Lexo mire perpara se te shkruash ato qe shkruaj une:Postuar mė parė nga Albo
Italia e ANEKSOI Shqiperine me DHUNE, nepermjet FORCES USHTARAKE.
Ndryshimi i aneksimit italian nga pushtimet greke e serbe eshte se Italia e njofti SHTETIN SHQIPTAR nen kuroren italiane. Pra "de fakto" ishim nen pushtim por "de jure" ishte bashkim kurorash i dy shteteve.
Kjo u dha mundesine shqiptareve te kene qeverine e vet ne ato rrethana, te kene polici, xhandarmeri, administrate, shkolla e FLAMUR shqiptar.
Kjo ishte maksimumi qe mund te arrihej ne ate kohe, perpara faktit te kryer.
Po ashtu patriotet shqiptare u perpoqen ta shfrytezojne kete mundesi per bashkimin etnik SHQIPTAR.
ndersa tokat e popullsia shqiptare nen Greqi nuk kane pase kurre te drejta ata jane mohuar e mohohen si shqiptare, gjuha shqipe eshte e ndaluar, etj etj qe i dime vete.
Aneksimi ishte per interesat imperialiste, te krijimit te perandorise italiane e jo per ne dihet kjo.Pra Shqiperia e pushtuar nga Italia do te clironte Camerine e pushtuar nga Greqia?! Sikur e kishim nje shtet 15 vjecar ne Shqiperi, perse duhej ta aneksonte Shqiperine Italia, apo se "ishte ne te miren e Shqiperise se Madhe"?!
Po une them qe me mire per shqiptaret te bashkuar ne nje SHTET nen kuroren e atehershme se sa te copetuar ndermjet Greqise e Serbise (Cameria e Kosova) nen politikat shkombtarizuese te te cileve (ku kishat ortodokse vendase ishin violine e pare dhe jane ende).
Nuk e di pse eshte internuar ky fare peshkopi i shkodres, ku kurre deri me 1945 nuk ka pase me shume se 100-200 ortodokse shumica me origjine sllave e jo-shqiptare.E di sa burra shteti shqiptare internoi Italia nga Shqiperia ne Itali ne vitet e pushtimit? Mes tyre edhe nje shkodran qe ti e njeh shume mire, peshkopin orthodhoks Irine (Ilia) Banushi.
Shqiptaret nuk kishin asgje nen kontroll, as kishin gjuhe shqipe as administrate e as flamur, as njihesishin si komb nga Turqia e greqia.Po te ndjekim kete llogjiken tende, i bie qe shqiptaret duhet te mburren me perandorine otomane, pasi atehere kishin 5 vilajete nen kontroll apo jo?!
Megjithate kur erdhi puna ne shkeputje patriotet shqiptare katolike e muslimane ME TE DREJTE preferuan me mire AUTONOMI si komb I BASHKUAR nen Turqine se sa copetim GREKO_SERB, qe per fat te keq ashtu ndodhi.
Shqiperia ka pushtuar Shqiperine jugore, Janine, Preveze, Arte, gjuthe Thesprotia ka qene ne shumice shqiptare.Pa me ndrico pak edhe mua, se une nga jugu jam, por nuk mbaj mend qe Greqia te kete pushtuar ndonjehere Shqiperine pervec luftes italo-greke kur luftonte italianet. Pa me ndrico pak edhe mua, dhe keta qe po lexojne kete teme, ne cilen lufte e pushtoi Greqia Shqiperine?
Me dhune e masakra (me e fundit eshte me 1945) i shpopulloi dhe ckombetarizoi.
Prandaj populli shqiptar mes 2 te keqijave ka zgjedhe ate me te voglen, qe ne kete rast ishte Shqiperi e bashkuar, me gjuhe, shkolla, e flamur se sa e copetuar pa snjeren.
A u ndricove.... more trim...?
Krijoni Kontakt