Close
Duke shfaqur rezultatin -19 deri 0 prej 3
 1. #1
  Perjashtuar nga Mod. Maska e Klevis2000
  Antarsuar
  21-02-2003
  Vendndodhja
  Ne jeten reale
  Postime
  1,121
  Po hudhi ere ketu.


  Emrat e gjinis femrore

  A  Abide........................................adhur uese


  Abire........................................flutu rake


  Adhra........................................marga ritar i pashpuar


  Adile........................................e drejt


  Afife........................................e pastr, e thjesht, e qart


  Afie........................................larg nga do problem


  Afije........................................e pastr nga do smundje dhe nga do pikllim


  Afshin........................................q drion si yll


  Aida........................................mysafi re, ajo q kthehet


  Aishe........................................bashk shortja e pejgamberit [salallahu alejhi ue selam]


  Ajisha........................................e pasur


  Ajra........................................e respektueshme


  Akile........................................e menur, e urt


  Alije........................................fisni ke


  Alime........................................e ditur


  Amale........................................shpre s, synim


  Amelia........................................besn ike, e bukur


  Amire........................................grua bujare, princesh


  Anbere........................................er e mir peme


  Anisa........................................e afrt, intime


  Anika........................................unike


  Anum........................................dhurat e Zotit


  Ariana........................................plot jet


  Arife........................................e ditur


  Asie........................................shpres


  Asime........................................mbroj tse


  Atifa........................................dhemb shuri


  Atika........................................e lasht


  Ajana........................................fatlu me


  Azize........................................e mueshme  kthehu lart

  B  Bahije........................................vezu lluese, e bukur


  Bahire........................................e shklqyeshme


  Basile........................................e patrembur, guximtare


  Basime........................................e buzqeshur


  Bedrije........................................q gjason n hnn e plot


  Baha........................................e vlefshme


  Belige........................................e kthjellt


  Belkisa........................................em r i mbretreshs Sebee, e cila pranoi Islamin para Sulejmanit alejhi selam


  Belsame........................................q jep er t mir


  Berie........................................e pastr, pa t meta


  Besire........................................vizi onare, largpamse


  kthehu lart

  D  Damime........................................shoq ruese


  Dania........................................e bukur


  Danin........................................princ esh


  Daria........................................e ditur, me kultur


  Dijae........................................drita , lindja e diellit


  Dijba........................................dgju eshmri


  Durdane........................................per l


  Duxhana........................................shi


  Dhafire........................................tri umfuese


  Dhakire........................................pr kujtuese e Allahut


  Dhalile........................................hij e


  Dhekije........................................e menur, inteligjente


  kthehu lart

  E  Elife........................................e but, shoqruese


  Elmase........................................diam ante, flori


  Eliza........................................unike , e mueshme


  Emane........................................q ka shpres n at ka dshiron, besnike


  Enuare........................................ndri uese


  Eribe........................................e shkatht, e zellshme, e menur


  Erina........................................zonj e bukur


  Ermina........................................miq sore


  Esma........................................sahabi je, vajza e Ebu Bekrit radiallahu anhu


  kthehu lart

  F  Fadile........................................epr si


  Faide........................................e vlefshme, e zellshme, e dobishme


  Faktah........................................pll umb


  Faize........................................e sukseshme, fitimtare


  Falisha........................................fat mirsi


  Fara........................................pernd im i diellit


  Farha........................................lumtu ri


  Farhin........................................e ngallzyer


  Faria........................................e dashur, e but


  Feriha........................................e lumtur


  Farkanda........................................e lumtur, me fat


  Faris........................................jet


  Fariza........................................drit


  Fatima........................................vajz a e Profetit sal-lallahu alejhi ue selam


  Fejruz........................................ngjy r e bruzt


  Ferjat........................................drit dielli e lezetshme


  Fehare........................................kren are, q mburret


  Fehime........................................inte ligjente


  Fehmida........................................int eligjente dhe e urt


  Femida........................................e urt


  Fekihe........................................q kupton


  Fekire........................................eleg ante


  Ferashe........................................flu tur


  Ferhane........................................e lumtur, krenare


  Feride........................................unik e, e vetme, e mueshme


  Feroza........................................gur i muar


  Fesihe........................................elok uente


  Feuzije........................................fit imtare


  Fikrije........................................e menur, mendimtare


  Furkane........................................q dallon t mirn nga e keqja, lule


  kthehu lart

  G  Gajda........................................e re dhe e njom


  Galibe........................................domi nante


  Galije........................................erm ir, e mueshme


  Garibah........................................e huaj, e uditshme


  Gazije........................................luft tare


  Gufrane........................................q fal


  kthehu lart

  H  Habibe........................................e dashur, mike


  Hadare........................................e gjelbrt


  Hadika........................................e mrekullueshme, kopshtare


  Halisa........................................e dlir


  Hanije........................................e kndshme


  Haxher........................................e fort si guri, gurore


  Hadije........................................udh zuese pr n rrugn e drejt, dhuruese


  Hafije........................................fisn ike, e fshehur prej t tjerve


  Halaue........................................e mbl, e shijshme


  Khalide........................................e prjetshme, e paharruar


  Hamide........................................fal nderuese


  Hanife........................................musl imane e iltr, e pastr, e sinqert


  Hanije........................................ledh atuese, e but, e sjellshme, simpatike


  Hasije........................................e veant, e posame


  Haua........................................emri i bashkshortes s Ademit alejhi selam


  Hikmete........................................urt si


  Husane........................................tep r e bukur


  kthehu lart

  I  Ibtisame........................................bu zqeshje


  Iffah........................................modes ti, dlirsi


  Iffat........................................nders hmri


  Ilham........................................intui t, frymzim


  Ines........................................dasham irsi


  Intisare........................................tr iumf


  Imtihal........................................e sjellshme


  Isire........................................e fort, frymzuese


  Islahe........................................bami rse


  Isma........................................q mbron


  Ishrak........................................lind ja e diellit


  kthehu lart

  J  Jara........................................flutur e vogl


  Jasna........................................n arabisht do t thot trndafil i bardh


  Jasmin........................................lloj luleje


  Jemame........................................lugi n n Arabi


  Jumna........................................fat i mir, sukses


  Jusra........................................prpa rimtare, e majt


  kthehu lart

  K


  Kamalije........................................p rsosuri


  Kamile........................................e prsosur, e plot


  Kanual........................................zamb ak i ujit


  Kasame........................................e mir dhe e bukur


  Kaula........................................q ka veori t bukura


  Kashish........................................atr aksion


  Kida........................................e ruajtur, e fort


  Kenza........................................thesa r


  Keram........................................natyr bujare


  Khatuun........................................zon j


  Komal........................................e bukur


  kthehu lart

  L  Lama........................................errsi r e buzve


  Lamia........................................e buzve t errta


  Lamise........................................e prekshme


  Lanika........................................m e mira


  Leshira........................................shu m inteligjente


  Latifa........................................e but, e kndshme


  Lebibe........................................e menur, e zgjuar


  Lehame........................................madh shtore n bukuri dhe n mirsi, ajo q pergatit mishin


  Leila........................................nat


  Lejla........................................e lindur natn, bukuri e errt


  Lijana........................................but si


  Liina........................................prd llim, butsi


  Lubabe........................................prej femrave m t zgjedhura


  Lubina........................................dli rsi


  Lu'lu........................................marga ritar


  kthehu lart

  M  Maha........................................syt e mdhenj


  Mahnur........................................ndri im hne


  Mahek........................................arom


  Mahrin........................................e ndritshme dhe e bukur si dielli


  Mahrosh........................................pje s e hns, e kndshme


  Mahum........................................drita e hns


  Mahuish........................................e bukur si hna


  Maira........................................hn


  Magfire........................................e falur


  Mahira........................................e zellshme, eksperte, e zgjuar


  Maja........................................prince sh


  Makbule........................................e pranuar


  Mashal........................................drit


  Mazine........................................q i shklqen fytyra


  Medenije........................................e kulturuar, qytetare


  Mediha........................................e lavdrueshme


  Meisare........................................pas uri


  Mehasin........................................buk uri


  Meliiha........................................e hirshme


  Menahil........................................bur im i ujit t freskt


  Menar........................................drit udhzuese


  Menhale........................................bur im


  Mehrije........................................e dalluar, e shkatht


  Mehriin........................................me natyr dashjeje


  Mehrish........................................aro m e kndshme


  Mehrunisa........................................g rua e bukur


  Mehuish........................................e bukur, hn


  Mejsane........................................yll i q shklqen shum


  Merjem........................................nna e Isait alejhi selam, e qndrueshme


  Meshkura........................................q falnderon


  Metine........................................e fuqishme, guximtare


  Misha........................................e lumtur p tr jetn


  Mishel........................................nj drit


  Mithaleh........................................sh embullore


  Mohga........................................drita e lumturis


  Mubineh........................................ajo q qartson dika


  Muhsina........................................bam irse dhe e but


  Muneuer........................................e ndritshme


  Munibe........................................e penduar, e kthyer


  Munirah........................................e ndriuar


  Murade........................................e krkuar


  Musaret........................................lum turi


  Muskan........................................buz qeshje, lumturi


  Muslimeh........................................be simtare e devotshme


  Muxhahideh........................................ ajo q prpiqet ne rrug t All-lahut


  Muzejne........................................zbu kurim


  kthehu lart

  N  Nada........................................bujari , njomsi


  Nadia........................................shpre s


  Na'ire........................................e ndritshme, ndriuese


  Nadra........................................unike


  Nafije........................................e dobishme


  Nafise........................................e mueshme


  Nagina........................................gur i muar


  Nagiin........................................perl


  Nahid........................................e ndershme


  Nahida........................................e ngritur


  Najla........................................me sy t gjer


  Namila........................................e heshtur, serioze


  Nasiha........................................ksh illuese


  Nasime........................................flla d, puhi


  Nasriin........................................tr ndafil i egr


  Nasrin........................................lule e kaltr aromatike


  Nasha........................................arom , parfum


  Nashima........................................e urt, e lulzuar


  Nashua........................................e ngallzyer


  Nuuriin........................................dri t e shklqyer


  Nauar........................................ajo q e ruan veten


  Nazniin........................................e bukur


  Nazuk........................................e njom


  Nedhra........................................shem bullore, e njohur


  Nedime........................................shoq ruese, mikesh


  Nejire........................................ndri uese


  Nekibe........................................prij se, e par


  Nekije........................................e pastr


  Nelam........................................gur i muar


  Nemira........................................e pastr, e kulluar


  Nermin........................................lule , e njom, e but


  Neshiin........................................gj e mbl


  Nesime........................................ambi ent i pastr, er e mir


  Nesira........................................ndih mtare, fitimtare


  Neuale........................................drit e fort, q e arrin qllimin e vet


  Nexhua........................................e cila e ruan sekretin


  Nigar........................................e bukur


  Niha........................................shi,


  Nina........................................e kndshmja


  Nishat........................................lumt uri


  Njasia........................................m e bukura


  Nudare........................................e art


  Numa........................................e bukur dhe e kndshme


  Nurijeh........................................ndr iuese


  Nuriin........................................e dashur


  Nurhan........................................drit


  kthehu lart

  R  Rabie........................................pranv er, kopsht


  Radije........................................e knaqur, e mjaftuar


  Rafije........................................e lart


  Rahibe........................................zem rgjer


  Rajja........................................drit


  Rajna........................................e pastr


  Ramisha........................................plo t me trndafila


  Ramsha........................................fyty rn porsi hna


  Rania........................................mbret resh


  Rajana........................................der e Xhennetit err-Rrejjan (Ejjub Albani)


  Ratibe........................................e prqndruar, e vendosur


  Rauije........................................tran smetuese e fjalve t Profetit sal-lallahu alejhi ue selem


  Rebiha........................................fito re


  Redane........................................e menur, udhzuese


  Redife........................................prc jellse


  Refike........................................shoq ruese, prkdhelse, emri i gruas s Ishakut alejhi selam


  Rejah........................................rehat i


  Rehana........................................nj grusht borziloku i mbl


  Rehame........................................rig shiu


  Reihane........................................aro ma e trndafilit


  Reide........................................udhh eqse


  Rejhane........................................shp irtmir, bim qe ka arom t mir


  Reike........................................e dlir, e patrazuar


  Reina........................................mbret resh paqsore


  Rekike........................................e but, e mbl


  Rexhije........................................q shpreson


  Ramis........................................e fshehur, sekrete, e ruajtur


  Rashide........................................e menur, udhzuese, e prqndruar


  Rezine........................................mode ste


  Rimsha........................................buqe t lulesh


  Rizuana........................................e bukur


  Rona........................................drit ndriuese


  Roshini........................................dri t


  Rubina........................................e bekuar me dashuri, ujvar


  Rubije........................................sezo na pranverore


  Ruhina........................................arom e kndshme


  Rukhsana........................................e bukur


  Ruksha........................................e bukur


  Rumeisa........................................buq et lulesh


  Rumeha........................................gur i bukur


  Rukeja........................................e bija e pejgamberit [salallahu alejhi ue selam]


  Ruhije........................................e qet, e mshirshme


  Rukije........................................emri i vajzs s Profetit sal-lallahu alejhi ue selam


  Ruvejda........................................e ngadalshme, q pret e nuk ngutet


  kthehu lart

  S  Sabije........................................q i robron zemrat me bukurin dhe moralin e saj


  Sabiin........................................flla d mngjesi


  Sabire........................................duri mtare


  Sabrina........................................tr ndafil i bardh


  Sabura........................................shum durimtare


  Sadike........................................e sinqert, e drejt


  Safa........................................qarts i, dlirsi mendjeje


  Safijeh........................................e drejt, e pastr, e qart


  Sahire........................................mahn itse, q t mahnit me bukuri


  Saime........................................agjr uese


  Saira........................................q e ruan nderin dhe pasurin e saj dhe t t tjerve


  Sakine........................................e qet, e vendosur


  Salije........................................shpi rtmir


  Saliha........................................e drejt, e devotshme


  Samaira........................................mah nitse


  Samuja........................................e vendosur, guximtare


  Sanika........................................me mendje t fort, me zemr t ngroht


  Sara........................................prince sh


  Sarah........................................e dlir, e lumtur


  Sarije........................................udh tim nate


  Saxhide........................................e prulur ndaj All-llahut


  Seade........................................e lumtur


  Sedef........................................goc deti, perl


  Sehade........................................q flen pak, e zgjuar


  Sehije........................................fisn ike, bujare


  Sehile........................................e thjesht


  Sehrish........................................lin dja e diellit


  Seide........................................e gzuar


  Sejide........................................udh heqse


  Sekine........................................e qet, e but, modeste


  Selma........................................paqs ore


  Semaa........................................qiell i


  Sekina........................................e qet dhe e leht


  Semina........................................buja re


  Semiin........................................e mueshme


  Semire........................................bash kbiseduese


  Senada........................................e hirshme


  Senae........................................lindj e, ndriim


  Senije........................................shnd ritse


  Sofia........................................e bukur


  Soreja........................................prin cesh


  Sorfina........................................e pastr nga pisllku, e thjesht


  Suhejla........................................e rrjedhshme, e patrazuar


  Suhira........................................e bukur


  Sukejna........................................reh ati


  Sumeja........................................e lart n pozit, me vler


  Sunja........................................drit dielli, shklqim


  kthehu lart

  SH  Shahla........................................lule e errt, syt e errt boj hiri


  Shakila........................................e hijshme, e bukur


  Shakira........................................fal nderuese


  Shamima........................................fll ad aromatik


  Shanum........................................dinj itet, bekim i Allahut


  Shanza........................................grua dinjitoze


  Shanzi........................................trn dafil


  Shazia........................................arom atike


  Shezana........................................pri ncesh


  Shefike........................................e dhembshme


  Shekura........................................fal nderuese


  Shemame........................................aro m


  Shermin........................................mod esti


  Shesmiin........................................sh um e bukur, besnike, me zemr t art


  Shefae........................................shr uese, ndrmjetsuese


  Shehame........................................shp irtmir, q kryen pun t rndsishme


  Shejma........................................q i paraqitet era dhe shija e mir prej fytyrs s saj


  Shekime........................................tri mresh, guximtare, me zemr te fort


  Shemae........................................me er t fort


  Shiriin........................................e mbl


  Shujana........................................gux imtare, e fort


  Shukrije........................................fa lnderuese


  kthehu lart

  T  Tahire........................................e pastr


  Taibe........................................pendu ese


  Tejba........................................e dlir


  Tajibe........................................e mir, e knaqshme


  Talaue........................................e bukur, lulzuese


  Talibe........................................nxn se


  Tanisha........................................lum turi


  Tara........................................yll


  Taraife........................................di ka e re


  Tefdile........................................e vlefshme


  Tehije........................................prs hndetse


  Temim........................................e plot, e shndosh


  Tensim........................................er e leht


  Terime........................................q i nnshtrohet vetm All-llahut


  Terxhumane........................................ shpjeguese, prkthyese, sqaruese


  Teshrife........................................n vend t lart, e ngritur


  Tezim........................................respe kt


  Tezmin........................................q ka cilsi t mira


  Teufike........................................e sukseshme


  Teusile........................................shp res dhe nnshtrim


  Tisha........................................q sht plot jet


  kthehu lart

  TH  Thabite........................................e vendosur, guximtare


  Thakibe........................................men dimtare


  Thekafe........................................me prestigj, e kulturuar


  Thana........................................faln derim, lavdrim


  Themare........................................fry tdhnse


  Themine........................................e shtrenjt, e mueshme


  Thoreja........................................yll


  Thubate........................................e fuqishme


  kthehu lart

  XH  Xhahide........................................e angazhuar, e zellshme


  Xhebraje........................................da shuri, respekt


  Xhelae........................................sqar uese


  Xhelile........................................e shklqyeshme


  Xhemane........................................per l


  Xhemile........................................buk uroshe


  Xherie........................................e fuqishme


  Xhesina........................................zem rmir


  Xheuahire........................................d iamant


  Xheurije........................................lu lekuqe, e mueshme


  Xhijade........................................shu m e mir, fisnike


  Xhihan........................................mend je kreative


  Xhumane........................................per l e argjendt


  kthehu lart

  U  Uabisa........................................dik a e ndritshme


  Uahide........................................e veant, unike


  Uafije........................................besn ike


  Uaide........................................q mban premtimin


  Uaije........................................q e kupton mir do send


  Uathike........................................e besueshme


  Uaxhide........................................e pasur, e fuqishme


  Uedide........................................e dashur


  Uehibe........................................dhur uese


  Uerda........................................trnd afil


  Uerisha........................................lum turi


  Uesime........................................e mir, e bukur, e dalluar


  Uudade........................................simp atike


  kthehu lart

  Z  Zahide........................................aske te, e dgjueshme ndaj Allahut, e knaqur me pak


  Zahire........................................fisn ike, e lart, e qart


  Zaara........................................lule e bukur


  Zarija........................................buku ri dhe drit


  Zeba........................................bukuri


  Zehna........................................bukur oshe


  Zehra........................................e ndritshme, fytyr q shklqen nga drita


  Zejnebe........................................lis me arom t mir


  Zejnije........................................dek orim, stoli


  Zekije........................................inte ligjente


  Zerina........................................prin cesh, e menur


  Zerka........................................kaltr ina


  Zijade........................................prp arimtare, q jep shum


  Zinete........................................stol i, hijeshi, bukuri


  Zoeja........................................jet


  Zoha........................................drit


  Zohura........................................e pafajshme dhe dashamirse


  Zoja........................................q do


  Zuhdije........................................tep r e devotshme, askete


  Zuhijra........................................e bukur dhe e mir


  Zuhra........................................shkl qesi


  Zuhrije........................................e bukur, e mir


  Zulejha........................................gru aja e mbretit t Egjiptit q u dashurua n Jusufin alejhi selam


  Zurafete........................................e leht, e but


  kthehu lart


  Emrat e gjinis mashkullore
  A B D F G H I J K L M N R S SH T TH U Z

  A

  AbdulAdl........................................ro b i t Drejtit


  AbdulAdhijm....................................... .rob i Madhshtorit


  AbdulAkhir........................................ rob i t Fundit


  AbdulAlij........................................r ob i t Lartit


  AbdulAlim........................................r ob i t Gjithditurit


  AbdulAziz........................................r ob i Fuqiplotit


  AbdulBaith........................................ rob i Ringjallsit


  AbdulBari........................................r ob i Zhvilluesit


  AbdulBaki........................................r ob i t Prhershmit


  AbdulBatin........................................ rob i t Padukshmit


  AbdulBasid........................................ rob i liruesit


  AbdulBedij........................................ rob i Shpiksit


  AbdulBerr........................................r ob i burimit t s mirs


  AbdulBesir........................................ rob i Atij q sheh do gj


  AbduDarr........................................ro b i Dmsjellsit


  AbdulDhahir....................................... .rob i t Dukshmit


  AbdulEuel........................................r ob i t Parit


  AbdulFetah........................................ rob i Dhnsit t fitores


  AbdulGafar........................................ rob i Falsit


  AbdulGani........................................r ob i Vet-Mjaftuesit


  AbdulHadi........................................r ob i Udhzuesit


  AbdulHafid........................................ rob i Prulsit


  AbdulHafidh....................................... .rob i Mbrojtsit


  AbdulHaj........................................ro b i t Gjallit


  AbdulHak........................................ro b i s Vrtets


  AbdulHakem........................................ rob i Gjykuesit


  AbdulHakim........................................ rob i t Urtit


  AbdulHalijm....................................... .rob i Vet-Prmbajtsit


  AbdulHamid........................................ rob i Atij q sht i denj pr lavdrim


  AbdulHanan........................................ rob i t Mshirshmit


  AbdulHasib........................................ rob i Llogarimarrsit


  AbdulKabid........................................ rob i Shtrnguesit


  AbdulKadir........................................ rob i t Aftit


  AbdulKahar........................................ rob i Mposhtsit


  AbdulKajjum....................................... .rob i Atij q Vet-Mbahet


  AbdulKauij........................................ rob i t Fortit


  AbdulKerim........................................ rob i Bujarit


  AbdulKhabir....................................... .rob i Atij q sht i t Informuarit


  AbdulKhalik....................................... .rob i Krijuesit


  AbdulKebir........................................ rob i t Madhit


  AbdulKudus........................................ rob i t Shenjtit


  AbduLatif........................................r ob i t Butit


  AbdulMani........................................r ob i Atij q parandalon


  AbdulMelik........................................ rob i Sundimtarit


  AbdulMenan........................................ rob i Mirbrsit


  AbdulMetin........................................ rob i t Pathyeshmit


  AbdulMexhid....................................... .rob i t Lavdishmit


  AbdulMubdi........................................ rob i Nismtarit


  AbdulMudhil....................................... .rob i Nshtruesit


  AbdulMuhejmin..................................... ...rob i Mbrojtsit


  AbdulMugni........................................ rob i Pasuridhnsit


  AbdulMuid........................................r ob i Rikrijuesit


  AbdulMukadim...................................... ..rob i Nismtarit


  AbdulMuntekim..................................... ...rob i Atij q denon keqbrjet


  AbdulMuhji........................................ rob i Jetdhnsit


  AbdulMuhsi........................................ rob i Gjithnjohsit


  AbdulMuhsin....................................... .rob i Mirbrsit


  AbdulMuiz........................................r ob i Ngritsit


  AbdulMumin....................................... .rob i Ruajtsit t Fes


  AbdulMumit....................................... .rob i Vdekjeprursit


  AbduMuntekim...................................... ..rob i Ndshkuesit


  AbdulMukit........................................ rob i Ushqyesit


  AbdulMuktedir..................................... ...rob i t Fortit


  AbdulMuksit....................................... .rob i t Drejtit


  AbdulMutekebir.................................... ....rob i t Madhrishmit


  AbdulMusauir...................................... ..rob i Formdhnsit


  AbdulMuxhib....................................... .rob i Lutjepranuesit


  AbdulNafi........................................r ob i t Volitshmit


  AbdulNasir........................................ rob i Ndimuesit


  AbdulRab........................................ro b i Zotit


  AbdulRrahim....................................... .rob i Prdllestarit


  AbdulRafi........................................r ob i Atij q lartson


  AbdulRakib........................................ rob i Vigjiluesit


  AbdulRashid....................................... .rob i Udhzuesit


  AbdulRauf........................................r ob i t Mshirshmit


  AbduRrahman....................................... .rob i t Gjithmshirshmit


  AbduRrezak........................................ rob i Furnizuesit


  AbduSabur........................................r ob i Durimtarit


  AbduSamed........................................r ob i t Prjetshmit


  AbduSami........................................ro b i Atij q dgjon do gj


  AbduSelam........................................r ob i Dhnsit t paqes


  AbduSetar........................................r ob i Atij q i fsheh gabimet


  AbduSubuuh........................................ rob i Atij q sht skajshmrisht i pastr


  AbduShafi........................................r ob i Shruesit


  AbduShehid........................................ rob i Dshmuesit


  AbduShekur........................................ rob i Vlersuesit


  AbduTeuab........................................r ob i Pendim-Pranuesit


  AbdulUehab........................................ rob i Dhuruesit


  AbdulUahid........................................ rob i t Vetmit


  AbdulUalij........................................ rob i Udhheqsit


  AbdulUarith....................................... .rob i Trashguesit Suprem


  AbdulUasie........................................ rob i Gjithprfshirsit


  AbdulUaxhid....................................... .rob i Kreatorit


  AbdulUduud........................................ rob i Atij q sht i przemrt


  AbdulUekil........................................ rob i Kujdestarit


  AbdulUelij........................................ rob i Mikut Mbrojts


  AbdulUesi........................................r ob i Gjithprfshirsit


  AbdulUexhid....................................... .rob i Gjetsit


  Abdullah........................................ro b i All-llahut


  AbduXhami........................................r ob i Tubuesit


  AbdulXhebar....................................... .rob i Shtrnguesit, Detyruesit


  AbdulXheliil...................................... ..rob i Fisnikut


  AbdulXheuad....................................... .rob i Bujarit


  Abid........................................adhuru es


  Abisali........................................luf ttar n Islam


  Abrar........................................devot shmri


  Adil........................................i drejt


  Adiim........................................i rrall


  Afak........................................vendi ku takohet Toka dhe Qielli


  Affan........................................perso n fals


  Afif........................................modest


  Afijf........................................i pastr, i ndershm, i devotshm


  Afraz........................................i qndrueshm si mali, aftsia pr t'u prballuar me do gj


  Afzal........................................m i miri


  Ahdan........................................shoku m i mir


  Ahil........................................princ


  Ahmed........................................m i admiruari


  Ahsan........................................m i miri


  Aiman........................................i patrembur, guximtar


  Aixhaz........................................beki m


  Ajan........................................dhurat e Zotit


  Akil........................................inteli gjent


  Ali........................................i lart


  Alman........................................i mir, i urt


  Almir........................................princ


  Ammar........................................me iman t fort, njri nga Sahabet


  Amir........................................komand ant, princ


  Amr........................................emri Sahabi


  Amin........................................besnik , kujdestar


  Amir........................................i civilizuar


  Aniik........................................elega nt


  Anuar........................................vezul lues


  Ariib........................................i shkatht


  Ariz........................................njeri i respektueshm


  Asad........................................luan


  Asim........................................njeri q largohet nga mkatet


  Ashar........................................ai q ka urtsi


  Ashfak........................................shok i dhembshm


  Atib........................................shum i devotshm


  Atif........................................i dhembshur


  Ather........................................i thjesht, i pastr


  Auf........................................mysafir , arom, luan


  Axhir........................................shpr blim


  Azam........................................i vendosur


  Azfer........................................udhh eqs


  Azim........................................i vendosur

  Edib........................................i kulturuar


  kthehu lart

  B  Basim........................................i buzqeshur


  Basil........................................trim


  Bekir........................................guxim tar, luan


  Beshar........................................prur s i lajmeve t mira


  Bilal........................................emri i muezinit t Pejgamberit [salallahu alejhi ue selam]


  Bishr........................................gzim


  Burejd........................................ftoh t, mendje


  kthehu lart

  D  Dajjen........................................sund ues i fuqishm


  Damin........................................garan tues, siguri


  Damir........................................zemr , ndrgjegje


  Danijal........................................int eligjent


  Danish........................................urt si, msim, shkenc


  Daud........................................emr pejgamberi


  Demura........................................xix drite


  Deuid........................................princ


  Dilauer........................................gux imtar


  Dildar........................................i hirshm, i dashur


  Dija........................................drit


  Dijari........................................dhur at


  kthehu lart

  F  Fadil........................................i ndershm, i shquar


  Faik........................................i shklqyeshm


  Faiz........................................fitimt ar


  Fehim........................................intel igjent


  Feisal........................................i fort, i hijshm


  Feizan........................................eleg anc, nder


  Fexharudin........................................ i pari


  Fekih........................................gazmo r


  Feleh........................................sukse s


  Ferid........................................unik


  Faris........................................guxim tar


  Faruk........................................ai q dallon t vrtetn nga e pavrteta


  Fasih........................................eloku ent


  Fatah........................................ai q fiton


  Feuzi........................................i suksesshm


  Fejd........................................begati


  Fejzan........................................dash amirsi


  Feroz........................................q shndrit


  Fiddah........................................argj end


  Firas........................................mendj empreht


  Firoz........................................dhura t


  Fudeil........................................me karakter t shklqyeshm


  kthehu lart

  G  Gaith........................................shi


  Galib........................................fitue s


  Ganim........................................i suksesshm


  Gauth........................................ndihm ues, mbrojts


  Gejur........................................vetr espektues


  Gazi........................................pushtu es, lufttar


  Gufran........................................fal s


  Gutejf........................................i begat


  Gohar........................................diama nt


  Gulab........................................trnd afil


  Gulfam........................................fyty r-trndafili


  Gulshan........................................kop sht lulesh


  kthehu lart

  H  Hadi........................................udhhe qs, udhzues


  Hafid........................................i urti


  Hafiz........................................mbroj ts


  Hafs........................................i riu i luanit


  Haliim........................................i duruar


  Hamdan........................................ai q lartson


  Hamza........................................luan


  Hanif........................................besim tar i vrtet


  Hani........................................i knaqur


  Haris........................................kujde star vigjilues


  Harith........................................lru es


  Harun........................................emr pejgamberi


  Hasan........................................i hijshm, i mir


  Hasin........................................i bukur, i menur


  Hashmat........................................din jitet, lavdi


  Hajat........................................jet


  Hejthem........................................faj kua i ri


  Hazim........................................i matur, i urt


  Hisam........................................shpat e mpreht


  Hilal........................................hn e re


  Himajet........................................mbr ojtje, mbshtetje


  Hisham........................................buja ri


  Humen........................................shpir tmir, me natyr t mir


  Husam........................................shpat


  Humejun........................................i bekuar, mbretror


  Husni........................................i hijshm


  Husein........................................i bukur


  kthehu lart

  I  Ibrahim........................................em r pejgamberi


  Idris........................................emr pejgamberi


  Ihsan........................................bamir si


  Ihtiram........................................nde r, i nderuar


  Ijad........................................bujar


  Ikrime........................................emr sahabi


  Ilan........................................njeri i mir


  Ilifat........................................miq si, mirsi


  Iljas........................................emr pejgamberi


  Imad........................................shtyll fuqie, me besim n vete


  Imran........................................emr pejgamberi


  Inam........................................shprb lim


  Inajet........................................dhur at, mirsi


  Isa........................................emr pejgamberi


  Isam........................................mbrojt s


  Is'hak........................................emr pejgamberi


  Ismail........................................emr pejgamberi


  Izan........................................bindje


  Izz........................................lavdi, nder, prestigj, pozit e lart


  kthehu lart

  J  Jahja........................................emr pejgamberi


  Jakuut........................................gur i muar


  Jakub........................................emr pejgamberi


  Jar........................................shok


  Jasin........................................Ja Sin jan shkronja t Kur'anit. Vetm Allahu e di domethnien e ktyre shkronjave.


  Jauar........................................ndihm ues


  Jeman........................................i bekuar


  Junus........................................emr pejgamberi


  Jusr........................................rehati , komfort


  Jusuf........................................emr pejgamberi


  kthehu lart

  K  Kamil........................................i plot


  Kamran........................................sigu ri dhe ndihmues


  Kazim........................................q prmbahet nga zemrimi


  Khaliid........................................i qndrueshm


  Khaliil........................................mik


  Kejsan........................................i urt


  Khunejs........................................i fsheht [emr sahabi]


  Kinza........................................thesa r i fshehur


  kthehu lart

  L  Lebiib........................................i arsyeshm, inteligjent


  Leith........................................luan


  Lijaket........................................vle r, merit


  Lu'ej........................................mburo j


  kthehu lart

  M  Madani........................................i kulturuar


  Mahad........................................i kndshm, madhshtor


  Mahbir........................................guxi mtar


  Mahir........................................i shkatht


  Mexhd........................................lavdi , bujari


  Mensur........................................fiti mtar


  Makil........................................intel igjent


  Maruf........................................i njohur, i pranuar


  Merzuk........................................i bekuar, me fat


  Meshkur........................................q meriton lavdrimin


  Mesud........................................i lumtur, fatlum


  Masrur........................................i gzueshm


  Matin........................................i fort, i vazhdueshm


  Mejsareh........................................re hati, komfort


  Mika........................................i lezetshm, i qet, inteligjent


  Misbah........................................drit


  Muazam........................................i respektuar


  Muadh........................................i mbrojtur


  Mualim........................................msu es


  Mubarek........................................i bekuar, fatlum


  Mubeshir........................................p rhaps i lajmit t mir


  Muejjed........................................i mbrojtur


  Muhamed........................................emr i i pejgamberit t fundit [salallahu alejhi ue selam]


  Muhid........................................ai q beson n njshmrin e Allahut


  Mufid........................................i dobishm


  Muhib........................................ai q do, shok


  Muhlis........................................i sinqert


  Muhsin........................................bami rs


  Muhsin........................................ndih mues


  Muhtedi........................................i udhzuar drejt


  Muin........................................ai q ndihmon


  Mukbil........................................i radhs, i ardhshm


  Muneuer........................................i ndriuar


  Munir........................................i ndritshm


  Mutaz........................................krena r


  Mu'tasim........................................i hijshm


  Musa........................................emr pejgamberi


  Mustenir........................................ma dhshtor


  Mushir........................................ksh illues


  Mutejjib........................................er mir


  Muxhahid........................................lu fttar


  Muzafer........................................fit imtar


  Muzekir........................................pr kujtues


  kthehu lart

  N  Na'il........................................prfi tues


  Nabil........................................njeri bujar


  Nabig........................................gjeni


  Nadim........................................shok, mik


  Nadir........................................i dashur, i rrall


  Nadr........................................lulzi m, i begat


  Naiim........................................bekim , rehati


  Nakib........................................udhh eqs


  Nasif........................................i drejt


  Nasim........................................fllad , puhi


  Nasir........................................ai q ndihmon


  Nasif........................................i drejt, i paanshm


  Nasr........................................ndihm , fitore


  Nauid........................................prg zim


  Nazif........................................i pastr, i thjesht


  Nehan........................................i bukur


  Nexhm........................................yll


  Nidal........................................lufti m, mbrojtje


  Nihal........................................i lumtur, prparimtar


  Numan........................................njeri me t gjitha bekimet e Allahut


  Nuh........................................emr pejgamberi


  Nuri........................................i ndritshm


  kthehu lart

  R  Raid........................................udhzu es


  Rabar........................................perso n dashamirs


  Rafan........................................i bukur, i hirshm


  Rafi........................................i lart, i kulturuar, i gdhendur


  Raonar........................................lavd i


  Raziin........................................i prmbajtur, serioz, i kthjellt


  Rebij........................................pranv er, fllad


  Rebia........................................gjelb rim


  Reis........................................i pasur, udhheqs


  Reshad........................................i matur


  Riduan........................................ruaj ts i portave t parajss


  Rijad........................................kopsh te


  Roshan........................................i ndritshm, me shklqim


  Rukaneh........................................i fort, i vendosur


  kthehu lart

  S  Sa'd........................................lumtur i, aftsi shprehse


  Sa'dan........................................fatl um


  Sa'ud........................................fatlu m


  Sadat........................................bekim , nder


  Safir........................................i pashm


  Sabahat........................................buk uri, lezet


  Sabir........................................durim tar


  Sadid........................................i rndsishm


  Sahib........................................shoq rues, mik


  Sahir........................................vigji lent, syel


  Salih........................................i sigurt, i plot


  Sami........................................fisnik , i lart


  Samit........................................i heshtur


  Sehl........................................i leht, i pakomplikuar


  Seiid........................................i hareshm


  Se'id........................................i lumtur


  Sejf........................................shpat


  Sejid........................................zotr i


  Selim........................................i sigurt, i lir


  Selman........................................i sigurt


  Suheib........................................i kuq pak


  Suhejl........................................miq sor


  Subhi........................................mngj esi i hershm


  Suhejb........................................emr sahabi


  Sulejman........................................em r pejgamberi


  kthehu lart

  SH  Shad........................................i lumtur


  Shakiil........................................i pashm


  Shamiim........................................aro m


  Shamil........................................i gjithanshm, i plot


  Shan........................................dinjit et, madhshti


  Sharik........................................vezu llues


  Shazad........................................prin c


  Shaxhi........................................guxi mtar


  Shefik........................................prd llestar, i but


  Shejan........................................inte ligjent


  Shemshir........................................sh pata e nderit


  Sheukat........................................fis nikri


  Shiraz........................................i kndshm


  Shuajb........................................emr pejgamberi


  Shuxha........................................trim


  kthehu lart

  T  Taban........................................i shklqyeshm


  Tabassum........................................i buzqeshur


  Tahir........................................i dlir, i ndershm


  Tahsiin........................................ngr itje e vlers


  Talal........................................i mahnitshm


  Talha........................................lloj druri


  Tekij........................................i devotshm


  Tammam........................................buja r


  Tanim........................................val deti


  Temim........................................i plot


  Temkiin........................................din jitet


  Teimur........................................heku r


  Tejmur........................................trim dhe i fort


  Tenuir........................................i ndriuar


  Teufik........................................ndih m apo udhzim hyjnor


  Turhan........................................i mshirs


  kthehu lart

  TH  Thabit........................................i fort, i vendosur


  Thaman........................................vler , mim


  Thekaf........................................q tejkalon n aftsi


  kthehu lart

  U  Ueil........................................i qet, paqsor


  Uafi........................................besnik


  Uahid........................................unik


  Uaxhih........................................buja r, i shquar


  Uekas........................................luft tar


  Uesiim........................................i pashm


  Uesif........................................njeri virtuoz


  Uethik........................................i fort, me besim n vete


  Ubejd........................................adhur ues


  Ubejdullah........................................ rob i Allahut


  Umer........................................emri i halifes s dyt


  Umejr........................................emr i vjetr arab


  Umran........................................prpa rim


  Unejs........................................i but, i ngroht, i dashur, i qeshur, gazmor, i shoqrueshm


  Urueh........................................mbsh tjetje


  Usame........................................prsh krim i luanit


  Usejd........................................luan i vogl


  Uthman........................................emri i halifes s tret


  Uzejr........................................i muar


  kthehu lart

  Z  Zaim........................................udhhe qsi


  Zafir........................................fitim tar


  Zahir........................................i ndritshm


  Zain........................................shok, i dashur


  Zeker........................................i pashm, me zemr t mir


  Zekerija........................................em r pejgamberi


  Zejd........................................i bollshm


  Zia........................................i urt


  Ziaud........................................shkl qim


  Zijad........................................begat i


  Zubejr........................................emr i prshtatshm, emr sahabi


  Zuhejr........................................i kthjellt, i mpreht


  kthehu lart


  Emrtimi i fmijve me emrat e sahabve (Shoqruesve t Profetit Muhammed sal-lallahu alejhi ue selem)

  Bekir........................................Ebu Bekr es-Siddik


  Umer........................................Umer ibnul Khatab el-Faruku


  Uthman........................................Uthm an ibnu Affan dhun-Nurejn


  Ali........................................Ali Ibn Ebi Talib


  Seid........................................Seid ibnu Amr el-Xhumehij


  Tufejl........................................Abdu llah ibn Hudhafe es-Sehmij


  Umejr........................................Umejr ibnu Uehb


  Berra........................................el-Berrau ibnu Malik el-Ensari


  Thumame........................................Thu mame ibnu Uthal


  Amr........................................Amr ibnu Xhamuh


  Ubejde........................................Ebu ibnul Xherrah


  Ikrima........................................Ikri ma ibn Ebu Xhehl


  Zejd........................................Zejdul Khajr, Adij ibnu Hatim et-Taij


  Usame ........................................Usame ibnu Zejd


  Seid ........................................Seid ibnu Zejd


  Umejr........................................Umejr ibn Sadi


  Xhaferr........................................Xha fer ibnu Ebi Talib


  Sead........................................Sead ibnu Ebi Uekas


  Hudhejfe........................................Hu dhejfe ibnu Jemani


  Habib........................................Habib ibnu Zejd el-Ensari


  Rebia........................................Rebia ibnu Kaab


  Asim........................................Asim ibnu Thabit


  Habab........................................Habab ibnu Eretti


  Suraka........................................Sura ka ibnu Malik


  Thabit........................................Thab it ibnu Kajs el-Ensari


  Muadh........................................Muadh ibnu Xhebel


  Khadid........................................Khal id ibn Uelid


  Nuajm........................................Nuajm ibnul Mesudi


  Utbe........................................Utbe bin Gauzan


  Zubejr........................................Zube jr bin el-Auan


  Hamza........................................Hamza bin AbdulMutalib


  Abbas........................................Abbas bin AbdulMutalib


  Katade........................................Kata de bin Numan


  Amar........................................Amar ibn Jasir


  Musab........................................Mus ab bin Umejr


  Ej-jub........................................Ebu Ejjub el-Ensari


  Selman........................................Selm an el-Farisi


  Ebu Dherr........................................Ebu Dherr el-Gafari


  Talha........................................Ebu Talha el-Ensari


  Zijad........................................Zijad el-Harithi


  kthehu lart


  Emrtimi i fmijve me emra t Profetve  ADEM


  IDRIS


  NUH


  HUD


  SALIH


  IBRAHIM


  ISMAIL


  ISHAK


  JAKUB


  JUSUF


  SHUAJB


  MUSA


  DAUD


  SULEJMAN


  EJJUB


  JUNUS


  ZEKERIJA


  JAHJA


  LLUKMAN


  DHULKIFL


  ELJESA


  UZEJR


  ISA


  MUHAMMED


  kthehu lart


  Emrat e fmijve te Profetit sal-lallahu alejhi ue selem  Fatime........................................nna e Hasanit dhe Huseinit, radijall-llahu anha


  Ibrahim........................................dja li i Profetit alejhi salatu ue selam


  Rukije........................................migr uesja e dyfisht (n Etiopi dhe Medine)


  Zejnebe........................................vaj za me e madhe radijall-llahu anha


  Ummi Kulthum........................................gru aja e Uthmanit radijall-llahu anha


  kthehu lart


  Emrat e grave t Profetit sal-lallahu alejhi ue selem  Khatixhe........................................Kh atixhe bint Huejlid


  Seuda........................................Seude te bin Zumat el-Arimije


  Aisheh........................................Aish eh bint Ebi Bekr es-Siddik


  Hafsa........................................Hafsa bint Umer


  Zejneb........................................Zejn eb bint Huzejne


  Ummi Seleme........................................Ummi Seleme bint Zadu er-Rekb


  Ummi Habibe........................................Ummi Habibe Remlete bint Ebi Sufjan


  Xhuvejrijeh....................................... .Xhuvejrijeh bint el-Harith el-Hazaije


  Zejneb........................................Zejn ebe bint Xhahshi


  Safije........................................Safi jete bint Haji


  Mejmune........................................Mej munete bint el-Harith el-Hilalijete

 2. #2
  Perjashtuar nga Mod. Maska e Klevis2000
  Antarsuar
  21-02-2003
  Vendndodhja
  Ne jeten reale
  Postime
  1,121
  Sistemi i emrimit n Islam  Islami vendos nj rndsi t veant identifikimit t qart t marrdhnieve familjare. Muhammedi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ka thn: Msoni mjaft pr prejardhjen (vijn) tuaj, pr ti ditur t afrmit nga gjaku dhe trajtoni ato n mnyr t prshtatshme. (Transmeton Tirmidhiu)

  Kjo do t thot se vijat (prejardhja) duhet t dihet mjaft mir pr t parandaluar martesat brenda brezave t ndaluar dhe pr ti prcaktuar obligimet e gjakut dhe ato familjare.

  Edhe pse sht detyr e shtetit Islam pr tu kujdesur pr qytetart e saj, prgjegjsia primare fillimisht qndron n antart e familjes. Pr kt shkak sipas ligjit Islam, marrdhniet e gjakut duhet t definohen qart dhe fardo ndrhyrje n to sht rreptsisht e ndaluar. Kjo sht e theksuar qart n sistemin e emrimit n Islam n t cilin do emr dhe sekuenc e saj prfshin nj marrdhnie specifike t gjenezs.

  Pr shembull, Halid ibn Abdullah ibn Zeki el-Harbi, q n koht e tashme shkruhet Halid Abdullah Zeki el-Harbi do t thot Halidi, djali i Abdullahut, djali i Zakiut, nga fisi Harb. Ky system i emrimit t njerzve sipas baballarve dhe gjyshrve sht paraqitur n pjesn m t madhe t kulturave. Madje edhe n anglisht, George djali i Johnit me koh sht br djali (son=djal) i George Johnit dhe n fund sht br George Johnson.

  N kohrat para Islame, arabt zakonisht ua kan ndryshuar vijn e prejardhjes djemve t tyre t fituar (adoptuar) me vijen e tyre. M von, kjo ishte ndaluar nga Allahu Fuqiplot.

  Ibn Omer, Allahu qoft i knaqur me t, ka thn se kur Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, e liroi Zejd ibn Harithin dhe e adoptoi at, njerzit i referoheshin atij si Zejd ibn Muhammed deri sa sht shpallur ajeti, Ju thirrni (mbshtetni) ata n etrit e vrtet t tyre, kjo sht m e drejt tek All-llahu (Ahzab: 5)

  Kur kjo rregull u b pjes e ligjit Hyjnor, Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, u udhzua q edhe m tej t theksoj at me nj seri t paralajmrimeve. Pr shembull, n nj rast ai ka thn, Ai i cili me vetdije e atribuon prejardhjen e tij dikujt tjetr e jo babait t tij, nuk do t hyj n Xhennet. (Buhariu, Muslimi, Abu Davudi)

  Islami sht komplet. Ai rregullon t gjitha aspektet e jets s njeriut me qllim t vendosjes s nj sistemi shoqror n t cilin ka prkujdes pr mirqenien njerzore dhe n t cilin e drejta pr adhurimin e Zotit sht e mbrojtur.

  Si rrjedh e ksaj, edhe pse disa pjes pr sistemin e emrimit n Islam mund t jen m t rndsishme se disa t tjera, asnjra nuk sht aq irelevante ose e parndsishme dhe se a sht br apo jo, nuk ka ndonj rndsi. Fakti se kolonializmi evropian ka arritur t korruptoj aplikimin e sistemit t emrimit Islam sidomos n mes t muslimanve jo-arab, n asnj mnyr nuk ndryshon kt validitet.

  Deri n kohrat kolonialiste, sistemi i emrimit perndimor sht degjeneruar n nj grup t emrave pa domethnie, t pasuar me mbiemrin. T ndikuar nga kultura greko-romake, n t ciln grat konsideroheshin si pron e burrave, shoqrit perndimore n martse, fshin mbiemrin e saj t vajzris dhe e zvendsuan at me mbiemrin e burrit.

  N sistemin e emrimit Islam, ajo mban mbiemrin e saj pasi me at tregohet vija e vrtet e saj. Mirpo, t dyja kto trende degjeneruese perndimore jan pranuar me t madhe npr tokat muslimane s bashku me grackat kulturore jo-Islame t kolonializmit evropian.

  Muslimant e rinj, t pavetdijshm pr sistemin e emrimit Islam, shpesh pranojn emrat arab n stil kaotik evropian. N fjal, ata me prejardhje afrikane shpesh fshijn edhe mbiemrat e tyre duke u bazuar n mendimet se ato emra jan nga koha e robris. Q do t thot, mbiemrat e paraardhsve t tyre, t cilt kan qen robr, zakonisht, kan marr mbiemrin e pronarve t tyre, dhe kshtu emri ose mbiemri i pronarit sht trashguar nga gjenerata n gjenerat.

  Kshtu, nj individ q ndoshta sht quajtur Clive Baron Williams, prderisa emri i babait t tij ka qen George Herbert Williams, me hyrjen n Islam, mund q emrin e tij ta ndryshoj n Fejsal Omer Mehdi. Mirpo, emri i tij, sipas sistemit t emrimit n Islam duhet t jet Fejsal George Williams, q sht, Fejsali, i biri i George Williamsit. Pjesa e emrit t babait t tij sht e domosdoshme t prcaktohet se kush jan t afrmit e tij, me qllim t ikjes nga martesat ndrfamiljare, t lirimit t t drejtave t prejardhjes dhe me qllim t plotsimit t obligimeve t prgjithshme t marrdhnieve t gjakut. Kjo bhet shum e rndsishme n perndim, kur marrdhniet para-martesore dhe jasht-martesore jan t zakonshme dhe t cilat ojn n nj gjenerat t fmijve t afrm jo-legjitim.

  Si rrjedh, kur disa nga kto gjysm-vllezr dhe gjysm-motra hyjn n Islam me mbiemra t ndryshm, ekziston nj mundsi reale q disa nga ata pa qllim t hyjn n martes ndrfamiljare. Praktika e muslimanve t rinj e fshierjes s mbiemrit familjar, ka krijuar nj shqetsim n mes t familjeve t tyre jo-muslimane, q shum leht do t mund t shmangeshin nse ishte miratuar sistemi i emrimit Islam.

  Aktualisht, muslimani i ri nuk sht nn asnj obligim pr ta ndryshuar madje edhe emrin krishter t saj ose t tij, nse nuk ka domethnie jo-Islame. Kshtu, emri i Clive, q do t thot banor i kodrs nuk duhet t ndryshohet n Dennis, lloj i emrit Dionysus q do t thot Ai i Dionysus-it (zoti grek i vers dhe fertilitetit i cili sht adhuruar me rite orgjie).

  ثsht plotsisht e pranueshme pr nj musliman, qoft i konvertuar i ri ose jo, t ndryshoj emrin e tij apo t saj. Kjo ishte praktik e Muhammedit, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, t ndryshoj emrat e njerzve nse ato ishin negative ose jo-Islame. Njra nga grat e Muhammedit, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, quheshte Berra (e virtytshme) dhe ai ia ndryshoi n Zejneb. (Transmetojn Buhariu dhe Muslimi)

  Allahu, xhel-leshanuhu, n Kuran ka thn: Mos lavdroni veten, se Ai e di kush sht m i ruajtur (Nexhm: 32)

  Ibn Omeri, Allahu qoft i knaqur me t, ka treguar se babai i tij, Omeri, kishte nj vajz me emrin Asije (mosbindse) t cils Muhammedi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ia kishte ndryshuar ate n Xhemile (e bukur). (Transmeton Muslimi)

  Xhabir ibn Abdullah, Allahu qoft i knaqur me t, ka treguar se Muhammedi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, i ka ndaluar emrat si Jalaa (i/e ngritur), Bareqe (i/e bekuar), Efleh (e/i suksesshm), Jesaar (i/e pasur) dhe Naafi (e/i dobishm). (Transmeton Muslimi)

  Megjithat, i Drguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, asnjher nuk i ka ndryshuar emrat e t parve (baballarve) t njerzve, pa marr para sysh se sa jo-Islame kan qen ato. Pr shembull, kur Abdush-Shams ibn Sahr pranoi Islamin, Muhammedi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, e refuzoi emrin e tij, Abdush-Shams (rob i diellit), dhe e emroi at Abdur-Rahman ibn Sahr (Ibn Haxher el-Esqalani). Emri i babait t tij, Sahr (gur), mbet i paprekur.

  Njjt, emri i Ebu Seleme-s ishte ndryshuar n Abdullah ibn Abdul-Asad, duke e ln emrin e babait t tij Abdul-Asad (rob i luanit) t pandryshuar. (Ibn al-Xhevzi)

  Kshtu, mund t prfundohet se fshirja e mbiemrit t nj personi sht kundr shkrimit dhe fryms s ligjit Islam. Emri dhe mbiemri i babait duhet t mbahet, dhe nse babai nuk dihet, ather pas emrit t dhn ose t zgjedhur t muslimanit, duhet t pasoj emri dhe mbiemri i nns.

  Por, duhet t theksohet se ekzistojn tituj t tjer dhe emra prshkrues q mund t shtohen ose para ose prapa emrit aktual t personit.

  Sipas sistemit t emrimit Islam, emrat prefikse (nofkat) prbhen nga Ebu (babai i) n rastin e meshkujve dhe Umm (nna e) n rastin e femrave, q pasohet me emrin e fmijs m t madh t personit, ose djalit t tij ose fmijs s dshiruar.

  Disa njerz jan br aq mir t njohur pr nga nofkat e tyre sa q emrat e tyre gati jan harruar. Pr shembull, ndrmjet Sahabve (shoqruesve t Muhammedit, alejhis-selam) Ebu Bekr (Abdullah ibn Othman), Ebu Hurejre (Abdur Rahman ibn Sahr), and Ebu Lejla (Bilal el-Ensari).

  Kujdes poashtu duhet t ket gjat emrimit t vajzave, pasi q praktika e emrimit t vajzave me dy ose tre emra para mbiemrit, sht praktik perndimore q nuk sht n prputhje me sistemin e emrimit Islam. Pr shembull, nj vajz me emrin Esmaa Xhemile Zejneb Abdullah emri i babait t s cils sht Zejd Abdullah, n t vrtet duhet t quhet Esma Zejd Abdullah, q do t thot, Esma vajza e Zejd Abdullah-ut. Kjo praktik sht pr shkak t faktit se emri i dhn i mashkullit ose femrs, sipas sistemit t emrimit Islam, duhet t pasohet vetm nga emri i nns s tij ose saj, nse babai nuk dihet, ose se fmija sht jo-legjitim dhe se prindrit nuk ishin martuar.

  Kshtu, emri Esma Xhemile Zejneb Abdullah n sistemin e emrimit Islam do t thot Esma sht vajza jo-legjitime e Xhemiles dhe se nna e saj Xhemiles poashtu sht vajz jo-legjitime e Zejneb-it, vajzs s Abdullahut.


  Emrat e ndaluar n Islam


  Ekzistojn emra q jan n kundrshtim me Sheriatin (Ligjin Islam) ose kan domethnie q jan t paparanueshme pr njerzit me intelekt t shndosh dhe me shpirt t pastr. Ktyre emrave duhet tiu shmangemi, pasi q dhnia e emrave t till fmijve do t ishte krim kundr Dinit dhe sjelljeve t tyre, pr shkak se ato do t rriten t lidhur me emrat e tyre dhe me domethniet q ato i kan.

  Emrat e ndaluar ndahen n dy kategori: emrat t cilat jan t ndaluara n Sheriat dhe emrat q jan t refuzuar ose pr shkak t Sheriatit ose pr shkak t sjelljeve dhe shijes s mir.

  Emrat e ndaluar:

  1. Emrat q tregojn shrbim dikujt tjetr prve Allahut, xhel-le shanuhu, si sht: 'Abdun-Nebi (rob i Pejgamberit), 'Abdur-Resul (rob i t Drguarit) dhe fardo emri tjetr i ngjashm me kto. Domethnie t njjt kan emrat 'Gulamun-Nebi' dhe Gulamur-Resul'.

  2. Prdorimi i emrave q jan emrat t caktuar t Allahut, xhel-le shanuhu, si: al-Ahad (Nj dhe i Vetmi, Unik n Zotimin e tij, emrat dhe atributet, dhe e Drejta e tij pr adhurim. Nj, q do t thot pa shok, pa ndihms, pa rival dhe pa ndonj gj t ngjashme me T), er-Rahman (M i Mshirshmi) dhe el-Halik (Krijuesi).

  3. Nga emrat e ndaluar pr djemt dhe vajzat tona sidomos ato t jo-muslimanve, si: George, David, Michael, Joseph, Diana, Jaclyn, etj., pasi q prdorimi i ktyre emrave shkakton hert apo von dashuri ndaj tyre ose ndjenja t afrsis me to dhe imitimi i tyre n sjelljet dhe zakonet e tyre, q ne muslimant jemi t ndaluar t imitojm jo-muslimant dhe t kemi dashuri ndaj tyre si dhe lidhje shoqrore (miqsore)

  4. Nga emrat prej t cilave duhet t largohemi jan emrat e tiranve dhe despotve si: Fir'aun (Faraoni), Karun, Ebu Xhehl dhe t ngjashmit e tyre, poashtu edhe emrat e udhheqsve t kufrit dhe kryesuesve t ateizmit si sht Marks, Lenin dhe kshtu me rradh, pasi prdorimi i ktyre emrave do t thot se nj person ka qen i knaqur me veprimet e tyre, dhe do t thoshte imitim t tyre, dhe dashuri ndaj sistemeve t tyre t mendimit dhe e gjith kjo sht e ndaluar.

  Emrat q jan t refuzuar n Islam ose t refuzuar pr shkak t sjelljeve dhe shijes s mir:

  1. Dhnia e emrave q kan pr qllim t tregojn shrbim Allahut Xh.Sh. por q nuk dihet se jan nga emrat e prsosur t Allahut, xhel-le shanuhu si 'Abdul-Mevxhud, Abdul-Maksud dhe 'Abdus-Settar. Kjo pr shkak se asgj nuk mund t pohohet si nj nga emrat e Allahut, xhel-le shanuhu, pa ndonj tekst autentik, dhe kto emra nuk knaqin kt sepse ato jan attribute dhe informata, dhe kshtu duhet t druajm se n kt mnyr ne mund ti japim Allahut, xhel-le shanuhu, emra q as Ai e as i Drguari i Tij, alejhis-selam, nuk i kan prdor pr T.

  2. Nga kto emra jan emrat q mbajn domethnie t pesimizmit, ose karakteristika t fajit, q nuk do t plqehen ose shkaktojn averzion ose madje edhe poseduesin e atij emri t ndjehet i degraduar, i nnmuar dhe n kt mnyr do t vriste personalitetin e tij si Harb (luft), Himar (gomar), dhe Kelb (qen) dhe t ngjashmit m to, q zakonisht prdoren si emra nga njerzit e shkretirs ose fshatrave.

  3. Pr shkak t sjelljes s mir duhet t shmangemi nga emrat q jan sugjerues ose ofendojn kuptimin e turpit t nj personi si: Hujam (i dashuruari), Nahid (vajza e re me gjinj t mdhenj)!, Visal (union seksual), Gada (grua e re delikate), Fatin (joshse), Fitne (tunduese), Shadije (kngtare) dhe emra me domethnie t ngjashme.

  Pra, babat dhe nnat duhet t jen t vetdishm pr dhnien e ktyre emrave fmijve t tyre pasi q ato jan emra q kryesisht mbahen nga aktoret e shashtisura filmike dhe valltaret, dhe se prdorimi i ktyre emrave mund t jet rrezik pr personalitetin e fmis dhe shoqris pasi q ai do t rritet si i ngjitur pr ta s bashku me domethnien q e kan dhe pr personat famkqinj q i mbajn ato emra. Ather, kjo mund ti oj ata t imitojn ata njerz dhe t pasojn rrugn e tyre, ngadal duke e humbur personalitetin e tyre Islam, Allahut, xhel-le shanuhu, i kthehemi pr ndihm.

  4. Poashtu nuk sht mir t jepen emra q prmbajn deklarata t virtyteve t personit, si: Berra (i virtytshm) dhe emrat e ngjashm pr shkak t ksaj domethnie Muhammedi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, e ndryshoi emrin e njrs nga grave t tij nga Berra n Zejneb.

  5. Emrat e melekve, sidomos nse ato prdoren pr femrat si sht Melik pasi nga kjo duhet t druhet se prfshin imitim t paganve q engjujve u jepnin emra femrore. Por, sa i prket prdorimit t atyre emrave (emrat e melaqeve sh.r.) pr meshkujt ather kjo nuk plqehet (mekruh) nga Imam Malik-u, por lejohet nga nj grup i dijetarve, pasi hadithi q e ndalon kt gj nuk sht autentik.

  6. Njjt nuk plqehet t bhet emrimi me emra t sureve t Kuranit si sht: Taha, Jasin dhe emrat e sureve tjera. Kjo sht thnie e Imam Malik-ut. Ibnul Kajjim poashtu ka thn: Thnia pr njerzit e zakonshm se Jasin dhe Taha jan nga emrat e Pejgamberit, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, nuk sht e drejt, nuk ekziston ndonj Hadith autentik rreth ksaj

  7. Nuk plqehet t jepen emra si 'Jesaar' (i lehtsuar), 'Rebah' (prfitim), 'Naxhi' (i suksesshm), 'Efleh' (i prparuar), 'Ja'la' (i ngritur)' dhe Bereqe' (i bekuar) pasi q Muhammedi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, e ka ndaluar kt me thnien e tij: Mos e quani djalin tuaj Jesaar, as Rebah, as Naxhi, as Eflah, pasi do t thoni: A sht ai atj? Kshtu do t thuhet: Jo. Vrtet ato jan katr, pra mos m atribuoni m shum. (Transmetojn Muslimi, Ebu Davudi dhe Et-Tirmidhi). Ndalesa pr Ja'la dhe Bereqe paraqitet n nj hadith tjetr t transmetuar nga Muslimi.


  Ndryshimi i emrave t ndaluar:


  Muhammedi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, i ka dashur emrat q kan qen t mir pr tu shqiptuar dhe kan pasur domethnie t mir, ndrsa i ka urrejtur emrat e tjer, i ka ndaluar dhe i ka ndryshuar. Nga emrat q Muhammedi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, i ka ndryshuar jan:

  - 'Aasije (mosbindse) kt emr ai e ka ndryshuar n Xhemile (e bukur dhe e mir) (Trasmetojn Muslimi dhe Ebu Davudi)

  - Hazn (i ashpr) n Sahl (i but). (Transmetojn Buhari dhe Ebu Davudi)

  - Berra (grua e virtytshme) n Zejneb (Transmeton Muslimi)

  - Es-Surm (ndarje/i ndar) n Sa'eed (i gzuar, i lumtur) (Transmeton Buhari)

  - Esrem (i prer) n Zur'aa (far e mbjellur) (Transmeton Ebu Davudi)

  - Xheth-thame (joaktiv/e) n Husane (i/e mir dhe i/e bukur) (Transmeton Hakimi)

  - Shihab (Zjarr) n Hisham (Transmeton Buhari)

  - Harb (Luft) n Silm (paqe) (Transmeton Ebu Davudi)

  - Benuz-Zina (djem t paligjshm) n Benu-Rishde (djem t martess ligjore) (Transmetuar nga Ebu Davudi).


  Dr. Bilal Philips

  Marr nga: IslamWeb

 3. #3
  Perjashtuar nga Mod. Maska e Klevis2000
  Antarsuar
  21-02-2003
  Vendndodhja
  Ne jeten reale
  Postime
  1,121
  5. E drejta e fmijve ne Islam

  Pr fmijt ekzistojn t drejta tek baballart e tyre si:

  1. Zgjedhja e nns s tij, pra zgjedhja e gruas s mir.

  2. Zgjedhja e emrit t bukur si: Abdullah, Enes, Muhamed, Ahmed etj, prarsye se kta jan emrat m t bukur ashtu si sht transmetuar n hadithin e Pejgamberit a.s..

  Pr vajzat e tij duhet poashtu zgjedhja e emrave t bukur q kan kuptim t mir, por nuk jan emrat m t bukur emrat e grave t Pejgamberit a.s., apo sahabijeve (bashkkohsve) t ndruara.


  3. Prerja e flokve femijes n ditn e gjasht, e nse nuk ka mundsi ta bj kt n ditn e gjasht ather e vepron kt n ditn e shtat.

  4. Kndimi i ezanit n veshin e tij pas lindjes.

  5. Synetimi

  6 Prerja kurbanit per falenderim ndaj Zotit per femijen qe te dha.

  7. Edukimi fetar i tij, msimi i Kuranit, synetit t pejgamberit a.s. dhe msimi i kushteve Islame dhe diturive shkencore.

Tema t Ngjashme

 1. Nj epidemi e rrezikshme
  Nga Apolloni31 n forumin Aktualitete shoqrore
  Prgjigje: 0
  Postimi i Fundit: 30-05-2009, 16:08
 2. Disa nga Ilacet me te zakonshme dhe efektet e tyre
  Nga Vinjol n forumin Mjeku pr ju
  Prgjigje: 0
  Postimi i Fundit: 27-01-2009, 09:12
 3. Atropina
  Nga Vinjol n forumin Mjeku pr ju
  Prgjigje: 0
  Postimi i Fundit: 27-01-2009, 09:11
 4. T msosh aktrimin njhersh me abetaren
  Nga TiLoNcE n forumin Kinematografia dhe televizioni
  Prgjigje: 1
  Postimi i Fundit: 21-09-2005, 09:48
 5. Femijet anemik behen agresiv!
  Nga Shpirt Njeriu n forumin Mjeku pr ju
  Prgjigje: 2
  Postimi i Fundit: 16-12-2004, 19:32

Ruaj Lidhjet

Regullat e Postimit

 • Ju nuk mund t hapni tema t reja.
 • Ju nuk mund t postoni n tema.
 • Ju nuk mund t bashkngjitni skedar.
 • Ju nuk mund t ndryshoni postimet tuaja.
 •