as njerit as tjetrit, as vetes)
Nese Albo eshte paragjykues apo jo, kjo nuk me takon mua apo dikujt tjeter dhe nuk po shkruaj ne mbrojtje te tij, por ne mbrojtje te atyre shkrimeve te cilave u je referuar.
Te pershendes miqesisht.
Manulaki
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Manulaki : 20-04-2005 mė 16:34
Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!
Fjalet konservatore dhe liberale jane fjale per parti politike, jo per Kishen qe eshte e Krishtit. Shpjegimi i Albos teologjikisht eshte i sakte dhe i drejte. Kush flet per konservatorizem dhe liberalizem eshte i/e ngaterruar dhe nuk e ka idene e fese dhe besimit. Bibla, Ungjilli i Jezus Krishtit, Fjala e Perendise eshte e bazuar ne nje Ligj te vetem te pandryshueshem. Ashtu sic mbahet universi nga ligje "konservatore apo liberale" (graviteti, inercia..etj), ashtu mbahet edhe besimi i Krishtere.Postuar mė parė nga Lioness
Persa i perket faktit qe Kisha duhet te njohe problemin e pedofilise dhe ta luftoje per kete jam shume dakord.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Manulaki : 20-04-2005 mė 16:33
Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!
Manulaki, turma ne pergjithesi quhen ato qe quan ti komunitete, keshtu qe kjo eshte ceshtje kendveshtrimi.
Gjuha shqipe, si gjuhe e lashte qe eshte, ka 2 fjale te ndryshme per besen dhe besimin, ne ndryshim nga "faith" qe ka anglishtja ose "fede" italishtja etj. (faithfull ose fedele eshte edhe besniku, edhe besimtari ne keto gjuhe)
Ne shqip, quhet njeri i beses ai qe ka karakter dhe personalitet te paster, mban fjalen e dhene etj. I pabese quhet ai qe te vret mbas shpine, nuk mban fjalen e dhene, genjen etj. Kurse "besimtar' quhet ai qe beson ne zot dhe besimtari mund te jete fetar ose jo. Etimologjia e shqipes eshte shume e sakte per kete dhe nuk le shteg per keqkuptime! Cdo ngaterrim qe i behet eshte i qellimshem dhe behet per te hedhur balte mbi jo-fetaret, duke e ditur sa ngjyrim te rende ka ne gjuhen shqipe fjala "i pabese" ose "besepak". Aq me teper duke ditur sesa te pabese kane qene kleriket dhe fetaret e te gjitha llojeve ne historine (jo vetem shqiptare) duke vrare dhe helmuar kundershtaret e trye pas shpine. Nuk po te sjell shembuj, se jam e bindur qe duhet te kesh dijeni.
Shpresoj qe u sqaruat te dy ne kuptimin shqip te ketyre fjaleve.
Miqesia eshte reciproke!
Postuar mė parė nga Manulaki
no kidding, vetem si terma politike jane kufizuar tashme? Kishat jane te njerezve, madje jo popullit por te prifterinje, qe bejne nje jete me lluksoze se une, ti a femijet tane ever will.
nejse, nga nje pap extra konservator si gjermani nazist qe ka denuar cdo gje qysh prej muzikes rock, feministeve, perpjekjeve te Turqise (si vend musliman) per te hyre ne bashkimin europian ("europa kristiane") e ka mbrojtur prifterinjte pedofile, s'ka per te ardhur kurre ndonje e mire.
Manulaki, besimi eshte ceshtje personale, dhe nuk kam nevoje ta shpalos ne forum. Per me teper, askush nuk u jep ju te drejten te aludoni nqs kam apo nuk kam une (apo te tjere) idene e fese dhe besimit, "konkluzion" ky i arritur nga dicka qe kam shkruar qe eshte realitet, pa marre parasysh nqs na pelqen apo jo.Postuar mė parė nga Manulaki
Qe Kisha katolike (jo mesimet e Krishtit) ka nevoje per nje riorganizim, sidomos ne US, ky eshte fakt. Konvertimet me te medha ne US ne "Born Again" etj vijne nga ish-katoliket, qe kane humbur besimin e tyre ne kishen katolike si institucion, jo si besim.
Per me teper, kisha katolike eshte e njohur historikisht per "edikte/ndryshimeve" te cdo lloj natyre. Psh "Edikti i 1963" ndryshoi natyren e kreshmes, tradite kjo mijevjecare, nen preteksin e pershtatjes.
Une besoj ne faljen. Nese ky ka qene c'ka qene, Perendia e ka falur (kjo eshte kafshate qe s'kaperdihet per ata qe nuk e kuptojne Krishterimin) dhe i jepet mundesia te kerkoje falje me te thelle ndaj judenjve (cifuteve) qe u persekutuan dhe vrane gjate luftes.Postuar mė parė nga Pinkie
Persa i perket Kishes, nuk eshte e njerezve por e Zotit.
Krishterimi nuk eshte politike dhe te flasim si te na vije per mbare, por eshte sakrifica e Perendise per shpetimin e njeriut. Krishti vdiq dhe u ringjall qe te ndertoje kete Kishe, keshtu qe nuk mund te hidhet balte kaq kollaj me fjale te tilla "konservator, liberal" Kryqezimi i Krishtit eshte kryqezim dhe Ringjallja, eshte ringjallje. Nuk ka vend per te tjera diskutime, jo po te drejta per homoseksualet, apo per abortin... keto jane kerkesa nga "besepaket" qe perpiqen ta bejne veten "besimtare" me zor.
Nese ky ka mbrojtur prifterinjte pedofile, turp te kete. Por sot eshte dita e dyte e tij si Pape, t'i japim kohe dhe te shohim cdo te beje.
Ajo qe une quaj turme,(ose qe jane turme) jane ata njerez qe thone "Besoj sipas menyres sime" por nuk shkoj ne kishe, nuk kam fe...etj.Postuar mė parė nga D&G Feminine
Persa i perket "besepak" quhen ata qe e quajne veten pjesetare te Kishes, por qe nuk pranojne mesimet e saj.
Nuk behet fjale per gjuhen shqipe, por per terma teologjike.
Me vjen keq qe vazhdon te kembengulesh ne perzierjen e ketyre 2 termave. Kam pershtyjen qe kete mund ta benin vetem ata qe s'e kane shqipen gjuhen e nenes.Postuar mė parė nga Manulaki
Lexo dicka nga Fishta qe t'ia kuptosh domethenien.
Krijoni Kontakt